0 Dołączył: 2009-08-09 Wpisów: 8
Wysłane:
31 sierpnia 2009 23:57:44
przy kursie: 9,66 zł
Nie wiecie co z wynikami tej spółki?
|
|
9 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 365
Wysłane:
1 września 2009 00:15:13
|
|
0 Dołączył: 2009-08-09 Wpisów: 8
Wysłane:
1 września 2009 00:30:29
I co sądzicie o tych wynikach, jakie wrażenia bo ja nie widze w nich nic nadzwyczajnego. Zresztą rewalacji się nie spodziewałem żadnych, dobrze że nie na minusie.
czekam na jakiś komentaż, oczywiści do wyników a nie do mojego postu, bo niektórzy zauważyłem że się obrażają że wogóle pisze.
pzdr !!!
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 września 2009 22:02:16
przy kursie: 9,15 zł
Ta spółka od półtora roku ma pustą kasę. Jedzie na styk. W I kwartale ściągnęła dużo należności i spłaciła zobowiązania. Przychody spadły jej znacznie bo o połowę, za to wyrobiła o prawie połowę wyższą marżę. O to chodzi: przychody są tylko sposobem osiągania zysku, a nie celem samym w sobie. Bez zysku całość nie ma sensu, dlatego nareszcie skręca we właściwą stronę. Spółka powoli generuje gotówkę. Zysk jest dobrej jakości, choć niewielki, a w nim jest co kwartał ponad 4 mln zł amortyzacji. Spółka wyraźnie redukuje skalę działalności, ale zadłużenie kredytowe ma cały czas bardzo duże. Lata potrwa zanim zejdzie do rozsądnego poziomu kredytów, chociaż jest nadzieja na większe marże, bo szybko spada skala handlu towarowego, a wyraźnie rosną przychody z produktów oraz z usług kontraktowych. Ciekawi mnie jedno - tabelka na str. 33 i nota 18: Umowy o budowę? Przychody z kontraktów budowlanych na 36,7 mln zł, z tego zafakturowane 13,9 mln zł, reszta uznana wg standardu rachunkowości. Usługi budowlane?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-15 Wpisów: 143
Wysłane:
1 września 2009 23:02:27
przy kursie: 9,15 zł
Z bardziej optymistycznej strony zwróciłbym uwagę że z 2,5 mln zysku netto 2 mln zostały wypracowane tylko w drugim kwartale. Przy utrzymaniu tej tendencji spółka jest w stanie generowac ok. 8 mln zysku netto rocznie co oznacza złotówkę na akcję i ROE ok. 5%. Nie żeby to była jakaś rewelacja, ale przy obecnych cenach to wynik bardzo przyzwoity... "Dollar will fall like a stone" - Peter Schiff "I'm selling all my dollars" - Jim Rogers
|
|
0 Dołączył: 2009-06-17 Wpisów: 20
Wysłane:
2 września 2009 10:16:07
przy kursie: 8,28 zł
OK ide kupić sobie spadochron.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-12 Wpisów: 54
Wysłane:
2 września 2009 14:47:31
Ciekawe: Cytat:Techmex dostarczy dane do symulatorów lotniczych
W lipcu 2009 roku spółka giełdowa Techmex SA z Bielska-Białej podpisała z hiszpańską firmą INDRA umowę na dostawę danych przestrzennych opracowanych na podstawie zobrazowań satelitarnych. Techmex dostarczy Klientowi wysokorozdzielcze ortofotomapy satelitarne wybranych obszarów Polski oraz mapy użytkowania terenu całego kraju. Dane te posłużą do tworzenia specjalistycznych systemów wizualizacji lotu wykorzystywanych w symulatorach lotniczych. Wartość umowy objęta jest klauzulą poufności. Porozumienie z hiszpańskim partnerem jest wynikiem konsekwentnej realizacji strategii spółki, zakładającej budowę silnej pozycji firmy na rynku europejskim poprzez eksport usług geoinformatycznych i rozwiązań GIS. Sprawna realizacja kontraktu stworzy szansę rozwoju współpracy i pozyskiwania kolejnych zamówień od firmy INDRA.
