Cytat:Pop tak, ale zauważ, że obecny rzad z obniżaniem podatków nie ma nic wspólnego. To raczej w kadencji 2005-2007 były obniżane podatki co skutkuje m.in dzisiejszym odczytem PKB. Poza tym widać, że do obecnego wzrostu przyczyniło się budownictwo, zapewne chodzi o budowy stadionów, dróg itd. czyli sytuacja dosyć krótkoterminowa.
Podatki (a zwłaszcza dochodowy) były obniżane akurat dużo wcześniej -pomijając małe przerywniki-bo od 20 lat. Podczas wymienionej kadencji były z jednej strony obniżone podatki,ale...też likwidacja wielu ulg(np. ulgi budowlanej i remontowej) o czym jakoś rzadko się wspomina. Poza tym my raczej nie przyrównujmy okresu szczytu bumu gospod. do czasów największego kryzysu od dziesięcioleci,bo jeszcze możemy pójść dalej,np.:
-za czasów pis-u było ekstra,bo mój DomDevelopment kosztował 180zł za akcję,a za czasów PO spadł do 15zł...
A co do budowy dróg-to nie wiem czemu starasz się umniejszyć znaczenie,bo w ciągu ost.kilku lat były to kwoty największe w dotychczasowej historii budownictwa,bo aż po 20-25mld rocznie...
P.S. Może przenieśmy dyskusję na wątek polityczny,ten niech ma swoje przeznaczenie.Od razu mówię,że nie jestem zwolennikiem teorii,że teraz jest super,bo wiele kwesti zostało nie ruszonych,co mi przeszkadza,ja nie mam sprecyzowanej opcji politycznej,która mi w pełni odpowiada,chyba będę musiał wybierać między większym,a mniejszym złem...