v3nom napisał(a):Ja nie jestem, chociaż kiedyś za dużo nad tym siedziałem, ale to nie było uzależnienie. Jak łapię na czymś focus, to poświęcam temu mnóstwo czasu. Chociaż ostatnio działam wielowątkowo

Z perspektywy doświadczenia i wyników widzę, że poświęcałem giełdzie zbyt dużo czasu. Z drugiej strony dużo się nauczyłem i teraz działam bardziej z doskoku. Zobaczymy, czy wyniki nie będą przypadkiem lepsze.
Właśnie skończyłem lutować kable do mojego maleństwa, a poniżej przylutowałem, coś co mnie aktualnie jara bardziej niż śmierdząca szulernia

podobnie jak ja... a hobby ŚWIETNE, aż się napaliłem ;)
dwukrotnie byłem uzależniony od giełdy, przed katastrofą Lehmana (co w sumie było o tyle dobre że dzięki wysokiej aktywności, przemielaniu danych, SLkom itd, nie straciłem kasy na katastrofie 2008) drugi raz między 2010 i 2011.. nie wiem jak to jest ale drugi raz faza mojej aktywności zbiegła się znowy ze spadkami

, obecnie jak mam potrzebe pograć - to lewarowany rynek forexa, ale nic dłużej niż day-trading. Mam emocje, mam zarobek, a czasu schodzi mniej. Czekam na wyklarowanie sytuacji... pewnie sobie jeszcze poczekam.
Z inwestowania długoterminowego (kupuje na pare lat) czy nawet średnioterminowego (czyli kupuje na powiedzmy rok) wyleczyłem się kompletnie przez te lata obserwowania giełdy.
Kiedyś miałem marzenie traktowania giełdy jak drugiej nóżki do fajnego zarabiania kasy.. nie do końca to wyszło. Owszem zarabiać całkiem nieźle potrafiłem i potrafię, na pewno więcej niż konto bankowe czy obligacje, ale zdecydowanie mniej niż ta sama kasa najzwyczajniej pracująca w mojej fimie. Całe szczęście że na codzień mam sporo do czynienia z finansami bo otrzeźwienie jak obecnie wyglądają rynki finansowe przyszło bardzo szybko zaraz w pierwszym roku gry giełdowej, pomijając etap "mam rację i bede trzymał papiery do us.. ej śmierci bez żadnych stop lossów, na pewno w końcu zarobię".
akurat niedawno
stockwatch (a właściwie
Maciej Zbiejcik) popełnił świetny artykuł ;)
o sensie długoterminowego zaangażowania w akcje- bardzo polecam do przemyśleń własnych ;)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD