297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
1 grudnia 2010 12:28:46
będzie dobrze panowie, EBC poszedł śladem FED-u i skupuje obligacje portugalskie i irlandzkie (bo nikt inny ich nie chce) genialny ruch, na giełdzie będzie euforia
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
1 grudnia 2010 12:44:29
anty_teresa a jak w ustawie napiszą,że moje oszczędności w banku nie są moje,tylko przypisane do mojego konta to też mam to przyjąć do wiadomości i oddalić się jak niepyszny,bo tak jest napisane?  Prawo jest prawem,jeśli prawo jest do niczego,to jako obywatel mam prawo wyrazić swoje niezadowolenie.Vox populi vox dei. Rozumiem,że tak jak zły pieniądz wypiera dobry,tak złe prawo może,nie musi,przeważyć nad dobrym.Złe w znaczeniu,że jest go za dużo i jest zbyt skomplikowane dla zwykłego obywatela. Państwo sciąga z podatnika podatki bezpośrednie i pośrednie.I wciąż mu mało.A tym bardziej w takich czasach jak dziś,gdzie niby jesteśmy ciągle tą zielona wyspą,ale oby nie był to 5-minutowy cud,paliwo się skończy a my zostaniemy na lodzie.w skarpetkach.Koszty kryzysu,jak vat,przerzuca się na ostatniego w łańcuszku,i tak jest raczej w każdym kraju.No dobrze,tylko w zachodniej europie obywatel do kwoty załóżmy 10 tys euro jest zwolniony z podatku dochodowego,państwo dość już go obciąża vatem za jedzenie,katastrem od nieruchomości czy ekopodatkiem wliczonym w rachunek za wodę. Pobieranie podatku od niskiego przychodu to dziesięcina. "Fortuna favet fortibus"
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
1 grudnia 2010 12:56:09
anty_teresa napisał(a):SirHoe napisał(a):postawili krok w dobrą stronę z ofe, to teraz zrobią dwa kroki do tyłu, zamiast zrobić następny krok do przodu.
zastanawiają się teraz jak zmienić system, żeby ofe brało mniejsze prowizje i żeby efektywniej zarządzało. wystarczyłaby możliwość wzięcia tych pieniędzy i samodzielnego zarządzania tak jak w III filarze.
tylko kto by wtedy kupował obligacje na 5%? Tylko, że te pieniądze nie są Twoje. Z nich tylko będzie wypłacana Twoja emerytura... A samodzielnie zarządzać to mogą Ci co się znają. Widzisz bacię przed kompem handlującą papierami? ja nie pisałem o obowiązku tylko możliwości. ofe bardziej by się starały gdyby była możliwość wycofania pieniędzy na inny rachunek i samodzielnego zarządzania. osoby, które nie czuły by się na siłach w tej materii byłyby dalej w ofe. później padł jeszcze argument przeciw o przejedzeniu tych pieniędzy też nieprawdziwy, bo pieniądze można by było wypłacić dopiero na emeryturze. nie widzę w tym rozwiązaniu złych stron dla Kowalskiego, jedynie dla MSP, które nie miałoby gdzie upychać obligacji.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-04-29 Wpisów: 53
Wysłane:
1 grudnia 2010 12:58:42
@anty_teresa Biorac pod uwage dzisiaj dostepne dane i obecne trendy to bilans zawsze bedzie ujemny chyba ze wpuscimy jakas wielka imigracje (np. pare _milionow_ ludzi ze wschodu).. Problem w tym, ze nawet pelen zamach na OFE niewiele pomoze, 200mld pln z OFE kupuje nam raptem 5 lat przy braku reform, oczywscie nie za darmo, a kosztem zwiekszenia zobowiazan wobec przyszlych emerytow.. @Vox Dopoki nie bedzie potwierdzenia na yieldach (Portugalia i Hiszpania nie zejdzie ponizej bailoutowego prpogu 5.2%) to ostroznosc zalecana.. Najwieksza parodia jest zapowiedz nowych stress testow bankow, to te w sierpniu byly zle? @szooler O to wlasnie chodzi. Na zachodzie maja wciaz olbrzymie "poduszki bezpieczenstwa", u nas przy 40% sredniounijnej placy, 70% sredniounijnych kosztach zycia i obecnych obciazeniach podatkowych po prostu ich nie ma.. @SirHoe III filar to mniej wiecej to o czym mowisz.. docelowo mialo byc I out, II -> I, III -> II i wszyscy byliby szczesliwi oprocz politykow bo nie mieliby za co glosow kupowac..
Edytowany: 1 grudnia 2010 13:05
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
1 grudnia 2010 13:09:13
SirHoe napisał(a):anty_teresa napisał(a):SirHoe napisał(a):postawili krok w dobrą stronę z ofe, to teraz zrobią dwa kroki do tyłu, zamiast zrobić następny krok do przodu.
zastanawiają się teraz jak zmienić system, żeby ofe brało mniejsze prowizje i żeby efektywniej zarządzało. wystarczyłaby możliwość wzięcia tych pieniędzy i samodzielnego zarządzania tak jak w III filarze.
tylko kto by wtedy kupował obligacje na 5%? Tylko, że te pieniądze nie są Twoje. Z nich tylko będzie wypłacana Twoja emerytura... A samodzielnie zarządzać to mogą Ci co się znają. Widzisz bacię przed kompem handlującą papierami? ja nie pisałem o obowiązku tylko możliwości. ofe bardziej by się starały gdyby była możliwość wycofania pieniędzy na inny rachunek i samodzielnego zarządzania. osoby, które nie czuły by się na siłach w tej materii byłyby dalej w ofe. później padł jeszcze argument przeciw o przejedzeniu tych pieniędzy też nieprawdziwy, bo pieniądze można by było wypłacić dopiero na emeryturze. nie widzę w tym rozwiązaniu złych stron dla Kowalskiego, jedynie dla MSP, które nie miałoby gdzie upychać obligacji. Jestem jak najbardziej za mozliwoscia inwestowania kasy na emeryture przez siebie, jednak birac pod uwage takie rozwiazanie trzeba brac pod uwage ze 99% ludzi nie ma pojecia o inwestycjach kapitalowych a co za tym idzie byloby ogromne pole do popisu dla bankow i innych instytucji aby wyciagac gruba kase od znakomitej wiekszosci spoleczenstwa  Wystarczy popatrzec co sie dzialo w szczycie hossy w kazdym banku od niemal kazdej babci czy dziadka i nietylko wyciagano wszystkie oszczednosci na fundusze inwestycyjne wmawiajac im ze mozna zarobic krocie o stratach nie wspominajac tym sposobem mnostwo ludzi stracilo pieniadze, jezeli kazdy mialby mozliwosc inwestowania zgromadzonych przez siebie pieniedzy na emeryture, byloby to ogromne zagrozenie tym bardziej ze przeciez tych pieniedzy i tak nie mozemy wyplacic do emerytury wiec mysle ze ludzie podchodziliby do tego lekkomyslenie a na pewno bardzo latwo byloby naciagac wiekszosc ludzi na rozne inwestycje pasujace banka :( Niemniej jednak ktos w koncu musi zaczac zmieniac na lepsze ten badziewiasty system bo kompletnie sie nie zgadzam aby ktokolwiek zabieral mi pieniadze wmawiajac mi ze to na moja lepsza przyszlosc, mowiac przy tym abym jednak sam dodatkowo odkladal pieniadze bo moja emerytura bedzie g....na to jest CHORE !!! Jezeli mam miec gowniana emeryture to wole jej nie miec a dzisiaj dostawac wieksza pensje i tak bede musial robolic do usranej smierci!!!
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 13:10:49
zabór składek OFE to zwykłe złodziejstwo. to co teraz ogłaszają to tylko wariant przejściowy, docelowe rozwiązanie to rozwiązanie węgierskie: oddaj dobrowolnie składkę, albo nie dostaniesz państwowej emerytury i utrzymuj sie z OFE przed nami ostatnie wielkie prywatyzacje, a jak to się skończy pozostanie podwyżka podatków, VAT, CIT, akcyza, Składki rentowe, wymyślanie nowych podatków. by żyło się lepiej. oczywiście zapomnijcie o reformie wydatków. trzeba wygrać stołki na następną kadencję ciekawe czy kiedyś wezmą się za IKE...
Edytowany: 1 grudnia 2010 13:13
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 grudnia 2010 13:14:19
@Sir HOE 1.Szczerze mówiąc nie sądzę, że bardziej by się starały. Czy TFI się starają? Raczej OFE są związane przepisami i nie ma motywacji w wyniku. Dobrym zarządzaniem mogłyby się wykazać jeśli inwestowałyby po całym świecie i wynagrodzenie pochodziłoby od wzrostu wartości jednostki, a nie tylko wpłaty. 2. Młodzi lidzie niestety tak mają, że zawsze myślą iż sobie poradzą... Mało to bankrutów na giełdzie? 3. Jak mógłby sobie chłop wypłacić nawet na emeryturze to mógłby przegrać w karty i wtedy też by trzeba go z budżetu utrzymywać... @Bizi Długo w ten sposób nie może funkcjonować i tu absolutna zgoda. Tylko, że te reformy w najbardziej optymistycznej wersji będzie można przeprowadzić dopiero po wyborach. I jak zwykle pozostaje pytanie jakie reformy? Mam nadzieję, że wezmą się w końcu za Krus i przywileje emerytalne, a tylko nieznacznie podniosą wiek emerytalny i składkę rentową. Może za rok będzie lepiej w gospodarce, większe wpływy do budżetu i reformy uda sie przeprowadzić z mniejszym protestem społecznym.
Edytowany: 1 grudnia 2010 13:22
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
1 grudnia 2010 14:02:23
anty_teresa napisał(a):Bilans będzie ujemny jeszcze przez kilkadziesiąt lat zanim nie powymierają Ci co biorą emerytury z ZUS albo drastycznie nie przybędzie nam narodu. I będzie coraz większy...
Kilkadziesiąt lat to nazbyt optymistyczne założenie. Uważam, że osoby wchodzące w obecnym systemie w wiek produkcyjny (i wszystkie starsze) na starość nie będą miały szansy na utrzymanie się z emerytur z OFE. Kolejne pokolenie będzie musiało do nas dopłacać tak jak my dopłacamy do obecnych emerytów, pewnie po prostu większa część przyszłych składek naszych dzieci będzie odprowadzana na ich indywidualne konta. Wyjście z tego zaklętego kręgu w kilkadziesiąt lat jest niemal niewykonalne (o ile znacząco nie zmieni się sytuacja demograficzna, a może i się zmieni, tylko w którą stronę?), chyba że to kilkadziesiąt bliżej 100. Obstawiam, że w setce się jednak nie zmieścimy, zakład?
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
1 grudnia 2010 14:24:12
Co do reform, to nie stawiałbym jeszcze kreski na partii rządzącej. Pamiętajcie, że w Polsce wszyscy politycy robią to, co się podoba ludowi, żeby utrzymywać się u władzy. Do tej pory automatycznie oznaczało to populistyczne umizgi do całej bandy nierobów utrzymywanych z budżetu, bo to się najbardziej opłacało - mniejszość która ich utrzymywała nie potrafiła głośno krzyczeć, było jej niewiele, generalnie każda obietnica zwiększenia socjału była po prostu bezpieczna i automatycznie dawała przewagę. Większość utrzymywana przez mniejszość dyktowała warunki. Ale teraz coraz więcej Polaków przechodzi do kalsy średniej i być może doszliśmy już do momentu, w którym stanięcie po stronie likwidacji krusów i innych zasiłków da w efekcie wzrost poparcia. Jeszcze w 2005 coś takiego było niemożliwe, dlatego pis bardzo łatwo skopał w kampanii wyborczej pomysł obniżenia podatków. Natomiast teraz może się okazać, że ludzi którzy są świadomi jak bardzo okrada ich niepracująca reszta, jest po prostu na tyle dużo, że takie radykalne reformy będą opłacalne z punktu widzenia politycznego PR-u i partie zaczną się licytować w tym kierunku, walcząc o głosy zupełnie nowego elektoratu. Wystarczy, że któryś z tych idiotów to zrozumie. Ciągle liczę na to, że po przejściu przez wybory w 2011 r. PO może zacząć inwestować w poparcie na kolejne cztery lata. Pompowanie socjału i podatków automatycznie będzie oznaczać zjazd partii na wysypisko. Natomiast radykalny zwrot może im pozwolić na zajęcie elektoratu, który obecnie nie jest reprezentowany przez żadną partię poza UPR. To po prostu czysto polityczna kalkulacja, żadne tam dbanie o państwo. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 1 grudnia 2010 14:26
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 14:38:06
Cytat:Ciągle liczę na to, że po przejściu przez wybory w 2011 r. PO może zacząć inwestować w poparcie na kolejne cztery lata. Pompowanie socjału i podatków automatycznie będzie oznaczać zjazd partii na wysypisko raczej zainwestują we wzrost socjalu, licytując się z opozycją. To zapewni im sukces, jak zawsze.
|
|
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 15:16:04
Coraz więcej ludzi ma już dość socjału. Być może więcej niż 50%. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
1 grudnia 2010 15:27:39
mathu teoretycznie nawet 80% moze miec dosc socjalu ale to i tak nie wystarczy !!
Lament, krzywda ludzka, placze , protesty i demonstracje sa medialne i mocno populistyczne a to wystarczy zeby zniechecic kazdego do likwidacji socjalu nawet tych ktoryz maja go dosc Niestety taka ot nasza ludzka natura i nic sie w tym kierunku nie zmieni chyba ze rzady objela jakas partia bez skropulow idaca niemalze po trupach ale kto ich wybierze ?????
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
1 grudnia 2010 15:41:56
Cytat:Coraz więcej ludzi ma już dość socjału. Być może więcej niż 50%. Owszem, ja tez mam dosc socjalu ale nie zapomnij, że Polska to dwa różne światy, jeden to ten wielomiejski + duze osrodki np. produkcyjne, badawcze itp i drugi to prowincja (ze tak powiem nie obrazajac nikogo). Zupełnie inaczej wyglada sprawa, podniesienia podatków, skończenia utrzymywania emerytów i rencistów w wieku 40 lat, postrzegana przez ludzi z prowincji a zupełnie inaczej postrzega to wielkomiejski obywatel. prowincja to zarobki najnizszej krajowej a "metropolie" to kosmiczne pieniądze (porównując). I co państwo przestanie utrzymywać 'prowincje" (wypłata emerytur na dodatek śmiesznej wysokości) bo jesli tak to bedzie musiało drugie tyle dołożyc na policje, sadownictwo i wiezienia bo w końcu prowincja postawi kosy na sztorc i przyjdzie tam gdzie jest chleb. Socjal nie łatwo zlikwidować, trzeba twardej i niepopularnej polityki. A znajdziesz u nas partie która sie podejmie likwidacji socjalu, ja nie. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 15:50:32
Według mnie obecnie większe poparcie da odrąbanie od budżetu prowincji i postawienie całego marketingu politycznego na duże miasta. Czasy się zmieniają, a ludzie bogacą. Niech ilustracją będzie to, że ze sceny zniknęły LPR i Samoobrona, które w 2005 r. miały razem z pisem grubo ponad 50% głosów w Polsce. Teraz partia skrajnie populistyczna nie wychodzi ponad 25%. PO ciągle tego nie rozumie i boi się reform, bo w 2011 są wybory. Ale potem będą cztery lata spokoju i jeśli dalej będzie inwestować w elektorat socjalny, to zniknie ze sceny. Co do lamentów i demonstracji - po demolowaniu Warszawy przez nawalonych stoczniowców sympatia społeczeństwa całkowicie się od nich odwróciła. To samo będzie z górnikami i rolnikami. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 1 grudnia 2010 15:52
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 16:23:07
podziwiam twój optymizm mathu, ale sam jestem pesymistą.
ludzie chcą aby było tak jak jest, i dlatego tak jest. te twoje 50% to może wśród twoich znajomych, ale nie jest to reprezentatywne dla szerokich mas społecznych.
wpadliśmy w spiralę zadłużenia, nadmiernych wydatków i starzejącego się społeczeństwa. i póki co nie widzę światełka w tunelu
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
1 grudnia 2010 16:25:22
Ja bardzo chetnie zrzekne sie przyszłej emerytury w zamian za kase która idze z mojej pensji do ZUSu. Zainwestuje (nie wazne jak byle z zyskiem)i w podeszłym wieku (o ile dozyje) bede cieszył sie kasą. O kurde ...... ale czy wystrarczy mi tej kasy zeby ochronic siebie i moja rodzine przed tymi którzy rozwalą (stracą) swój kapitał i przyjdą do mnie zebym sie z nimi "podzielił" tym co mam? Socjal, w wiekszym czy mniejszym (a stawiam na wiekszym) stopniu bedzie trwał. Taka jest cena trwania państwa i taka "umowa społeczna". A tylko nieliczni byli by w stanie zarobic na swoja emeryturę, opiekę medyczną itp. Nie zrozum mnie zle, ja skłaniam sie do uciecia pępowiny, ale uważam że społeczeństwo nie jest jeszcze na tyle bogate żeby dobrowolnie zrezygnowało z socjalu a "lud" miast i wsi na socjalu opiera egzystencję (socjal marny bo marny ale zawsze). Koniec tematu z mojej strony. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 364
Wysłane:
1 grudnia 2010 16:49:05
zgadzam sie z wiekszoscią argumentow o zadłużeniu i problemach, pozostaje teraz pytanie kiedy to nabierze takich rozmiarów, że sie wszystko przewróci, kiedy rynek akcji/papierów dłużnych zacznie to pokazywać, problemy były, są i zawsze będą, grunt, żeby podejmować inwestycje zgodne z obecnym trendem
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 17:02:25
Miwik napisał(a):Nie zrozum mnie zle, ja skłaniam sie do uciecia pępowiny, ale uważam że społeczeństwo nie jest jeszcze na tyle bogate żeby dobrowolnie zrezygnowało z socjalu a "lud" miast i wsi na socjalu opiera egzystencję (socjal marny bo marny ale zawsze). Koniec tematu z mojej strony. Problem Polski polega na tym, że mamy kruchą gospodarkę, a społeczeństwo jak z zachodnioeuropejskiego socjalistycznego molocha. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-11 Wpisów: 252
Wysłane:
1 grudnia 2010 18:01:58
gleb napisał(a):co myślicie o pomyśle nagłej dewaluacji złotówki o 20%
w ten sposób nasze aktywa ulokowane na giełdzie w zdrowych spółkach rynek szybko podegna do góry na skutek ich chwilowego niedowartościowania. przecież nasz udział procentowy w spółce pozostaje nienaruszony. sprzyjałoby to eksporterom.
No nie,to chyba najgłupszy pomysł promowany kiedyś przez Samoobronę... Wystarczy,że coś takiego notorycznie wprowadzała komuna i komunie już dziękujemy i jej ukochanym. Skutki uboczne tej bzdury są tak oczywiste,że na tak poważnym forum nie wypada ich nawet tłumaczyć.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-26 Wpisów: 412
Wysłane:
1 grudnia 2010 19:03:15
I prosze, usiaki nie sa zainteresowani upadkiem UE. Stocks added to strong gains and the dollar plunged on the first day of December trading after news the U.S. would be willing to back a larger European financial stability fund. Po publikacji wiadomosci ze US beda chcialy wesprzec europejski fund stabilizacyjny, indeksy zwiekszyly swoje wzrosty a dolar zanurkowal. http://www.cnbc.com/id/40454217Pozdr Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
Edytowany: 1 grudnia 2010 19:04
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.