PARTNER SERWISU
rmrycfcx
43 44 45 46 47

Giełdowy "Blog of the Frog"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 25 listopada 2010 21:18:26
Heyahpanama napisał(a):
Frog, jak Ci idzie w tym tygodniu? Sprzedałeś coś, dokupiłeś, pochwal się, bo nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie los twoich inwestycji.

Hej,

Od pewnego czasu szczegółowo o stanie portfela informuję raz w tygodniu. W międzyczasie tylko gdy ktoś o coś zapyta, albo gdy dokonam jakiejś transakcji.

O tym tygodniu opowiem Ci w formie fraszki: Anxious

Nic nie sprzedałem,
Nic nie kupiłem,
Na szukanie prezentów,
Czas poświęciłem.

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

olshinho
0
Wpisów: 134
Wysłane: 25 listopada 2010 21:33:30
Frog napisał(a):

Tak się złożyło, że cały posiadany obecnie pakiet 11bit mam "za darmo". Kwota którą wydałem na pierwotnym, zwróciła mi się po sprzedaży 40% akcji (wzrosło ponad 100% w pierwszych dniach). Akcje sprzedać musiałem, gdyż kupowałem za pożyczone.
Obecnie posiadane akcje w całości są więc moim zyskiem - nawet jak sprzedam po 1 zł to zarobię. To daje psychiczny komfort Dancing

Frogu, wiem, że wierzysz w tę spółkę i interesuję Cię długi termin, aczkolwiek nie mogę zgodzić się z powyższym zdaniem. Komfort komfortem, ale chodzi głównie o to, żeby chronić dotychczasowe zyski. Błędnym myśleniem jest, że na tej transakcji już nie stracę. Jeżeli zarobiłem na czymś powiedzmy 200% to "granicą wyjścia" nie powinna być cena zakupu, tylko odpowiednie, choć w części zabezpieczenie zysków, nawet jeśli akcje dawno się zwróciły. Podejrzewam, że pewnie miałeś co innego na myśli, ale tak mi się rzuciło to w oczy, więc napisałem. Wielki szacunek za blog! Pozdrawiam

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 25 listopada 2010 22:16:16
Cytat:
A na poważnie: przecież od zysków płacisz podatek dochodowy.... za mało to wg Ciebie?

tę informację dostałem na piśmie od firmy z którą zawierałem transakcje (tylko od jednej) i to mnie zaniepokoiło. Ale dość offtopicu w tym wątku thumbright

Frog
13
Wysłane: 26 listopada 2010 11:01:48
olshinho napisał(a):
Frog napisał(a):
Tak się złożyło, że cały posiadany obecnie pakiet 11bit mam "za darmo" ... To daje psychiczny komfort Dancing

Frogu, wiem, że wierzysz w tę spółkę i interesuję Cię długi termin, aczkolwiek nie mogę zgodzić się z powyższym zdaniem. Komfort komfortem, ale chodzi głównie o to, żeby chronić dotychczasowe zyski. Błędnym myśleniem jest, że na tej transakcji już nie stracę.

Rozumiem o co Ci chodzi. Jeżeli zdarzy się coś nieprzewidzianego, nie zamierzam ślepo trzymać akcji.
Ten komfort o którym pisałem, to dodatkowy czynnik, dzięki któremu mogę chłodzić swoje emocje w przypadku gwałtownych spadków. Tylko tyle i aż tyle.
Nieważne czy mam zysk czy stratę na danej pozycji - jeżeli pojawią się nowe negatywne okoliczności (wyprzedaż akcji przez Zarząd) - sprzedam bez skrupułów.
Follow me on Twitter
Edytowany: 26 listopada 2010 11:02

Frog
13
Wysłane: 26 listopada 2010 19:06:30
Dzisiaj nie mam weny na pisanie, dorwało mnie jakieś przeziębienie i czuję się fatalnie.

Tygodniowe podsumowanie stanu portfela:
Pojedynek Frog vs WIG (za okres 33 tygodni - od założenia wątku):
Frog: 93,55%
WIG: 5,50%

Skład portfela bez zmian...
Follow me on Twitter

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 27 listopada 2010 22:29:59
Imponujący wynik Frog. Interesujesz się teraz jakąś spółką? Co powiesz na EGH? Troche kwasu było ostatniu, ale wg. mnie to firma godna uwagi, ale dość o tym nie będe naganiał.

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 28 listopada 2010 08:23:26
Frog napisał(a):
Dzisiaj nie mam weny na pisanie, dorwało mnie jakieś przeziębienie i czuję się fatalnie.

Tygodniowe podsumowanie stanu portfela:
Pojedynek Frog vs WIG (za okres 33 tygodni - od założenia wątku):
Frog: 93,55%
WIG: 5,50%

Skład portfela bez zmian...

Na pewno jakieś informacje z Twojego blogu mi umkną, ale mam pytania, na które pewnie szybko odpowiesz (szybciej niż ja znajdę odpowiedź wśród tylu stron blogu :):

- czy dokonujesz wpłat i wypłat?
- czy stopa zwrotu którą podajesz tyczy się wniesionego od początku prowadzenia blogu kapitału, czy sumy stóp zwrotu ze wszystkich spółek jakie kupowałeś i sprzedawałeś?

Heyahpanama napisał(a):
Imponujący wynik Frog. Interesujesz się teraz jakąś spółką? Co powiesz na EGH? Troche kwasu było ostatniu, ale wg. mnie to firma godna uwagi, ale dość o tym nie będe naganiał.

Czuję, że niebawem zobaczymy Twój nowy/zmodyfikowany portfel w którymś z wątków, a przynajmniej na to liczę. blah5
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 28 listopada 2010 09:39:31
Cytat:
Czuję, że niebawem zobaczymy Twój nowy/zmodyfikowany portfel w którymś z wątków, a przynajmniej na to liczę.

Oj narazie nie mam się za bardzo czym chwalić, jestem na dość pokaźnym minusie, ale podjąłęm decyzje, by zacząć "wydawać" swój blog, albo jak moje spółki zdrożeją, albo jak bardzo spadną, by na moim przykładzie mogli się inni uczyć w co nie inwestować:D.

Ale myślę, że niebawem moja kronika ujrzy światło dzienne.

Frog
13
Wysłane: 28 listopada 2010 14:26:29
TomekP napisał(a):
- czy dokonujesz wpłat i wypłat?

Kilka razy wykorzystałem kapitał z giełdy do innych celów, jednak później "oddawałem". Obecnie pracuje ta sama kwota kapitału co na początku roku + zysk

TomekP napisał(a):
- czy stopa zwrotu którą podajesz tyczy się wniesionego od początku prowadzenia blogu kapitału, czy sumy stóp zwrotu ze wszystkich spółek jakie kupowałeś i sprzedawałeś?

Taką mam stopę zwrotu z początkowego kapitału.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 28 listopada 2010 18:06:30
Heyahpanama napisał(a):

Nie interesuję się niczym szczególnym. Obserwuję swoje spółki i co jakiś czas zerkam na spółki dopiero wchodzące na rynek.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 29 listopada 2010 17:45:34
Skorzystam ze swojego wątku do przypomnienia o konkursie grudniowym...

Zgłoszenia przyjmowane są tutaj:

www.stockwatch.pl/forum/defaul...
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 30 listopada 2010 20:29:56
Ponieważ wypatrzyłem pewną okazję na rynku pierwotnym, potrzebuję gotówki.
Jestem zmuszony pozbyć się części EGB Investments oraz prawdopodobnie całego pakietu Orzeł Opony. Plan częściowo już zrealizowałem. Nie jestem z tego powodu szczęśliwy - uważam że w dłuższym terminie posiadacze tych akcji będą zadowoleni.
Mam jednak nadzieję, że potencjalna alternatywna inwestycja przyniesie większe zyski w krótszym okresie.
Follow me on Twitter

3citrony
2
Wpisów: 243
Wysłane: 30 listopada 2010 21:08:28
Czy jest tajemnicą jakie akcje masz zamiar zakupić w ofercie publicznej?
BTW. zaciekawiony Twoim wpisem (mam rachunek maklerski tylko w mBanku) zaglądnąłem do oferty publicznej i były tam tylko IPOPEMA-FM. Czy to oznacza, że w tej chwili tylko na takie akcje można się zapisać? Czy po prostu oferta nie obejmuje wszystkich akcji, które są dostępne w ofercie publicznej, tylko np. wybrane? A może oni udostępniają "widoczność" tych, na które w danym momencie można się zapisać... Jak odpowiesz na moje pytania, bądź ktokolwiek inny będę wdzięcznywave

pardi
0
Wpisów: 63
Wysłane: 30 listopada 2010 21:10:05
masz chyba na myśli debiut Opakowań? Tez mi poważnie chodzą po głowie

Frog
13
Wysłane: 30 listopada 2010 21:22:52
Witam,

Interesują mnie raczej oferty prywatne z rynku New Connect. Jest ich sporo, ale niewiele z nich jest naprawdę atrakcyjnych.
Nazwy spółki która mnie zainteresowała nie będę na razie ujawniać, przynajmniej do czasu ewentualnego podpisania z nimi umowy...
Follow me on Twitter

3citrony
2
Wpisów: 243
Wysłane: 30 listopada 2010 21:33:02
te oferty możesz przeglądać w swoim domu maklerskim? jest jakieś miejsce, gdzie można przeglądać wszystkie? czy jedynym na to środkiem jest wyszukiwanie ich w różnych miejscach?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 30 listopada 2010 21:36:16
a jaka jest różnica czy będziesz ujawniał to teraz czy jak podpiszesz umowę?

Frog
13
Wysłane: 30 listopada 2010 21:45:10
3citrony,
Oferty prywatne są prowadzone przez Autoryzowanych Doradców. Jest ich w Polsce chyba kilkudziesięciu. Z każdym trzeba z nich trzeba się kontaktować osobno i najpierw podpisać umowę.

mrk,
Mam po prostu wątpliwości czy ujawniając sam fakt iż dana spółka stara się o pozyskanie kapitału w ofercie prywatnej nie złamię jakiegoś przepisu. Może przesadzam, ale po prostu dmucham na zimne.
Z kolei wkrótce po podpisaniu umów spółka sama ogłasza że tego dokonała i że składa dokumenty do KNF - wtedy już mam pewność, że nie ujawnię niczego poufnego pisząc iż skorzystałem z oferty.
Follow me on Twitter

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 30 listopada 2010 21:58:18
to znaczy że zanim nie skończą się zapisy na akcje w pp to o tym że spółka wybiera się na new connect wie tylko ona, doradca i ci którzy dostają informacje od doradcy? Natomiast wiadomość o debiucie na nc jest podawana do publicznej wiadomości już po zapisach?

Frog
13
Wysłane: 30 listopada 2010 22:04:31
Naprawdę ciężko jest mi odpowiedzieć odnośnie szczegółów. Wiem na pewno, że nie mogę ujawniać żadnych szczegółów odnośnie oferty.
Możliwe iż sam fakt przystąpienia do private placement nie jest żadną tajemnicą, ale wolę tego nie sprawdzać.
Na logikę, oferta jest prywatna, gdyby wiedziało o niej więcej osób, byłaby już publiczna, czyli inne reguły i inne przepisy... Może błądzę, ale wolę pobłądzić niż powiedzieć o jedno słowo za dużo.
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

43 44 45 46 47

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,365 sek.

mkpdasfw
sjsmixvp
dvmqlfwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fjpfhike
ohgqkpwo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat