PARTNER SERWISU
vnlhifoc
522 523 524 525 526

Kiedy szczyt hossy?

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 28 lipca 2012 14:00:08
ludzie opamiętajcie się!:
Taurus80 napisał(a):
od drugiej wojny światowej nie ma ani jednego konfliktu czy obalenia jakiegokolwiek rządu na świecie bez udziału USA czy to ich wojaka czy CIA

Doprawdy? A wpływy byłego ZSRR? Mnie się wydaje, iż kilka krajów w Afryce miało rządy nominowane przez ten Kraj Rad... Gdyby ktoś się wczoraj urodził i czytał ostatnie kilka stron tego forum to byłby przekonany, iż za wszelką cenę należy wystrzegać się "bankowców" a nie pospolitych bandytów w ciemnych zaułkach a USA to światowy hegemon, który może ze wszystkimi zrobić co chce....
A tak chyba nie jest! Wspomnieć by np Wietnam...
Co do ropy to walka o nią jest i nie ma co temu zaprzeczać. Powód jest bardzo prozaiczny i można powiedzieć wrecz "pierwotny" w swojej naturze: wiadomo, że tego surowca nie jest nieskończoność więc po co mam wydobywać na swoim terenie skoro mogę najpierw na obcym? Tak wezmę co mają do ostatniej kropli a potem gdy nie będzie już alternatywy to zacznę wydobywać swoją... I widać, że duża część gospodarki kręci się wokół tego - chociaż już pierwsze symptomy się pojawiają, np. samochody hybrydowe czy elektryczne... Bo tak naprawdę to problemem jest źródło energii - bez energii cała gospodarka "siądzie", ten kto pierwszy rozwiąże problem z nowym tanim źródłem energii (wytwarzanej stacjonarnie czy mobilnie) pogrąży niestety kraje z zasobami ropy... Wszyscy o tym wiedzą dlatego co niektórym wysokie ceny choćby za ropę są niezbędne bo będą musiały w razie czego starczyć na długie lata...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 28 lipca 2012 17:35:05
wracając do tematu głównego, bo troszkę zboczyliśmy na tor boczny wojny usa-iran....

od kilku dni zapowiadają nam, że będą kolejne dodruki pustych pieniędzy, byle tylko ratować system bankowy, który jest nie do uratowania....

Szutnik napisał(a):

Już to kiedyś na tym forum tłumaczyłem - ceny nie pójdą w górę, bo równocześnie spada szybkość obiegu pieniądza w gospodarce.

i tu nie mogę się z Tobą zgodzić, bo kolejny dodruk pójdzie w surowce i pochodne instrumenty finansowe, wspominałem o zbożach i ropie, tu masz przykład kukurydzy:

kliknij, aby powiększyć

jak widać na załączonym obrazku, ceny są w miarę stabilne, ale gwałtowny wzrost cen pokrywa się z zajmowaniem długich pozycji, a szczególnie w okresie qe2, gdy dostęp do taniego pieniądza był nieograniczony dla instytucji bankowych

na naszym rynku było to równie mocno odczuwalne: chleb, paliwo na stacjach (pomimo nie podwyższania podatków), owoce, warzywa. to są rzeczy których nie importujemy, a jesteśmy znaczącym producentem. więc, proszę nie wmawiaj tu ludziom, że kolejny dodruk pieniędzy na świecie nie wpłynie na wzrost cen żywności....

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 31 lipca 2012 17:06:19
@mrk

Odnosnie Twoich niedawnych watpliwosci postanowilem poczekac na dogodny moment aby pokazac przyklad :

29.05 Brent 107 Usd/PLN 3,48 RCSCRAOPEN 195
31.07(dzis) Brent 105,66 Usd/PLN 3,33 RCSCRAOPEN 188,32

Eh?

Czyli masz spadek Brent wzmocniony dodatkowo spadkiem dolara wiec certyfikat powinien chodzic grubo ponad 200 a mamy 188,3 (to tak dla tyhc ktorzy chcieliby sie pakowac w ten instrument)

albo to jawne skur.... nstwo albo nieswiadoma glupota Think

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 31 lipca 2012 17:36:31
serpico napisał(a):
wracając do tematu głównego, bo troszkę zboczyliśmy na tor boczny wojny usa-iran....

od kilku dni zapowiadają nam, że będą kolejne dodruki pustych pieniędzy, byle tylko ratować system bankowy, który jest nie do uratowania....

Szutnik napisał(a):

Już to kiedyś na tym forum tłumaczyłem - ceny nie pójdą w górę, bo równocześnie spada szybkość obiegu pieniądza w gospodarce.

i tu nie mogę się z Tobą zgodzić, bo kolejny dodruk pójdzie w surowce i pochodne instrumenty finansowe, wspominałem o zbożach i ropie, tu masz przykład kukurydzy:

kliknij, aby powiększyć

jak widać na załączonym obrazku, ceny są w miarę stabilne, ale gwałtowny wzrost cen pokrywa się z zajmowaniem długich pozycji, a szczególnie w okresie qe2, gdy dostęp do taniego pieniądza był nieograniczony dla instytucji bankowych

na naszym rynku było to równie mocno odczuwalne: chleb, paliwo na stacjach (pomimo nie podwyższania podatków), owoce, warzywa. to są rzeczy których nie importujemy, a jesteśmy znaczącym producentem. więc, proszę nie wmawiaj tu ludziom, że kolejny dodruk pieniędzy na świecie nie wpłynie na wzrost cen żywności....

@ Serpico

Zapominasz o Naturze!
www.mcoscillator.com/learning_...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 2 sierpnia 2012 12:07:12
dla mnie obecne zachowanie części surowców ( ropa, miedź, część rolniczych) wskazuje na to,że TEN SŁYNNY "KTOŚ" już wie, że na 100 % będzie dodruk kasy w USD, została tylko kwestia kiedy!!!

w mojej opinii jedyna rzecz która mogłaby też tak wpływać na te ceny ( szczególnie na ropę) to pewność, że będzie wojna z IRANEM... więc albo to albo to..... ale jedno będzie na 1000 % i "KTOŚ" to już wie

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 2 sierpnia 2012 12:07

Kanoniers
1
Wysłane: 2 sierpnia 2012 13:03:50
@bankrucik

Na poczatek taka pierdola ale 100% to juz jest stan pewny wiec mozna sobie darowac 1000% itd...

Ale zebym byl jeszcze bardziej czepliwy to dla mnie ani to ani to nie musi byc bo w przypadku ropy to wczoraj byly wyniki o zapasach ktore mocno zmalaly 373.60 mln a bylo 380.10 mlnsalute

Kanoniers
1
Wysłane: 2 sierpnia 2012 13:05:27
Aha a po drugie ropa czy miedz sa dzis nizej niz 2 tygodnie temu wiec tym bardziej nie rozumiem Twoich sugestii ??

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 2 sierpnia 2012 13:21:44
2 tygodnie... popatrz na miesięczny wykres.

na ropie - byczy jak cholera, na miedzi za to zdecydowanie nie..... trudno o jednoznaczne wnioski.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 2 sierpnia 2012 13:21

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 2 sierpnia 2012 14:08:35
Kanoniers napisał(a):
Aha a po drugie ropa czy miedz sa dzis nizej niz 2 tygodnie temu wiec tym bardziej nie rozumiem Twoich sugestii ??

w sumie nie obchodzi mnie wykres 2 tygodniowy albo inny, ja widzę nawał złych informacji ...o recesji problemach budzetowych, długu itd... a ropa powyżej 100 dolarów, w mojej ocenie powinna byc przy tych perspektywach gospodarek, które są znane rynkowi dużo tańsza.. w ok. 60-70 dolarów... a nie jest więc oddziałuje "COŚ" innego i tylko przez ten pryzmat patrzę. więc podtrzymuje swoje twierdzenie Bedzie albo wojna z Iranem albo dodruk a może jedno i drugie..binky

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Fexo
6
Wpisów: 78
Wysłane: 2 sierpnia 2012 15:17:07
Jak odbieracie konferencje z 14:30? To chyba dobrze, ze strefa euro nie bedzie sie dalej rolowac i zadluzac. Wiec moze ta pionowa sciana w dol jest okazja do kupna akcji/dlugich pozycji?

Scarry
193
Wysłane: 2 sierpnia 2012 16:37:25
Ja ją odbieram podobnie jak ostatni artykuł z SW www.stockwatch.pl/wiadomosci/7....

* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.

Kanoniers
1
Wysłane: 2 sierpnia 2012 17:46:36
co do ropy to mnie akurat najbardziej wkur....... dysproporcja miedzy Crude a Brent puke_l

W ostatnim miesiacu to ju przechodzi ludzkie pojecie co sie dzieje :

Crude wzrosla mniej niz 4% a Brent ponad 9% ...

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 2 sierpnia 2012 18:36:22
Miedz ladnie powinna zaczac odbijac-bo w Chinach ruszylo luzowanie jak rowniez zapasy miedzi a zmowienia odbily wiec- powoli,powoli podnosi sie gospodarka Chinska.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 2 sierpnia 2012 19:06:28
Patrzac na wykres M1 rok do roku,to wyglada na to ze odbilismy od dolka. Inflacja zostala przyhamowana i zaczynamy powoli pompowac pienaidze i ruszac z "kredytem" w panstwie srodka.

"M1 jest agregatem obejmującym oprócz gotówki w obiegu (nie obejmuje rezerw banków) depozyty bieżące złotowe i walutowe złożone w bankach komercyjnych przez gospodarstwa domowe, przedsiębiorstwa, niebankowe instytucje finansowe"

kliknij, aby powiększyć

Podobnie jesli chodzi ogolnie o towary i spolki powiazany z ich wytwarzaniem,przetwarzaniem i obrotem.

kliknij, aby powiększyć

Wykresy sa opisane.Zielony to THomson Reuters/Jefferies CRB indeks surowocw a bialy to stosunek indeksu energetycznego Morgan Stanley do SP500.

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 2 sierpnia 2012 19:17:42
Gdyby ten scenariusz miaby się spełnić (wg IBnGR)

kliknij, aby powiększyć

To hossa powinna się zacząć od dzisiaj...

Scarry
193
Wysłane: 3 sierpnia 2012 15:24:41
reakcja na FED i ECB...

kliknij, aby powiększyć

że tak powiem... wyprawa po stop-lossy ;p 3% w dół, i od razu następnego dnia 3% w górę.
Edytowany: 3 sierpnia 2012 15:26

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 4 sierpnia 2012 23:45:20
Koledzy na SW już widać zniechęcenie do giełdy - w wątkach cisza, czyli hossa idzie wave

Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 5 sierpnia 2012 13:55:45
Zniechęcenie o którym piszesz trwa nieprzerwanie od ponad roku... blackeye

wacek123
0
Wpisów: 61
Wysłane: 5 sierpnia 2012 14:12:23
wygląda to na skordynowaną akcję najpierw negatywna ostre spadki tak aby długiego wyrzucić z pozycji nastawione swoje zlecenia tak by krótki się załapał na drugi dzień czyli w piątek wszystko cacy nabranie długich pozycji i ukaranie krótkiego za zuchwałość ale co w poniedziałek znów podejście na 2244 i koniec zabawy miesiac temu tez wypisywali że idziemy na 2400 i co było odwrotnie teraz na dołku znani analitycy pisali 18.. i co w drugą stronę dobrze że chociaż w gospodarce nic się nie zmieniło 3some podobno w ameryce

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 5 sierpnia 2012 16:23:37
daniel93 napisał(a):
Koledzy na SW już widać zniechęcenie do giełdy - w wątkach cisza, czyli hossa idzie wave

Nie traktowałbym SW jako miarodajnego wskaźnika sentymentu. Cos na rzeczy jednak w tej długotrwałej przewadze niedźwiedzi na SW jest.
Krótkoterminowo sentyment jest juz niestety zbyt byczy:
VIX na poziomie 15,6 nie jest zapowiedzią silnych wzrostów
http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$VIX

Podobnie sentyment managerów funduszy jest wyraźnie zbyt byczy- 67,8 czy zeszłotygodniowy 74,4 to zbyt dużo, jak na szanse na trwały wzrost już teraz:
www.naaim.org/news/naaim-surve...

Wygląda na to, że w USA czeka nas wkrótce spadek, w którym tłum będzie się koncentrować na nowym modnym terminie "Fiscal Cliff" :

bonds.about.com/od/Issues-in-t...

W tym roku ów "fiscal cliff" w USA, którego będzie bać się tłum, moze stać się odpowiednikiem głośno przepowiadanego zeszłrocznego "greckiego Lehman'a" - totalnego załamania systemu po bankructwie Grecji, do ktorego oczywiście nie doszło.

Na nasze (tych w obozie Byka na krótszy lub dłuższy czas) szczęście, obawy o fiscall cliff są tak powszechne:
wojciechbialek.blox.pl/2012/08...
że do niczego takiego nie powinno dojść, a ci, którzy będą wkrótce otwierać krótkie pod ów fiscall cliff, w niezadługi czas po ich otwarciu bedą zamykać, robiąc wzrosty w stylu października 2012 w USA.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

522 523 524 525 526

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,908 sek.

byndgrbz
nshxwedj
jlgihpbo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ccpaxbvu
pyuxccgx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat