PARTNER SERWISU
njlpafnb
84 85 86 87 88
SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 8 listopada 2010 19:58:49 przy kursie: 15,50 zł
Teresa napisał(a):
Termin zmienił się i raport będzie 9.11.

Polecam jak zawsze śledzenie terminów w terminarzu SW
http://stockwatch.pl/terminarz/
wave

Dziękuje. Śledze i nawet sobie wydrukowałem :) Mam jeszcze datę 10 listopada.
Edytowany: 8 listopada 2010 20:40

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 8 listopada 2010 20:37:59 przy kursie: 15,50 zł
spectrum napisał(a):
Witam serdecznie !
Wyglada na to, ze czeka nas zjazd w okolice 1,45. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja i wykresy rowniez. Wystawilem juz koszyczki i czekam az sypacze wrzuca.
Rozumiem, ze chca zarobic wiecej i kupic taniej od tych co spanikuja. Ja tez chce
skorzystac z okazji. Grubaski spychajcie szybciej, zeby nie trwalo to wiecznosc.
Pozdrawiam.

Drogi kolego. Tak naprawdę to o krótkoterminowym kierunku kursu zadecydują jutrzejsze wyniki kwartalne a w mniejszym stopniu AT. Jeśli raport będzie pozytywny to będzie kierunek północny i wszyscy będziemy się cieszyć. Info o przyspieszeniu publikacji wyników może napawać optymizmem.
A jeśli chodzi jeszcze o at to co prawda na intra ostatnio kilka razy schodziliśmy poniżej ważnego wsparcia 1,55 (pierwszy raz połamało SL i zanurkowaliśmy nawet przez chwile do 1,44) ale już na zamknięciach sesji poziom 1,55 był zawsze utrzymywany. Obecnie silne opory są na 1,68 a potem 1,9. Dalej ogranicza nas już jedynie wyobraźnia Dancing. Ale ja bardziej niż do AT przywiązuję wagę do fundamentów a te spółce są coraz bardziej solidne (co potwierdza analiza wskaźnikowa). Zatem jutro muszą nastąpić jakieś rozstrzygnięcia.

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 8 listopada 2010 23:38:01 przy kursie: 15,50 zł
SpartaN napisał(a):
Teresa napisał(a):
Termin ...

5 listopada DUDA podała nowy termin.
Zmiany są na bieżąco wprowadzane dlatego warto częściej zaglądać do terminarza wave
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 8 listopada 2010 23:38

mrz
mrz
0
Wpisów: 17
Wysłane: 9 listopada 2010 08:37:58 przy kursie: 15,50 zł
SpartaN napisał(a):
Teresa napisał(a):
Termin zmienił się i raport będzie 9.11.

Polecam jak zawsze śledzenie terminów w terminarzu SW
http://stockwatch.pl/terminarz/
wave

Raport już jest:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

broker_ns
0
Wysłane: 9 listopada 2010 08:55:53 przy kursie: 15,50 zł
Mamy już raporcik.

Pierwsze wrażenie jest pozytywne. Przede wszystkim wreszcie odnotowano wzrost przychodów r/r o 5% a k/k o 15% (wcześniej problemem spółki były m.in. malejące przychody) - bardzo wzrósł im eksport oraz zysk na poziomie 7,4 mln w III Q oraz 25 mln za 9 m-cy! Mamy cały czas dodatnie przepływy pieniężne w IIIq jak i z 9 m-cy z działalności operacyjnej. Sadzę że wykonanie planu 30 mln zł za 2010r spokojnie będzie przekroczone. Tyle krótko dalej się wczytuję szczegółowo. thumbright

O szczegółową analizę prosimy naszych specjalistów z SW.
Edytowany: 9 listopada 2010 08:56

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 9 listopada 2010 08:56:12 przy kursie: 15,50 zł
szybki rzut oka i... mozna cytowac Mistrza: 'ja wam mowie jest dobrze, jest dobrze, jest dobrze, ale nienajgorzej jest' Boo hoo!
a teraz siedze cicho na rzyci i czekam na opinie specow Silenced ktorych pozdrawiam i skladam wyrazy glebokiego szacunku ich szarym komorkom notworthy
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

bartekbb
0
Wpisów: 88
Wysłane: 9 listopada 2010 10:07:46 przy kursie: 16,10 zł
znalazłem ciekawy komenatarz na jedny z blogów:

Link

Czy niezbyt optymistycznie?

paczosnek
0
Wpisów: 37
Wysłane: 9 listopada 2010 10:52:48 przy kursie: 16,10 zł
Zastanawiające jest słabe odbicie kursu po tak pozytywnym raporcie. Think
Historie o zbijaniu kursu przed wynikami od dziś nie aktualne.
Walczymy o utrzymanie 1.60 a gdzie tu mowa o przebiciu poziomu 1.66 istotnego z punktu AT.

DMinds
0
Wpisów: 23
Wysłane: 9 listopada 2010 11:11:40 przy kursie: 16,10 zł
Do 15:30 utrzymanie 1,60zł jest raczej nierealne. Drobni inwestorzy mają dość mozołu z Dudą i sprzedają wszystko jak leci. Po obiedzie może się to wyrówna, ale póki co realne jest liźnięcie wczorajszego zamknięcia. Jeśli dzisiaj DUDA zamknie się na zielono, to jutro od rana znowu atak na północ, ale z uwagi na 11 listopada, to raczej nie jestem optymistą.
Edytowany: 9 listopada 2010 12:28

broker_ns
0
Wysłane: 9 listopada 2010 11:52:31 przy kursie: 16,10 zł
Kurs faktycznie mógłby się zachowywać trochę lepiej w kontekście wyników za IIIQ ale nie ma co się tez martwić - no chyba, że ktoś liczył na szybki niewielki zysk. Dziś rano jak już doszło i zatrzymało się na 1,62 to wiedziałem, że to nie będzie jeszcze to "właściwe" wybicie - za małe obroty. Dla mnie ważne jest że spółka pokazała w raporcie właściwy kierunek rozwoju i powoli odbudowuje również utracone wcześniej przychody - głównie w dziedzinie eksportu oraz że jest już w stanie co kwartał generować dodatni wynik finansowy oraz przepływy pieniężne. W przyszłym roku nasz prosiaczek ma duże szanse aby stać się jedną z najbardziej jaśniejących spółek naszego parkietu hello1 .

Poczekajmy na raport naszych specjalistów z SW i zobaczymy czy podzielają mój ostrożny entuzjazm d'oh! .
Edytowany: 9 listopada 2010 12:28

broker_ns
0
Wysłane: 9 listopada 2010 17:52:42 przy kursie: 16,10 zł
Tak jak już wcześniej wspominałem za cały rok zysk netto powinien być grubo powyżej 30 mln zł co potwierdza sam prezes dziś na konferencji:

gospodarka.gazeta.pl/gospodark...

A tutaj dodatkowo na stronie internetowej spółki prezentacja wyników za IIIQ dla tych co lubią bardziej obrazowe i czytelne przedstawienie wyników ( a nie w tabelkach):

www.pkmduda.pl/pub/File/prezen...

Znajdują się tak również pewne ważne informacje, których nie doszukałem się w raporcie np. że ubój w zakładach PKN Duda za 9 m-cy b.r. był prawie na takim samym poziomie co za 9 m-cy 2009r co oznacza że za spadek przychodów r/r odpowiada jednak niższa cena rynkowa surowca a nie mniejszy przerób ilościowy mięsa w zakładach spółki. Podsumowując raz jeszcze bardzo pozytywne wyniki kwartalne pokazała nam spółka. Zobaczymy jak im wyjdzie z akwizycjami bo podtrzymują nadal przeznaczenie 100 mln zł na to w przyszłym roku na ten celthumbright

Edytowany: 9 listopada 2010 17:53

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 9 listopada 2010 23:09:21 przy kursie: 16,10 zł
Omówienie skonsolidowanego sprawozdania za trzeci kwartał PKM Duda

Kolejny dobry kwartał Dudy, restrukturyzacja idzie pełną parą, pozytywny trend w wynikach zapoczątkowany w tym roku potwierdzony w wynikach trzeciego kwartału. Systematyczna poprawa sytuacji finansowej odzwierciedlona w dalszej poprawie ratingu na naszym portalu, co prawda znajduje się on ciągle w strefie zagrożenia, ale moim zdaniem z dalszymi perspektywami wzrostu, ale o tym w dalszej części.

www.stockwatch.pl/gpw/duda,wyk...

W raporcie Duda informuje, iż przychody trzeciego kwartału w porównaniu do tego samego okresu roku poprzedniego wzrosły o ponad 5% a porównaniu do 2Q bieżącego roku aż o 15% trend jak najbardziej pozytywny, ale oczywiście zarząd podkreślił to co chciał. Przyglądając się przychodom narastająco zauważalny jest spadek generowanego obrotu o prawie 12%, czyli sporo. Głębsza analiza pokazuje, iż wynika to z jednej strony z spadku cen mięsa wieprzowego i utrzymujących się w pierwszym półroczu niskich cen zbóż , z drugiej strony również z programu restrukturyzacji m.in. zaprzestania obsługi nierentownych kontraktów czy ograniczania współpracy z klientami o wysokim ryzyku kredytowym.

Pomimo spadku przychodów za trzy kwartały 2010 firma wygenerowała znacznie wyższy zysk na działalności operacyjnej – wzrost z 20 MPLN na 45 MPLN robi wrażenie, jednym słowem proces restrukturyzacji przynosi jak pożądane efekty. Ostatecznego wyniku nie obciążają już potężne koszty finansowe, które wynikały z rozliczenia i wyceny opcji. W bieżącym okresie koszty finansowe to głównie odsetki od zobowiązań kredytowych, które powstały w wyniku konwersji transakcji pochodnych.

W strukturze bilansu największe zmiany nastąpiły w 2Q, ale ze względu, iż było to już szczegółowo opisane w ostatniej analizie to ten fakt pomijam. W bieżącym raporcie widać już wpływ gotówki z emisji akcji serii H, aktualnie na kontach spółki leży już prawie 90 MPLN, dzięki czemu znacznie poprawiły się wskaźniki płynności. Niestety gotówka w mojej ocenie zostanie głównie przeznaczona na buy back akcji od banków, w sprawozdaniu jest informacja, iż spółka takie negocjacje już prowadzi, ale dokładniejszych informacji ciągle brak.

Kolejny dobry kwartał również pod względem przepływów pieniężnych, na działalności operacyjnej spore nadwyżki wynikające głównie z wygenerowanego zysku oraz amortyzacji. Jeżeli chodzi o inwestycja to tutaj przepływy gotówki znikome – w mojej ocenie spółka w ostatnich kwartałach skupiła się na restrukturyzacji organizacji, inwestycje poszły trochę odstawkę wynika to również po części z znacznie przekroczonych w poprzednich kwartałach wskaźnikach zadłużenia.

Jeżeli chodzi o rating na naszym portalu to jest on ciągle obciążony wynikami 4Q 2009. Znaczne straty wygenerowane w tamtym okresie wynikające z rozliczenia transakcji pochodnych ciągle zaniżają wynik na działalności operacyjnej za ostatnie 12 miesięcy. Przeprowadziłem w własnym zakresie krótka symulacje i przy założeniu, że Duda w ostatnim kwartale wygeneruje około 20 MPLN zysku z działalności operacyjnej to rating bez żadnego problemu powinien wydostać się z strefy zagrożenia.

Podsumowując, o ile po 2Q było można mówić o pewnych oznakach poprawy to po analiza wyników trzeciego kwartału wskazuje już na pewien pozytywny i trwały trend. Prowadzony pod okiem banków proces restrukturyzacji przynosi efekty, choć na pewno spółka przez kilka kwartałów w związku ciągle dość sporym poziom zadłużenia i koniecznością przeprowadzenia buy back akcji będzie miała ograniczone możliwości w zakresie ewentualnych inwestycji czy akwizycji. Wycena wskaźnikowa na naszym portalu trochę się „rozjeżdża”, ale przypominam że już po następnym kwartale EBITA będzie dodatnia, a pozostałe wskaźniki wskazują na niedowartościowanie …

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Szczepan Łangowski
0
Wysłane: 9 listopada 2010 23:24:00 przy kursie: 16,10 zł
Do sprawozdania jeszcze mała uwaga, w danych finansowych spółka informuje, iż liczba akcji na dzień publikacji raportu to 226 422 590. Wg mnie nie uwzględnia ona emisji akcji serii H,a na dzień publikacji akcje zostały zarejestrowane, kasa z emisji wpłynęła, kapitały podniesione, czyli powinno być 308 891 433. Wartość księgowa na akcję powinna wynosić w takim wypadku 1,21 a nie 1,64. C/WK wzrośnie do 1,34 co i tak jest poziomem atrakcyjnym dla inwestora.

broker_ns
0
Wysłane: 10 listopada 2010 08:58:52 przy kursie: 16,10 zł
Dziękujemy Panie Szczepanie za analizę.
Cytat:
eżeli chodzi o rating na naszym portalu to jest on ciągle obciążony wynikami 4Q 2009. Znaczne straty wygenerowane w tamtym okresie wynikające z rozliczenia transakcji pochodnych ciągle zaniżają wynik na działalności operacyjnej za ostatnie 12 miesięcy. Przeprowadziłem w własnym zakresie krótka symulacje i przy założeniu, że Duda w ostatnim kwartale wygeneruje około 20 MPLN zysku z działalności operacyjnej to rating bez żadnego problemu powinien wydostać się z strefy zagrożenia.

Również mi ten IVQ 2009 nie pasuje - bo psuje nam wszystkie wskaźniki oparte o wynik finansowy. Ale jak już będą pełne dane roczne za 2010 oraz wynik na poziomie ok 33-35 mln zł to już cała analiza wskaźnikowa będzie nam pokazywała niedoszacowanie spółki Dancing .
Edytowany: 10 listopada 2010 09:02

mrz
mrz
0
Wpisów: 17
Wysłane: 10 listopada 2010 09:47:16 przy kursie: 15,90 zł
Szczepan Łangowski napisał(a):
Do sprawozdania jeszcze mała uwaga, w danych finansowych spółka informuje, iż liczba akcji na dzień publikacji raportu to 226 422 590. Wg mnie nie uwzględnia ona emisji akcji serii H,a na dzień publikacji akcje zostały zarejestrowane, kasa z emisji wpłynęła, kapitały podniesione, czyli powinno być 308 891 433. Wartość księgowa na akcję powinna wynosić w takim wypadku 1,21 a nie 1,64. C/WK wzrośnie do 1,34 co i tak jest poziomem atrakcyjnym dla inwestora.

Też się nad tym zastanawiałem.
Emisja zarejestrowana w lipcu. Powinni wykazać liczbę akcji na koniec okresu.
Ale chyba dopuszczalne jest również takie podejście, przy założeniu że kapitał z tej serii H nie pracował w tym okresie.

bartekbb
0
Wpisów: 88
Wysłane: 10 listopada 2010 23:25:27 przy kursie: 15,90 zł
broker_ns napisał(a):

Znajdują się tak również pewne ważne informacje, których nie doszukałem się w raporcie np. że ubój w zakładach PKN Duda za 9 m-cy b.r. był prawie na takim samym poziomie co za 9 m-cy 2009r co oznacza że za spadek przychodów r/r odpowiada jednak niższa cena rynkowa surowca a nie mniejszy przerób ilościowy mięsa w zakładach spółki. Podsumowując raz jeszcze bardzo pozytywne wyniki kwartalne pokazała nam spółka. Zobaczymy jak im wyjdzie z akwizycjami bo podtrzymują nadal przeznaczenie 100 mln zł na to w przyszłym roku na ten celthumbright

Wydaje mi się, że za spadek przychodów odpowiada również pozbycie się aktywów, które generowały większe straty niż przychody;)

lukasz211
0
Wpisów: 58
Wysłane: 11 listopada 2010 12:03:40 przy kursie: 15,90 zł
Zastanawia mnie jedna rzecz, skad chca wziasc 100mln na akwiyzcje oraz na finalizacje "buy-back" od bankow o ktorej jest wzmianka w ostatnim raporcie (emisja I 129 mln akcji-po cenie sredniej 1.3)??? w kasie 89mln obecnie,wiec stad moje pytanie. Tymbardziej ze te akcje zostana umorzone - dla akcjonariuszy to jest dobra przeslanka, jak dla mnie jedyne zeby tego dokonac to utrzymzwanie rentownosci jak dotej pory a nawet zwiekszenie jej, dalsza restrukturyzacja i wyprzedaz zbednych aktywow po atrakcyjnych cenach dla firmy ale mimo tego wszystkiego dalej chyba braknie.
Edytowany: 11 listopada 2010 12:08

Klincewicz
0
Wpisów: 69
Wysłane: 11 listopada 2010 20:02:40 przy kursie: 15,90 zł
Parę groszy ode mnie na temat sytuacji płynności finansowej przedsiębiorstwa:

2010r. 2009r.

Kapitał Obrotowy netto 51 303 tyś zł -230 122 tyś zł
w czym
Operacyjne zapotrzebowanie 75 810 tyś zł -73 876 tyś zł
na kapitał obrotowy (WCR)

Saldo Płynności finansowej -24 507 tyś zł -156 246 tyś zł
(NLB)

Wskaźnik płynności 1,21 0,55
Wskaźnik płynności szybki 1,057 0,46

Niestety nie posiadam wskaźników dla całej branży więc wypowiadanie się, czy dane wyniki są dobre/złe i czy kondycja finansowa wypada dobrze będzie nie na miejscu. Jedynie w odniesieniu do poprzedniego roku parę rzeczy można dopowiedzieć. Co bardzo rzuca się w oczy to fakt, że kapitał obrotowy netto jest na plusie i taka sytuacja powinna zostać odebrana za pozytywną- upłynnienie aktywów obrotowych w pełni pokryłoby zobowiązania bierzące, czego o poprzednim roku nie można powiedzieć. Operacyjne aktywa obrotowe w pełni są w stanie pokryć operacyjne zobowiązania bierzące, jedynie saldo płynności finansowej (inwestycje niezwiązane z cyklem operacyjnym) jest ujemne i ukazuje wciąż problem spółki jeżeli chodzi, jednakże w porównaniu do poprzedniego roku i tak spółka nieźle się poprawiła. Taki wariant jest dopuszczalny, że KON jest na +, WCR na + a NLB na -. Gorzej by było jakby WCR byłby na - a NLB na +.

Na temat wskaźników finansowych nie chcę się za bardzo wypowiadać dodam, że jest to stosunek aktywów obrotowych do zobowiązań bieżących. Można pokusić się, że w tej branży wskaźnik na poziomie 1,21 jest dość dobry ( przemysł spożywczy, w którym nie utrzymuje się zbyt dużych zapasów z uwagi na terminowość żywności co ukazuje niewielka różnica między płynnością a płynnością szybką.

Chciałem dodać na temat płynności parę groszy ponieważ na ten temat najbardziej ostatnio pisano, że spółka ma problemy ze spłacaniem zobowiązań bierzących. Jak widać wszystko się poprawia, a jej działalności nie zagraża wielkie niebezpieczeństwo czego nie można było powiedzieć o roku poprzednim. Tam wyraźnie spółka była niewypłacalna i groziło jej bankructwo.

dziwi mnie dlatego brak reakcji kursu na obecne sprawozdanie finansowe- zwykła nieefektywność rynku, sztuczne utrzymywanie kursu przez kogoś? nie wiem.

Szczepan Łangowski
0
Wysłane: 11 listopada 2010 22:00:17 przy kursie: 15,90 zł
lukasz211 napisał(a):
Zastanawia mnie jedna rzecz, skad chca wziasc 100mln na akwiyzcje oraz na finalizacje "buy-back" od bankow o ktorej jest wzmianka w ostatnim raporcie (emisja I 129 mln akcji-po cenie sredniej 1.3)??? w kasie 89mln obecnie,wiec stad moje pytanie. Tymbardziej ze te akcje zostana umorzone - dla akcjonariuszy to jest dobra przeslanka, jak dla mnie jedyne zeby tego dokonac to utrzymzwanie rentownosci jak dotej pory a nawet zwiekszenie jej, dalsza restrukturyzacja i wyprzedaz zbednych aktywow po atrakcyjnych cenach dla firmy ale mimo tego wszystkiego dalej chyba braknie.

Na pewno spółka ściągnie trochę kasy ze sprzedaży zbędnych aktywów, ale moim zdaniem odnośnie akwizycji to informacja została trochę podana na wyrost. Najpierw buy back później ewentualne przejęcia. Pomimo tego Duda to dla mnie na dzień dziesiejszy jedna ze spółek z największym potencjałem :)

Szczepan Łangowski
0
Wysłane: 11 listopada 2010 22:13:33 przy kursie: 15,90 zł
Klincewicz napisał(a):
Parę groszy ode mnie na temat sytuacji płynności finansowej przedsiębiorstwa:

...
dziwi mnie dlatego brak reakcji kursu na obecne sprawozdanie finansowe- zwykła nieefektywność rynku, sztuczne utrzymywanie kursu przez kogoś? nie wiem.

W kwestii płynności, pamiętaj że bilans jest zawsze na dzień. Na 30.09.2010 wskaźniki płynności ładnie wyglądają, spółka ma prawie 90 MPLN na koncie. Tylko że trzeba pamiętać, iż spółka ma spore zobowiązania co do wykupu akcji od banków i niestety na to ta kasa pójdzie w pierwszej kolejności na to.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

84 85 86 87 88

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,824 sek.

pggckhmf
jemsmsbm
wjukkwfx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cboryvit
angjonhc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat