PARTNER SERWISU
eymdtojn
7 8 9 10 11
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 listopada 2010 00:08:31 przy kursie: 6,89 zł
WatchDog napisał(a):
pio355 napisał(a):
to nie jest tak że jestem pijany, albo mam zajoba czy przyjemność - po prostu jestem Twoim klientem; szacunek dla Twojej wiedzy itp...
sam się zapewne domyślasz że jestem leszczem, czyli jednym z 95% Twojego targetu ( bo robisz biznes, nieprawdaż?) więc bądź uczciwy i napisz: TAK, kurna: I'm sorry, to pomyłka, rezygnujemy z tabel, sugestii wzrostu, bo to się nie sprawdza

Pod wpływem tej rozmowy zdjąłem właśnie jednorazowe zyski z Orco i z Monnari, za chwilę spadną z tabeli, na spółkach pojawi się też odpowiednia adnotacja.

WD to ruch nie w tą stronę... Za chwilę będziesz ręcznie korygował spółki o przeszacowania itd. To nie tędy droga. Ranking i potencjał nie są do bezmyślnego stosowania i tyle.

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 18 listopada 2010 00:11:53 przy kursie: 6,89 zł
WatchDog napisał(a):
zwrócę pieniądze za abonament. Proszę tylko o sformułowanie pisemnej reklamacji.

Pod wpływem tej rozmowy zdjąłem właśnie jednorazowe zyski z Orco i z Monnari

ups, nie będę więcej się wypowiadał na wątku, bo być może, jak zwykle, prawda jest "gówno prawda", dziękuję za reakcję WD, dziękuję Pani Kasi za obecność w porze zasypiania ( czujni jesteście!) jutro jest nowy dzień...wave
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 18 listopada 2010 00:12:11 przy kursie: 6,89 zł

Kasia słusznie to widziała już tutaj(17 maja 2010):

Cyt: "Niepokoi mnie trochę wartość firmy, która stanowi połowę skonsolidowanych aktywów Bomi. O ile dla samej działalności operacyjnej jej występowanie w bilansie ma małe znaczenie, o tyle w kwestii potencjalnego przejęcia należy się nią zainteresować.

Wartość firmy nie była od pewnego czasu aktualizowana. To rodzić może podejrzenia o jej „przeterminowanie” się. Z drugiej strony nie dziwię się takiemu postępowaniu zarządu i właścicieli. Jeśli jest możliwość sprzedaży, wtedy zmniejszanie wartości aktywów na własne życzenie byłoby działaniem na szkodę własnego biznesu."

Ja także jestem wyczulony na spore pozycje w WNiP na aktywach :-)

Wracając do wyceny marki na 120mln, do teraz pamiętam "wielki" pęd firm meblarskich po markę SWARZĘDZ. Cen żądanych przez syndyka niestety nie pamiętam.
Edytowany: 18 listopada 2010 00:19

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 listopada 2010 00:13:45 przy kursie: 6,89 zł
anty_teresa napisał(a):
WD to ruch nie w tą stronę... Za chwilę będziesz ręcznie korygował spółki o przeszacowania itd. To nie tędy droga. Ranking i potencjał nie są do bezmyślnego stosowania i tyle.

Setki procent na tych dwóch spółkach uwierały mnie. Nie chcę nawet cienia wątpliwości co do intencji, ani grama ryzyka co do możliwości wprowadzenia kogokolwiek w błąd.

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 18 listopada 2010 00:16:04 przy kursie: 6,89 zł
anty_teresa napisał(a):

masz rację anty_teresa
"nie są do bezmyślnego stosowania"
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
Edytowany: 18 listopada 2010 08:41

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 18 listopada 2010 00:16:31 przy kursie: 6,89 zł
iktorn napisał(a):
Ludziska, pio355 w szczególności, sam tu wtopiłem jak majama, ale to nie powód żeby teaz czepiać się Stockwatch za dostarczanie wskaźników. Dostajecie młotek (narzędzie) do ręki, jak go użyjecie to już wasza sprawa.

Brawo Iktorn,trafiłeś w sedno.
Wskaźniki są jednym z wielu "narzędzi" do oceny,ale nie wyrocznią atrakcyjności.
Edytowany: 18 listopada 2010 00:16

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 listopada 2010 00:26:24 przy kursie: 6,89 zł
pio355 napisał(a):
sam się zapewne domyślasz że jestem leszczem, czyli jednym z 95% Twojego targetu ( bo robisz biznes, nieprawdaż?) więc bądź uczciwy i napisz: TAK, kurna: I'm sorry, to pomyłka, rezygnujemy z tabel, sugestii wzrostu, bo to się nie sprawdza;
dość powiedzieć że np. KGHM od dawna już powinien w/g tabel SW spadać, a on, cholera, złośliwy jest i rośnie; jakiś facet z Czech nagle zakumał że Bogdanka jest warta min 20% więcej niż obecnie - on nie miał tabel, taryfikatorów - coś dodał coś odjął, miał wizję i zaryzykował WŁASNĄ kasę;

Przepraszam, ale dostałem dzisiaj butem w twarz, co trochę boli.
W uzupełnieniu wszystkich wpisów, będących przeciwwagą do powyższego, coś z tzw. trzeciej ręki, może bardziej bezstronnej niż zaangażowani uczestnicy tego wątku.

Rys 1. Wzajemna relacja między ceną akcji a jej wartością wewnętrzną (WWA)

kliknij, aby powiększyć

bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...

Staramy się dostarczać informacji leżących jak najbliżej tej grubej linii. Na cienką nie mamy wpływu.

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 18 listopada 2010 00:51:03 przy kursie: 6,89 zł
WatchDog napisał(a):

Przepraszam, ale dostałem dzisiaj butem w twarz, co trochę boli.

To jest ryzyko specyficzne tej działalności... Młotkiem można sobie zrobić krzywdę, to rzecz oczywista.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 18 listopada 2010 01:29:26 przy kursie: 6,89 zł
Kamil napisał(a):
W mojej opinii to ta marka nie jest warta nawet 45mln, a 120mln to już kompletnie

Czytam ten watek z pewnym zadziwieniem, ten post szczegolnie.
Nie ze sie z nim nie zgadzam, tylko zawarte sa w nim szacowania
czyjes tam, dla mnie niezrozumiale.

Mieszkam od dobrych kilku lat w duzym polskim miescie, Wroclawiu.
Jezdze po Polsce czasem, czytam, ogladam, polska rzeczywistosc znam.
Wiadomo mi ze istnieja sklepy, choc nogi w nich nigdy nie postawilem,
takie jak Lidl, Aldi, Eko, Biedronka, czy inne.

Ale Bomi? Nie wiem, nie znam, nie slyszalem, nie widzialem na oczy.
Zeby dowiedziec sie czym jest ten dzisiejszy lider spadkow, musialem
googlac.

Stad, sprowkokowany opinia jakiegos szalenca o wartosci brandu 120mln,
ten post, uzytkownika sklepow :->

Edit: tak jeszcze raz zerknalem na ich stronke, i rozumiem ze to konkurencja dla Almy oraz Piotr i Pawel na przyklad. I to tez symptomatyczne - nigdy nie bylem w PiP (bo jakos nie widzialem sklepu w okolicy), ale brand i firme znam dobrze, bo wiele razy na necie o nich czytalem. Bomi nie mowi mi nic.
Edytowany: 18 listopada 2010 01:34

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 18 listopada 2010 08:33:22 przy kursie: 6,89 zł
siwy napisał(a):
Tzn. że nie mają pomysłu na dalsze funkcjonowanie?
diR napisał(a):
właśnie padła ciekawa sugestia w "mediach", że Bomi powinno szukać inwestora strategicznego sign7

Może jest tak, że ten "inwestor strategiczny" już dawno wziął na celownik Bomi [ bo nadal dobry czas na przejęcia i inwestycje ] i umiejętnie podsyca paniczne nastroje - wykorzystując ten niebotycznie słaby raport... wg. mnie będzie tu mocno bujało w zależności od wywołanych dalszymi komunikatami/artykułami emocji, bo cena rynkowa aż się prosi, by zebrać sporo z FF. Fundusze też nie są w ciemię bite i nie dadzą sobie krzywdy zrobić - zawsze mogą sprzedać swoje pakiety po cenie bliższej WK. Shame on you

pozdrawiam obserwatorów salute

ps. wczoraj SL zadziałał. dziś pewnie znów będę próbować Whistle
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 18 listopada 2010 09:08:16 przy kursie: 6,39 zł
Kiedyś w moim mieście Bomi miało otworzyć swoje podboje i zacząłem się interesować spółką (ponad rok temu). Zrezygnowali z inwestycji choć budynek już stał, wykonawca musiał pozmieniać plany i przestrzeń podzielił i wynajął mniejszym podmiotą choć część jest bez najemcy.
I tedy zapaliła mi się czerwona lampka skoro zrezygnowali to coś jest nie tak. Wpływ konkurencji na taką politykę nie przekonywał mnie, przestudiowałem wszystko co można było i analizując wyniki I niby wszystko ładnie wychodziło ale jednak coś mi nie pasowało. I zrezygnowałem z kupna (bo ja tak inwestuj że jak wchodzę to na dłużej min 2lata i dobrze wychodzę na takiej polityce) Dziś pokusił bym się o stwierdzenie że panowie uprawiali dobrą kreatywną księgowość, co może potwierdzić jedynie komunikaty od członków zarządu o sprzedaży akcji.
------------------------------------------------------------------------------------------A co do oceny stockwatch to profesjonaliści ale to moje prywatne zdanie

diR
diR
1
Wysłane: 18 listopada 2010 09:30:25 przy kursie: 6,39 zł
wojteksn napisał(a):
(bo ja tak inwestuj że jak wchodzę to na dłużej min 2lata i dobrze wychodzę na takiej polityce)

aha, kiszenie papieru 2 lata po to żeby zarobić marne 20% albo trafić po 2 latach na dołek bessy .. faktycznie, dobra strategia Speak to the hand

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 18 listopada 2010 10:22:19 przy kursie: 6,39 zł
diR napisał(a):

Może jest tak, że ten "inwestor strategiczny" już dawno wziął na celownik Bomi [ bo nadal dobry czas na przejęcia i inwestycje ] i umiejętnie podsyca paniczne nastroje .
Fundusze też nie są w ciemię bite i nie dadzą sobie krzywdy zrobić - zawsze mogą sprzedać swoje pakiety po cenie bliższej WK.

Jeśli nawet prawdziwa jest ta teoria spiskowa z tym inwestorem strateg.,to wcale nie znaczy,że ten inwestor robi dobrze i nie straci na potencjalnej transakcji.Ja raczej nie wierzę w poprawę w przyszłym roku,bo z takich strat w tej branży,nie tak łatwo się wykaraskać.To nie spółka surowcowa,że w razie wzrostu cen surowca,nagle może wystrzelić z zyskami.
A co do tych funduszy i "bicia w ciemię"-to kto im da tzw.cenę księgową,jakaś instytucja charytatywna...?Sugerowanie się tzw.księgową,to -sorry-ale absolutnie niewiarygodny sposób wyceny.W przeszłości mieliśmy transakcje przejęć wielu spółek internetowych ,które nie raz miały C/WK grubo powyżej 10,a w Stanach ponad 100...! Z drugiej strony spółki hutnicze były sprzedawane z C/WK poniżej 0,5 -i kto tu miał rację w zrobieniu dobrego interesu...? Sprawdź notowania i wyceny takich drogich -patrząc na C/WK firm jak:Cisco,Yahoo!,czy u nas kiedyś Onet,czy obecnie np.Oponeo itp.
Na gieldzie i w ogóle na wolnym rynku iczą się perspektywy i przyszły C/Z,a nie bieżące C/WK...
Fundusze są nie są raczej rozsądne ,skoro inwestują w branże ryzykowne,a nie perspektywiczne...

diR
diR
1
Wysłane: 18 listopada 2010 10:27:31 przy kursie: 6,39 zł
ok zgadzam się generalnie z tymi argumentami. nikt nie twierdzi, że fundusze są rozsądne, ale ..... popatrzmy na przedstawienie Think
ps. c/z w okolicy 80 faktycznie nie zachęca d'oh!

nfs
nfs
1
Wpisów: 127
Wysłane: 18 listopada 2010 10:27:48 przy kursie: 6,39 zł
Ile czasu od transakcji maja głowni akcjonariusze aby powiadomić rynek o zmniejszeniu zaangażowania w spółce, ewentualnie o zwiększeniu?

diR
diR
1
Wysłane: 18 listopada 2010 10:30:57 przy kursie: 6,39 zł
nfs napisał(a):
Ile czasu od transakcji maja głowni akcjonariusze aby powiadomić rynek o zmniejszeniu zaangażowania w spółce, ewentualnie o zwiększeniu?

masz na myśli to, że niedawno poszło 80 tys. akcji na jedno zlecenie na zamknięciu?

absolum44
0
Wpisów: 18
Wysłane: 18 listopada 2010 10:48:01 przy kursie: 6,39 zł
Cytat:

Ja raczej nie wierzę w poprawę w przyszłym roku,bo z takich strat w tej branży,nie tak łatwo się wykaraskać.

Ciekawe jaki mają plan na odzyskanie rentowności zwłaszcza po przyszłorocznej podwyżce VAT-u na produkty które u nich już w tej chwili są dość drogie. niby to nie dotyczy bezpośr. żywności.. ale jednak..
Edytowany: 18 listopada 2010 10:49

nfs
nfs
1
Wpisów: 127
Wysłane: 18 listopada 2010 10:51:43 przy kursie: 6,39 zł
Rzeczywiście było takie zlecenie PKC. Pytam ogólnie. Wczoraj sprzedano 640tys akcji. To chyba nie drobni akcjonariusze zrobili takie obroty? DT? hm...
Podobnie jak część z nas tez mam nieszczęsne akcje i liczę na to ze możne ktoś z zarządu czy RN czy fundusz dokupi akcje. Taka wiadomość potwierdziła by wiarygodność przyszłorocznych prognoz jak i wizerunkowi zarządu.
Oczywiście informacja zmniejszenia zaangażowania jest również ważną. Oto powody mojego pytania.

diR
diR
1
Wysłane: 18 listopada 2010 10:53:52 przy kursie: 6,39 zł
tak czy siak, obroty ostatnio gwałtownie wzrastają. tego na pewno nie kupuje tylko ulica.

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 18 listopada 2010 10:59:22 przy kursie: 6,39 zł
diR napisał(a):
obroty ostatnio gwałtownie wzrastają. tego na pewno nie kupuje tylko ulica.

Tak sie pocieszali na Petrolu, jak chodzil po 100. I po 40. I po 10 ;->

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,549 sek.

krkglquz
tmttaixv
mxgkqqiq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vixdsfec
fqcbkojn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat