0 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 72
Wysłane:
16 listopada 2010 14:16:38
przy kursie: 20,90 zł
Grizzo napisał(a):Mikeegoo dzięki za wklejenie linku do tematu. Jestem nowy na SW więc nie oczekujcie, że wiem co było napisane kiedyś :) Pozdrawiam! Nikt nie oczekuje, że będziesz wiedział to co było napisane wcześniej :) Aby jednak wiedzieć należy po prostu przeczytać :) Pozdrawiam również
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
16 listopada 2010 14:43:38
Taurus80 napisał(a):Prosze aby mniej doswiadczeni inwestorzy wlozyli troche wlasnej pracy a nie szli na latwizne Taurus ten twój apel, czy aby trochę nazbyt optymistyczny nie jest  ? A kończąc mój case study z nieudanym zakupem wczoraj pp Zadzwonili do mnie właśnie z DI BRE i przyznali się do jakiegoś błędu systemu. I powiedzieli, że gotówkę wrócą  Oraz dodali, że jak się sprzedało akcje w danym dniu to pp można nabywać dopiero w dniu następnym a nie w tym samym dniu!!!!
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 20
Wysłane:
16 listopada 2010 14:46:23
hehhe, ale mnie babka zdziwiła z Pekao SA zadzwoniła z informacją ze mam PP, ze są już notowane... od kiedy do kiedy można się zapisać a na koniec życzyla miłego dnia :D w szoku... tylko w pekao są takie opcje?
Edytowany: 16 listopada 2010 14:46
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 12
Wysłane:
16 listopada 2010 15:31:50
ja telefon z informacją o PP miałam przy poprzedniej emisji, konto w bzwbk, myślę, że ten telefon był związany z tym, że po raz 1 brałam udział w tego typu procederze - teraz już mnie nie informują a tak przy okazji witam - to mój 1 wpis a na forum i z borkiem jestem juz jakiś czas
Edytowany: 16 listopada 2010 15:34
|
|
2 Dołączył: 2010-11-14 Wpisów: 300
Wysłane:
16 listopada 2010 15:45:01
Czy mógłby się ktoś rzetelny pokusić o analizę obecnej sytuacji? Chodzi mi głównie o zamieszanie z PP i PDA.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
16 listopada 2010 16:06:25
broker_ns napisał(a):Taurus80 napisał(a):Prosze aby mniej doswiadczeni inwestorzy wlozyli troche wlasnej pracy a nie szli na latwizne Taurus ten twój apel, czy aby trochę nazbyt optymistyczny nie jest  ? A kończąc mój case study z nieudanym zakupem wczoraj pp Zadzwonili do mnie właśnie z DI BRE i przyznali się do jakiegoś błędu systemu. I powiedzieli, że gotówkę wrócą  Oraz dodali, że jak się sprzedało akcje w danym dniu to pp można nabywać dopiero w dniu następnym a nie w tym samym dniu!!!! Pewnie i optymistyczny :) A z tym rozliczeniem z tego co pamietam jest tak dlatego ze przy akcjech obowiazuje zasada rozliczenia D+3 a przy PP D+2 wiec jakbys dzisiaj sprzedal akcje i za ta kase kupil PP to fizycznie jest nie mozliwe :) bo kase bedziesz mial za 3 dni a ksiegowanie transakcji na PP jest za 2 dni. Kazdy kto mysli ze dzisiaj sprzeda jakies akcje i kupi PP mysle ze jest w bledzie No chyba ze ma jakis kredyt lub cos podobnego :) jak wiemy w wiekszosci BM jest mozliwosc podpisania umowy na kase :) ktora jest do wykozystanie w chwili sprzedazy akcji :) jest to kredyt trzydniowy :) w takim wypadku mozemy nawet gotowke z konta wyplacic w chwili dokonania transakcji sprzedazy jakiegos instrumentu.
Edytowany: 16 listopada 2010 16:08
|
|
0 Dołączył: 2010-11-13 Wpisów: 24
Wysłane:
16 listopada 2010 20:55:38
Może mi ktoś wyjaśnić sens kursów akcji i PP. Obserwowałem dzisiaj zachowanie obu notowań i powiem szczerze, że zadziwia mnie taka sytuacja gdzie akcje kosztują 2.09 a były już po 2.14 a PP 3.84 więc po wszystkich działaniach za przyszłe akcje wychodzi 2.02. Warto chyba sprzedać wszystkie akcje i kupić PP bo wychodzi taniej. Czy może jest w tym jakiś haczyk?
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
16 listopada 2010 21:11:38
alex1975 napisał(a):Może mi ktoś wyjaśnić sens kursów akcji i PP. Obserwowałem dzisiaj zachowanie obu notowań i powiem szczerze, że zadziwia mnie taka sytuacja gdzie akcje kosztują 2.09 a były już po 2.14 a PP 3.84 więc po wszystkich działaniach za przyszłe akcje wychodzi 2.02. Warto chyba sprzedać wszystkie akcje i kupić PP bo wychodzi taniej. Czy może jest w tym jakiś haczyk? To wszysto zależy od inwestora po jakiej cenie kupował akcje i chce je sprzedać w jakiej wysokościile chce zapłącić podatek . same gołe wyliczenia typu "więc po wszystkich działaniach za przyszłe akcje wychodzi 2.02" to jeszcze nie wszystko dolicz do tego prowizje i podatek i w wtedy obliczaj.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-13 Wpisów: 142
Wysłane:
16 listopada 2010 21:13:53
alex1975 napisał(a):Może mi ktoś wyjaśnić sens kursów akcji i PP. Obserwowałem dzisiaj zachowanie obu notowań i powiem szczerze, że zadziwia mnie taka sytuacja gdzie akcje kosztują 2.09 a były już po 2.14 a PP 3.84 więc po wszystkich działaniach za przyszłe akcje wychodzi 2.02. Warto chyba sprzedać wszystkie akcje i kupić PP bo wychodzi taniej. Czy może jest w tym jakiś haczyk? Haczykiem jest czas  Wejście akcji nowej emisji, wcześniej przyznanie akcji, zakończenie notowań PP to wszystko trwa. A kurs rzeczą płynną jest.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
16 listopada 2010 23:40:47
Taurus80 napisał(a):A z tym rozliczeniem z tego co pamietam jest tak dlatego ze przy akcjech obowiazuje zasada rozliczenia D+3 a przy PP D+2 wiec jakbys dzisiaj sprzedal akcje i za ta kase kupil PP to fizycznie jest nie mozliwe :) bo kase bedziesz mial za 3 dni a ksiegowanie transakcji na PP jest za 2 dni.
No to powiedz mi jak ja to zrobiłem w głupim mbanku! Sprzedałem i kupiłem w tej samej minucie przy 0 zł na koncie. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
17 listopada 2010 00:03:21
mathu napisał(a):Taurus80 napisał(a):A z tym rozliczeniem z tego co pamietam jest tak dlatego ze przy akcjech obowiazuje zasada rozliczenia D+3 a przy PP D+2 wiec jakbys dzisiaj sprzedal akcje i za ta kase kupil PP to fizycznie jest nie mozliwe :) bo kase bedziesz mial za 3 dni a ksiegowanie transakcji na PP jest za 2 dni.
No to powiedz mi jak ja to zrobiłem w głupim mbanku! Sprzedałem i kupiłem w tej samej minucie przy 0 zł na koncie. Dowiedz sie w swoim banku co za cuda czynia :) jak napisalem wczesniej albo kase czaruja albo masz jakas umowe kredytowa podpisana :) Cytat:Uwaga! Zgodnie z zasadami rozliczeń transakcji na rynku kapitałowym transakcje kupna/sprzedaży praw poboru rozliczane są w terminie dwóch dni roboczych (D+2). Oznacza to, że w przypadku dyspozycji kupna praw poboru nie są brane pod uwagę środki z konta należności przypadające na trzeci dzień roboczy (D+3) www.multibank.pl/dla_ciebie/ce... Prawo jest jedne dla wszystkich :) i niestety wydaje sie nieprawdopodobne aby bank za free finansowal nasze fanaberie A tak pozatym to potwierdzilem sobie wlasna niezawodna pamiec :)
Edytowany: 17 listopada 2010 00:04
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
17 listopada 2010 01:34:41
Taurus80 napisał(a):broker_ns napisał(a):Taurus80 napisał(a):Prosze aby mniej doswiadczeni inwestorzy wlozyli troche wlasnej pracy a nie szli na latwizne Taurus ten twój apel, czy aby trochę nazbyt optymistyczny nie jest  ? A kończąc mój case study z nieudanym zakupem wczoraj pp Zadzwonili do mnie właśnie z DI BRE i przyznali się do jakiegoś błędu systemu. I powiedzieli, że gotówkę wrócą  Oraz dodali, że jak się sprzedało akcje w danym dniu to pp można nabywać dopiero w dniu następnym a nie w tym samym dniu!!!! Pewnie i optymistyczny :) A z tym rozliczeniem z tego co pamietam jest tak dlatego ze przy akcjech obowiazuje zasada rozliczenia D+3 a przy PP D+2 wiec jakbys dzisiaj sprzedal akcje i za ta kase kupil PP to fizycznie jest nie mozliwe :) bo kase bedziesz mial za 3 dni a ksiegowanie transakcji na PP jest za 2 dni. Kazdy kto mysli ze dzisiaj sprzeda jakies akcje i kupi PP mysle ze jest w bledzie No chyba ze ma jakis kredyt lub cos podobnego :) jak wiemy w wiekszosci BM jest mozliwosc podpisania umowy na kase :) ktora jest do wykozystanie w chwili sprzedazy akcji :) jest to kredyt trzydniowy :) w takim wypadku mozemy nawet gotowke z konta wyplacic w chwili dokonania transakcji sprzedazy jakiegos instrumentu. A jak sobie wyobrażasz transakcje ID ? Gdyby twoje przypuszczenia były w realu, to żeby pograć ID to trzeba by to robić co trzeci dzień. Dodam, że przy transakcjach ID niektóre BM obniżają prowizję za takie transakcje. Domyślam się, że ci co mają konto za free lub minimalną stawkę pewnie mają skromniejszą obsługę. Ja co miesiąc za obsługę płacę kilkadziesiąt zł, ale mam to co wcześniej pisałem. Chociaż też nie do końca jestem zadowolony ze swojego BM. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 40
Wysłane:
17 listopada 2010 01:48:21
SP500 ciagle spada ciagnac za soba Wig20 i czesciowo Boryszew. Irlandia na skraju bankructwa, podobnie Portugalia i Hiszpania w której są zakłady Maflow. Ciekawe w jakim stopniu ewentualna plajta tych panstw wplynie na dochod Maflow w najblizszym roku.
|
|
Wysłane:
17 listopada 2010 01:56:22
Mitia napisał(a):alex1975 napisał(a):Może mi ktoś wyjaśnić sens kursów akcji i PP. Obserwowałem dzisiaj zachowanie obu notowań i powiem szczerze, że zadziwia mnie taka sytuacja gdzie akcje kosztują 2.09 a były już po 2.14 a PP 3.84 więc po wszystkich działaniach za przyszłe akcje wychodzi 2.02. Warto chyba sprzedać wszystkie akcje i kupić PP bo wychodzi taniej. Czy może jest w tym jakiś haczyk? Haczykiem jest czas  Wejście akcji nowej emisji, wcześniej przyznanie akcji, zakończenie notowań PP to wszystko trwa. A kurs rzeczą płynną jest. Alex - Mitia ci to prosto wyjaśnił. Haczykiem jest czas , a właściwie to wartość pieniądza w czasie. Pojęcie ogólne ale chyba zrozumiałe. Prosto to można ująć tak. Kupując PP i za nie ane (akcje nowej emisji) zanim się doczekasz asymilacji tych akcji ze starymi, minie jakiś czas podczas którego musi zostać spełniona długa procedura (zapis, przydział, rejestracja, notowania PDA, asymilacja),która jest obarczona ryzykiem czasu, kursu, zamrożeniem kapitału lub zaniechaniem emisji itd, itp.. Kupując w tym samym czasie stare akcje możesz nimi dowolnie obracać lub się ich pozbyć na rzecz innych rentowniejszych papierów i w ten sposób cały czas zarabiać. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
17 listopada 2010 02:10:08
moradrin napisał(a):SP500 ciagle spada ciagnac za soba Wig20 i czesciowo Boryszew. Irlandia na skraju bankructwa, podobnie Portugalia i Hiszpania w której są zakłady Maflow. Ciekawe w jakim stopniu ewentualna plajta tych panstw wplynie na dochod Maflow w najblizszym roku.
nie panikuj , korekta to zdrowa rzecz! a co ma boryszew do sp500 ? Niemcy i UE chcą zbić kurs euro do dolara, to co i raz odgrzewają te same już dawno przypalone greckopodobne kartofle. A to jest odpowiedź UE na obamodolarki. Tylko patrzeć jak w te gierki aktywniej włączą się zółtki. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-03 Wpisów: 155
Wysłane:
17 listopada 2010 07:27:09
W Poradniku inwestora na stronie: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...znalazłem taki zapis: "...Oprócz opisanego powyżej zapisu, zwanego podstawowym, mając choć jedno prawo poboru możemy złożyć dowolnie duży zapis dodatkowy. To znaczy zablokować absolutnie dowolną kwotę zgłaszając chęć nabycia akcji, które pozostaną z nierozdysponowanych zapisów podstawowych. Nie raz się bowiem tak zdarza, że jedni zapomną, inni się pomylą, jeszcze inni nie mają gotówki, albo zmienili zdanie i zapisów podstawowych jest mniej niż emitowanych akcji. Te pozostałe rozdysponowywane są proporcjonalnie pomiędzy chętnych..." Czy to oznacza, że kupie sobie jedno prawo poboru i złożę zapis na np. 50 akcji to - jak dobrze pójdzie - otrzymam te 50 akcji, ale po jakiej cenie? Czy też po 0,1 zł?
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
17 listopada 2010 08:12:49
moradrin napisał(a):SP500 ciagle spada ciagnac za soba Wig20 i czesciowo Boryszew. Irlandia na skraju bankructwa, podobnie Portugalia i Hiszpania w której są zakłady Maflow. Ciekawe w jakim stopniu ewentualna plajta tych panstw wplynie na dochod Maflow w najblizszym roku.
Odgrzewane kotlety, zwykły pretekst do korekty. Tak się zazwyczaj dzieje, że w momencie korekty wychodzą takie kwiatki.. nagonka medialna.. A teoretycznie gdyby jeden z tych krajów naprawdę kiedyś splajtował to nie przejmował bym się maflow tylko Polską.. za euro będziemy płacić 5-6 zł lub więcej.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
17 listopada 2010 08:16:14
zasaniak napisał(a):W Poradniku inwestora na stronie: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...znalazłem taki zapis: "...Oprócz opisanego powyżej zapisu, zwanego podstawowym, mając choć jedno prawo poboru możemy złożyć dowolnie duży zapis dodatkowy. To znaczy zablokować absolutnie dowolną kwotę zgłaszając chęć nabycia akcji, które pozostaną z nierozdysponowanych zapisów podstawowych. Nie raz się bowiem tak zdarza, że jedni zapomną, inni się pomylą, jeszcze inni nie mają gotówki, albo zmienili zdanie i zapisów podstawowych jest mniej niż emitowanych akcji. Te pozostałe rozdysponowywane są proporcjonalnie pomiędzy chętnych..." Czy to oznacza, że kupie sobie jedno prawo poboru i złożę zapis na np. 50 akcji to - jak dobrze pójdzie - otrzymam te 50 akcji, ale po jakiej cenie? Czy też po 0,1 zł? jak będziesz mieć pp to możesz uczestniczyć w I terminie oraz II terminie wykupów ile dostanie się w II terminie to proporcjonalnie do ilości chętnych oraz nie zrealizowanych pp z I terminu. cena nie ulega zmianie w tym przypadku 1 akcja to zgodnie z prospektem 0,10gr. Pamiętaj jak już posiadasz pp to należy z niego korzystać i realizować w I terminie swoje II termin jest dla tych co pamiętają (bo wykupili swoje i idą po to co zapomnieli inni) i nie pamiętają (gdyż myślą że jeszcze uratują to co stracili trzymając rękę w nocniku)
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
17 listopada 2010 09:04:17
przy kursie: 20,60 zł
Taurus80 napisał(a):Dowiedz sie w swoim banku co za cuda czynia :) jak napisalem wczesniej albo kase czaruja albo masz jakas umowe kredytowa podpisana :) Nie mam żadnej umowy kredytowej. System się pluł, że nie ma środków do realizacji całego zlecenia, ale jak dawałem Dalej, to normalnie szło na rynek. Może coś im się pieprzy i po prostu tego nie kontrolują? mBank najlepszym narzędziem arbitrażysty :))) The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
17 listopada 2010 09:10:17
przy kursie: 20,60 zł
mathu napisał(a):mBank najlepszym narzędziem arbitrażysty :))) Taurus80 ale u mnie jest tak samo Nawet jak mam jakas kase na koncie to jak sprzedam akcje jakiejs spolki to za to kwota moge od razu kupic akcje innej spolki i kasa ktora mialem na rachunku zostaje nietknieta.
Edytowany: 17 listopada 2010 09:10
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.