Temat:
ONEMORE
Moderator:Gołe linki nie są tutaj mile widziane. Pożądany format minimum to link + cytat; optimum to link + cytat + kilka słów od siebie
|
|
Temat:
LUBAWA
Kiedy będą wyniki. Te oficjalne nie szacunkowe ?
|
|
Temat:
LUBAWA
Na Lubawie nic się nie dzieje, ale od ponad 4 dni ktoś skupił papier za przynajmniej milion. Ciekawa sytuacja - przed wynikami. Cisza w eterze
|
|
Też uważam, że to forum to schodzi na psy. Pan Facet/baba pisze jako moderator pisze w cały świat, że coś słyszał, że tak może być (nie, że tak jest) zawsze neguje wszystko co dotyczy spółki. Nawet w nawiązaniu do Sądu, w którym miała spotkać się spółka w sprawie niepłacenia prądu - skoro jesteś taki "mądry" to pokaż - pokaż ten wyrok, ale PRAWOMOCNY - jeśli wiesz co to znaczy z Ukraińskim tytułem egzekucyjnym. Skoro tak jest jak piszesz ,a nie są to domysły, ala` - ...ale coś przeczytałem, wyszukałem. MY jako druga strona tych - naganiających na wzrosty też postępujemy podobnie , często... i jesteśmy banowani, kasowani, posty znikają bo coś opisujemy na etapie domniemania tej spółki więc my domniemywać nie możemy, nie możemy wysyłać linków co do sytuacji mikro w spółce czy makro na rynku, ale to co wydaje się moderatorowi i tak przypuszcza to już jest W PORZĄDKU. Istny absurd.... Moderator:Do zobaczenia za rok
|
|
W wielkim skrócie- moderator serwisu, który nagania na spadki bo go przydlowiowo wyleszczyli.
Ja pytam o potwierdzenie jednego infa , ten zastrpuje go innym jako temat poboczny. Najpierw pociągni temat pierwszego newsa czymś poza tym linkiem.
Skoro taki zetelny moderator super serwisu to może hy oparł wiedzę na czymś poważniejszym niż tylko jedne źródło z jednego linka ?
Ten wasz profesjonalizm... ma rynek chyba ... głęboko.
|
|
Czy ktoś może potwierdzić informację z tym odcięciem prądu do tych danych spółek bo tu mowa jest o spółkach nie kopalniach tej firmy, ale czy ktoś to może oficjalnie potwierdzić z innego sensownego źródła ?
Czy ktoś w ogóle kontaktował się z osobą do spraw prasy z tej spółki ?
|
|
Widzę, że moje apele nie mają poparcia, ale czy ktoś z Państwa kontaktował się z firmą jakie oni mają w ogole plany na przyszłość, w sprawie zniesienia raportów z wydobycia (które dwa lata temu były podawane co miesiąc) ?
|
|
Jaki jest zakres wybicia z chorągiewki ?
|
|
To w takim razie zwracam się z prośbą o poparcie mnie przez innych użytkowników w sprawie mojej inicjatywy !
|
|
Czy serwis stockwatch.pl kontaktował się z przedstawicielami firmy - celem wywiadu ?
|
|
Temat:
JSW
Ciągle przewija się tu wątek Chin i Australii - szczególnie u Szutnika, zapomnieliście o jednym ważnym GRACZU - Indiach, który jest jeszcze większy rynkowo niż Australia !
|
|
Temat:
JSW
"To jest 2x razy tyle na rynku Chińskim! Przypomina mi to naciąganie gumy. W pewnym momencie albo pęknie albo...się rozluźni." Wiesz na czym polega gra w karty? Na tym by nie grać dla samej gry, ale uzyskać najlepsze karty by wygrać - to się nazywa dobra passa. JSW musi ją tylko wykorzystać teraz jak każda spółka węglowa , jak pęknie będziemy myśleć dalej - a jesteśmy tu i teraz. Z trendem nie wygrasz, już kilka dni do tyłu poczytaj wątki były opinie, że to już, że koniec póki co ciągle kontrakty rosną i to ustawia je rynek, a nie my mali gracze. Granie teraz przeciwko rynkowi tak jak tutaj piszą niektórzy (bo zapewne mają shorty) to tak jak strzelać sobie samobója, albo w stopę i udawać, że nic się nie stało.
|
|
Temat:
JSW
Wystarczy na szybko wpisać w googlu i w ciągu 5 minut obalę twoje widzi mi się. www.gospodarkamorska.pl/stawki...Jak trzeba znajdę i nowsze. Jeden fracht z drugim jest oczywiście powiązany. Amator może się tylko wypierać, że nie nie znający się na ekonomii.
|
|
Temat:
JSW
|
|
Temat:
JSW
Chodzi o to, że nie bierzesz pod uwagę innych czynników to był tylko przykład. Zbyt powierzchownie oceniasz sytuację kiedyś ,a dziś.
|
|
Temat:
JSW
Krewa nie porównuj okresu z lat kiedy faktycznie tak było bo przy okazji proponuje porównać np. wskaźnik np. PMI teraz ,a wtedy. Nie ma tu żadnej analogi - gospodarczo ekonomicznej.