Techmex SA posiada zasoby wysokorozdzielczych zdjęć satelitarnych ponad 700 000 km2 powierzchni Ziemi, stanowiących podstawę do opracowywania zaawansowanych produktów geoinfomatycznych (GIS). W pracowniach Techmeksu w Bielsku-Białej i Warszawie powstają ortofotomapy satelitarne, numeryczne modele terenu, trójwymiarowe modele zabudowy, mapy wektorowe, mapy akustyczne i tematyczne. Techmex kieruje swoją ofertę do klientów z sektora infrastruktury, energetyki, telekomunikacji, ochrony środowiska, rolnictwa, administracji publicznej, zarządzania kryzysowego i obronności.
INDRA jest czołową hiszpańską firmą informatyczną, o silnej pozycji w Europie i Ameryce Łacińskiej, oferującą szerokie spektrum rozwiązań umożliwiających pozyskiwanie, przetwarzanie, transferowanie i prezentowanie danych. Rozwiązania te przeznaczone są dla klientów z branży przemysłowej, energetycznej, telekomunikacyjnej, finansowej, a także z sektora publicznego i obronnego. Firma dostarcza zaawansowane rozwiązania dla Departamentów Obrony na całym świecie, takie jak systemy radarowe czy systemy służące planowaniu i kontroli operacji powietrznych. INDRA należy do czołowych konsorcjów i uczestników wielonarodowych programów realizowanych w sektorze obronnym. Tylko dlaczego nie ma takich informacji w oficjalnych komunikatach spółki? Mogli w raporcie kwartalnym chociaż coś napisać.
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
2 września 2009 15:02:51
Dane sobie a kurs sobie ... Przykre ze taka spolka idzie jak kamien w wode
|
|
0 Dołączył: 2009-05-12 Wpisów: 54
Wysłane:
2 września 2009 15:21:42
O kontrakcie ani słowa - jest natomiast rezygnacja z RN. Cytat:[02-09-2009 15:16] TECHMEX SA rezygnacja osoby nadzorującej
Raport bieżący 52/2009 Zarząd Techmex SA informuje, że w dniu 1 września 2009 r. otrzymał zawiadomienie o rezygnacji Pana Marcina Giżewskiego z funkcji Członka Rady Nadzorczej Techmex SA z dniem 1 września 2009 roku. Pan Marcin Giżewski pełnił funkcję Zastępcy Przewodniczącego Rady Nadzorczej Techmex SA. Osoba rezygnująca nie poinformowała Zarządu Techmex SA o przyczynach swojej decyzji. kom espi mra
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
2 września 2009 15:56:59
Kanoniers napisał(a):Dane sobie a kurs sobie ... Przykre ze taka spolka idzie jak kamien w wode Dzisiaj wszystko idzie jak kamień w wodę. Inwestorzy indywidualni wciągnęli fundusze do gry i opuścili GPW? A tam gdzie fundusze w kolejce nie stoją (jak tu) spadki trochę większe.
|
|
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
3 września 2009 10:08:25
przy kursie: 7,62 zł
jeszcze 2 tygodnie temu mowilo sie o wsparciach na 9,5 i pewnym odlocie na polnoc a okazuje sie ze papier nie ma sily, nie jest juz chyba atrakcyjny choc swego czasu byl jedna w glownych jaskoleczek na GPW
|
|
0 Dołączył: 2008-08-01 Wpisów: 489
Wysłane:
3 września 2009 14:17:45
bardzo ciekawa sytuacja. wydawalo mi sie, ze 7,60 to promocja, i wybicie ponad 8,00 zdawalo sie to potwierdzac, ale teraz znow jada... ogolnie zamkniecie powyzej 8.00 odczytam pozytywnie, a jesli ponizej, to trzeba bedzie nadstawic worek... nie wiem, gdzies kolo 7.30? In the name of all that which does not suck!
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
3 września 2009 15:27:24
Alexey napisał(a):bardzo ciekawa sytuacja. wydawalo mi sie, ze 7,60 to promocja, i wybicie ponad 8,00 zdawalo sie to potwierdzac, ale teraz znow jada... ogolnie zamkniecie powyzej 8.00 odczytam pozytywnie, a jesli ponizej, to trzeba bedzie nadstawic worek... nie wiem, gdzies kolo 7.30? Alexy, właśnie bardzo nieciekawa. Rynek odreagował ładnie, żeby kurs chociaż pozostał w miejscu. Wczoraj na spadkach dokupowałem, bo też wydawało mi się, że TEX'ik w promocji, ale okazało się, że załapałem się na ładne -10%. Dzisiaj puściły stopy i już mnie tu nie ma  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-15 Wpisów: 143
Wysłane:
3 września 2009 16:04:02
7,60 to ewidentna promocja ale wkurza tych, którzy jak ja siedzą na tych papierach.... Techmex naprawdę daje po garach, od ładnych paru miesięcy - mnóstwo ludzi wiąże z nim nadzieje, mnóstwo się rozczarowało, kurs świruje i odjeżdża od realnych wycen zupełnie. Ja sobie te akcje trzymam - za 2,3 lata będę je pewnie sprzedawał po 30 złotych ale na krótki termin papier jest nieprzewidywalny i irytujący. "Dollar will fall like a stone" - Peter Schiff "I'm selling all my dollars" - Jim Rogers
|
|
0 Dołączył: 2008-10-12 Wpisów: 533
Wysłane:
3 września 2009 16:34:41
Myślę że wielu inwestorów jest rozczarowanych wynikami za IIQ i I półrocze... Ale np w porównaniu z wynikami Sygnity jest całkiem nieżle a TEX spada a SGN jakoś sobie radzi pomimo bardzo kiepskiej swojej sytuacji.
|
|
0 Dołączył: 2008-08-01 Wpisów: 489
Wysłane:
3 września 2009 16:34:47
v3nom napisał(a):Alexey napisał(a):bardzo ciekawa sytuacja. wydawalo mi sie, ze 7,60 to promocja, i wybicie ponad 8,00 zdawalo sie to potwierdzac, ale teraz znow jada... ogolnie zamkniecie powyzej 8.00 odczytam pozytywnie, a jesli ponizej, to trzeba bedzie nadstawic worek... nie wiem, gdzies kolo 7.30? Alexy, właśnie bardzo nieciekawa. Rynek odreagował ładnie, żeby kurs chociaż pozostał w miejscu. Wczoraj na spadkach dokupowałem, bo też wydawało mi się, że TEX'ik w promocji, ale okazało się, że załapałem się na ładne -10%. Dzisiaj puściły stopy i już mnie tu nie ma  a mowi Swieta Ksiega "nie bedziesz lapal noza spadajacego"?  (nie dotyczy Jarbasa ;) widze strefe silnych wsparc w okolicach 7.30 - 7.00 (w tym linie dlugoterminowego trendu wzrostowego) po dzisiejszym zamknieciu i przy wzroscie obrotow wydaje mi sie prawie pewne ze bedziemy to jutro testowac. chyba sie skusze. jak pokaleczy, to bedziem odkupywac za 6,0x, jak za starych dawnych dobrych czasow ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
3 września 2009 16:34:57
TomAl napisał(a):7,60 to ewidentna promocja ale wkurza tych, którzy jak ja siedzą na tych papierach.... Techmex naprawdę daje po garach, od ładnych paru miesięcy - mnóstwo ludzi wiąże z nim nadzieje, mnóstwo się rozczarowało, kurs świruje i odjeżdża od realnych wycen zupełnie. Ja sobie te akcje trzymam - za 2,3 lata będę je pewnie sprzedawał po 30 złotych ale na krótki termin papier jest nieprzewidywalny i irytujący. Pękło ważne wsparcie...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
3 września 2009 18:56:41
Alexey napisał(a):a mowi Swieta Ksiega "nie bedziesz lapal noza spadajacego"?  (nie dotyczy Jarbasa ;) widze strefe silnych wsparc w okolicach 7.30 - 7.00 (w tym linie dlugoterminowego trendu wzrostowego) po dzisiejszym zamknieciu i przy wzroscie obrotow wydaje mi sie prawie pewne ze bedziemy to jutro testowac. chyba sie skusze. jak pokaleczy, to bedziem odkupywac za 6,0x, jak za starych dawnych dobrych czasow ;) No fakt przyznaje się bez bicia - popełniłem błąd  Ale ja kocham adrenalinę  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-04-05 Wpisów: 134
Wysłane:
3 września 2009 20:15:50
Strasznie płochliwy akcjonariat tutaj, 3 dni i ponad 20 % spadku Don't worry life is only temporary :D
|
|
0 Dołączył: 2009-04-16 Wpisów: 0
Wysłane:
3 września 2009 20:30:05
pierwszy raz się odzywam więc z przyjemnością witam wszystkich ryzykantów od techa :) Uprzejmie donoszę, że BZ WBK dziś wstrzymało ocenę spółki mimo wcześniej wydanej rekomendacji z docelową ceną ponad 14
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.