PARTNER SERWISU
egmsanrv
91 92 93 94 95

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 8 lipca 2018 12:59:07
Czy nie macie wrażenia ,że decyzja o wprowadzeniu sanacji jest celowo przedłużana?Możliwość odstępowania od umów wzajemnych w okresie 12 miesięcy naraziło by banki na spore straty. Każdy dzień, tydzień, miesiąc jest tych umów mniej. Także pewnie będą ciągnąć do lutego i wtedy luz. Na razie pociągną do sierpnia, potem ...propozycja poniżej pasa, odrzucenie i znowu miesiąc dwa do przodu.Takie mam odczucia osobiście.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 8 lipca 2018 13:09:53

Komunikat UOKiK dotyczący obligacji korporacyjnych firmy GetBack S.A.

wiih.com.pl/index.php/aktualno...

W tekście są linki do:
- Kroki prawne, jakie mogą podjąć obligatariusze GetBack, przedstawiliśmy na schemacie (do pobrania)
- Przygotowaliśmy dla Państwa dwa wzory reklamacji (do pobrania)
Wzór I jest przeznaczony dla tych osób, które kupiły obligacje bezpośrednio od spółki. 
Wzór II – dla tych, którzy kupili je przy udziale banku, domu maklerskiego lub innego pośrednika. Jeśli w proces sprzedaży był włączony więcej niż jeden pośrednik (np. bank i dom maklerski), należy złożyć reklamację do każdego z tych podmiotów
- Formularz zgłoszenia do UOKiK nieprawidłowości związanych z oferowaniem i sprzedażą obligacji GB (do pobrania)

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 8 lipca 2018 13:43:53
leonek7 napisał(a):
Czy nie macie wrażenia ,że decyzja o wprowadzeniu sanacji jest celowo przedłużana?Możliwość odstępowania od umów wzajemnych w okresie 12 miesięcy naraziło by banki na spore straty. Każdy dzień, tydzień, miesiąc jest tych umów mniej. Także pewnie będą ciągnąć do lutego i wtedy luz. Na razie pociągną do sierpnia, potem ...propozycja poniżej pasa, odrzucenie i znowu miesiąc dwa do przodu.Takie mam odczucia osobiście.

Ja nie mam takiego wrażenia. Jeżeli pojawiają się jakieś pomysły, typu wejście do układu z redukcją wierzycieli zabezpieczonych, to zapewne dlatego, że przejście do procedury sanacyjnej jest brane realnie pod uwagę, a ono spowoduje w dużej części przypadków upadek tych (nad)zabezpieczeń, tak więc nikt tu łaski nie robi. Jest oczywiście zagrożenie, że wszyscy dadzą się wodzić za nosy zarządowi i RN Getbacku. Ale to już od nas nie zależy bezpośrednio. Albo wybraliśmy dobrych przedstawicieli do RW, albo niedobrych. Albo kurator będzie dobrze reprezentował nasze interesy, albo nie.

Przejście do sanacji to nie tylko same plusy. To także znacznie wyższe koszty postępowania oraz znacznie dłuższy czas jego trwania.

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 8 lipca 2018 14:10:59
alder74 napisał(a):

Komunikat UOKiK dotyczący obligacji korporacyjnych firmy GetBack S.A.

wiih.com.pl/index.php/aktualno...

W tekście są linki do:
- Kroki prawne, jakie mogą podjąć obligatariusze GetBack, przedstawiliśmy na schemacie (do pobrania)
- Przygotowaliśmy dla Państwa dwa wzory reklamacji (do pobrania)
Wzór I jest przeznaczony dla tych osób, które kupiły obligacje bezpośrednio od spółki. 
Wzór II – dla tych, którzy kupili je przy udziale banku, domu maklerskiego lub innego pośrednika. Jeśli w proces sprzedaży był włączony więcej niż jeden pośrednik (np. bank i dom maklerski), należy złożyć reklamację do każdego z tych podmiotów
- Formularz zgłoszenia do UOKiK nieprawidłowości związanych z oferowaniem i sprzedażą obligacji GB (do pobrania)

To są, jak rozumiem, wnioski jakie mogą złożyć osoby czujące się "namówione" przez sprzedawcę do zakupu obligacji Getback.

Czy osoby, które kupiły świadomie obligacje, ale jak się okazało na podstawie fałszywych raportów - też mogą w jakiś sposób złożyć reklamację?

Osobiście ja bym chcial by spółka wróciła do działalności operacyjnej jak najszybciej, ale z dnia na dzień jest to coraz mniej realne.

leonek7
0
Wysłane: 8 lipca 2018 15:30:04
adashi2 napisał(a):
leonek7 napisał(a):

Ja nie mam takiego wrażenia. Jeżeli pojawiają się jakieś pomysły, typu wejście do układu z redukcją wierzycieli zabezpieczonych, to zapewne dlatego, że przejście do procedury sanacyjnej jest brane realnie pod uwagę, a ono spowoduje w dużej części przypadków upadek tych (nad)zabezpieczeń, tak więc nikt tu łaski nie robi. Jest oczywiście zagrożenie, że wszyscy dadzą się wodzić za nosy zarządowi i RN Getbacku. Ale to już od nas nie zależy bezpośrednio. Albo wybraliśmy dobrych przedstawicieli do RW, albo niedobrych. Albo kurator będzie dobrze reprezentował nasze interesy, albo nie.

Przejście do sanacji to nie tylko same plusy. To także znacznie wyższe koszty postępowania oraz znacznie dłuższy czas jego trwania.
Ale tego ,że Abris nas rozgrywa jak chce( i nie tylko nas) nikt chyba nie zaprzeczy.

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 8 lipca 2018 16:24:58
- W ostatnim wywiadzie z szefem Uokik jest mowa, że sądzono, że obligatariuszy jest 9-11 tysięcy, ale teraz okazuje się, że dodatkowe ok. 3 tysiące mogły kupić obligacje bezpośrednio od Getbacku.

- Kwota wierzytelności wzrosła o 500 mln, niby ok. połowa z tego do doliczenie zaległych odsetek, których i tak nie zamierzają zapłacić.

Wobec tego pytanie: czy wiadomo (w szczególności, czy RW) wie, ile naprawdę jest tych wierzytelności i ilu poszkodowanych? Dodatkowo: czy wiadomo, ile obligacji mają inwestorzy indywidualni, ale ile instytucjonalni? Czy znany jest rozkład wielkości tych wierzytelności? (W temacie wspomniano ciekawą, rzecz, że być może duża część indywidualnych ma małe obligacje, które łatwiej spłacić - czy jest w tym ziarno prawdy?)

Dalej, czy wiadomo, dokąd wyprowadzano pieniądze z Getbacku poprzez PDM i jakiego rzędu mogą to być kwoty? Czy jest szansa na ich odzyskanie? Ciekawe, jaki był w tym udział Idea Banku i jaki będzie efekt trwającego śledztwa.

Jeszcze jedno z czystej ciekawości: czy Getback ma w ogóle dział wyceny portfeli, czy dawali ceny od czapy, żeby wygrać przetarg? Kruk jest dość rozpoznawalnym pracodawcą w branży, o rekrutacji w Gbk nigdy nie słyszałem.
Edytowany: 8 lipca 2018 16:34

leonek7
0
Wysłane: 8 lipca 2018 17:08:09
Jeżeli nie można się doliczyć ilu jest obligatariuszy to naprawdę jest dramat! W dobie komputeryzacji wszystkiego ,przez kilka m-cy nie mogą się doliczyć ilke osób kupiło te nieszczęsne obligacje?! To jest matrix!

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 8 lipca 2018 17:15:21
Nie, to nie jest niby okej. Zaległych odsetek przez dwa miesiące powinno przybyć w okolicach 30 milionów złotych. Tak wysoki wzrost wierzytelności sugeruje, że coś tam się odbyło nieprawidłowo jeszcze po drodze, albo przy pierwszym wniosku o czymś "zapomniano" albo dobudowano jakieś mniej lub bardziej rzeczywiste wierzytelności. Mogą to być przykładowo prowizje dla sprzedawców obligacji rozliczane z poślizgiem albo coś bardziej spektakularnego.

Aczkolwiek nadzorca sądowy dokładnie powinien wiedzieć co przybyło w stosunku do pierwotnego wniosku, RW też powinna to już wiedzieć, więc nie do końca rozumiem dlaczego wszyscy tego nie wiemy.
Edytowany: 8 lipca 2018 17:18

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 8 lipca 2018 17:17:05
omicron napisał(a):

Jeszcze jedno z czystej ciekawości: czy Getback ma w ogóle dział wyceny portfeli, czy dawali ceny od czapy, żeby wygrać przetarg? Kruk jest dość rozpoznawalnym pracodawcą w branży, o rekrutacji w Gbk nigdy nie słyszałem.

Jest taki dział, mój znajomy tam przez chwilę pracował. Długo nie wytrzymał

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 8 lipca 2018 19:51:49
omicron napisał(a):

Wobec tego pytanie: czy wiadomo (w szczególności, czy RW) wie, ile naprawdę jest tych wierzytelności i ilu poszkodowanych? Dodatkowo: czy wiadomo, ile obligacji mają inwestorzy indywidualni, ale ile instytucjonalni? Czy znany jest rozkład wielkości tych wierzytelności? (W temacie wspomniano ciekawą, rzecz, że być może duża część indywidualnych ma małe obligacje, które łatwiej spłacić - czy jest w tym ziarno prawdy?)

Początkowo większość serii obligacji miała próg wejścia 50 tys złotych, przynajmniej jak sie kupowało od Getback. Nie wiem natomiast jak to było jak ktoś kupował od pośredników.

Pracownicy i ich rodziny mogły nabywać obligacje od 10 tys. Dlatego wcześniej pisałem, że medialna, jak się okazało, propozycja Prezesa była ukłonem w stronę pracowników. Z tego powodu, uważam że znaczna większość to jednak kwoty powyżej 50 tys.

Marwick75
0
Wpisów: 61
Wysłane: 8 lipca 2018 21:26:53
Kupowałem w połowie 2017, wartość pojedynczej obligacji wynosiła 10.000, nie było limitu wejścia.

Wdh
Wdh
0
Wpisów: 4
Wysłane: 8 lipca 2018 21:53:29
Kupowałam w lutym 2018,emisja prywatna LB, próg wejścia 50k i wielokrotność

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 8 lipca 2018 23:19:29
Cytat:
Aczkolwiek nadzorca sądowy dokładnie powinien wiedzieć co przybyło w stosunku do pierwotnego wniosku, RW też powinna to już wiedzieć, więc nie do końca rozumiem dlaczego wszyscy tego nie wiemy.

Z jakiś przyczyn (być może taktycznych) RW skąpi nam informacji.

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 9 lipca 2018 00:43:39
Nie jestem prawnikiem, ale poza względami taktycznymi trzeba pamiętać o MAR. Gdyby RW nam mówiła co tam się dzieje, to mogliby dostać karę będącą wielokrotnością swoich inwestycji w obligacje. Pamiętajmy, że to spółka giełdowa i polityka informacyjna podlega bardzo restrykcyjnym zasadom

YaPaE
0
Wpisów: 78
Wysłane: 9 lipca 2018 00:49:56
ja moge bez informacji czekac i do świąt byle żebym wiedział że coś działają. Odzyskają znaczną część lub 100% tego co się wpłaciło. A potem pomyślimy o nagrodzie za ich wkład

meter30
0
Wpisów: 38
Wysłane: 9 lipca 2018 09:58:54
Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie. Złożyłem reklamację do Idea Banku zaraz po rozlaniu się afery czyli 25 kwietnia br. 27 kwietnia wysłano mi mailowo potwierdzenie zgłoszenia reklamacji i informacje o rozpatrzeniu w czasie 30 dni. Do dziś nie mam odpowiedzi na piśmie czy mailu. Czy to oznacza, że reklamację uznano?

Koruptos
16
Wpisów: 248
Wysłane: 9 lipca 2018 10:49:44
@Meter30

Nie. Uchwała SN z 13 czerwca 2018 roku, sygn. akt III CZP 113/17

Pełna treść:
www.sn.pl/orzecznictwo/SitePag...

Mefisto602
0
Wpisów: 1
Wysłane: 9 lipca 2018 15:17:29
Uchwała na którą się powołujesz nie dotyczy terminu rozpatrzenia reklamacji.
Uchwała SN: "W postępowaniu wszczętym przez klienta przeciwko podmiotowi rynku finansowego o zapłatę kwoty roszczenia zgłoszonej w reklamacji klienta, art. 8 ustawy z dnia 5 sierpnia 2015 r. o rozpatrywaniu reklamacji przez podmioty rynku finansowego i o Rzeczniku Finansowym (tekst jedn. Dz. U. z 2017 r., poz. 2270) nie wyłącza możliwości kwestionowania przez podmiot rynku finansowego zasadności dochodzonego roszczenia; na podmiocie tym spoczywa ciężar dowodu, że powodowi nie przysługuje roszczenie lub przysługuje w niższej wysokości."
W przypadku innych usług termin na rozpatrzenie reklamacji to 14 dni roboczych. Brak odpowiedzi na reklamację w terminie 14 dni od otrzymania żądania konsumenta skutkuje uznaniem tego żądania w zakresie i treści wskazanym w reklamacji. Od 25 grudnia 2014 roku zagadnienie odpowiedzialności sprzedawcy w takim przypadku reguluje ustawa o prawach konsumenta oraz Kodeks cywilny. Art. 561-5 Kodeksu cywilnego Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie wymiany lub usunięcia wady albo obniżenia ceny, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione. Brak odpowiedzi na reklamację - konsekwencje dla konsumenta. Brak odpowiedzi na reklamację powoduje więc powstanie korzystnej sytuacji po stronie konsumenta. Złożoną reklamację uznaje się za uwzględnioną w zakresie zawartego w niej żądania konsumenta, które przedsiębiorca jest obowiązany spełnić.
Identyczna sytuacja jest w przypadku instytucji ubezpieczeniowych/bankowych, tyle tylko, że na udzielenie odpowiedzi na reklamację, w przypadku skomplikowanych spraw, mają 30 dni.
Edytowany: 9 lipca 2018 15:18

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 9 lipca 2018 19:21:58
Jaki jest w przypadku obligacji GetBack termin złożenia zgodnie z prawem reklamacji do banku ?
I jaki jest okres przedawnienia roszczeń ?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 9 lipca 2018 22:43:58
meter30 napisał(a):
Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie. Złożyłem reklamację do Idea Banku zaraz po rozlaniu się afery czyli 25 kwietnia br. 27 kwietnia wysłano mi mailowo potwierdzenie zgłoszenia reklamacji i informacje o rozpatrzeniu w czasie 30 dni. Do dziś nie mam odpowiedzi na piśmie czy mailu. Czy to oznacza, że reklamację uznano?

Hmm.... wydaje mi się, że odpowiedź na Twoje pytanie znajdziesz na stronie Rzecznika Finansowego
rf.gov.pl/najczestsze-pytania/...

Mam nadzieję, że ta informacja uwzględnia aktualny stan prawny.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

91 92 93 94 95

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,360 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat