PARTNER SERWISU
jeeallmi
321 322 323 324 325

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

deVont
0
Wpisów: 9
Wysłane: 2 grudnia 2018 11:57:14
2018-12-02:
Witam,
W odpowiedzi na niektóre komentarze zamieszczone powyżej.
Proszę Państwa, nie jestem związany z tematem GetBacku czy SKOKu Wołomin, ale wczoraj [2018-12-01] ukazał się materiał osoby poszkodowanej w aferze SKOKu Wołomin, która nie po raz pierwszy nakreśla „przypadki” oraz powiązania osobowe.

Moja sugestia: może warto podjąć kontakt z panem Marcinem Karolińskim w celu wymiany doświadczeń i zawiązania mocniejszej grupy samoobrony [jak by to nie brzmiało].

YT: Magazyn Polskie Sprawy 133 - Marcin Karoliński o powiązaniach afery KNF z aferą SKOK Wołomin

Wybrane wątki:
08:45 - 09:47; GetBack-BFG-SKOK
23:25 - 25:10; rola BFG w uspołecznianiu strat i kryciu transferów finansowych
26:50 – 30:00; 10 wydział upadłościowy Sądu Gospodarczego i „przypadek” zmiany osoby prowadzącej

Powodzenia!

PS: Weryfikację materiału pozostawiam w kwestii indywidualnej.
.............................................

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 2 grudnia 2018 12:23:23
Manisława napisał(a):
Ale może, idąc tym tropem, warto by było rozważyć kilka ścieżek (wniosków obligatariuszy):

1) Zawnioskować do KNF (a także UOKiK, jak już wyda decyzję), aby wyegzekwowane kwoty z kar (dla PDM i IB), zamiast do budżetu państwa – zostały proporcjonalnie podzielone na obligatariuszy (oczywiście mam świadomość, że to znikomy odsetek całości, ale „grosz do grosza…”)
2) Kolejnym wnioskiem mogłyby być właśnie to, co napisałaś – wniosek o wydanie „postanowienia KNF nakazującemu Idea Bankowi np. odkupienie obligacji od wszystkich którym je oferowano w okresie 'niemania' statusu AFI”
3) Następny – wniosek o wydanie postanowienia KNF nakazującego PDM czy to odkupienie obligacji, czy jakikolwiek zwrot zainwestowanych przez nas środków – mimo że, jak piszesz „PDM to już trup”, zawsze jednak warto próbować
4) Analogicznie – taki sam wniosek złożyć do UOKiK (jak już podejmie decyzje w sprawie zarówno IB czy PDM) o wydanie postanowienia o usunięcia skutków niedozwolonych działań

Tak, ponoć 34 osoby podpisały już jakieś ugody a pozostałe ok 70 zostało zaproszone na „rozmowy” z IB.
A teraz właśnie znalazłam taką informację – w kontekście przeznaczenia pobranych kar na wypłątę rekompensaty dla obligatariuszy (www.forbes.pl/finanse/fundusz-...).

1/ Co do przeznaczenia pobranych kar na rekompensaty dla niespłaconych obligatariuszy via Fundusz Edukacji Finansowej przy KDPW to ten pomysł został uwalony na etapie legislacyjnym przez Ministerstwo Finansów
www.polskieradio.pl/42/273/Art...
2/ Odnoszę wrażenie że szanowny urząd który ukarał PDM czy Idea Bank tak steruje sprawą żeby to się zakończyło szeregiem procesów cywilnych / indywidualnych ugód.
3/ KNF badał czy Idea Bank nie miał statusu AFI (no i wyszło że nie miał), ale decyzja KNF nie zawiera zapisu, że wskutek tego (niemania statusu AFI) ktoś odniósł szkodę i w związku z tym ustaleniem należy ją naprawić
www.knf.gov.pl/o_nas/komunikat...
Mamy przypadek który w prostych słowach można opisać następująco: w sklepie spożywczym stoisko mięsno-wędliniarskie obsługiwał Kowalski bez 'książeczki Sanepid'. Wszedł Sanepid na kontrolę i to wykrył. Więc ukarał właściciela sklepu (nawet doniósł na niego do prokuratury) ale nie nakazał mu aby odkupił tą kiełbasę od klientów. Nie zamyka to jednak klientom możliwości dochodzenia odszkodowania od właściciela sklepu.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 2 grudnia 2018 15:13:32
Fajny przykład.
Ale czy nie można tego odwinąć w ten sposób: gdybym wiedział, że kiełbasę sprzedaje mi Kowalski bez książeczki Sanepid ( w domyśle – bez odpowiednich badań), to bym tej kiełbasy nie kupił.
A teraz chce ja zwrócić i niech Kowalski lub jego szef ją zje.
Wiem, że sąd nie uzna tego za wystarczający powód zwrotu, ale tutaj chodzi o to, że gdybym znał prawdę, to bym nie podjął określonej decyzji.

Podobny przykład, ale potencjalnie groźniejszy w skutkach:
gdyby elektryk zataił, że nie ma stosownych uprawnień i zrobił mi instalację elektryczną w nowo budowanym domu. To co?
Edytowany: 2 grudnia 2018 15:21

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 2 grudnia 2018 15:42:48
Cytat:
gdyby elektryk zataił, że nie ma stosownych uprawnień i zrobił mi instalację elektryczną w nowo budowanym domu. To co?

To bardzo powszechny przykład z życia, przynajmniej mi . Fizycznie instalację wykonują jacyś tzw "fachowcy" ale robotę musi odebrać i sprawdzić ktoś z uprawnieniami SEP`u. Taki "elektryczny" KNF. I co? Będzie biegał po budynku i gniazdka oglądał? I gadka taka:
"Panie kierowniku, no to co. Po 5 zł za każde przyłącze oświetleniowe, 7 zł za gniazdo bez uziemienia i 10 za uziemienie. A 3 fazowe za 25. I co git?" I pieczątka jest. I specjalista się nie namęczył. I fachowcy zadowoleni. I Nadzór budowlany też.
Może to nie dokładnie w temacie ale coś mi się wydaje że tak wyglądały audyty Deloitte sp komandytowa w GBK i Deloitte sp. z o.o. w IB.

alder74
0
Wysłane: 2 grudnia 2018 16:14:50
W samej rzeczy - co to znaczy doświadczenie życiowe.

No to teraz taka sprawa - czytam komunikat:
Komunikat dotyczący zamieszczenia na Liście ostrzeżeń publicznych KNF wpisu dotyczącego Idea Banku SA
opublikowany, jak rozumiem, 13 listopada 2018 i zastanawiam się, jaka jest jego rzeczywista wartość.
Mówi on między innymi:
(…) w zakresie aktywności na rynku kapitałowym bez posiadania odpowiednich zezwoleń KNF.
Odnosi się to do procesu oferowania instrumentów finansowych – w okresie co najmniej od sierpnia 2016 r. do października 2017 r. oraz doradztwa  inwestycyjnego – w okresie co najmniej od września 2016 r. do marca 2018 r.

Po pierwsze - został on opublikowany, gdy IB ma już wymagane zezwolenia.
Po drugi - jaka jest rola KNF: zapobiegać powstaniu nieprawidłowości, czy gonić złodzieja, gdy ukradziona kasa prawdopodobnie spoczywa w którymś zagranicznym banku.
I znowu - gdyby KNF opublikował taki komunikat w okresie, gdy IB sprzedawał obligacje GetBack, to bym ich nie kupił (co najmniej od IB).
Na czym polega nadzór KNF, skoro potrzeba było aż afery z GetBack, aby KNF dowiedział się, że bank sobie prowadzi działaność bez ich zgody?
Edytowany: 2 grudnia 2018 16:20

maciej_61
0
Wysłane: 2 grudnia 2018 16:37:08
Cytat:
Na czym polega nadzór KNF, skoro potrzeba było aż afery z GetBack, aby KNF dowiedział się, że bank sobie prowadzi działaność bez ich zgody?

Trafił Kolega "w samo sedno tarczy". I w tym komunikacie upatruję dla nas dużą szansę na roszczenia.
A w całości widzę, niewidzialną rękę mojego idola rynku kapitałowego. Nazwisko pomińmy.
Edytowany: 2 grudnia 2018 16:39

Shlomo
0
Wpisów: 26
Wysłane: 2 grudnia 2018 17:09:17
O jakichkolwiek roszczeniach nie ma najmniejszej mowy. Przecież widać jak na dłoni że nie tylko administracja państwowa ale także wymiar sprawiedliwości jest sparaliżowany strachem przed środowiskami stojącymi za GBK/ Abrisem /DNDL i podobnymi proxies...Te powsadzane płotki, one są może i śmieszne, ale za nimi w cieniu stoją groźni ludzie.

Ile posiedział Osiecki? :) I wyszedł za... wekslem :-))) Śmiech na sali. Tak samo wygląda cyrk przy przesuwaniach terminów z GBK i całą resztą. I tak samo będa wyglądały ew. roszczenia - sprawy będą upadały w sekundę ew. przeciwnie - ciągnęły się w nieskończoność, cytując gwiazdę polskiej palestry ' aż pani umrze i nic nie dostanie'. A swoją droga, proponuję eksperyment - proponuję spróbować znaleźć dobrą znaną kancelarię która zgodziłaby się reprezentować oszukanych vs Abris/DNLD choćby o niedopełnienie obowiązkó nadzorczych w RN :-) Jako że środowisko prawnicze jest dość rozplotkowane, i mówi się tam dużo kto cały przekręt ukręcił, bardzo bym chciał zobaczyć jak ktoś się tego podejmie . I taka to smutna polska rzeczywistość....
Edytowany: 2 grudnia 2018 17:12

maciej_61
0
Wysłane: 2 grudnia 2018 17:12:15
Tak, może mnie poniosło. Myślłem że żyjemy w Państwie w którym panuje prawo i sprawiedliwość. To nie aluzja polityczna tylko odniesienie do słownikowego znaczenia tych słów.

tubeto
0
Wpisów: 12
Wysłane: 2 grudnia 2018 17:49:16
Jestem po interwencji Rzecznika Finansowego.
Napisał do prezesa IB w mojej sprawie i nakazał mu się odnieść w 30 dni pod groźbą kary.
IB wysłał do mnie że podtrzymują swoje stanowisko (treść uzasadnienia jak w reklamacji)
Teraz myślę o postępowaniu polubownym, czy próbował ktoś z Was tego?

maciej_61
0
Wysłane: 2 grudnia 2018 18:01:12
A u mnie minęło już te 30 dni nakazane przez RF - i nic. Żadnej odpowiedzi. Czy to znaczy że uznali moje zastrzeżenia przekazane do RF?

tubeto
0
Wysłane: 2 grudnia 2018 18:04:55
Raczej nie, lada dzień spodziewaj się listu z IB. Wysyłają speedmailem w ostatnim możliwym dniu, czyli poślizg 2tyg

alder74
0
Wysłane: 2 grudnia 2018 18:08:54
Rzeczywiście mało prawdopodobne, ale może się uda.

Cytat:

Brak odpowiedzi na reklamację w ciągu 30 dni od dnia jej otrzymania oznacza uznanie reklamacji.

maszprawo.org.pl/2017/02/odpow...

Tylko że to dotyczy reklamacji, a nie jestem pewien, czy brak odpowiedzi na interwencje RF można zrównać z reklamacja (kara?).
Edytowany: 2 grudnia 2018 18:12

alder74
0
Wysłane: 2 grudnia 2018 18:16:38
W ramach postępowania polubownego to chyba najlepiej polubić IB.

Też idę podobna drogą.
Aktualnie czekam na odpowiedź IB - odwołanie na nieuznaną reklamację.
Jestem zainteresowany informacjami o dalszym rozwoju sytuacji.

tubeto
0
Wysłane: 2 grudnia 2018 18:29:19
Chcę wykorzystać wszystkie możliwe drogi i możliwości. Pisze pisma, maile gdzie się da, jest tego już cały segregator
W ostateczności proces cywilny ale trzeba uzbierać opinie na temat sprawy KNF, UOKIK, RF itd
No i zobaczymy jak się ułoży PPU :)

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 2 grudnia 2018 20:00:51
A jak sobie radzicie psychicznie, Drodzy Obligatariusze? Kogo najbardziej winicie, jak probujecie sie pogodzic ze strata, jak rozmowy z rodzina?

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 2 grudnia 2018 20:36:02
alder74 napisał(a):
Fajny przykład.
Ale czy nie można tego odwinąć w ten sposób: gdybym wiedział, że kiełbasę sprzedaje mi Kowalski bez książeczki Sanepid ( w domyśle – bez odpowiednich badań), to bym tej kiełbasy nie kupił.
A teraz chce ja zwrócić i niech Kowalski lub jego szef ją zje.
Wiem, że sąd nie uzna tego za wystarczający powód zwrotu, ale tutaj chodzi o to, że gdybym znał prawdę, to bym nie podjął określonej decyzji.

Podobny przykład, ale potencjalnie groźniejszy w skutkach:

No właśnie dostałeś od KNF dodatkowy argument który możesz wykorzystać... tyle i aż tyle.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 2 grudnia 2018 20:46:01
omicron napisał(a):
A jak sobie radzicie psychicznie, Drodzy Obligatariusze? Kogo najbardziej winicie, jak probujecie sie pogodzic ze strata, jak rozmowy z rodzina?
Co tu pisać.Nie ma chyba nikogo pośród poszkodowanych gdzie ta sytuacja nie odcisnęła by swojego piętna.Wiele osób podupadło poważnie na zdrowiu ,ma depresje,załamania nerwowe .Ludzie na fb piszą o przebytych zawałach i udarach.Niestety kilkanaście starszych osób nie wytrzymało napięcia i odeszło.Ludziom porozsypywały się też rodziny.Ogrom krzywdy ludzkiej jest naprawdę przerażający.

krisek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 2 grudnia 2018 21:26:04
z komunikatu kuratora:

1.
Podział wierzycieli na grupy

1.1.2.
Grupa pierwsza „a” („Grupa Ia”) obejmuje wierzycieli podlegających zaliczeniu do Grupy I, którzy
do czasu rozpoczęcia głosowania na Zgromadzeniu Wierzycieli nad Układem zgłoszą na piśmie
nadzorcy sądowemu lub Sędziemu –komisarzowi przystąpienie do Grupy Ia.
Wierzyciele, którzy nie złożą oświadczenia, o którym mowa w zdaniu poprzednim przed
przystąpieniem do głosowania będą zaliczeni do Grupy I

Z tego wynika, że przydział do grupy I jest "z automatu" a do grupy Ia - dobrowolny. A więc nic nie robiąc ma się mieć skonwertowane 57% a przepisując się do grupy Ia otrzyma się konwersję 3%.

Czy dobrze rozumiem????
.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 2 grudnia 2018 21:39:02
@Krisek
Kurator reprezentuje "hurtowo' tych obligatariuszy, którzy nie uzyskali dopuszczenia do postępowania i w związku z tym nie głosują sami.
Kurator zapowiedział że przystąpi do grup 1a i 2a - czyli złoży do NS bądź sędziego komisarza oświadczenie o przystąpieniu do grupy 1a.
Pod tabelkami na stronie http://www.biurosyndyka.pl jest informacja p. Kuratora treści następującej:
Propozycje układowe przewidują dwie grupy fakultatywne – Grupa 1a i Grupa 2a. Kurator przed głosowaniem przystąpi do obu grup fakultatywnych.
Czyli jak nie wyjdziesz spod kurateli a układ zostanie przegłosowany to będziesz miał 3% konwersji.

Mheavydrumm
0
Wpisów: 121
Wysłane: 2 grudnia 2018 22:04:01
Czy samo wyjście spod kurateli Kuratora wystarczy ? Według mnie nie - trzeba jeszcze zagłosować osobiście albo przez pełnomocnika na Zgromadzeniu w dniu 22 stycznia.
Edytowany: 2 grudnia 2018 22:06

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

321 322 323 324 325

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,348 sek.

bnuhpouf
iqfkhpvh
nzchjgky
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat