PARTNER SERWISU
jeeallmi
85 86 87 88 89
broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 12 listopada 2010 18:57:25 przy kursie: 15,80 zł
Szczepan Łangowski napisał(a):
lukasz211 napisał(a):
Zastanawia mnie jedna rzecz, skad chca wziasc 100mln na akwiyzcje oraz na finalizacje "buy-back" od bankow o ktorej jest wzmianka w ostatnim raporcie (emisja I 129 mln akcji-po cenie sredniej 1.3)??? w kasie 89mln obecnie,wiec stad moje pytanie. Tymbardziej ze te akcje zostana umorzone - dla akcjonariuszy to jest dobra przeslanka, jak dla mnie jedyne zeby tego dokonac to utrzymzwanie rentownosci jak dotej pory a nawet zwiekszenie jej, dalsza restrukturyzacja i wyprzedaz zbednych aktywow po atrakcyjnych cenach dla firmy ale mimo tego wszystkiego dalej chyba braknie.

Na pewno spółka ściągnie trochę kasy ze sprzedaży zbędnych aktywów, ale moim zdaniem odnośnie akwizycji to informacja została trochę podana na wyrost. Najpierw buy back później ewentualne przejęcia. Pomimo tego Duda to dla mnie na dzień dziesiejszy jedna ze spółek z największym potencjałem :)

Sprzedaż części aktywów krajowych będzie wykazana w IVQ a aktywa na Ukrainie będą sprzedawane w 2011r. Co do buy backu to na stronie 29 ostatniego raportu jest taka wzmianka:
Cytat:
Ze środków pozyskanych z emisji, kwota 28 mln złotych została przeznaczona na zasilenie kapitału
obrotowe, 7 mln zł na działania restrukturyzacyjna a pozostała kwota zgodnie z celami emisji będzie
przeznaczona na wykonanie porozumienia z Bankami a w szczególności częściowy odkup akcji spółki
od Banków w celu umorzenia oraz spłatę części kredytu w PEKAO S.A.
Aktualnie trwają negocjacje pomiędzy spółka a Bankami w celu finalizacji „buy backu.”

A jeśli będzie interesująca spółka na rynku do przejęcia to prócz środków własnych zawsze można zrobić emisję pod nową akwizycję thumbright Poza tym restrukturyzacja przynosi już szybciej efekty aniżeli planowano więc spółka powinna też operacyjnie coraz lepsze marże osiągać.
Edytowany: 12 listopada 2010 19:15

Klincewicz
0
Wpisów: 69
Wysłane: 13 listopada 2010 17:14:47 przy kursie: 15,80 zł
marżę operacyjną będzie ciężko poprawić. Powód jest prosty- duża konkurencja chociażby ze strony Łmeatu. Jest to do osiągnięcia, ale potrzeba dużo więcej czasu i oczywiście poprawa marży nie będzie aż tak duża.

Jedno co mnie zastanawia Panie Szczepanie to pozycja w bilansie.
Zobowiązania wobec banków (konwersja na akcje) wynosi 0 zł, czyli wydaje się, że wspominane buy-backi, czyli de facto operacja repo z bankiem rożniąca się prawnie od wspomnianego sell-buy-backu została sfinalizowana. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem. Proszę o odpowiedź.

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 13 listopada 2010 19:34:41 przy kursie: 15,80 zł
Mi się wydaje, że chodzi o odkup akcji, które są aktualnie w posiadaniu banków i zostały przydzielone w trakcie konwersji długu. Aktualnie to wszystko jest prezentowane w kapitałach. A buy back będzie polegał na skupie akcji od banków i późniejszym ich umorzeniu.
Edytowany: 13 listopada 2010 20:15

gosia29
0
Wpisów: 33
Wysłane: 14 listopada 2010 11:31:17 przy kursie: 15,80 zł
Witam!
Na tym forum jestem nowa ,ale na Dudzie jestem już prawie dwa lata.
Również zastanawia mnie fakt liczy akcji w raporcie za 3Q jest ona równa liczbie akcji z 1Q, natomiast mamy 308mln uwzględnione w 2Q. Przecież do żadnego odkupu akcji nie doszło jeszcze.

Panie Szczepanie pisze pan że info o przejęciach jest na wyrost najpierw odkup akcji - wykupić akcje mogą do końca 2012r. natomiast 2011 ma być okresem dynamicznego rozwoju więc zobaczymy, ja osobiście jestem za wykupem i umorzeniem tych akcji z wiadomych dla każdego powodów.
Miejmy nadzieję że do przejęć i wykupu akcji dojdzie w następnych latach i Duda wróci na porządne poziomy Dancing

spectrum
0
Wpisów: 10
Wysłane: 17 listopada 2010 08:38:37 przy kursie: 15,50 zł
Widze, ze jednak moj scenariusz zaczyna sie realizowac i idziemy w kierunku 1,45.
Na sile bo na sile, ale jednak. Drobni inwestorzy nie chca sprzedac, a kurs sie osuwa.
Moi drodzy nie dajcie sie sprowokowac do wyprzedazy, bo bedziecie musieli odkupowac duzo drozej. Wystarczy przetrzymac gierki grubasow. Oni sprzedaja sami sobie swoje akcje.
Sledze codziennie notowania dudy i widze, ze ktos wyrzuca akcje a z drugiej strony ciagle
wystawia zlecenia kupna. Tak jakby chcial nam pokazac sprzedawajcie, bo widzicie ze inni sprzedaja. Nie dajcie sie nabrac.
Pozdrawiam.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 17 listopada 2010 09:50:07 przy kursie: 15,50 zł

kliknij, aby powiększyć

wsparcie na 1,42-3 wydaje się być solidne (50% FIBO), RSI do tego czasu może zawędrować w obszar wyprzedania. jeżeli ktoś chce polować na okazję nie ponosząc zbyt dużego ryzyka (wiadomo gdzie ustawić SL) to może uzbroić się w cierpliwość i liczyć na łut szczęścia.

spectrum
0
Wysłane: 17 listopada 2010 16:04:25 przy kursie: 15,50 zł
Przygotowanie pod dalsze spadki juz jest. Tylko sytacja na gieldach nie sprzyja, bo za
spokojnie. Ale na 1,49 stoi juz kupno ponad 100 tys. akcji rozbite na kilka zlecen. Niezla sciema, bo to pewnie jeden zleceniodawca je wystawil. Kiedy beda sprzyjajace okolicznosci, to sprobuje wszystkich przekonac, ze przelamujemy 1,50 i trzeba oddawac akcje. Niecierpliwi na pewno sie znajda i cos mu wpadnie do koszyka. Najwazniejsze, ze
bedzie mogl bezkarnie wywalic troche swoich akcji, bo sprzeda je sam sobie. Pozniej jeszcze kilka sesji przytrzymania kursu ponizej 1,50 zeby zebrac tanio i jazda do gory
pod swiateczne nastroje. Scenariusz wydaje sie byc logiczny.

Klincewicz
0
Wpisów: 69
Wysłane: 18 listopada 2010 01:21:15 przy kursie: 15,50 zł
Oj,

takiej sytuacji na rynku dawno nie widzialem, technicznie po spadajacej gwiezdzie z dnia 19.10 spadki uargumentowane, ale pozniej po mlotku 03.11. ktory w duzej mierze byl podyktowany przebiciem 1,55 wykres zachowywal sie dziwnie, mizerne wzrosty, nawet po publikacji raportu symboliczna swieca biala pokazala sie, a pozniej dalej testowalismy wsparcie 1,55. Kolejny młotek i dzis biala swieca. Ogolnie trend boczny po wybiciu z dnia 29.09. i nic poza tym.

Fundamentalnie wszystko sie poprawia i ukazuje niedowartosciowanie spolki, poprawila sie plynnosc finansowa co w ostatnich czasach po wielkim niepowodzeniu na opcjach walutowych powinno byc dobra oznaka. Rynek tego nie wzial pod uwage, wszystko jest tlamszone. Moze inwestorzy biora pod uwage to, ze spolka ma jeszcze zobowiazania z tytulu splaty sell-backow wobec bankow. Jednak po wynikach ostatnich wszystkowo wskazuje na to, ze tego nie powinnismy sie obawiac i ukazany raport utwierdza nas w przekonaniu, ze do tego dojdzie bez zadnego problemu, a teraz spolka mysli juz co zrobi zaraz po splaceniu zobowiazan.

Nie pozostaje nic innego jak czekac na dalszy rozwoj sytuacji.

pozdrawiam

broker_ns
0
Wysłane: 19 listopada 2010 10:18:10 przy kursie: 15,30 zł
Trzeba przyznać, że zachowanie kursu faktycznie trochę dziwi. Po dobrych kwartalnych wynikach mieliśmy jedynie małą białą świeczkę ( a sądziłem, że wyniki będą dobrym pretekstem do wybicia gorą i testowania 1,68). Po wynikach osunęliśmy się i przykleiliśmy do 1,55 a nawet niżej na intra. Mamy obecnie mini trend boczny. W końcu misi być jakieś rozstrzygnięcie. Jak słusznie zauważył @Klincewicz trzeba cierpliwie czekać. Fundamentalnie nie powinno być już miłych niespodzianek w spółce więc uzbrójmy się w cierpliwość a rynek w ko ńcu wynagrodzi nasze czekanie wave
Edytowany: 19 listopada 2010 10:18

roaner
0
Wpisów: 19
Wysłane: 19 listopada 2010 14:31:32 przy kursie: 15,30 zł
spectrum napisał(a):
Widze, ze jednak moj scenariusz zaczyna sie realizowac i idziemy w kierunku 1,45.
Na sile bo na sile, ale jednak. Drobni inwestorzy nie chca sprzedac, a kurs sie osuwa.
Moi drodzy nie dajcie sie sprowokowac do wyprzedazy, bo bedziecie musieli odkupowac duzo drozej. Wystarczy przetrzymac gierki grubasow. Oni sprzedaja sami sobie swoje akcje.
Sledze codziennie notowania dudy i widze, ze ktos wyrzuca akcje a z drugiej strony ciagle
wystawia zlecenia kupna. Tak jakby chcial nam pokazac sprzedawajcie, bo widzicie ze inni sprzedaja. Nie dajcie sie nabrac.
Pozdrawiam.

Tu nie chodzi o nabieranie, ale o podbieranie.
Dlaczego by ich nie wykorzystać?

summus
0
Wpisów: 241
Wysłane: 20 listopada 2010 11:28:21 przy kursie: 15,30 zł
nie wiem co cię tak cieszy.

-zadłużona duda z niecierpliwymi bankami w akcjonariacie
powiększa kapitał własny topiąc zyski poprzez skup własnych akcji od banków.
niedoinwestowanie z tego wynikłe nie jest zdrowe dla spółki

okazuje się, że Główny Menedżer Spółki Akcyjnej

zamiast działać, projektować, zdobywać finansowanie

( tworzenie ferm dla 5 mln rzekomo-brakujących w kraju świń oraz masowej hodowli bydła domowego rzeźnego, które jest dużo smaczniejsze i zdrowsze niż wieprzowina i podbiłoby polskie żołądki,
a i na zachodzie chętnie wołowinę kupią )

biadoli, że bez ingerencji państwa sobie nie poradzi.

i to niby ma być ten kapitalizm.

gosia29
0
Wpisów: 33
Wysłane: 20 listopada 2010 20:57:24 przy kursie: 15,30 zł
Witam!

Czy ktoś tutaj w dłuższym czasie liczy na znaczne wzrosty kursu i powrót na porządne poziomy?Think

spectrum
0
Wysłane: 21 listopada 2010 16:36:56 przy kursie: 15,30 zł

Znaczny wzrost kursu jest bardzo prawdopodobny, a porzadne poziomy to zalezy od indywidualnych zapatrywan kazdego inwestora. Duzo to nie to samo dla kazdego. Nie licze, ze kurs wzrosnie o kilkaset procent. Raczej kilkadziesiat. Zakres czasowy trudny do okreslenia, bo najpierw musimy jeszcze troche sie osunac. To znaczy nie musimy, ale komus
bardzo zalezy zeby bylo nizej. Handel na tej spolce praktycznie zamarl. Wystarczy popatrzec na dzienne arkusze zlecen. Jest ich bardzo malo, a w dodatku smiem twierdzic,
ze jakies 2/3 obrotu dziennego na spolce to czysta iluzja. Nie wierze, ze odbywa sie na niej realny handel. To sa zlecenia tych samych instytucji, ktore stoja po obu stronach.
Przerzucaja akcje po to zeby uwiarygodnic spadek kursu. No bo jak inaczej przekonac nas,
drobnych do oddania akcji. Poza tym musza zniechecic niecierpliwych. To jest psychologia.
Widzisz na swoim przykladzie, ze zaczynasz miec watpliwosci, czy ta spolka w ogole odbije.
Wiesz ilu jest takich, co powiedza dosyc, wywala swoje akcje, bo widza, ze cos innego rosnie, wiec lepiej zamknac ze strata tutaj i wskoczyc do innego pociagu. A wrocic zawsze
sie zdazy jak bedzie odbijac. Dlatego cierpliwosci, a jak ktos jej nie ma, to trudno, niech sprzeda jak musi.
Pozdrawiam.

romanek
0
Wpisów: 21
Wysłane: 21 listopada 2010 18:05:29 przy kursie: 15,30 zł
Spektrum! Masz rację. Obserwacja wolumenu i cen nasuwa taki wniosek. Komuś bardzo zależy, aby ceny nie rosły.

szczuto
0
Wpisów: 7
Wysłane: 21 listopada 2010 19:59:57 przy kursie: 15,30 zł
Witam
też mam podobne odczucia że komuś bardzo zależy na tym by cena szybko nie poszła w górę.
Wg mnie ktoś chce tanio skupić ładny pakiecik. Ja na razie nie sprzedaje czekam.
Pytanie zasadnicze jak długo jeszcze taki stan rzeczy będzie się utrzymywał.
Pozdrawiam

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 21 listopada 2010 20:54:45 przy kursie: 15,30 zł
Osobiscie uwazam, ze zalezy Panu Dudzie :) w jego interesie jest aby akcje byly tanie bo musi je odkupic od bankow, wiec po co mialby przeplacac ?:) Mysle ze jesli tylko odkupi czesc akcji pofruniemy, ja czekam na korekte i dokupuje drugie tyle co mam :)

broker_ns
0
Wysłane: 22 listopada 2010 11:54:43 przy kursie: 15,30 zł
bucik1986 napisał(a):
Osobiscie uwazam, ze zalezy Panu Dudzie :) w jego interesie jest aby akcje byly tanie bo musi je odkupic od bankow, wiec po co mialby przeplacac ?:) Mysle ze jesli tylko odkupi czesc akcji pofruniemy, ja czekam na korekte i dokupuje drugie tyle co mam :)

To ma swoje racjonalne uzasadnienie. Oto cytat podsumowujący porozumienie z bankami z lipca 2009r.

Cytat:
Porozumienie z bankami zakłada jednak ograniczenia w rozporządzaniu przez nie walorami koncernu. Banki nie mogą sprzedać akcji PKM Duda na wolnym rynku do końca 2012 roku. Natomiast spółka ma możliwość w tym czasie odkupienia swoich akcji w celu umorzenia. W przypadku niewykorzystania tej opcji przez PKM Duda może to zrobić rodzina Duda odzyskując w ten sposób kontrolę nad spółką.

Odkup akcji będzie się odbywał po średniej cenie rynkowej albo po cenie emisyjnej powiększonej o koszt finansowania. Jeśli kurs akcji PKM Duda będzie rósł zapewne banki skorzystają z pierwszej opcji, natomiast w przypadku gdyby cena akcji spółki była niska zapewne wykorzystają drugi wariant.

Zatem najbardziej zainteresowanymi niskimi poziomami kursu spółki jest rodzina Dudów. Teraz jest pierwszy buy backu za pieniądze z ostatniej emisji (bodaj 58 mln zł) a należy pamiętać że dług był konwertowany na akcje w cenie 1,1 oraz 1,3! Wiec po co oddawać drożej bankom? Ciekawe tylko kiedy to "siłowanie" z kursem się skończy?Think A do 2012 jeszcze trochę czasu zostało!

bartekbb
0
Wpisów: 88
Wysłane: 22 listopada 2010 13:17:20 przy kursie: 15,30 zł
jedno jest pewne. Jak skończy się siłowanie z kursem, to będziemy mieli eldorado.

broker_ns
0
Wysłane: 22 listopada 2010 13:52:41 przy kursie: 15,30 zł
broker_ns napisał(a):

Zatem najbardziej zainteresowanymi niskimi poziomami kursu spółki jest rodzina Dudów. Teraz jest pierwszy buy backu za pieniądze z ostatniej emisji (bodaj 58 mln zł) a należy pamiętać że dług był konwertowany na akcje w cenie 1,1 oraz 1,3!

Mała poprawka. Nie mogłem już edytować wiec piszę teraz. Kwotę ok. 55 mln zł ( a nie jak pisałem 58 mln zł) – wyda spółka na częściowy wykup akcji od pięciu banków oraz na wcześniejszą spłatę kredytu z Pekao. Kredyt w Pekao był na kwotę 29,1 mln zł (bo sądzę, że o ten im chodzi???) i miał być spłacany w latach 2016-2017. Więc na buy back z tej transzy zostanie ok 26 mln zł jeśli dobrze liczę. Jak coś źle wyliczyłem to proszę o poprawę.

mrz
mrz
0
Wpisów: 17
Wysłane: 22 listopada 2010 23:19:57 przy kursie: 15,30 zł
Eh? z
broker_ns napisał(a):
bucik1986 napisał(a):

To ma swoje racjonalne uzasadnienie. Oto cytat podsumowujący porozumienie z bankami z lipca 2009r.

Cytat:
Porozumienie z bankami zakłada jednak ograniczenia w rozporządzaniu przez nie walorami koncernu. Banki nie mogą sprzedać akcji PKM Duda na wolnym rynku do końca 2012 roku. Natomiast spółka ma możliwość w tym czasie odkupienia swoich akcji w celu umorzenia. W przypadku niewykorzystania tej opcji przez PKM Duda może to zrobić rodzina Duda odzyskując w ten sposób kontrolę nad spółką.

Odkup akcji będzie się odbywał po średniej cenie rynkowej albo po cenie emisyjnej powiększonej o koszt finansowania. Jeśli kurs akcji PKM Duda będzie rósł zapewne banki skorzystają z pierwszej opcji, natomiast w przypadku gdyby cena akcji spółki była niska zapewne wykorzystają drugi wariant.

Zatem najbardziej zainteresowanymi niskimi poziomami kursu spółki jest rodzina Dudów. Teraz jest pierwszy buy backu za pieniądze z ostatniej emisji (bodaj 58 mln zł) a należy pamiętać że dług był konwertowany na akcje w cenie 1,1 oraz 1,3! Wiec po co oddawać drożej bankom? Ciekawe tylko kiedy to "siłowanie" z kursem się skończy?Think A do 2012 jeszcze trochę czasu zostało!

q.. aż się prosi o cytat "Nie mieszajmy myślowo... dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewex'ami"

czytajcie ze zrozumieniem Eh?

Są dwie opcje odkupu akcji:
* pierwszą posiada spółka ("opcja buy-back"). Tutaj cena odkupu określona jest: cena emisyjna + koszt pieniądza (Wibor3M + 7% w skali roku). Akcje odkupione przez spółkę zostaną umorzone. Kasę wykłada spółka.
* drugą opcję posiada rodzina dudów prywatnie ("opcja call") i tutaj faktycznie jest wyższa z dwóch możliwości: średnia rynkowa cena akcji z 3 m-cy pomniejszona o dyskonto 25% albo cena emisyjna plus koszt pieniądza (Wibor3M + 10% w skali roku). W tym wypadku kasę wykładają prywanie dudowie (nie z pieniędzy spółki). Nie wiadomo więc czy maja kasę i ile mają.

Na razie jest mowa o odkupie akcji przez spółkę w celu umorzenia. Więc średnia cena rynkowa nie ma znaczenia.

Ja uważam, że to raczej nie dudowie trzymają kurs, a ktoś z instutucjonalnych zbiera papier. No chyba, że dudowie zamierzają wykonać obie opcje czyli za spółke i za siebie. Ale tu daje mniejsze szanse.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

85 86 87 88 89

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,173 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat