0 Dołączył: 2008-12-06 Wpisów: 47
Wysłane:
27 września 2010 13:13:18
przy kursie: 15,60 zł
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Jak to jest,że KOV kupuje koncesję na wiercenie"w pewnym miejscu" a nie robi tego Shell czy BP. Z całym szacunkiem ale dla mnie bardziej wiarygodne byłyby informacje,że KOV wierci a obok za miedzą "dłubią" w ziemi potentaci. Wyszłoby na to,że coś tam jednak może być,a tak?Czy jest gdzieś informacja,że do tej koncesji podchodzili inni? Z całym szacunkiem ale bardziej ufam w doświadczenie i wiedzę Misków z BP tudzież Shell, Exxon niż KOV. Przepraszam za sarkazm ale potentaci olewają super koncesje na rzecz KOV,bo wolą prowadzić droższe i bardziej skomplikowane odwierty na dnie Oceanu, kosztem "taniej ropy"? A może tam nic nie ma poza śladowymi kropelkami czegoś tam i można się było tego spodziewać wcześniej?
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
27 września 2010 13:45:16
Redwatch napisał(a):Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Jak to jest,że KOV kupuje koncesję na wiercenie"w pewnym miejscu" a nie robi tego Shell czy BP. Z całym szacunkiem ale dla mnie bardziej wiarygodne byłyby informacje,że KOV wierci a obok za miedzą "dłubią" w ziemi potentaci. Wyszłoby na to,że coś tam jednak może być,a tak?Czy jest gdzieś informacja,że do tej koncesji podchodzili inni? Z całym szacunkiem ale bardziej ufam w doświadczenie i wiedzę Misków z BP tudzież Shell, Exxon niż KOV. Przepraszam za sarkazm ale potentaci olewają super koncesje na rzecz KOV,bo wolą prowadzić droższe i bardziej skomplikowane odwierty na dnie Oceanu, kosztem "taniej ropy"? A może tam nic nie ma poza śladowymi kropelkami czegoś tam i można się było tego spodziewać wcześniej? Dobre pytanie, z tego co się orientuję, to ktoś tam z dużych już był obecny ale musiał bym potwierdzić tę informację. Warto poszukać w necie na bank coś się znajdzie, chyba na stronach KOV też coś było opisane w tym temacie. Wiercenie w dnie oceanu nie koniecznie musi być droższe. Skorupa ziemska pod danem oceanu jest znacznie cieńsza niż na lądzie a złoża być może zdecydowanie bogatsze bo dzięki cieńszej skorupie można wiercić zdecydowanie głębiej, gdzie same złoża też moga być zdecydowanie większe. Dla porównania wykonując odwiert na głębokości 2000m o głębokości 3000m zyskujemy 2km bez wiercenia. Wykonując ten sam odwiert na lądzie musiałby on mieć głębokość 5km. Pozostają oczywiście koszty platformy wiertniczej. Jednak wypadkowa kosztów do większego złoża daje odpowiedź na pytanie dlaczego duzi gracze preferują odwierty na morzu. Kolejną rzeczą jest pobliska obecność gigantycznego złoża Seria (30km od bloku M i 12km od bloku L).
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 8
Wysłane:
27 września 2010 15:12:54
Krzysiek9 napisał(a):
Dobre pytanie, z tego co się orientuję, to ktoś tam z dużych już był obecny ale musiał bym potwierdzić tę informację. Warto poszukać w necie na bank coś się znajdzie, chyba na stronach KOV też coś było opisane w tym temacie.
Wiercenie w dnie oceanu nie koniecznie musi być droższe. Skorupa ziemska pod danem oceanu jest znacznie cieńsza niż na lądzie a złoża być może zdecydowanie bogatsze bo dzięki cieńszej skorupie można wiercić zdecydowanie głębiej, gdzie same złoża też moga być zdecydowanie większe. Dla porównania wykonując odwiert na głębokości 2000m o głębokości 3000m zyskujemy 2km bez wiercenia. Wykonując ten sam odwiert na lądzie musiałby on mieć głębokość 5km. Pozostają oczywiście koszty platformy wiertniczej. Jednak wypadkowa kosztów do większego złoża daje odpowiedź na pytanie dlaczego duzi gracze preferują odwierty na morzu.
Kolejną rzeczą jest pobliska obecność gigantycznego złoża Seria (30km od bloku M i 12km od bloku L).
Ponieważ nie chcę nikogo obrażać spytam tylko ile osób z tego forum pracowało na platformie (nie koniecznie wiertniczej) lub mialo jakikolwiek kontakt z tym biznesem. A wogóle ta koncepcja z cienką skorupą to majsterszyk,chyba trzeba tylko uważać żeby ta cienka skorupa nie pękła, bo wtedy woda wleje sie do srodka i spadnie poziom oceanów
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
27 września 2010 17:02:11
discopolo napisał(a):To że nie ma tam wielkiej ropy zaczyna być jasne. Oby cokolwiek komercyjnego odkryli, bo w przeciwnym wypadku niedługo będziemy spółką groszową. Przecież od samego początku było jasne, że niema tam wielkich pokładów, są tam jedynie takie gdzie wielkim wiercenie nie przyniesie wielkich zysków w porównaniu do wierceń w dnie morskim. A KOV i jego partnerzy są na etapie poszukiwania małych komercyjnych złóż i na tej bazie chcą zbudować swój potencjał by w przyszłości wchodzić w układy z wielkimi. Więc co do oczekiwań zgodzę się, że jak informacja będzie o potwierdzeniu to czeka nas wystrzał w jednej sesji w przedziale 100-150 procentów.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
27 września 2010 17:42:42
Panowie, wydaje mi się, że free float KOV'a uległ znacznej zmianie. Proszę mnie porawić jeśli się mylę. Jeżeli mam rację to może ktoś ma jakieś hipotezy?
|
|
0 Dołączył: 2010-09-27 Wpisów: 7
Wysłane:
27 września 2010 20:17:56
Witam . Czy pojawił się komunikat , a propo Ukrainy. Byłem nie obecny w kraju w ostatnim czasie i nie zabardzo wiem jak wygląda sytuacja. Dzięki za info.
|
|
Wysłane:
27 września 2010 21:20:32
Skok Stolczyka napisał(a):Krzysiek9 napisał(a):
Dobre pytanie, z tego co się orientuję, to ktoś tam z dużych już był obecny ale musiał bym potwierdzić tę informację. Warto poszukać w necie na bank coś się znajdzie, chyba na stronach KOV też coś było opisane w tym temacie.
Wiercenie w dnie oceanu nie koniecznie musi być droższe. Skorupa ziemska pod danem oceanu jest znacznie cieńsza niż na lądzie a złoża być może zdecydowanie bogatsze bo dzięki cieńszej skorupie można wiercić zdecydowanie głębiej, gdzie same złoża też moga być zdecydowanie większe. Dla porównania wykonując odwiert na głębokości 2000m o głębokości 3000m zyskujemy 2km bez wiercenia. Wykonując ten sam odwiert na lądzie musiałby on mieć głębokość 5km. Pozostają oczywiście koszty platformy wiertniczej. Jednak wypadkowa kosztów do większego złoża daje odpowiedź na pytanie dlaczego duzi gracze preferują odwierty na morzu.
Kolejną rzeczą jest pobliska obecność gigantycznego złoża Seria (30km od bloku M i 12km od bloku L).
Ponieważ nie chcę nikogo obrażać spytam tylko ile osób z tego forum pracowało na platformie (nie koniecznie wiertniczej) lub mialo jakikolwiek kontakt z tym biznesem. A wogóle ta koncepcja z cienką skorupą to majsterszyk,chyba trzeba tylko uważać żeby ta cienka skorupa nie pękła, bo wtedy woda wleje sie do srodka i spadnie poziom oceanów Oj ja tez nie chciał bym nikogo obrazić ale warto było by wrócić pamięcią i przypomnieć sobie trochę budowę geologiczną naszej planety ;) Skorupa oceaniczna to drugi, obok odmiany kontynentalnej, typ skorupy ziemskiej, stanowiący obecnie ok. 60% powierzchni Ziemi. Jest ona relatywnie cienka (średnio 7 km), młoda (do 200 milionów lat) i gęsta (3 g/cm³) w porównaniu z kontynentalną (odpowiednio 35 km, do 4 miliardów lat i średnio 2,7 g/cm³). Dna wszystkich ziemskich oceanów zbudowane są ze skorupy oceanicznej. Prawdopodobnie skorupa oceaniczna (a przynajmniej skorupa o zbliżonych własnościach sejsmicznych) podściela skorupę kontynentalną, od której oddzielona jest nieciągłością Conrada. Za pl.wikipedia.org/wiki/Skorupa_...Na platformie nigdy nie byłem i z tym biznesem nie mam nic wspólnego poza akcjami KOV. Każda informacja od kogoś, kto choć trochę się na tym zna będzie cenna bez względu na to czy będzie ona optymistyczna czy pesymistyczna dla akcjonariuszy. Pozdrawiam.
|
|
Wysłane:
27 września 2010 21:30:45
MaximusMinimus napisał(a):Panowie, wydaje mi się, że free float KOV'a uległ znacznej zmianie. Proszę mnie porawić jeśli się mylę. Jeżeli mam rację to może ktoś ma jakieś hipotezy? Na innym forum też ktoś o tym wspomniał... 31,5 mln.akcji /7.8%/ wyparowało z obrotu free float , co daje prawie 1,3 mln akcji dziennie.... Średni wolumen w ciągu ostatnich 10 dni wynosi około 1,4mln akcji. Niestety nie pamiętam ile free float wynosił wcześniej. Jest różnica miedzy danymi podawanymi przez różne serwisy: Free float 37,05% www.stockwatch.pl/gpw/kov,wykr...Free float 42,46 % www.bankier.pl/inwestowanie/pr...Free Float 39,71% www.money.pl/gielda/spolki_gpw...Straszna rozbieżność. Kto podaję poprawną wartość? I kiedy wiadomo, że akcje są w rękach dużego gracza a nie rozproszone wśród drobnych. Ktoś musi mieć taką informację, że ktoś skupił bardzo dużą liczbę akcji z rynku, skoro aż 31mln akcji trafiło w silne ręce.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
27 września 2010 22:43:00
Apropo składu akcjonariatu to wydaje mi się, że udziały OZ Master Fund. Ltd.. c/o Goldman Sachs (Cayman) Trust Limited powinny się zawierać w ogólnej liczbie akcji należących do OZ Management LP(co dałoby freefloat zbliżony do tego z serwisu bankier). Nie wyjaśnia to jednak tajemniczej zbiórki przebiegającej od kilku sesji.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-08 Wpisów: 21
Wysłane:
28 września 2010 11:10:09
przy kursie: 14,70 zł
Wyglada na to, ze na oficjalne info w sprawie wynikow odwiertow w Bloku L przyjdzie nam poczekac jeszcze kilka tygodni. Ja mialem nadziej, ze juz w tym tygodniu uslyszymy jakis oficjalny komunikat. Przypuszczalnie to nie najlepiej dla kursu :( www.parkiet.com/artykul/7,9721...
Edytowany: 28 września 2010 11:10
|
|
|
|
Wysłane:
28 września 2010 13:18:43
Czy nie zdziwiło państwa zamieszczona w wczoraj informacja odnośnie rozpoczęciu kolejnego odwiertu w bloku M. Chodzi mi o przesył informacji. Zawsze było tak że jako pierwsi podawali infa partnerzy a dopiero KOV, w wczoraj było odwrotnie dopiero dziś AED podało wiadomośc o rozpoczeciu wiercenia. Czyżby DR Jan ostro wzioł się do obrony interesu, bo poprzednie infa partnerów były nie przemyślane. Co do artykułu w parkiecie odnośnie miesiąca przełom września i października rozumiem jako ostatni tydzień września lub drugi tydzień października. Ale to tylko moje przemyślenia. Ktoś pytał się jak to wygląda na platformach. Jest nie bezbiecznie, ale można zarobić. A co do wierceń wszędzie jest tak samo różnica polega na stosowanoiu wierteł oraz mieszanki. niema zanczenia czy ląd czy morze,oceany liczy się twardość podłoża.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 9
Wysłane:
28 września 2010 13:37:39
Moim zdaniem, publikacja informacji będzie najpóźniej do połowy października. Intuicja mi podpowiada, że będzie to info pozytywne. Stąd wczoraj podjąłem decyzję o zakupie, zamiast lokaty w banku. Cena 1,59 ale dziś udało się trochę kupić po 1,57. Nie ukrywam, że mam zamiar zarobić. Ale jak zwykle - jestem cierpliwy.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-26 Wpisów: 19
Wysłane:
28 września 2010 14:36:02
ponad 4 k obrotu i kurs stoi w miejscu - bardzo ciekawe, zbierają wszystko z ceny 1,55 i czekają na tych co sprzedadzą po 1,54 ale to się jeszcze nie stało. Po kilkudniowych obserwacjach, także zdecydowałem się zainwestować kilka groszy i czekam na informację na temat Brunei. Tap dzisiaj wydał informację - ale nie jest ona, aż tak istotna - pod tym linkiem możecie poczytać: www.tapoil.com.au/investor-asx...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-28 Wpisów: 2
Wysłane:
28 września 2010 15:04:10
Brawo kz110. Faktycznie OZ Management (fundusz inwestycyjny z Australii) przekroczył próg 5% akcji w KOV i musiał się ujawnić - mają 7,64% /linki do akcjonariatu poniżej/. Gdzieś mi wpadła w oko informacja, o conajmniej kilku funduszach inwestujących w KOV, które jeszcze nie są zobowiązane do ujawnienia się, ale w sumie to spory kapitał. Spodziewam się dużej zmiany wartości notowań spółki do końca roku. Jak sądzicie: w którą stronę? P.S. Od dawna chętnie zbieram po 1,54 (jeszcze trochę zostało) ;-) notowania.pb.pl/instrument/CA5...www.money.pl/gielda/spolki_gpw...Pozdrawiam wszystkich nafciarzy :-) A oto inne fundy w akcjonariacie (link) Kiedy ujawnią się nowe? Trzymają poniżej progu 5%? www.kulczykoilventures.com/str...
Edytowany: 28 września 2010 15:19
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
28 września 2010 15:04:36
Krzysiek9 napisał(a):
Odnośnie artykułu w parkiecie to moim zdaniem wyraźnie napisali:
...Za kilka tygodni powinny też być znane wyniki dwóch odwiertów przeprowadzonych w Brunei na obszarze objętym koncesją Blok L (KOV ma 40 proc. udziałów). ...
Mam nadzieję, że to pomyłka dziennikarska bo obiecane wyniki miały być na przełomie września i października. Chyba, że przełom trwa miesiąc?
Jeśli faktycznie coś się w tej kwestii zmieniło i planowane są spore opóźnienia w przekazaniu wyników odwiertów w Brunei, prosiłbym pana Jakuba Korczaka o wyjaśnienie nam tej kwestii.
Pozdrawiam
Witam, Czy Szanowni Forumowicze na pewno dokładnie czytają informacje publikowane przez KOV i jego partnerów, w tym przypadku operatorów w Brunei (TAP i AED)? Staram się, ale nie możemy jako spółka wychodzić poza ramy narzucone przez polskie przepisy compliance (swoją drogą pozostawiający wiele do życzenia). Czyli nie mogę kanałem 'raport bieżący' słać informacji błahych lub mało konkretnych. Po przydługim wstępie - tak, Parkiet cytuje dokładnie to, co powiedziałem: informacje z Bloku L przyjdą nieco później, niż pierwotnie zakładaliśmy. Powody są dwa: - gaz w odwiercie Lempuyang: jego pojawienie się powoduje opóźnienie prac (informacje o tych zdarzeniach są na bieżąco zamieszczane w tygodniowych raportach AED) - oszczędność: pisałem o tym już wcześniej na forum, informował o tym AED, a w ślad za nim i KOV - testowanie Lukut zostanie wykonane razem z testowaniem Lempuyang. Nie widzimy powodu, aby płacić niemal dwa razy tyle za wynajęcie sprzętu, jeśli możemy to zrobić 'za jednym zamachem'. Pozdrawiam, Jakub Korcza /KOV/
|
|
Wysłane:
28 września 2010 15:11:01
Wpadł mi w zdanie DUŻY błąd w wypowiedzi na forum ma być TAPOIL LIMITED zamniast AED. Jeszcze raz Przepraszam teks ma być taki: już bez pomyłek wojteksn napisał(a):Czy nie zdziwiło państwa zamieszczona w wczoraj informacja odnośnie rozpoczęciu kolejnego odwiertu w bloku M. Chodzi mi o przesył informacji. Zawsze było tak że jako pierwsi podawali infa partnerzy a dopiero KOV, w wczoraj było odwrotnie dopiero dziś TapOil Limited podało wiadomośc o rozpoczeciu wiercenia. Czyżby DR Jan ostro wzioł się do obrony interesu, bo poprzednie infa partnerów były nie przemyślane. Co do artykułu w parkiecie odnośnie miesiąca przełom września i października rozumiem jako ostatni tydzień września lub drugi tydzień października. Ale to tylko moje przemyślenia. Ktoś pytał się jak to wygląda na platformach. Jest nie bezbiecznie, ale można zarobić. A co do wierceń wszędzie jest tak samo różnica polega na stosowanoiu wierteł oraz mieszanki. niema zanczenia czy ląd czy morze,oceany liczy się twardość podłoża.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
28 września 2010 15:14:11
wojteksn napisał(a):Czy nie zdziwiło państwa zamieszczona w wczoraj informacja odnośnie rozpoczęciu kolejnego odwiertu w bloku M. Chodzi mi o przesył informacji. Zawsze było tak że jako pierwsi podawali infa partnerzy a dopiero KOV, w wczoraj było odwrotnie dopiero dziś AED podało wiadomośc o rozpoczeciu wiercenia. Czyżby DR Jan ostro wzioł się do obrony interesu, bo poprzednie infa partnerów były nie przemyślane. Witam, Ciekawa teoria spiskowa ;-) Jednak tutaj nic się nie zmieniło, tylko TAP 'zapomniał' wrzucić tego info na swoją stronę internetową. Komunikat KOV poszedł wtedy, gdy na stronie giełdy, gdzie notowany jest TAP, czyli ASX, pojawił się ich komunikat. A potem koledzy chyba poszli spać i komunikat na ich stronie pojawił się dopiero następnego (australijskiego) ranka. Czyli do linków do obserwowania trzeba dodać jeszcze te dwa: TAP www.asx.com.au/asx/research/co...AED www.asx.com.au/asx/research/co...Szczerze mówiąc, z racji różnic czasowych komunikacja z naszymi operatorami w Brunei bywa utrudniona, więc i ja na wszelki wypadek obserwuję komunikaty ASX. Taką mamy na szczęście*/ niestety* obfitość źródeł informacji (*niepotrzebne skreślić) ;-) Pozdrawiam, Jakub Korczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
28 września 2010 16:38:31
Co za końcówka. Znowu przed 16 zaczęły się spadki, a na fixingu ktoś domacał się do poziomu 1,23. TKO pokazywało -21%. Jeśli komuś zależało na spadkach i chciał obniżyć kurs i zejść do 1,4x to dziś dopiął swego. Ciągle czekam z zakupami, ale ten pakiet, który mam stracił ponad 25% wartości. RE: Discopolo Za wcześnie na żałobę. Nawet jeśli partnerzy KOVu ujawniają po cichu cenotwórcze informacje, to nie znaczy to, że posiadacz owych informacji musi zainwestować w ruchy na parkiecie w Warszawie. W końcu można też zarobić na walorach AED albo TAPu.
Edytowany: 28 września 2010 16:50
|
|
0 Dołączył: 2010-05-26 Wpisów: 18
Wysłane:
28 września 2010 16:54:11
pep napisał(a):No coz fakty sa takie: Najbardziej niepokojace (dla posiadajacych akcje) jest to, ze wyniki az za kilka tygodni,
Czy jest na forum ktoś kto faktycznie zna się na tym biznesie i wypowie czy testy laboratoryjne pobranych próbek faktycznie mogą trwać aż tak długo przy technologii którą stosuje KOV ? czy możemy mieć tu do czynienia z celowym opóźnieniem (i rozpoczęciem w międzyczasie kolejnego odwiertu - może tam się uda)
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
28 września 2010 17:50:55
wachar napisał(a):Ta czarna świeca jest więcej niż niepokojąca albo świadczy o tym, że ktoś już wiedział o czymś o czym my się dopiero dowiemy albo o silnym spekulacyjnym działanie, tak jedna jak i druga przyczyna jest dla mnie silnie niepokojąca. Mam wyraźna awersję do spółek nadmiernie podatnych na działanie spekulacyjne i staram się takie spółki wielkim łukiem omijać a jeśli już w nie wchodzę to na minimalnym poziomie. W KOV uwierzyłem i wszedłem na blisko 20% i dzisiejsza zwałka ze względu na jej charakter mocno mają wiarę nadwręża. Cóż, gdybym ja wiedział, że za dwa tygodnie kurs poleci o 40% do góry, to zamiast zbierać szybko wszystko z rynku rozegrałbym partię na spadki i zbieranie na niższych poziomach. To właśnie dzieje się moim zdaniem na KOV. Zwłaszcza te zagrywki na fixingu, kiedy nagle pojawia się TKO na 1,2x zł. To co wydarzyło się dzisiaj nie wyglądało na nic innego, jak celowe działanie. Spadki zaczęły się dopiero przed 16. Na 835 transakcji 298 zrealizowano od godziny 16 do końca sesji. Wtedy tj o 16 kurs spadł do 1,55 i wygląda na to, że zaczęły się sypać stop lossy. 16.00.59 kilkadziesiąt transakcji na tym poziomie. Zejście na 1,52 z poziomu 1,53 kosztowało tylko 1500 akcji a na 1,51 tylko 1000. 16.08.23 na poziomie 1,51 prawdziwa bonanza zakupów. Wspaniale rozegrana partia, siedziałem szczerze zdumiony przy komputerze.
|
|