ocngqrsh
Advertisement
PARTNER SERWISU
ajzxwkvl
29 30 31 32 33

Ukraina - dewaluacja hrywny?

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 15 maja 2014 21:09:23

Sprawa jest ciekawa, tylko kto, kto ma IQ choć ciut wyżej niż średnio rozwinięty szympans jest w stanie oglądać dłużej niż 3 minuty w akcji tych funkcjonariuszy, zwanych oficjalnie "dziennikarzami" ? Rymanowski to bezwzględnie elita w tym zakresie. Abstrahując od oceny Korwina, którego każdy może oceniać wedle uznania - to już zupełnie inny temat.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 15 maja 2014 21:31:42
Salak napisał(a):
Cytat:
A jak to skomentujecie...:Think
Cytat:
Zdaniem prezesa Kongresu Nowej Prawicy, władza w Kijowie opanowana jest przez banderowców i niemieckich agentów.

tutaj caly wywiad :
www.tvn24.pl/jeden-na-jeden,44...

ciekawy za to jest jego kometarz JKM (aka prezes Kongresu Nowej Prawicy) do tego wywiadu....
Cytat:
Sposób przesłuchanie przez p.Rymanowskiego wzbudza we mnie nieodparte przekonanie, że dostał od bezpieki zlecenie wydobycia ode mnie nazwiska informatora - po czym zapewne spotkałby tego informatora nieszczęśliwy wypadek. Ja, na wszelki wypadek, ogłaszam po raz kolejny, że nie mam zamiaru popełniać samobójstwa, a nazwisko oficera-szkoleniowca i odpowiednie dowody są dobrze schowane i będą otwarte po mojej śmierci.
By być ścisłym: na podstawie bogatego doświadczenia w przesłuchaniach za PRL gotów jestem założyć się 3:1, że p.Rymanowski po prostu JEST oficerem bezpieki - podobnie zresztą, jak większość prezenterów TV . Ale, oczywiście, jest szansa 1:4, że się mylę. W każdym razie: proszę popatrzeć na ten fragment, zapamiętać ton głosu p.Rymanowskiego: tak właśnie wyglądało przesłuchanie za PRL. Już po rozwiązaniu UB, przez SB, oczywiście...

Anxious

No brawo, kompletne wydurnianie się może też być elementem kampanii wyborczej. Niektóre rzeczy są już tak wybitnie głupie, że może konkurować z rosyjskim praniem mózgów.
A to jeszcze jeden przykład wybitnie głupiej wypowiedzi tego kogoś:
www.youtube.com/watch?v=oW8qbt...
Korwin-Mikke uważa, że milicjanci Grzegorzowi Przemykowi "powinni przyłożyć tak, żeby krzywdy nie zrobić". - Chudzina niestety nie przeżył - mówi.

Sokal
0
Wpisów: 13
Wysłane: 15 maja 2014 22:03:51
Ja może za prosty jestem,ale w tej wypowiedzi Korwina to żadnej kontrowersji nie widzę.

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 16 maja 2014 10:54:22

@ Pop

Przecież nie mowa tu o tym, jakie głupoty gadają politycy (?)
To wie każdy i możemy załączyć 100000000000 filmów z youtube.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 16 maja 2014 12:21:57
Gdyby nie było rewolucji na Majdanie, Rosja przejęłaby nie tylko Krym, ale całą Ukrainę - mówi w rozmowie z 'Rzeczpospolitą' ukraiński polityk i doradca p.o. prezydenta Ukrainy Ołeksandra Turczynowa Jurij Łucenko. (...)

a ja nie moge sie oprzec wrazeniu, ze to wlasnie Majdan pozwolil na aneksje Krymu i cala reszte.

Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 16 maja 2014 13:23:14
@ siekoo

Cytat:
a ja nie moge sie oprzec wrazeniu, ze to wlasnie Majdan pozwolil na aneksje Krymu i cala reszte.

I mogę pisać, że przygotowanie operacji wojskowej zajęło Putinowi najmniej 6 miesięcy, a dobre przygotowanie nawet 9 miesięcy jesli nie około roku, a Ty dalej swoje.

Operacja wojskowa przygotowana przed Majdanem, ale to Majdan winny wkroczenia wojsk na Krym.
Po prostu ręce opadły i chyba już się nie podniosą...crybaby
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 16 maja 2014 13:47:35
krewa napisał(a):
Drodzy Interlokutorzy (nikogo nie uraziłem?)!
Proszę przynajmniej o zachowanie pozorów kulturalnej dyskusji. To nam wszystkim wyjdzie na dobre. Nie róbmy ścieku z tego wątku, powstrzymajmy się od inwektyw i obelg. Amen.

A teraz chciałbym wyjaśnić dlaczego poprosiłem Szutnika o uzasadnienie peanów pod adresem MSZ Ukrainy Deszczycy. Zaintrygowała mnie ta sprawa z Burismą. Poświęciłem więc 0,5l heinekena, 0,5h swojego czasu i wykonałem jeden telefon. Sytuacja nie jest tak oczywista, jak przedstawiają ją media. I uważam, że nie ma tutaj miejsca na misternie knute przez MSZ Ukrainy intrygi, nie ma kierowania się interesem narodowym. Pomysł zatrudnienia syna Bidena powstał nie w kuluarach MSZ a w Genewie lub ewentualnie w Dniepropietrowsku. Jest zwykłe zabezpieczanie swoich pozycji. Ale do rzeczy.

A. Kwaśniewski, a właściwie jego biuro opublikowało wczoraj komunikat na facebooku. Głosi on między innymi, że właścicielem Burismy jest Mykoła Złoczewski. Pominę kwestię kim ten człowiek jest, pominę sposób nabywania koncesji przez Burismę, pominę kto nadawał te koncesję - w sieci jest tego sporo. Martwi mnie tylko, że A. Kwaśniewski nie wie u kogo tak naprawdę pracuje lub udaje, że nie wie. O Złoczewskim w kwestii Burismy mówi się nie inaczej jak per "słup". A wszelkie ślady prowadzą do Kołomojskiego. Wystarczy prześledzić zmiany właścicielskie, podmioty kontrolujące, porównać adresy. I to właśnie tego pana należy podejrzewać o pomysł zatrudnienia na początek Kwaśniewskiego, a następnie kogoś nieco większego kalibru.
Posądzać Kołomojskiego o prorosyjskie sympatie nie należy. Ale nie należy też wykazywać się naiwnością i wierzyć, że ten pan kieruje się przede wszystkim interesem narodowym. Cały jego życiorys świadczy o tym, że priorytetem jest jego własna kieszeń i zabezpieczanie własnych interesów.

O ile rzeczywiście to, że za pomysłem stoi Deszczyca jest dyskusyjne, o tyle MSZ Ukrainy musiał to wpierw mocno w Waszyngtonie promować, potem uzgodnić z Departamentem Stanu USA i (zapewne) dodatkowo z prawnikami Partii Demokratycznej.
Dlaczego?
A. Kwaśniewski jest byłym politykiem i robi wszystko na własny mniej lub bardziej zabrudzony rachunek.
Biden jest urzędującym v-ce prezydentem USA i to, co on i jego rodzina robi, jest pilnie obserwowane przez Partię Republikańską, a wybory są za 2 lata. Po co robić sobie przedwyborcze problemy?
To musiało podlegać dokładnemu sprawdzeniu przez Amerykanów, nie sądzę też, by bez wsparcia MSZ Ukrainy można sobie było ot tak wciągnąć do Rady Nadzorczej syna urzędującego v-ce prezydenta USA.

Tak w ogóle to bardzo dobry pomysł, wciągnięcie USA w elementy systemu infrastruktury gazowej i Ukraińcy powinni to zrobić na nieco większą skalę. To znacząco utrudni Putinowi próby przejęcia tej infrastruktury i utrudni Rosji naciski na Europę ws zaprzestania przesyłu rewersem rosyjskiego gazu na Ukrainę.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 16 maja 2014 15:27:29
Szutnik napisał(a):
@ siekoo

Cytat:

I mogę pisać, że przygotowanie operacji wojskowej zajęło Putinowi najmniej 6 miesięcy, a dobre przygotowanie nawet 9 miesięcy jesli nie około roku, a Ty dalej swoje.

Operacja wojskowa przygotowana przed Majdanem, ale to Majdan winny wkroczenia wojsk na Krym.
Po prostu ręce opadły i chyba już się nie podniosą...crybaby

Niestety Szutnik, niektórzy na tym forum sa tępo uparci albo mają problemy z czytaniem i logicznym rozumowaniem Pray Za chwile Siekoo będzie pytał: "a skąd wiesz" albo "to tylko Twoje domysły". Przecież w niemieckiej prasie nie pisali o tym king

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 16 maja 2014 15:41:26
Zbigniew Brzeziński:
Cytat:
Scenariusz krymski może być wstępem do tego, co (Putin) planuje „....”Te konsekwencje muszą być bardzo poważne, bo w przeciwnym razie za kilka lat będziemy żałować, że nie podjęliśmy działań, tak jak żałujemy,że nie podjęliśmy działań po Monachium w 1938 roku i wiemy, co się stało potem

to a propo skojarzenia z prawem Godwina. Tutaj to jest realna alternatywa rozpatrywana przez największych politologów, a nie figura słowna.

ach, niestety... nie wspomnieli o tym jeszcze w niemieckiej prasie codziennej, więc dla niektórych osób nie istnieje problem.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 maja 2014 15:43

siekoo
0
Wysłane: 16 maja 2014 17:19:05
Szutniku, czyli czy wydarzenia na Majdanie by sie odbyly, czy nie, Putin anektowalby Krym, a prorosyjskie bojowki paletalyby sie po wschodniej Ukrainie?
nie sadze, by wowczas takie akcje mialyby poparcie czesci ludnosci i przeciagnelyby na swoja strone czesc armii i milicji.

aaa, zeby nie bylo - nie twierdze, ze Putin nie przygotowywal sie do przejecia Krymu, ani, ze na Krymie nie bylo rosyjskich zolnierzy. do oficjalnego stwierdzenia zwyczajnie bylem sceptyczny.

@Scarry, Serpico - jestem pod wrazeniem jak plynnie przeszliscie z zarzucania mi fascynacje RT na rzecz prasy niemieckiej...

poza tym, moze rozgraniczmy to co wiemy, od tego co wydaje nam sie, ze wiemy.

i tak, pewnie jeszcze wiele razy zadam podobne pytania.

Szutnik
153
Wysłane: 16 maja 2014 18:30:14
@ siekoo

Cytat:
Szutniku, czyli czy wydarzenia na Majdanie by sie odbyly, czy nie, Putin anektowalby Krym, a prorosyjskie bojowki paletalyby sie po wschodniej Ukrainie?
nie sadze, by wowczas takie akcje mialyby poparcie czesci ludnosci i przeciagnelyby na swoja strone czesc armii i milicji.

Ty naprawdę uparłeś się, żeby doprowadzić mnie do kompletnej rozpaczyBrick wall sad1

W październiku 2013 Putin rozpoczął proces wciągania Ukrainy w Unię Celną i Związek Eurazjatycki - wpierw blokując eksport Ukrainy do Rosji a potem dając marchewkę w postaci pożyczek i gwarancji finansowych. Oczywiście nie za darmo - bo Rosja niczego Jankowi by za darmo nie dała - tu stawką w grze była m.in. gazowa infrastruktura Ukrainy, którą Janek miał stopniowo oddawać Putinowi
Janek miał to bezboleśnie podpisać, ale zaczął się pierwszy Majdan.

Ostatecznie z protestami Janek podpisał to w Boże Narodzenie i zaczął się drugi Majdan, ktory skończył się strzelaninami. W tym drugim Majdanie było mnóstwo elementów społecznie spontanicznych, bo do wszystkich dotarło, że Janek kieruje Ukrainę wprost w objęcia Rosji. Pierwszy Majdan był "poroszenkowy", tu zgoda z Krewą
Janek upadł i uciekł, więc Putinowi pozostał juz tylko plan B.

Tak czy tak planem Putina było zwasalizować Ukrainę, kwestia była tylko w tym, czy z użyciem Pacynki Janka, czy wojsk powietrzno - desantowych

siekoo
0
Wysłane: 16 maja 2014 19:20:06
@Szutniku, dziekuje za wytlumaczenie.
to, ze Putin z checia zwasalizowalby nie tylko Ukraine, ale i innych mniejszych sasiadow jest dla mnie oczywiste, ale mam kolejne pytanie w zwiazku z Twoim wytlumaczeniem:
czy zwasalizowac oznacza to samo co okupowac/anektowac? i czy uwazasz, ze gdyby nie bylo Majdanu, to Putin wkroczylby wojskiem na teren niezaleznego panstwa, z demokratycznie wybranym prezydentem (do tego wlasna pacynka) i parlamentem?
wowczas ryzykowalby oficjalny, otwarty konflikt z Ukraina i nie byloby tlumaczenia, ze 'zielone ludziki...', co automatycznie zwieksza calkiem znacznie szanse zdecydowana reakcje innych panstw.

popraw mnie, jezeli zle to oceniam.
Edytowany: 16 maja 2014 19:29

Szutnik
153
Wysłane: 16 maja 2014 20:08:46
@ siekoo
Cytat:
czy zwasalizowac oznacza to samo co okupowac/anektowac?

Oczywiście ze nie. Ale czy należy się dać wasalizować bez oporu?

Putin nie jest w stanie w tej chwili połknąć całej Ukrainy. 50000 desantowców wystarczy by pobić regularną armię ukraińską, ale zajecie Ukrainy to konieczność uruchomienia całej rosyjskiej armii dla potrzeb okupacji, armii drogiej, nieudolnej i trapionej djedowszczyną. Putina na to nie stać ani finansowo, ani politycznie.
Taniej jest prowadzić wojnę partyzancką, podsycając cały czas niepokoje, a jak sie uda, doprowadzić do tego, by Zachód powiedział: "Tam jest tak niestabilnie, ze niech juz lepiej Putin tam wkroczy i zaprowadzi porządek". Na razie operacja wkracza w kolejną fazę:
ria.ru/world/20140515/10078538...

Operacja Ukraina to po częsci odwrócenie uwagi społecznej od rosnących problemów gospodarczych Rosji, bedących następstwem nadmiernej centralizacji tego państwa pod rządami Putina. Jelcyn kompletnie zdecentralizował Rosję, Putin przegiął pałę w drugą stronę:

www.osw.waw.pl/sites/default/f...

siekoo
0
Wysłane: 17 maja 2014 11:28:26
dzieki za linki - przeczytam na spokojnie, a tymczasem czy moglbym Cie prosic o odpowiedz na druga czesc pytania?
Edytowany: 17 maja 2014 11:28

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 17 maja 2014 13:11:24
pop napisał(a):
No brawo, kompletne wydurnianie się może też być elementem kampanii wyborczej.

no comment blah5
Cytat:
Niektóre rzeczy są już tak wybitnie głupie, że może konkurować z rosyjskim praniem mózgów.

smiem twierdzic ze Twoje nie na temat wypowiedzi sa POPISowym przykladem wyprania mozgu przez tak zwane nasze "elity" polityczne i nasze "niezalezne" i "obiektywne" media.....
tu przyklad
nie oczekekuje zadnej odpowiedzi, a nawet bylbym wdzieczny jakbys swoje zlote mysli i salonowe upolitycznienie zachowal dla siebie Sick

Salak
2
Wysłane: 17 maja 2014 13:47:54
Szutnik napisał(a):
I mogę pisać, że przygotowanie operacji wojskowej zajęło Putinowi najmniej 6 miesięcy, a dobre przygotowanie nawet 9 miesięcy jesli nie około roku

ostatnio czytalem wypowiedz jakiegos bylego doradcy Putina czy kogos tam z kregu Kremla i mowil (nie wiem oczywiscie na ile jest w tym prawdy),
ze pomysl aneksji/agresji/zajecia/ zwasalowanie Ukrainy (czy jak to chcecie nazwac), pojawil sie juz dobre 10 lat temu....i tak jak juz kiedys pisalem - mnie to nie dziwi, militarnie szanujace sie kraje (tudziez mocarstwa -wanna be) powinny miec takie plany na wypadak zmian politycznych u swoich sasaidow, azeby chronic swoje interesy lub tez powiekszac swoja strefe wplywow....jak dla mnie normalny element geopolityki
Cytat:
W październiku 2013 Putin rozpoczął proces wciągania Ukrainy w Unię Celną i Związek Eurazjatycki

ale wydaje mi sie za zalozenia i pomysl tejze uni celnej powstal znacznie wczesniej, wiec i planowanie jak to zrobic tez musialo sie wczesniej zaczac....mysle ze proby jak przejac (lub uzaleznic) infrastrukture gazowa na ukrainie byly widoczne podczas tego zimowego kryzysu gazowego jak julka byla premierem i co wtedy odcieli gaz do ukrainy (ilo to bylo lat temu? juz nawet nie pamietam..) tak wiec zakusy sa juz od jakiegos czasu, a ten caly Majdan przewazyl szale i sie potoczylo jak sie potoczylo...nie wiem tak mi sie wydaje

Salak
2
Wysłane: 17 maja 2014 13:54:53
Scarry napisał(a):
Zbigniew Brzeziński:
Cytat:
Scenariusz krymski może być wstępem do tego, co (Putin) planuje „....”Te konsekwencje muszą być bardzo poważne, bo w przeciwnym razie za kilka lat będziemy żałować, że nie podjęliśmy działań, tak jak żałujemy,że nie podjęliśmy działań po Monachium w 1938 roku i wiemy, co się stało potem

tzn wedlug Zbyszka kto zaluje, i niby jakie dzialania kto mial podjac?
przeciez to premier Chamberlain centralnie poszedl Hitlerowi (uwazal Hitlera za szczerego czlowieka i myslal ze ma z nim dobre kontakty) na reke i byl sila ktora do tego doprowadzila...wiec nie do konca nie rozumiem kto zaluje i kto co mial zrobic...Eh?

Salak
2
Wysłane: 18 maja 2014 17:26:59
nie chce zeby to wygladalo jak jakis monolog, ale taka mala ciekawostka....
Cytat:
Kontrakt między rosyjskim Gazpromem a chińskim CNPC dotyczy dostaw na kolejne 30 lat w wymiarze 38 miliardów metrów sześciennych rocznie.

Cytat:
Jak podaje chiński MSZ, prezydenci Władimir Putin i Xi Jinping doszli do porozumienia w wielu kwestiach dotyczących szczegółów kontraktu gazowego, podczas wizyty Xi w Soczi w lutym tego roku. Wiceminister ds. energii Rosji Anatolij Janowski poinformował zaś, że kontrakt jest gotowy w 98 procentach, co daje nadzieję na to, że zostanie podpisany za kilka dni w Szanghaju.

spora operacja, spory kontrakt, za ktorym oczywiscie musi isc wczesniejsze planowanie infrastruktury, logistyka, finasowania, itd itd....ale portal w naglowku chce nam dac do zrozumiea ze jest to "Awaryjny plan Putina" hehehe bo to tak na prędce wymyslili i naskrobali na kolanie blah5
wiadomosci.onet.pl/swiat/awary...
Whistle

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 18 maja 2014 21:57:11
@Salak
Chińczycy równocześnie z Rosją prowadzą trochę podobną operację z przejęciem Wysp Paracelskich spod wpływu Wietnamu. Jest wprawdzie mniej brutalnie i póki napięcie jest trochę niższe niż na Ukrainie, ale niewiele. Tylko największa różnica jest taka, że za Wietnamem nie bardzo ma się kto ująć.

Więc teoretycznie nie powinno im się podobać to co Rosja robi na Ukrainie wykorzystując mniejszości narodowe i wyrywając ukraińskie terytorium dla siebie (bo w przyszłości może wypłynąć problem Tybetańczyków, Ujgurów, i innych nacji które wcale w Chinach być nie chcą) ale w praktyce chwilowy rachunek polityczno-ekonomiczny powoduje że Chińczykom teraz po drodze z Rosjanami.

Co do Chamberlaina... już w 1938 roku wiele osób wiedziało że ten pan był niekompetentny i naiwny, akurat głośno o tym mówiono także w jego kraju... w końcu to wtedy, po Munich w 1938 roku Winston Churchill powiedział sławne:
Cytat:
Britain and France had to choose between war and dishonour. They chose dishonour. They will have war.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 18 maja 2014 22:00

Salak
2
Wysłane: 19 maja 2014 08:23:32
@ Scarry
nie chce za bardzo odchodzic od tematu, ale kwestia wyjasnienia (i do tej powy nie wiem o co chodzilo Zbyszkowi z twojego wpisu....)
Cytat:
Co do Chamberlaina... już w 1938 roku wiele osób wiedziało że ten pan był niekompetentny i naiwny, akurat głośno o tym mówiono także w jego kraju... w końcu to wtedy, po Munich w 1938 roku Winston Churchill powiedział sławne:
Cytat:
Britain and France had to choose between war and dishonour. They chose dishonour. They will have war.

no wszystko fajnie i prawda, ale to co sie stalo w 1938 jest konsekwencja wczesniejszych wydarzen, gdzie Anglia grala pierwsze skrzypce...
Cytat:
German rearmament had proceeded so slowly that Germany had only twenty-five
"paper" divisions in 1936, and the German generals demanded and obtained written
orders to retreat if France made any move to invade the Rhineland. No such move was
made, although Germany had less than 30,000 troops in the area. This failure arose from
a combination of two factors: (1) the expense of a French mobilization, which would
have required the devaluation of the franc at a time when France was working with
desperate energy to preserve the value of the franc; and (2) the objections of Britain,
which refused to allow France to take military action or to impose any sanctions (even
economic) against Germany
or to use Italy (against whom economic sanctions were still
in force) in the field against Germany as provided in the Locarno pacts. In a violent scene
with Flandin on March 12th, Neville Chamberlain rejected sanctions, and refused to
accept Flandin's argument that "if a firm front is maintained by France and England,
Germany will yield without war.” Chamberlain’s refusal to enforce the Locarno pacts
when they fell due was not his personal policy or anything new
. It was the policy of the
Conservative Party, and had been for years
; as early as July 13, 1934, Sir Austen
Chamberlain had stated publicly that Britain would not use troops to enforce the
Rhineland clauses and would use its veto power in the Council of the League to prevent
this by others under the Locarno pacts.

dla przypomnienia Winston Churchill byl czlonkiem, a potem premierem, parti Ko...Kon....Konserwatywnej blackeye

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

29 30 31 32 33

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,256 sek.

nxwralve
jyeuurju
teylyxtc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qnvxqddu
shlkcour
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat