1 Dołączył: 2009-08-17 Wpisów: 86
Wysłane:
2 marca 2011 18:14:42
przy kursie: 7,80 zł
macgregor napisał(a):Trochę mnie zastanowiła korelacja ze Skotanem. Skotan dostał dofinansowanie: www.parkiet.com/artykul/7,1025...Oil też ma w projektach przetwarzanie odpadów na ropę. Czyżby to był jakiś wspólny projekt? Powiem Ci, że nie tylko to... Dzisiejszy wyskok też jest powiązany z wypowiedzią prezydenta Wenezueli - Chaveza o przyjaźni z Kadafim i wczorajsza manifestacja narodowców w centrum Wrocławia ( którzy ponoć żądają polskiej ropy :) ). Dzisiejsza pogoda ponoć sprzyja szybszemu kręceniu się wiertła i może po części też przez to, bo w żadnym przypadku to nie efekt wczorajszego raportu i ogólnej sytuacji spółki!
|
|
0 Dołączył: 2011-02-05 Wpisów: 25
Wysłane:
2 marca 2011 18:31:23
Fundusze przeważnie kupują na poczatku miesiąca. Może stąd ten wzrost?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
2 marca 2011 18:33:26
A jaki fundusz Twoim zdaniem wchodzi w spółkę? GEM? Oni grają w drugą stronę, bo łatwiej  Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 2 marca 2011 18:33
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
2 marca 2011 19:04:28
blaszki87 napisał(a):..., bo w żadnym przypadku to nie efekt wczorajszego raportu i ogólnej sytuacji spółki! I tak nagle o 14:30 "inwestorzy" doszli do wniosku, że ten raport świadczy o super kondycji spółki? Bez żartów.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
2 marca 2011 19:07:30
po każdym wzroście na petrolu zaraz pojawiają się posty z pytaniami i dywagacjami na temat takiego wystrzału. A ja myślę że nie ma sensu doszukiwać się w każdym ruchu kursu jakiegoś konkretnego powodu w szczególności w przypadku jednodniowego. Jutro pewnie atak na 8 zł a co później? Jak będzie udany tzn zamknięcie powyżej na close może być ciekawie. Chociaż właściwie już jest ciekawie petrol mimo konsekwentnego dodruku wyznaczył wyższy dołek
|
|
Wysłane:
2 marca 2011 19:16:54
Jakby tak prześledzić ostatni rok na Petrolu to czy kiedykolwiek był wystrzał sam z siebie? Nie przypominam sobie, żeby taki był. Zawsze powiązane było z jakimś infem bądź artykułem na pudelku biznesu.
Trochę za szybko i za grubo dzisiaj poszło do góry. Wolumen w żadnym przypadku nie świadczący o drobnicy i spekulacji ulicy. Jeśli można coś wyczuwać i coś obstawiać to obstawiam sukces, a stopa stawiam na hist. dołku.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-26 Wpisów: 18
Wysłane:
2 marca 2011 19:50:05
Mam pytanie do znawców. Kurs Petrolinvestu spadł o 99%. Wiem, że akcje są sukcesywnie rozwadniane, ropy jak nie było tak nie ma podczas gdy odwierty kosztują... ale jak zachowałby się kurs gdyby nagle znaleźli tą ropę ? Jakieś przyzwoite złoża... ciekaw jestem ile można wygrać w tym kasynie. Ile warta byłaby akcja ? 50 ? 100 ? 200 zł ? Tak fundamentalnie oceniając. Nie wiem czy to już bylo :)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-11 Wpisów: 444
Wysłane:
2 marca 2011 19:54:27
W przypadku spółki poszukiwawczej analiza wyników przeszłych okresów ma marginalne znaczenie. Kluczową kwestią pozostaje dostępność finansowania niezbędnych działań eksploracyjnych. 6 miejsce - wolumen 1 miejsce - ilość transakcji 4 miejsce - % wzrost Spekuła siadła i tyle stado idzie do przodu , a po komendzie PKC uciekają w popłochu. Ja dziś miałem sprzedac , lecz edukacyjnie zostawiłem do jutra . Spółki nie polecam , ale faktem jest , ze gdzie jest wolumen i coś się dzieje tam traderka pełną gębą
|
|
0 Dołączył: 2010-12-05 Wpisów: 610
Wysłane:
2 marca 2011 20:42:01
Zgadzam się z opinią szamota,że kursem i akcjami mieli spekuła.W.g. mnie tu odbywa się przysłowiowa "rosyjska ruletka".A na pytanie jak zachowa się kurs gdy nagle znajdą ropę, odpowiem przewrotnie pytaniem- jaki będzie kurs gdy z pryszcza siknie Ryszardowi K. ropa?
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
2 marca 2011 20:43:02
wersacze napisał(a):Mam pytanie do znawców. Kurs Petrolinvestu spadł o 99%. Wiem, że akcje są sukcesywnie rozwadniane, ropy jak nie było tak nie ma podczas gdy odwierty kosztują... ale jak zachowałby się kurs gdyby nagle znaleźli tą ropę ? Jakieś przyzwoite złoża... ciekaw jestem ile można wygrać w tym kasynie. Ile warta byłaby akcja ? 50 ? 100 ? 200 zł ? Tak fundamentalnie oceniając.
Nie wiem czy to już bylo :) Jakiś czas temu chyba mathu (ale jeśli nie on, proszę mnie poprawić, mogę się mylić) wyliczył, że w przypadku znalezienia ropy fundamentalnie może wzrosnąć do 50 PLN i ani grosza więcej. I ja przychylam się do takiego stwierdzenia. Jednak, jeśli faktycznie do czegoś by się dokopali, trudno powiedzieć, jak zachowa sie kurs i czy nie dojdzie do jakiegoś amoku. Jednak w stówę to nie wierzę:) Obstawiam raczej kolejną "formację Froga", ze szczytem na 30 :)
|
|
|
|
Wysłane:
2 marca 2011 21:07:49
irfy napisał(a):Jakiś czas temu chyba mathu (ale jeśli nie on, proszę mnie poprawić, mogę się mylić) wyliczył, że w przypadku znalezienia ropy fundamentalnie może wzrosnąć do 50 PLN i ani grosza więcej A czy czasem fundamentalnie Optimus nie powinien kosztować poniżej 1zł za akcję? Jeśli porównywać wartość księgową do wyceny i nazywać to fundamentalną wyceną to petrol mamy troszkę niedowartościowany? Chyba, że o inną fundamentalność chodzi w przypadku wyceny ropy?
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
2 marca 2011 22:33:51
blaszki87 napisał(a): A czy czasem fundamentalnie Optimus nie powinien kosztować poniżej 1zł za akcję? Jeśli porównywać wartość księgową do wyceny i nazywać to fundamentalną wyceną to petrol mamy troszkę niedowartościowany? Chyba, że o inną fundamentalność chodzi w przypadku wyceny ropy?
Optimus sprzedaje sny, których nie sposób wycenić. Nie śledzę wątku Optimusa ani w ogóle tej firmy, bo dla mnie to bańka, zaś obecne wzrosty są według mnie generowane przez bliskie wydanie Wiedźmina. Rychu natomiast też na razie sprzedaje sny, gdyby jednak (w co zresztą nie wierzę) dokopał się do ropy w takiej ilości, jaka tam niby jest, to przy uwzględnieniu wszelkich kosztów, ilości akcji i przy obecnej cenie ropy wartość jednej akcji powinna wynosić około 50 PLN. To, ile za nią będą płacić jest zupełnie inną historią. Ja oczywiście życzę wszystkim, żeby ta ropa tam była i kurs wystrzelił jak rakieta, bo zawsze zdążę wskoczyć i coś tam wyrwać, ale ostrzegałbym przed amokiem i kupowaniem pekacem za całość posiadanej gotówki, bo się może skończyć źle. I nie zapominaj proszę, przeciw komu grasz:)
|
|
0 Dołączył: 2009-10-26 Wpisów: 33
Wysłane:
2 marca 2011 22:45:53
Hmm, podchodząc do tego na chłopski rozum to: 330 mln barylek (średnia przypuszczalna wartość zloża) będzie warta 33 mld dolarów (przy cenie 100 dol za baryłke). Przeliczając na złotówki to bedzie koło 90 mld zl (przy kursie 2,7 zl za dolara). Zastanawiam sie jaki bedzie koszt koszt wydobycia baryłki ropy z głębokości 5 km (może ktoś z forum na tym sie zna), ale licząc, że koszt wydobycia i podatki będą wynosić 90 dolarów to na czysto Petrol będzie do przodu o 9 mld zł. Więc wartość spólki powinna wzrosnąć z 0,5 mld zl do 9,5 mld zł(wzrost 19 razy). Wychodzi cena za akcję około 134 zł. Najważniejsze pytania dotyczą chyba wielkości złoż oraz kosztu ich wydobycia pomijam już rozważania na temat jakości ropy, bo chyba za bardzo by się to skomplikowało. Co myślicie o takich założeniach ?
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
2 marca 2011 23:50:35
Cytat: Co myślicie o takich założeniach ? Nic nie myślimy,bo wystarczy patrzeć na AT i wszystko jasne, Czy będą zyski z ropy,czy straty-to na wykresie będzie widać...
Edytowany: 3 marca 2011 00:05
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
3 marca 2011 00:00:35
blaszki87 napisał(a):A czy czasem fundamentalnie Optimus nie powinien kosztować poniżej 1zł za akcję? Jeśli porównywać wartość księgową do wyceny i nazywać to fundamentalną wyceną to petrol mamy troszkę niedowartościowany? Chyba, że o inną fundamentalność chodzi w przypadku wyceny ropy? Ja niczego nie pisałem o wartości księgowej, odszukaj sobie mojego posta i przeanalizuj. W skrócie chodziło o nie rozważanie kursu pojedynczej akcji, tylko kapitalizacji całej spółki. Obecnie kapitalizacja utrzymuje się na stałym poziomie i nawet gdyby wzrosła do poziomu z debiutu (kiedy popyt na akcje petrola był niesamowity), to cena akcji nie wzrośnie więcej, niż jakieś 7x. Akcji jest coraz więcej i więcej, a kapitalizacja nie wzrasta, bo pieniądze z emisji są przejadane. Jak znajdą ropę, to znowu zaczną emitować akcje i może się nawet okazać, że pojedyncza akcja będzie ciągle kosztować 10-20 zł, choć wartość spółki będzie ciągle rosła. Moim zdaniem nie ma żadnej możliwości na utrzymanie się kursu powyżej 50 zł dłużej, niż przez jeden dzień. Zbyt wielu ubranych tylko czeka, żeby się tego wreszcie pozbyć. A i jeszcze taka ilustracja: Na samym początku OIL kosztował około 800 zł za akcję i był warty jako spółka jakieś 3 mld zł. Gdyby obecnie kurs wzrósł z powrotem do 800 zł, to spółka byłaby warta prawie 50 miliardów zł. To najlepiej pokazuje skalę hiperinflacji jaka bije w każdego chętnego na akcje OIL. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 3 marca 2011 00:01
|
|
Wysłane:
3 marca 2011 00:07:07
Mathu nie pomyliłeś się o jedno zero? Dlaczego wyszła Ci kapitalizacja 500 mld zł przy cenie akcji 800 zł?
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
3 marca 2011 00:08:04
Nie wiem skąd przypuszczenie, że złoże zawiera 30 mln baryłek - nie wiem nawet skąd przypuszczenie, że jakiekolwiek złoże w ogóle tam jest? Czy mamy jakiekolwiek pewne dane? Coś więcej niż plotki dziennikarzy gazety, której wiarygodność jest bardzo wątpliwa? A zakładając, że faktycznie trafiono na ropę, to wciąż tzreba czekać na opinię ekspertów i testy geologów, żeby wiedzieć czy to wartościowa ropa, ile jej jest, czy jej wydobycie będzie łatwe czy trudne, etc. W końcu mogą znaleźć małe złoże niskowartościowej, zanieczyszczonej ropy uwięzionej w nieprzepuszczalnych skałach. Wtedy zarobek 10 mld złotych będzie na powrót tylko marzeniem.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
3 marca 2011 00:09:52
Zdenio napisał(a):Mathu nie pomyliłeś się o jedno zero? Dlaczego wyszła Ci kapitalizacja 500 mld zł przy cenie akcji 800 zł? Pomyliłem i poprawiłem po paru sekundach :) Nie wiem jak zdążyłeś napisać tego posta, bo po mojej poprawie jeszcze go nie było :) The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
3 marca 2011 00:17:34
To jest oczywiste, że dzielimy skórę na niedźwiedziu :) 330 mln barłek to oceny firmy McDaniel & Associates Ltd. Nie chce wnikać jaka jest szansa, że tyle ropy tam jest i jest odpowiedniej jakości, jakies prawdopodobieństwo istnieje moze np 10%. Wiec próbujemy jedynie rozważyć co stanie sie przy pozytywnym scenariuszu.
|
|
4 Dołączył: 2011-02-18 Wpisów: 16
Wysłane:
3 marca 2011 00:30:37
Mieszko napisał(a):Nie wiem skąd przypuszczenie, że złoże zawiera 30 mln baryłek - nie wiem nawet skąd przypuszczenie, że jakiekolwiek złoże w ogóle tam jest? Czy mamy jakiekolwiek pewne dane? Coś więcej niż plotki dziennikarzy gazety, której wiarygodność jest bardzo wątpliwa? A zakładając, że faktycznie trafiono na ropę, to wciąż tzreba czekać na opinię ekspertów i testy geologów, żeby wiedzieć czy to wartościowa ropa, ile jej jest, czy jej wydobycie będzie łatwe czy trudne, etc. W końcu mogą znaleźć małe złoże niskowartościowej, zanieczyszczonej ropy uwięzionej w nieprzepuszczalnych skałach. Wtedy zarobek 10 mld złotych będzie na powrót tylko marzeniem. Przypuszczenia co do obecności ropy mogą znaleźć potwierdzenie w tym ,że odnotowano zagazowanie płuczki wiertniczej w takim stopniu jaki odpowiada zbliżaniu się do pokładów ropy w skałach zbiornikowych, było to podane w jakimś komunikacie , niestety nie przypominam sobie w którym , zaś wielkość złoża oszacowano na podstawie prób sejsmicznych, jednak to nie świadczy o tym ,że ropa tam jest. Nie jest nawet pewne ile w tych komunikatach prawdy i jak sytuacja na Shyrak'u ma się w tym momencie , no chyba ,ze ktoś siedzi przy odwiercie w Kazachstanie Moim zdaniem jak pójdzie informacja o potwierdzonej obecności ropy kurs spokojnie w krótkim czasie podbije do ok. 40zł (jak w mediach pojawia się tylko zestaw słów ropa+petrol to spekuła od razu winduje kurs w górę) , 90% ludzi nie obchodzi co to za ropa , czy pokłady są tak duże jak zakładano i czy wydobycie w ogóle będzie opłacalne. Będą po prostu czekali aż kurs poszybuje i pozbędą się tego balastu (mowa oczywiście o tych któzy kupili taniej) , bo na tym papierze naprawdę można stracić nerwy. Jedyna sensowna rada chyba brzmi "cierpliwości, czas pokaże" , bo to wszystko to tylko przypuszczenia :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.