PARTNER SERWISU
yofenztl
3 4 5 6 7
_Tomo_
0
Wpisów: 47
Wysłane: 17 października 2010 12:52:33
Chciałbym zapytać zorientowanych jak to jest z instytucjami, które wprowadzają GPW na GPW.
Z tego co można znaleźć globalnymi koordynatorami są Citi, Goldman Sachs, JP Morgan, UBS.
Dodatkowo prywatyzację ma wspierać jeszcze kilka innych dużych instytucji.

Tutaj pytanie z pogranicza polityki, finansów i prestiżu. Czy koordynatorzy ponoszą odpowiedzialność za IPO skończone na minusie ?

Wartość całej oferty to 1,15mld zł, co dla tych instytucji jest kwotą niewielką. Czy zatem można się spodziewać, że będą próbowali zakończyć IPO na + ?

I jeszcze sprawa polityczna. PKO BP MOŻE generować popyt. Zastanawiam się, czy nie będzie presji, aby nie zniechęcić ok 100 000 ludzi przed wyborami.

paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 17 października 2010 13:20:05
_Tomo_ napisał(a):
Tutaj pytanie z pogranicza polityki, finansów i prestiżu. Czy koordynatorzy ponoszą odpowiedzialność za IPO skończone na minusie ?

Odpowiedź brzmi "NIE".

Na resztę pytań nie jestem wstanie odpowiedzieć.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 17 października 2010 13:21:19
Dla Ciebie to czy zarobiłeś 400 zł czy nie na prywatyzacji jest wyznacznikiem na kogo głosować? No cóż myślałem że kryteria powinny być inne. Przed debiutem tauronu też były głosy że na pewno duży plus bo wybory prezydenckie, a było dość słabo

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 17 października 2010 14:06:54
anty_teresa napisał(a):
W przypadkach jak GPW nie można liczyć rentowności ROA i ROE w taki sposób, tzn zysk za okres przez ostatni stan aktywów i kapitałów własnych. Spółka wypłaciła olbrzymią dywidendę, o ile mnie pamięć nie myli prawie 600 milionów złotych. W związku z tym wcześniej zysk powstawał i od innej wartości aktywów, oraz innej wartości kapitałów własnych, więc trzeba raczej wziąć średni stan aktywów i kapitału za okres, a nie na dzień, tak jak to liczymy w serwisie. Kolejna sprawa, że te pół miliarda gotówki leżało na lokatach, więc większość z różnicy pomiędzy EBIT oraz NET pochodzi z odsetek, których teraz nie będzie. O to trzeba skorygować rentowności, ale także NET Profit, aby uzyskać obraz zbliżony do rzeczywistości,

Ok. Dzięki za info. GPW w 2009 r. i 2010 r. to dwie całkiem inne spółki. Wypłata dywidendy była kluczowym wydarzeniem - wg mnie kuriozalnym wydarzeniem.

Spółka ma jeszcze ponad 150 mln zł obligacji SP w bilansie. W najbliższym czasie nastąpi pewnie dalsze czyszczenie ksiąg. Spółka powinna pozbywać się obligacji i lokat. Tylko czy SP na to pozwoli?

olzi
0
Wpisów: 28
Wysłane: 17 października 2010 19:14:52
ynwestor napisał(a):
(...). GPW w 2009 r. i 2010 r. to dwie całkiem inne spółki. Wypłata dywidendy była kluczowym wydarzeniem - wg mnie kuriozalnym wydarzeniem.

Dlaczego kuriozalnym?

Skoro Spółka miała zostać sprzedana, to właściciel uznał, że nie bedzie prywatyzował gotówki.

Gdybyś sprzedawał sklep, to nie zabrałbyś gotówki z kasy?

