Witam po półrocznej przerwie w kronice :)
Wprawdzie kronika "stała odłogiem" prawie pół roku to ja oczywiście nie próżnuję i i inwestuję cały czas. od lutego bodajże korzystam z kroniki prowadzonej przez Wojtka "Cztery Fazy Rynku" i muszę przyznać że wiele się człowiek nauczył. W zasadzie polecam każdemu taki udział. Wrzucane analizy techniczne przemyślenia odnośnie walorów. Naprawdę można dużo z tego dla siebie wyciągnąć. Ja dodatkowo skorzystałem ze szkolenia prowadzonego przez Wojtka i również i tu uważam że dało mi ono powiększyć swoją wiedzę z zakresu prowadzenia pozycji.
Rok nam się kończy powoli w zasadzie zostało półtora miesiąca. Rok można rzec nietypowy bo "nawiedzony" przez pandemię koronawirusa co skutkowało dwukrotnym potężnym spadkiem notowań na rynku akcji. Jakby nie patrzeć to spadki takie w przypadku tych "dobrych i mocnych spółek " tzn. takich którym by było ciężko upaść można potraktować jako "okazję" do kupna. Bo czy ktoś może sobie wyobrazić upadek banku PEKAO SA czy KGHM-u ? Raczej nie. Oczywiście wszystko jest możliwe ale też trzeba patrzeć realnie a realnie takie podmioty nie upadają co najwyżej mogą zostać przejęte.
Ja postanowiłem w tym wypadku pójść na ustępstwo i przeznaczyć niewielką kwotę na zakup "kilku sztuk" akcji spółek które niekoniecznie są zgodne z tym co wyniosłem z dotychczasowego uczestnictwa w grupie zamkniętej CFR. Kupiłem troszku akcji banku:
PEKAO SA po cenie 50,20zł
Postanowiłem także kupić "kilka" sztuk akcji :
AMREST po cenie 21,94zł
Zakup typowo spekulacyjny bo jak wiemy raczej słaby okres mamy teraz dla tego typu spółek ale tak jak piszę to są niewielkie ilości bardziej w ramach takiego sprawdzenia strategii według której powinniśmy za niedługo odbić się od dna.
Bardzo zainteresował mnie temat fotowoltaiki. Temat o tyle istotny że jest to swego rodzaju przyszłość. Wybór spółki nie jest jednak taką czystą oczywistością jak by się wydawało. Większość spółek urosła przez ostatni okres dość dużo więc cenowo nie są już tak atrakcyjne ale nie to jest uciążliwością do zakupu. Gdy poczytać wypowiedzi prezesów czy nawet ogólnie przedstawicieli tych spółek to wszyscy wypowiadają się w samych superlatywach. Każda ze spółek chce zostać wiodącą w dziedzinie fotowoltaiki (co nie może dziwić) każda rozwija się ponadprzeciętnie i wszyscy przewidują świetlaną przyszłość :)
"Rekreacyjnie" dokonałem zakupu na razie dwóch z nich tj.
GRODNO po cenie 12,95zł
COLUMBUS po cenie 60,61zł
Tak jak pisałem temat cały czas analizuję.
W portfelu posiadam także akcje
BUDIMEXU. Spółka od lutego zeszłego roku w trendzie wzrostowym i widać Covid19 zbytnio jej krzywdy nie zrobił :)
Posiadam również spółki z portfela
"CFR" ale z wiadomych względów o nich tutaj nie wspomnę.
Ostatnio nabyłem jednostki uczestnictwa funduszu "
SKARBIEC SPÓŁEK WZROSTOWYCH. W zasadzie otworzyłem rejestr kwotą potrzebną do jego otwarcia ale nie wykluczam dalszego kupna. Podoba mi się sposób i efekty zarządzania funduszem.
Jaki jest ten rok dla moich inwestycji ?
Szczerze powiedziawszy niezbyt udany a to za sprawą początkowych decyzji które okazały się bardzo nietrafione ale też dzięki nim człowiek nabył nowe doświadczenia i wiedzę. W zasadzie inwestowanie stało się dla mnie oprócz wędkarstwa i chodzenia po górach takim trzecim hobby. Nie raz człowiek chciał sobie dać spokój ale z uporem maniaka powracał :)
Przypuszczam że tak mam nie tylko ja bo przecież inwestycja inwestycją pomnażanie kapitału pomnażaniem ale przecież trzeba też lubić to co się robi bo inaczej "zlecilibyśmy" to komuś innemu tzw fachowcowi a jednak zajmujemy się tym sami czyli to lubimy :)
Ech...rozpisałem się nieco :) Myślę ze może będę częściej zamieszczał jakieś przemyślenia choć nie zawsze człowiek ma na to czas choćby chciał :)