PARTNER SERWISU
chdsqljr
125 126 127 128 129
Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 18 marca 2011 11:50:52 przy kursie: 17,30 zł
Dzięki Redface za ten "przypuszczalny" rynek londyński3some
Niech sobie Angole żonglują własnym funtem a nie naszym złotym.
Na KOV głównie siedzi londyński kapitał spekulacyjny.
Gdyby była decyzja o rynku równoległym w Londynie,
znacznie uspokoiło by to kurs KOV,
a pozytywne info podnosiłoby nieustannie kurs do góry,
utrzymując go bez spekulacyjnego zjazdu.
Myślę że po tej namiastce info Redface,
londyńskiej spekule już mina zrzedłaEh? i w tej chwili zacznie się coś dziać,
kurs musi podskoczyć do właściwego poziomu, czyli co najmniej do 2,30zł/szt.
To byłaby chyba najlepsza wiadomość dla długotrwałych udziałowców.
Bez poparcia w najbliższym czasie dobrymi info z Brunei
plan zdobycia następnych środków finansowych KOV może ulec przesunięciu.
Panie dyr. Korczak, czy nie potraficie znaleźć dobrego kija na AED?blackeye
Czy mógłby Pan na to pytanie odpowiedzieć w czym tkwi trudność?

Modus Operandi
0
Wpisów: 30
Wysłane: 18 marca 2011 11:51:28 przy kursie: 17,30 zł
Panie Jakubie.

Czy KOV analizuje możliwość poszukiwania ropy,gazu w Królestwie Norwegii
na dnie Morza Barentsa i wokół archipelagu Lofotów i Vesteraalen na Morzu Norweskim, podobnie jak Lotos i PGNiG, gdzie znajduje się szacunkowo ok. 3,5 mld baryłek ropy i gazu.

Podobna technologia, bezpieczna sytuacja polityczna, no i ropa brent.

Pozdrawiam
A.L.

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 18 marca 2011 12:35:56 przy kursie: 17,30 zł
Skoro Specjaliści z KOV porządnie wzięli się za ewentualność notowań równoległych, to można iść spać spokojnie. Patrząc na ostatnie zmiany personalne obstawiałbym giełdę londyńską, poza tym inwestorom europejskim jest "bliżej" na Ukrainę. Uwzględnienie najświeższych oszacowań złóż, ich bezpośredni wpływ na C/WK spółki, powinno stworzyć bufor chroniący polskiego akcjonariusza przed rozwodnieniem jego akcji. Poczekamy na oficjalne komunikaty w tej sprawie.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 18 marca 2011 13:04:58 przy kursie: 17,30 zł
Informacja o emisji równoległej jest bardzo budująca i nie wątpliwie uspokoji nastroje, które ostatnio nie były jakieś super. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak wygląda taka emisja od strony technicznej. Czy ilość akcji dajmy na to w Londynie musi być taka sama jak na GPW no i co z ceną. Czy cena za akcje jest w przeliczeniu na funta taka sama jak bierzący kurs na GPW. A może są to całkowite i niezależne od siebie rzeczy? Eh?

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 18 marca 2011 13:16:53 przy kursie: 17,30 zł
Pamiętam swego czasu akcje IMMOEAST notowane na giełdzie w Warszawie i Wiedniu. Kurs rósł jeśli na drugiej giełdzie akcje też rosły. To jest bardzo budujące gdyż w Londynie czy Toronto mamy zdecydowanie głębszy rynek, gdzie spółki wydobywcze/poszukiwawcze ropę czy gaz mają zdecydowanie inna reputację niż na polskim rynku. Przykładem niech będzie Aurelian Kulczyka. Natomiast od strony technicznej niestety nie wiem jak to dokładnie wygląda ale wydaje mi się, że to są 2 niezależne sprawy. Dla nas bardzo korzystnie było by, gdyby IPO w Londynie czy Toronto odbyło się po przeliczeniu na złotówki po cenie wyższej niż IPO na GPW co jest oczywiste. Być może uda się to zrobić, gdyż tamte rynki zdecydowanie inaczej traktują tę branżę - tam nie ma Petrola :)

panikarz
0
Wpisów: 54
Wysłane: 18 marca 2011 13:41:20 przy kursie: 17,30 zł
ja tam zbyt wiele sobie nie obiecuję po notowaniach w Londynie ponieważ:
1/ jest tam ogromna ilość spółek które szukają kapitału, wszyscy z perspektywami, wszyscy obiecują góry złota, kov będzie jedną z tysięcy możliwości i dla indywidualnych inwestorów zupełnie egzotyczną firmą,
2/ decyzje funduszy podejmowane są głównie w oparciu o analizy analityków, a ci są tacy sami jak w Polsce - większość nie ma pojęcia o tej branży, wolą się nie wychylać, poza tym łatwiej jest analizować duże, znane firmy i branże bo to robili już przed nimi inni, przy tym łatwo się pomylić więc żadnych fajerwerków bym się nie spodziewał,
3/ doświadczenia spółek notowanych równolegle wcale nie wskazują, że inny rynek pomoże wyciągnąć kurs, kiedyś równolegle notowany był Orlen i chyba KGHM i wcale kurs nie eksplodował
Może się czepiam, ale w końcu nick mówi sam za siebieAngel

del-20160301
0
Wysłane: 18 marca 2011 13:53:45 przy kursie: 17,30 zł
Równoległa emisja nie ma wynieść kursu. Zrobią to stosowne informacje od KOV. Emisja na inny rynek ma pozostawić ilość akcji KOV na GPW na obecnym poziomie 400M. Czyli zapobiec rozwodnieniu o czym pisał Krzysiek9 post wyżej.
Edytowany: 18 marca 2011 13:54

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 18 marca 2011 14:28:11 przy kursie: 17,30 zł
@panikarz

Tutaj nikt nie pisze o pikowaniu w górę kursu KOV.
Jedynie o adekwatnej ceny kursu do obecnej wartości spółki
i stabilności tego kursu na przyszłość.
Chodzi o ograniczenie działań kapitału spekulacyjnego.
Mimo że wcześniej wypowiedziałem się na ten temat,
to między Bogiem a prawdą, nie wiem co w obecnych dniach może się dziać.

@Lukch
Może Lukch, jako bardziej doświadczony gracz i teoretykwave
zechciałbyś wysnuć swoją hipotezę.
Jaki spekuła angielska może poczynić ruch obecnie na naszym walorze,
powziąwszy ewentualność podaną przez Redface
o możliwości ulokowania w Londynie nowej emisji KOV?
Bo to niezła zagadka na najbliższe dni.
Dzięki ,jak odpowiesz.

del-20160301
0
Wysłane: 18 marca 2011 14:51:32 przy kursie: 17,30 zł
Tytan napisał(a):
Jaki spekuła angielska może poczynić ruch obecnie na naszym walorze,
powziąwszy ewentualność podaną przez Redface
o możliwości ulokowania w Londynie nowej emisji KOV?

Myślę, że mogą sprzedać albo dokupić. Ewentualnie mogą nie zrobić nic thumbright .

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 18 marca 2011 14:58:09 przy kursie: 17,30 zł
Szanowni,
Widzę, że strasznie wzięliście sobie do serca tę moją wypowiedź o notowaniu równoległym.
Podkreślę, że żadne decyzje nie zapadły, o takich dostaniecie informację drogą ESPI. KOV jest spółką publiczną w Kanadzie, więc niejako już ma status spółki 'równolegle publicznej'. Akcje KOV były tam już notowane, sporo naszych akcjonariuszy wywodzi się z tamtych czasów, więc to nie jest jakieś wielkie halo.
Co więcej, przypomnijcie sobie (może google pomoże) niedawne informacje o możliwych aliansie giełd TSX i LSE. Możliwości zatem jest wiele. Ale na ten moment nie ma żadnych decyzji, tylko rozważania.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 18 marca 2011 15:33:05 przy kursie: 17,30 zł
onochi napisał(a):
Równoległa emisja nie ma wynieść kursu. Zrobią to stosowne informacje od KOV. Emisja na inny rynek ma pozostawić ilość akcji KOV na GPW na obecnym poziomie 400M. Czyli zapobiec rozwodnieniu o czym pisał Krzysiek9 post wyżej.

Dlaczego uważasz że równoległa emisja akcji np.w Londynie nie powoduje ich rozwodnienia.?
Mi się wydaje że jakakolwiek emisja akcji danej spółki powoduje ich rozwodnienie.
Nawet bardziej przejrzyście to wygląda gdy nowa emisja jest na jednej giełdzie czyż nie tak?
Łatwiej jest takimi akcjami manipulować np. w przyszłości scalenie.
No ale to tylko moje skromne zdanie.

del-20160301
0
Wysłane: 18 marca 2011 15:38:58 przy kursie: 17,30 zł
Cóż ja do końca też nie jestem pewien jak to działa. Parę postów wcześniej pytałem o emisję równoległą. Niestety nie mam na ten temat zbyt rozległej wiedzy więc piszę to co mi sie wydaje logiczne. Nie wiem czy emisja 400M na rynek dajmy na to londyński powoduje że wyświetli nam się rubryce KOV 400 czy 800M. Zdawało mi się, że nie powinno mieć to wpływu na to co jest na GPW.
Edytowany: 18 marca 2011 15:44

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 18 marca 2011 15:43:17 przy kursie: 17,30 zł
Nie do końca rozwodnienie. Zobacz wyceny KOV, dzisiaj powinno być 2,80-3,20 a mamy 1,7x. Teoretycznie w Toronto lub Londynie trafią one do funduszy/graczy, którzy nigdy w Warszawie nie dokonaliby transakcji. Będą tam miały drugie życie :-). Złotówka jest dla świata finansów bardzo egzotyczną walutą i jak do z natury ryzykownego sektora dodasz duże (w Twoim odczuciu ryzyko walutowe) to odbiera to chęci do wejścia. Kluczowa będzie cena akcji, bo skoro KOV zdejmie część ryzyk z wejścia i staną się one bardziej dostępne na rynku dolarowym i funtowym to pewnie takowa emisja będzie miała odpowiednią premię względem naszego kursu tj. będzie po prostu wyżej w prostym przeliczeniu.

Inna sprawa, że skoro kwestia jest rozważana to pewnie były sygnały od poważnych instytucji, że są zainteresowani inwestycją, ale potrzebują tego na stabilniejszym rynku.

Pomyśl jak sam reagowałbyś nawet na świetną spółkę, ale notowaną na Litwie, Ukrainie albo w Bułgarii? Nie czułbyś się lepiej z większymi kwotami na rodzimym rynku? Wszystko zależy od cen, a te wg. mnie powinny w Londynie być wyższe właśnie ze względu na ograniczenie ryzyka walutowego względem naszego rynku, to jest obiektywna przesłanka notowania z premią względem GPW.

Nikt chyba nie docenia również faktu, że jeśli na tak doświadczonych rynkach jak Londyn czy Toronto (szczególnie Toronto w sektorze wydobywczym) akcje KOV rozejdą się na pniu to czy userzy tego forum zdają sobie sprawę jak dramatycznie podniesie to wiarygodność spółki na rynku finansowym?

Wyobraźcie sobie OIL próbujący z tym co ma wejść na anglosaski rynek, odbiłby się od drzwi czy dopiero od recepcji?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 18 marca 2011 15:48

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 18 marca 2011 15:46:28 przy kursie: 17,30 zł
Tytan napisał(a):
Może Lukch, jako bardziej doświadczony gracz i teoretykwave

Jestem praktykiem rynku od lat dziewięćdziesiątych Not talking . Widziałem hossę Internetową, nieruchomościową, dobrze wspominam Elektrim i debiut TPSA oraz ORLENu, rebranding CPN na ORLEN też.

PS
Osobiście z zaciekawieniem czekam na najbliższy raport i uważam, że zwłaszcza w kwestii wyceny rezerw będzie w 100% pozytywny a w ujawnionych przychodach pewnie tak na 80-90%. Miło byłoby zobaczyć minimalny zysk za IV kwartał, nie wiem jak kształtowały się wydatki w tym kwartale, ale O-7 pompował już a i pełny kwartał KUB-GAS został zaliczony w przychód (z II kwartału 2010 nie wszystkie miesiące KUB-GASu były wliczone a z III kwartału O-7 nie działał pełną parą mimo, że całe 3 miesiące KOV już wykazał).
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 18 marca 2011 15:55

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 18 marca 2011 15:58:00 przy kursie: 17,30 zł
@ Lukch. Sam Redface potwierdził po powrocie z roadshow to, o czym mówisz, mianowicie, że inwestorzy są zainteresowani udziałami w spółce, ale odstrasza ich właśnie nieobliczalny kurs złótówki, który może łatwo pożreć zyski.
Tymczasem jakoś mało uwagi na forum poświęcono roszadom personalnym, które, w moim odczuciu mają spore znaczenie. Powołany został doświadczony w branży poszukiwawczej manager, który pewnie teraz weźmie sprawy w swoje ręce (może też, ze swoim doświadczeniem, oprócz ropy pomoże znaleźć zloto). Widać, że dla spółki wydarzenia w Brunei są niemal tak frustrujące jak i dla nas. Cieszę się też, że Redface zaczął mówić wprost o tym, jak patrzą na poczynania AED (w końcu można rozszyfrować ten skrót: Always Expect Delays) bo daje to nam nadzieję, że działania na bloku M i w Syrii będą przebiegać w takim samym tempie, co i na Ukrainie.
W przyszłym tygodniu spodziewam sie raportu, który dla wielu graczy instutucjonalnych stanowi podstawę decyzji o ewentualnym zaangażowaniu. W końcu może się skończy ten marazm z ostatnich dni.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 18 marca 2011 16:14:20 przy kursie: 17,30 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Pamiętam swego czasu akcje IMMOEAST notowane na giełdzie w Warszawie i Wiedniu. Kurs rósł jeśli na drugiej giełdzie akcje też rosły. To jest bardzo budujące gdyż w Londynie czy Toronto mamy zdecydowanie głębszy rynek, gdzie spółki wydobywcze/poszukiwawcze ropę czy gaz mają zdecydowanie inna reputację niż na polskim rynku. Przykładem niech będzie Aurelian Kulczyka. [...]

W przypadku kov sprawa będzie prosta - kurs GPW będzie podążał za wyceną Londynu/Toronto - z wąskimi odchyleniami +/- kilka procent. Nasi analitycy odetchną z ulgą - nie będą musieli się więcej pocić z wyceną kov-a :).

Widzę że większość forumowiczów jest zgodna - powinno to być dla wyceny spółki korzystne. Nie będzie takich cyrków jak np przy ostatnim komunikacie z Ukrainy.

Ciekaw jestem natomiast jak będzie korelował się kurs takich spółek jak KOV z szerokim rynkiem. Chyba tam będziemy bardziej wrażliwi na rynkowy trend. Może jak znajdę chwilę czasu postaram się znaleźć jakiś indeks spółek poszukiwawczo/wydobywczych np z Londynu i porównać z głównym indeksem LSE na przestrzeni np ostatnich 5 lat.

k.

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 18 marca 2011 16:21:58 przy kursie: 17,30 zł
GDA66TY napisał(a):
onochi napisał(a):

Dlaczego uważasz że równoległa emisja akcji np.w Londynie nie powoduje ich rozwodnienia.?
Mi się wydaje że jakakolwiek emisja akcji danej spółki powoduje ich rozwodnienie.
Nawet bardziej przejrzyście to wygląda gdy nowa emisja jest na jednej giełdzie czyż nie tak?
Łatwiej jest takimi akcjami manipulować np. w przyszłości scalenie.
No ale to tylko moje skromne zdanie.

powoduje... to też oczywiście moje skromne zdanie

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 18 marca 2011 16:39:11 przy kursie: 17,30 zł
No jasne, że rozwadnia. Jedyna szansa, jest taka, że kurs na obcym rynku pociągnie ten warszawski, ale gwarancji nie ma przecież.
Jeśli w Londynie/Toronto wypną się na KOV to i tu spadniemy.
Ja osobiście prędzej objąłbym z PP niż oddawał akcje. Prawda jest taka, że jak będzie dużo ropy to nawet GS OZ z Antypodów przyleci z dolarami po akcje, a z nim i inne fundy.
A tu jest gaz, a skoro spółka ma w nazwie Oil to nikogo to mimo wszystko nie bawi.

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 18 marca 2011 16:43:57 przy kursie: 17,30 zł
Skłonny jestem to nazwać rozwodnieniem ukrytym :-)
Ciekawi mnie tylko jak to ma się do wypłaty dywidendy.
Czy spółka ma wówczas obowiązek wypłacania jej po równo na giełdach na których ma akcje.
Pamiętam IMMOEAST w Wiedniu ale nie kojarzę KGHM na innych giełdach a to spółka dywidendowa.

arkady75
0
Wpisów: 34
Wysłane: 18 marca 2011 16:44:16 przy kursie: 17,30 zł
Pytanie do Redface jest godzina 16.39 i znowu jakis prezes czy dyro wywala akcje ok 111000 a my dowiemy sie o tym po fakcie bo dla pana jest to cenotworcze wiec pytanie kiedy zaczniemy grac fair na kovie prosze o odpowiedz i nie w stylu ze pan niestety nie moze albo nic na ten temat pan nie wie lub pan w takie rzeczy nie wnika i prosilbym reszte forumowiczow zeby wazeline odlozyli na bok i bez krytyki mojej osoby bo pomysle ze pan J was oplaca jesli jestem akcjonariuszem to jestem partnerem finansowym firmy mam prawo wiedziec czekam na komentaz pana Jakuba

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

125 126 127 128 129

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,112 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat