PARTNER SERWISU
rjvcuqbw
422 423 424 425 426

Kiedy szczyt hossy?

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 25 listopada 2011 08:50:41
Od '12 przy liczeniu długu pod uwagę brane będą średnioroczne kursy walut

to sobie znaleźli sposób żebyśmy nie przekroczyli progów konstytucyjnych Angel
Edytowany: 25 listopada 2011 08:51

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 25 listopada 2011 09:09:28
Tak to jest, że jak tylko zostawią jakąś lukę w prawie to od razu ją znajdą i wykorzystają. Przecież to zakrawa na kpinę, takie manipulowanie. Spłacać dług będą po obecnym kursie a nie po średnim. Co to w ogóle jest za bzdura.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 25 listopada 2011 09:24:07
v3nom napisał(a):
Moim zdaniem nie ma szans na hossę. Przy czym za hossę rozumiem prawdziwą hossę, o której piszą na blogach - z szałem zakupów, euforią i wszystkimi tymi opowiadaniami o taksówkarzach oraz fryzjerach Angel Hossę o której napisał wcześniej Szutnik. Podzielam tym samym zdanie Kanoniersa, Scarrego oraz samego Szutnika jak mniemam (byk/niebyk?)[...].

Nie mogę nie być teraz bykiem. Wystarczy zerknąć na wykres AAPL (Apple) z 200 sesyjną prostą średnią, by zrozumieć, dlaczegoAngel Dla niezorientowanych - Apple to 12% indeksu NDX (Nasdaq100).
A jeśli to jest mój bazowy rynek, to...
Po prostu moje metody, które stosuję, nie pozwalają mi byc teraz niedźwiedziem.

Jeśli na indeksie CAC40 dochodzi do spadków w okresie 2.05.2011 - 23.09.2011 o 1444 pkt w czasie 144 dni, to to jest czysty i klarowny square 1:1 Ganna( dziś, gdy indeksy liczy się w tysiącach punktów,nie da się zrobić czystego 1:1, więc 10:1 jest tym samym co 1:1 w czasach Ganna). Takie dno jest betonowe. Aby skruszyć beton potrzeba młota pneumatycznego. Młoteczek gumowy, który obserwujemy w listopadzie, to za mało. Na CAC40 może dojść do testu tego dna, ale na 95% dno uformuje się co najmniej jeden punkt powyżej minimum intraday z 23.09. A jeśli CAC40, indeks obciążony francuskimi bankami, ostro umoczonymi w pożyczki południowcom, daje takie sugestie, to jak mógłbym sądzić, że Francja będzie rosła, a reszta Europy spadała? Zresztą dno z 23.09 daje też dużo słabszego formatu square'y na DAX i WIG20....

A jeśli formowanie podobnych square'ów w mniej więcej tym samym czasie obserwuję dodatkowo na TY future (T-Notes future) - sugerujący spadki obligacji USA i na miedzi, sugerujący wzrosty - to wniosek jest prosty:kapitał będzie płynął od bezpieczeństwa do ryzyka, a jedynie kwestią jest, co wybierze chętniej i jak rozłoży akcenty: akcje, surowce czy high yield bonds.

Najwyraźniej nie zakończyliśmy jeszcze fazy wzrostowej, zaczętej w marcu 2009. Dokąd ona nas zaprowadzi? Wiem, że w USA przynajmniej NDX wyskoczy wyraźnie poza lipcowe szczyty, SP500 też powinien wyjść ponad tegoroczne maksy. W Europie może być rozmaicie - niektóre indeksy poprawią tegoroczne szczyty, inne pewnie nie.

Już jakiś czas temu, po latach zbierania po grzbiecie, nauczyłem się, że "gra się w to, co się widzi, a nie to, w co się wierzy". Mogę być długoterminowym niedźwiedziem na bazie fundamentów, ale musze respektować fakt, ze moje metody (a kilka z nich niezależnie mówi to samo) podpowiadają, że bycie po byczej stronie w tej chwili jest sensowniejsze.
Nie wiem dlaczego mam być bykiem. Może to kwestia dodruku, a może jednak z gospodarką USA nie jest tak źle, jakby to wyglądało?:
www.mcoscillator.com/learning_...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 25 listopada 2011 09:55:28
@Szutnik

no cóż, rozumiem Twoje całkowite przywiązanie do AT, masz prawo, ważne żebyś na tym zarabiał. Natomiast czy będzie tak jak uważa tu grupka niedźwiedzi (dalszy ciąg bessy) czy jednak będziemy mieli pod coś hossę... okaże się wkrótce :)

Ja osobiście AT traktuję jak doradzę, ale nigdy jako bezwzględny wyznacznik do zakupów.

Ja osobiście jestem przekonany o katastrofie najmniej rozmiarami przypominającej Lehman Brothers, ale raczej zdecydowanie mocniejszej :)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 listopada 2011 10:11

Lorenzo
1
Wpisów: 80
Wysłane: 25 listopada 2011 09:59:35
Tak trochę z innej beczki: jaki jest sens porównywania rentowności obligacji w Euro i PLN? Przecież wiadomo że ze względu na stopy procentowe i inflację 5,8% w EUR jest lepsze niż 6,1% a w telewizjach mówią, że (na przykład) Polska płaci inwestorom więcej niż Belgia. Ale nasz rząd się wykpi inflacją a Belgowie nie (nie wspominając o tym że złotówka winna się osłabiać patrząc po samej tylko inflacji i stopach). Jaki jest sens tych porównań?

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 25 listopada 2011 10:28:47
Oj to jest tylko szukanie sensacji... Prawdopodobnie dziennikarz który zrobił tego newsa nie ma o tym wielkiego pojęcia ale za to ma sensacyjny temat..... To taki temat z faktu albo innego superekspresu... Dobrze brzmi bez oglądania się na szczegóły.

GregGoldi
0
Wysłane: 25 listopada 2011 12:08:24
Nie ukrywam że na obligacjach się nie znam ale usłyszałem przed chwilą w CNBS ża włochy mają ponad 8% na 10latkach...... Czy mógłby ktoś to potwierdzić na wykresie bo to chyba literówka......

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 25 listopada 2011 12:09:49
Cytat:
5-Year Italian Yield Hits Euro-Era High Of 7.80%; Up 35 BPs

Włochom zaczyna palić się grunt pod nogami....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 listopada 2011 12:10

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 25 listopada 2011 12:19:10
Włoskie dwulatki są ponad osiem.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 25 listopada 2011 12:20:45
Nasze yieldy też idą mocno w górę (na 10 letnich przebity szczyt z 22. września).
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 25 listopada 2011 12:42:03
Bez dodruku i bez euroobligacji czeka Europe totalne załamanie systemowe i choć jestem poza rynkiem to widmo totalnego krachu i głębokiej recesji zaczyna mnie przerażać...

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 25 listopada 2011 12:47:39
No to mamy koniec świata i co teraz? Think

Szutnik
153
Wysłane: 25 listopada 2011 12:52:08
Ja się nie boję. Konserwy z piwnicy do plecaka, hełm stalowy z wojskowego demobilu na głowę (w razie gdyby niebo miało zlecieć na nią) i do chatki w górach.Angel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 25 listopada 2011 12:52

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 25 listopada 2011 13:06:07
SMOFF (SERIOUS MODE OFF)

Dokładnie Szutnik. Jeszcze trochę i będzie trzeba kupować puszki i amunicję (JOKE). Tak na poważnie to ja się przymierzam do kupna gogli noktowizyjnych gen 2+. Do trekkingu i różnych obserwacji, ale kto wie czy nie przydadzą się nawet bardziej Angel

W przypadku eskalacji kryzysu w dużych miastach może być nieciekawie. W tym roku mieliśmy aż nad to przykładów, jak niewiele trzeba do zadymy. W takich momentach żałuję, że nie byłem w wojsku, chociaż przeszkolenie ze strzelania mam Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

tomcichy
0
Wpisów: 263
Wysłane: 25 listopada 2011 13:12:48
nastroje bardzo złe na wątku które przeradzają się w strach to może być dobry moment na kupno akcji przynajmniej krótkoterminowo blackeye
i nie zapominajcie że za wielką wodą sytuacja wcale nie jest taka zła Think

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 25 listopada 2011 13:49:23
GregGoldi napisał(a):
Nie ukrywam że na obligacjach się nie znam ale usłyszałem przed chwilą w CNBS ża włochy mają ponad 8% na 10latkach...... Czy mógłby ktoś to potwierdzić na wykresie bo to chyba literówka......

poniżej masz link do wyceny obligacji wloskich 10 latkow
pozdrawiam
www.bloomberg.com/quote/GBTPGR...:IND/chart

Szutnik
153
Wysłane: 25 listopada 2011 13:54:59
@ V3nom

Ja jeszcze z tego pokolenia, co to do wojska iść musiało. Kałacha co prawda już na tempo w minutę nie rozłoże i nie złoże, ale używać to ustrojstwo jeszcze umiem. Niech no mi ktory zagraniczny spekulant spróbuje nocą kolbą w drzwi załomotać, jak u Broniewskiego, to "wysączę krew z piersi i z pieśni" i mu pokażę, gdzie raki zimują...Angel

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 25 listopada 2011 14:09:11
Trzeba bedzie dobrze w roznych promocjach sie rozeznac ;)
Dobrze ze zona jest w tej dziedzinie ekspertem wiec na trudne czasy jak znalazl ...

Jeden pokoj wydziele jako spizarnie i bede magazynowal spozywke w ucieczce przed inflacja (makarony, make , cukier, kawe i inne przechowywalne rzeczy )

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 25 listopada 2011 14:48:06
To z 10 listopada ,strona 385,nie wrzucalm posta calego bo jest dosc dlugi-ale kto chce to moze wrocic do niego i poczytac reszte,co wtedy pisalem i popatrzec na wykresy
mdtrader napisał(a):
Jakby dali 3 dni spokoju-to moze cos bym napisa,bo tak to zaczynam cos pisac a w trakcie informacja wychodzi,ktora zmienai bieg w druga strone. Sporo sie na watkach przewija. Jutro postaram sie cos napisac odnosnie Merkel-Sarkozy jak otworzyli puszke Pandory.

Wlochy:

W dniu wczorajszym rentownosc wloskich obligacji przekroczyla poziom 7.5%, co moze swiadczyc,ze w najblizszym czasie podobnie jak bylo w przypadku Grecji,Irlandii czy Portugali w niedlugim czasie rzad wloski bedzie ubiegal sie o miedzynarodowa pomoc, jednak czy taka jest mozliwe a jesli tak to w jakiej postacji i skad?

W przypadku w/w 3 panstw rentownosc nie spadla trwale ponizej 6%(wczoraj). „Dziś rano LCH Clearnet (izba rozliczeniowa) poinformowała o podniesieniu poziomu depozytów zabezpieczających do 11,65% z wcześniejszych 6,65% dla kontraktów na włoskie obligacje.”

...........W okresie luty-kwiecien 2012 przypada ponad 140mld euro do zrolowania-kwota bardzo duzo a z takich najblizszych to w dniu dzisiejszym(w koncu nie wiem,czy oficialnie potwierdzono wstrzymanie aukcji). W calym 2012 planowane jest zrolowanie i wykup obligacji wloskich za 300mld euro.

Czy jestem przerazony tym co sie dzieje? Z jednej strony tak,bo spodziewam sie jakie beda skutki m.in w Polsce za kilka lat ale od jakiegos czasu tak mi sie wszystko w glowie poukladalo,ze na 80% bylem przekonany o tym zejsciu eur/dol do bandy a to musialo pociagnac rynki.
mdtrader napisał(a):
[quote=mdtrader]

Na najblizsze dni udaje sie do Rzymu na kilka dni-wypoczac. Ciekaw jestem jak sie to wszystko potoczy. Mialem nadzieje,ze euro w najblizszych dniach pojdzie do dolnej bandy wobec dolara do poziomu 1.31 a z nia rynki i bedzie korekta(w czasie gdy jeden drugiego bedzie podczas rozmow EU przegadywal) a pozniej po infie o "pustych pieniadzach" zacznie sie nam ladny rajd az do prezentow pod choinke,bo taki napisalem list do Sw.Mikolaja wiec moze sie to sprawdzi, choc mozliwe ze zrobia to bez korekty.

Pozdrawiam

Wszystko wedlug wczesniejszych przewidywan.
- EUR/DOL zbliza sie do dolnej bandy 1.31 a SP500 podaza za tym,
- rynku obligacji nie musze omawiac,bo 2tygodnie temu swoje napisalem i rowneiz scenariusz sie sprawdza,
-wczoraj wrzucilem wykresy Weg/Polskich i niiemieckich bondow i cdsow,by mozna zobaczyc ze Polak i Wegier dwa bratanki.

Na rynku panuje spore zamieszanie, bo patrzac na rozne rodzaje aktywow mozna dojsc do roznych wnioskow. Patrzac na rynek akcji,to tak naprawde na SP nie ma tragedii jesli patrzymy przez pryzmat calego roku. Biora jednak pod uwage rynek obligacji,to jest juz inne story,na tym rynku mozna powiedziec,ze wybuchla miesiac temu bomba i ceny poprzewracaly sie do gory nogami.

kliknij, aby powiększyć

W tabelce pokazane sa, rentownosci obligacji 10 letnich panstw w porownaniu do papierow amerykanskich, mozemy rowniez w II kolumnie zobaczyc aktualny spread, zmiane tego spreadu w ostatnim czasie,minima,wykres(malutki-trend),roznica miedzy srednia a obecny spreadem.Grecja mi sie nie zmiescila- uznajmy ze jej tam nie ma haha)bo ma taki yield,iz ciezko cokolwiek dodac.

Rentownosci zachowuja sie tak jak zachowywaly sie w przypadku Grecji,Portugalii i Irlandii o czym wspominalem na 385, z ta roznica ze wtedy rynek przyjmowal to,iz te panstwa moga znalesc sie poza rynkiem z racji malego w porownaniu do najwiekszych emitentow dlugu w europie. Jednak w przypadku Hiszpani czy Wloch problem jest zupelnie na innym szczeblu. Nie chce sie powtarzac,bo te tematy opisywalem czy to slownie jak rowniez obrazujac to na wykresach we wczesniejszych postach.

Pytanie gdzie ucieka kapital z rynku obligacji,ktore inwestorzy sprzedaja?moze czesc ucieka w akcje,dlatego nie ma takiego gwaltownego spadku?bo zdaja sobie sprawe ze jestesmy blizej dna niz dalej- co mozna wywnioskowac z wykresow obrazujacych rynek miedzybankowy i plynnosc na tym rynku jak rowniez koszt tego finansowania,bo wszystko rozbija sie o cene pozyskania kapitalu.

Jesli to jest kolejny odcinek z pt" Koniec Swiata" to niech ktos powie kolega z rynku akcyjnego,bo tam to wyglada jakby byla korekta,ktora nie dyskontuje jeszcze tego co sie dzieje na rynku dlugu.

Czesc politykow koncentruje sie na cieciach finansowych ,mimo jest bardzo slaby wzrost gospodarczy w krajach,ktore maja obecnie problem z pozyskaniem kapitalu.

Codzienie rano w Londynie o 10 ich czasu,czyli naszej 11- 19 reprezentantow bankow ustala od ktorej zalezne jest oprocentowanie kredytow brytyjczykow,ktore z kolei wplywaja na CDSy i obligacje korporacyjne.

Co wiecej,wykresy ktore wrzucalem ostatnio dosc czesto- LIBOROIS-czyli stopa Libor,jest to stopa od ktora benchmarkuje rynek instrumentow finansowych wart ponad 360 uwaga,BILIONOW dolarow! nie mowimy o dwoch czy trzech,mowimy o 360 000 000 000 000

Nalezy pamietac,ze w 2010 toczylo sie sporo spraw zwiazanych z ukrywaniem prawdziwych kosztow pozyskania kapitalu przez banki z lat 2007-2008, dlatego ciezko mimo wszystko ocenic ile banki placa za pozyskiwanie pieniadza.Np 8 listopada Credit Agricole raprotowal,iz placi za pozyskiwanie 0.575 % kiedy w tym samym czasie HSBC mowil,iz placi 0.275 kiedy spread wynosil 30 pkt! Dlatego od dluzszego czasu instytucje nadzorujace porobuja zmeiniac zasady tak by byla ta stopa ustalana najbardziej rzetelnei i by nie dochodzilo do przekretow.Ostatnio wprowadzono stope RONIA,ktora jest ustalana o godzinie 16.15 w Londynie na oprocentowanie nocne,ale iwnestorzy przewiduja ze to bedzie stopa benchmarkowa do kosztu finansowania na rynku a nie LIBOR w niedlugim czasie.

Dwa dni temu w opublikowanym Minutes z posiedzenia Banku Anglii mozna wniskowac,ze tam rowniez sie szykuja do kolejnego QU, wiec Chiny, UK,EU(czy rynek widzi inne wyjscie?) no i jak rozegra ta partie FED?

Co wiecej- godne uwagi, to iz spread miedzy 2 letnimi a 10 letnimi obligacjami hiszpanskimi spadl z 235 pkt w marcu do obecnych 16pkt? co to oznacza?
kliknij, aby powiększyć

ano to,ze w przypadku Grecji minal miesiac a Portugali tydzien od czasu kiedy oprocentowanie 2 letnich papierow bylo wyzsze od 10 do czasu kiedy wystapiono o pomoc finansowa.Ciezko jest finansowac panstwo powyzej 7% rentownosci na rynku obligacji i w tym czasie budowac budzet-bo taki budzet bylby jednym wielkim strzalem w kolano.CDS hiszpanskie osiagnely rekord 489 pkt. Rynek powoli przygotowuje sie do haircutu-ale czy podobnie jak z Grecja nie uznaja go jako "credit event"? Do ruchu kalkulator ktory Wam wysylalem-ustawiac 20% na Wloskim, 30% Hiszpanski,50%grecki i Portugali 40% pobawic sie z liczbami i zobaczyc co wam sie pokaze.

Hiszpani kraj,gdzie dlug do GDP siegnal 61% na koniec tamtego roku wiec nizej niz w Niemczech,Wloszech, Francji-a teraz jest na ok 72%.

W dniu wczorajszym pisalem o Japoni i o tym,iz Standard Poors napomnial o obnizsce raitingu,prosze zobaczyc swiece na wykresie obligacji japonskich

kliknij, aby powiększyć

Na rynku JPY/USD powinno dojsc w najblizszych dniach do dzialania ze strony Banku Japonii,bo niszczy im to eksport(wczoraj wykres Taiwan&Japonia i Chiny-opisywalem skutki).

POLSKA

kliknij, aby powiększyć

a my na ostrzu noza- fibbo jako opor a z drugiej strony mozna zauwazyc formacje podwujnego szczytu.
Jak wspomnialem,NBP jest przygotowane przeznaczyc w grudniu 7,5 mld euro na pilnowanie kursu.

kliknij, aby powiększyć

Kurs Eur/forint i Euro/PLN- Wegry=Polska

Tak na koniec odnosnie dodruku,skutkow to chyba niektorzy w ogole nie wiedza,dlaczego jestesmy gdzie jestesmy,dlaczego upadla Irlandia,Grecja,Portugalia i jakie sa tego wszystkiego skutki!

P.S.

Kryzys Meksykanski 1982 i plan Bradleya,dla chcacych wygooglowac i doszukac sie analogii.

Kryzys Meksykanski 1982 plan B
Edytowany: 25 listopada 2011 14:52

GregGoldi
0
Wysłane: 25 listopada 2011 14:48:36
Ja niby do wojska iść musiałem ale jakoś tak wyszło że nie poszedłem... A co do demobilu to jak młodszy byłem to po lesie latałem i plastikowymi kulkami się strzelałem ... Więc mundurów, hełmów, lunet, kolimatorów, środków łączności i innych demobilowych usroństw u mnie pod dostatkiem. Damy radę :D

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

422 423 424 425 426

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,367 sek.

mwwqimei
jfdcksgl
gphihplx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eejsatlc
filprlrx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat