0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
10 sierpnia 2011 19:51:28
Mój drogi, otóż z tego samego powodu dla którego Stany mogły dodrukowywać i zadłużać się bez konsekwencji. Sam sądziłem, że to mogą i nic się nie stanie aż zobaczyłem w sobotę rano obniżony rating do AA+. Dla mnie był to wyraźny sygnał, że żarty się skończyły. Tutaj jest to samo. Nikt nie zwracał uwagi na zasadzie, że jakoś to będzie. Jak widać nie jest. Są coraz większe problemy. Obligacje musi skupować EBC. Czego się spodziewałeś.
Oczywiście nie wykluczam, że być może jakoś ugaszą ten pożar, ale nie mam pojęcia ani kiedy ani jak. Zresztą pewnie nikt tego nie wie.
Edytowany: 10 sierpnia 2011 19:54
|
|
0 Dołączył: 2009-06-11 Wpisów: 263
Wysłane:
10 sierpnia 2011 19:52:44
kasiulek jak czytasz wypowiedzi forumowiczów to widzisz że wszyscy poruszają się jak poparzeni ludzie podczas pożaru próbując znaleźć wyjście z płonącego budynku nikt nie wie co będzie i co robić PS czyżby usiaki krótkoterminowo obierają kierunek?
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
10 sierpnia 2011 19:54:32
kokospl napisał(a):Brakuje prawdziwego przywodctwa zeby opanowac ta panike... Dzis spotykaja sie Obama z Bernanke ,moze w koncu zaczna dzialac bo to co sie dzis dzieje przypomina groteske Najlepszym przywódcą dla gospodarki jest Wolny Rynek. Ale nikt mu nie pozwala rządzić. Każdy chce go regulować. No i mamy co mamy.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
10 sierpnia 2011 19:55:20
@kokospl
Dzisiaj ani wczoraj nie było żadnych istotnych danych, zapasy hurtownikow to sa drugorzedne jesli nie trzeciorzedne dane. Natomiast mielismy dane pkb za lipiec duzo gorsze od oczekiwan ale co gorsza z rewizja I kw. Poza tym wskazniki ISM oscyluja wokol 50 pktow czyli sa bliskie wskazania recesji.
Zreszta wszystko to podsumowal wczoraj FED w swoim komunikacie, odsylam do lektury.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
10 sierpnia 2011 19:56:35
Frog napisał(a):kokospl napisał(a):Brakuje prawdziwego przywodctwa zeby opanowac ta panike... Dzis spotykaja sie Obama z Bernanke ,moze w koncu zaczna dzialac bo to co sie dzis dzieje przypomina groteske Najlepszym przywódcą dla gospodarki jest Wolny Rynek. Ale nikt mu nie pozwala rządzić. Każdy chce go regulować. No i mamy co mamy. ano. Patrz i znowu na Schiffa wychodzi.... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 sierpnia 2011 19:56
|
|
0 Dołączył: 2010-07-08 Wpisów: 197
Wysłane:
10 sierpnia 2011 19:56:46
Mimo wszystko ostatnie wydarzenia pokazują iż od samych wystąpień przed kamerami rynki nie uspokoją się. Potrzeba konkretnych działań rządów państw które nie chcą u siebie przeprowadzić reform, lub też robią to zbyt opieszale (Grecja, Hiszpania). Angela i Sarkozy nie będą wiecznie pompowali Ojro w zadłużone kraje. U nich też w końcu źródełko wyschnie. W przeciwnym wypadku czarno widzę ten świat.
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2011 19:59:45
USA odbija... ...albo ubierają na górce * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 sierpnia 2011 20:00
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:03:47
onochi napisał(a):Mój drogi, otóż z tego samego powodu dla którego Stany mogły dodrukowywać i zadłużać się bez konsekwencji. Sam sądziłem, że to mogą i nic się nie stanie aż zobaczyłem w sobotę rano obniżony rating do AA+. Dla mnie był to wyraźny sygnał, że żarty się skończyły. Tutaj jest to samo. Nikt nie zwracał uwagi na zasadzie, że jakoś to będzie. Jak widać nie jest. Są coraz większe problemy. Obligacje musi skupować EBC. Czego się spodziewałeś. Jesli jedna skompromitowna agencja ratingowa(reszta ma odmienne zdanie) moze miec taki wplyw na globalna gospodarke to znaczy ze bardzo niebezpieczny mamy kryzys glupoty(gorszy niz ten finansowy)
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:06:55
cytujac klasyka 'to wszystko jakies popieprzone'. moja najnowsza teoria spiskowa - panika potrzebna jest by za nic nie warte dolary kupic tanio jak najwiecej papierow wartosciowych. zarazem przyspieszy sie peczniejaca banke na zlocie. w ten sposob zamienia sie zielonego smiecia na cos co ma wartosc. potem wystarczy tylko przekonac ludzi, zeby zaczeli sprzedawac zloto i kupowac akcje - nie wiem tylko jak Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-28 Wpisów: 143
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:10:04
Cytat:potem wystarczy tylko przekonac ludzi, zeby zaczeli sprzedawac zloto i kupowac akcje - nie wiem tylko jak A jak przekonano inwestorów żeby sprzedawać akcje a kupować złoto? I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air They fly so high, nearly reach the sky Then like my dreams they fade and die Fortune's always hiding, I've looked everywhere I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:10:06
A jednak idą w górę, czyli jutro neutralna sesja. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:17:03
Marek Aureliusz napisał(a):Cytat:potem wystarczy tylko przekonac ludzi, zeby zaczeli sprzedawac zloto i kupowac akcje - nie wiem tylko jak A jak przekonano inwestorów żeby sprzedawać akcje a kupować złoto? najprosciej byloby zastymulowac dynamiczna hosse pod radosnym haslem 'dopiero teraz zaczyna sie prawdziwa hossa!'. edit: co najmniej od paru miesiecy wszedzie slychac 'zloto!' kupujcie zloto!'. panika przyspieszy decyzje co niektorych, np. kasiulek sie glosno zastanawiala nad zlotem, mimo ze jest bardzo wysoko. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 10 sierpnia 2011 20:19
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:17:08
fidelio77 napisał(a):@kokospl
Dzisiaj ani wczoraj nie było żadnych istotnych danych, zapasy hurtownikow to sa drugorzedne jesli nie trzeciorzedne dane. Natomiast mielismy dane pkb za lipiec duzo gorsze od oczekiwan ale co gorsza z rewizja I kw. Poza tym wskazniki ISM oscyluja wokol 50 pktow czyli sa bliskie wskazania recesji.
Zreszta wszystko to podsumowal wczoraj FED w swoim komunikacie, odsylam do lektury. To byly jedyne dane z USA dzisiaj i one nie byly zle, nie powiesz mi ze spadamy dzis ze wzgledu na wskaznik ISM z zeszlego tygodnia? Lepsze dane z rynku pracy tez byly trzeciorzedne? Czytalem komunikat FED i dobrze ze byl taki jak byl(nie mogl byc inny), wyobrazasz sobie jakie bylyby spadki jakby napisali ze gospodarka jest w nienajgorszej kondycji?(minimum -10%). Rynek oczekuje QE3 inaczej krach bedzie trwal(ignorujac dane)...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:18:30
kokospl napisał(a): Jesli jedna skompromitowna agencja ratingowa(reszta ma odmienne zdanie) moze miec taki wplyw na globalna gospodarke to znaczy ze bardzo niebezpieczny mamy kryzys glupoty(gorszy niz ten finansowy)
I ja tak myślę, ale z rynkiem się nie walczy.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:19:52
to ja może przewrotnie: jaka szkoda, że USA idą do góry. Jakby się zamknęli na poziomie otwarcia można by powiedzieć, że dzisiejsza sesja (świeczka) jest samotną wyspą (wyspa odwrotu)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:26:08
Widzę już same pesymistyczne wpisy. Sesji jeszcze nie koniec ale spełnia się standardowy scenariusz o którym już pisałem. U nas PKN już w czasie sesji był -14% więc walili pkacem równo. Z resztą jak popatrzyć na ta sesję to jak nic można ją pod koniec uznac za paniczną. Na dziś spadliśmy 850 pkt od szczytów, a USA 200... taka mała rożnica. Za kilka dni Bernarke ma spotkanie z bankowcami, na którym podobno ma ogłosić plan działań. Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 10 sierpnia 2011 20:29
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:29:30
kokospl napisał(a):fidelio77 napisał(a):@kokospl
Zreszta wszystko to podsumowal wczoraj FED w swoim komunikacie, odsylam do lektury. To byly jedyne dane z USA dzisiaj i one nie byly zle, nie powiesz mi ze spadamy dzis ze wzgledu na wskaznik ISM z zeszlego tygodnia? Lepsze dane z rynku pracy tez byly trzeciorzedne? Czytalem komunikat FED i dobrze ze byl taki jak byl(nie mogl byc inny), wyobrazasz sobie jakie bylyby spadki jakby napisali ze gospodarka jest w nienajgorszej kondycji?(minimum -10%). Rynek oczekuje QE3 inaczej krach bedzie trwal(ignorujac dane)... Powiem Ci, ze generalnie spadamy m.in dlatego, że rynki zakladaly bardziej optymistyczny scenariusz dla wzrostu w USA. Oczekiwano, ze druga polowa roku bedzie przelomowa, zamiast tego byla rewizja wzrostu z I polrocza. Stad takie rozczarowanie w komunikacie FED. Natomiast dziś stany spadaja bo moim zdaniem wczorajszy wzrost byl niczym nieuzasadniony tak naprawde, odbicie zdechlego kota. To po pierwsze, po drugie chodza ploty ze europejskie banki sa w klopotach, chodzi glownie o Francje i Wlochy. Skoro Sarkozy przerwal swoje wakacje i wrocil do Paryza to chyba mial powody? Wystarczy? Edit: Jeszcze jedno, apropos danych, najblizsze istotne dane, ktore moga cos zmienic to piatkowa sprzedaz det. I bardziej na tym bym sie koncentrowal niż na obecnych ruchach indeksów.
Edytowany: 10 sierpnia 2011 20:37
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:31:05
ee widać że problemy strefy EU oddzielają się od USA. a propo USA: nastroje konsumentów nie wyglądają dobrze* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 sierpnia 2011 20:31
|
|
0 Dołączył: 2010-09-28 Wpisów: 143
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:33:07
siekoo napisał(a):Marek Aureliusz napisał(a):Cytat:potem wystarczy tylko przekonac ludzi, zeby zaczeli sprzedawac zloto i kupowac akcje - nie wiem tylko jak A jak przekonano inwestorów żeby sprzedawać akcje a kupować złoto? najprosciej byloby zastymulowac dynamiczna hosse pod radosnym haslem 'dopiero teraz zaczyna sie prawdziwa hossa!'. edit: co najmniej od paru miesiecy wszedzie slychac 'zloto!' kupujcie zloto!'. panika przyspieszy decyzje co niektorych, np. kasiulek sie glosno zastanawiala nad zlotem, mimo ze jest bardzo wysoko. Wystarczy, że wielcy tego finansowego świata zaczną grać na krótko na złocie. Wtedy nawet najmocniejsze fundamenty stojące za złotem mu nie pomogą. Faktyczne reklamy złota są wszędzie niedługo otwierając lodówkę zobaczę na półce rekomendcje "światowej sławy analityka" wieszczącego 5000$ za uncję. Pytanie nie czy tylko kiedy pęknie bańka na złocie. I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air They fly so high, nearly reach the sky Then like my dreams they fade and die Fortune's always hiding, I've looked everywhere I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
|
|
0 Dołączył: 2011-07-27 Wpisów: 60
Wysłane:
10 sierpnia 2011 20:36:36
Do głowy przychodzi mi pytanie. Kto na tym wszytki zyskuje. Całkiem ciekawa teorię przeczytalem w "Uważam Rze" - kryzys euro zostanie wykorzystany do wprowadzenia takich politycznych rozwiazań, które 'uporządkują sytuację" - brzmiałoby to spiskowo gdyby nie było to nawiązanie do doktryny szoku.
O ile dobrze zrozumiałem SP - krytykowało nadmierne zadłużanie się USA, a teraz domaga się kolejnego pakietu stymulującego pod groźbą obniżenia ratingów? No ciekawe nad wyraz.
I na koniec pytanie ostatnie kto kupuje akcje? Obroty przeciez po dużych spadkach na wig i wig 20 - 1800 mln. Czyli po poprzednich cenach 2200 mln?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.