PARTNER SERWISU
jeeallmi
1 2 3 4 5

ORZEŁ (Catalyst)

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 8 czerwca 2013 15:31:44
Leuron napisał(a):
Zarząd planuje nową emisję akcji (i to niemalą) dlatego kurs akcji poszedł mocno w dól. Jeżeli uda sie przegłosować to nie ma problemu ze splata obligacji.

Na pewno? Ta emisja nie ma przypadkiem możliwości objęcia za wkłady niepieniężne?

Arkuos
1
Wpisów: 212
Wysłane: 8 czerwca 2013 18:26:25
Leuron napisał(a):
Zarząd planuje nową emisję akcji (i to niemalą) dlatego kurs akcji poszedł mocno w dól. Jeżeli uda sie przegłosować to nie ma problemu ze splata obligacji.

Mali acjonariusze sa przeciwko bo to ma być emisja bez PP. Jeżeli odrzucą plany emisji i jednoczesnie nie przegłosują innej emisji (na przykład z uwzdlędnieniem PP) to spólka będzie się musiała nagimnastykowac żeby spłacic obligacje - tzn będzie musiała zrobic rolkę albo kredytem bankowym albo nowe obligacje.

Biorac pod uwagę ze jest jeszcze dużo czasu do spłaty, to jeżeli zarząd jest poważny do zdązy wszystko zrobić.

Scenariusz negatywny to brak emsiji akcji i zarząd który nie spieszy sie z rolowaniem lub co gorsza nie jest w stanie zrolowac zadluzenia. Sam musisz ocenic jaka jest szansa realizacji tego scenariusza.

Podsumowujac spolka nie wygeneruje z działalności bieżącej srodkow do spłaty obligacji ale to nic nie znaczy gdyż jest to raczej norma. Pomimo to dużo inwestorów uwaza ze to tragedia (o czym pisalem w osobnym wątku). Pytanie tylko czy i jak zarząd pozyska kase na spłatę (emisja akcji lub rolka).

Jeswcze jest trzecia opcja ze spółka zostanie przejeta (specyfika branży) ale nikt na razie o tym nie mowi więc nie liczyłbym na to.

Ta emisja dałaby spółce 5 milionów. To przecież sporo za mało żeby spłacić obligacje, nie sądzisz?

Masz rację, Orzeł nie wygeneruję gotówki na spłatę i to nie jest tragedią :) Gorzej natomiast wygląda juz to, ze on wogóle jej nie generuję :) Kto zroluje obligacje, jeśli spółka przynosi straty? Tu muszą pojawić się pozoytwne wyniki ze spółki, nie ma innego wyjścia. A ogromna emisja akcji za 5 milionów? Jeśli spólka nie poprawi wyników, 5 milionów i tak jej nic nie da.
Edytowany: 8 czerwca 2013 18:27

artur251
0
Wpisów: 116
Wysłane: 2 lipca 2013 11:07:57
I co dalej...?

daroo
0
Wpisów: 96
Wysłane: 25 lipca 2013 18:11:11
Chyba nie powinienem zamieszczać tego posta tutaj ale rzecz dotyczy konkretnie Orła więc pozwole sobie na częściowy off.
Interesuję się spółką (również aktywnie) od dłuższego czasu, teraz myślę o obligacjach, ale zupełnie nie "ogarniam" tematu. Proszę któregoś z bardziej cierpliwych kolegów o wyjaśnienie sytuacji - przypuśćmy kupuję obecnie po 80% i... no właśnie co dalej: czy coś dzieje się w momencie odsprzedaży (poza oczywiście róznicą cen kupna/sprzedaży) oraz jak wygląda sytuacja w przypadku trzymania papierów do okresu wykupu (jesli dobrze rozumiem zapisy to jeszcze rok z kawałkiem?)
Będę wdzięczny za wyjaśnienia :)

artur251
0
Wpisów: 116
Wysłane: 25 lipca 2013 23:40:16
Nie bardzo rozumiem pytanie (być może dlatego że też jestem tu stosunkowo nowy) : kupujesz/sprzedajesz po cenie "rynkowej", ewentualne odsetki dostajesz "normalnie" a ewentualny wykup też "normalnie" tzn. po cenie nominalnej.
Przyjąłem tu optymistyczne założenie, że odsetki i wykup dochodzą do skutku...

Przede wszystkim cieszę się, że ktoś jest zainteresowany zakupem tych obligacji
- może nie jest z nimi jednak tak źle...

A propos : czy spadek notowań do 77,80% ma uzasadnienie w jakichś nowych informacjach ze spółki (bo ich nie znalazłem)?

daroo
0
Wpisów: 96
Wysłane: 26 lipca 2013 00:40:11
Już wyjaśniam, może faktycznie nie dość jasno się wyraziłem.
Chodzi mi o konkretne wyjaśnienie na liczbach jak wygląda zasada działania obligów na przykładzie ORL kupionych po 80% i trzymanych do momentu wykupu (jak są naliczane odsetki oraz podatek) a jak w przypadku sprzedaży ich przed momentem wykupu - czy w takim przypadku też jakieś odsetki są naliczone? trochę to wszystko to czarna magia dla mnie dlatego pytam ;)
a co Orła - obserwuję spółkę już naprawdę bardzo długo, wiele miałem przygód z jej akcjami i obecnie uważam że gorsze czasy już za nami a spadki kursów akcji/obligacji to wynik zniecierpliwienia, braku wiary albo po prostu wyższej konieczności wobec której stają sprzedający.

gauss
0
Wpisów: 111
Wysłane: 26 lipca 2013 16:17:23
Jeśli kupisz za 80%, to de facto zapłacisz (0,8*wartość_nominalna + narosłe_odsetki)*(1+prowizja_maklerska). Potem otrzymujesz na swój rachunek maklerski odsetki pomniejszone o 19% podatek Belki. W momencie wykupu dostajesz równowartość wartości nominalnej, ale musisz zapłacić jeszcze podatek od dyskonta (czyli 19% z różnicy między kwotą zakupu, a kwotą sprzedaży). Gdybyś po drodze odsprzedał obligi komuś innemu, to wszystko wygląda tak samo, tylko kwota sprzedaży może być różna.

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę. :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 28 lipca 2013 09:10:43
Nowych komunikatów nie ma, ale spółka ma jeden zasadniczy problem. Działalność recyklera nie jest na tyle dochodowa i nie ma takiej skali jaką na początku zakładano. Przez ten fakt rynek dyskontuje duże prawdopodobieństwo braku rolki posiadanych obligacji. One już były przecież rolowane, bo "lada dzień" miało być już "dobrze". Kolejne kwartały potwierdzają jednak, że nadal jest źle na tyle, że nie da się osiągnąć takiego CF, żeby spłacić te obligi. Nie pomagało w przekonaniu inwestorów także wywalanie w rynek pakietów przez rodzinę. Teraz teoretycznie sprawę poprawia emisja akcji, ale rynek już stracił zaufanie i daje temu wyraz w cenie obligacji.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 28 lipca 2013 20:38:20
kiedy sprzedawano marzenia to prezes często gościł w tvn cnbc, kiedy poker kazał pokazać karty to prezes najzwyczajniej się schował.

3-4 lata temu spotkałem prezesa na Wall Streecie w Zakopanem pytam komu będzie sprzedawał te zmielone opony... A on mi na to, że do producentów opon jako składnik. Jako, że mam znajomego w Bridgestone pod Szczecinem pytam(wtedy), czy to możliwe aby brali taką mielonkę?

Odpowiedział: wykluczone! Procedura jest jasna a taka mielonka to wielki znak zapytania dla nich, składnik różni się z każdą dostawą, ni ma szans aby to poszło do produkcji nowych opon. i odpuściłem oglądanie spółki. Na orlikach daleko nie zajadą.

Orzeł jak to prezes kiedyś wspomniał rozrósł się od warsztatu na sporej firmy dzięki dotacjom. Sam Prezes mówił, że cały czas monitorują programy i dostosowują się do nich aby coś uszczknąć. To wina trochę UE, dają kasę na lewo i prawo.

jaskolek
25
Wpisów: 184
Wysłane: 29 lipca 2013 11:54:02
nie zgodzę się z mindek tylko w jednej sprawie. Zauważ, że Bridgestone podobnie jak Michelin, Dunlop itp to renomowane firmy, które dbają o jakość produktów i ci z pewnością nie kupią od orła ich surowca. Ale na rynku są też firmy, a co za tym idzie konsumenci, dla których priorytetem jest cena, a nie jakość. I to raczej te firmy są potencjalnymi nabywcami mielonki.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 lipca 2013 12:13:02
Ale czy jesteście pewni, że to motoryzacja jest głównym odbiorcą granulatu gumowego?

Wedle informacji z tych linków:
www.recykl.pl/spolka.php?lang=...
www.ewmet.pl/index.php?option=...
www.prestigemagazine.com.pl/ar...

można sądzić, że to raczej nie powinna być dominująca gałąź sprzedaży.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 30 lipca 2013 15:41:31
nawet słabsze firmy w mojej opinii nie wrzucą do młyna składnika o niewiadomej strukturze.

Nie o to mi chodzi, bardziej o fakt, że prezes na Wall Street twierdził, że ten segment będzie odbiorcą. Czy jest nie wiem, odpuściłem spółkę po kilku wywiadach prezesa w tvn i po rozeznaniu w bridgestone czy dębicy.

Wywiady- tak jak wspomniałem prezes dumą opowiadał, że firma idzie w kierunki gdzie były dotacje. Jak to stwierdził, śledzą programy i się podpinają. Nie wiem czy sprawdzano rzeczowo czy te biznesy na siebie potem zarobią.

pitusg
0
Wpisów: 41
Wysłane: 22 sierpnia 2013 12:11:04
Orzeł wypłacił dziś odsetki.

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 22 sierpnia 2013 14:16:25
Potwierdzam,

Ciekawe czy uda im sie rozwiazac przyszle problem i uniknac potrzeby układu z wierzycielami - obecny wyniki finansowe pokazują ze raczej bedzie potrzeba rolowania dlugu lub pozyskania zastrzyku gotowki.

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 2 września 2013 22:31:01
Jeżeli ktoś z obecnych Pań i Panów obserwował dzisiejszą sesję, to zauważył jak dziś Orzeł "świrował jarząbka" - Zawieszenie notowań - spadek TKO o ponad 10% do 73 z kawałkiem i... żadnej transakcji. Jeżeli dobrze wyciągnąłem wnioski, to ktoś chciał opchnąć dzisiaj te papiery za 73 (choć stoją po 81-83), ale widełki na to nie pozwoliły? Think

Z wiadomości z spółki - Jeden z akcjonariuszy zapytał się Pana prezesa jak dalej widzi sens działania Orła. Takową otrzymał odpowiedź:

Cytat:
Szanowny Panie, analizujemy sytuację spółki na bieżąco i rozważamy wszystkie możliwe scenariusze. Pomimo trudniej sytuacji w jakiej znalazła się spółka, dostrzegamy możliwość wyjścia na prostą. Podejmujemy działania które można skonkludować w takich oto kierunkach: sprzedaż lub zamknięcie Brokera w celu ograniczenia generowanej straty, rolowanie lub zamiana na akcje obligacji serii B oraz rozwijanie produktu otrzymywanego w ZPGG celem uzyskania wyższej ceny. Zależy mi aby efekty tych działań były widoczne w pierwszym kwartale 2014 roku. Decyzję dotyczącą zakupu lub sprzedaży akcji ORL pozostawiam inwestorom.

W kontekście dyskusji o zastosowaniu pyłu gumowego - Dlaczego spółka nie przykłada należytej uwagi eksportowi tego produktu? Przecież Polska pod kątem recyclingu, w porównaniu do krajów zachodnich przypomina i jeszcze długo przypominać będzie kraj Trzeciego Świata. Prezes swego czasu wspominał o "obiecujących kontraktach". Czyżby jednak ktoś poszedł po rozum do głowy w spółce, że może jednak u nas jeszcze na "drogi z gumy" trochę za wcześnie?

pitusg
0
Wpisów: 41
Wysłane: 9 września 2013 22:11:22
Co myślicie o zabezpieczeniu tych obligacji?

erem
0
Wpisów: 10
Wysłane: 9 września 2013 23:06:03
66 - co o tym myśleć? stało się coś z tą spółką?

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 9 września 2013 23:43:59
Poprawka - nie 66, ale jutro to 61 jak nie 55 thumbright
Spółka nie przynosi oczekiwanych zysków - etc. etc. Do tego słabe wyniki, etc, etc.
Czy obligacje są dobrze zabezpieczone? I tak i nie. W teorii powinno wystarczyć na pokrycie zobowiązań, w praktyce - jak pokazały ostatnie miesiące na Catalyst - różnie bywa. Jak dla mnie to sytuacja zbliża się do tej na Oshee, tylko termin wykupu ciut dłuższy. Dla ryzykantów po 50 można wziąć kilka sztuk.

Pozdrawiam!

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 9 września 2013 23:56:01
W tym przypadku spółka może mieć problem z pozyskaniem kapitału na rolke, jeśli nie będzie wiarygodnych możliwości wyjścia na +.

Z drugiej strony jeśli zarząd posiada jakaś gotówkę i wierzy w spółkę powinny zasysać te obligacje równo...

Sama spółka też mogłaby o tym pomyśleć - pod warunkiem ze ktoś jej pożyczy kapitał.
Edytowany: 9 września 2013 23:57

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 10 września 2013 14:04:45
cóż tak się kończy zwykle bajkopisarstwo ludzi zarządzających, kurs obligacji juz po 59 % nominału a dalej podaż naciska i TKO już 51 %

spółka nie ma chyba kasy na jakieś skupy obligacji z rynku..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,277 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat