PARTNER SERWISU
egmsanrv
133 134 135 136 137
wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 22 marca 2011 09:16:42 przy kursie: 17,60 zł
Exar najpierw w poscie piszesz jak to "AED oferuje kolejny pakiet swoich akcji z dyskontem i dodajesz że wiadomość ta posuneła kurs operatora o -7.14%" gdy wskazuje ci że to prawa poboru ta emisja i nie jest taka straszna. To ty dajesz kolejny wpis cytując mnie i dodajesz "że nie chodzi ci o fakt emisji ale o termin wyników, który znów poniekąd został odłozony"

A ja mam pytanie do ciebie w jakim komunikacie AED po awarii była zmnianka że wyniki będą pod koniec marca?
Bo jak dobrze pamiętam komunikaty - to awaria spowodowała 4tygodniowe opóżnienia, w pracy i wydania całego komunikatu, spowodu zamówienia i oczekiwania na sprawną część.

Więć nie rozpisuj że to kolejne przesunięcie i czytaj ze zrozumieniem komunikaty.

AED podało że pieniądze z emisji będą przeznaczone na kilka spraw między innymi na kolejne etapy pracy w Brunei które rozpoczną się pod koniec marca i tu trzeba wkleić poprzednie informacje o awarii i zaprzestaniu badania.

I układa ci się cały tort

Zatym mamy potwierdzenie że bez opóżnienia będzie dokańczanie badania i to jest najawżniejsze. ze nie będzie kolejnego przeunięcia.

a co do spadków AED to może sprzedawali akcje żeby mieć na wykup przysługujących im akcji z PP. więc nie nalezy patrzeć na te wskazania.

Edytowany: 22 marca 2011 09:19

pulek79
0
Wpisów: 41
Wysłane: 22 marca 2011 10:18:18 przy kursie: 17,60 zł
nie wiem czy przypadkiem nie będzie pana prezesa w TVN CNBC bo coś rano mówili o tym że szerzej będą rozmawiać o KOV

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 22 marca 2011 10:23:04 przy kursie: 17,60 zł
No wlasnie juz siedze w poczekalni studia TVN CNBC...
JKorczak /KOV/

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 22 marca 2011 10:26:16 przy kursie: 17,60 zł
onochi napisał(a):
Po za tym należy pamiętać co KOV znalazł w Syrii. AED tego nie ma więc co to w ogóle za porównanie.

A to chyba umknęło wczoraj. Pudelek napisał też o ropie w Syrii (Link)

Parę linków:
Energy-pedia.com
Tradingcharts.com
Euroinvestor.co.uk

Generalnie pisze o KOV cały świat a tu taki grobowy nastrój , że KOV pieniądze zainwestował.

Nastrój jest taki bo jeszcze nic nie wydobyli z tych Syryjskich złóż.
Jak zrobią odwiert i po wykonaniu( miejmy nadzieję że nie tak mozolnych jak w Brunei )testów
okaże się że natrafili na ropę to wtedy będzie dzida. Na dzień dzisiejszy wstrzymuje kurs emisja nowych akcji. Problem z emisją polega na tym że mimo wielu pytań i wielu odpowiedzi nadal nie wiadomo jak ta emisja będzie wyglądać.(im dalej w las tym więcej drzew).
Gaz Ukraiński czy z innego kraju nie robi wrażenia.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 22 marca 2011 10:37:27 przy kursie: 17,60 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Krzysiek9 napisał(a):

...
Jak zatem zmieni się wycena KOV po przeszacowaniu zasobów w Syrii w porównaniu do ostatniego przeszacowania na Ukrainie, gdzie akcje zostały wycenione wg rekomendacji DM BZ WBK na 2,86-2,92zł?

Zestawienie obu przeszacowań poniżej:
Low Estimate - 2,9 MMBOE (Ukraina) - 47 MMBOE (Syria)
Best Estimate - 13 MMBOE (Ukraina) - 173 MMBOE (Syria)
High Estimate - 35,5 MMBOE (Ukraina) - 398 MMBOE (Syria)

Jakby ktoś (z klientów DM BZ WBK) miał informacje o rekomendacji to mógłby nam tutaj streścić. Ostatnio taka rekomendacja pojawiła się dość krótko po podaniu przeszacowania zasobów na Ukrainie więc mam nadzieję, że niedługo też takową zobaczymy.

Czy ktoś może próbował na własną rękę oszacować jak może zmienić się wycena akcji KOV w tym przypadku?

Uwzględniając tylko zasoby warunkowe 2C (best estiate) mamy:

Ukrainia wzrost z 2,4 MMBOE do 13,0 MMBOE - wzrost wyceny 24-30gr z poziomu 2,62 do poziomu 2,86-2,92zł
Syria wzrost z 41,5 MMBOE do 173 MMBOE

Uwzględniając proporcjonalnie wzrost zasobów liczonych w MMBOE do wzrostu wyceny akcji wg DM BZ WBK aktualna wycena akcji KOV powinna wynosić:

13MMBOE - 2,4MMBOE = przyrost o 10,6MMBOE
173 MMBOE - 41,5 MMBOE = przyrost o 131,5 MMBOE

Szacując proporcjonalnie:
10,6 MMBOE -> 24-30gr
131,5 MMBOE -> x

x = { 2,97 - 3,72 } zł

2,86 + 2,97 = 5,83zł
2,92 + 3,72 = 6,64zł

Zatem kurs akcji po przeszacowaniu w Syrii wg moich szacunków powinien wynosić między 5,83 a 6,64 zł. Zobaczymy na ile wyceni akcje KOV DM BZ WBK.

Guru
0
Wpisów: 73
Wysłane: 22 marca 2011 10:43:54 przy kursie: 17,60 zł

Krzysiek9
0
Wysłane: 22 marca 2011 10:46:03 przy kursie: 17,60 zł
mrowa13 napisał(a):
@Krzysiek9

a skąd pewność że będzie rekomendacja?

Tylko stąd, że ostatnio była po przeszacowaniu Ukrainy a tutaj mamy zdecydowanie większy wzrost zasobów warunkowych...ponad 10-krotnie więcej MMBOE w porównaniu do Ukrainy dla każdego poziomu zasobów (1C, 2C, 3C)

Chciałem pokazać jaka jest różnica i jaki potencjał tkwi w Syrii. Po testach w Brunei powinniśmy oczekiwać też przeszacowania tamtejszych zasobów ale akurat w Brunei liczyć możemy na pojawienie się rezerw.
Edytowany: 22 marca 2011 10:49

Draxos
0
Wpisów: 45
Wysłane: 22 marca 2011 10:51:09 przy kursie: 17,60 zł
podsumowanie dziennikarza z pierwszej części:

na razie nie ma co liczyć na zysk (to do raportu), ale w tym biznesie najważniejsze jest jak szybko będą postępowały prace poszukiwawcze.

generalne wrażenie, Pan Prezes jak zwykle prawda, cała prawda i tylko prawda - bez jakichkolwiek kwiatków i upiększeń.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 22 marca 2011 11:04:35 przy kursie: 17,60 zł
No dobrze to mam odpowiedź na swoje pytanie parę stron wcześniej. Inwestycja zacznie się zwracać w okresie 5-7 lat. Trochę długo no ale cóż Eh? . To nie znaczy że kurs nie urośnie po drodze Whistle . Generalnie oceniam lepiej ten wywiad niż ostatni. Więcej plusów. Wyjaśnienie na co należy patrzeć i czemu starta netto nie jest najważniejsza w raporcie rocznym thumbright .
Edytowany: 22 marca 2011 11:05

Draxos
0
Wysłane: 22 marca 2011 11:05:17 przy kursie: 17,60 zł
na koniec zaciekawił mnie fragment o finansowaniu kredytem, gdzie Pan Prezes dłuższą chwilę zastanowił sie jak opowiedzieć, tak jakby oprócz Ukrainy mielil coś jeszcze, co może byc brane przez banki pod uwagę - jako zabezpieczenie....

hm.... może jednak wiedzą o Brunei więcej niz na razie mówią?

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 22 marca 2011 11:09:10 przy kursie: 17,60 zł
Z całym szacunkiem do uproszczonych rachunków "Krzysie9" po pierwsze uproszczenia mogą prowadzić do błędów które całkowicie dezawuują taki rachunek a po drugie same założenia (wspomniana rekomendacja BZWBK) wskazują na ogromną rozbieżność w stosunku do wyceny rynkowej.
Nie zmienia to jednak istoty polegającej na słabym działaniu PR-owskim spółki. Przypominam sobie jak to swego czasu Redface pisał tonem wyrzutu iż wielu dyskutantów tego forum nie docenia Ukrainy. Jak my mamy doceniać skoro sam Zarząd wydaje się jej nie doceniać - ja taki wniosek wyciągam z dokumentów wczoraj opublikowanych. Są co prawda informacje o szacunkach zasobów jednak brak jakiekolwiek aproksymacji przychodów.
To że KOV jako spółka poszukiwawczo-wydobywcza jest silnie kapitałochłonna jest truizmem ale właśnie z tego powodu tak ważne są informacje na temat prognozowanych, przewidywanych czy zamierzanych do pozyskania źródeł finansowania. W dalszym ciągu brak konkretów decyzyjnych ze strony Zarządu o dalszym finansowaniu prac na obu polach w Brunei, Ukraina jest info o zwiększonych zasobach ale nie wiemy jak to ma się przełożyć na wydobycie, czy będzie to wymagać inwestycji, czy i w jakim czasie planowana jest zmiana koncesji. W zasadzie tylko sprawa Syrii ze względu na etap początkowy oraz rysujące się ostatnio większe ryzyka polityczne nie wymaga w mojej ocenie szerszego omawiania w stosunku do tego co przedstawiono.
Już sama obecność pana Korczaka vel Redface, jako insidera na tym forum jest wartością samą w sobie jednak nie zmienia to faktu iż polityka PR-owska spółki pozostawia wiele do życzenia. Szerszym odzwierciedleniem tej oceny jest m.in zachowanie kursu.

Draxos
0
Wysłane: 22 marca 2011 11:19:08 przy kursie: 17,60 zł
Luźne przemyślenia z ostatnich dni:

Spółka na dorobku, rozkręcająca biznes musi ponosić koszty, zatem bez strat się obejśc na tym etapie nie może. Ważne jednak, że te inwestycje mają ręce i nogi, co widać po Ukrainie, która już w tym roku może (a raczej mogłaby) wyjść na zero albo i plus z bieżacej dzialalności, ale nie należy na to liczyć - bo tu też dalej chcą wiercić żeby jeszcze bardziej się rozwijać.

Odnośnie emisji, sądzę że jednak nie zrobia tego w PL. Maja bardzo dobre widoki na przyszłość, które jednak nie będą/nie są doceniane przez nasz rynek, bo tu sie nikt na tym biznesie nie zna. Zatem żeby zdobyć chajs, muszą iść gdzieś indziej. Moim zdaniem wysoce prawdopodobne jest, że przy takich perspektywach emisja na innym rynku byłaby wielkim sukcesem. Jeśli tak, to u nas nie będzie po co ściskać kasy (przez tych z większymi portfelami) i czekać na emisje, tylko kazdy będzie musiał sobie kupic na rynku, a wtedy wiadomo jak się zachowa kurs.

Pozdro!

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 22 marca 2011 11:32:41 przy kursie: 17,60 zł
Moi drodzy,
fala krytyki jaka tu się przelała jest przytłaczająca. Moim zdaniem wywiad, który oglądałem w całości, był dużo ale to dużo, dużo lepszy od poprzedniego. Prowadzący był przygotowany, nie tak jego kolega, który nie wiedział gdzie leży Brunei, Redface nie pocił się, odpowiadał rzeczowo, konkretnie. Miałem wrażenie jakby miał potwierdzić, że Rada dyrektorów odbędzie się jeszcze w marcu (ale to moje odczucie).

Jeszcze wczoraj martwiłem się, czy nie będzie tutaj zjazdu -10 % po raporcie a tu proszę, jest ok, korekta rzędu -1,68 % jest do zaakceptowania. Ktoś kiedyś tutaj napisał, że jak znajdą ropę to wartość kupna za 1,6 czy 1,9 zł przestanie być istotna- jest tu 100% racji. Kurs ma realne szanse na wybicie, tyle tylko, że musimy poczekać na wydobycie. Prognozy prognozami, ale dzięki OIL my musimy pokazać realną ropę/ gaz.

Poza tym odniosłem wrażenie, czytając naszą dyskusję, że KOV dopuszcza możliwość poszukiwania dodatkowych złóż w innych miejscach świata. Powiększenie portfela inwestycji dałoby niewątpliwie rynkowi niezłego kopa.

Reasumując, ja jako pierwszy malkontent złego PR KOV uważam, że spółka poczyniła wielki krok na przód- mamy prezesa w TV, pismaki o nas piszą, są częste rzeczowe komunikaty, jest dużo informacji na stronie www. Brakuje jedynie newslatera, ale jak dowiedzieliśmy się, prace nad tym już trwają.

Draxos
0
Wysłane: 22 marca 2011 11:35:48 przy kursie: 17,60 zł
Tyle że nie myl zysków spółki wykonującej w każdym roku po kilkadziesiąt odwiertów (na ten rok według PAP planują 20 sztuk), z Twoimi ewentualnymi zyskami z giełdy. Kupuj plotki, sprzedawaj..... drogie akcje thumbright

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 22 marca 2011 11:40:17 przy kursie: 17,60 zł
Draxos napisał(a):
na koniec zaciekawił mnie fragment o finansowaniu kredytem, gdzie Pan Prezes dłuższą chwilę zastanowił sie jak opowiedzieć, tak jakby oprócz Ukrainy mielil coś jeszcze, co może byc brane przez banki pod uwagę - jako zabezpieczenie....

hm.... może jednak wiedzą o Brunei więcej niz na razie mówią?

Też zwróciłem na to uwagę. Moje typy:

1) Czeska Penta - KI miał się nią wesprzeć przy prywatyzacji Enei
2) BG Capital - z siedzibą w Kijowie. Od nich pierwszychwypłynęło info o możliwej pożyczce z EBOR. Muszą mieć KOV w kręgu swoich zainteresowań.

Myślę, że emisję na GPW wyłączyliśmy z przemyśleń, zostaje nam emisja dla Anglosasów oraz wsparcie z EBOR. To ocyzwiście tylko moje gdybania, przyszłość pokaże.

Krzysiek9
0
Wysłane: 22 marca 2011 11:41:11 przy kursie: 17,60 zł
piter47 napisał(a):
Szereg ciekawych przemyśleń,dużo różnych opinii ale info od p.Korczaka to spodziewane zyski za 5,7 lat.Skoro ktoś inwestuje " długoterminowo" czyli chce zostać t.zw rentierem to taka perspektywa jest mało
komfortowa.

Zyski są z wydobycia i to jest kwestia długoterminowa ale o aktywach w postaci zasobów i rezerw jakoś nikt nie wspomina. Mam wrażenie, że dużo ludzi ślepo patrzy na tę spółkę tylko przez pryzmat zysków i strat nie znając charakterystyki branży. Ponadto to złoża zapewnią spółce długofalowa działalność, kiedy zacznie się z nich wydobycie. A jeśli komuś to nie na rękę niech pomyśli w ten sposób, że przecież złoża można sprzedać, to jest coś co istnieje i ma swoją wartość...a im wyższe zasoby warunkowe lub rezerwy danego złoża tym ma ono większą wartość. Spółka kupuje koncesję, robi badania, sejsmikę odwierty, testy a jeśli potwierdzi zasobność złoża może z niego wydobywać lub je sprzedać czyli już na tym etapie wartość spółki znacząco wzrasta. Nie dziwię się zatem, że kurs jest gdzie jest skoro mamy takie myślenie. Mam nadzieję, że notowania równoległe na rynku, który doceni rosnące w bardzo szybkim tempie aktywa spółki staną się faktem w niedługim czasie.
Edytowany: 22 marca 2011 11:42

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 22 marca 2011 12:10:17 przy kursie: 17,60 zł
5-7 lat na zwrot inwestycji. Huh, to bardzo długo. Biedny Pan Kulczyk, dobrze że wśród nas jest wielu, którzy łączą się w wyrazach współczucia Boo hoo!.

A teraz tak na serio. Co nas, akcjonariuszy drobnych, obchodzi kiedy im się z tego kasa zwróci?
Inwestując w KOV warto byłoby się zapoznać ze specyfiką biznesu wydobywczego, a dokładniej dowiedzieć się, kiedy można będzie sprzedać akcje z 100%, 200% czy większym zyskiem. Spółki na całym świecie kupują skrawek ziemi, wiercą w nim i liczą, że znajdą węglowodory.
Proszę mi znaleźć jedną spółkę na świecie, która w swoim start-upowym roku, dwóch natrafiła na gaz lub ropę, a kurs podniósł się dopiero po 5-7 latach, bo wtedy inwestycja się tej spółce zwróciła. Myślę, że trochę rozmijacie się z sensem inwestycji w KOV.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 22 marca 2011 12:13:05 przy kursie: 17,60 zł
Powiem tak; telewizyjny show to nie był.
Pan Korczak (przykro mi) jest zimnym,
wychowanym na księgowości urzędnikiem i tyle.
Pewne sformułowania takie jak:
"KOV jest firmą dynamicznie rozwijającą się"
"obecnych osiągnięć KOV morze pozazdrościć nie jedna rozwijająca się firma"
"w pewnych obszarach wydobywczych firma KOV z marszu zaczęła zarabiać"
"szacunki naszych złóż perspektywicznych bardzo dobrze wróżą obecnym i przyszłym akcjonariuszom KOV"
"firma KOV może pochwalić się obecnie wieloma osiągnięciami
i tak dalej itp., spektrum osiągnięć KOV na dzisiaj jest olbrzymie
i tych wtrąceń można między słowa było "wpakować całą furę",
wydają się być p.Korczakowi obce.
Wyszło blado, poza tym "że było".
Myślę że powyższe sformułowania są i były poza percepcją p.Korczaka,
choć miał kiedyś pewne przebłyski "o dzieleniu tortu",
przed kamerami go nie dzielił.
Zaprezentował się nam nie jako menadżer, lecz dobry księgowy.angry3
Panie prezesie Korczak, może by Pan tak panią Monikę do TV?
Może wypadłoby atrakcyjniej?Angel
I proszę mi wybaczyć zimny minorowy ton tego postu,
ale bez większego entuzjazmu i kolorytu o firmie KOV z p.Korczaka strony,
to tym mniej nowych entuzjastów walorów KOV po drugiej stronie.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 22 marca 2011 12:18:23 przy kursie: 17,60 zł
Witam,
Nikt z Was nie dostał dzisiejszego 'daily news' z BZWBK?
Oni już tam policzyli, co daje nowy szacunek RPS dla Syrii.
Niestety, ja nie mogę być źródłem tej informacji.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 22 marca 2011 12:22:53 przy kursie: 17,60 zł
@Tytan
trochę przesadzasz, czy chciałbyś usłyszeć, teksty w stylu "mamy ropę"? Pewnie tak, ale jeszcze tego samego dnia byłby w studiu ekspert, który wyśmiałby Pana Korczaka. Potem mielibyśmy groteskę w stylu KOV=OIL itd. a kończyłoby się na każe od KNF. Niestety, ale polityka informacyjna jest prowadzona w sposób poprawny- informacje cenotwórcze są podawane przez ESPI, nie ma spekulacji po stronie Redface. Profesjonalizm pełną gębą. Ja już zrozumiałem jaki jest zamysł tego, KOV chce budować swoją pozycję w mediach nie na podobieństwie do OIL ale na przeciwieństwie i trzeba przyznać, że to jedyna droga.

Ps.
Pani Monika niech się za stronę weźmie, bo newslatera brakuje a przecież to chyba prosta sprawa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

133 134 135 136 137

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,293 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat