50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 sierpnia 2010 08:13:45
przy kursie: 34,80 zł
Dobra, nie będę się pastwił, bo robota czeka. Odcięcie teoretycznej wartości praw poboru. Proponowany dzień PP to 8 października. Gdyby odcięcie było dzisiaj, miałoby wartość... ktoś policzył? 2,25 zł. Zostałoby wyżej wyliczone 1,23 zł. Tyle jest na dzisiaj kontinuum, reszta to emocje.
EDIT: gdy już będzie odcięcie, wszystkie serwisy oprócz SW będą katatonicznie podawać wartość wskaźnika C/WK jakby nic się nie stało, dzisiaj po odcięciu byłoby to 0,48. To na pewno też jest lep, o którym Roman wie i z lubością stosuje. Tylko SW będzie na bieżąco wyliczał korekty wszystkich wskaźników i prezentował je w serwisie, uwzględniając parametry emisji z PP.
Edytowany: 27 sierpnia 2010 08:41
|
|
0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
27 sierpnia 2010 08:26:13
Jest chyba jasne że wchodzi się w romciowe emisje, żeby zarobić. Nikt przecież nie oczekuje, że spółka splitowej emisji będzie wyceniana tak jak teraz, więc i wskaźniki zjadą. Inna rzecz, że z romciowymi emisjami bywa tak, że pierwsza daje sporo zarobić bo stosunkowo niewiele osób wierzy, że można zarobić, reszta się boi, albo uznaje że nie warto. Jak wszyscy zobaczą że można zarobić, to ładują się w drugą i być może coś tam jeszcze da się uszczknąć. Jak będzie jeszcze jedna, to będzie można stracić. Niebezpieczeństwo polega też na tym, że czas do wprowadzenia nowych akcji może być długi, w tym czasie rynek może zmienić kierunek, a jeżeli teraz spółka jest na swoim szczycie to wiadomo
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
27 sierpnia 2010 08:48:35
Sytuacja techniczna:  kliknij, aby powiększyćZakres 6M. Interwał 1D. Na Boryszewie widziałbym formację chorągiewki, która zwiastuje kontynuację trendu wzrostowego. Do tego na sesji 26 sierpnia nastąpiło wybicie z tej formacji oraz pojawiła się luka plus długa biała świeca. Wszystko to wygląda optymistycznie. Martwić może RSI, który znajduje się na poziomach wykupienia.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
27 sierpnia 2010 10:06:13
addi napisał(a):mathu napisał(a):Jeśli pokona górne ograniczenie to osobiście wyrzucałbym PKC przy najmniejszej oznace przesilenia. Wyjście z kanału w kierunku trendu to zwykle sygnał odwrotu. He he ... ciekawa teoria  Nie zdziw się jeżeli po wyjściu z górnego ograniczenia zobaczysz kosmiczny wolumen To nie jest niemożliwe, jednak z moich doświadczeń wynika, że po wybiciu z kanału lub klina w kierunku trendu bardziej prawdopodobny jest gwałtowny odwrót w przeciwnym kierunku. Szczególnie jeśli formacja jest stroma, a w tym kanale spółka zyskała ponad 300% w ciągu roku. Nie porównywałbym tej sytuacji do wyjścia z kanału w połowie 2009 r., bo wtedy spółka była skrajnie niedowartościowana i tempo wzrostu ("zaledwie" 100% od dołka) nie przystawało do tego co w tamtym czasie działo się na GPW, kiedy spółki rosły po kilkaset procent. Oczywiście wszystko jest możliwe, jednak z mojego punktu widzenia jest tu coraz więcej czerwonych lampek. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
27 sierpnia 2010 14:46:33
Ciekawe ile razy uda się grać pod przejęcie Maflow. Za pare tygodni na pewno pokaże się z rana informacja o przejęciu jakiś tam kolejnych spółek np Maflow - Rumunia albo Maflow-Dżibuti i znowu będzie luka i obrót 50-100 baniek. Na tym papierze informacje się nie zużywają, można podawać je sto razy i zawsze rynek jest pozytywnie zaskoczony  Roman rządzi
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
27 sierpnia 2010 15:37:42
WatchDog napisał(a): (...)
Ale więcej, rynek nawet wyciągnie spółkę wyżej, bo nowi też będą chcieli skorzystać z dyskonta -> kupując akcje pod emisję wyciągną kurs jeszcze wyżej, zwiększając tym samym dyskonto dla tych, którzy akcje mieli wcześniej. Piramida...lny układ. System jest wrażliwy, bo jeśli rynek uzna jednak, że emisja jest z jakichś powodów niekorzystna, np. w spółkę nie ma sensu inwestować więcej, to zamiast skupowania byłoby wywalanie. Tak było 3 lata temu na Enap'ie, jeśli ktoś pamięta. Omawiam zjawisko, a nie sytuację Boryszewa, na którym mamy pierwszy wariant. Inwestor indywidualny jest w grze w gamboni zmuszony grać dalej, bo nie opłaca mu się odejść od stołu. (...) Wszystko to zakłada trendy poziome, a one są jednak lekko wzrostowe. Mogą być nawet bardziej. Ja jednak nie jestem od patrzenia w przyszłość, tylko w teraźniejszość.Pytanie dla tych, którzy się już dzisiaj obudzili: co się stanie z kursem w najbliższym czasie, wiedząc że po emisji i asymilacji na rynku będzie prawie 3x tyle akcji co dzisiaj?
WD bardzo ładnie to wyliczyłeś, dzięki Ci za to, ale komentarz choć bardzo merytoryczny to osobiście uważam , że nie jest pełny. Uzupełniłby to o takie swoje poniższe przemyślenia . Tak jak i WD omawiam tu zjawisko, a nie sytuację Borka. Wszelkie analizy mają nam dać jakiś punkt widzenia i postępowanie na przyszłość, a Twoje stwierdzenie jakie podkreśliłem wskazuje na pewną asekurację, ale za to postawione na koniec pytanie swoją przenikliwą trafnością zaprzecza temu. Ktoś na pewno zarzuci mi , że to co przypomnę jako "oczywistą oczywistość" w czasie rynku byka śmierdzi niedźwiedziem. Ale prawda jest taka o czym często zapominamy, że aby wzrosty mogły zaistnieć, a my byśmy mogli na tym zarobić to w grze musi znaleźć się ktoś - kto odkupi te nasze akcje po wyższej cenie. Najlepiej by był to kolejny nowy kupiec. Bez kupca a właściwie bez nowego kapitału nie ma wzrostów ! Czyli piramidalny układ jak już wcześniej WD to zauważył. Obowiązuje w tej giełdowej grze stara zasada większego głupca - to ten co na szczycie zostaje z akcjami ! No, a gdy uwzględnimy i taką możliwość jak gra we własnym gronie akcjonariuszy spółki, czego wykluczyć też nie można (patrz emisja z PP), to wtedy powyższa zasada tym bardziej staje się uprawniona. Celowo używam tu słowa gra, a nie inwestycja, by nie urazić tych co deklarują wieloletnie wiązanie się z akcjami Borka. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-23 Wpisów: 12
Wysłane:
27 sierpnia 2010 16:10:27
Witam! Mam pytanie....Czy ktoś analizował jaka będzie wartość księgowa Bryszewa po całkowitym przejęciu Maflow i tym samym globalnego rynku 20% ??????
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
27 sierpnia 2010 16:58:17
style napisał(a):spadać na 2.50? myśle że niektórzy by sie bardzo ucieszyli bo niestety ale wiele osób liczyło na spadek prawego ramienia formacji RGR i zebranie w okolicach 2.50-2.75 a tutaj romen nam psikusa zrobił W sumie jutro przydalaby sie konsolidacja albo delikatny wzrost zeby ostudzić troche zakusy akcjonariuszy. Według klasycznej teorii na poczatku sesji grają leszcze a na samym koncu grube ryby :) + dodając luke startu hmmm .... jutro sie przekonamy  tak czy inaczej jestem zapakowany w borka na 100% i siedze twardo na pupie a nabojanie prowizji biurom maklerskim, podatki od zrealizowanego zysku oraz ryzyko czy uda mi sie zła złapać górke albo dołek... dziekuje posiedze i popatrze jak mi portfel rośnie czego i Wam życze No i dzisiaj mielsmy delikatny wzrost a przez wiekszoc czasu konsole. Obrót przyzwoity, papier przemielony teraz z niecierpliwościa czekamy na poniedziałek :)
|
|
0 Dołączył: 2009-09-19 Wpisów: 85
Wysłane:
28 sierpnia 2010 07:11:20
jeszcze jeden art jeszcze raz o tym samym .
Boryszew: przejęcie Maflow pozwala podnieść prognozy Ewelina Wójcik 27-08-2010, ostatnia aktualizacja 27-08-2010 07:08
Chemiczno-metalurgiczna grupa zarobi w tym roku 40 proc. więcej, niż wynikało z majowych prognoz. Ta deklaracja wywołała wczoraj wzrost kursu o 8,75 proc.
Zarząd Boryszewa podniósł prognozę wyników grupy na 2010 r. Szacunki dotyczące zysku netto zwiększyły się o ponad 40 proc., do 121 mln zł. Zysk operacyjny powiększony o amortyzację ma wzrosnąć na koniec roku z prognozowanych wcześniej 224 mln zł do 270 mln zł, a zysk operacyjny o 45 mln zł, do 189 mln zł. Podniesienie szacunków związane jest z przejęciem zakładów Maflow Polska.
– Rezultaty pierwszego półrocza są praktycznie w 100 proc. zgodne z majową prognozą. W pełni realizujemy zakładane poziomy sprzedaży oraz wyniki finansowe – mówi Małgorzata Iwanejko, prezes grupy Boryszew. – Projekcję naszych wyników istotnie zmienił zakup grupy Maflow. Będą one wyższe na każdym poziomie – dodaje.
Bez zaskoczenia
Wyższe prognozy nie są zaskoczeniem dla Łukasza Rosińskiego, analityka Domu Maklerskiego AmerBrokers. – Przejęcie przez Boryszew Maflow Polska miało miejsce na początku sierpnia, zatem konsolidowane będą wyniki dużej części roku – informuje, zauważając, że nawet bez uwzględnienia przejęcia Maflow widoczna jest poprawa prognoz na ten rok. – Efekty synergii wynikające z przejęcia będą widoczne w przyszłym roku – mówi Łukasz Rosiński.
Za trzy polskie zakłady produkcyjne Maflow zlokalizowane w Tychach oraz Chełmku Boryszew zapłacił prawie 74 mln zł. Spółka pokonała także konkurentów w wyścigu o zagraniczną część grupy Maflow: centralę we Włoszech oraz spółki w Brazylii, Chinach i Japonii. Zakończenie procesu akwizycji przewidywane jest na trzeci kwartał 2010 r.
Okres prosperity
Analityk AmerBrokers podkreśla, że grupa Boryszewa przeżywa najlepszy okres od lat. – Wyniki lepsze od prognozowanych na ten rok grupa notowała ostatnio w 2005 roku, kiedy to zysk netto wyniósł 124,8 mln zł. Spodziewam się, że taki wynik Boryszew może wypracować już w przyszłym roku – mówi Rosiński.
Analityka nie dziwi też wzrost kursu. Na koniec dnia akcje Boryszewa wyceniono na 3,48 zł po 8,75-proc. wzroście. – Nawet przy dzisiejszym wzroście wskaźnik cena/zysk (bez uwzględnienia planowanej emisji akcji) wyniesie na koniec roku poniżej 11, co nie jest poziomem wyjątkowo wysokim. Widzę więc jeszcze pole do zwyżek, zwłaszcza pod wyniki 2011 roku – twierdzi.
Analityk dobrze ocenia też rezultaty Impexmetalu. – Grupa Impexmetal nie powinna mieć problemów z wykonaniem tegorocznej prognozy. Przy podtrzymaniu obecnej koniunktury istnieje szansa na jej przekroczenie – twierdzi. Prognoza zarządu zakłada wypracowanie w tym roku 105 mln zł zysku operacyjnego, 169 mln zł zysku operacyjnego powiększonego o amortyzację i 68 mln zł zysku netto.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
28 sierpnia 2010 12:09:18
666 napisał(a):Inna rzecz, że z romciowymi emisjami bywa tak, że pierwsza daje sporo zarobić bo stosunkowo niewiele osób wierzy, że można zarobić, reszta się boi, albo uznaje że nie warto. Jak wszyscy zobaczą że można zarobić, to ładują się w drugą i być może coś tam jeszcze da się uszczknąć. Jak będzie jeszcze jedna, to będzie można stracić. 666, podoba mi się Twój wpis. Spojrzenie z drugiej strony, tej bardziej mrocznej, dla równowagi  Mathu, coś w tym jest. Elder doradza zacieśnić SL podczas takich sytuacji. Tak stromy trend może być nie do utrzymania, a zwrot gwałtowny. A SL można postawić pod luką, albo pod open białej świecy. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
29 sierpnia 2010 21:49:43
Vox napisał(a):skoro Karkowsik, sprzedawca marzeń rośnie, chyba nikt już nie ma wątpliwości że mamy Hossę chciałbym wzrostów tak do C/WK=1 na Boryszewie. jako że siedzę na tej rakiecie. Wpis z 4 sierpnia 2009 :) i pytanie Vox doczekales do c/wk 1 ?? Wlasnie czytam od poczatku watek i az sie lezka kreci :) tylu nas bylo ciekawe ilu zostalo :)
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
29 sierpnia 2010 22:37:50
hej! Taurus80 jak obstawiasz jutro ?
Ps: nie ważne ilu było, ważne ilu dopiero będzie :)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
29 sierpnia 2010 22:39:33
Taurus80 napisał(a):tylu nas bylo ciekawe ilu zostalo :) Zostało, zostało :)
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2010 22:55:30
nocnygracz napisał(a):Taurus80 napisał(a):tylu nas bylo ciekawe ilu zostalo :) Zostało, zostało :) Ciebie tez widzialem jeszcze doncarlos od poczatku walczy :) zadziwiajaca byla tez przemiana cela22 z wielkiego oponenta do wielkiego zwolennika :) Ah stare dobre czasy :)
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2010 22:58:02
style napisał(a):hej! Taurus80 jak obstawiasz jutro ?
Ps: nie ważne ilu było, ważne ilu dopiero będzie :) Na ten tydzien czekam na wzrosty i mysle ze beda duze :) jezeli mielismy luke startu to moze nastapic luka ucieczkowa, no ale jak to mowia nie dziel skory na niedzwiedziu :) A osobiscie nigdy mnie nie interesuje JUTRO zawsze dlugi termin i przyszlosc z fundamentami :) dzieki tej wiedzy mam zawsze pewnosc ze jezeli jutro pojdzie nie po mysli to pojutrze czy za tydzien lub miesiac i tak bedzie wyrzej jak dzisiaj!!!
Edytowany: 29 sierpnia 2010 22:59
|
|
0 Dołączył: 2009-02-15 Wpisów: 239
Wysłane:
29 sierpnia 2010 23:46:31
Taurus80 napisał(a):nocnygracz napisał(a):Taurus80 napisał(a):tylu nas bylo ciekawe ilu zostalo :) Zostało, zostało :) Ciebie tez widzialem jeszcze doncarlos od poczatku walczy :) zadziwiajaca byla tez przemiana cela22 z wielkiego oponenta do wielkiego zwolennika :) Ah stare dobre czasy :) Przyznam się bez bicia ze moje początkowe wypowiedzi lub pytania często były prowokacyjne żeby czegoś się dowiedzieć... Ta spółkę trzymałem najdłużej (bo wszedłem przed ostatnia emisja a sprzedałem ostatnio) ze wszystkich, które posiadałem i nie ukrywam ze nadal posiadać chcę i na pewno będę:)
|
|
0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 40
Wysłane:
30 sierpnia 2010 10:14:52
przy kursie: 37,20 zł
A ja przyznam się, że w Boryszew wszedłem... 31.08. po 4,4Opln, czyli okrągły rok temu  . Skorzystałem z PP, choc także początkowo nie rozumiałem o co chodzi. Ale spędziłem trochę czasu edukując się, i przez to mam teraz 5 razy tyle akcji, wartych obecnie ok. 3.60pln. Ja nie moge powiedzieć złego słowa na emisję z prawem poboru. Ba! Dla mnie to złociutki interes
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
30 sierpnia 2010 10:25:12
To jutro Twoja rocznica!
"Sto lat!" samo się ciśnie na usta, ale w tej branży to chyba nie wypada :)
|
|
1 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 183
Wysłane:
30 sierpnia 2010 10:29:33
To gratulacje udanego interesu :) Ja zacząłem grać 2 miesiące temu i trochę zarobiłem, ale jeszcze średnio zaawansowany jestem. Nie wiem czy warto wejść w to pp bo cena spadnie do groszowej a patrząc na bioton, który radzi sobie dobrze to tam zlecenia tkwią w martwym punkcie chociaż przy zwyżce 1 groszowej można dużo zarobić to żeby zlecenie się zrealizowało trzeba czekać z miesiąc.
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2010 10:34:31
SpartaN napisał(a):To gratulacje udanego interesu :) Ja zacząłem grać 2 miesiące temu i trochę zarobiłem, ale jeszcze średnio zaawansowany jestem. Nie wiem czy warto wejść w to pp bo cena spadnie do groszowej a patrząc na bioton, który radzi sobie dobrze to tam zlecenia tkwią w martwym punkcie chociaż przy zwyżce 1 groszowej można dużo zarobić to żeby zlecenie się zrealizowało trzeba czekać z miesiąc. Popelniasz ogromny blad porownujac Boryszew do Biotonu :) Po pierwsze wlasciciele inni :) Po drugie Boryszew przynosi zyski a Bioton Straty :) i pewnie jeszcze produkuje puste akcje :) Po trzecie nawet po nowej emisji Boryszew nie bedzie ponizej zlotowki. ITD mozna jesze duzo wymieniac :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.