Mamy zupełnie inną sytuację i ciągle podkreślam, że bez węgla nie ma metalurgii, a pandemia zrobiła swoje w przestojach np. motoryzacyjnym.
|
|
Liczę na jakieś odniesienie panów po jutrzejszym raporcie. Plusem jest napewno free float tej spółki jeśli raport okazałby się pozytywny dla rynku.
|
|
Raport został przesunięty na 25 czerwca 2021 roku tej spółki , z komunikatu dzisiejszego wynika, że spółka przesunęła raport z powodu restrukturyzacji - czy ktoś to może wyjaśnić ?
Czyżby pozyskali inwestora lub dali zadłużenie (które jest niemałe) w jakieś odpisy na rzecz wierzycieli ?
|
|
Temat:
JSW
Tu znalazłam kolejny wpis: strefainwestorow.pl/artykuly/g...dlatego dziwne, że węgiel z Australii będzie np. tanieć. Dla mnie wszystko zacznie opiewać o rynki raczej lokalne,a koszt przewożenia surowce tylko zdrożeje co tworzy jednoczesny - deficyt tam gdzie go nie ma,a jest potrzebny. W prawie ekonomii to winduje cenę w górę bo sąsiad od sąsiada musi brać drożej.
|
|
Temat:
JSW
www.money.pl/gospodarka/kanal-..."Sytuacja z wirusem została opanowana, ale przywrócenie równowagi w handlu potrwa miesiącami. Zamknięte porty powoli wracają do pracy, ale cały globalny handel utknął. Bo blokada portu Yantian na północ od Hongkongu spowodowała zatory w innych portach w Guangdong (Shekou, Chiwan i Nansha). Efekt domina rozlał się na cały świat – kontenerowce dosłownie tłoczą się u wybrzeży Kalifornii, bo nie mają na razie po co wracać do Chin." Surowiec jakim jest węgiel - uproszczając to też handel. Obecna sytuacja wcale nie jest tak łatwa do stwierdzenia i przewidzenia.
|
|
Temat:
JSW
Ja również się nie zgadzam z Szutnikiem i uważam, że korekta na rynku metali jest tylko formacją przeczekania przed dalszymi wzrostami i jest w tym wypadku zwykłą zdrową korektą ,a to dlaczego?
Bo węgiel cały czas idzie w górę i nawet jak teraz będzie korekta na węglu (z czym jak Szutnik pisze nie śmiem się nie zgodzić) to już... idąc logicznym tokiem rozumowania.
Do produkcji np. stali potrzebny jest węgiel więc pójdzie efekt domina bo ci co teraz kupią metale taniej to potem i tak będą musieli kupić je drożej ,a to z tego względu, że wytworzenie ich na daną chwilę będzie generować większy koszt - przynajmniej w jednym kwartale zależnie od tego jak będą się klasować dalsze ceny węgla.
|
|
W związku z tym, że nie mogę edytować wpisu poprzedniego,a nie chce narażać się na karę moderatora  . To tylko poproszę jeśli ktoś może o zrobienie jakieś analizy technicznej. Może to trochę głupio tak pisać, ale uważam, że przed ostatnim wybiciem opór był na 4.4 zł bo potem cena 3 złotych (jak w analizie stockwatch) stała się linią - nie oporu już,a wsparcia i teraz nastąpiło odbicie, a akurat zatrzymaliśmy się dziś wyżej niż 4.4 zł jak z ostatniej świecy gdzie rynek był wykupiony to fajnie by było jakby nikt nie skasował mojego posta  i jednocześnie ktoś z forumowiczów podjął się wyzwania związanego z wykresem
|
|
Mam propozycję dla serwisu stockwatch.pl
Często robicie wywiady z zarządem, prezesami czy przedstawicielami firm - może by tak zrobić taki wywiad z przedstawicielami tej spółki? Zawsze kontakt był utrudniony z tą firmą. Może wy zrobicie pierwszy krok i pomożecie inwestora ? Jaka jest kolejna strategia firmy - co dalej ?
|
|
Poziom oporu z analizy serwisu stał się na dziś wsparciem - cena 3 złote.
Taki obrót, że jutrzejsza sesja jeszcze ciekawsza - tyle akcji zmieniło dziś posiadacza. Ciekawe czy w mocne czy słabe ręce patrząc na tygodniowym przy znacznie mniejszych obrotach niż ten dzisiejszy.
|
|
Opór na 3 przebity  , skąd ten popyt przy tak wyprzedanych wskaźnikach?
|
|
Z raportu obecnego wynika, że spadek zadłużenia na jedną akcje w spółce to ponad 12 zł !!! Spółka powinna zmienić RATING z D i najważniejsze,że znów zaczęli wydobywać i sprzedawać surowiec mimo pandemii
|
|
Proszę o aktualizacje danych ponieważ inne serwisy konkurencyjne już to uczyniły.
|
|
Temat:
JSW
Uważacie Panowie, że powodzie w Australii przełożą się na cenę węgla koksowego na rynkach światowych ?? Bo mnie się wydaje, że Chiny będą negować wzrost cen węgla na rynkach światowych by nie stymulowało to wzrostu gospodarczego i dalszego spadku ich PKB, który po pandemii jak na czarnego smoka i tak będzie znikomy.  . Nawet w sposób bierny, ale zawsze to z oddziaływaniem na rynki jak to u nich bywa.
|
|
Sugerowanie, że wyprzedaż aktywów służyła tylko na pokrycie długów-kredytów jakie mieli, pożyczek i kosztów obecnych, które spółka ciągle generuje np. w opłaceniu nieruchomości, pracowników ,a nie pieniędzy w kasie, które w mniejszym nakładzie, ale chcą inwestować.
Dla mnie tak wynika z komunikatów marcowych na rok bieżący, ale by brnąć dalej trzeba byłoby cytować cię z przed kilku miesięcy.
Z twoich analiz wynika, że jak coś nie zarabia nie ma prawa istnieć,a zarząd tylko generuje koszty w tej spółce tak rozumiem twoje odniesienia do tej konkretnie spółki fundamentalnie.
Nawet posunęłabym się dalej - uważasz ten zarząd ,zarząd Coalenergy - tej spółki za nieudaczników, a nie wynikłej sytuacji np. konflikt zbrojny, czy sytuacja pandemiczna.
W mojej ocenie jest wiele spółek, które ma znacznie gorszy zarząd w spółkach notowanych na GPW i często zarząd do samego końca nie robi nic tylko idzie z nimi na dno by wycisnąć do ostatniej kropli ile tylko się da do ostatniego grosza zanim zostanie rozliczonych przez rynek nawet z dodrukiem akcji kosztem akcjonariuszy czy zatajaniem raportów.
Ja w swojej opinii widzę to tak, że chcą się ratować jak mogą właśnie przed widmem bankructwa i być może zmienią nawet branżę dzięki pozyskanym - sprzedanym aktywom, a w rezerwie zostawili część najmniej opłacalnych, ale możliwych do uratowania istnienia firmy gdyby nie wyszło w nowych sektorach biznesu.
|
|
Cytat:...zredukowali zadłużenie sprzedając najlepsze aktywa krewa napisał(a):[quote]Genialny ruch, ale na czym będą zarabiać, skoro sprzedali najlepsze aktywa? wpis z 1 września 2020 roku W twoim rozumowaniu wszystko sprowadza się do jednego według mojej opinii.
|
|
Zauważ, że spadki są na małym wolumenie ,a wzrosty na dużym, raczej takie zachowanie odbywa się w zmianach trendu, ale krewa i tak ci napisze, że wyprzedają wszystko i bankrutują, a wypadałoby zajrzeć do słownika co to jest dywersyfikacja aktywów - skoro jedne sprzedają inne zamierzają kupić. Inna sprawa raport... do tego potrzebne jest zatwierdzenie biegłego rewidenta może raport jest, ale jeszcze nie oficjalny stąd nie ma posunięć GPW zgodnie z regulaminem bo coś jest ustalane "poza kurtyną" choć brak raportu zawsze zmniejsza wiarygodność każdego inwestora do spółki - to kwestia niezaprzeczalna .
|
|
Problem w tym, że Pan jest zbyt nerwowy, bufoniasty i nie szanuje wypowiedzi innych. Jeśli ktoś ma odmienne zdanie jest definitywnie prześladowany, negowany i nie ma sensu tutaj na tym serwisie dalsza dyskusja. Szczególnie z Panem/Panią - krewa.
Gdyby to forum było normalne to by nie było czegoś takiego, że ktoś przedstawia swoją analizę techniczną,a potem się dosłownie blokuje CAŁE forum na klikanaście dni jak miało tu miejsce ostatnio- w jakim celu ? Nie wiem. Co innego zablokować użytkownika jako moderator serwisu, który coś pisze i może nie być zgodne z regulaminem ,a co innego blokować całe forum i możliwość wypowiadania się LUDZIOM , którzy to forum mają niby tworzyć. Bo to jest jawne łamanie regulaminu serwisu przez moderatora , który niby jest współtworzącym to forum.
|
|
Temat:
COALENERG
Witam, krewa pewnie zaskoczony bo raport jednak jest ,a spółka dalej istnieje mimo zapewnień, że nic z tego nie będzie. Choć analiza techniczna najbardziej trafna jak zawsze przez Pana Szutnika - pokłony dla tego profesjonalisty AT.
|
|
Temat:
JSW
|
|
Temat:
PGFGROUP
Spółka kompletnie zapomniana przez rynek ,a ukształtowała się nam pięknie formacja prowzrostowa i zmieniająca zupełnie trend spółki.
|
|
Spółka działa w okolicy Doniecka i terenów okupowanych - część aktywów sprzedała gdzie odbywa się konflikt zbrojny, ale głównym celem stabilizacji w samej spółce jest stabilizacja w regionie. Ciężko jest robić interesy w samym centrum konfliktu zbrojnego i na terenach "przygranicznych" linii frontu. Z raportów z zeszłych lat wyczytałam, że spółka była nastawiona w głównej mierze na rynek rosyjski. Wysyłała węgiel do innych krajów również jak Mołdawia czy Turcja więc w obcecnej sytuacji geopolitycznej może się ten trend odwrócić i przy stabilizacji zacznie się współpraca z UE tym bardziej, że spółka jest firmą dość podobno w złoża węgla do Jastrzębskiej Spółki Węglowej i mogłaby być jej konkurentem - pod warunkiem, że przetrwa, jeśli przetrwa bo stopa ryzyka jest dość duża stąd cena groszowa, a sytuacja w regionie się unormuje. Tu duży wpływ na zadłużenie i brak wydobycia miała sytuacja konfliktu zbrojnego i sama polityka.
|
|
Nie prawda - tak działa Pan Soros... zupełnie jak sprawa Majdanu i demokracji na siłę investment-estate.com/en/novos..."The most active buyer of commercial real estate of Ukraine for the past two years has been the direct investment Fund of Dragon Capital, New Ukraine Fund (DCNUF), created jointly by Tomas Fiala and George Soros. Over the past two years, the Fund acquired 350,000 sq m of commercial real estate spending, according to experts, approximately $200 million" Tłumacząc na język polski: " Najbardziej aktywnym nabywcą nieruchomości komercyjnych na Ukrainie od dwóch lat jest fundusz inwestycji bezpośrednich Dragon Capital New Ukraine Fund (DCNUF), utworzony wspólnie przez Tomasa Fialę i George'a Sorosa. W ciągu ostatnich dwóch lat fundusz pozyskał 350 000 mkw. Na nieruchomości komercyjne, według ekspertów, około 200 mln USD". Zaś co do 2 kwestii - to tak samo jak TY krewa zastanawiam się i ja... stąd od wielu tygodniu próbuje pozyskać kontakt do menadżerów tej spółki i nie ma jak - bo pytanie jest zasadnicze przy tej kapitalizacji i majątku jaki posiada-posiadał zarząd tej spółki CO DALEJ?! Tym bardziej, że CI LUDZIE - nie robią interesów na Ukrainie tylko konkretnie w tej Spółce bo tak działa biznes na wschodzie Europy.
|
|
Bo tym razem zredukowali zadłużenie sprzedając najlepsze aktywa spółki niczym diament tylko czarny[ chociaż zobowiązania nadal na nich ciążą. Chodzi też o wyjście Funduszu OFE ING, który zredukował się poniżej progu stąd powstało dno bessy bo dzięki jak zawsze naszym funduszom potrafią wyjść w najlepszych momentach dołka - nikt tak nie potrafi jak nasze polskie OFE. Obecnie siedzi Fundusz Sorosa Dragon Capital i coś mi się nie wydaje, że do końca będą stali z boku tak bezczynnie gdy kupowali spółkę po 20 parę złotych w sierpniu 2011 roku. Póki co nie zmienia to faktu, że rating dla spółki jest D ,ale Panowie miło czyta się profesjonalistów na takich spółkach jak tak  . Może za 4 razem i też nie będzie odwrócenia trendu ,a nóż macie rację ,ale za waszą wiedzę ,aż miło was poczytać - szczególnie wszystkim tym co dopiero w tym roku wystartowali z giełdą i może na przyszłość powezmą jakąś lekcję z tych wykresów jakie przedstawiliście  . Nawet inwestując w co innego by zabrali się do studiowania analizy na wykresach.
|
|
Panie Egzekutor zamiast liczyć na innych może Pan sam wstawi jakiś wykres. Bez problemu na serwisie Stockwatch można wklejać pliki z komputera w różnych formatach - nawet z takich programów jak zwykły "paint"  . Dodatkowo serwis zapewnia też analizę amatorską - we własnym zakresie w jednej z zakładek. Tutaj swego czasu świetne analizy techniczne robił niejaki użytkownik Szutnik. Wszystko co pisał - tak jakby się sprawdziło. Niestety od jakiegoś czasu nie uaktywnia się na tej spółce. Przesyłam informację potwierdzoną przez dość znany portal polskim inwestorom o grupie normandzkiej w sprawie uregulowania sytuacji na Ukrainie (Dobnas, Ługańsk). www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/u..."Cieszę się, że w Dniu Niepodległości przyjmujemy tak wysokiej rangi gościa. Niemcy są konsekwentne we wspieraniu integralności terytorialnej Ukrainy" - napisał Zełenski na Twitterze. "Uzgodniliśmy, że szczyt liderów czwórki normandzkiej powinien odbyć się pod koniec września" - dodał.
|
|
ja nie wiem co ma do naganiania mój link o grupie Normandzkiej i oficjalnym spotkaniu z Rosją we wrześniu - bez żadnego komentarza co do spółki tylko ogólnie do WIG - UKRAINA, który też został bezsensownie skasowany bez żadnej przyczyny lepiej siedzieć cicho to forum schodzi na "koty" Moderator:Wklejając linki do komunikatów, artykułów prasowych czy innych źródeł, należy opatrzyć je komentarzem dlaczego zdaniem autora są ważne, oraz kilkuzdaniowym cytatem ze źródła, do którego odsyłają
|
|
|
|
Pisałam wyraźnie o kontakt odpowiednika polskiego... z Elenami kontaktu nie ma żadnego - sprawdźcie sami w poniedziałek ,a na maile tym bardziej nie odpisują w 4 językach .
|
|
Zgadza się stąd moje podjęcie i zachęcenie do dyskusji ponieważ Famur był kiedyś świetnie zarządzaną spółką. Lubianą przez wiele banków i funduszy, ale niestety odbije się teraz ta sytuacja makroekonomiczna znacznie na zyskach spółki. Przecież oni działają i w Azji i Europie, ale wirus podobnie i sieć pajęczyn i powiązań w sektorach jakich zarabia ta spółka jest bardzo skoordynowany z tym jaka obecnie jest sytuacja w przemyśle i górnictwie. Stąd uważam, że warto zachęcić większą część inwestorów tutaj do dyskusji. Tym bardziej, że to nie była nigdy spółka "śmieciowa" ale z ratingiem A co też świadczy o klasie spółki mimo obecnych perypetii z jakimi się zmaga nie ?
|
|
W 2010 roku spółka Famur kosztowała w okolicy 1 złotych za sztukę akcji. Jak myślicie czy przy obecnej sytuacji makroekonomicznej i sytuacji spółek górniczych i całej tej sytuacji korono wirusowej - jest to możliwe by tak nisko to spadło ? Dochody pomniejszą się drastycznie, przemysł też ledwo zipie,a podobno giełda zawsze odzwierciedla jakieś pół roku wstecz sytuację. Niby dołek się uklepuje przy "spadających nożach", ale czy to narazie lekkie odreagowanie tych drastycznych spadków ?
|
|
Nie mogę nigdzie na stronie internetowej tej spółki znaleźć informacji kontaktowych - może ktoś pomóc ?
Polski odpowiednik kontaktu , mail , telefon ?
|
|
Masz rację krewa - ja CIĘ mam za świetną osobę od analizowania sytuacji fundamentalnej spółek i analizy raportów z ich wyników, ale popatrz na to z analizy technicznej tak jak na FOREX, wszystkie prawie wskaźniki z sygnałem na: K ?
Szkoda, że nie ma już tu niejakiego "szutnika" , analizując forum tego waloru on jeden idealnie rozrysował niegdyś kreski...świetnie przedstawiał tu AT jak wynika z lat poprzednich gdy patrzę wstecz.
Fundamentalnie to jest trup, ale super by było jakby ktoś się przyłożył do przeanalizowania tego technicznie w kreskach...
|
|
Temat:
BUMECH
Jak dla mnie wartość C/Z i C/WK są optymalne skąd niby sobie ubzdurałeś ,że spółka jest warta około 10 złotych za akcję ? Czy kwestie życzeniowe ...?
|
|
No tak tylko zauważ, że ktoś studzi strasznie wskaźniki i dobitnie dba o to by każde ostatnie wybicie było starannie zaplanowane np. giełdowe poziomy fibonacciego. To jest jakiś większy inwestor skoro robi to od tygodni - wystarczy też sprawdzić wskaźniki: Accumulation / Distribution AD. Poptrzcie na to technicznie to nie jest wszystko przypadkowe - jak wchodzi jakiś fundusz zazwyczaj to akumuluje na dnie i potem robi dystrybucję trochę wyżej ,a tu się realizuje jakiś trend kogoś kto widzi potencjał "w tym trupie". Fundamentalnie to wygląda strasznie. Nie ma nawet raportów. Nic nie wiadomo co się tam dzieje w spółce - poza samym zarządem i jej pracownikami, ale w liczbach no sami zobaczcie. Ja tego nie mogę pojąć: tak darmo ktoś by swoje pieniądze "wtapiał w błoto" ? Podobną spółką do tej niegdyś była sadovaya, która raczej skończyła swój "żywot" a była w wykresie w korelacji z tą,ale teraz wykres wygląda już inaczej
|
|
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego to tak rośnie bez jakikolwiek komunikatów ze spółki na takim wolumenie - free float powyżej 1% na dziennym, SMA 50 i SMA 200 przebite w trendzie spadkowym,ale pod co ta gra ?
|
|
Temat:
RAFAKO
Wszystko masz w raportach - najłatwiej napisać "dajcie mi wszystko na gotowe". Jak inwestujesz w spółkę to czytaj jej też raporty.
Analizy też kosztują np. wykup sobie abonament w Stockwatchu i krewa ci wszystko objaśni ;)) Nawet z "chęcią".
|
|
Temat:
RAFAKO
Nie będzie żądnej emisji ratunkowej na tych poziomach bo główni akcjonariusze kupowali to za znacznie większe pieniądze i mimo ostatnich wzrostów ponad 300% od dołka to i tak nie odzwierciedla to ceny akcji głównych akcjonariuszy i ich średniej zakupu.
|
|
Temat:
RAFAKO
Mamy informację, która wpłynie na dalszy trend spółki jak w analizie technicznej -jak wyżej. Po krótkich korektach, które są czymś naturalnym informacja na + :
"Zawarcie aneksu nr 8 do umowy z Nowe Jaworzno Grupa Tauron sp. z o.o. na realizację projektu Jaworzno. "
|
|
czy to już trup popularnościowy ?
|
|
Temat:
ALIOR
za aliorem stio pzu ,a za pzu skarb państwa
na mieście ulica mówi też, że banki to jedna z najbezpieczniejszych pozycji na GPW jeśli chodzi o akcje i wielu inwestorów uważa, że jest potencjał by wyciągnąć z tego niezłe pieniądze po pandemii bo banki same ciągną kurs na swoich aukcjach gdy ludzie kupują fundusze inwestycyjne to robią to podświadomie dobierając akcje swoich firm do portfela danego funduszu...
|
|
Temat:
JUJUBEE
Pisałam wam, że spółka jest dość wysoko notowana i moim zdaniem będzie jeszcze nizej. Maj był miesiącem spółek "graczowch" po prostu taki trend ,a nie tylko pod to co ma do zaoferowania ta spółka stąd tak wywindował cenę rynek i częściowo kapitał spekulacyjny. Moderator:usunięto treść niedotyczącą spółki, chociaż na dobrą sprawę cały post powinien wylądować w koszu z uwagi na brak merytorycznego uzasadnienia Ciągle sytuacja finansowa w spółce nie jest tak kolorowa w stosunku ile kosztują akcje tej spółki.
|
|
Temat:
JUJUBEE
Według mnie fundamentalnie nie ma podstaw do kolejnych wzrostów. Spółka jest zdecydowanie przewartościowana i bronimy okolicy wsparcia w okolicy 7 złotych jak zleci niżej to już poleci skąd powstały ostatnie wzrosty, a wzrosty bardziej były spekulacyjne niż na podstawie fundamentów bo jakby nie było spółka dalej jest zadłużona, a cena za akcje jest dość wygórowana - gdyby nie to, że spółka stała się "modna".
|
|
1.Brak raportu kwartalnego. 2. Brak jakichkolwiek komunikatów ze spółki. 3. Z analizy technicznej wynika, że na 25 groszy zaliczyliśmy podwójny szczyt i wracamy w okolice 10 groszy ? Dobrze rozumuje bo świece na wolumenie przy dużych obrotach mówią co innego i RSI ? 4. W związku z brakiem publikacji raportu mogą być jakieś większe konsekwencje tak jak niegdyś w 2019 roku w listopadzie gdy zawieszono notowania ?
Ktoś zerknie na AT?
|
|
halo - bywa tu ktoś jeszcze ?
|
|
ale zaprezentowali dziś wyniki
|
|
Wszyscy już zapomnieli o CPI , słynnym już deweloperze z dawnych lat Orco ? Jutro walne - czy ktoś obstawia "wielkie zmiany" ? Ktoś to w ogole jeszcze śledzi tutaj...
|
|
Temat:
RAFAKO
Piękna sesja, która przejdzie do historii spółki Rafako - wystarczy popatrzeć na wykresie ile dziś poszło akcji.
|
|
Temat:
RAFAKO
Uwaga mamy bardzo istotną informację i znaczącą dla Spółki z bardzo wiarygodnego źródła jakim jest PAP infostrefa.com/espi/pl/reports..."oRB: Ogłoszenie zamiaru sprzedaży 33,32% akcji RAFAKO S.A. należących pośrednio i bezpośrednio do Emitenta."
|
|
Temat:
RAFAKO
Emisja obligacji i podwyższenie kapitału by pokryć straty może uratować sytuację - najważniejsze co zrobi teraz nowy zarząd na walnym zgromadzeniu - i pod to jest gra teraz. Na pewno tak szybko się nie poddadzą po tylu latach istnienia.
|
|
Mnie się wydaje, że w tym roku będą znacznie gorsze przychody bo firma głównie zajmuje się sprzedażą sprzętu górniczego,a sytuacja związana z górnictwem i koronawirusem znacznie wpłynie na inwestycje innych firm - co za tym idzie sprzedażą i zyskami na Patentusie.
|
|
Czy ktoś się orientuje czy zostało wznowione wydobycie węgla w spółce ?
|
|
czy można odnieść się do aktualizacji z moim zapytaniem obecnie tej spółki "śmieciowej"
|
|
Temat:
ORANGEPL
Tym samym może przydałaby się analiza też choćby takich spółek jak cyfrowy polsat, play ? i wszelkich spółek mas media - telemunikacja bo to jest w jakiś sposób powiązane z hasłem "zostań w domu" ?
|
|
Czy obecna aktualizacja raportu jak widzę z 1 kwietnia 2020 roku również uwzględnia dodruk akcji bo widzę ,że free float na poziomie 3 % czy to pozostaje bez zmian ?
|
|
Czy po obecnych wynikach rating spółki nadal jest D ? Bo zysk księgowy ,ale zawsze to 143 mln...
|
|
przychód ponad 120 bniek na plusie ,a stockwatch ma to gdzieś...
|
|
Proszę o aktualizację danych, wyników po raporcie za 2017 roku.
|
|
Pisze sama ze sobą na tej spółce zainteresowanie zero czy jest możliwość scalić wszystkie moje wątki bo to wygląda trochę bezsensownie?
Może jednak ktoś by się pokusił o analizę techniczną tej spółki
|
|
 Na jakiej podstawie akcje są blokowane dwie sesje z rzędu ?
|
|
W związku ze wznowieniem notowań Orco Group na GPW proszę o analizę AT. Jaki zasięg wzrostu bo krótkoterminowo napewno przebicie trendu bocznego i pierwszy poziom przebity Czy Analiza techniczna sprawdzić się przy takim małym obiegu akcji w obrocie ? Wyniki poprawili więc wzrost jest poprzedzony trochę fundamentalnie. Proszę o surową ocenę
|
|
proszę o usunięcie mojego wpisu po aktualizacji i jedno pytanie - nie pomyliliście się państwo w ratingu tej spółki ? Chyba dalej mamy D ,a jak nie D to B raczej nie A....
|
|
Temat:
PGE
Coś ta nasza analizę szlak trafił i typowy trend spadkowy oceniam że będziemy testować poziom 10 zł
|
|
Temat:
PLAY
Zaczynimy od tego ,że strasznie zawyżona cena na debiucie - kto normalny to kupi po 35- 36 zł ?
Będzie pewnie jak zwykle przy "gigantowych wyduuszkach" i "cud na kiju " i dobra nauka tych co kupili i zaczęli dopiero zmagania z giełdą jak to wygląda z tej drugiej strony kurtyny.
|
|
Temat:
PGE
Proszę o jakiś komentarz do Analizy Technicznej. Spółka od wielu miesięcy w trendzie bocznym. Jakie powody ?
|
|
Zgłoszenie między innymi będzie nawiązywać do artykułu Zgodnie z art. 172 u.o.i.f - jaki prowadzi ten portal wprowadzając cenzurę i świadome wpływanie na sytuacje danej spółki. Kod:mod: 1. W celu zapewnienia przejrzystości i spójności informacji znajdujących się na wątkach, forum jest moderowane. Oprócz treści jawnie sprzecznych z dobrymi obyczajami i zasadami współżycia społecznego, usuwane są treści: [...] b. nie merytoryczne, tj. nie dotyczące spółki lub jej akcji, [..] e. komentujące osobę innego użytkownika,
|
|
Temat:
JSW
Proszę o analizę na JSW ceny węgla powyżej 80$ ,a trend ciągle zachowany.
|
|
Temat:
COALENERG
To może ktoś coś z rynku by się wypowiedział bo RSI , obroty Poziomy Fibonacciego aż kusi by wejść i te zmiany na węglu
|
|
Temat:
COALENERG
www.stockwatch.pl/forum/forumo...Czy możesz się Drogi Szutniku odnieść do obecnej sytuacji w analizie technicznej spółki i możliwie zmieniającego się trendu po długoterminowym trendzie bocznym , który z resztą sam przewidziałeś kilka lat wstecz Prośba - zapewne nie tylko moja.
|
|
Owczy pęd, czy jakieś realne przesłanki? spiski swoje ,a wulumen swoje i cud normalnie jakiś - zaktualizowaliście dane
|
|
czy możecie się wreszcie ustosunkować jakoś do spółki - dziś potwierdzone wolumenem wybicie dodatkowo info - spółka wychodzi ciężkimi kroczkami na prostą ,a tu cisza....
|
|
Proszę o aktualizacje danych po raporcie , trochę czasu mineło ,a ostatnia zmiana z kwietnia...
|
|
Temat:
JSW
 kliknij, aby powiększyćceny węgla w Europie lecą czy dołek jest w okolicach 60$/tonę (wcześniej okolice 2009r.) ? tak by wychodziło z korelacji RGR
|
|
Temat:
GPW
Tak był wywiad - pamiętam w programie STUDIO WSCHÓD, jak chcecie rozwinąć wątek to napiszcie do TVP i Gazety Polskiej. tutaj dodatkowo daje link z pełnym tematem i zatuszowaniem tego co robi teraz rząd z czerwca 2013 roku wpolityce.pl/polityka/158796-r...No,ale jakby nie było moim zdaniem to przede wszystkim do KNF powinna być interwencja- to kwestia honoru. Bo to się dzieje w Polsce przechodzi wszelkie pojęcia...
|
|
Temat:
GPW
|
|
Zgodzę się z tobą ,że decydują tu spekulancki - widać to dobrze po ostatnim półroczu i wskaźniku dystrybucji( z resztą ktoś tutaj z zespołu stockwatch zrobił dla przykładu świetny wykres!)
Co przyczyniło się do wymiany akcji z tzn. "rąk - do rąk" ,ale nie bierzesz jednego pod uwagę w swoich odpowiedziach.Tych rąk było dość sporo w dość krótkich terminach więc ciężko nie twierdzić ,że to mogli nie być spekulanci.
Dla spekulantów ważne jest pod co grać ,a tutaj jest bardzo ważny fakt w przeciwieństwie do NWR,że to spółka Ukraińska ,a dodatkowo węglowa.
Jak wiemy Ukraińcom Rosja odcięła gaz i najbliższe miesiące będą kluczowe dla tej spółki jak i całego państwa. Bo rezerwy gazu mają spore ,ale dłużej niż do jesieni (-właśnie jak piszesz) może już im brakować zapasów- a co wtedy? Chyba zostaje tylko węgiel - nie ?
Dodatkowo spekulacje ,ale to już mniejsze bo wystarczy tylko spojrzeć na mapie gdzie Donbas leży dochodzi podpisanie umowy stowarzyszeniowej z UE o przepływie towarów - to też jest jakiś współczynnik spekulacji choć moim zdaniem mniejszy od pierwszego.
|
|
Irfy
Sam dziś w poście na innej spółce kopalnianej NWR podsumowałeś mój wywód.
Wysłane: 26 czerwca 2014 11:30:02 Irfy pisze:
"No wyzłośliwiam. Ale to dlatego, że czuję się osierocony na skutek praktycznego odejścia w niebyt Oil-a i innych moich ulubionych spółek-cymesów. Więc daję ujście złośliwości wszędzie, gdzie się da:)
Co do węgla... Sam nie wiem. Odbicie może i będzie, ja jednak jestem sceptyczny co do odbicia polskich kopalni i firm wydobywczych, które są albo nierentowne albo stoją na granicy rentowności. Mają przerosty zatrudnienia, w większości przestarzałą infrastrukturę, do tego silne związki zawodowe i roszczeniowych pracowników. Przy takich uwarunkowaniach polski węgiel będzie zawsze przegrywał zarówno z Australijczykami, którzy mają lepszą technologię jak i ze wschodem (Ukraina, Rosja), gdzie pracownikom można zapłacić mniej a związki nie odgrywają aż takiej roli.
Tym bardziej, że za dwa, trzy kwartały powinna się już ustabilizować sytuacja na Ukrainie, ruszy w końcu Donbas który teraz walczy... Dlatego jestem sceptyczny w stosunku do wszystkich polskich firm "kopalnianych". Moim zdaniem na czymś takim jak NWR można ewentualnie pograć w ramach DT, ale traktowanie spółki jako inwestycję na "za dwa kwartały" to zbędne ryzyko."
Donbas ruszy , sytuacja się wyklaruje i moim zdaniem skończymy trend boczny krótko terminowy.
Nie chodzi o samą sytuację na węglu ,ale o kwestie psychologiczne związane z Ukrainą i "Donbasem".
Wybicie z poziomu 1,47- 1,49 zł będzie kluczowe i utrzymanie ceny powyżej 1,4 zł - podobnie było przy ostatnich spekulacjach rynkowych gdzie pojawił się wolumen z początkiem roku. Sprawdź na AT jak nie wierzysz.
|
|
Temat:
SERINUS
"Rosja wprowadziła system przedpłat na dostawy gazu dla Ukrainy. Oznacza to, że ukraińscy odbiorcy dostaną tyle paliwa, za ile zapłacą. Gazprom tłumaczy swoją decyzję "chronicznymi długami” Kijowa. Na razie nie wiadomo czy Moskwa wstrzyma pompowanie gazu do ukraińskich rurociągów, czy jedynie ograniczy objętość." Kod:mod: uzupełnij datę i źródło, bez tych informacji post jest bezwartościowy
|
|
Jak widać poziom 1,4 zł znów aktualny po dniu dzisiejszym -aż dziw ,że to tak idzie.
Patrząc na sytuację i ceny węgla, ale może teraz działa tu psychologia bardziej niż świadomość na fundamenty z tego względu ,że to spółka Ukraińska?.
Jak myślicie przebicie oporu i droga po 1,5 zł zaowocuje kolejnym testem w okolicach 2 zł ?
Wzrosty są na trochę większym wolumenie niż spadki ostatnio.
ale kosztowo to produkcja i wydobycie jest nawet nie rentowne teraz na węglu w Coal Energy - jeśli dalej założenie jest jak z raportu z 2012 roku ,że koszt to 75$ pozyskania 1 tony...
Zapraszam do dyskusji.
|
|
Temat:
JSW
Panowie przydałby się solidny fachowiec by ocenić sytuację na węglu. Zakres trendu i wszelkich możliwych korelacji może nawet sięgnąć lat 80tych...  kliknij, aby powiększyć
|
|
Fakt... Trochę wyszłam na głupią ,ale... „my tu gadu gadu" a proszę zobaczyć komunikat jaki nam wydało Orco co do dzisiejszych wyników
|
|
o której zazwyczaj Orco Grup podaje raport - po sesji czy w trakcie ?
Jestem tu "nowa" i chciałabym wiedzieć.
|
|
Raport za III kwartał już jutro. Ceny węgla na minimach historycznych w stosunku do wielu lat wstecz. Dodatkowo spółka Ukraińska.
Moim zdaniem będzie to najgorszy raport w historii spółki - a co Państwo sądzą na ten temat?
Może ktoś ze mną pokusi się zrobić analizę tego raportu ?
|
|
Temat:
SERINUS
a właśnie ,że jest: mentalność prezesów podobna i powiązania z dawną władzą z przed roku 1989 również
Pan Krauze warto dodać nie wprowadzał tylko na GPW spółki takie jak petrolinvest tak samo jak i szanowny pan prezes tejże spółki...
Łatwy kapitał do pozyskania dany przez marzycieli do zarobków rekinów. Stała śpiewka i podobne zasady emisji.
|
|
Temat:
JSW
Analiza techniczna to nie to samo co analiza fundamentalna -a ja o taką prosiłam. Bez "widzi mi się" tylko konkretne liczby i komentarze.
|
|
Temat:
JSW
Można prosić o ustosunkowanie się przez użytkowników forum do wyników i sam serwis stockwatch?
Najlepiej w dniu jutrzejszym.
|
|
i jak znalezliście już  ?
|
|