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 17 października 2010 19:26:24
anty_teresa napisał(a):
Kolejna sprawa, że te pół miliarda gotówki leżało na lokatach, więc większość z różnicy pomiędzy EBIT oraz NET pochodzi z odsetek, których teraz nie będzie. O to trzeba skorygować rentowności, ale także NET Profit, aby uzyskać obraz zbliżony do rzeczywistości

Spółka nie powinna trzymać kasy na lokacie. Skoro inwestorzy inwestują na giełdzie, to widocznie akceptują wyższy poziom ryzyka, licząc na wyższe stopy zwrotu niż daje lokowanie pieniędzy w banku.
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 17 października 2010 19:26

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 października 2010 19:34:21
v3nom napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Kolejna sprawa, że te pół miliarda gotówki leżało na lokatach, więc większość z różnicy pomiędzy EBIT oraz NET pochodzi z odsetek, których teraz nie będzie. O to trzeba skorygować rentowności, ale także NET Profit, aby uzyskać obraz zbliżony do rzeczywistości

Spółka nie powinna trzymać kasy na lokacie. Skoro inwestorzy inwestują na giełdzie, to widocznie akceptują wyższy poziom ryzyka, licząc na wyższe stopy zwrotu niż daje lokowanie pieniędzy w banku.

Jak nie wie co ma z kasą robić to nie powinna, niech wraca do akcjonariuszy. Tyle, że GPW nie mogła jej wcześniej oddać i akumulowała w kapitałach własnych. Nie było takiej prawnej możliwości. Natomiast GPW ma szerokie plany inwestycyjne podobno... Przejęcie giełdy energii, kupno innych parkietów, zmiana Warsetu itd...

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 17 października 2010 20:12:58
olzi napisał(a):
ynwestor napisał(a):
(...). GPW w 2009 r. i 2010 r. to dwie całkiem inne spółki. Wypłata dywidendy była kluczowym wydarzeniem - wg mnie kuriozalnym wydarzeniem.

Dlaczego kuriozalnym?

Skoro Spółka miała zostać sprzedana, to właściciel uznał, że nie bedzie prywatyzował gotówki.

Gdybyś sprzedawał sklep, to nie zabrałbyś gotówki z kasy?

Nie zrozumiałeś mnie. Wypłata dywidendy jest jak najbardziej ok. Kuriozalne jest to, że GPW wcześniej nie mogła tej dywidendy wypłacać.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 18 października 2010 10:47:45
Coraz więcej nieprzychylnych opinii na temat tego debiutu Think

kokospl
46
Wysłane: 18 października 2010 11:24:45
Być może nawet nie będzie redukcji jak tak dalej pójdzie

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 18 października 2010 11:31:51
kokospl napisał(a):
Coraz więcej nieprzychylnych opinii na temat tego debiutu Think

a czym się emocjonować? Z punktu widzenia indywidualnego inwestora maksymalna kwota zapisu to 4300, przy wysoce prawdopodobnej redukcji, jeśli byłaby podobna do tauronu to będzie kwota ok 2,5 tys - czyli o takim poziomie potencjalnej inwestycji rozmawiamy. Pomijam tu sztuczki z zapisami na rodzinę i znajomych. Po debiucie, znowu ja dostrzegam możliwość powtórki sytuacji z tauronem, indywidualni będą na potęgę sprzedawać co nie przyczyni się do jaiś spektakularnych wzrostów. Reasumując sądzę, że sama inwestycja w ramach IPO w GPW będzie dla inwestorów tak drobnych jak ja marginalna z punktu widzenia jej efektywności.

kokospl
46
Wysłane: 18 października 2010 17:07:28
Tu nie chodzi o jakies emocjowanie ,ale po prostu brak jakiejkolwiek nagonki analitykow na tzw. "pewny zysk" jak w przypadku tauronu czy pzu.
W sumie moze sie skonczyc tym ,ze wcale nie bedzie redukcji Think

Californian
0
Wpisów: 100
Wysłane: 18 października 2010 18:44:21
no i dobrze niech nie będzie redukcji ... nie kupujcie bo to dno hehe ... więcej będzie dla mnie Dancing

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 18 października 2010 21:27:53
Californian napisał(a):
pop napisał(a):
Californian napisał(a):
pop spójrz na to z innej strony. Jakie jest ryzyko przy inwestycji w akcje GPW ?
Niskie ryzyko = mniejsze zyski = pewniejsze zyski ... i tyle w temacie.

Szacowałbym jednak 80-20 % prawdopodobieństwa na korzyść, że w dniu debiutu pójdzie do góry. Zobaczymy.

Trafileś w sedno-otóż przy tak wysokiej cenie,dla mnie ryzyko jest za duże,dlatego już nie jestem zainteresowany.Mogę wymienić co najmniej 2 firmy o niższych wskaźnikach P/E,a mających większą progresję zysków,a w jednym przypadku ta dynamika wynosi ponad 150% przy P/E ok. 12-teraz chyba sam rozumiesz,czemu cena mi nie odpowiada...
Nie pytaj o nazwy,bo to byloby naganianie,ale oczywiście zawsze mogę odpowiedzieć na prywatnej skrzynce.
Pozdrawiam
P.S.Co do GPW ja mowię tylko za siebie,innych nie chcę zniechęcać,w końcu budżet biedny i pieniądze mu są potrzebne...Pray

OK śmiało na PW - ja tego jako naganianie nie odbiorę a jedynie jako zwrócenie uwagi Angel

Do moderatorów...
Po tym moim poście ilość zapytań na skrzynkę mailową przeszła moje najsmielsze oczekiwania.Jeśli wyrazicie zgodę,to może zamiast odpowiadać każdemu z osobna,to może raz zamieszczę odpowiedź tutaj,na wątku GPW o ile uznacie to za stosowne,jesli nie -to oczywiście nie ma sprawy, zrozumiem.salute

wojgas
0
Wpisów: 10
Wysłane: 18 października 2010 22:43:25
Ja rezygnuję z debiutu GPW ze względu na zachowanie skarbu państwa w stosunku do inwestorów indywidualnych. Nie spodobała mi się formuła sprzedaży 10% akcji PGE za 4mld po 21,30.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 18 października 2010 23:05:53
Po zastanowieniu - również odpuszczam. Za drogo, za mało akcji. Zawracanie dzioba. Jednak konkurs na cenę na debiucie to można by ogłosić - taki jak na Tauronie:) Nie, żebym jakoś specjalnie łaknął nagród bądź poklasku, ale bardzo spodobała mi się sama idea i nieźle się bawiłem, czytając typy i komentarze forumowiczów:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 18 października 2010 23:14:02
wojgas napisał(a):
Ja rezygnuję z debiutu GPW ze względu na zachowanie skarbu państwa w stosunku do inwestorów indywidualnych. Nie spodobała mi się formuła sprzedaży 10% akcji PGE za 4mld po 21,30.

Mysle, ze przy podejmowaniu decyzji trzeba patrzec na spolke i jej wycene i nie przyjmowac z gory strategii "na zlosc mamie odmroze sobie uszy".
Edytowany: 18 października 2010 23:20

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 18 października 2010 23:54:31
Ja wchodzę w emisje na długo jeżeli będzie spora redukcja, a jak niewielka to prędzej czy później pokuszę się o szybkie wyjście. Szkoda mrozić większy kapitał.

irfy napisał(a):
Po zastanowieniu - również odpuszczam. Za drogo, za mało akcji. Zawracanie dzioba. Jednak konkurs na cenę na debiucie to można by ogłosić - taki jak na Tauronie:) Nie, żebym jakoś specjalnie łaknął nagród bądź poklasku, ale bardzo spodobała mi się sama idea i nieźle się bawiłem, czytając typy i komentarze forumowiczów:)

Popieram. Dodałbym jeszcze do tego typ ilu inwestorów indywidualnych wejdzie w emisje.

Edytowany: 18 października 2010 23:55

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 października 2010 00:04:43
Przygotowaliśmy wspólnie z pb.pl kilkunastostronicowy raport na temat debiutu GPW.
Nie ukrywam, że jest to dokument raczej dla casual investors, nazwijmy ich początkującymi. Ale dla niezdecydowanych może to też być okazja do zakupu abonamentu za pół ceny. Więcej informacji na stronie marketingowej
http://www.stockwatch.pl/raport-gpw/
Posiadacze aktywnego abonamentu dostaną raport mailem jutro w godzinach przedpołudniowych.
Edytowany: 19 października 2010 00:05

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 października 2010 00:13:09
A oto mój kawałek roboty wykonany przy wspólnym raporcie, który nadaje się do pokazania jako całość skupiona na tym, w czym się specjalizuję - konserwatywnej wycenie wartości wewnętrznej.

GPW jest wyceniona drogo, ale sprzeda się bez względu na cenę

Wszelkiego rodzaju analizy, opracowania i wyceny wskazują na sporą premię, jakiej żąda Skarb Państwa w ramach oferty publicznej Giełdy Papierów Wartościowych. Jest to uzasadnione bardziej czynnikami zewnętrznymi niż wewnętrznymi, jako że giełda jako spółka daleka jest od ideału, ale z wymiernym sukcesem skutecznie działa na szybko rosnącym rynku. GPW jest jedyna w swoim rodzaju. Taka oferta jak prywatyzacja zdarza się bardzo rzadko i z punktu widzenia zagranicznych inwestorów instytucjonalnych jest to okazja nie do przegapienia, bez względu na cenę. Tutaj nie da się przegrać, bo Skarb Państwa zachowując kontrolę bierze na siebie gwarancję utrzymywania korzystnego otoczenia giełdzie, czyli zapewnienia jej faktycznego monopolu i ochrony zyskowności. Jeśli natomiast zechce sprzedać swój pakiet, to z całą pewnością giełdę przejmie inna, wiodąca giełda światowa, która też zapłaci dowolną cenę za przejęcie gotowego rynku. To jest bowiem najcenniejszym aktywem: zbudowany rynek wraz z całym otoczeniem dystrybucyjnym, notowanymi spółkami, ulokowanym kapitałem milionów obywateli oraz aktywnymi prawie 200 tysiącami aktywnych na co dzień inwestorów indywidualnych. GPW póki co słabo wykorzystuje ten potencjał. Może jest największa w regionie, ale niewiele większa od Wiednia, za to ośmiokrotnie mniejsza od giełdy niemieckiej, szesnastokrotnie od NYSE Euronext i London Stock Exchange pod względem kapitalizacji spółek krajowych. W skali handlu światowego praktycznie się nie liczy.

Dla inwestorów indywidualnych, którzy też na pewno wezmą udział w ofercie, istotnym pytaniem jest to samo co zawsze: czy da się zarobić. W niniejszym raporcie udowadniamy, że giełdy jako spółki giełdowe charakteryzują się dużą zmiennością z racji wrażliwości na koniunkturę giełdową – zarabiają bowiem dużo więcej na obrocie niż na wprowadzaniu i notowaniu spółek. Potrzebne są więc wysokie ceny i duża aktywność, a to na pewno nie występuje ciągle. Trudno więc patrzeć na akcje GPW jako na inwestycję, raczej jako na instrument spekulacyjny o charakterze opcji na rynek. Z tego też powodu trudno o stabilny akcjonariat, poza instytucjami, którym z powodów strategicznych zależy na bliskości z rynkiem. Cena już dyskontuje spory wzrost, o który w najbliższych latach nie będzie trudno, ale będąc świadomym czynników ryzyka nie można powiedzieć, aby debiut GPW był super okazją na łatwy zarobek, bo nie ma tutaj niedowartościowania, które w krótkim czasie mógłby skorygować rynek publiczny.

Wyceny metodami StockWatch.pl
Przeprowadziliśmy serię obliczeń będących podstawą do wyceny fundamentalnej wartości GPW SA na podstawie opublikowanych w prospekcie danych finansowych. Metodyka stosowana przez StockWatch.pl zakłada pełne zautomatyzowanie tego procesu, sprowadzenie wszystkich spółek do jednego mianownika oraz bazowanie na wynikach osiągniętych w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Mnożniki oparte są o średnie z sektora, w którym działa spółka i zawierają wbudowane zdyskontowane oczekiwania rynku wobec przyszłości sektora. Przeanalizujemy najpierw wskaźniki fundamentalne, a następnie wyceny i zastanowimy się na podstawie założeń wzrostu, w jakich rejonach znajduje się wartość wewnętrzna spółki.

Podstawowe wskaźniki fundamentalne

kliknij, aby powiększyć

Gdyby spółka akcyjna GPW była już notowana po cenie maksymalnej 43 zł, wskaźnikowo lokowałaby się w górnych rejonach najdroższych spółek. Jeśli spojrzeć na średnią całego rynku, byłaby to spółka dość droga, choć bez jaskrawego przewartościowania. Jedynie C/WK mocno odbiega w górę od średniej, zaś C/P należy pominąć z racji szczególnego modelu biznesowego. GPW jest spółką ze wszech miar unikatową, zarówno co do pozycji rynkowej, osiąganych marż jak i specyfiki działalności. Organizuje rynek kapitałowy, ale sama na nim nie działa. Pod tym względem można by rozważyć, czy nie potraktować ją jako przedsiębiorstwo handlowo-usługowe. Na tle sektora wypadałaby jednak nadal dość drogo. Dopiero porównanie ze średnimi z sektora Finanse Inne, gdzie notowane są rozmaite podmioty działające na rynku kapitałowym i zapewne zakwalifikowana zostanie też sama spółka, pokazuje rozsądny obraz ceny ofertowej. Widzimy tutaj 30-procentową premię na poziomie wyceny rynkowej kapitałów własnych, co nie jest przesadzonym odchyleniem. Kapitały zostały ostatnio uszczuplone z racji wypłaty dywidendy, ale można się zastanawiać, na ile w ogóle kapitałochłonna jest działalność GPW. Mając na uwadze, że wypracowane zyski były przez lata trzymane w obligacjach skarbowych i na lokatach, a wydatki inwestycyjne w ostatnich latach wyniosły po kilka milionów złotych rocznie, nie wydaje się aby to kapitał był kluczowym czynnikiem tej spółki.

Idąc dalej, na poziomie zysków operacyjnych cena 43 zł oznacza ponad 40-procentową premię ponad mnożniki porównywalnego sektora finanse. Świadomie nie zajmujemy się zyskiem netto, ponieważ około ¼ pochodzi z odsetek od obligacji i lokat. W przyszłości tych kwot nie będzie, albo będą znacznie mniejsze, bo giełda wypłaciła nadpłynność, a dodatkowo zamierza co roku sowicie dzielić się zyskiem z akcjonariuszami. Kolejny wskaźnik tj. Cena do Przychodów pokrywa się ze średnią sektora. Oznacza to, że wycena rynkowa udziału w rynku, bo o tym mówi ten wskaźnik, jest miarodajna.

Spójrzmy na mnożniki oparte o Enterprise Value. Jest to miara łącząca wycenę rynkową kapitałów własnych i dług netto. W wypadku GPW zadłużenie jest znikome, toteż dominującym komponentem EV jest kapitalizacja, tak jak w wypadku wskaźników cenowych. Bardzo równy poziom wskaźnika EV/EBIT na szerokim rynku oraz w dwóch testowanych sektorach mówi nam o tym, że może być on w tym wypadku miarodajny. Wartość dla giełdy jest bardzo zbliżona do wartości porównawczych, a zatem wycena zyskowności operacyjnej w porównaniu do EV jest racjonalna. Podobnie stabilny jest EV/EBITDA, lecz tutaj GPW wyceniona jest premią w porównaniu do średniej, co oznacza iż amortyzacja jest wyraźnie mniejsza niż w porównywanych przedsiębiorstwach. GPW od dawna nie inwestowała, odkładała to w czasie, wydłużając okres ekonomicznej użyteczności posiadanego systemu, co od strony biznesowej jest nienaturalne i tak oceniana jest droższa niż to wynika ze średnich różnych segmentów rynku. Trzeci mnożnik tj. EV/Przychody wskazuje na racjonalność wyceny w porównaniu z sektorem finansowym, natomiast jest znacząco wyższy niż dla innych gałęzi rynku.

Wyceny wg różnych metod w oparciu o mnożniki

kliknij, aby powiększyć

Tabela przedstawia wynik zautomatyzowanej wyceny trzynastoma metodami w trzech wariantach, opracowanej przez StockWatch.pl dla potrzeb wspierania analiz fundamentalnych prowadzonych przez inwestorów giełdowych. Niezależnie od tego, na tle jakiego sektora chcielibyśmy wycenić spółkę, jej parametry majątkowe i dochodowe są takie same. Jak wspomnieliśmy wyżej, majątek GPW nie ma istotnego znaczenia dla jej pozycji, stabilności ani osiąganych wyników. Trudno też wyobrazić sobie faktyczną wycenę odtworzeniową, jako że głównym aktywem giełdy jest pozycja rynkowa. Dlatego podane wartości około 11 zł na akcję mają tylko znaczenie poglądowe i nie uwzględniamy ich w liczeniu średniej. Zajmiemy się wyceną dochodową i mnożnikową.

Wycena dochodowa obejmuje cztery wartości: rentę wieczystą przy teoretycznym koszcie kapitału 10 proc., wartość dodaną w postaci zdyskontowanego zysku ekonomicznego oraz dwie metody kombinacji wartości renty wieczystej i majątku, na którym została wypracowana. Obliczone wartości dają średnią 19,65 zł na akcję, a więc o ponad połowę niższą niż maksymalna cena ofertowa. Korzystniej wyglądają mnożniki rynkowe, jako że w różnych sektorach rynek wycenia wartości fundamentalne z premią. Tutaj tylko jako ciekawostkę podaliśmy wartości oparte o średnie szerokiego rynku oraz sektora Handlu i usług, natomiast jako miarodajne przyjęliśmy mnożniki sektora finansowego. Średnia dla wszystkich otrzymanych wycen, wynoszących od 29,43 zł do 53,99 zł na akcję, wynosi 37,29 zł. Jest to nadal poniżej ceny ofertowej, lecz mówimy już tylko o 15-procentowej premii.

Wartość GPW jest częściowo ulokowana w przyszłości

Jako ostrożny wynik z powyższego procesu obliczeń, należałoby przyjąć średnią z dwóch otrzymanych średnich, a mianowicie 29,83 zł. Jest to wartość wewnętrzna spółki przy założeniu stabilności i trwałości. Przeprowadziliśmy symulację, która miała odpowiedzieć na pytanie, jakie tempo wzrostu dyskontuje obecna wycena ofertowa. Aktualnie uwzględniony roczny zysk netto to 100 mln zł. Gdyby GPW była w stanie osiągnąć w ciągu 2 lat wzrost o 45 proc. i utrzymać ten poziom, zasymulowane wartości wyglądałyby następująco:

kliknij, aby powiększyć

Jest to w zasięgu ręki. Giełda wypracowała 140 mln zysku w okresie między III kw. 2008 i II kw. 2009 r. Około jedna czwarta pochodziła z odsetek od obligacji i lokat, zatem wzrost fundamentalny musiałby był około dwukrotny w stosunku do stanu obecnego. Czy to możliwe? Jak najbardziej, choć pod kilkoma warunkami: korzystnych regulacji, utrzymania w ryzach kosztów oraz trwającej nadal hossy. Warszawska giełda ma wszelkie potrzebne czynniki by rosnąć, pytanie tylko jak szybko i jak długo, oraz czy tak potrzebna nowa jakość w zarządzaniu i rozwoju jest możliwa pod jej obecnym zarządem.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE GPW
  • GPW: Wartość obrotu akcjami w lipcu wzrosła o 71,6 proc. r/r do 41 mld zł
    GPW: Wartość obrotu akcjami w lipcu wzrosła o 71,6 proc. r/r do 41 mld zł

W lipcu 2025 roku wartość obrotu akcjami na Głównym Rynku GPW sięgnęła 41 mld zł, co oznacza wzrost o ponad 70 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej. Dynamiczny wzrost zanotowano także na rynkach NewConnect i GlobalConnect, a indeks WIG ustanowił historyczny rekord.

• 23 ciekawe dywidendy w lipcowym kalendarium
    23 ciekawe dywidendy w lipcowym kalendarium

Dywidendowe żniwa ruszają na dobre. Według kalendarium StockWatch.pl, w lipcu zyski podzieli około 50 spółek notowanych na GPW. Oto jakie spółki oferują najwyższe stawki i na jakie mniejsze dywidendy warto zwrócić uwagę.

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,123 sek.

fqthgtbn
xqlsmbod
prokeskd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ljqpnmcu
grkgvqnh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat