PARTNER SERWISU
dxvjmftg
47 48 49 50 51

Kiedy dno bessy?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 16 kwietnia 2009 20:49:40
Święte słowa Mardo, ale skąd do licha znasz moją metodykę działania i dlaczego powielasz moje błędy (albo ja Twoje)?wave

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 16 kwietnia 2009 20:54:17
Głupie pytanie, ale moze po prostu podciagac stop lossy?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

buldi
0
Wysłane: 16 kwietnia 2009 21:50:45
SlawekW napisał(a):
Głupie pytanie, ale moze po prostu podciagac stop lossy?

Jak kiedyś tam wcześniej wspomniałem - mój portfel to porfel kamikadze. Co wcale nie oznacza, że ja jestem kamikadze. Giełdę traktuję jako dodatkowe żródło dochodu. Jeżeli iwestuję, to nie tylko w giełdę i na tym polega moja dywersyfikacja porfela. Uznałem, że kiedy mam możliwość uczestniczyć w sesji sam sobie jestem stop losem. Ostatnie sesje są dosyć burzliwe i więcej moim zdaniem w tym psychologii niż mechaniki działania. Moje papiery mają sporę wachania - takie celowo wybrałem. Kiedy musiałem wyjechać na tydzięń ( tak było ostatnio) wywaliłem wszystko. Od trzech tygodni żaden ze mnie ynwestor, tylko jenodniowy spekulant.
Kwintesencją tego co myślę na ten temat jest wbrew pozorom Twój wpis w innym wątku. Napisałeś, że zawodowiec musi trejdować dziennie natomiast tacy jak My do momentu kiedy pojawi się smród. Krótko mówiąc uważam, że dzisiaj nie trzeba być specem by zarobić na giełdzie, stąd moja tu obecność. Większym problemem może być ewakuacja we właściwym momencie. Zauważyłem od pazdziernika, że to wciąga i zaczynam się obawiać jak sobie poradzę "bez", kiedy przyjdzie czas.
To forum też mnie wciągnęło. Trudno się oderwać. Żona wrzeszczy i nie przyjmuje już argumentów że " ja tu zarabiam pieniądze"...........................................

Ale wracając do głównego wątku - zmieniłem zdanie. Nie będzie większego doła. Hossanna nadchodzi.Boo hoo!

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 16 kwietnia 2009 22:05:47
Żonę można uspokoić dwoma kieckami, a dół powinien jednak być. 1550 w maju?

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 16 kwietnia 2009 22:09:45
witam..od dwoch - trzech miesiecy jestem napakowany akcjami ..teraz kiedy dostrzegam u Was powatpiewanie w silna korekte..mam ochote uciekac z akcji..wszak podobno trzeba myslec odwrotnie niz inni..korekta wiec niebawem..no i wyniki I kwartalu ..musza pociagnac akcje w dol ..pozdrawiam

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 16 kwietnia 2009 22:09:58
buldi napisał(a):
Zauważyłem od pazdziernika, że to wciąga i zaczynam się obawiać jak sobie poradzę "bez", kiedy przyjdzie czas.

szybko się odzwyczaisz popijając drina pod parasolem na malediwach kupionego za kase z hossy king
EEX

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 16 kwietnia 2009 22:11:44
markuz12 napisał(a):
witam..od dwoch - trzech miesiecy jestem napakowany akcjami ..teraz kiedy dostrzegam u Was powatpiewanie w silna korekte..mam ochote uciekac z akcji..wszak podobno trzeba myslec odwrotnie niz inni..korekta wiec niebawem..no i wyniki I kwartalu ..musza pociagnac akcje w dol ..pozdrawiam

że korekta będzie to jest oczywiste. ja mam w papierach teraz ze 20% może
EEX

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 16 kwietnia 2009 22:19:21
W nieskonczonosc tez rosło nie bedzie, spróbujmy przewidywac kiedy jakas wieksza zwałka, czuje ze jutro to jeszcze spokój, ale może juz w poniedzialek-wtorek cos tąpnie. Kazdy chce z wywalaniem trafić górke a potem odkupowac juz po korektach. Besse raczej możemy zapomnieć, ale mozliwe że do końca roku bedziemy sie bujac raz w góre raz w dół w aktualnych okolicach. Czy gospodarka ma teraz siły na prawdziwa hosse?
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

buldi
0
Wysłane: 16 kwietnia 2009 22:23:16
tadekmazur napisał(a):
Żonę można uspokoić dwoma kieckami, a dół powinien jednak być. 1550 w maju?

Speak to the hand Jeśli juz to w czerwcu.

vega_pl
0
Wpisów: 37
Wysłane: 16 kwietnia 2009 23:31:38
S&P jeszcze nie, ale Nasdaq jakby już przebijał opór. Jeśli pójdzie w górę to korekta może być do dzisiejszych poziomów a potem np. w bok. No i ma prawo być złożona, więc dobrze mi na papierach bo można stracić timing i miotać się od ściany do ściany.
Dziwne, jak byłem całkowicie na gotówce to potrafiłem pół nocy się gapić na Nikkei, Kospi i kibicować żeby leciało (i tak przez dwa lata), a teraz notowania własnych papierów mnie rano nudzą po kwadransie. A wszedłem jak jeszcze nigdy. Sam nie wiem czy to właściwy dystans czy głupawy optymizm

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 16 kwietnia 2009 23:34:39
Sam nie wiem. Dzisiejsze informacje ze Stanów - makro ekonomiczne odebrałem jednoznacznie negatywnie. Cóż z tego, że mniej bezrobotnych jak zweryfikowane dane z poprzednich tygodni większe. Czyli tą daną też mogą podwyższyć.
Po drugie nie wiemy dokładnie kogo zwalniają i jakie przez to pieniądze wypadają z rynku. Zreszta amerykanie zmniejszają wydatki czyli zamiast byc zwolnionym godzą sie na niższe pensje. też możliwe.
Dane z budownictwa jednoznacznie złe, ale nie tragiczne.
I to wystarcza !?! by po 2 godzinach handlu z lekkiego minusa poszybowało mocno w górę. I jeszcze ten Google z lepszymi od oczekiwań wynikami. Jutro Citi ogłosi ekstra wynik, bo wyceny dopasują do innych i pozostaje ostatnia tajemnica GE, której Buffet pożyczył mase kasy na 10% czy na trochę więcej?, bo w nich wierzy !!! Czyli pewnie będzie dobry wynik.

No to będzie hossana tyle, że przypominam to ciągle sporo niżej niż na początku roku. Tyle, że teraz wspinanie trwa 2 m-ce. Wtedy po tym czasie byliśmy na wyzszym poziomie i zwała. Teraz chyba to jest trwalsze. Zobaczymy jutro.

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 16 kwietnia 2009 23:46:29
Rynek oczekiwał korekty, ale z tego co widzę jakoś niezbyt chętnie się koryguje, bo wszyscy chcą wzrostów. Z tego powodu mimo że Wig20 spada mniejsze spółki nadal rosną.
Przypuszczam że zamiast korekty wyjdzie z tego konsolidacja i za parę dni WIG20 ruszy dynamicznie do przodu a za nim pozostałe indeksy.

Jak teraz przyjdzie większa korekta, to optymizm pryśnie i bardzo ciężko będzie powrócić do wzrostów. Duzi gracze są tego świadomi dlatego nie dopuszczą do takiej korekty na żadnym rynku. Póki oczywiście się będzie dało.
Nie przypuszczam żeby dołek był w czerwcu, wtedy raczej widzę tegoroczny szczyt indeksów.

tadekmazur
9
Wysłane: 17 kwietnia 2009 09:42:51
W ostatnich dniach WIG20 jest relatywnie słaby wobec indeksów światowych.
Jeśli niedługo SP500 zacznie korygować to pociągnie też dwudziestkę i z konsolidacji oraz dalszych wzrostów będą nici.

buldi
0
Wysłane: 17 kwietnia 2009 17:18:12
tadekmazur napisał(a):
W ostatnich dniach WIG20 jest relatywnie słaby wobec indeksów światowych.
Jeśli niedługo SP500 zacznie korygować to pociągnie też dwudziestkę i z konsolidacji oraz dalszych wzrostów będą nici.

Dla mnie ostatnia dobra passa zakończyła się dzisiaj definitywnie. d'oh!
Twoje ulubione IDM tak mnie dzisiaj sponiewierało, że resztką sił piszę tego posta. Trzy razy wchodziłem i wychodziłem,, by w końcu sprzedać na samym dołku. Mam te swoje kopanie się z koniem.
Jak by tego było mało, kiedy tak już podnosiłem się i ponownie padałem na kolana, z tyłu zakradło się Silvano i wbiło mi nóż w plecy.

Osobiście robię przerwę do odwołania korekty - czy jak tam to zwą.hiding

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 17 kwietnia 2009 18:30:54
Citi super, GE powyżej oczekiwań, a janki momentami w czerwień popadają.
I jeszcze prezes ich giełdy mówi, że to " spekuła" wywołała całą tą hossę, a "prawdziwi inwestorzy stoją z boku.
Jak on tak powiedział to z powrotem wrócliśmy do zieleni.
Oczywiście to żarty, ale coś w tej wypowiedzi jest na rzeczy. Dużo małego kapitału szuka możliwości zarobku na rynku akcji, bo ceny stały się bezpieczniejsze w stosunku do szczytów. Ale gdy wracają w okolice 40-50% maksymalnej wartości to zaczyna być niebezpiecznie. Bo kryzys (słowo wytrych w którym mieści sie wszystko), bo spadły wyniki, bo zwiększa się bezrobocie co zmniejszy sprzedaż co popsuje wyniki itd. Jednym słowem kryzys.
Ciekawe jak wysoko na tą mini hossę pozwolą fundamenty. Po sobie wiem, że w przypadku spółek, którymi interesowałem się baczyłem na fundamenty. Wiele od tego czasu sie nie zmieniło poza wpływem rynku. I teraz prawie tylko na to patrzę. Na rynek.
Myślę, że opamiętanie przyjdzie na nas z czasem. Gdy my, drobni inwestorzy, zatrzymamy dopływ kasy do giełdy, bo się przestraszymy tego wysokiego konia to fundusze przestaną miec pożywkę. Lekkie tąpnięcie i wszystko jeszcze jest możliwe. Bo nawet 1700 na WIG20 to dla niektórych spółek już za wysokie progi.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 17 kwietnia 2009 21:36:57
Zaskoczyły mnie te spadki dzisiaj, pogoda ciągle niezła i do tego piątek po dodatniej ameryce.
Gdzies jest w necie blog jakiegos analityka (niestety nie pamietam gdzie ale czytałem to przed swietami) który wieszczy od tygodni nastepny dołek na okolice 21 kwietnia, tak teraz patrze na wykres indeksów i zastanawiam sie czy to ludzie tak mu uwierzyli czy facet naprawde ma nosa. bardzo ciekawy bedzie poniedziałek
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 17 kwietnia 2009 22:41:02
Tia... spadki dzisiaj w Warszawie były "dziwne". Ale nie tylko one. Ja dwa dni temu patrzyłem na Stany i zastanawiałem się co się dzieje - spadek cen konsumpcyjnych w marcu, złe dane o produkcji i jeszcze dramacik jeżeli chodzi o liczbę wniosków o kredyt hipoteczny. GIEŁDA NA TO NIC... A dzisiaj tam hossa, że aż się zowie.

I może to głupie, ale jednym z oznak końca bessy jest to, że rynki przestają panicznie reagować na złe wiadomości. To się chyba zaczyna dziać...

buldi
0
Wysłane: 18 kwietnia 2009 18:42:08
Szczerze mówiąc to mnie bardziej zadziwia zachowanie reszty świata.
Nasze spadki wisiały w powietrzu od dłuższego czasu. Rynek jest wyprzedany, a z pustego nawet Salomon nie naleje.
Pytanie tylko czy to korekta, czy też czeka nas kolejny dołek?
Stany korzystają z dopływu kasy, więc na nienaturalne wzrosty mogą sobie jeszcze pozwolić, ale zachowanie Zachodu?
Być może odpowiedz jest banalnie prosta. Może po prostu jako zamożniejszych stać ich jeszcze na powielanie ruchów USA.
Może to zabrzmi śmiesznie ale ostatnio to My byliśmy liderem spadków, by potem jako pierwsi rozpocząć wzrosty. Więc kto tu do licha powiela czyje ruchy?
Być może z powodu słabszego interwencjonizmu to My się zachowujemy naturalniej, a może po prostu wielcy gracze przerzucają swój kapitał w odpowiednim momencie pomiędzy giełdami by zwielokrotnić swoje zyski.
Wiem . Powiecie, że weszę tu spiskowe teorie dziejów, ale finalnie w dłuższym terminie to trochę tak jak z opcjami tyle samo jedni stracą , co inni na tym zyskają.
Wpompowanie kapitału w giełdy zabawę uatrakcyjni, bo z jednej strony taki ruch powoduje ryzyko dotkliwszych upadków, ale z drugiej w dłuższej (choć nie koniecznie) perspektywie pozwoli wydmuchać jeszcze większe bańki windując indeksy Bóg wie gdzie.
Mocnych nerwów Wszystkim życzę.wave

tadekmazur
9
Wysłane: 19 kwietnia 2009 09:39:12
1600 jest prawie pewne (najdalej w maju), ale myślę raczej o 1500.

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 19 kwietnia 2009 16:15:28
Mi ten 21 kwietnia pasuje jako koniec spadków na WIG20. Maluchy pewnie powtórzą ten sam ruch w dół i a potem znów w górę z kilkudniowym opóźnieniem.
Korekty trwającej aż do maja nie widzę. Rynek teraz jest zbyt dynamiczny by pozwolić sobie na tak długą korektę wzrostów. Tym bardziej że wzrost jest czysto spekulacyjny i nie ma fundamentalnych przesłanek.

Moim zdaniem najbliższy tydzień będzie dobrym czasem na uzupełnianie portfela, najpierw o spółki z Wig20, potem o pozostałe.
Motorem wzrostów mogą być ostatnie informacje o wykupywaniu złóż miedzi przez Chiny, które pociągną do góry spółki surowcowe.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

47 48 49 50 51

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,889 sek.

styyfefe
vdukmsga
msbuybxl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kvzjkzzw
metqkmek
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat