PARTNER SERWISU
ipbkyksl
29 30 31 32 33
flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 19 sierpnia 2010 18:23:37 przy kursie: 11,60 zł
Mitia napisał(a):
Pytanie, dlaczego przyspieszają publikację raportu? W poniedziałek się wszystko okaże.

cos sugerujesz?

raport przyspieszają bo pewnie jest już gotowy do publikacji więc na co czekać??

obserwuje tą spółke od roku i co kwartał przyspieszali termin publikacji wyników.

ps

dosłownie od roku... bo wlasnie dziś minął równy rok od pierwszych zakupów akcji MWT... wtedy po 3,14 za sztuke :)

Edytowany: 19 sierpnia 2010 18:32

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 19 sierpnia 2010 20:06:21 przy kursie: 11,60 zł
Mitia napisał(a):
także przyspiesza się publikację oczekując świeżego tchnienia dla spółki. I to jest ta kwestia. Czy patrzeć na to tylko technicznie, czy wietrzyć głębsze działanie.

Teoretycznie możliwe, ale to raczej podejście romantyczne.
To rachunkowo prosty biznes jest. Jeśli księgują na bieżąco faktury kosztowe, to reszta to wycena w zamortyzowanym koszcie. Pod każdą umowę robisz tabelkę w excelu. Jak to zlinkujesz do jednego arkusza i na bieżąco uzgadniasz przelewy, to myk, myk i kwartał zamknięty. Tylko trzeba dyscypliny w trakcie miesiąca.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 19 sierpnia 2010 23:39:20 przy kursie: 11,60 zł
addison napisał(a):
Electus jako jedyna z tej trójki nie zmieniła modelu biznesowego i mimo, że zarabia to moim zdaniem ma najmniejsze szanse w długim terminie.

Dwie pozostałe zmieniły model(windykacja znikoma i tylko na zlecenie klienta). Skoro wszystko zdobywają na zasadach przetargu to o czym my tu mówimy?

Sądzisz, że startowanie w przetargach wymaga na tyle skomplikowanego know how, że gdyby Electus odczuł potrzebę zdobywania w ten sposób zleceń nie podołałby?

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 20 sierpnia 2010 01:41:22 przy kursie: 11,60 zł
Ja myślę, że addisonowi chodziło po pierwsze o to, że Magellan i MWT ewoluują i dostosowują swój business model do zmieniającego się otoczenia, a Electus trwa przy rozwiązaniach, które z czasem staną się czerstwe. Przyznam, że do mnie to przemawia. Po drugie w tym artykule była opinia, że te spółki "żerują na szpitalach". I addison odpowiedział na taki zarzut. I znów przyznam, że wg mnie to celna odpowiedź. Jeśli właściwe interpretuję, oczywiście.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 20 sierpnia 2010 09:12:50 przy kursie: 11,40 zł
Dzięki rafsty- dokładnie to miałem na myśli. Stoisz w miejscu to de facto się cofasz. INWESTYCJE- kolejny etap, Magellan powołał spółkę celową, mwt też rozwija produkty(patrz strona spółki). Pod Leszkiem jest za co finansować.

Po III kw przyjdzie pora na pierwszą zmianę na pudle.
Biorąc pod uwagę zaangażowane środki w branży medycznej do MW Trade przeskoczy bowiem Electusa.

Do flesz- szukaj na gazeta.pl

robson33
0
Wpisów: 7
Wysłane: 20 sierpnia 2010 09:13:53 przy kursie: 11,40 zł
Witam!!!
Ja wszedłem w papiery przy cenie 11,50 i przez moment byłem zadowolony :) A dzisiaj już tracą po 11,40. Mam nadzieję, że 23.08 kurs wróci do wzrostów :)

rafi1906
0
Wpisów: 30
Wysłane: 20 sierpnia 2010 09:32:53 przy kursie: 11,40 zł
Panowie mam pytanie raport będzie dobry?? Wchodzić dziś sporą kwotą?
Czy już raport jest wliczony w cene ale teraz jakby ktoś grał pod raport wygląda .
Co myślicie?

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 20 sierpnia 2010 09:40:35 przy kursie: 11,40 zł
Raport będzie dobry. Ja dzisiaj planuję trochę dokupić, myślę, że kurs jeszcze raz odbije się od 11 i wtedy. Przeanalizuj poprzednie raporty i oceń reakcję na nie. Dzisiejsze wejście powinno być opłacalne nawet na krótko.

rafi1906
0
Wpisów: 30
Wysłane: 20 sierpnia 2010 09:44:42 przy kursie: 11,40 zł
Właśnie analizowałem i wszystko przefundamentowałem .
Tylko nie interesowałem się wcześniej tą firmą a nie lubie wchodzić w coś czego nie znam.
ale okazja rzeczywiście dobra.
dzięki
na razie opór na 11 ,10.
dobry moment na wejście.

akabaka
0
Wpisów: 6
Wysłane: 20 sierpnia 2010 12:26:19 przy kursie: 11,40 zł
Mam wątpliwości co do tego czy dobry raport nie jest wliczony w cenę. Plotki o przejęciu, a następnie przejęcie spółki spowodowały, że cena wystrzeliła w kosmos, a ludzie liczą na cuda. Spółka jest wg mnie dalej przewartościowana i dobry raport nikogo nie zaskoczy, może jedynie zahamować spadki.

Mimo to wszedłem z połową docelowego pakietu, gdyż nie chciałbym przegapić odbicia. Jeśli dojdzie do 10,70 uśrednię, a jeśli wcześniej poleci w górę też będę zadowolony.

Choć technicznie wygląda to tak, że musi spaść do 10,70 :].
W sumie dałem się wam namówić na raport, który jak sam uważam będzie dobry. Gorzej jak będzie poniżej oczekiwań...
Edytowany: 20 sierpnia 2010 12:36

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 sierpnia 2010 12:40:11 przy kursie: 11,40 zł
Panowie,
Proszę nie piszcie ile, po ile kupiliście, bo mnie kompletnie to nie interesuje, a zaśmiecacie wątek.
Druga sprawa, to proszę bez argumentacji nie podawać zasięgów korekt i wzrostów, bo to nie jest portal dla magów, wróżbitów, czarnoksiężników, czy cyganek.
Trzecia sprawa to pytania i odpowiedzi czy raport będzie dobry czy nie dobry... A co to znaczy?
To co najważniejsze to temp wzrostu skali biznesu oraz rentowność.

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 20 sierpnia 2010 12:57:44 przy kursie: 11,40 zł
Cytat:
To co najważniejsze to temp wzrostu skali biznesu oraz rentowność.
Dla jednych tak, dla innych nie. Dla mnie w spółkach takich jak ta, ważniejsze są możliwe sygnały psychologiczne. Słowo, że coś jest "dobre" ma często większe znaczenie, niż zbiór cyfr i wykresów.

addison
190
Wysłane: 20 sierpnia 2010 13:25:13 przy kursie: 11,40 zł
Panowie, raport jest w pełni znany od wczoraj :-)

Czy raport jest w cenach? każdy rozsądny wie, że ten raport nie uzasadnia tej wyceny. Więc ja z tego tytułu nie spodziewałbym się wzrostów(gniewać się nie będę, jeżeli się pomylę).

Cytat:
"To co najważniejsze to temp wzrostu skali biznesu oraz rentowność."

To jest klucz. Wzrost już widać, spółka od czasów Leszka przybrała 30mln na wadze, spodziewam się, że przybierze 10x tyle w terminie do końca 2011roku. Cierpliwość według mnie wskazana, ja siedzę już długo na tej spółce i mam te % o których ostatnio pisali w pb.pl :-)

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 20 sierpnia 2010 19:15:25 przy kursie: 11,40 zł
addison napisał(a):

Po III kw przyjdzie pora na pierwszą zmianę na pudle.
Biorąc pod uwagę zaangażowane środki w branży medycznej do MW Trade przeskoczy bowiem Electusa.

Wiele na to wskazuje, ale Electus wbrew pozorom w miejscu nie stoi. Trwają przygotowania do wprowadzenia go na GPW, a IDM wprost zapowiada, że zanim to się stanie chcieliby jeszcze zwiększyć wartość tej spółki. Oczywiście kapitałowo z Leszkiem równać się nie mogą więc rozwój nie będzie tam aż tak dynamiczny, ale nie jest to gra do jednej bramki.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 23 sierpnia 2010 15:40:18 przy kursie: 11,80 zł
Omówienie wyników kwartalnych MWTrade S.A.

Wyniki są zgodne z prezentowanymi jakiś czas temu przez spółkę wstępnymi danymi, więc tu zaskoczenia nie ma. Przychody względem poprzedniego kwartału wzrosły o 19% i były najwyższe w historii. To jednak było do przewidzenia na podstawie poprzedniego raportu i komunikatów bieżących jeszcze przed podaniem wyników wstępnych. Firma pod koniec kwietnia pozyskała dodatkowe finansowanie emitując obligacje i zaciągając nowe kredyty, co pozwoliło zwiększyć portfel wierzytelności, a tym samym wykazać większe przychody. Model działania jest znany i był wielokrotnie w serwisie opisywany.

Kluczowym czynnikiem dla spółki jest wejście Getin Holdingu. Inwestorzy pokładają w tym fakcie wysokie oczekiwania co doskonale widać po premii jaką przykładają do spółki.
stockwatch.pl/gpw/mwtrade,wykr...
Dostęp do finansowania pozwala budować w szybkim tempie portfel wierzytelności, co powinno zaowocować poprawą wyników proporcjonalną do zwiększania portfela.

Wielkość portfela można odnaleźć w bilansie spółki. Stanowią go w przybliżeniu należności i inwestycje pomniejszone o gotówkę. Gotówka poza kwotami na regulowanie płac oraz bieżących zobowiązań w zasadzie nie powinna się w bilansie znajdować, bo to najważniejsze pracujące aktywo. Można w zaokrągleniu przyjąć iż portfel stanowią należności i inwestycje.
W tym kwartale widać potężny wzrost wspomnianego portfela. Na koniec poprzedniego kwartału można było go szacować na kwotę 65 milionów złotych. Z opublikowanego sprawozdania można sądzić iż obecny portfel wynosi około 99 milionów co daje przyrost rzędu 50%.

Portfel finansowany jest długiem oraz kapitałem własnym. Wzrost portfela odbywa się głównie za pomocą finansowania obcego. Z bilansu wynika, że zobowiązania i rezerwy wzrosły o 32,7 miliona co w zasadzie odpowiada wzrostowi portfela z dokładnością do miliona złotych. Jak już wspomniałem spółka wyemitowała w kwietniu obligacje 2-u letnie. Zobowiązanie z tego tytułu widać w części długoterminowej. Pojawił się także wzrost w zobowiązaniach krótkoterminowych – niecałe 15 milionów. Normalnie powiedziałbym, że to wzrost kredytów, ale mam pewne wątpliwości. Przepływy z działalności finansowej pokazują +20 milionów co po dodaniu miliona odsetek odsetek daje w zasadzie wzrost o wyemitowane i zrolowane obligacje. Jest tu rozdźwięk pomiędzy bilansem i przepływami.

Kolejny fakt warty odnotowania to zmiana struktury zadłużenia. Do tej pory dług stanowiły głównie krótkoterminowe kredyty bankowe. Teraz zwiększa się udział obligacji. Już po dniu bilansowym spółka wyemitowała obligacje za kolejne 20 milionów, tym razem 3 letnie. Podpisano też umowy kredytowe długoterminowe na kwotę 9 milionów złotych. Najważniejsza różnica pomiędzy typem długu jest stabilność odsetkowa.
Obligacje mają stałe oprocentowanie, kredyt jest uzależniony od Wiboru. Niestety spółka nie publikuje marż do umów kredytowych ani oprocentowania obligacji. Można próbować koszty szacować z odsetek i ogólnego zadłużenia.
W poprzednim kwartale zapłacono 587 tyś odsetek od średniego zadłużenia w 36,3 miliona. W obecnym 945 tys. ze średniego zadłużenia 55 milinów. Rożnica w efektywnym zadłużeniu wynosi około 2 punktów procentowych. Można zatem sądzić, że obligacje są w tym momencie droższe w obsłudze od kredytu tym bardziej, że portfel obligacji obciążał wynik tylko przez 1/3 kwartału. Przy prowadzeniu rozmów z Getinem można się było raczej spodziewać wzrostu kredytów, finansowanie działalności obligacjami jest delikatnym zaskoczeniem.
Atutem tej formy finansowania jest stałość oprocentowania. Spółka zmniejsza ryzyko zmienności kosztów działalności. Pewnie większość użytkowników pamięta wojnę depozytową i wysokość Wiboru. Ponadto przy spodziewanym ożywieniu pojawi się inflacja, co także wywrze presją na poziom stóp procentowych. Na krótko finansowanie obligacjami powinno nieco bardziej obciążyć wynik, natomiast w dłuższej perspektywie ruch wydaje się rozsądny.

Wycenić spółkę obiektywnie w zasadzie nie jest możliwe. Można tylko próbować coś szacować i do tego odnosić kolejne wyniki. W jednym z wywiadów dało się usłyszeć, że spółka ma stać się liderem branży w 2012/2013 roku. Co to oznacza i jak to policzyć to naprawdę nie wiadomo. Znów trzeba snuć domysły i stawiać założenia. Obecny lider rynku – Magellan posiadał na koniec I kwartału portfel wielkości 306 milionów złotych. Przy założeniu, że wspomniany podmiot stanie w miejscu i nie będzie zwiększał portfela, oznacza to ponad 300% wzrost portfela we wspominanym okresie. To jednak założeni dość naiwne. Jak pokazuje poniższy wykres:

kliknij, aby powiększyć

portfel Magellana rośnie. Nie jest to wzrost jednostajny, ale z zaprezentowanych danych wynika, że średnio zwiększa w kwartale portfel o 5,38% czyli rocznie o około 23%. Przy takim założeniu aby dogonić Magellana na koniec 1q2013 MWT musiałby zwiększać portfel w tempie ponad 20% na kwartał. Zaraportowany wzrost 50% oznacza, że dogonienie Magellana nie jest niemożliwe. Kolejne obligacje na 20 milionów i raportowany po dniu bilansowym wzrost zadłużenia pozwala sądzić iż zakładane tempo wzrostu zostanie utrzymane także w kolejnym kwartale. Mamy więc cel – 300-570 milionów i termin 2-3 lata. Przyjmijmy wariant ostrożniejszy: 300 milionów w 3 lata

Z portfela o takiej wielkości zakładając utrzymanie rentowności wygenerowano by około 60 milionów rocznie przychodów. Utrzymanie jakości portfela może być jednak trudne.
Do tego momentu są już dwa stopnie swobody w modelu: - tempo wzrostu, rentowność portfela wierzytelności. Dalej same problemy i założenia:
Od przychodów należałoby odjąć założone koszty własne sprzedaży, założone koszty zarządu oraz założone obciążenie odsetkowe aby uzyskać wynik brutto. Zmiennych w równaniu 5.

Zakładając finansowanie portfela długiem na poziomie 80% i koszt odsetek 10% rocznie otrzymamy 24 miliony kosztów finansowych.
O ile odsetki można próbować szacować, bo wzrost prawdopodobnie dalej będzie dokonywanym długiem, to już wzrostu kosztów własnych sprzedaży sensownie założyć się nie da. Obecni handlowcy są dość sprawni. W ciągu miesiąca upchnęli prawie 30 milionów. Aby jednak zwiększyć przychody należy zwiększyć zatrudnienie i założyć wzrost płac. Nie sposób szacować efektywność i wynagrodzenia przyszłych pracowników, ale skoro trzeba modelować to z czapki można założyć 3 krotny wzrost obciążeń.
Podobnie z kosztami zarządu. Te mogą w dość nieoczekiwany sposób wzrosnąć. W tym miejscu ważne jest co zrobi nowy właściciel. Z raportu na razie nie wynika, aby koszty się zwiększyły, ale minęło jeszcze zbyt mało czasu od przejęcia, aby wzrost był widoczny. Zakładamy, że wzrosną proporcjonalnie do portfela, choć powinny nieco mniej.
Biorąc tylko pod uwagę ostatni raport otrzymamy koszty własne sprzedaży i zarządu na poziomie 14 milionów. Brutto po odjęciu odsetek zostanie 22 miliony zysku na poziomie brutto, czyli około 18 netto. Gdyby to było dziś, dawałoby to premię wieczystą biorąc pod uwagę dzisiejszy koszt kapitału wyższą prawie dwukrotnie od dzisiejszej kapitalizacji.
Dyskontując tę wartość na dzień dzisiejszy otrzymamy w przybliżeniu 120 milionów kapitalizacji. Jak napisałem wszystko to opiera się na zbyt dużej liczbie założeń i nie można traktować tego poważnie. Natomiast można pokazać pewną wrażliwość wyceny na parametry.
Wystarczy, że rentowność portfela spadnie o 1 punkty procentowy to przychodów będzie mniej o 3 miliony i tym samym zysku – wycena w dół o ponad 15%. Podobnie jest z innymi parametrami modelu. Jeśli to wszystko stać miało się w dwa lata wycena skacze do góry o 30%.

Niewiadomych i założeń jest zbyt wiele, aby podpisać się pod taką wyceną. To czego można oczekiwać to z pewnością procentowy wzrost poziomu kosztów finansowych, co spowoduje zmniejszenie rentowności aktywów, a dzięki dźwigni wzrost rentowności kapitału obcego. Jeśli utrzyma się tempo wzrostu, a marża nie ulegnie zbytniej erozji to istnieje miejsce na wzrost kursu. Jeśli...

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 23 sierpnia 2010 15:59:10 przy kursie: 11,80 zł
Sytuacja techniczna:

kliknij, aby powiększyć

Zakres 6M. Interwał 1D. MW Trade znajduje się w silnym trendzie wzrostowym. Obecnie trwa tam jednak korekta. Mocne wsparcie testowane podczas ostatnich kilku sesji to poziom 11,30 zł. Opór dla byków znajduje się dokładnie 2 zł wyżej. Tam pojawiła się formacja podwójnego szczytu. Zwróciłbym jednak uwagę na pomarańczową linię i wsparcie w okolicach 11.30 zł. Być może właśnie jesteśmy świadkami formowania się formacji chorągiewki. Formacja ta zapowiada kontynuację trendu, zatem byki miałby jeszcze sporo do ugrania.

addison
190
Wysłane: 24 sierpnia 2010 11:17:47 przy kursie: 11,44 zł
Prezes wyszedł ze studia.

Ostatnio wyemitowane obligacje są tańsze niż te kwietniowe. Prezes kupił trochę akcji(po 11.55 za ok 250k PLN), zamierza dalej kupować, trochę kasy skasował to ma za co odbierać. Potwierdza to moją teorię, że osoby sprzedające akcje w wezwaniu na zdrowy rozum powinny już wtedy odkupować akcje na rynku wiedząc kto przejmie spółkę i co się z nią stanie. Czy kupiły to nie wiemy, ale ja bym tak postąpił.

anty_teresa: "Przyjmijmy wariant ostrożniejszy: 300 milionów w 3 lata."

Prezes wspomniał, że liderem na bilansie spodziewa się być już w 2011 roku.

Pierwsze znaczące światełko będzie w IV kw tego roku(największa kontraktacja), ja z coraz większym przekonaniem twierdzę, że przekroczą 200mln do końca roku, pytanie osobne o ile to przekroczą.

danek197
0
Wpisów: 317
Wysłane: 24 sierpnia 2010 11:36:47 przy kursie: 11,44 zł
Prezes mowil i naganial a ktos bezczelnie sypal akcjami z ukrytego na 11,80zl :) i dalej tam podaz czeka Not talking

addison
190
Wysłane: 24 sierpnia 2010 11:48:53 przy kursie: 11,44 zł
Zgadza się, siedzi kryjok z prawej. kilka dni temu stał na 11.6, miał wtedy ok 25k do oddania(sprawdzony po sesji), cholera wie ile mu zostało.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 sierpnia 2010 12:15:31 przy kursie: 11,44 zł
addison napisał(a):

anty_teresa: "Przyjmijmy wariant ostrożniejszy: 300 milionów w 3 lata."
Prezes wspomniał, że liderem na bilansie spodziewa się być już w 2011 roku.

Addison, ja raczej pisałem to nie do wyceny, a do pokazania mechanizmu i wrażliwości wyceny na parametry: - tempo, rentowność. Im szybciej tym lepiej, a z pewnością jest to w zasięgu, przy Getinie.
Prezes raczej był do tej pory wiarygodny, ale zawsze trzeba jakiś wariant pesymistyczny zakładać przy valuacji. Lepiej niedoszacować wzrostu, niż przeszacować... Konsekwencje dla portfela różne :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

29 30 31 32 33

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,354 sek.

bdpiqqpn
oaaitnqo
kvhswtyk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ennwfmwd
xspkslko
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat