0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
28 stycznia 2011 10:47:43
przy kursie: 17,00 zł
Eleles napisał(a): Pamiętajcie że tego typu infa zawsze będą najpierw z AED, dlatego że to oni są operatorem (tak?) projektu, a dodatkowo są w innej strefie czasowej. nie sądzę żeby KOV miał on site ludzi którzy będą wrzucać info do internetu, albo kogoś w Polsce kto siedzi po nocy i czeka na wiadomości z drugiego końca świata ;)
Zgadza się, ale mamy już prawie godz. 11.. Gdyby nie SW, nic bym nie wiedział o opóźnieniu. Nie muszę chyba dodawać, że nie podoba mi się to.. I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
28 stycznia 2011 11:05:32
Witam wszystkich niecierpliwych. Informacja z AED już wisi na naszej www. Tak, dynamit dostarczony pierwotnie okazał się być nieco bardziej wilgotny niż wskazuje na to norma i nie mógł być wykorzystany do testów. Czy info o % wilgotności materiałów wybuchowych też powinniśmy podać? Nie dajmy się zwariować, proszę. Tutaj chodzi o bardzo rygorystyczne przepisy bezpieczeństwa, mieliśmy z odwiertu odrzuty gazu, należy zachować najwyższą ostrożność. Operator o tym nie pisze, bo to dla niego oczywistość. Podkreślę, że to info, jak również same testy do momentu uzyskania wyników nie stanowią, w świetle polskich i kanadyjskich przepisów compliance informacji istotnej/cenotwórczej. A jednak na bieżąco macie takie info. Zarzuty o tym, że nie informujemy należycie stanowczo odrzucam. Pamiętajcie, że nie możemy wypuścić takiego info przez operatorem - zabrania nam tego umowa wspólników. Jeśli będziemy mieć do czynienia z informacją 'cenotwórczą' w rozumieniu polskich przepisów, będziecie mieć raport bieżący przed sesją, żeby każdy mógł ją rozważyć w swoim sumieniu. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
28 stycznia 2011 11:48:23
Panowie siedzimy na tej spółce pół roku a zachowujemy się ....hmm, powiem delikatnie bardzo niecierpliwie, tak jakby każdy czekał na informację żeby pozbyć się akcji, czy mam rozumieć że zamiast kurs do góry - zapikuje w dół, bo wszyscy nagle będą sprzedawać? apeluję o cierpliwość i pozdrawiam wszystkich
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
28 stycznia 2011 12:16:48
Dramatu nie ma i widać, że opóźnienie było brane pod uwagę przez wielu inwestorów a dodatkowy czas jest skrupulatnie wykorzystywany do kupowania akcji. Papier widać, że jest coraz mocniejszy bo nie reaguje już spadkami na takie informacje. Ponadto takie zachowanie bezpieczeństwa tylko pokazuje, że nie mamy do czynienia z pustą dziurą w ziemi.
Dla pocieszenia informacje z Brunei w środę a we wtorek wypłata wiec można będzie dokupić ;)
A tak na serio to patrząc na wykres moim zdaniem rysujemy początek kanału wzrostowego a zachowanie się kursu w ciągu tego tygodnia wpisuje się w ten schemat.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
28 stycznia 2011 12:23:29
Hmm, cement, dynamit, tam jakiś dyrektor wyrzuca akcje - każdy niewtajemniczony inwestor już dawno wywiałby z tej spółki. Na szczęście dużo nieufnych osób w tym Narodzie, bo jak widać narazie zwały na kursie nie ma. Czyżbyśmy się doczekali stabilnego akcjonariatu? Takie sesje jak dzisiejsza są dobrym miernikiem zaufania, jakim akcjonariat darzy Pana Prezesa, który jest przecież "twarzą" społki w Polsce.
Co do naszej niecierpliwości, Pan Prezes na pewno rozumie, że KOV należy do spółek które przyciągają przecież przede wszystkim inwestorów-marzycieli, a przecież najwięcej marzycieli wśród ludzi młodych, a gdy młody to i niecierpliwy. Musi nam Pan wybaczyć.
Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 137
Wysłane:
28 stycznia 2011 18:09:36
Kod:/treść usunięta/ Moderator: Od własnych transakcji jest odpowiedni wątek. Na wątku spółki piszemy o spółce.
W jaki sposób testuje się otwór za pomocą dynamitu? Czy chodzi tu o kruszenie skał podłoża? W prezentacji nie zlazłem informacji na temat podłoża skalnego. Jakie jest podłoże skalne w BRUNEI?
Edytowany: 28 stycznia 2011 21:15
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
28 stycznia 2011 19:32:57
lewsey napisał(a):Pytanie do zorientowanych.
W jaki sposób testuje się otwór za pomocą dynamitu? Czy chodzi tu o kruszenie skał podłoża? W prezentacji nie zlazłem informacji na temat podłoża skalnego. Jakie jest podłoże skalne w BRUNEI? Z tego co wiem to wrzuca się materiał wybuchowy do odwiertu, detonuje się go, a następnie bada to co "wystrzeli" do góry. Skoro jestem przy technicznym temacie to dorzucę jeszcze coś. "aero-gravity magnetic survey" - na stronie 7 naszej prezentacji znajduje się zdjęcie samolotu. Taki samolot lata sobie nad terenem i na podstawie pola magnetycznego, emitowanego przez dany skrawek powierzchni, jest w stanie stwierdzić jaką gęstość ma skała, a co za tym idzie określić, czy mogą się w niej znajdować węglowodory. To są właśnie nasze badania 3d www.sgl.com/news/SGL%20in%20Br... - jakby ktoś chciał poznać więcej szczegółów dotyczących tych badań w bloku M. Co do całej sesji, to jestem mile zaskoczony. Też się spodziewałem zjazdu, a tu proszę, kurs przez cały dzień w miarę stabilny, a na fixingu ktoś nam zafundował miłe zakończenie tygodnia. Poziom 1,7 bez podbitki po jakimś konkretnym infie? Naprawdę nie spodziewałem się..
|
|
0 Dołączył: 2009-02-08 Wpisów: 27
Wysłane:
28 stycznia 2011 21:38:48
lewsey otworu nie testuje się za pomocą dynamitu tylko materiały wybuchowe stosuje się do perforacji skał w celu zwiększenia przypływu węglowodorów.A odbywa się to tak ,najpierw zapuszcza się ładunki wybuchowe na przewodzie do otwotu na głębokość w której jest przypływ a następnie odpala ładunek.Następnie obserwuje się manometry na głowicy otworu by określić ciśnienie złożowe to tyle o perforacji
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
28 stycznia 2011 22:08:45
Dziwna i niebezpieczna metoda takiego badania. Nasuwa się od razu pytanie jak to jest że po takiej eksplozji nie powstanie pożar ???
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
28 stycznia 2011 22:29:44
MaximusMinimus napisał(a): Z tego co wiem to wrzuca się materiał wybuchowy do odwiertu, detonuje się go, a następnie bada to co "wystrzeli" do góry. Skoro jestem przy technicznym temacie to dorzucę jeszcze coś. "aero-gravity magnetic survey" - na stronie 7 naszej prezentacji znajduje się zdjęcie samolotu. Taki samolot lata sobie nad terenem i na podstawie pola magnetycznego, emitowanego przez dany skrawek powierzchni, jest w stanie stwierdzić jaką gęstość ma skała, a co za tym idzie określić, czy mogą się w niej znajdować węglowodory. To są właśnie nasze badania 3d
No, to niezupełnie tak... Materiał wybuchowy nie jest wrzucany do odwiertu :-) - za jego pomocą perforuje się ścianę odwiertu w starannie wyselekcjonowanych miejscach (chodzi o głębokość, tutaj używa się określenia 'strefy'). Potem bada się, co jest w danej strefie - zawartość węglowodorów, siarki, przepuszczalność skały zbiornikowej itd. Za pomocą tego badania uzyskuje się też wstępną wiedzę, w połączeniu z logami z odwiertów i wynikami badań sejsmicznych 3D, na temat wielkości rezerwuaru. Studium aerograwitacyjne to badanie bardzo wstępne i powierzchowne w stosunku do badań sejsmicznych. Przy badaniach sejsmicznych na ziemi są umieszczone urządzenia emitujące fale (tzw. wibratory - bez skojarzeń, proszę) - w Syrii były to po prostu duże ciężarówki (jest kilka zdjęć w galerii na naszej www), w Brunei - ze względu na trudny teren trzeba było te urządzenia przenosić 'na ludziach' (stąd też tak różny koszt tych badań w obu krajach - co widać w prezentacji). Odpowiednie urządzenia rejestrują fale odbite od poszczególnych struktur skalnych. Potem te dane są przetwarzane w specjalistycznych laboratoriach, a na koniec otrzymujemy trójwymiarowe 'kostki' np. 10x10x10km do analizy (jest w prezentacji slajd z Syrii, który dobrze taką 'kostkę' pokazuje). Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2011 03:55:36
romsie napisał(a):lewsey otworu nie testuje się za pomocą dynamitu tylko materiały wybuchowe stosuje się do perforacji skał w celu zwiększenia przypływu węglowodorów.A odbywa się to tak ,najpierw zapuszcza się ładunki wybuchowe na przewodzie do otwotu na głębokość w której jest przypływ a następnie odpala ładunek.Następnie obserwuje się manometry na głowicy otworu by określić ciśnienie złożowe to tyle o perforacji Może się źle wyraziłem. Chciałem się dowiedzieć, jakie skały są skałami podłoża(macierzystymi). To jest właśnie tajemnica gazu łupkowego. Jest go dosyć sporo lecz jest on związany w skale. Wydobycie gazu konieczne jest z uzyskaniem jak największej szczelinowatości, która pozwala na swobodne poruszanie się gazu w skale. Geologiczne aspekty nie są mi obce, chodzi mi głównie o sprawy czysto techniczne. Fakt, iż jestem dociekliwy nie oznacza, iż jestem nieomylny. Jestem zwykłym człowiekiem, który popełnia mnóstwo błędów. Dzisiaj chciałem przechytrzyć i dostałem klapsa. Na stronie USGS znalazłem mapę geologiczną Borneo ale wyłącznie utworów powierzchniowych(Czwartorzęd i Neogen). Postaram się bardziej przyłożyć i znaleźć mapę starszych skał.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
29 stycznia 2011 17:54:33
Kurs AED zareagował dość znaczącym spadkiem. Z drugiej jednak strony AED ma jeszcze kilka innych waznych inwestycji w toku i kurs spółki nie musi iść w zgodnej korelacji z kursem KOV. Zastanawia mnie tylko, czy informacje z Ukrainy pojawią się przed dniem 2 lutego. Korzystając z chwily wytchnienia w oczekiwaniu na kluczowe informacje; Czy ktoś z was próbował z grubsza przewidzieć scenariusz zachowania kursu na wypadek pełnego powodzenia na bloku L? Nie chodzi mi oczywiście o to, żeby teraz dzielić skórę na żywym niedżwiedziu, ale sam zastanawiam się, co może nas spotkać. Z analogii z GPW widzę tylko tą, gdzie kurs pewnej spółki sektora poszukiwawczego, po ogłoszeniu perspektyw współpracy z dużym francuskim koncernem, skoczył z 18 do 40 zł.
|
|
Wysłane:
29 stycznia 2011 23:04:44
To jest spółka, która buduję solidne fundamenty i nie potrzeba tu spekulantów do hulania kursem. Jeśli spółka będzie mieć dużo ropy i gazu to wtedy się zrobi o niej głośno. Ale to już będzie czas do sprzedawania.
Edytowany: 29 stycznia 2011 23:07
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
30 stycznia 2011 13:41:15
Śmichy chichy a tu zamieszanie, niefajnie, że wyników Brunei jeszcze nie ma. www.pb.pl/a/2011/01/30/Ostra_p...Surowce z reguły są lokatą na niepewne czasy i to by wskazywało, że z KOV nie będzie źle. Ale jednak kluczowe aktywa są w krajach muzułmańskich gdzie się ostatnio 'dzieje'. W Brunei Sułtan - ale społeczeństwo raczej jest zadowolone dzięki kasie z ropy i nie powinno być problemu. Syria - tu już bym się zastanawiał, na Bliskim Wschodzie niedaleko koło kotła palestyńskiego, a rewolta idzie na zachód. Najpewniejsze aktywa to tradycyjnie Ukraina. Jak myślicie, w przypadku scenariusza, że Brunei wypala, ale w Syrii następuje jakiś ustrojowy kolaps, co się stanie, pójdzie w dół?
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
30 stycznia 2011 14:35:24
Exar napisał(a):Śmichy chichy a tu zamieszanie, niefajnie, że wyników Brunei jeszcze nie ma. www.pb.pl/a/2011/01/30/Ostra_p...Surowce z reguły są lokatą na niepewne czasy i to by wskazywało, że z KOV nie będzie źle. Ale jednak kluczowe aktywa są w krajach muzułmańskich gdzie się ostatnio 'dzieje'. W Brunei Sułtan - ale społeczeństwo raczej jest zadowolone dzięki kasie z ropy i nie powinno być problemu. Syria - tu już bym się zastanawiał, na Bliskim Wschodzie niedaleko koło kotła palestyńskiego, a rewolta idzie na zachód. Najpewniejsze aktywa to tradycyjnie Ukraina. Jak myślicie, w przypadku scenariusza, że Brunei wypala, ale w Syrii następuje jakiś ustrojowy kolaps, co się stanie, pójdzie w dół? Nic dziwnego, giełda w Kairze zamknięta. O ile jeszcze nie poszła z dymem. Oczywiście odbije się to na giełdach na całym świecie, ale dla akcjonariuszy KOV to żadne zmartwienie. Ropa pójdzie w górę jak szalona, a z nią cały sektor w którym działa KOV. Odkrycie złóż w Brunei przyciągnie tylko inwestorów, którzy będą szukać bezpiecznej lokaty na niebezpieczne czasy. Na wypadek najgorszego scenariusza w Syrii możemy się pocieszać tym, że nawet niewiele naszych pieniędzy tam zainwestowano. Zresztą, być może w przyszłym tygodniu wszystko się uspokoi tak, jak w Tunezji i nikt już nie będzie myślał o Egipcie, ale o nowych rekordach na rynku surowców. Mark 62 - moja rada: zamiast pytać na forum, napisz smsa. Będziesz miał pewność. (wink)
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
30 stycznia 2011 20:10:21
Akurat w Egipcie szyby naftowe stoją nawet wzdłuż głównych dróg, a jeśli chodzi o Syrię to wczoraj oglądałem w TV rozmowę z kimś (nie pamiętam nazwiska) z UW (fachowiec od tamtejszej kultury) został zapytany m,in o Syrię.... powiedział że tam nie spodziewałby się sytuacji jaka zaistniała w Tunezji i Egipcie, zwrócił uwagę że źle może być w Jemenie
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 47
Wysłane:
30 stycznia 2011 20:35:39
Zmieniając troszke temat za pozwoleniem oczywiscie.Nasuwa mi sie pewna refleksja odnosnie prywatyzacji Lotosu.Od piątku do połowy marca inwestorzy ktorzy chcą zakupic pakiecik kontrolny Lotosu mogą sie zgłaszać do MS.Z tego co wiadomo nasz Doktorek ma chrapke na Lotosika ale jest jedno ale ze przy wyborze partnera resort skarbu kladzie nacisk na zapewnienie złóż Lotosowi.Czyli na mój tok myslenia J Kulczyk musi zapewnic dostawy ropy a skoro chce miec Lotosa to musi miec i rope  Tylko czy to nie jest za piękne aby było prawdziwe??? I TU JEST ZAGADKA
|
|
0 Dołączył: 2010-11-07 Wpisów: 47
Wysłane:
30 stycznia 2011 20:52:17
No cóż kefirkiler, czekałem czy ktoś ten temat poruszy i teraz widzę, że nie jestem jedyny co tak mysli. Ciekawy jest ten wątek i wiele za tym przemawia, zwlaszcza jesli załozymy, że do prywatycji lotosu zgłosza sie np. tylko rosjanie, chinczycy i azerowie to w tym gronie (z całym szacunkiem dla wymienionych) dr J. Kulczyk może się objawic nieoczekiwanie jako gwarant stabilizacji i bezpieczenstwa energetycznego zwłaszcza, jeżeli dodatkowo nagle sie dowiemy, że oprócz zlokalizowanych i potwierdzonych zapasów ropy ma mocne powiązania z jakims zachodnim koncernem np. statoilem lub shellem :-). Tak czy siak warto nadla "seidzieć na papierze" a dodatkowo dokupic troszke lotosu :-)
|
|
0 Dołączył: 2008-11-13 Wpisów: 27
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
31 stycznia 2011 10:11:34
przy kursie: 16,80 zł
Witam forumowiczów. Z tego co wiem to Kulczyk nie jest w stanie sam kupić sp. LOTOS. Musiał by poszukać partnera. K.I. jest najbardziej wygodny dla naszego interesu (mam na myśli nasz kraj) bo przecież Rosjanie nie maja dobrych intencji a PKN ORLEN zmonopolizował by rynek. Od momentu kiedy Kulczyk zaczął interesować się kupnem Enei to odsunął się od sp. LOTOS. Być może dlatego Minister Skarbu odsuwa Kulczyka od Enei aby jednak skłonić go ku Lotosowi.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.