PARTNER SERWISU
wpoqqqev
5 6 7 8 9
janinho
0
Wpisów: 86
Wysłane: 8 listopada 2010 20:58:01 przy kursie: 50,25 zł
krzysztofnet napisał(a):
chodzą słuchy, że do końca września Amica ma zostać przejęta. cena wezwania 60zł.
info z nieoficjalnego źródła, zobaczymy...

czy temat przejęcia się jakoś rozwinął?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 listopada 2010 02:43:30 przy kursie: 51,00 zł
Omówienie wyników kwartalnych Amica S.A za III kwartał roku 2010

W II kwartale tego roku nastąpiła finalizacja umowy z Samsungiem, czyli sprzedaż fabryk kuchni i lodówek, wraz z nieruchomościami, półproduktami i materiałami. Transakcja ta pozwoliła na obniżenie zadłużenia spółki, ale obejmowała także umowę na odbiór produkcji fabryk przez Amicę do dnia 31.III.2011 roku. Przez ten fakt Amica stała się dystrybutorem sprzętu zamiast producentem we wspomnianych segmentach, co musiało rzutować na wyniki.

Sprawozdanie się czyta i analizuje bardzo ciężko, bo prawie wszystko jest podane narastająco i ciężko wyodrębnić zmiany jakie zaszły w przedsiębiorstwie. Dodatkowo pojawiło się parę błędów, co nie najlepiej świadczy o samym sprawozdaniu.

Przychody spółki spadły w relacji 3q/3q o ponad 2 procent, czemu prawdopodobnie winny jest umacniający się złoty. Nieco zaskakujący jest większy spadek kosztów własnych od spadku przychodów, co pozwoliło na wzrost zysku brutto na sprzedaży. Rentowność brutto zwiększyła się o 1,1 punktu procentowego do poziomu 25%. W związku z transakcją sprzedaży ZCP do Samsunga musiała ulec zmianie struktura sprzedaży. Przychody osiągnięte z produkcji po spadku o ponad 18 procent wyniosły 232 miliony. Sprzedaż Towarów i materiałów wzrosła o 41%. do poziomu 120 milionów.

Marża brutto na sprzedaży dla Produktów zwiększyła się tylko o 0,9 procenta, natomiast mocno wzrosła rentowność dla towarów i materiałów, gdzie przyrost wyniósł ponad 6 punktów procentowych.

Koszty sprzedaży obniżyły się o 3%, czyli ciut bardziej niż wynikałoby to ze spadku przychodów. Nieźle to wygląda jeśli wziąć pod uwagę choćby koszty transportu.
Zaskakująco wzrosły koszty zarządu. Kwotowo nie jest to duża kwota, w zasadzie do pominięcia, ale jeśli Amica miała o ¼ mniej aktywów pod zarządzaniem to można było się spodziewać spadków tego rodzaju kosztów. Spółka w sprawozdaniu, co prawda, narastająco twierdzi, że to poprzez koszty wydzielenia ZCP. W tym kwartale nie powinny być już rozliczane, bo w końcu od momentu wydzielenia minęło już sporo czasu.
Zysk ze sprzedaży był czyli wynik operacyjny przed uwzględnieniem pozostałej działalności operacyjnej był jeszcze większy od zeszłorocznego o 9 procent i wynosił 24,1 miliona złotych.
Wynik zaczyna się psuć od tego poziomu RziS. Saldo działalności pozostałej obciążyło wynik kwotą 4,5 miliona, natomiast w poprzednim roku pozwoliło zwiększyć wynik 600 tysięcy. Co zostało w tym miejscu dokładnie rozliczone nie wiadomo. To spowodowało erozję wyniku operacyjnego o prawie 14%.

Na działalności finansowej wynik wygląda dużo lepiej. W tym kwartale wykazano zysk w kwocie 6,6 miliona złotych wobec straty ponad 7 milionów w roku ubiegłym. Za poprawę wyniku odsetki od dużo mniejszego zadłużenia obciążyły wynik kwotą mniejszą tylko o 3,3 miliona. Reszta jest niewiadomego pochodzenia i można tylko spekulować, że były to rozliczone, nierozliczone nieefektywne zabezpieczenia i różnice kursowe.

Zysk brutto nie wyglądał jeszcze źle, bo był mniejszy raptem o 8% i wynosił 13 milionów złotych. Wynik netto zniszczył podatek dochodowy w kwocie ponad 7 milionów złotych, co spowodowało spadek zysku na poziomie netto o ponad 37%.

Ciekawe wnioski można wysnuć z rachunku segmentowego, choć nie do końca pełne ponieważ tabela amortyzacji jest w przekopiowana z poprzedniego sprawozdania, wobec czego wychodzi, że w tym kwartale jej nie było

kliknij, aby powiększyć

Co oczywiste spadły aktywa w segmentach należących do ZCP czyli pralek i lodówek. Umowa obejmowała także zobowiązanie do odbierania produktów ze sprzedanych linii produkcyjnych wobec czego przychody w dramatyczny sposób nie spadły, a zmieniły się tylko preferencje konsumentów. Dlaczego tak się stało ciężko powiedzieć, ale spółce zdarzało się już nie dostosować asortymentu do preferencji klientów. W kluczowym segmencie czyli kuchniach zanotowano spadek sprzedaży, ale przy wzroście marży. Skoro wcześniej posiadając produkcję nie potrafiono wykazać dodatniej marży na lodówkach i pralkach to teraz tym bardziej. Znaczący wzrost zanotował segment towarów, ale ze spadkiem marży. Uwagę zwracają pozostałe, czyli nie przypisane do segmentów aktywa. Obecnie to około 2/3 wszystkich aktywów. Dużo, a z pewnością utrzymywanie tych aktywów kosztuje. Prawdopodobnie dałoby się coś uwolnić, co pozwoliłoby obniżyć koszty z amortyzacją na czele. Nieco dziwią nakłady inwestycyjne akurat w tym miejscu, ale żeby się bardziej zdenerwować wypadałoby wiedzieć więcej, czego niestety sprawozdanie nie umożliwia.

Przepływy operacyjne w tym kwartale były ujemne na kwotę 14,5 miliona złotych. Stało się tak, bo 37,7 milionów zaległo w kapitale obrotowym, w szczególności wzrost należności. Zmiana zobowiązań jest równoważona przez zmianę rezerw. Przepływy z działalności inwestycyjnej są dodatnie, natomiast finansowe ujemne, bo spółka spłaciła część kredytów i zapłaciła odsetki.

Spada udział długu w kapitale, ale nadal jest wysoki -68%. Dzięki sprzedaży części majątku spółka poprawiła wskaźniki płynności. Rotacje zapasów i należności nie zmieniły się w porównaniu do poprzedniego kwartału. Prac nad efektywnością nie widać, ale na tle sektora wygląda dobrze.
Rentowności pozostawiają sporo do życzenia. Pomimo nie najgorszego ROA spółka nie potrafi na razie wypracować porządnego ROE. Rentowności na każdym poziomie nie są zadowalające.

Taka sytuacja może jeszcze trwać do momentu wygaśnięcia umowy z Samsungiem, bo wynik rozwalają nierentowne pralki i lodówki. Po jej zakończeniu spółka może zrobić coś z nieefektywnymi segmentami działalności. Sprzyjać będzie polepszenie sytuacji w sektorze mieszkaniowym, stabilizacja na wschodzie oraz ze względu na wpływy walutowe słaby złoty i mocny rubel.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

dreamer
0
Wpisów: 89
Wysłane: 12 listopada 2010 10:47:54 przy kursie: 50,00 zł
Raport fantastyczny. Trzeba miec nadzieje, ze trend bedzie utrzymany king

smyrko1
0
Wpisów: 157
Wysłane: 24 listopada 2010 09:54:19 przy kursie: 47,80 zł
wkraczamy w decydujacy moment:

"Nie­miec­ki pro­du­cent AGD kon­cern BSH za­koń­czył ba­da­nie ksiąg Ami­ki Wron­ki – do­wie­dział się „Par­kiet”. Do 30 li­sto­pa­da ma czas na pod­ję­cie de­cy­zji co do ewen­tu­al­nych in­we­sty­cji w pol­ską spół­kę. We­dług naszych nie­ofi­cjal­nych źródeł przed­sta­wi­cie­le Ami­ki zło­ży­li do KNF in­for­ma­cję, iż pro­wa­dzą roz­mo­wy, w wyniku któ­rych mo­że dojść do sprze­da­ży spół­ki" Parkiet 24.11.2010.

dlaczego kurs spada skoro w gre wchodzi powyzsze rozwiazanie. Chodza sluchy ze wezwanie ma byc po 60zl...

co sadzicie?

Zindo
0
Wpisów: 135
Wysłane: 24 listopada 2010 11:11:35 przy kursie: 47,80 zł
Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Technicznie wygląda na odwrót od wzrostów. Tym bardziej że nie przebiliśmy wieloletnich szczytów na AMC. Może już to wszytko jest w cenach. O tym zamówieniu na 200 tys. kuchni lub o przejęciu Amici przez BSH to już dawno wiadomo a jak porozumienia nie ma tak nie ma.

DMinds
0
Wpisów: 23
Wysłane: 24 listopada 2010 11:40:18 przy kursie: 47,80 zł
Negocjacje z Niemcami są trudne, bo każdy chce jak najwięcej utargować, i dlatego trwają już tak długo. Jednak tak naprawdę w interesie obu stron jest porozumienie, więc jestem przekonany, że do porozumienia dojdzie w ciągu 2 tygodni.

Zresztą gdyby sprawa rozbijała się o poważne rozbieżności, to już dawno nasi zachodni sąsiedzi zerwaliby negocjacje...

Racjonalnie rozumując, to Amica powinna dostać kontrakt (choć nie spodziewałem się aż 200 000 szt.), ale działania obu stron i intuicja nie pozwalają mi wykluczyć również przejęcia (choć od samego początku wyglądało mi to nieprawdopodobnie).
Cóż, po umowie z LG to już mnie Amica nie jest w stanie niczym zaskoczyć :)

smyrko1
0
Wysłane: 25 listopada 2010 13:10:02 przy kursie: 42,82 zł
skąd taka podaż?
czyżby fiasko w negociacjach z BSH?

DMinds
0
Wysłane: 25 listopada 2010 14:25:50 przy kursie: 42,82 zł
Jak nie BSH to Samsung - planuje zwiększyć produkcję o 500%, więc prędzej czy później Amica zostanie sprzedana (lub jej wybrane fabryki).
Co do fiaska, to ja raczej wąpię, choć podaż faktycznie zaskakująco duża.

smyrko1
0
Wysłane: 25 listopada 2010 18:16:10 przy kursie: 42,82 zł
od niedawna jestem akcjonariuszem tej perełki, ale to co dziś kurs a konkretniej mówiąc sprzedający wyczyniał to graniczyło z paniczną wyprzedażą.

W TvnCnbc mówili, że kontaktowali się z zarządem i uzyskazli informacje, że na dzisiejszym spotkaniu nie było nic niepokojącego. Nie ma też konkretów dotyczących decyzji sprzedaży/wsółpracy z BSH.

Zadaję zatem pytanie kto i po co tak usilnie sprzedawał? Ktoś jest głębiej poinformowany i zależy mu na sprzedaży lub zbiciu kursu, bo na zagrywkę analityczną to na pewno nie wygląda.

Ciekawe czy jutro otworzy się wysokim TKO aby odrobić dzisiejsze bezpodstawne straty.

Spodziewałem się kontynuacji wzrostów na tej spółce pod kątem sprzedaży BSH w granice 60zł bo o takiej kwocie spelulowano, ale giełda jest nieobliczalna.

Chętnie poznam wasze opinie o dniu dzisiejszym i najbliższej przyszłości tej spóki

janinho
0
Wysłane: 25 listopada 2010 18:49:33 przy kursie: 42,82 zł
Wczoraj sądziłem, że po informacji z parkietu kurs podskoczy 5-6% i żałowałem, że nisko ustawiony SL pozbawił mnie akcji. Gdy sprawdziłem notowanie w ciągu dnia byłem mocno zdziwiony jak zobaczyłem ponad 3% na minusie. Każda kolejna transakcja była coraz niższa i stwierdziłem, że widły dzisiaj będą. Tam ustawiłem zlecenie kupna :)

Dziwna ta sesja na Amice. Nikt duży chyba nie sprzedawał. Teorii spiskowych,że "ktoś coś wiem" też bym nie szukał. Może sporo SL poszło? Kurs nie dawno był na maksimach, których nie przebił i więc każdy, które swoje zarobił podciągnął SL i poszła lawina.

Jutro kurs odrabia ? Pray

DMinds
0
Wysłane: 25 listopada 2010 21:32:28 przy kursie: 42,82 zł
Zasadniczo mam podobne odczucia - zrobiła się niezła panika i graczom puściły zwieracze.
Jednakże wbrew zdrowemu rozsądkowi nie zdziwiłbym się, gdyby odreagowanie zostało jutro mocno zniwelowane i otworzyło drogę do dalszych spadków.
Po prostu od negatywnej reakcji na dobre wyniki kurs zachowuje się wbrew logice.

P.S.
Pomimo pesymistycznego wydźwięku powyższych słów ja swój pakiet potrzymam jeszcze, a jeżeli znajdę wolne środki to jeszcze powiększę - póki nie ma żadnych informacji, to nie ma co panikować.

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 25 listopada 2010 21:54:28 przy kursie: 42,82 zł
Spółka spada prawie 10,5% w jeden dzień, a ludzie się jak owieczki zastanawiają: o, to nie może być spisek, o to nie może być gruba ryba. Nie było żadnego dziś infa no przecież, jutro musi odrobić te nieracjonalne spadki. I golenie trwa w najlepszej nieświadomości maluczkich. Można sie założyc, że przyjdzie info, co jawnie dowiedzie kolejnego giełdowego oszustwa.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 25 listopada 2010 22:23:02 przy kursie: 42,82 zł
Jak byś się Manko założył w prima aprilis to byś przegrał... Wtedy poleciała 17% :)

DMinds
0
Wysłane: 26 listopada 2010 10:15:22 przy kursie: 43,50 zł
mankomaniak napisał(a):
Spółka spada prawie 10,5% w jeden dzień, a ludzie się jak owieczki zastanawiają: o, to nie może być spisek, o to nie może być gruba ryba. Nie było żadnego dziś infa no przecież, jutro musi odrobić te nieracjonalne spadki. I golenie trwa w najlepszej nieświadomości maluczkich. Można sie założyc, że przyjdzie info, co jawnie dowiedzie kolejnego giełdowego oszustwa.

Sugerujesz więc lewe zagranie i dalsze spadki? A co potem wg ciebie?

janinho
0
Wysłane: 28 listopada 2010 04:52:53 przy kursie: 43,50 zł
Jeżeli ufać AT to aktualnie utworzył się "krzyż harami", który zwiastuje kontynuacje trendu Whistle

smyrko1
0
Wysłane: 28 listopada 2010 11:20:03 przy kursie: 43,50 zł
masz na mysli kontynuacje trendu wzrostowego?

blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 28 listopada 2010 12:41:59 przy kursie: 43,50 zł
Jeśli próbować wróżyć z formacji świecowych, to rzeczywiście krzyż harami pasuje najbardziej, jednakże dolny cień doji wychodzi znacznie poza pierwszą świecę, zatem imo jeszcze zmniejsza to znaczenie patternu (choć niby dopuszczalne - www.candlesticker.com/Cs31.asp...).
Średnioterminowo do skasowania trendu spadkowego jeszcze droga daleka:

kliknij, aby powiększyć

smyrko1
0
Wysłane: 28 listopada 2010 13:42:29 przy kursie: 43,50 zł
to mozna wnioskowac ze Amica zejdzie ponizej 40zl?
Zatem nadzieje w zleceniu BSH co powinno spelulacyjnie zmienic kierunek kursu.

P.S. niewykluczona rowniez opcja przejiecia i wezwania po duzo wyzszym kursie.

DMinds
0
Wysłane: 29 listopada 2010 18:52:40 przy kursie: 43,00 zł
Cóż, w związku z zakończeniem negocjacji z BSH jutro to raczej czerwono będzie...

Cytat:
Zarząd Amica Wronki S.A. (dalej jako „Spółka”) działając na podstawie art. 57 ust. 3 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku – o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, przekazuje do publicznej wiadomości informację poufną, której ujawnienie zostało opóźnione w oparciu o postanowienia Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 13 kwietnia 2006 roku oraz informuje, że zakończone zostały negocjacje w sprawie podjęcia strategicznej współpracy z BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH z siedzibą w Monachium, w tym także w zakresie potencjalnych możliwości inwestycji kapitałowych.
W dniu dzisiejszym Spółka otrzymała od BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH informację
potwierdzającą zakończenie negocjacji - strony odstąpiły od dalszych rozmów prowadzonych w
oparciu o treść porozumienia zawartego w dniu 2 września 2010 roku (Cooperation Agrement), w którym wyraziły ewentualne intencje nawiązania współpracy.
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
Edytowany: 29 listopada 2010 19:14

DMinds
0
Wysłane: 29 listopada 2010 20:35:29 przy kursie: 43,00 zł
Swoją drogą, to czy przypadkiem właśnie nie 2. wrześnie była taka ładna czarna świeczka?
Kolejna tuż przed upublicznieniem powyższej informacji... Chyba Amica ma przecieki jak stara pralka.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE amica

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,275 sek.

hgwmizxp
kveomgvr
yalslpxq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
piqyuhjc
gnynnqam
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat