PARTNER SERWISU
mhbsschn
55 56 57 58 59
buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 30 października 2010 00:27:36 przy kursie: 10,39 zł
discopolo napisał(a):

Dzięki za dobre słowo. Na razie na Petrolu na więcej nie można liczyć Angel
Nawet o dobre słowo trudno, prędzej wyśmieją.
Medale niech Rysio rozdaje tym co trzymają od emisji. To są prawdziwi twardziele Angel
Mi wystarczy odwieszenie Totala.

Jak sobie przypomnimy gości co kupowali po dwieście ileśtam to na ich tle wypadam nieźle Angel Boo hoo!

A co mi tam?
Przyznam sie.
Ja brałem Petrola pierwszy raz za 64 zeta.
Po stracie sprzedałem, potem znowu brałem itd z pięć razy ostatecznie z niewielką wtopą.
Pamiętam jak poziom 38,00zł był tu dla mnie najbezpieczniejszym poziomem pakowania się w walor na całej GPW. Wtedy nie było Totala. Były inne plusy dodatnie z których wyszło wielkie G.

Będzie z 1,5 roku od tych dramatycznych wydarzeń.

Jak mówił filozof "wszystko płynie", tylko dlaczego k... Petrol płynie pod prąd wszystkiego?

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 30 października 2010 09:43:29 przy kursie: 10,39 zł
@ Buldi

Szacun za spowiedź z tego 68zł.
Jeszcze dawniej temu zastanawiałem się nad Petrolem po 120zł Angel Na szczęście skończyło się na zastanawianiu i wziąłem co innego, a do Petrola przytuliłem się dopiero 6 razy taniej. Może dzięki temu nie wymiękam i nawet jestem zadowolony.
Nie wiem z czego, ale jestem Angel

Z tego co piszesz nie wynika czy masz Petrola obecnie.
Moim zdaniem naprawdę jest teraz do wzięcia ze stopem na 9.50zł.
W kilku wcześniejszych postach podałem powody dla których właśnie teraz kilkukrotnie wzrośnie. Natomiast jeśli teraz nie wzrośnie to zrobi się naprawdę niebezpiecznie więc człek rozsądny ustawi stopa.
Oczywiście prawdziwe kozaki Angel nie zawracają sobie głowy stop lossami.

Szacowanie prawdopodobieństw jest trudne, ale chyba nie przesadzimy przyjmując 50% szans na to że w listopadzie odwieszenie Totala, bo wszystko na to wskazuje.
Dla nie mających Petrola widzę tutaj w tej chwili piękny układ: 50% szans na kilkukrotny zarobek i 50% szans na dziesięcioprocentową stratę.
Moim zdaniem proporcje szans są jeszcze korzystniejsze 70-30, ale może być to wynikiem przesadnego optymizmu związanego z posiadaniem tych akcji.
Ale nawet przy 50-50 potencjalny zysk wielokrotnie przewyższa potencjalną stratę czyli gracz takie tematy powinien grać.

Edytowany: 30 października 2010 09:50

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 30 października 2010 11:00:06 przy kursie: 10,39 zł
discopolo napisał(a):

Z tego co piszesz nie wynika czy masz Petrola obecnie.
Moim zdaniem naprawdę jest teraz do wzięcia ze stopem na 9.50zł.
Natomiast jeśli teraz nie wzrośnie to zrobi się naprawdę niebezpiecznie więc człek rozsądny ustawi stopa.
Ale nawet przy 50-50 potencjalny zysk wielokrotnie przewyższa potencjalną stratę czyli gracz takie tematy powinien grać.

Gracz gra:) Nawet trochę dokupił, z żebraczej jałmużny zdobytej na tym okropnym IDMie:)Tyle tylko, że chciałby też przedstawić zdanie odrębne do SLa na 9.50. Otóż (a jest to moje zdanie prywatne) ja poniżej 10 to bym nawet stopa nie próbował stawiać, bo jest to bez sensu. Uważam, że wszelkie stopy na tym papierze powinny być ustawione przed 10 PLN. Jeżeli przebije dziesiątkę, to zatrzyma się.. diabli wiedzą gdzie, ale na 9.50 z pewnością nie. SL na proponowanym przez ciebie poziomie poskutkuje sprzedażą w okolicach 8, z natychmiastową cofką kursu gdzieś na 9 :)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 30 października 2010 11:01

discopolo
0
Wysłane: 30 października 2010 11:16:54 przy kursie: 10,39 zł
Nie będzie tak źle. Tutaj jest piękna płynność. Znajdą się biorcy po 9.5zł.
Z kolei jeśli ustawisz się SL na 10.1zł to ryzykujesz że Cię strząśnie i dopiero później odpali na północ.
Ścisłe stopy są jakie są. Mało tracisz, ale za to prawie zawsze tracisz.
Edytowany: 30 października 2010 11:24

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 30 października 2010 14:36:02 przy kursie: 10,39 zł
Ja niejestem wariatem raczej hazardzistą i zadnego SL nie stawiam. Ja swoje petroinwestowe akcje mam za niecałe 20zł. Również oczekuje odwieszenia umowy z TOTALEM ale nie nastawiam się na listopad bardziej grudzień (może mikołaj zrobi niespodziankę a może gwiazdka przyniesie lepsze czasy).Sądze że w lispodadzie pęknie 10zł jak się paru nie doczeka pozytywnego infa i dokupie pare akcji od niecierpliwych. Albo 100% straty albo ....% zyski.
Jak nie natej to na innej spółce zarobie i odzyskam to co ewentualnie utracę

Cortez1905
0
Wpisów: 15
Wysłane: 30 października 2010 21:02:04 przy kursie: 10,39 zł
Biorąc pod uwagę wkład finansowy mojego przedmówcy jestem pełen podziwu za zaangażowanie obecne na forum .

Życzę spokojnej nocki dla Akcjonariatu Silenced
Edytowany: 30 października 2010 21:02

Wielki_Szu
0
Wpisów: 208
Wysłane: 30 października 2010 23:06:50 przy kursie: 10,39 zł
Tak patrzę na wykres ropy i wygląda na to , że czeka nas jakiś ruch w górę. Gdyby podczas jego trwania poszło jakieś info na petrolu, np o nowych odwiertach, to wiadomo co będzie się działo na papierze...

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 30 października 2010 23:17:07 przy kursie: 10,39 zł
i po walnym
www.bankier.pl/wiadomosc/PETRO...

jedna seria akcji A, warta nominalnie 10 pln, rynkowa cena ~10 pln
nowe narodziny Petrola
Edytowany: 30 października 2010 23:36

Cortez1905
0
Wysłane: 31 października 2010 07:31:04 przy kursie: 10,39 zł
Ogólnie nie wiem jak odebrać to walne- powiem tak neutralnie, napiszcie o swoich spostrzeżeniach co do przyszłości po tym spotkaniu,no i ten Cypr jeszcze w to wlazł,co to za słup? Think
Czekam na wasze interpretacje...
Pozdrawiam

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 31 października 2010 11:04:51 przy kursie: 10,39 zł
wojteksn napisał(a):
Ja swoje petroinwestowe akcje mam za niecałe 20zł.

Jeśli za "niecałe 20 zł" to znaczy, że ledwie jedną akcję możesz mieć.
Ale mając jedną akcję i pisząc o 20 zł. odrobinę chyba wyprzedzasz rzeczywistość.

Chyba, że te Twoje akcje są nabyte po blisko 20 zł. od sztuki. To wtedy język Twój dość nieścisły bo - jak widzisz - Ty piszesz, a ja nie wiem co piszesz.
Edytowany: 31 października 2010 11:16

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 31 października 2010 11:56:53 przy kursie: 10,39 zł
nocnygracz napisał(a):
wojteksn napisał(a):
Ja swoje petroinwestowe akcje mam za niecałe 20zł.

Jeśli za "niecałe 20 zł" to znaczy, że ledwie jedną akcję możesz mieć.
Ale mając jedną akcję i pisząc o 20 zł. odrobinę chyba wyprzedzasz rzeczywistość.

Chyba, że te Twoje akcje są nabyte po blisko 20 zł. od sztuki. To wtedy język Twój dość nieścisły bo - jak widzisz - Ty piszesz, a ja nie wiem co piszesz.

Sorki zapomniałęm wpisać jedno słowo "brane" ale poprawiam
powinno być
Ja swoje petroinwestowe akcje mam brane za niecałe 20zł

Nie mam jednej a dość sporo kiedyś robiłem na platformie i swoje oszczedności związałem z branżą (oil i kov) bo uważam że jest to dobry interes ryzykowny ale opłacalny. nawet jak wtopie to pozostanie mi na ostudzenie goryczy akcje KGHM brane po 30 zł czy boryszewa sprzed ponad roku.

A walne jest pozytywne zwłaszcza "umożliwiających zmniejszenie zadłużenia Spółki wobec instytucji finansujących, w tym zgodnie z umową z firmą Total"

I podtrzymuje swą teze że odwieszenie będzie w grudzien a nie w listopadadzie

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 31 października 2010 15:22:24 przy kursie: 10,39 zł
Akcjonariusz z Cypru. Eh, panie Krauze....
Nie jestem już przekonany, że będą większe ruchy w najbliższych dniach. Jeśli pojawi się notka, że nowe akcje pójdą w rynek, to kurs z pewnością spadnie, i wtedy złamie barierę psychologiczną 10 zł.
A za jakiś tydzień, może dwa, a może cztery, dowiemy się co z kupnem spółki w Rosji i co z umową na Totalu. Wtedy ewentualnie rynek zareaguje wzrostami. Ale wątpię, żeby odwróciły trend. Kurs skoczy, kurs spadnie, dokładnie tak jak wiosną, a potem będzie wisiał na poziomach 16-19 zł.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 31 października 2010 16:07:32 przy kursie: 10,39 zł
Mieszko napisał(a):
Akcjonariusz z Cypru. Eh, panie Krauze....
Nie jestem już przekonany, że będą większe ruchy w najbliższych dniach. Jeśli pojawi się notka, że nowe akcje pójdą w rynek, to kurs z pewnością spadnie, i wtedy złamie barierę psychologiczną 10 zł.
A za jakiś tydzień, może dwa, a może cztery, dowiemy się co z kupnem spółki w Rosji i co z umową na Totalu. Wtedy ewentualnie rynek zareaguje wzrostami. Ale wątpię, żeby odwróciły trend. Kurs skoczy, kurs spadnie, dokładnie tak jak wiosną, a potem będzie wisiał na poziomach 16-19 zł.

No dla kogoś kto kupuje po 10 pln kurs na poziomie 19 pln to prognoza wręcz wyborna :)

Ja osobiście obstawiam spadki do 7-8 i potem odbicie ale nie szacuje ram czasowych, nie pierwszy (i nie ostatni) raz ma być dobrze (total, ebor i jakaśropa). Ale to wszystko oczywiście na konto nowej emisji więc jest kolejny klasyk Oila.

Największy pozytyw walnego to fakt, że mamy znów całe abecadło do dyspozycji :D

EDIT: dodam, że dla mnie podobnie jak przedmówcy ten Cypr to łyżka dziegciu.
Nie wiadomo co to i tylko zostawia wrażenie typowej kombinacji alpejskiej w wykonaniu pana K. Czasem jazda do obecnego poziomu to aby nie długofalowy plan Francuzów na wejście za miedziaki w rezerwy Kazachów? Dzisiaj jak się zastanawiałem, w którą stronę iść po walnym taka mi przyszła do głowy teoria spiskowa.
Edytowany: 31 października 2010 16:18

Cortez1905
0
Wysłane: 31 października 2010 16:10:53 przy kursie: 10,39 zł
Wiesz Mieszko ten przedział cenowy o którym piszesz w ostatnim zdaniu bardzo by mi odpowiadał king
Puki co możemy tylko kibicować od wtorku na giełdzie i patrzeć się w monitory jak kurs będzie sie kierował w ...
Trzymam papier dalej(do końca roku )info jak pisałem wcześniej bez rewelacji oczywiście można wyłuskać parę rodzynek w tym cieście ale dochodzi jak wiemy parę następnych znaków zapytania.
Wiem że jest tu też akcjonariat który zaczyna głośno też pisać że ta maszyna(firma) pomału wchodzi na odpowiedni tryb przyszłościowy.
Czytając to i inne fora z tytułem Petrolinvest dowiedziałem się też że jest to firma nieobliczalna i bezwzględna .
Jeżeli mam sie nauczyć pokory na giełdzie to myślę że lepiej nie moglem wylosowaćd'oh! Angel
A jak mi się poszczęści to nie omieszkam też tu się tym z wami podzielić.Dancing

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 31 października 2010 16:24:50 przy kursie: 10,39 zł
Co się stało z tym gazem, który kupili? O ile dobrze liczę, to gaz zdrożał od tamtego momentu o jakieś 15%.

Think
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Wielki_Szu
0
Wpisów: 208
Wysłane: 2 listopada 2010 10:19:10 przy kursie: 10,12 zł
Zaczęło się naganianie na Petrola :
www.pb.pl/2/a/2010/11/01/Petro...

discopolo
0
Wysłane: 2 listopada 2010 10:30:38 przy kursie: 10,12 zł
Myślę że obecnie nikt na Petrola nie "naciąga". Chyba nawet Rysiowi chwilowo pasuje trzymanie kursu 10zł. Gdyby było inaczej to dałby obszerny wywiad w TVN CNBC wyjaśniający szczegóły strategii i tym samym zachęcający do inwestowania w papier.
Tymczasem na stronie Petrola królują wywiady z Gricukiem z 2007r. Angel
A my właściwie niczego nie wiemy o tym pomyśle z Borodoksnieft, o harmonogramie odwieszenia kluczowych umów itd. To raczej kursowi nie sprzyja.

Zapomnijcie o zjeździe poniżej 10zł. Przecież te wszystkie rysiowe Nihonswi itp. muszą odkupić sprzedane akcje. Prawdopodobnie robią to po obecnych cenach a polityka (nie)informacyjna spółki temu sprzyja.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 2 listopada 2010 13:48:28 przy kursie: 10,12 zł
I na jak długo wystarczyłby ten "obszerny wywiad"? Dzień, dwa? Poza tym - czy ktokolwiek mu jeszcze wierzy? oprócz tego nie rozumiem, dlaczego "rysiowe Nihonswi" miałoby kupować cokolwiek już teraz, skoro dycha trzeszczy tak obiecująco... Jakbym ja miał coś odkupować, posiadając jednocześnie dużą pozycję na danym papierze, to bym poczekał aż zleci poniżej 10,1, potem sam wyrzucił w rynek tyle akcji, żeby tę cenę jednak zbić poniżej dychy i pojechał wszystkim drobnym po stopach. I co zrobi Rychu? Będzie od nich skupował za własne? Udzielał wywiadów? A może się położy przed jakimś większym biurem maklerskim i rozedrze koszulę, a geście Rejtana? :)
Tymczasem - stop wywalił mnie z waloru. Mam więc już tylko te nieszczęsne 10 sztuk:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 3 listopada 2010 19:53

discopolo
0
Wysłane: 2 listopada 2010 14:56:51 przy kursie: 10,12 zł
To zależy co by powiedział. Pamiętajmy że odwieszenie EBOiRu byłoby jednocześnie końcem kontrowersyjnych emisji.
Nie trzeba wierzyc Rysiowi żeby byc spokojnym o to że EBOiR narzuciłby porządany ład korporacyjny.
Rysiowe Nihonswi nie mogą już długo czekac, bo współpraca z Total i EBOiR się zbliża, a wątpię żeby po podjęciu tej współpracy kurs był poniżej obecnych wartości.
Czas na kupowanie jest już krótki.

Tak to już jest ze ścisłymi stopami.

bizi
0
Wpisów: 53
Wysłane: 2 listopada 2010 15:25:41 przy kursie: 10,12 zł
A czy nie bezpieczniej i zdrowiej zostosowac po prostu "odwrotne stopy" na Petrolu. Jest to wrecz idealna spolka do tego.. Czyli ustawiasz zlecenie PKC, ktore ma sie wykonac jak kurs wzrosnie +X% (mysle, ze na obecna chwile 8-9% jest OK), zlecenie nastepnie codziennie przegledasz i ewentualnie modyfikujesz. Nie tracisz nic a jak w koncu zaczna sie te mega-hiper-wzrosty to tez sie zalapiesz..

Choc osobiscie to mysle, ze jakby nawet mialy nastapic to Rysio zdazy zrobic dodruk na odpowiednio ilosc sztuk, tak zeby wyszlo jak zwykle (transfer srodkow pienieznych od malych szejkow do duzego szejka)..

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

55 56 57 58 59

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,271 sek.

hfehnpmz
vrczivkf
epccuuxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qsedqxvz
yhkkoakx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat