PARTNER SERWISU
egmizkmf
75 76 77 78 79
Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 28 listopada 2010 16:14:20 przy kursie: 7,15 zł
@V3NOM
Kontynuując Twoją barwną i obrazową metaforę: owszem, samolot lotem koszącym zbliża się do ziemi, ale ostatnio na pokład wsiadła ekipa brodatych Arabów z Al Qaidy, dla których szybka katastrofa jest przepustką do raju pełnego czarnookich hurys i słodkiego wina.
Innemi słowy: czym innym jest granie na krótko, kiedy siły rynku (np. wynikające z ogólnoświatowych trendów) deprecjonują wartość danych walorów czy całych sektorów rynku papierów. A czym innym jest celowe i cyniczne zalanie rynku podażą w momencie, kiedy spółka podaje złe informacje (przy czym ten, kto rynek zalał podażą wyraźnie wiedział o wszystkim wcześniej i odpowiednio wcześnie zaczął swoją akcję) i kiedy wywołanie paniki jest aż nadto łatwe.
Przypomina mi się mejl, który wymienili między sobą manadżerowie Lehman Bros, którzy wiedzieli, co robią sprzedając toksyczne aktywa. Było tam coś o wciskaniu bezwartościowych papierów wdowom i sierotom... Topos biblijny w ustach cynicznego typa (których w USA ładnie się zwie: "profit-mongers") nabrał szczególnej siły.

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 28 listopada 2010 23:49:29 przy kursie: 7,15 zł
W sumie to zgadzam się z wypowiedziami Mieszka . Niewątpliwie na OIL-u wywołana była panika (poszła za tym również inna spółka RK, która pomimo dobrych wiadomości poleciała sporo :) ).
Tak realnie rzecz biorąc spółka ma duże mozliwości wybicia, ale kapitału brak i chętnych na dofinansowanie również :) Jeżeli w odwiertach "mięknie rura" bo zastosowano ze względów oszczędnościowych jakieś tańsze materiały to napewno nic dobrego nie wróży.
Inna sprawa, że spółka ma sporo niepotwierdzonych poprzez odwierty natomiast szacunkowych złóż, które głównie są podstawą wyceny w tego typu działalnosciach.
Dlatego jest jedno pewne, że kiedyś zacznie iść do góry (zwłaszcza, w momencie gdy ktoś inny ją kupi) ale od jakiego poziomu to nastąpi hmm... moze teraz, ...może od 5 zł .. może od 1 zł. Tego nie wiemy.
To co się ostatnio dzieje na akcjach OIL-u może sugerować jakieś kolejne ruchy ale narazie to tylko teorie. Zobaczymy co będzie w praktyce.salute

Mieszko
0
Wysłane: 29 listopada 2010 19:14:56 przy kursie: 7,06 zł
Dadek, zauważ, że spółka oszczędza na rurach, ale za to nie oszczędza na tzw. pakietach motywacyjnych dla kadry menedżerskiej. Jak rozumiem, chcą w ten sposób zademonstrować jak w praktyce wygląda tryumf ludzkiego ducha nad bezmyślną materią. Dlatego inwestują w to pierwsze.

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 29 listopada 2010 23:51:12 przy kursie: 7,06 zł
Pakiety motywacyjne są dobre jak widać jakieś chęci i wyniki. Jak narazie to trochę na wyrost dostają chyba, że znowu jest coś o czym nie wiemy ( będziemy mogli stworzyć kolejną teorię spiskową Dancing ).
Narazie to i tak udaję się na kozetkę, czerwień mnie dopadła tak czy siak a że zacząłem inwestować tuż przed otwarciem puszki pandory na naszej giełdzie to jestem trochę w bootyshake

dzejefkej
0
Wpisów: 11
Wysłane: 6 grudnia 2010 12:02:56 przy kursie: 7,63 zł
petrol wznawia odwierty w Kazachstanie.

dreamer
0
Wpisów: 89
Wysłane: 6 grudnia 2010 12:30:23 przy kursie: 7,63 zł
Petrolinvest wznowił prace wiertnicze w Kazachstanie na odwiercie Shyrak 1

06.12. Warszawa (PAP) - Spółka zależna Petrolinvestu, OilTechnoGroup, wznowiła prace
wiertnicze na odwiercie Shyrak 1 na koncesji w Kazachstanie - poinformował Petrolinvest w
komunikacie prasowym. Zarząd spółki prowadzi rozmowy z potencjalnymi partnerami w sprawie
zawarcia umowy typu farm-out, określającej zasady współpracy przy poszukiwaniu i
eksploatacji węglowodorów na strukturze Shyrak.

... (PAP)

morb/ asa/
Edytowany: 22 grudnia 2010 13:15

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 6 grudnia 2010 12:55:38 przy kursie: 7,63 zł
Linia będąca do tej poty wsparciem dla kursu stała się teraz oporem.
Jej przebicie mogłoby sugerować wzrosty. Na razie jednak nie wygląda to zachęcająco. Duże volumeny na spadkach każą spodziewać się kolejnych spadków

kliknij, aby powiększyć
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 6 grudnia 2010 12:56

life
0
Wpisów: 155
Wysłane: 6 grudnia 2010 21:10:49 przy kursie: 7,63 zł
Więc dobrze. Jak widac na zamieszczonym wykresie cena oscyluje na dolnej kresce.
Przebicie mozna uznać na ten czas za test kreski ( fałszywe wybicie ) . Powrót nastąpił zdecydowanie. dzisiaj pokazały sie ładne obroty na wzroście. Jednak na interwale dziennym jeszcze za wcześcnie aby uznac to za średnioterminowy sygnał zakupu.

kliknij, aby powiększyć

Na interwale 1H widzimy że cofniecie miało na ten czas znamiona korekty ruchu - odbicia ) wzrostowego. Trzeba uzbroić sie w czujność. Myślę że jest szansa na kontynuację tego ruchu jednak graczom krótkoterminowym ( spekulantom) zalecam zejścia na interwał godzinowy w trakcie sesji. Gra na Oil niczym nie odbiega od gry na kontraktach king

kliknij, aby powiększyć

Czy to bla bla jest merytoryczne i mozna uznać ze dobrze opisane?? :)
Rozmowy przy wyrębie lasu:
Rozum: www.youtube.com/watch?v=W3kWRJ...
Dobrobyt i bieda: www.youtube.com/watch?v=qRu_tI...
Edytowany: 6 grudnia 2010 21:16

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 960
Wysłane: 6 grudnia 2010 21:31:13 przy kursie: 7,63 zł
Cytat:
Ogromne zaskoczenie przeżyli inżynierowie brytyjskiej firmy Desire Petroleum, którzy odkryli wodę zamiast ropy naftowej w jednym z kluczowych złóż na Falklandach. Akcje firmy straciły połowę swojej wartości

szczegóły

w przypadku peTROLA to byłby jednak sukces - wszak woda w Kazachstanie towarem deficytowym jest ;)

wiem, wiem... do usunięcia. trudno jednak o jakiś poważny komentarz w przypadku tej spółki.

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 7 grudnia 2010 08:00:05 przy kursie: 7,63 zł
"Kierowana przez Bertranda le Guern spółka odmroziła prace w Kazachstanie. Za kilka dni ma ogłosić nową strategię" www.pb.pl/a/2010/12/07/Petroli...

Ciekawe co ta nowa strategia przyniesie (czy chodzi o takie sprawy jak TOTAL i EBOR a może jakaś niespodzianka w postaci "nowego gracza" i wspólne interesy Kazastanie i w Rosji)
napewno podbije kurs wczoraj 9% dziś także kupowanie plotek będzie przez rynek. tylko się zastanawiam czy może już ktoś powiedział doś może czas odbudować wizerunek i realizować założenia wydobywcze "nie tylko z kieszeni małego inwestora"

(a może to wszystko było tak zarzuty dla rysia ostawił prokurato bo zabardzo wtopił rysiu powiedział mu na przełuchaniu zwolnij mnie kup jeszcze akcje po 6 uśrednij je a ja ci dam 10 za kilka dni i bedziesz mieć zys tylko wypuść mnie) - to tylko teoria spisokwa takie polityczne sf nie mająca nic wspólnego rzeczywistością

(ja mam akcje i narazie nie wchodzę nawet żeby uśredniać)

life
0
Wpisów: 155
Wysłane: 7 grudnia 2010 20:49:53 przy kursie: 7,36 zł
Oil nie jest spółką wdzięczna z punktu AT chocby z tego wzgledu że praktycznie od debiutu jest w silnym trendzie spadkowym.
Zamieszczałem ostatnio wykresy miesieczny i tygodniowy ( zostały usuniete ale każdy może sobie sam zobaczyć u siebie )na których wskaźnikowo spółka nie tyle jest na dnie co brodzi w mule :)
Mniejsza o to przejdźmy do interwału godzinowego. Jak sie przyjrzeć to cały ruch od dołka ma strukture korekcyjną wszystkie podfalki maja praktycznie struktury 3 falowe. W związku z tym nie zagłębiając sie w szczegóły możemy przyjąć że jesteśmy obecnie w ramach jakiejś korekty płaskiej lub złożonej. Dzisiaj na wykresie powstało cos na kształt RGR. Czy rynek go zrealizuje nie wiem . Pozytywne jest z pewnościa to że spadek nie przekroczył połowy wczorajszej świecy wybiciowej. Abstrahując od wszystkich stwierdzeń na temat spółki z którymi zresztą sie zgadzam :) to jednak uważam że spadki na PetrodrukarzuOilinveście mają sie ku końcowi.Warto obserwować przynajmniej w podejściu spekulacyjnym. Dla mnie ewidentnie spółka szuka dna przed przynajmniej korekcyjnym ale zakładam solidnym odbiciem :)
Na ten moment zaznaczam prognostyczne zasiegi aktualnej podfalki w przypadku przebicia połowy świecy wzrostowej.Na tej spółce od jakiegos czasu gra chciwość ze strachem więc trudno o wiarygodne prognozy. Aby stwierdzić cos wiecej potrzebuje obserwacji kolejnych zachowań ceny. Na te chwile możliwe zarówno po korekcie kontynuowanie ruchu wzrostowego jak również opad w celu postawienia kolejnej nogi pod bardziej zdecydowany ruch wybiciowy. Zalecana ostrożnośćPray
Jak bedzie rynek sam nam pokaże wave

kliknij, aby powiększyć
Rozmowy przy wyrębie lasu:
Rozum: www.youtube.com/watch?v=W3kWRJ...
Dobrobyt i bieda: www.youtube.com/watch?v=qRu_tI...
Edytowany: 7 grudnia 2010 22:27

Mieszko
0
Wysłane: 7 grudnia 2010 22:37:19 przy kursie: 7,36 zł
Psychologia. Nie wiem dlaczego, ale jak ktoś stracił na akcjach X, to potem chce się na nich odrobić. Ja sam muszę się tego oduczyć - ale tak robię. Wszyscy też wiedzą, że na GPW OIL dawał okazje do szybkiego zarobku. Oczywiście przy wielkim ryzyku. Dlatego bardzo wielu obserwuje kurs i czeka. Chętnych na zakupy nie zabraknie, kiedy pojawi się sygnał, że oto idą wzrosty.
Poza tym: przez Petrola przeszło wielu graczy. Wielu zna zachowanie tego waloru i tylko czeka na okazję, żeby pograć.
PS W trakcie pisania postu pojawiła się nowa informacja Parkiecie (komunikat ESPI):

www.parkiet.com/artykul/8,9942...
Edytowany: 7 grudnia 2010 22:44

Wielki_Szu
0
Wpisów: 208
Wysłane: 9 grudnia 2010 03:01:52 przy kursie: 7,35 zł
dla przykładu wykres punktowo symboliczny:

http://www.czasnazysk.pl/wykres/oil

syganły k/s są automatyczne, zazwyczaj na tego typu wykresach wchodzą z opóżnieniem,ale za to trafność jest wysoka, teoretyczny zasieg wzrostu nalezy traktowac z przymrużeniem oka, bo np po 1 wszej fali wzrostowej, nadejdzie korekta, na której pojawi sie sygnał s, a poznej ponownie pojawi sie sygnał k,ale moze byc już za pozno zająć pozycje

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 10 grudnia 2010 18:31:06 przy kursie: 7,27 zł
No dzisiejsze info po sesji to mistrzostwo świata.
Teraz czekam na strategię, śmieci były, teraz chyba musi być w końcu inwestycja w skup makulatury. Tam Rysio zaniesie wszystkie te kartki szumnie nazwane 'papier wartościowy Oil' i wreszcie pokaże przychód :D

Rysio emituje ropę
Edytowany: 10 grudnia 2010 18:47

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 10 grudnia 2010 21:21:58 przy kursie: 7,27 zł
Bardzo ciekawa strategia...

Prokom zamienia dlug za akcje tracac ponad 10% na samej tranzakcji, zdobywajac plynne akcje po 10 zl, ktorych cena rynkowa wynosi 7 zl.

Albo Prokom nie ma juz gotowki, albo chce sie szybko pozbyc tego smiecia jakim jest "dlug"...
Edytowany: 10 grudnia 2010 23:45

meister23
0
Wpisów: 27
Wysłane: 14 grudnia 2010 16:34:25 przy kursie: 6,98 zł
Jak ktoś ma podgląd do karnetu to niech napisze, czy są zbierane tak jak do tej pory drobne zlecenia sprzedaży. Pytanie do wszystkich: Czy jest możliwe, aby R. skupował akcje petrola po bieżących cenach, poprzez udziały w jakiejś wielopiętrowej strukturze podmiotów, po to aby być zwolnionym z obowiazku informacyjnego?

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 14 grudnia 2010 17:40:55 przy kursie: 6,98 zł
@meister23
A dlaczego miałoby to być niemożliwe? Tylko, na litość boską,po cóż miałby to robić? Nie ma sensu przypisywać nieszczęsnemu Rysiowi jakichś demonicznych cech, których człowiek ten zwyczajnie nie posiada. W zasadzie jego posunięcia są od paru lat dosyć klarowne i do bólu powtarzalne - emisja, mamienie ropą, w międzyczasie krótka sprzedaż akcji, kolejne emisja i tak dookoła Wojtek. Żadne bardziej skomplikowane intrygi nie są tu zwyczajnie potrzebne, "ludzie" i tak kupią każdą kolejną bajkę, bo są po prostu chciwi:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 15 grudnia 2010 21:28:49 przy kursie: 6,95 zł
jedyny plus z mojej -65% jak na razie inwestycji w OILa to aktywność tego forum, inne spółki dają zarobić mało, średnio, dużo i na forach cisza a tu jak na wspomnianych wyścigachwave zawsze coś ciekawego.
Ciekawe doświadczenie dla mnie z Oilem, chyba wróce do stosowania stop lossów dzięki OILowi czaczynam wracać do źródeł czyli, jak radzi Warren Buffet: ,,Zasada nr 1: Nigdy nie trać pieniędzy. Zasada nr 2: Zawsze pamiętaj o zasadzie nr 1.''. Wcześniej stop wywalił mnie z kilku dobrych śrendioterm. inwestycji jak IDM czy IPE, ale po tegorocznych doświadczeniach z Oilem przeproszę się ze stop lossami.
Edytowany: 15 grudnia 2010 21:42

WillWrocl
0
Wpisów: 37
Wysłane: 16 grudnia 2010 14:59:03 przy kursie: 6,92 zł
Dzisiaj Petrolinvest S.A. poinformował:

Cytat:
Petrolinvest S.A. nabywa 60% udziałów w Silurian Sp. z o.o., która będzie oferować unikalne na polskim rynku usługi związane z poszukiwaniem i wydobyciem gazu łupkowego.

żródło: www.petrolinvest.pl/pl/aktualn...

Co ciekawe Silurian Sp. z o.o. nie figuruje w Krajowym Rejestrze Sądowym - wniosek została zarejestrowana "przed chwilą" na próżno szukać strony WWW tej "firmy" ani jakiejkolwiek innej informacji na jej temat:

www.google.pl/search?q=Siluria...

Smutne to.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 grudnia 2010 15:32:15 przy kursie: 6,92 zł
W KRS podmiot jeszcze nie występuje.

Domena zarejestrowana 10 października:

NAZWA DOMENY:
silurian.pl

id abonenta:
hmng_1242018f6b (osoba fizyczna)

serwery nazw:
dns.home.pl. [62.129.252.30]
dns3.home.pl. [81.210.44.122]
dns2.home.pl. [213.25.47.166]

utworzona:
2010.10.10 22:51:43
Edytowany: 16 grudnia 2010 15:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

75 76 77 78 79

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,714 sek.

espjufwi
oqaetrfw
hjqajntx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ixkvknxz
zzerhwwd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat