@kunoj
Chyba nie całkiem kumasz o czym piszę ...
Prezes ogłosił, że chcą wyjść z obecnej formy funkcjonowania spółki. Co prawda mówią to od 2-3 lat - ale wcześniej były plany. Teraz coś zaczęli robić w tym temacie.
Jednak mało realne wydaje mi się tempo rozwoju - ale nie jestem bezpośrednio w branży i nie znam możliwości kadrowych spółki. Mogę się mylić.
Szbki rozwój spowoduje także wzrost kosztów. Więc nie może on być zbyt gwałtowny - bo spółka nie wykorzysta efektywnie nowych. Szbkie zwiększenie pogorszy co najmniej 2 krotnie efektywność.
Stąd taki proces powinien być wyważony i w miarę liniowy.
Wiedzą o tym wszyscy którzy mieli jakikolwiek styk z naborem czy ocenę kandydatów na jakieś stanowiska.
Patrząc na spółki trzeba rozsądnie oceniać możliwości. Przy obecnych kadrach gdy w spółce jest 100 osób a grę robi 20 osób a na finiszu 60 osób.
To nie należy oczekiwać produktu skali W3 czy CP - bądźmy realistami ..
Spółka podjęła jednak działania zmierzające do pozycjonowania spółki wśród firm niezależnych już poza Indie.
Proces ten trwa już jakiś czas- ale dopiero teraz nabiera tempa.
Dużym krokiem w tą stronę wył FP a kolejny być może już wypozycjonuje ją wśród Middle spółek światowych. Co z tego wyjdzie zobaczymy.
P8 ma być grą otwartą na dużo szerszy rynek graczy a szczególnie na rynek konsolowy.
Z dużą ciekawością czekam na prezentację rodzaju jak i pierwszych informacji o rozgrywce.
Trudno powiedzieć czy będzie to gra zawierająca jakieś elementy RPG czy też coś innego.
Jeśli mają rozpoznane preferencje konsolowców i trafią w gusta z dobrym kontentem to może być dobrze.
Dotychczas spółka budowała rozpoznawalność marki i to się udało.
Czas na kolejny wielki krok nr 3 po TWOM i FP.
Oceniając, że gra będzie istotnie większa i na wszystkie platformy to można już założyć, że jest mało prawdopodobne wyrobienie się w 2020 roku. Jednak podobnie jak przy FP kluczowa będzie jakość gry dla nowych rzesz graczy.
Spółka się cały czas rozwija ale widać dokładnie, że interesuje ich tylko jakość i nie są zazwyczaj zainteresowani pompowaniem kursu jak to dominująco widać po innych spółkach.
Popierdułkami owszem są gierki typu BC. Jednak tak samo był oceniany Home Fliper ... nawet przez PLW - które nie liczyło na duży sukces.
Można się zdziwić bo niektóre popierdułki mogą dać wyższy przychód i zysk niż na PC.
Na informacje o P9 nie licz w przyszłym rok.
Ten rok był dla FP.
Przyszły będzie dla pierwszych info o P8 - podobnie jak 2020.
Jeśli premiera P8 będzie w 2021 to o P9 usłyszymy dopiero w 2022.
Jeśli uda się zbudować pozostałe 2 zespoły do poziomu 50-60 osób do połowy 2020 - co jest realne - to można liczyć na premierę P9 w 2022/2023 i P10 w 2024.
Zakładając, że każdy z kolejnych projektów będzie miał budżet większy o 50% względem poprzedniego.
Czy tak będzie dziś nawet Prezes Ci nie odpowie.
Chyba nie czytasz wypowiedzi Prezesa - a się wypowiadasz - bo gdybyś czytał wiedziałbyś, że już podjęli decyzję o wyraźnym zwiększeniu budżetów dla projektów wydawniczych.
Jednak to rynek dość mozolny w zmianach. Projekt podjęty dziś daje efekty za 1-2 lata a produkt nawet po 3-5 latach.
Więc krzyczenie i tupanie nic nie da.
Co do Paradoxa - to też chyba nie masz zbyt dokładnych informacji - byłem obecny przy tej rozmowie osobiście ...
i Prezes mówił, że chciałby być za kilka lat na poziomie kapitałowym jak wtedy Paradox ..... ponad 1MLD Euro.
Podobał im się model działalności a nie chcą go małpować.
Ja się dziwię, że dopiero teraz Paradox spadł. Jeśli zaczęli wypuszczać takie produkty jak Mars .... rodem z PLW to nie dziwi mnie spadek.
Yulko porównaj jak to się ma do jakości 11bit.
Za jakiś cza 11bit będzie mogło "zmienić szyld" na Paradox a tamten na "PLW bis"
A może będzie tak, że to 11bit stanie się wzorcem dla podupadłego Paradoxu .... czas pokaże.
Jak może zauważyłeś nie tylko Paradox spadł o 25%.
Podobne spadki objęły większość firm na naszym parkiecie.
CDP 20%
Juju 50% a podobno niedługo premiera szybciej niż CDP
innych nie będę wyliczał bo szkoda czasu ...
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)