PARTNER SERWISU
yhcigtbr
396 397 398 399 400
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 marca 2016 08:13:49 przy kursie: 78,00 zł
Wzrosty na CDR zaczęły się tak naprawdę po premierze zwiastunu W3 na E3 w 2013 r., czyli na początku czerwca 2013 r.
www.youtube.com/watch?v=qphn7_...

Już wtedy było wiadomo, że będzie to rozległy otwarty świat z długą historią, co spółka zapowiedziała już w lutym 2013 r.:

Cytat:
Badowski zaznaczył, że „Wiedźmin 3” zaoferuje graczom fascynującą historię, którą będą mogli poznać w otwartym świecie - 30 razy większym niż w poprzedniej grze cyklu. Gracze będą mogli bez ograniczeń poruszać się w świecie wypełnionym lasami, górami, miastami i wioskami zamieszkanymi przez różnorodną ludność z własnymi zwyczajami, legendami oraz problemami

www.cdprojekt.com/Relacje_inwe...

Kurs spółki nie rósł sam z siebie czy na plotkach, tylko na bazie tego co można było już zobaczyć i potencjału tak dużego otwartego świata. Kolejne trailery i gameplaye tylko jeszcze mocniej rozbudowywały oczekiwania. Jeśli dodamy do tego marketing jaki miała gra w czasie produkcji, to te wzrosty nie wzięły się z niczego i inwestorzy wiedzieli w co inwestują. Widzieli także ile kasy wkładają w to po drodze dystrybutorzy.

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 9 marca 2016 10:19:03 przy kursie: 80,05 zł
11Bit - wykres dnia w dzisiejszym biuletynie DM PKO BP.

Cytat:
11Bit silnie wczoraj zwyżkował, wybijając się górą z konsolidacji. Tym samym, można zakładać zakończenie korekty i kontynuację trendu wzrostowego. Minimalny zasięg ruchu należy szacować na 80,80 zł lub 83,00 zł, ale w średnim terminie kurs może sięgnąć nawet 89,65 zł
lub 94,35 zł.
Jestem na Twitterze
Edytowany: 9 marca 2016 10:20

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 9 marca 2016 10:48:10 przy kursie: 80,05 zł
Myślę, że ciekawy artykuł na stronie parkiet. Warto jeszcze wspomnieć o wczorajszym artykule w gazecie Parkiet gdzie typowano spółkę do 5 które powinny się zachowywać lepiej niż średnia dla rynku.

11bit studios w ciekawym położeniu
Katarzyna Kucharczyk 09-03-2016, ostatnia aktualizacja 09-03-2016 09:3
www.parkiet.com/artykul/26,146...
Spółka wczoraj mocno drożała. Można zakładać zakończenie korekty i kontynuację trendu wzrostowego – uważa DM PKO BP.
Wczoraj akcje 11 bit studios radziły sobie bardzo dobrze. Mimo spadków na giełdzie drożały o ponad 3 proc. Była to reakcja na ujawnienie się akcjonariacie z ponad 5-proc. progiem funduszy zarządzanych przez NN Investment Partners TFI. W środę również obserwujemy lekkie wzrosty kursu. Przed godz. 10 akcje drożeją o 1 proc. do 78,77 zł.
Producenta gier pod lupę wziął DM PKO BP, który zwrócił uwagę na sytuację kursu z punktu widzenia analizy technicznej.
„ Spółka wczoraj mocno drożała. Można zakładać zakończenie korekty i kontynuację trendu wzrostowego" – czytamy w porannym biuletynie, Zdaniem ekspertów minimalny zasięg ruchu należy szacować na 80,8 zł lub 83 zł, ale w średnim terminie kurs może sięgnąć nawet 89,65 zł lub 94,35 zł.
Akcje mają potencjał wzrostowy również z punktu widzenia analizy fundamentalnej. Ceny docelowe z rekomendacji dla 11 bit studios implikują dwucyfrowy potencjał wzrostowy.
Spółka wcześniej była notowana na NewConnect. W grudniu 2015 r. przeniosła się na rynek główny.

każdy może sobie wyrobić własny pogląd.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 9 marca 2016 10:49

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 marca 2016 12:45:39 przy kursie: 80,78 zł
andy_dufresne napisał(a):
11Bit - wykres dnia w dzisiejszym biuletynie DM PKO BP.

Cytat:
11Bit silnie wczoraj zwyżkował, wybijając się górą z konsolidacji. Tym samym, można zakładać zakończenie korekty i kontynuację trendu wzrostowego. Minimalny zasięg ruchu należy szacować na 80,80 zł lub 83,00 zł, ale w średnim terminie kurs może sięgnąć nawet 89,65 zł
lub 94,35 zł.

to wszystko fajnie, tyle że mnie na przykład ten zakres wartości kursu zupełnie nie interesuje. Czy to jest 7, czy 20 czy 80 zł to dla mnie firma jest niedowartościowana mocno przy swoim potencjale (nie bieżącym zarobku, w potencjale do zarobku), i ja sobie spokojnie czekam.....

kapitalizacja 177 mln.... kiedy firma ma (bardzo subiektywnie to piszę) potencjał długoterminowy zbliżony do 1/3 możliwości takiego CDProjekt....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 marca 2016 12:54

jurror
0
Wpisów: 650
Wysłane: 10 marca 2016 15:06:12 przy kursie: 80,78 zł
anty_teresa napisał(a):

Kurs spółki nie rósł sam z siebie czy na plotkach, tylko na bazie tego co można było już zobaczyć i potencjału tak dużego otwartego świata. Kolejne trailery i gameplaye tylko jeszcze mocniej rozbudowywały oczekiwania. Jeśli dodamy do tego marketing jaki miała gra w czasie produkcji, to te wzrosty nie wzięły się z niczego i inwestorzy wiedzieli w co inwestują. Widzieli także ile kasy wkładają w to po drodze dystrybutorzy.

Ale nie zawsze tak jest,nie zawsze rynek dobrze ocenia pewne przyszłe wydarzenia i wyniki. W przypadku W2 zapędził się zdecydowanie za daleko z wyceną 900mln,gdy przepływy w2011 były śmiesznie niskie, z drugiej strony rynek totalnie nie docenił TWoM. Jedno jest pewne ,bardzo duże znaczenie ma Know How spòłek ,jeśli chodzi o przyszłe sukcesy produkcyjne deweloperòw. Czy 11b ma tą wiedzę, ja sądzę że tak industrial to może potwierdzić.
CDR zaczynał od 3 mln zysku z W1 po 4 latach dystrybucji a obecnie zalicza ponad 300 mlm zysku z paru miesięcy, to się nie wzięło znikąd ,to jest efekt rozwoju. Moim zdaniem 11b też stać na dalszy rozwòj.

mrJackson
5
Wpisów: 279
Wysłane: 10 marca 2016 19:20:05 przy kursie: 80,78 zł
CD Projekt jest dowodem, że da się w Polsce zbudować studio z pierwszej ligi. I chwała im za to, bo to wpływa pozytywnie na całą branże. Ludzie, którzy pracują na ten sukces, mogą kiedyś przenieść dobre praktyki i doświadczenia do innych firm.
11B może, ale nie musi wzorować się na drodze jaką podąża CDR. Techland też jest dobrym przykładem do naśladowania a casus CIGa to również cenna nauka.
W tej branży przepisem na sukces to talent, marzenia i pieniądze. Mam nadzieje, że zarząd 11b ma coraz większe marzenia do spełnienia.

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 12 marca 2016 11:29:43 przy kursie: 79,50 zł
Scarry napisał(a):
kapitalizacja 177 mln.... kiedy firma ma (bardzo subiektywnie to piszę) potencjał długoterminowy zbliżony do 1/3 możliwości takiego CDProjekt....

Myślałem, że takie fantasmagorie to tylko baks widzi w swoim kąciku astronomicznym thumbright 11bit, przypomnijmy producent gier niezależnych o budżetach kilku mln zł, który jak dotąd stworzył jeden hit Indie, ma długoterminowy potencjał 1/3 możliwości CD Projektu, przypomnijmy producenta gier AAA o budżetach liczonych w setkach milionów zł, który stworzył znakomitą trylogią, zwieńczoną grą, która okazała się gigantycznym światowym hitem wśród gier wysokobudżetowych? Jest jakiś wzór na wyliczenie tej 1/3, czy wziąłeś to z księżyca?

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 12 marca 2016 12:29:54 przy kursie: 79,50 zł
leo@ czy Ty nie chcesz czy nie umiesz czytać ze zrozumieniem? scarry@ nie napisał że 11Bit to 1/3 CDP na dzisiaj ale jest bardzo duże prawdopodobieństwo iż tak się stanie w niedługim czasie. Nie rozumiem dlaczego odbierasz Innym prawo do tego aby widzieli potencjał do rozwoju? Takich jak Ty przy kursie 9zł uciszył TWOM, mam nadzieję że Ciebie uciszy premiera Industriala.

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 12 marca 2016 12:42:43 przy kursie: 79,50 zł
lelo-pakero napisał(a):
Scarry napisał(a):

Myślałem, że takie fantasmagorie to tylko baks widzi w swoim kąciku astronomicznym thumbright 11bit, przypomnijmy producent gier niezależnych o budżetach kilku mln zł, który jak dotąd stworzył jeden hit Indie, ma długoterminowy potencjał 1/3 możliwości CD Projektu, przypomnijmy producenta gier AAA o budżetach liczonych w setkach milionów zł, który stworzył znakomitą trylogią, zwieńczoną grą, która okazała się gigantycznym światowym hitem wśród gier wysokobudżetowych? Jest jakiś wzór na wyliczenie tej 1/3, czy wziąłeś to z księżyca?

Widzisz lelo, giełda to jest zwyczajna gra w obstawianie przyszłości. Dziwię Ci sie, że takie rzeczy piszesz, wydawało mi się, że jesteś poważnym inwestorem. Każda firma od czegoś zaczyna, nikt nie jest potęgą od razu, każdy ma szanse, a jak będzie przekonamy się na za kilka lat, no chyba że jesteś jasnowidzem. Do tego firma a kurs akcji to często dwie odrębne rzeczy. Wszystko jest pojęciem względnym zależnym od emocji ludzi. I albo się wierzy w przyszłość i ma akcje, albo się nie wierzy i szuka się bardziej perspektywicznej spółki. Tylko przyszłość pokaże czy się dobrze obstawiło.

baks
152
Wysłane: 12 marca 2016 17:07:45 przy kursie: 79,50 zł
lelo-pakero napisał(a):
Scarry napisał(a):

Postanowiłem nie zniżać się więcej do Twojego poziomu ..... ale skoro dalej nie rozumiesz jak działa mechanizm inwestowania na Giełdzie a szukasz zaczepek to odpowiem po raz ostatni na tak głupie tezy..

Najwyraźniej mój teleskop przydałby bardzie się Tobie bo nie dostrzegasz "belki we własnym oku a szukasz źdźbła u innych"...

Może zanim zaczniesz mówić farmazony dużo większe niż ja to zastanów się o czym mówisz bo to przestaje być już nawet śmieszne.
Może poszukaj sobie na jakim etapie był CDR przed i po wydaniu W1 był poważnie zadłużony i tylko dzięki Optimusowi i wielomilionowemu wsparciu zdołał się uratować.
W jakiej sytuacji był przed i po W2... przed kurs około 11zł (wiem bo sam wtedy sprzedałem) po znaczny spadek do poziomu około 6,50zł i ile miał pieniędzy.

Piszesz o setkach milionów i grze wysoko budżetowej .... tylko to były nie ich pieniądze tylko od partnerów. Sam CDR na produkcję wydał około 40-60mln (naprawdę chyba nikt nie zna ile) i w większości były to pieniądze jakie zarobił GOG na sprzedaży obcych gier.

Gdzie więc Ty widzisz tego giganta ekonomicznego sprzed 2015 roku. Może poczytaj raport z 2014 roku gdzie zysk spółki jest około 2,5mln czyli kilka razy mniejszy od 11bit i to w styuacji gdzie na produkcję całej gry przez kilka lat wydali te 40-60mln. Nie da się więc udowodnić tezy, że aż tak dużo zainwestowali w 2014 i dlatego był taki słaby wynik.
Więc chłopie KUP sobie porządną lupę i może zobaczysz, że do czasu premiery W3 CDR był dość małą spółką w tej branży zarabiającą rocznie kilkanaście do 20-30 mln zł na poziomie zysku w roku w którym była jakaś premiera. W pozostałych latach było już z tym dużo gorzej.

Tak więc przetrzyj oczy i może zauważysz, że w przypadku sukcesu Industriala (objaśnienie później) spółka może zarobić nawet sporo więcej niż na TWOM i może być w sytuacji zdecydowanie lepszej niż CDR przed wydaniem W3. Co to daje .... tyle, że będzie ją już wtedy stać na wydanie produkcji klasy przynajmniej AA.

Nie da się założyć ani wielkiego sukcesu nowej gry ani też wielkiej klęski jak sugerujesz.
Po pierwsze nic nie wiemy o grze - choć podobno ma być skierowana do szerszej grupy odbiorców i jak wiele na to wskazuje będzie zdecydowanie bardziej rozbudowana.
Jak dotychczas wszystkie gry były chwalone za rewolucyjne pomysły i za świetną grafikę. Seria Anomaly była jednak już zbyt oklepanym tematem więc nie odniosła sukcesu nawet pomimo rewolucyjnych rozwiązań. Z kilku powodów :
- mało znany deweloper
- zbyt słaby marketing (brak funduszy na takowy)
- oklepane tematy
Kolejna gra TWOM miał już łatwiej :
- jeszcze bardzie rewolucyjny scenariusz
- nowatorska tematyka
- rozpoznawalna marka
- nawiązane wcześniej kontakty z mediami
- wiele nagród
Przypomną jak umiejętnie rozdawano klucze do gry i jak powodowało to zwiększanie zainteresowania grą i spółką. Genialny scenariusz i genialne prowadzenie marketingu choć ciężki temat.

Nie ulega wątpliwości, że z takiej gry i tematu wyciśnięto więcej niż było można. Jest kasa i spokój twórców, że nie zabraknie im na wypłatę i mogą sobie spokojnie pracować. Czego nie było nigdy wcześniej.
W tej sytuacji jest wielce prawdopodobne, że kolejny produkt powinien być co najmniej tak samo dobry jak wcześniejsze pod względem graficznym i fabuły ale bardziej rozbudowanym.
Co te da nikt nie wie ale doświadczeni inwestorzy szukają właśnie takich spółek które mają potencjał rozwoju i w takie inwestują.
Inni może wolą inwestować w takie JSW (spadek w 2 lata o 80-90% .... a może inne o podobnym potencjale "rozwoju" .....
Każdy może mieć swoje zdanie ale nas bronią wyniki portfela inwestycyjnego i tylko to się liczy.
A Ty co masz jako argument ....?? Własne wyimaginowane ego - czy może coś więcej.

Czytając wpisy to widać, że nie masz za grosz doświadczenia. Ale w swoim mniemaniu masz rację.
Każdy ma swoje zdanie ale jeśli masz dowody, że się mylimy to je pokaż a na razie ciągle się mylisz.
Jak pisałeś spółka nie miała podstaw aby utrzymać kurs .... bo przecież Twoim zdaniem nie zarabiała o dziwo kurs nie spadł a w ręcz urósł od czasu jak piszesz na forum.
Ja jestem na spółce od dnia debiutu bo przed debiutem uwierzyłem cztając prospekt (nie zdążyłe wejść na IPO.....Speak to the hand Eh?
Już wtedy widziałem potencjał i dalej go widzę.
Ja to widzę swoim (starym już ) wzrokiem ale Tobie i mój teleskop nie wystarczy....Angel wave

baks
152
Wysłane: 12 marca 2016 17:14:14 przy kursie: 79,50 zł
lelo-pakero napisał(a):
Scarry napisał(a):

Jaką masz wyobraźnię to sam pokazałeś publikując moją wiadomość do Ciebie ...
Jak mogłeś nie zajarzyć, że nie da się wystawić przez okienko dachowe wielkiego teleskopu..... to była lipa czy widziałeś okno na dachu przez które można wysunąć 2,5 metrowy teleskop z dołączonym do niego fotelem .... po tym dokładnie rozszyfrowałem poziom wyobraźni i parę innych rzeczy
tak samo jest z Twoją wyobraźnią na Giełdzie
Dużo jeszcze brakuje aby być ekspertem tak w jednej jak i drugiej dziedzinie. Warto się uczyć słuchając innych.
Ja sam sporo się nauczyłem polemizując przez 3 lata ze Scarrym i nie ukrywam tego.
Tylko, że trzeba umieć czerpać mądrość od innych mających większą wiedzę.

Nie twierdzę, że wyszukiwanie pewnych faktów może dobrze idzie ale analiza tychże dość mocno kuleje.

A wracają do tematu trylogii to z wiedzy którą posiadam (a nie mam powodu jej ukrywać) to wynika, że spółka miała zamiar stworzyć grupę gier wokół Industriala. Nie można więc wykluczyć, że gra może być początkiem serii podobnej do Wiedźmina. Sytuacja spółki jest lepsza niż CDR kiedyś więc taka seria mogłaby spółkę zaprowadzić bardzo daleko .... co i ja i Scarry dostrzegamy.
Edytowany: 12 marca 2016 17:26

Rekinek
0
Wysłane: 12 marca 2016 23:44:30 przy kursie: 79,50 zł
Zastanawia mnie tak wyraźny spadek na steam teraz 21 strona, tak zle jeszcze nie było. Myśle ze duży wpływ ma tutaj promocja na GR. Gdyby tak bylo świadczyłoby to o wzroście zainteresowania oraz oglądalności GR a co za tym idzie wzrostu przychodów z tego źrodła.

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 13 marca 2016 01:34:29 przy kursie: 79,50 zł
Rekinek napisał(a):
leo@ czy Ty nie chcesz czy nie umiesz czytać ze zrozumieniem? scarry@ nie napisał że 11Bit to 1/3 CDP na dzisiaj ale jest bardzo duże prawdopodobieństwo iż tak się stanie w niedługim czasie. Nie rozumiem dlaczego odbierasz Innym prawo do tego aby widzieli potencjał do rozwoju? Takich jak Ty przy kursie 9zł uciszył TWOM, mam nadzieję że Ciebie uciszy premiera Industriala.

Przeczytaj na spokojnie (ze zrozumieniem) mój wpis raz jeszcze i mam nadzieję, że zauważysz wtedy, iż doskonale zrozumiałem wpis scarry. Podpowiem ci, druga linijka... cyt. [...]ma długoterminowy potencjał 1/3 możliwości CD Projektu[...]. Tak napisałem. Nikomu niczego nie odbieram, po prostu uważam, że na dzień dzisiejszy takie założenie jest zupełnie nieuprawnione. Mam prawo. Ochłoń. To forum to nie zaklęty krąg fascynatów 11bit. O każdej spółce growej w Polsce można napisać, że ma wręcz niemal nieograniczony długoterminowy potencjał rozwoju. To zwykłe frazesy, marketingowa gadka speców od PR. Na forum bardziej cenię merytoryczne argumenty. Życzę 11bit, CI Games, Bloober, Farm51, VIVID itd. żeby wszystkie stały się kiedyś drugim CD Projekt, ale to tylko pobożne życzenia.

pandorinium napisał(a):
Widzisz lelo, giełda to jest zwyczajna gra w obstawianie przyszłości. Dziwię Ci sie, że takie rzeczy piszesz, wydawało mi się, że jesteś poważnym inwestorem. Każda firma od czegoś zaczyna, nikt nie jest potęgą od razu, każdy ma szanse, a jak będzie przekonamy się na za kilka lat, no chyba że jesteś jasnowidzem.

Na pewno piszesz do mnie? Co niby takiego napisałem, co cię tak oburzyło? Napisałem jakąś nieprawdę? Sugerujesz, że bawię się we wróżenie z fusów, ale to zdecydowanie nie jest moja domena na tym forum. Przepraszam nie mam kącika astronomicznego z teleskopem z lustrem 300mm ważącego 40kg jak inny użytkownik forum. Gdybym miał to pewnie widziałbym więcej, a tak cóż...

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 13 marca 2016 08:48:51 przy kursie: 79,50 zł
lelo-pakero napisał(a):
Scarry napisał(a):

aby byc precyzyjnym: CDPryjket ma jedna grę: Witcher (trzy odcinki, koncept the same) i w zadnym wypadku nie kilkaset mln....najwyzjej kilkadziesiat.....
Everything you know is wrong.........

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 13 marca 2016 10:02:46 przy kursie: 79,50 zł
chris_martin napisał(a):
i w zadnym wypadku nie kilkaset mln....najwyzjej kilkadziesiat.....

Wiedźmin 3 kosztował 306 mln zł - a to jest kilkaset, to tak apropos precyzyjności.

Rekinek
0
Wysłane: 13 marca 2016 10:36:00 przy kursie: 79,50 zł
To moze w ramach precyzyjności napiszesz ile CDP kosztowała gra a ile w ramach marketingu wyłożyli inni z tych 300mln? Bo chyba nie chcesz powiedzieć że CDP miało tyle w kasie robiąc W3?

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 13 marca 2016 18:26:11 przy kursie: 79,50 zł
vladinho napisał(a):
chris_martin napisał(a):

Wiedźmin 3 kosztował 306 mln zł - a to jest kilkaset, to tak apropos precyzyjności.

Kosztował dystrybutorów a nie cdpry
Everything you know is wrong.........

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 13 marca 2016 18:48:09 przy kursie: 79,50 zł
Kod:
mod: usunięto fragment naruszający regulamin

Cytat:
Życzę 11bit, CI Games, Bloober, Farm51, VIVID itd. żeby wszystkie stały się kiedyś drugim CD Projekt, ale to tylko pobożne życzenia.

a ja nie, i tylko ignorant w sofcie rozrywkowym albo osoba zainteresowana deprecjonowaniem innych firm, może mieszać jedne firmy z drugimi. Doczepianie amatorów do sukcesów profesjonalistów.

dwa lata temu popełniłem taki post tu na wątku:
Scarry napisał(a):
Wojetek napisał(a):
Atmosfera w tym wątku żywo przypomina tą z 2006-2007 na rynku thumbright
A przy okazji zrobiła się mini-hossa chyba na większości producentów gier (rośnie BLO, VVD, CDR etc).

odróżnijmy dwie kategorie firm od softuu rozrywkowego

te, które naprawdę są profesjonalnie przygotowane do tego co robią:
zgrane ekipy, przemyślane produkty, kontrola kosztów, ludzie z ogromnym doświadczeniem branżowym.. kupujesz akcje i czekasz na rosnące prawdopodobieństwo sukcesu: CDprojekt, Vivid Games, 11 bit. Quality over quantity. I z jakości wynika sukces, i wysokie prawdopodobieństwo że sukces nie zostanie przejedzony.

pozostałe:
firmy, przepraszam za określenie, od domorosłego tłuczenia softu: Bloober Team, Forever, Farm51, NicolasGames czy CIGames. Firmy nie potrafiące stworzyć stabilnych trwałych zespołów, nie kontrolujące kosztów, bujające w obłokach strasznie drogich lub ryzykownych projektów, robionych bez doświadczenia, u nich quantity over quality, brak poważnej kontroli jakości. Sukces jak się trafi jest zawsze na granicy przypadku, wręcz fuksa. Na dodatek jest wysokie prawdopodobieństwo że jest jednorazowy i zostanie przejedzony bo przecież nie wynikł ze zdrowych założeń.

porównywanie jednych do drugich jest jak porównywanie solidnego rozwijającego się banku do firmy od parabankowych pożyczek ;). Jedni i drudzy zajmują się finansami.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 13 marca 2016 21:54

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 13 marca 2016 19:17:20 przy kursie: 79,50 zł
chris_martin napisał(a):
vladinho napisał(a):
chris_martin napisał(a):

Kosztował dystrybutorów a nie cdpry

bandhead Skoro zaksięgował CDP - to czyj niby to był koszt ?
Dla przykładu, TWOM w wersji PC był określony koszt około 2 mln zł, w tym marketing. Materiały w Washington Post itp. to niby za darmo było ?

To że CDP rozliczył koszty z dystrybutorami po premierze a nie przed nie oznacza, że koszt wiedźmina 3 sprowadza się tylko do dziobania w kodzie (co i tak stanowi około połowę podanej kwoty).

Kwestię zmian wielkości budżetu polecam wyjaśnić na sąsiednim przeznaczonym do tego forum - wystarczy przeczytać...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 marca 2016 19:42:03 przy kursie: 79,50 zł
Sam czysty koszt napisania Wieśka bez DLC i promocji to 128 mln zł. Koszty sprzedaży segmentu gier, gdzie większość to koszty marketingu poniesione przez CDP w ciągu ostatnich 2 lat wyniosły ponad 50 mln zł. Możemy zatem powiedzieć, że produkcja i promocja kosztowały CDProjekt około 170 mln zł. Do tego doszło 180 mln kosztów promocji, które ponieśli dystrybutorzy i taka kwota zmniejszyła przychody spółki w tym roku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

396 397 398 399 400

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,318 sek.

tsvtvcuh
ftpnynvd
tonndclp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hidoeqmu
olbzkwqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat