2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
12 grudnia 2010 09:48:50
przy kursie: 16,40 zł
Pytanie do JAKUBA
rozważamy sytuację, żę mamy obiecujące wyniki testów ile może minimalnie upłynąć czasu od wyników testów do podjęcia decyzji o komercjalizacji złoża i ile może być potrzebych środków finasowych na dodatkowe odwierty?
pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
12 grudnia 2010 18:20:56
Żeby oszczędzić Panu Prezesowi czas na przeszukiwanie forum, postaram się, by ten post zawierał wszystkie nurtujące mnie pytania:
1. Czy do końca tego roku możemy się spodziewać wstępnych wyników odwiertu O-8 oraz wyników testu M-19 ? 2. Czy jest szansa, że do końca tego roku poznamy jakieś wstepne dane z wyników sejsmicznych bloku 9 w Syrii? 3. Czy Pan Prezes mógłby się odnieść co do informacji o podwyższeniu podatku na węglowodory o 18,5% zamiast 40%. Czy ta zmiana stanowiska rządu jest zaskoczeniem dla zarządu i czy w istotny sposób może wpłynąć na ukraiński sektor KOV-u? 4. Czy wiadomo już coś więcej na temat pozyskania kredytu z EBOR? w jakim stopniu zaawansowania są w tej chwili rozmowy? 5. Przejęcie Enei przez KI - wszyscy się zastanawiamy, czy to przejęcie może mieć wpływ na KOV. Czy raczej te 2 spółki to zupełnie różne rozdziały? 6. Roadshow - myślę, że wszyscy akcjonariusze czekają na informację o tym przedsięwzięciu. Czy KOV wzbudza zainteresowanie zagranicznych inwestorów? Czy instytucje wspierające KI w przejęciu ENEI są zainteresowane inwestycją w wydobycie (np. PENTA) ? Czy potencjalni inwestorzy rzeczywiście wyrażają swoje obawy związane z relacjami walutowymi np. GBP - ZŁ?
Dziękuje i pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 23
Wysłane:
12 grudnia 2010 23:02:52
Witam! Podpisuję się oburącz pod pytaniami kolegi Maximusa... do Pana Prezesa oraz dorzucam jedno pytanie od siebie. Panie Prezesie, gdyby na chwilę obecną, finansowanie dalszych prac miało zależeć tylko od kolejnej emisji akcji, to czy zarząd spółki przejawia jakąkolwiek chęć dobrej woli (że się tak wyrażę), aby rozważyć, wziąć pod uwagę na WZA możliwość emisji akcji z prawem poboru? Wiem, że wspominał Pan o tym, iż taka możliwość zgodnie z prawem stanu Alberta istnieje, tylko trzeba ją przegłosować na WZA. Czy też już z góry założone jest, że taki wariant nie wchodzi w grę? Dziękuję i pozdrawiam.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
13 grudnia 2010 06:59:27
Panowie jak się nie myle Każdy akcjonariusz zgodnie z prawem ma możliwośc uzupełnianie porządku obrad WZA. To jak będzie ogłoszone zebranie w odpowiednim terminie można wysłać wniosek z własną propozycją uchwały. I w tedy będzie głosowany wniosek ten bez pp i ten z pp. Tylko trzeba go napisać zgodnie z wymaganiami prawnymi.
Edytowany: 13 grudnia 2010 07:00
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
13 grudnia 2010 07:20:37
Ja od siebie dodam jeszcze pytanie odnośnie testów w bloku M, bo takie też padły uprzednio na forum:
1. Kiedy zostanie przekazana informacja o harmonogramie testów w bloku M i jak on będzie wyglądał? 2. Czy testy bloku M będą realizowane przez tego samego podwykonawcę co w bloku L, jeśli nie to czy został on już wybrany? 3. Czy testy w bloku M rozpoczną się dopiero po zakończeniu testów w bloku L, czy będą prowadzone równolegle?
Dziękuję i pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
13 grudnia 2010 10:52:20
przy kursie: 16,00 zł
A ja mam takie pytanie. Może ktoś mnie oświeci na co właściwie liczymy z testów w Lukut-1 i Lempuyang-1 (Block L). Nie wiem czy dobrze przeanalizowałem prezentację KOVu, ale zdaje mi się że tam jest tylko gaz. Czy są tam też jakieś potencjalne złoża ropy do testowania?
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
13 grudnia 2010 12:19:08
Witam, Widzę, że strasznie już przebieracie nogami ;-) Mamy bardzo pracowitą końcówkę roku. Bezpośrednio po roadshow było kilkudniowe spotkanie na Ukrainie z partnerami w sprawie ustalenia planu prac na 2011, zatwierdzenia budżetu itd. Teraz trzech kolegów jest w Brunei, gdzie uzgadniamy przede wszystkim sprawy związane z Blokiem M - tutaj mamy kilka kwestii, m.in. przejście do etapu 2 (etap 1 upływa na początku roku). Prace toczą się na wszystkich frontach, a ja nie zawsze mogę dzielić się z Wami info, bo podlega ono obowiązkowi raportowemu. Co do konkretnych pytań, na które mogę udzielić odpowiedzi (na razie pierwsza paczka):
1. Czy do końca tego roku możemy się spodziewać wstępnych wyników odwiertu O-8 oraz wyników testu M-19 ? ODP: Może tak, a może nie - tutaj jesteśmy zakładnikami pogody; prace postępują.
2. Czy jest szansa, że do końca tego roku poznamy jakieś wstepne dane z wyników sejsmicznych bloku 9 w Syrii? ODP: Syria - rzućcie proszę okiem na prezentację jeszcze raz - przecież tam na podstawie sejsmiki macie już pokazany jeden z najciekawszych celów, z podaniem szacunkowych zasobów. Wydaje mi się, że to jest całkiem konkretne info. Wiercenia ruszą, o ile nie będzie przeszkód, gdzieś w kwietniu/maju. Ale o tym będzie oficjalne info, jak wszystkie szczegóły zostaną dopięte, wybrany kontrahent do prac itd.
3. Czy Pan Prezes mógłby się odnieść co do informacji o podwyższeniu podatku na węglowodory o 18,5% zamiast 40%. Czy ta zmiana stanowiska rządu jest zaskoczeniem dla zarządu i czy w istotny sposób może wpłynąć na ukraiński sektor KOV-u? ODP: Myśmy już o tym mówili, prawda? Dawałem nawet w tej sprawie komentarz do jakiejś gazety... Oczywiście nie jest miło, gdy ktoś mówiąc o zachętach wobec inwestorów jednocześnie zwiększa ich obciążenia. Ale nie jest to rzecz na tyle znacząca, żebyśmy nie byli w stanie powetować jej sobie w innych kosztach. Czyli przy niewielkim wysiłku, doprowadzimy do sytuacji, w której zwiększenie nie będzie miało wpływu na wyniki KUB-Gazu.
4. Czy wiadomo już coś więcej na temat pozyskania kredytu z EBOR? w jakim stopniu zaawansowania są w tej chwili rozmowy? ODP: No comment. Jak będą konkrety, to będziemy mówić, na razie to są przypuszczenia dziennikarzy.
5. Przejęcie Enei przez KI - wszyscy się zastanawiamy, czy to przejęcie może mieć wpływ na KOV. Czy raczej te 2 spółki to zupełnie różne rozdziały? ODP: Nie wypowiadamy się na temat poczynań matki. To sprawy, na które nie mamy wpływu.
6. Roadshow - myślę, że wszyscy akcjonariusze czekają na informację o tym przedsięwzięciu. Czy KOV wzbudza zainteresowanie zagranicznych inwestorów? Czy instytucje wspierające KI w przejęciu ENEI są zainteresowane inwestycją w wydobycie (np. PENTA) ? Czy potencjalni inwestorzy rzeczywiście wyrażają swoje obawy związane z relacjami walutowymi np. GBP - ZŁ? ODP: Tak, są w Warszawie (i nie tylko) inwestorzy, którzy widzą wartość w KOV. Są także w Londynie/Sztokholmie itd. Ale ci (poza dedykowanymi funduszami, które - umówmy się - nie stanowią wiele w globalnej masie) nie są skłonni inwestować w aktywa w Brunei i Syrii dodając sobie ekspozycję na ryzyko egzotycznej - z ich punktu widzenia - waluty (PLN). To z kolei nam daje do myślenia. A jak pomyślimy, podejmiemy odpowiednie decyzje i powiemy rynkowi, co zamierzamy z tym fantem zrobić. Aha -żeby była jasność: rozmawiamy z equity investors, a nie private/venture.
Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
PS. Sorry, ale musiałem zaprzestać odpowiadać wieczorami na Wasze pytania - po ostatnich wyjazdach żona wprowadziła mi zakaz pracy po pracy ;-)
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
13 grudnia 2010 12:57:32
Redface napisał(a):6. Roadshow - myślę, że wszyscy akcjonariusze czekają na informację o tym przedsięwzięciu. Czy KOV wzbudza zainteresowanie zagranicznych inwestorów? Czy instytucje wspierające KI w przejęciu ENEI są zainteresowane inwestycją w wydobycie (np. PENTA) ? Czy potencjalni inwestorzy rzeczywiście wyrażają swoje obawy związane z relacjami walutowymi np. GBP - ZŁ? ODP: Tak, są w Warszawie (i nie tylko) inwestorzy, którzy widzą wartość w KOV. Są także w Londynie/Sztokholmie itd. Ale ci (poza dedykowanymi funduszami, które - umówmy się - nie stanowią wiele w globalnej masie) nie są skłonni inwestować w aktywa w Brunei i Syrii dodając sobie ekspozycję na ryzyko egzotycznej - z ich punktu widzenia - waluty (PLN). To z kolei nam daje do myślenia. A jak pomyślimy, podejmiemy odpowiednie decyzje i powiemy rynkowi, co zamierzamy z tym fantem zrobić. Aha -żeby była jasność: rozmawiamy z equity investors, a nie private/venture. Jednym słowem aż się prosi o ewentualną emisje na przykład na LSE zamiast na WIG  Bo na wprowadzenie euro w 2011 w tym 'egzotycznym' kraju nie ma co liczyć
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
13 grudnia 2010 13:20:18
JA także chciałem poprosić p. Jakuba o wypowiedź w sprawie najnowszej rekomendacji KOV-u. Oczywiście nie liczę, że wypowie się Pan na temat kursu akcji spółki, ale chciałbym wiedzieć, czy autor rekomendacji konsultował z Wami dane? Pamiętam, że wspominał pan, iż pierwsza rekomendacja, która nadeszła z Ukrainy (i przyniosła spadki) nie była w ogóle z Wami konsultowana. Na drugie pytanie pewnie nie może Pan odpowiedzieć, tak, jak byśmy chcieli, ale i tak je zadam: kiedy zostaną podjęte decyzje dotyczące finansowania na kolejny rok prac? Rozumiem, że nie może Pan odpowiedzieć, kiedy inni pytają o emisję lub kredyt, ale ja pytam tylko o orientacyjną datę decyzji w tej materji.
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
13 grudnia 2010 13:48:08
hazard napisał(a):Jednym słowem aż się prosi o ewentualną emisje na przykład na LSE zamiast na WIG  Bo na wprowadzenie euro w 2011 w tym 'egzotycznym' kraju nie ma co liczyć Jak od strony technicznej można by to zrobić aktualnie? Podwójne notowania? Nowa emisja na innej giełdzie? Przenosiny? Co wtedy z akcjami w ff, musiałoby być ogłoszone wezwanie?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
13 grudnia 2010 14:57:32
Exar napisał(a):Jak od strony technicznej można by to zrobić aktualnie? Podwójne notowania? Nowa emisja na innej giełdzie? Przenosiny? Co wtedy z akcjami w ff, musiałoby być ogłoszone wezwanie?  Jak, od strony technicznej, czy się da i jak się da to w przypadku KOV chyba pytanie tylko do Redface. Natomiast samo w sobie na pewno notowanie równoległe jest możliwe - np. Belvedere S.A.(Sobieski) - jest równolegle notowany na Euronext(w EUR) i na WIG (PLN).
|
|
0 Dołączył: 2010-12-07 Wpisów: 1
Wysłane:
13 grudnia 2010 16:12:50
Spółka od paru sesji regularnie traci, szczególnie dzisiaj wyjątkowo dużo- gdzie podziali się ci wszyscy, którzy tak dużo mówili o wejściu rzekomych funduszy, o tymże podaż się wyczerpała itp
|
|
0 Dołączył: 2010-09-14 Wpisów: 9
Wysłane:
13 grudnia 2010 16:17:30
Jedno trzeba przyznać , ktoś na rekomendacji nieźle zarobił. Teraz powrót do minimum , ciekawe ile zaliczymy tym razem???
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
13 grudnia 2010 16:32:39
to chyba nie tak.... jak na kupnie jest ok 150 000 szt. a na sprzedaży np. 5000 szt. i ktoś decyduje się sprzedać temu co czeka w kolejce to o co tu chodzi? jakiś zniechęcony czy co?, ludzie tracą cierpliwość?
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
13 grudnia 2010 16:35:53
Ja wogóle nie rozumiałem Waszej euforii. Dla mnie to nieporozumienie - wydawać reko dla KOV w obecnej sytuacji. Ale niech tam. Niektórzy już w głowach przebili 2 zł, a tymczasem owce zgolone wracają grzecznie do stada.. Pogratulować
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
13 grudnia 2010 17:16:05
Jakie nieporozumienie? Skoro masz potwierdzone aktywa. To jak ktoś ma 100 000 m2 ziemi w Warszawie to też nie ma to wartości? Masz potwierdzone aktywa w spółce prowadzącej wydobycie, wycena przecież dotyczyła w 90% KUB-GAZu i z tego dostałeś 2,60 zł docelowo. Ciekawe, że 7 i 8 grudnia nie pisał nikt takich tekstów ;-) W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
13 grudnia 2010 17:45:46
dolarman napisał(a):Jeżeli ta spółką rusza jakaś tam rekomendacja, a nie ruszył nią ostatnio gaz, to ja się trochę tego boję. Inaczej ujmując - rekomendacja w tej branży nie stanowi i nie będzie stanowić fundamentów trwałego wzrostu. Chyba że dzieje się coś grubszego. dolarman napisał(a): A ja Wam raz jeszcze powtarzam, niezależnie ile dziś urośnie. Rekomendacja nie jest podwaliną stabilnych wzrostów! Jeśli za dzisiejszym ruchem nie stoi nic poza reko, to dość szybko możemy wrócić w znane nam dobrze okolice. Dzisiejszy dzień jest idealny dla spekulantów. Ja jestem tym zawiedziony - liczyłem już, że papier trafił w pewniejsze i cierpliwsze ręce, tymczasem po dzisiejszej sesji znowu pojawią się ogromne nadzieje na szybkie zyski, a ich brak spowoduje ponowne obsuwanie się kursu, spowodowane sypaniem krótko-terminowców.
Niech będzie że nikt nie pisał.. ( oba posty z 7 grudnia..) btw; pozytywne reko w sytuacji, kiedy spółka kwartał w kwartał przynosi stratę jest dla mnie bez sensu ( abstrahując od potencjału i zasobów). Inaczej- nie rozumiem ludzi którzy na tej podstawie otwieraliby długoterminową pozycję. Oczywiście są to indywidualne decyzje każdego inwestora.
Edytowany: 13 grudnia 2010 17:49
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
13 grudnia 2010 17:50:02
Lukch 7-8 grudnia każdy myślał że przebijemy te nieszczęsne 1,75 a tu nic z tego. Widać nie było wcale takiego popytu albo był jak już ktoś tu wspomniał sztucznie napędzany. Niestety znam przykład innej spółki zresztą kiedyś tu wspomnianej która ma dokładnie taki sam problem jak KOV. Praktyki na tym papierze trochę mnie wpieniają muszę przyznać. Z przyjemnością ucieszyłbym się jakby temu kto się bawi kursem, ktoś zabrał zabawki i puścił w skarpetkach  . Skoro wszyscy chcą kupić po 1,50 to skąd wziąć kogoś kto kupi po 1,75 i ruszy tym kursem na północ? Trzeba byłoby jakiegoś nieświadomego inwestora z zagranicy, który zgarnąłby te warlające się papiery po GPW papiery KOVa. Zdaje sobie sprawę że to jest jak pokazuje roadshow inwestycja tak do 2015 roku, ale mogło by dla przyzwoitości być przynajmniej 1,80. Z niecierpliwością czekam na pierwsze wyniki testów.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
13 grudnia 2010 18:23:38
Wydaje mi się, że na dzisiejszą sesję mogło mieć wpływ te 750 000 akcji, które wracają do obrotu. Dzisiaj jest już 13 grudnia. Do pierwszych wyników z bloku L zostało nam około miesiąca. Myśle, że jakoś wytrzymamy. Pan Prezes dość enigmatyczny - dobry znak. A dzień rekomendacji to tak na przestrogę - jeżeli dzisiaj wyrzucicie, to nie macie pewności, jakie info i kiedy się pojawi. Pamiętam, że Mieszko napisał "poszedłem na 20 minut zrobić sobie kawę...". A teraz trochę z innej beczki - kurs AED OIL zaliczył dzisiaj historyczne minimum. Pod koniec sesji pękły sl (około 15:24). Kurs 0,39 AUD. Nie jesteśmy sami. Jaki był powód? Pewnie godzinę przed zamknięciem akcjonariusze pomysleli sobie "pewni i tak nic nie znajdą" i wywalili. Oczywiście ironizuje. Warto jednak przyjrzeć się okresowi kwiecień-maj 2006. Dowiercili się wtedy do kilku "strefek" ropy na polu Puffin. Od tego mementu rozpoczyna się "zloty okres" w tej spółce. Cena szybuje z ok. 1 Aud do ponad 10 Aud w październiku 2007. Zauważcie, że skup jest bardzo "delikatny" przez ten cały okres. Zauważcie, że 'pufffinowych" odwiertów jest kilka, przez każdy wypływa ropa. Sekretem jest duuża formacja węglowodorów. I to ona daje jackpot. Po kryzysie spółka się już nie podniosła i regularnie traci na wartości. Blok-L to dla niej być albo nie być. Źródło: www.google.com/finance?q=ASX%3...
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
13 grudnia 2010 18:26:35
Powitał Kolegów. Widzę, ze nic się nie zmienia - dalej w powszechnym mniemaniu jakiś "grubas", z bliżej nieznanych przyczyn, zbija kurs.  Po raz kolejny twierdzę, ze nikt normalny, nie pozbywa się akcji w celu "zaniżania". Pozbywa się, to widać, ale dla tego, że mu się KOV nie podoba. I już. Jednemu się podoba, drugiemu nie, jak to na giełdzie. A pożyjemy, zobaczymy. Osobiście jestem optymistą, aczkolwiek boję się pierwszego kwartału (lub nawet wcześniej), że względu na mocno prawdopodobną (po mojemu) korektę na szerokim. Wahnięcia o ca. 15 gr. nie są żadnym wyznacznikiem. Przy silnych spadkach na szerokim, 1,30 też nie będzie sensacją.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.