Witam,
Artykul "Optymalizacja podatkowa w inwestowaniu" jak najbardziej trafiony czasowo i dzieki Stockwatch'owi za niego...Mam jednak pare pytan ktore nie daja mi spokoju

.
1. Porownywane sa dwa przyklady optymalizacji. Z czego 2 uznany jest za drozszy ze wzgledu na koszty tranzakcji. Gdyz wedlug autora koszty w przypadku 1 przykladu:
"W podanym przykładzie nie uwzględniono prowizji od zbycia i nabycia, a te wyniosłyby około 120 zł i stanowiły całkowity koszt optymalizacji." Mi wychodzi troche wiecej:
Kupno 1000 akcji PLX * 30 * 0,38% = 114
Sprzedaz 1000 akcji PLX * 18 * 0,38% = 68,4
Kupno 715 akcji PLX * 18 * 0,38% = 48,9
Kupno 1000 praw poboru po 5,1 = 19,38 zakladam standardowy koszt tranzakcji 0,38%
Wyszlo kolo 250 pln...jak wyszlo to 120 pln?
2. Uwzglednienie w przykladzie 2, zmiany ceny TWPP wyglada na celowe zwiekszenie kosztow drugiej tranzakcji, tylko po to, aby przekonac, ze pierwszy scenariusz jest najlepszy. Temu samemu sluzy ustalenie ceny zakupu PLX nie na poziomie 30 pln, a 28,25pln.
Czemu?
3. Jesli wogole nie porownujemy jablek do jablek i uwzgledniamy strate na TWPP w drugim przykladzie, to nie jest to tez przypadkiem element zmieniejszajacy nasz podatek?
4. Przyklad 2 - kompletnie nie kapuje czym on sie tak naprawde rozni od pierwszego. Oprocz informacji ze w kolenym roku sprzedajemy PDA...co ma zerowy wplyw na zobowiazanie finansowe z roku poprzedniego.
5. Przyklad 2 - jak byla wyliczona podstawa do podatku w roku nastepnym?
"Podatek został zrolowany na rok 2010, gdzie zapłacimy podatek od tysiąca sprzedanych PDA, czyli kwoty 11 550 zł."Koszty zakupu PDA to 5100 pln. Przychod ze sprzedazy PDA to 16550pln. Roznica to 11450 pln. Pomijajac koszty tranzakcyjne. Skad ta roznica?
Bardzo prosze o rozwijanie moich watpliwosci.
Pozdrawiam
Citrom