Na pierwszy rzut oka wyglada bardzo ladnie ten wynik. Ja nadal powtarzam-sa daytraderzy, którzy skalpuja na giełdzie i pewnie tez czasami to robią na Borku.Ja jednak widze tutaj dużo czynników, które przemawiają za tym, że najbliższa przyszłość może być bardzo ciekawa. Nie robie pochopnych ruchów,dlatego przy ostatnich dużych spadków nie panikowałem.
Według mnie rynek za bardzo przecenił rynek akcji, fakt odczyty np conference board sa słabe,ale twarde dane makro jeszcze nie mowią o silnym spowolnieniu. Dzisiaj skupiłbym się na raporcie FED Minutes- który mówi,ze jest podział w Fedzie-część chce mocnego "komunikatu"w rynek ze FED pomoże- czyli Bed sypnie groszem+wybory w USA. Niech tylko ta Hiszpania i Wlochy zroluja dług we wrześniu a później z górki.
Na S&P ładnie "W" się rysuje i już Ci analitycy, którzy wieńczyli WIELKA RECESJE już dzisiaj(po 3 tygodniach) mówią,tak CI sami ze super czas do kupna akcji.(SIC!)Wracając do Boryszewa- rzadko zdarza się tak by przejmować bankruta i włączyć go do grupy tak płynnie jak zrobił to Boryszew z Maflow. O
d razu jest rentowny i odbudowuje zaufanie i portfel zamówień. Boryszew uważam , że został za bardzo przeceniony, chyba ze względu na fakt ze spora część rynku wpadła w panikę a sporo z nich miało duży zysk na Borku dlatego postanowiło go zrealizować i teraz stoją z boku, pewnie jeszcze postoją bo tak to jest-jest nadal dużo niewiadomych w gospodarce i strachu(VIX) ale jak już będzie spokój-tego Wam życze- to cenny będą całkiem inne.
W tej spółce jest naprawde duży potencjał, w historii Boryszew był już duży i miał przychody większe niż 5 mld,np w roku 2006 ale całkiem inna rentowność była, bo zysk wtedy oscylował w okolicach 50 mln zł,chyba każdy widzi jak się ma to do obecnej sytuacji.
www.ir.boryszew.com.pl/strona....Wyżej w postach pisałem o VW-dlatego odnośnie perspektyw Boryszewa +WIG20+dofi Elany+impex etc przesyłam do postów wyżej.
Prognoza na ten rok była Przychody :
3936 mln a zysk 176mln- jestem pewien,ze w najbliższym czasie będzie korekta, bo samo AKT w tym roku(prognoza)to przychody ok 160mln EURO czyli jakieś
665mln zł w tym roku.Już mamy :
W I półroczu 2011 roku przychody ze sprzedaży Grupy Kapitałowej Boryszew wyniosły
2 059,4 mln zł i były
w stosunku do zrealizowanych w analogicznym okresie roku ubiegłego,
wyższe o 668,9 mln zł. Ponad 48%(dodać do tego ok 665 mln AKT plus Theyshon(140 mln) to jeśli na rynku nie będzie katastrofy to według mnie będzie korekta przychodów na
ok 4650spokojnie mln!wzrost przychodów ze sprzedaży był głównie wypadkową wpływu czterech niżej wymienionych czynników:
• zakupu aktywów Grupy Maflow,
• wzrostu średnich cen wszystkich metali na rynkach światowych,
• aprecjacji złotego względem USD i EUR,
• wzrostu wolumenu sprzedaży w Grupie Kapitałowej.
Wpływ nabytych aktywów Maflow na skonsolidowane przychody Grupy Kapitałowej wyniósł w I połowie 2011 roku
307,8 mln zł, tj. 15% całości przychodów Grupy Kapitałowej.
Więc przychody z części automotive w tym roku powinny już przekroczyć 1 mld złotych(tak zamierzał Karku pół roku temu- fair play)czyli bedzie to ok 25% przychodów.
Kolejnym czynnikiem to notowania metali, na wykresie miedzi widać odbicie i chyba będzie powracała do szczytów.
Średnie ceny najważniejszych metali liczone w złotówkach wzrosły w I półroczu bieżącego roku, w porównaniu do
I półrocza roku ubiegłego: miedź o 24% do 26 517 zł/T, ołów o 16% do 7 273 zł/T, aluminium o 12% do poziomu
7 186 zł/T, cynk o 1% do poziomu 6 557 zł/T.
W I półroczu 2011 roku zysk z działalności operacyjnej na działalności kontynuowanej
wyniósł 139,1
mln zł, wobec 75,6 mln zł w analogicznym okresie roku ubiegłego. Na ww. wynik oraz
jego 84% wzrost
wpływ miał:
• 215,1 mln zł – wynik brutto na sprzedaży (wyższy o 80,6 mln zł),
• (30,7) mln zł – koszty sprzedaży (wyższe o 8,2 mln zł),
• (94,0) mln zł – koszty ogólnego zarządu (wyższe o 30,3 mln zł),
• 48,7 mln zł – saldo pozostałych przychodów/kosztów operacyjnych (wyższe o 23,9 mln zł),.
Wzrost wyników brutto na sprzedaży o 60% był związany głównie z:
· przejęciem aktywów Grupy Maflow (
jej zysk na sprzedaży brutto wyniósł 32,4 mln zł),
· e
fektem poprawienia się marż,
· efektem powstałym przez wzrost wolumenu sprzedaży spółek w Grupie Kapitałowej
(w mniejszym stopniu),
· wysokimi notowaniami ołowiu, które w bezpośredni sposób wpływają na poprawę wyników spółki
Baterpol.Na ww. poziom salda przychodów/kosztów operacyjnych największy wpływ miały następujące zdarzenia:
· 26,5 mln zł – aktualizacja wartości aktywów,
· 6,7 mln zł – wynik na sprzedaży aktywów trwałych, w tym głownie sprzedaż środków trwałych w
wysokości 6,6 mln zł,
· 7,3 mln zł –sprzedaż uprawnień do emisji CO2 ,
· 4,9 mln zł – rozwiązanie zbędnych rezerw,
· 3,0 mln zł – otrzymane dotacje,
· 0,6 mln zł – dywidendy,
· 0,6 mln zł –pozostałe.
Zadłużenie odsetkowe netto Grupy Kapitałowej (pomniejszone o środki pieniężne i ich ekwiwalenty) na
koniec
I półrocza 2011 roku wyniosło 521,6 mln zł i było niższe o 15,1 mln zł wobec stanu na koniec 2010
roku. Do spadku zadłużenia przyczyniły się m.in. zyski Grupy oraz wynikające z nich dodatnie przepływy
pieniężne z działalności operacyjnej.
Spółka Boryszew S.A. jest znowu postrzegana jako bardzo atrakcyjna na rynku kapitałowym, czego
dowodem są rekomendacje analityków (
DI BRE, z 01.07.2011 „kupuj” 1,2 zł).
Przeprowadzone w II połowie 2011 roku kolejne podwyższenie kapitału o 112,8 mln zł dodatkowo pozytywniewpłynie na poprawę sytuacji finansowej Boryszew S.A.
Dodam tutaj ze swojej strony,że po przegładnieciu tej analizy raz jeszcze(w szafce mialem)
to powinni ja updatowac i podwyższyć I na koniec dla tych co chca sobie przypomniec jak wyglada cala grupa bo Boryszew to nie tylko Maflow i Borygo
www.ir.boryszew.com.pl/strona....