PARTNER SERWISU
gbhzlupv
209 210 211 212 213

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 3 października 2018 10:20:35
Układ jest zawierany przez Spółkę a nie przez poprzedni Zarząd. Ale fakt. Sąd może nie zatwierdzić układu ze względu na toczące się śledztwo a najważniejsze ze względu na brak jakiegokolwiek zweryfikowanego sprawozdania finansowego. Bo nawet to z zeszłego roku z września mówiące o 200 mln zysku, w opinii obecnego Zarządu budzi wątpliwości.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 3 października 2018 10:39:48
Układ jest zawierany pomiędzy wierzycielami objętymi układem a spółką, którą reprezentuje zarząd (konkretne osoby). Śledztwo toczy się przeciwko innnym osobom, które już spółki nie reprezentują więc nie powinno to mieć żadnego wpływu na decyzję sędziego - to nie wina spółki, że rządzili nią ludzie 'uczciwi inaczej' a być może również 'zdrowi na umyśle inaczej' jak usiłuje dowieść jedna z grup wierzycieli. Nie znajduję przepisu nakazującego aby warunkiem bezwzględnym 'klepnięcia' przegłosowanego układu przez sąd było posiadanie zaudytowanego sprawozdania finansowego, natomiast np. nadzorca sądowy ma obowiązek złożenia sędziemu opinii o możliwości wykonania układu (art.40 ustawy 'prawo restrukturyzacyjne'). Gdyby taka opinia była negatywna (a jej podstawą przecież powinien być standing spółki który nadzorca sądowy również ma prawo badać) to wtedy sąd miałby podstawy do nie zatwierdzenia przegłosowanego układu.

maciej_61
0
Wysłane: 3 października 2018 10:55:26
Zgadzam się absolutnie. z @Maupa_w_niebieskim", stąd wyraziłem swoje obawy a nie pewność że Sąd odrzuci układ. Bo proste pytanie Sądu do NS." A na ile wiarygodne są podstawy na jakich oparte rozwiązania układowe? Konkretne liczby proszę". No i co? Ano takich zweryfikowanych po prostu nie ma. I stąd moja obawa. No i oczywiście od wyroku sądu przysługuje odwołanie. I nawet jakby sąd "klepnął" układ to - przy założeniu emisji olbrzymiej ilości akcji w ramach tegoż układu - zdziwiłbym się gdyby Abris nie złożył odwołania lub grupa akcjonariuszy. A to ze względu że ich rola zostanie całkowicie zmarginalizowana w Spółce.
Edytowany: 3 października 2018 10:59

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 3 października 2018 11:06:36
@ maciej_61

Obligatariusz Kontakt napisał:
Cytat:
1/ Osoba z branży uzupełnia przegląd operacji o analizę cost-to-benefit; to będzie jeden z punktów wyjścia dla propozycji układowych RW
2/ Spółka przedstawi swoją strategię podniesienia operacji
3/ Czekamy na wyniki 2Q
4/ Ciśniemy na banki - jutro powinno pojawić się pismo w imieniu RW
5/ W tym tygodniu powinniśmy otrzymać oferty inwestorów
6/ Spodziewamy się aktualizacja zabezpieczeń (korekty o wcześniejszą aktualizację wartości portfeli) - część wierzycieli zabezpieczonych będzie miała otwartą pozycję
7/ W czwartek RW - będziemy ustalać warunki układu na ZW
8/ Rozszerzamy działania w obszarze roszczeń - tutaj jest sporo dla zespołu "archeo"
9/ Czekamy na start audytu w obszarze "rolek" - to może być "weapon of mass destruction"
.

Zaczynam się zastanawiać, kto jest bliżej sprawy PPU - RW, czy p.Maciej_61.
PS.
Czy ktoś widział to pismo, pkt 4?
Edytowany: 3 października 2018 11:13

maciej_61
0
Wysłane: 3 października 2018 11:22:57
Moja wiedza na temat sytuacji w GB jest taka jak większości na tym forum. Obawy wynikają z własnych doświadczeń bo od 6 lat usiłujemy zakończyć działalność jednej spółeczki. I kolejne sprawy w Sądach kończyły się oddaleniem sprawy. W efekcie RN nie ma pełnego składu więc nie może wybrać Zarządu a z braku zarządu nie można nawet zwolnić ludzi z pracy bo to nie rola RN (zresztą jak pisałem niepełnej). I nie można powołać brakujących członków RN bo WZA zwołuje Zarząd którego nie ma. A formalnie pracownicy są cały czas zatrudnieni i trzeba za nich odprowadzać ZUS. Tyle że spółeczka tak naprawdę nie działa, więc nie ma pieniędzy na jej zamknięcie w tym spłacenie ZUS z odsetkami (za co winę ponosi poprzedni Zarząd) .Totalny pat decyzyjny połączony z "paragrafem 22" i błędnym kołem.
Edytowany: 3 października 2018 11:26

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 3 października 2018 11:31:13
maciej_61 napisał(a):
Zgadzam się absolutnie. z @Maupa_w_niebieskim", stąd wyraziłem swoje obawy a nie pewność że Sąd odrzuci układ. Bo proste pytanie Sądu do NS." A na ile wiarygodne są podstawy na jakich oparte rozwiązania układowe? Konkretne liczby proszę". No i co? Ano takich zweryfikowanych po prostu nie ma. I stąd moja obawa. No i oczywiście od wyroku sądu przysługuje odwołanie. I nawet jakby sąd "klepnął" układ to - przy założeniu emisji olbrzymiej ilości akcji w ramach tegoż układu - zdziwiłbym się gdyby Abris nie złożył odwołania lub grupa akcjonariuszy. A to ze względu że ich rola zostanie całkowicie zmarginalizowana w Spółce.

Od dnia w którym układ przegłosowano jest 7 (siedem) dni na składanie zażaleń. Abris jako akcjonariusz większościowy (obecnie) a także drobni akcjonariusze raczej nie za bardzo mogą w materii zażalenia na postanowienia przegłosowanego układu 'poskakać' bo nie są stroną układu (no chyba, że jednocześnie są wierzycielami niezabezpieczonymi, którzy przeciwko układowi głosowali). Wchodzą też w grę zażalenia ze względu na kwestie proceduralne ale na szczęście jest to tak skonskruowane, że nie każdy może lecieć do sądu z zażaleniem. Co do drobnych akcjonariuszy krzyczących o zmarginalizowaniu ich roli - a iluż to zaszczycało swoją obecnością WZA i NWZA? 15, 10, 20? Na ostatnim NWZA bodajże 27! Czyli mają to wiadomo gdzie i zapewne dalej mieć będą.
A tak a propos powinności nadzorcy sądowego:
Nadzorca sądowy nie ponosi odpowiedzialności za prawdziwość informacji dostarczonych mu przez dłużnika, pouczonego o odpowiedzialności karnej za dostarczanie nieprawdziwych informacji w celu wykorzystania w postępowaniu restrukturyzacyjnym oraz za zatajanie informacji mających istotne znaczenie dla przeprowadzenia postępowania restrukturyzacyjnego. Nie zwalnia to nadzorcy sądowego z obowiązku rzetelnego weryfikowania przedstawionych informacji, w szczególności w przypadku gdy istnieją uzasadnione wątpliwości co do ich prawdziwości.
Czyli coś w rodzaju "jeżeli NS wie coś przez co owo małżeństwo.. tfu! układ nie miałoby zostać zawarte niech powie to teraz albo zamilknie na wieki".

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 3 października 2018 11:50:13
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
Układ jest zawierany pomiędzy wierzycielami objętymi układem a spółką, którą reprezentuje zarząd (konkretne osoby). Śledztwo toczy się przeciwko innnym osobom, które już spółki nie reprezentują więc nie powinno to mieć żadnego wpływu na decyzję sędziego - ......

Ja to wszystko rozumiem, że układ zawierany jest ze spółką a nie z poprzednim zarządem. Ale przecież GetBack to nie jest zwykła spółka. To jest przestępczy wehikuł, służący jedynie do wyłudzania pieniędzy z rynku pod przykryciem spółki windykacyjnej. Poza tym nie wiemy ilu jeszcze członków przestępczego układu nadal pracuje w spółce. Podejrzewam, że sporo.

Ja rozumiem, że dążenie do układu jest podyktowane chęcią odzyskania jak największej ilości pieniędzy, ale ta wizja nie powinna przesłaniać nam realnego spojrzenia na sprawę.

webking
0
Wpisów: 28
Wysłane: 3 października 2018 12:14:21
Maupa_w_niebieskim napisał(a):

Od dnia w którym układ przegłosowano jest 7 (siedem) dni na składanie zażaleń. Abris jako akcjonariusz większościowy (obecnie) a także drobni akcjonariusze raczej nie za bardzo mogą w materii zażalenia na postanowienia przegłosowanego układu 'poskakać' bo nie są stroną układu (no chyba, że jednocześnie są wierzycielami niezabezpieczonymi, którzy przeciwko układowi głosowali). Wchodzą też w grę zażalenia ze względu na kwestie proceduralne ale na szczęście jest to tak skonskruowane, że nie każdy może lecieć do sądu z zażaleniem. Co do drobnych akcjonariuszy krzyczących o zmarginalizowaniu ich roli - a iluż to zaszczycało swoją obecnością WZA i NWZA? 15, 10, 20? Na ostatnim NWZA bodajże 27! Czyli mają to wiadomo gdzie i zapewne dalej mieć będą.

To się jeszcze Pani zdziwi...

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 3 października 2018 12:38:14
Mheavydrumm napisał(a):
Małe sprostowanie mojej poprzednie wiadomości, której nie mogłem już edytować: oczywiście miałem na myśli praktycznie brak możliwości wysuwania roszczeń w przypadku zakupu obligacji na Catalyst. Jedyną opcją wg mnie jest ewentualnie roszczenie w stosunku do Deloitte.
Jeśli chodzi o możliwość różnego procentowego stopnia konwersji wierzytelności z tytułu obligacji na akcje, Kurator chyba się trochę pogubił w swoim komunikacie. Dla wszystkich obligatariuszy niezabezpieczonych będą przegłosowane jednakowe warunki układowe więc nie ma możliwości "wyboru grup". Kurator miał na myśli zapewne grupę obligatariuszy, która chciałaby 9 października głosować nad propozycjami układowymi niezależnie od Kuratora, który będzie reprezentował wszystkich nieobecnych.

Kurator nie może się tak po prostu pogubić. To są moje 2mln i ja nie życze sobie żeby ktokolwiek się teraz gubił

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 3 października 2018 12:51:01
Czy realne jest kolejne przesuniecie glosowania bo zarzad potrzebuje wiecej czasu...?
To co tu sie dzieje to jest niestety smutny cyrk

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 3 października 2018 17:57:19
bukos4 napisał(a):
Mheavydrumm napisał(a):
Małe sprostowanie mojej poprzednie wiadomości, której nie mogłem już edytować: oczywiście miałem na myśli praktycznie brak możliwości wysuwania roszczeń w przypadku zakupu obligacji na Catalyst. Jedyną opcją wg mnie jest ewentualnie roszczenie w stosunku do Deloitte.
Jeśli chodzi o możliwość różnego procentowego stopnia konwersji wierzytelności z tytułu obligacji na akcje, Kurator chyba się trochę pogubił w swoim komunikacie. Dla wszystkich obligatariuszy niezabezpieczonych będą przegłosowane jednakowe warunki układowe więc nie ma możliwości "wyboru grup". Kurator miał na myśli zapewne grupę obligatariuszy, która chciałaby 9 października głosować nad propozycjami układowymi niezależnie od Kuratora, który będzie reprezentował wszystkich nieobecnych.

Kurator nie może się tak po prostu pogubić. To są moje 2mln i ja nie życze sobie żeby ktokolwiek się teraz gubił

Dokladnie. W przypadku kiedy wszystkim umorza 50% i kilku wybrancow bedzie mialo mozliwosc skonwertowac calosc to ich sytuacja bedzie diametralnie inna! Komus udalo sie skontaktowac z kuratorem?

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 3 października 2018 18:24:00
Na stronie Sądu , Sędzia Komisarz opublikował poniższy komunikat:

www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...

Czy to są Ci wybrańcy którzy będą mieli możliwość głosowania za wyższą konwersją na akcje ?
Edytowany: 3 października 2018 18:27

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 3 października 2018 18:59:28
@ID
Nie wiemy jak będą głosować i czy np. w ogóle nie będą głosować przeciwko układowi.

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 3 października 2018 19:36:43
Kontaktowałem sie mailowo z kuratorem.

Z tego co zrozumiałem kurator poprze mniejszą konwersję. Jak się stworzy grupa, która przegłosuje inne propozycje, np. tą obecną RW zakładającą większą konwersję (tyle, że musi przegłosować kuratora), to bedzie ta z większą konwersją.

O różnych warunkach konwersji chyba nie ma tu mowy. Finalnie musi zostać przecież jedna propozycja układowa (a ona będzie miała jednakowe warunki konwersji np. dla indywidualnych).

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 3 października 2018 20:14:49
Jeśli ma być konwersja w nieważne jakiejkolwiek wysokości to oznacza że inwestora chcącego przejąć ZCP nie będzie?

borecki
0
Wpisów: 54
Wysłane: 3 października 2018 22:25:05
Mogłoby się wydawać, że lider grupy FB Artiom Bujan dużo robi dla sprawy, ale jak widać blask Kaczyńskiego (nie wszyscy wiedzą, że Artiom Bujan dostąpił zaszczytu mogąc wręczyć mu papiery związane ze sprawą GetBack, na co usłyszał odpowiedź "OK, zobaczymy") tak go oślepił, że widzi jedynie przycisk "blokuj" osoby, które mają czelność pytać go dlaczego nie dotrzymuje deklaracji czy zadawać jakiekolwiek niewygodne pytania, a co gorsza nie doceniać (o zgrozo!) jego tytanowej pracy.
Taki smaczek poniżej dla rozluźnienia atmosfery w napiętym wątku.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Cytując panią Karską podbijam pytanie:

Cytat:
Swoją drogą co myślicie o pikiecie pod domem Kaczyńskiego przed wyborami? Coś by musiał powiedzieć na takie zdarzenie, a przecież w naszej sprawie, jedyne co naczelnik państwa może powiedzieć, to to, że złodzieje oddadzą pieniądze pokrzywdzonym. Po takiej deklaracji mógłby być rozliczany przy każdej okazji, więc to by była jedyna szansa by wykazał się władzą nas swoją armią urzedników i organów.
Edytowany: 3 października 2018 22:38

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 3 października 2018 22:45:38
Wszystkich by aresztowali i postawili im nie wiadomo jakie zarzuty.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 3 października 2018 23:10:01
kris1986 napisał(a):
Jeśli ma być konwersja w nieważne jakiejkolwiek wysokości to oznacza że inwestora chcącego przejąć ZCP nie będzie?

Nie wiem jak Państwo ale ja rozumiem to tak, że ewentualna sprzedaż Zorganizowanej Części Przedsiębiorstwa to jest jedna z możliwych opcji.
Czyli wybór pomiędzy np.:
1/ Jakiś X % nominału (X zależny od oszacowanego przyszłościowego performance, które to szacunki niekoniecznie muszą się sprawdzić) przez 8 (?) lat plus jakiś % z reszty nominału w postaci konwersji na akcje. Może być też ewentualnie zapis, że jakby się spółce udało coś 'wyszarpać' z odkręcenia niekorzystnych umów itp. to idzie to w całości lub jakimś % proporcjonalnie na spłatę wierzycieli objętych układem. Lub coś w tym rodzaju. W każdym razie gdyby się nagle spółce 'polepszyło' zawsze jest wentyl bezpieczeństwa w postaci wniosku o zmianę układu.
2/ Gdyby znalazł się ktoś poważny na zakup ZCP to sprzedaż ZCP za możliwie najwyższą cenę i wtedy znacznie szybciej (1 rok?) wypłata mniej niż te X % z opcji nr 1, zero (?) konwersji na akcje. Zadaniem tego co po sprzedaży ZCP z GBK zostanie byłoby odzyskanie ile się da z niekorzystnych umów itp a po potrąceniu kosztów rozdzielenie tego proporcjonalnie pomiędzy wierzycieli niezabezpieczonych.
Co do samej konwersji to jedni są całkowicie przeciw, inni za niską konwersją a jeszcze inni za jak najwyższą. Abstrahując od tego czy w razie konwersji te akcje będą sprzedawalne i za ile, zastanawiam się czy z prawnego punktu widzenia byłoby możliwe rozwiązanie 'salomonowe' np. X % nominału spłata w gotówce, 100-X nominału skonwerstowane na akcje (czyli cała reszta). Do tego możliwość dla niezainteresowanych konwersją lub zainteresowanych konwersją niewielką możliwość złożenia do konretnej daty oświadczenia, że rezygnują ze swoich 'przydziałowych' akcji lub chcą ich mniej niż ich przydział. Akcje z konwersji z których zrezygnowano podlegałyby automatycznemu umorzeniu.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 3 października 2018 23:15:14
voyager747 napisał(a):
Wszystkich by aresztowali i postawili im nie wiadomo jakie zarzuty.

Wystraszenie kota tak ważnej osoby to już chyba pod terroryzm podpada. Strach się bać...

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 4 października 2018 08:16:59
Czy ktoś może udzielić mi informacji, jak w przypadku przegłosowania któregokolwiek wariantu propozycji układowych wygląda sprawa:
1.możliwość przeniesienia prawa własności obligacji, włączając w to również możliwość darowizny oraz spadku/dziedziczenia
2. co się stanie z obligacjami/ roszczeniami, gdy minie pierwotny termin zapadalności obligacji?
3. jak wygląda sprawa pkt 1, gdy propozycje układowe nie zostaną przyjęte?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

209 210 211 212 213

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,271 sek.

tkkxckjw
jgqmkhih
kcwwzhqp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ceftejnt
ssizlnfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat