0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
17 marca 2011 22:01:41
przy kursie: 17,40 zł
Szejkowie jak trza, jak wywalą pekacem to na laptopa porządnego im braknie. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
0 Dołączył: 2010-08-30 Wpisów: 34
Wysłane:
17 marca 2011 22:22:47
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 34
Wysłane:
17 marca 2011 23:02:35
panie Jakubie z pelnym szacunkiem do panskiej osoby ale nie ladnie jesli nie wie pan ile osob obsluguje wiertnice i ilu ludzi pracuje noca albo sciema albo naprawde pan nie wie wiec nawet niech sie pan nie przyznaje, takie rzeczy jesli sie zyje firma a na takiego pan mi wyglada sie po prostu wie
|
0 Dołączył: 2011-03-08 Wpisów: 99
Wysłane:
17 marca 2011 23:18:10
@arkady75
Na pewnym poziomie manager nie wie, co się dokładnie dzieje na najniższych szczeblach w firmie. Co więcej powiem - nie ma prawa wiedzieć.
Dyrektor nigdy w życiu nie będzie wiedział, co robi pracownik kilka stopni poniżej.
Jeśli chce być dobrym dyrektorem to nie może wchodzić w kompetencje kierowników, brygadzistów, zmianowych czy jak tam ich zwać inaczej...
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
17 marca 2011 23:24:20
lukch napisał(a):Moda na gaz już panuje, zerknij sobie na plany rozbudowany mocy w Polsce. Gaz jest najtańszym i najprostszym poza węglem źródłem dla naszego kraju i uchodzi przy tym za eko więc urzędnicy z KE się odczepią na jakiś czas od naszej struktury emisji CO2.
A w kwestii LPG zobacz jak się czeka przy dystrybutorze LPG, który z reguły jest jeden, a 4-5 PB95 stoją puste w tym czasie, efekt do zaobserwowania na prawie każdej stacji. Co prawda samochody posiadają instalację na gaz ziemny (metan etan) ale jest ich mało i samochód na tym gazie jest dość mułowaty i zarzyna się silnik. LPG(propan butan) jest to gaz pozyskany z rafinacji ropy. To co jest na kominach rafineryjnych to właśnie propan butan. Jest taki gaz również w ziemi ale bardzo skromne ilości. Metan Etan jest to gaz używany głównie do celów opałowych. Jest to bardzo dobry produkt bo jest tani,wygodny i w kotłowniach jest czysto.
Edytowany: 17 marca 2011 23:35
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
17 marca 2011 23:32:19
arkady75 napisał(a):panie Jakubie z pelnym szacunkiem do panskiej osoby ale nie ladnie jesli nie wie pan ile osob obsluguje wiertnice i ilu ludzi pracuje noca albo sciema albo naprawde pan nie wie wiec nawet niech sie pan nie przyznaje, takie rzeczy jesli sie zyje firma a na takiego pan mi wyglada sie po prostu wie
tak jak powiedział @au, po to jest cała struktura "dowodzenia" aby każdy wyższy szczebel mógł skupić się na bardziej ogólnych i "szerszych" kwestiach/problemach. Zwierzchnik nie musi znać szczegółów które nie będą mu przydatne na jego pozycji - a jeżeli jakiś poziom specjalizacji akurat będzie wymagany... po to ma pracowników na niższym poziomie aby służyli swoja wiedzą i doświadczeniem - gdy będzie to potrzebne. Gdyby Redface był kierownikiem zmiany to nie dziwiłbym się Twojemu oburzeniu... ale wiesz... no jakby to powiedzieć... trochę nie ten poziom.
|
0 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 30
Wysłane:
18 marca 2011 07:30:01
Panie Jakubie. Bardzo przepraszam za to pytanie dotyczace wiertnic i jej obsługi. Poprostu chciałem zobaczyc jak to jest u Pana w firmie. Zazwyczaj jest tak że nocna to 7 osób i w nocy (6 godzin) i tylko sie pompuje, to całe "błoto".
Nie nawiązujcie już do tego wątku, bo nie jest to cenotwórcze dla KOV.
Pozdrawiam A.L.
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
18 marca 2011 08:50:05
A ja bym z chęcią pooglądał jak wygląda taka praca :) Może ma ktoś link do takiego filmiku ?
Dlatego kamerka internetowa byłaby dobrym pomysłem.
|
Wysłane:
18 marca 2011 09:06:39
przy kursie: 17,30 zł
@zabapinkfloyd
Nie chce żeby mnie konkurencja podglądała przez neta. Jak już im zależy to niech się pofatygują osobiście.
|
Wysłane:
18 marca 2011 09:15:33
http://www.kulczykoilventures.com/odnoszę wrażenie ze dział "Aktualności" nie jest aktualny. Trzeba sie dokopywać do najnowszych komunikatów :(
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
18 marca 2011 09:40:01
arkady75 napisał(a):panie Jakubie z pelnym szacunkiem do panskiej osoby ale nie ladnie jesli nie wie pan ile osob obsluguje wiertnice i ilu ludzi pracuje noca albo sciema albo naprawde pan nie wie wiec nawet niech sie pan nie przyznaje, takie rzeczy jesli sie zyje firma a na takiego pan mi wyglada sie po prostu wie
arkady75, powiedz, że żartowałeś. Uważam to za duzą odwagę przyznać się do niewiedzy. Co innego czy Redface powróci z odpowiedziami dla Ciebie. Ma prawo nie wiedzieć ale byłoby miło, gdyby podał takie dane (o ile to nie jest tajne ;-)) po sprawdzeniu. Nie oczekuj, że głównym zadaniem prezesa jest sprawdzanie ile osób pracuje na konkretnych projektach. Słyszałeś o pojęciu "helicopter view"? Od tego jest właśnie prezes lub dyrektor.
|
Wysłane:
18 marca 2011 09:43:41
Zwróciłem uwagę, że KOV pracuje na najlepszych i najnowocześniejszych wiertnicach. A to dobrze wróży. I widać, że firma konkretna i z możliwościami Jak sie ustawia "stacjonarną 500 trójke" to szykuje się niespodzianka, nieprawdaż?
Do zabypinkfloyd. To nienajlepszy pomysł z ta kamerka na polu wierceń. Wszyscy muszą mieć równe szanse, w razie plum plum..... zresztą i tak by parowała :) POZDRO
A.L.
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
18 marca 2011 09:50:58
lukch napisał(a):Redface napisał(a):Lukch, czy wyświadczysz mi tę przysługę i przypomnisz pytania? Ostatnio zrobiło się tyle postów, opisujących głównie emocje i kwestie tradingowe, że się trochę pogubiłem. JKorczak /KOV/ Oczywiście, zebrałem poprzednie posty: 1. Być może spółka powinna rozważyć opublikowanie prognozy przychodów na 2011 i pomogłoby to nam w średnim terminie, oczywiście konserwatywnej prognozy. W czasie wzrostu ceny za gaz na Ukrainie oraz konkretnego planu podpinania kolejnych udanych odwiertów miałoby to kojący wpływ na rynek. Pokazałoby realny cash flow zamiast kolejnych odwiertów. To ma ogromną wagę psychologiczną dla rynku. Rozumiem, że ciężko jest takowe oszacowanie przygotować, ale nie tylko w tej branży, deweloperzy również mają z tym problem (duży horyzont czasowy inwestycji) a jednak starają się je robić. Takie prognozy wraz z odpowiednimi korektami/aktualizacjami po kolejnych odwiertach znacząco zwiększyłyby ilość pozytywnych informacji nt. KOV na rynku i pomogły by kursowi w średnim terminie, nie tylko krótkoterminowo. 2. EBOR, www.ebrd.com/pages/project/psd... Co dokładnie oznacza: "Passed structure review"? Oczywiście nie chodzi o tłumaczenie a praktyczny aspekt oceny. 3. AED wypuściło nowe info: www.asx.com.au/asxpdf/20110317... (co prawda z błędem, ale szybko poprawili), może przedruk tego na nasz rynek byłby kolejnym bodźcem odświeżenia w pamięci, że jednak jest gaz zamiast wody w w/w odwiercie. Wiem, że AED jak zrobi to będzie i ciężko ich firmować, ale to nie jest tak, że jedno info dociera do wszystkich, stała obecność w mediach z tematem zanegowania wody z odwiertu byłaby wskazana. 4. Temat emisji, rozumiem, że decyzja należy do WZA a w praktyce do KI i zarządu (razem ponad 50%). Nie znamy jeszcze porządku obrad. Widać jednak, że w obecnej sytuacji rynkowej oraz przy obecnym kursie akcji emisja publiczna będzie kłopotliwa, koszty wysokie a utarg może być mierny. Nie wierzę, że nie jest Pan w kontakcie z KI jako największym inwestorem (skoro tyle czasu poświęca Pan nam płotkom na forum). Być może zdecydowane wkroczenie KI na rynek medialny w Polsce bardzo pomogłoby w ucięciu złorzeczeń i docinek (choćby TVN CNBC) nt. spółki i jej dokonań. Właściwy marketing w tym temacie jest równie ważny jak konkretne efekty. Rozumiem, że KI włożyło w KOV 200 mln zł i nie pozostawi tego kapitału i dotychczasowych osiągnięć na pastwę losu a projekt będzie na 100% kontynuowany (zwłaszcza, że dobrze idzie). Emisja poniżej IPO 1,89 zł byłaby wysoce niezadowalające dla długoterminowego akcjonariatu, któremu Pan Kulczyk gwarantował partnerstwo. Fakt, że to AED pozamiatał plany (szybkiego programu testów), ale stało się, teraz trzeba pokazać rynkowi, że projekt ma realne szanse. Indywidualni inwestorzy płacą również czasem zaangażowania. Witam, Dzięki za przypomnienie ;-) po kolei ad 1. Nie, nie planujemy publikowania jakichkolwiek prognoz. Działamy na rynku (mówię tu o Ukrainie), na którym zbyt często coś się zmienia i jest zbyt wiele czynników, które warunkują poszczególne prace. Dlatego nawet szacowanie terminu podłączenia kolejnych odwiertów do produkcji obarczone jest bardzo dużym ryzykiem błędu. Do tego dochodzą nieustannie zmieniające się przepisy dotyczące opodatkowania, ceł i innych danin, wszystko leży w rękach kilkunastu organów udzielających nam zgód. To może wyglądać na w miarę płynny proces z zewnątrz, ale uwierzcie, od wewnątrz jest znacznie gorzej... To oznacza, że według mnie publikacja prognozy czegokolwiek, i potem wielokrotne jej korygowanie/odwoływanie/itd. wprowadziłyby tylko więcej zamieszania i niepewności. A pamiętajcie, że przepisy compliance dotyczące prognoz są bardzo 'ciasne'. ad. 2 To znaczy, że zespół roboczy EBRD i jego zewnętrzni konsultanci (geologiczni, finansowi, prawni) 'przegryźli się' przez dokumentację i pozytywnie zaopiniowali wniosek jako spełniający kryteria formalne i finansowe (chodzi o ryzyko kredytowe), aby przedstawić go do decyzji zarządu banku. Posiedzenie, na którym nasz wniosek będzie rozpatrywany jest planowane w połowie kwietnia. ad. 3. Nie chce mi się już mówić o AED... Nie wiem, co ta spółka chce osiągnąć brnąc w tak bezsensowną komunikację. Co, mam za nimi powtórzyć, że zrobili kolejny krok na drodze? Myśmy z nimi doszli już do takiego etapu, że uwierzymy, jak zobaczymy, nie wcześniej. ad 4. Poruszasz tutaj dwie kwestie. Pierwsza - błędnie przyjmujesz, że emisja publiczna wymaga zgody WZA. Tłumaczyłem to już - jeśli cena nie odbiega od rynkowej, decyzję podejmuje rada dyrektorów i już. Druga kwestia promocji KOV via KI itd. Tak, koordynujemy sprawy na bieżąco. Ale pamiętajcie - grupa KI to wiele przedsięwzięć na całym świecie, KOV to malutki kawałek tego 'tortu'. I na tym poprzestanę, bo to już nie jest moja domena. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
18 marca 2011 09:55:59
MaximusMinimus napisał(a): Czy Zarząd cały czas bierze pod uwagę możliwość notowań równoległych? Czy w tym momencie istnieje "zespół" dokonujący zaawansowanych analiz ewentualnego wejścia na któryś z anglosaskich parkietów czy raczej cały czas projekt jest w fazie "myślimy o tym".
Witam, Sprawy są w toku. znacznie dalej, niż w fazie 'myślimy o tym'. W kręgu zainteresowania jest Toronto i Londyn. Ale więcej nie mogę powiedzieć, bo to już informacje cenotwórcze ;-) Konkrety w swoim czasie. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
18 marca 2011 10:23:17
notowania w londynie byłyby jak rozumiem pozytywną informacją ? :)
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
18 marca 2011 10:26:24
Spekuluję z ostatnich napomknień i półsłówek Redface że nowa emisja publiczna będzie skierowana do Kanady lub Londynu. Chyba to dobrze - oni nie będą mieć takich kłopotów z wyceną spółki jak GPW - innych podobnych jest na pęczki i pewnie jest spora grupa inwestorów i analityków którzy się specjalizują w firmach poszukiwawczych.
No nic, pozostaje czekać, kwiecień zapowiada się interesująco...
BTW: wybiera się ktoś na walne? Ja się prawie na pewno kopnę do Warszawy.
k.
|
Wysłane:
18 marca 2011 10:55:11
Czy ktoś z forumowiczów zna jakieś spółki które są notowane na 2ch giełdach równocześnie. Przez 'zna' rozumiem - czy analizował jak to wygląda w praktyce. Korelacje kursów itd... ?
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
|
Wysłane:
18 marca 2011 11:28:15
Do mcgregor Całe szczęście,że tak się stało. Boje się co było by poźniej. Belarus = mission imposible
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 34
Wysłane:
18 marca 2011 11:31:15
arkady75, powiedz, że żartowałeś. Uważam to za duzą odwagę przyznać się do niewiedzy. Co innego czy Redface powróci z odpowiedziami dla Ciebie. Ma prawo nie wiedzieć ale byłoby miło, gdyby podał takie dane (o ile to nie jest tajne ;-)) po sprawdzeniu.
Nie oczekuj, że głównym zadaniem prezesa jest sprawdzanie ile osób pracuje na konkretnych projektach. Słyszałeś o pojęciu "helicopter view"? Od tego jest właśnie prezes lub dyrektor.
Wydaje mi sie wazne jesli prezes wie jak wyglada struktura firmy to znaczy ze go to interesuje ze tym zyje przeciez to nic nadzwyczajnego wiedziec ilu ludzi pracuje przy najwazniejszym urzadzeniu na kontrakcie i czy pracuja w nocy .Druga czesc nie nie zartowalem pokazuje to poniekad jak pion decyzyjny interesuje sie praca od srodka bo moze idzie tak kiepsko poniewaz kadra pracownicza jest niewykwalifikowana i tam tez nalezaloby cos zmienic .Po prostu w mysl zasady 'Panskie oko konia tuczy 'CZasami to pomaga Nie chcialem nikogo urazic rozwinelem temat dla mnie to bylo wazne dla innych moze wydawac sie smieszne
|