PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
24 marca 2011 17:21:13
przy kursie: 17,40 zł
ARWENA napisał(a):Panie Prezesie z całym szacunkiem ale co mi z tego że informujecie mnie o możliwości przełożenia terminów testów w bloku M. Jak kupowalem te akcje i pózniej w grudniu słyszałem zapewnienia Pana ze testy się odbęda na początku roku a teraz powinienem sie cieszyć że firma raczy mnie poinformować o kolejnym przesunięciu testów. Miałem dzisiaj dokupić kolejny pakiet i takie podejście mnie zniechęciło, obaawiam sie że nie jestem sam. Witam, Zdajemy sobie sprawę z tego, że akcjonariusze nie są zadowoleni z przesunięcia terminów. Jednak sytuacje taka jak ta w Bloku M, gdzie operator uznał, że nie chce kontynuować swojej obecności w bloku, jak i w Bloku L, gdzie operator jest hmmm... nie do końca sprawny, są poza kontrolą KOV. Takie sytuacje się zdarzają, fakt polegania w tym zakresie na zewnętrznych partnerach był szeroko opisany w czynnikach ryzyka w prospekcie. Wiem, że to marne wytłumaczenie, ale tak działa ten biznes. I dlatego KOV buduje zróżnicowany portfel aktywów. Są w nim także takie, gdzie sprawy trzymamy sami w garści i tam opóźnienia się nie zdarzają. W każdym razie zawinione przez operatora. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 383
Wysłane:
24 marca 2011 17:24:11
black-jack napisał(a):Redface napisał(a):[quote=hazard] "W Bloku M trwają dyskusje, co do testów; być może bardziej ekonomicznie byłoby włączyć je do szerszego programu prac wiertniczych i badań związanych z realizacją II etapu prac poszukiwawczych w tym bloku." Czyli skoro etap 2 rozpoczyna się praktycznie we wrześniu 2011... to badania w bloku M odbyłyby się gdzieś w q2 2012? Pieknie.
Hazard, Sprawa nie jest zdecydowana, jako akcjonariusze dostaliście informację o tym, co obecnie rozważamy. Rozumiem, że wolałbyś nie wiedzieć o dyskusji? A tak bardziej ogólnie: rozumiem, że KOV za wszelką cenę musi udowodnić polskiemu inwestorowi, że nie jest ciamajdą i potrafi znaleźć ropę? Nieważne, że akurat te płytkie złoża mogą okazać się marginalnie ekonomiczne w wydobyciu, nieważne, że spółka wyda kasę właściwie na pusto, ważny jest efekt marketingowy? To może polecę Ci inny cytat z listu Tima do akcjonariuszy? "W Bloku M, obydwa odwierty Mawar i Markisa potwierdziły stare odkrycia ropy w dwóch płytkich pułapkach w blokach antykliny Belait" Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Panie prezesie to się nie trzyma kupy no chyba że ja jestem inteligenty inaczej? Z jednej strony piszecie " ... i choć nie odnieśliśmy sukcesu poszukiwawczego ..." z drugiej " Pażdziernik 2010 aktualizacja informacji o odwiercie Markisa-1 ....odwiert wskazał na występowanie ropy podczas..." następnie z jednej strony zdajecie sobie sprawę że trzeba udowodnić inwestorom, że nie jest ciamajdą i potrafi znaleźć ropę z drugiej przesuwacie w czasie testy bloku M . Uważam że faktycznie w pierwszym rzędzie trzeba pokazać że jest ropa bo to jest informacja zmieniająca wszystko i podejście mediów i szerszego grona inwestorów a dopiero później zastanawiać się czy jest jej dużo i czy się nadaje do wydobycia no chyba że wiecie coś więcej ( np jest ropa ale za mało aby się opłacało ciągnąć instalacje ale wtedy wystarczy informacja że po skumulowaniu zasobów w bloku zajmiemy się wydobyciem) Moim zdaniem na tym polega sukces medialny szklanka jest w połowie pełna a nie pusta albo macie ropę albo nie. Naprawdę to jest kluczowa sprawa dla inwestorów gdy wiedzą na czym stoją i nie ważne czy to jest duże czy małe. Zastanawiałem się jakie pytanie Panu zadać ale niech mi Pan wierzy już nie wiem więc może tak Panie prezesie o co tu chodzi? Pozdrawiam Jack [/quote Kolego to może ja też sie przyłączę do zadanego pytania. O co tu chodzi? Raz jestesmy rzetelni i zbijamy kurs wodą w odwiercie a innym razem kiedy mówimy o testach i ich terminach to już mniej.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 75
Wysłane:
24 marca 2011 17:25:07
Jednym słowem "świetny" partner do współpracy Wam się trafił Jednak o czymś zapomniałem. Jaka była przyczyna tego, że poprzedni inwestor zrobił dziurę, natrafił na ropę i zrezygnował? Bo wychodzi na to, że podzielicie ten los... Unia Leszno - Drużynowy Mistrz Polski 2010!
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-01-07 Wpisów: 263
Wysłane:
24 marca 2011 17:27:52
Mam pewne przemyslenia, co do calej polityki marketingowej KOV i dotarcia do potencjalnych akcjonariuszy. Do tej pory dowiedzieliśmy się na przykładzie Petrola, ze jest to biznes obarczony duzym ryzykiem. Wedlug mnie spolka, bardzo dobrze chce się odciac od doświadczeń konkurenta. Swiadczy o tym niewielka zmienność na kursie, swiadczy o tym rzetelne informowanie o każdym ryzyku. Dostalismy możliwośc latwej komunikacji z osoba zarzadzajaca. Dostalismy przysłowiowy palec, ale teraz to brak nam już calej reki… Nie wiem czy zauważyliście, ale w ilości wyświetleń tego forum na SW jest to drugie miejsce po Boryszewie. Zauwazcie, ze ciezko znaleźć w sieci drugi tak rzetelny serwis. Czy zatem stopien dotarcia do zastępów akcjonariuszy nie jest duzy? Przeciez to co najmniej kilka tysięcy osob, które z rozna częstotliwością czytuja, zaglądają a przez rzetelna informacje człowieka ze spolki, powinien im się kształtować odpowiedni obraz, obraz który spolka chce im przekazac. Skoro w takim razie nie przeklada się to na wzrost kursu to wszyscy wsiadaja na Redface’a i zarzucaja mu bierność. Pytam się, gdzie jest Le Guern z Petrolinvestu, albo kto właściwie odpowiada tam za przeplyw informacji? …zewnętrzne zrodla? PB czy Parkiet? Przeciez każdy szanujący się inwestor, bardziej uwierzy w to co przekaze mu człowiek z zarządu niż pismaki. Może Kov nie zalezy na akcjonariacie spekulacyjnym, który żywi się kazda plotka? Może zamiast z uporem maniaka wyrzucac panu Korczakowi niekompetencje na forum, lepiej będzie napisac na maila korporacyjnego swoje wątpliwości? Kolokwialnie mówiąc, co ma wisiec nie utonie, jeśli my nie potrafimy docenic budowanej w spolce wartości, ktos inny ja doceni. Może nie dzis, ani jutro, ale ten czas nieubłagalnie się zbliza. Dlugoterminowy inwestor będzie tu wygrany. Pytam się jaka wartość ma taki PR jak w Petrolinvescie? Czy buduje wartość firmy dla powaznego inwestora? Sorry za te mysli nieuczesane, ale nie moglem się powstrzymac od komentarza. nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
24 marca 2011 17:27:54
Redface napisał(a):
Hazard, Sprawa nie jest zdecydowana, jako akcjonariusze dostaliście informację o tym, co obecnie rozważamy. Rozumiem, że wolałbyś nie wiedzieć o dyskusji?
A tak bardziej ogólnie: rozumiem, że KOV za wszelką cenę musi udowodnić polskiemu inwestorowi, że nie jest ciamajdą i potrafi znaleźć ropę? Nieważne, że akurat te płytkie złoża mogą okazać się marginalnie ekonomiczne w wydobyciu, nieważne, że spółka wyda kasę właściwie na pusto, ważny jest efekt marketingowy? To może polecę Ci inny cytat z listu Tima do akcjonariuszy? "W Bloku M, obydwa odwierty Mawar i Markisa potwierdziły stare odkrycia ropy w dwóch płytkich pułapkach w blokach antykliny Belait" Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
Oczywiście, bardzo się cieszę że mamy możliwość dowiedzieć się jakie tematy są rozważane i czym spółka żyje. Rozumiem taż że to biznes dla cierpliwych i nie które decyzje nie są podejmowane tak szybko jak chcieliby tego akcjonariusze, z różnych powodów. Ale przyznam się bez bicia że spodziewałem się, iż na w pół roku po odwiertach konkretne ustalenia co do ich dalszych losów zapadły i nie ma już na ten temat dyskusji. W temacie udowadniania, cóż, powiedzmy sobie szczerze- KOV na każdym kroku musi udowadniać że nie jest wielbłądem (PETROLEM) a i tak wielu mu nie wierzy... oczywiście nie znaczy to że zależy mi na bardzo nie trwałym sukcesie marketingowym, tylko na wymiernym sukcesie ekonomicznym który przełoży się na trwałe zwiększenie wartości posiadanych przeze mnie akcji KOV zwłaszcza w obliczu zbliżającej się emisji. Pozdrawiam,
|
|
0 Dołączył: 2009-12-11 Wpisów: 13
Wysłane:
24 marca 2011 17:28:40
poprzednio shell musiał się wynieść z powodów politycznych chyba w latach 70-tych
|
|
0 Dołączył: 2010-12-01 Wpisów: 5
Wysłane:
24 marca 2011 17:29:02
Witam!
Nie wypowiadam się tu często ale niestety Panie Prezesie muszę przyznać, że pachnie tu ściemą. Po prostu powiedzcie, że nie ma tam czego wydobywać i tyle. 1 krótkie zdanie wystarczy. Po co ściemniać zdaniami ogólnymi (tożto polityka z wiadomo jakiej spółki) i nic tu nie pomogą wyjaśnienia, myśmy mówili to czy tamto, poczytajcie sobie tu i tu. Albo my jako inwestorzy mamy jaja przyjąć tą wiadomość albo Wy ich nie macie, żeby ją przekazać - tak to widzę.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
24 marca 2011 17:35:03
black-jack napisał(a): (...) Panie prezesie o co tu chodzi? Pozdrawiam Jack
Witam, Chodzi przede wszystkim o to, żeby nie marnować pieniędzy powierzonych przez akcjonariuszy. Zrobienie 'pokazówki' typu: "zobaczcie, jest ropa, naprawdę umiemy ją znaleźć" nie było i nie będzie naszym celem. Wiem, że polscy inwestorzy pomni sukcesów wydobywczych naszych giełdowych prekursorów takich dowodów oczekują. Tylko po co? Żeby potem dojść do konstatacji: "fajnie, jest ropa, oj, ale trochę mało, żeby z niej wyżyć"? Czyli żeby przekonać się, że spółka wydała kasę na to, żeby pokazać że naprawdę nie jest wielbłądem? Ukraina Wam nie wystarczy? Odkrycie za odkryciem, M-19 może zwiększyć wydobycie o 50% itd. Marże, jak Wam pisałem bardzo zbliżone do ropy w Brunei... Ale tam KUB-Gaz działa od kilkunastu lat, pola są rozpoznane, itd. Dajcie nam czas, który jest potrzebny do tego, żeby podobne rzeczy pokazać w Brunei. Damy sobie radę z marnymi operatorami, z dżunglą itd., bo jesteśmy przekonani o tym, że tam są duże złoża. Tak samo w Syrii. Widzieliście jak na info o zasobach zareagował kurs partnerów KOV w Bloku 9? (Agri/Triton). Tamtejsi inwestorzy chyba ufają nam (operatorowi) bardziej... Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
24 marca 2011 17:36:48
Redface czy mógłbyś w takim razie powiedzieć czy któryś z dzikich odwiertów w Brunei zakończył się pomyślnie? Jeśli tak to który?  ps. Bardzo dobra prezentacja. Fajnie wyjaśnia na czym polega poszukiwanie złoża.
Edytowany: 24 marca 2011 17:39
|
|
0 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 383
Wysłane:
24 marca 2011 17:44:37
Redface napisał(a):black-jack napisał(a): (...) Panie prezesie o co tu chodzi? Pozdrawiam Jack
Witam, Chodzi przede wszystkim o to, żeby nie marnować pieniędzy powierzonych przez akcjonariuszy. Zrobienie 'pokazówki' typu: "zobaczcie, jest ropa, naprawdę umiemy ją znaleźć" nie było i nie będzie naszym celem. Wiem, że polscy inwestorzy pomni sukcesów wydobywczych naszych giełdowych prekursorów takich dowodów oczekują. Tylko po co? Żeby potem dojść do konstatacji: "fajnie, jest ropa, oj, ale trochę mało, żeby z niej wyżyć"? Czyli żeby przekonać się, że spółka wydała kasę na to, żeby pokazać że naprawdę nie jest wielbłądem? Ukraina Wam nie wystarczy? Odkrycie za odkryciem, M-19 może zwiększyć wydobycie o 50% itd. Marże, jak Wam pisałem bardzo zbliżone do ropy w Brunei... Ale tam KUB-Gaz działa od kilkunastu lat, pola są rozpoznane, itd. Dajcie nam czas, który jest potrzebny do tego, żeby podobne rzeczy pokazać w Brunei. Damy sobie radę z marnymi operatorami, z dżunglą itd., bo jesteśmy przekonani o tym, że tam są duże złoża. Tak samo w Syrii. Widzieliście jak na info o zasobach zareagował kurs partnerów KOV w Bloku 9? (Agri/Triton). Tamtejsi inwestorzy chyba ufają nam (operatorowi) bardziej... Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Jak to nie marnować pienędzy powierzonych skoro mleko się wylało i odwierty są zrobione, to dlaczego ich nie testować. a nawet gdyby faktycznie powiedzieć że ropa jest skoro jest to co by się stało.Przeciez jeszcze w pazdzierniku słyszałem ze w bloku M ropa jest to wtedy było w porzadku?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
24 marca 2011 17:47:47
Redface napisał(a):fidelio77 napisał(a): Słucham? To po co w ogóle sobie nimi zawracać głowę skoro mają być marginalne ekonomicznie.
Jeśli kolega czytał naszą ostatnią prezentację (jest na www) to wie, że te dwa płytsze złoża w Bloku M są w bezpośredniej okolicy znacznie większego, choć głębszego celu (slajd 20). Jeśli połączy się wydobycie z tego celu, z mniejszymi, ekonomika jest zapewniona. Ale żeby można było ten głębszy cel zidentyfikować, trzeba było zrobić odwierty, a potem jeszcze zrobić badania sejsmiczne 3D. To jest proces, którego kolejne etapy przybliżają nas do celu. Celem nie jest potwierdzenie występowania ropy/gazu na tym terenie. Wiemy, że tam jest. W obu blokach w przeszłości było prowadzone wydobycie ropy. Celem jest odnalezienie takich struktur, które zawierają duże złoża, rokujące wieloletnią produkcję. Może porozmawiajmy, czemu służy zrobienie odwiertu - szczególnie pierwszego na danym terenie/koncesji. Odkryciu złoża gotowego do eksploatacji? No tak, to jak mamy szczęście - światowe statystyki mówią o 14-15% średnim prawdopodobieństwie takiego 'strzału' w dobie obecnie dostępnych technologii. Ale zwykle udowodnieniu obecności węglowodorów w strukturach skalnych, przygotowaniu pod kolejne odwierty itd. To jest proces. Ale jak rozumiem, akcjonariusze żądają od KOV 100% skuteczności. Tak się nie da. Tego zresztą nikt Wam nie obiecywał. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Z tym blokiem M informacyjnie nie jest w porządku - była informacja na jesieni 2010, że odwierty zostały zabezpieczone, orurowane i przygotowane do testów. Teraz wygląda na to że nie ma z bardzo co testować. Wrażenie które wtedy inwestor mógł odnieść jest diametralnie inne niż dzisiejszy komunikat od zarządu. No nic czyli mamy 50% odwiertów w Brunei nietrafionych. Teraz patrzymy na blok L. Zakładam że tutaj komunikat stwarzający wrażenie istnienia istotnych pokładów do przetestowania jest tym z czym faktycznie mamy do czynienia. Przy okazji pytanie do Redface: - czy w związku z wycofaniem się TAP z bloku M - nie jest rozważana przez KOV możliwość przejęcia roli operatora tak żeby pozbyć się obserwowanych problemów na przyszłość? Jakby się to stało, uspokoiło by niejednego co do perspektywiczności poszukiwań w tym bloku... k.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
24 marca 2011 17:50:49
Zgadzam się z przedmówcamiktórzy twierdzą, że cała ta prezentacja nie trzyma się kupy. Mam takie same wrażenia. Generalnie z wypowiedzi Pana Grahama wywnioskowałem, że Blok L jest do niczego, Blok M prawdopodobnie też. Prezentacja, która ma na celu przekazać nam wszystkim informację, że na wyniki Lempuyang nie ma co czekać (epitety użyte do opisu są nader jednoznaczne), a testy Bloku M znów zostały przełożone. Po lekturze prezentacji każdy akcjonariusz pokładający zaufanie w spółce powinien wcisnąć "sprzedaj", poczekać aż kurs zjedzie i sobie dokupić pod wiercenia w Syrii w czerwcu. No bo co ciekawego do tego czasu może się stać.
Na stronie 10 prezentacji czytamy o wysokim, niszczycielskim ciśnieniu, licznych gas kicks, AED sprowadza nowy sprzęt specjalnie do tej beznadziejnej dziury, a Pan Graham na stronie 12 pisze o gazowej pułapce, niezbyt znaczącej ilości gazu w fazie testów. Tu powinna się zaświecić czerwona lampka. Dobór słów nie jest przypadkowy, każdy nie będący w temacie uzna, że nie ma na co czekać.
Oj będą ludzie oddawać tydzień przed wynikami testów, oj będą. Brawo Zarząd! Ja jednak, Niewierny Tomaszek, zaczekam sobie na komunikat AED-u,zobaczę, ocenię i zdecyduję, czy rzeczywiście Blok L to taka beznadzieja.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-11 Wpisów: 13
Wysłane:
24 marca 2011 17:57:07
Redface napisał(a):black-jack napisał(a): (...) Panie prezesie o co tu chodzi? Pozdrawiam Jack
Witam, Chodzi przede wszystkim o to, żeby nie marnować pieniędzy powierzonych przez akcjonariuszy. Zrobienie 'pokazówki' typu: "zobaczcie, jest ropa, naprawdę umiemy ją znaleźć" nie było i nie będzie naszym celem. Wiem, że polscy inwestorzy pomni sukcesów wydobywczych naszych giełdowych prekursorów takich dowodów oczekują. Tylko po co? Żeby potem dojść do konstatacji: "fajnie, jest ropa, oj, ale trochę mało, żeby z niej wyżyć"? Czyli żeby przekonać się, że spółka wydała kasę na to, żeby pokazać że naprawdę nie jest wielbłądem? Ukraina Wam nie wystarczy? Odkrycie za odkryciem, M-19 może zwiększyć wydobycie o 50% itd. Marże, jak Wam pisałem bardzo zbliżone do ropy w Brunei... Ale tam KUB-Gaz działa od kilkunastu lat, pola są rozpoznane, itd. Dajcie nam czas, który jest potrzebny do tego, żeby podobne rzeczy pokazać w Brunei. Damy sobie radę z marnymi operatorami, z dżunglą itd., bo jesteśmy przekonani o tym, że tam są duże złoża. Tak samo w Syrii. Widzieliście jak na info o zasobach zareagował kurs partnerów KOV w Bloku 9? (Agri/Triton). Tamtejsi inwestorzy chyba ufają nam (operatorowi) bardziej... Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ I tu Panie prezesie szanowny jest pies bądź ropa pogrzebany,to właśnie przed kolejną emisją powinno być waszym celem dlaczego: -nieudolność partnera operatora skupia się na nas/was -pokazówka umiemy ją znaleźć wyniosła by kurs w okolice realnej wyceny anali i pozwoliła na mniejsze rozwodnienie kapitału przy kolejnej emisji -spółka i tak wydała już kasę na ten konkretny odwiert -My też wierzymy w to że tam są ale co z tego lokata bankowa była bardziej opłacalna -nic na temat ewentualnych działań w razie rozwoju niepokojów w Syrii czy ukraina nam nie wystarczy ? nam może i tak ale jak pokazuje rynek innym już nie! Czas? to pojęcie względne Petrol miał dużo czasu i nic pomni tego inwestorzy mogą to postrzegać innaczej i nie dać wam więcej i czasu i zaufania i ... a linia jest bardzo cieńka moim skromnym zdaniem puki jest jakieś solidne wsparcie ale gdy runie to pewnie znajdą się nowi albo tacy co zarobią na tej inwestycji ale szanowny Panie smródddddd pozostanie. PS. w/g mnie Ukraina piątka z plusem i naprawdę daje długoterminowe perspektywy. Pozdrawiam Jack
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
24 marca 2011 18:04:59
Kto wie, czy to też nie jest manewr po emisję. Zdusić kurs takimi informacjami (a właściwie ich brakiem) tym samym zniechęcić ludzi do kupowania papierów po to aby ktoś (mam na myśli tych samych anglojęzycznych, którzy prawdopodobnie mają objąć nową emisję) przejął akcje za bezcen, potem dla reszty niedobitków zaoferować skup akcji i wycofać się z GPW, tym samym zacząć nowe życie na LSE bez obciążeń polskiego akcjonariatu, który do zbyt optymistycznych nie należy a i GPW pachnie szulernią.
Wtedy nagle okaże się, że w Brunei jest ropa w Syrii jest ropa itd. Takich pozytywnych newsów wcześniej chyba nie zobaczymy.
Wiem, że zaraz zostanę skrytykowany za defetyzm ale trudno tak to widzę bo nie wiem co już myśleć o tym nieskończonym przeciąganiu testów.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
24 marca 2011 18:05:17
Lukch napisał(a): Faktycznie na ASX Agri dostał 22.03 +28,57% a TRITON +44,44% w jeden dzień.
Mogliby KOV-a sobie kupić.. :/ I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
24 marca 2011 18:07:55
Faktycznie jednak w obliczu możliwości przejęcia udziałów TAP OIL w bloku M potwierdzanie niezależnym ekspertem wartości i rozległości złoża, co do którego są uzasadnione przypuszczenia, że i tak jest co najmniej dobrze opłacalne byłoby bez sensu. Być może Petroleum Brunei nalegało na taki rozwój wypadków jako podmiot posiadający prawo pierwokupu a może pierwokupem nie jest zainteresowane i sam KOV rozgrywa sprawę tak aby uzyskać większy udział w trafionej ropie. Generalnie intencje zarządu nie są tutaj jasne. Dzieje się coś jeszcze ... pozostaje mieć nadzieję, że dobrze dbają o nasze interesy na miejscu. W końcu lepiej byłoby mieć pozytywnie testowane odwierty z dwukrotnie większym udziałem w odkryciu. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
24 marca 2011 18:26:12
Do Pana Korczaka: Czy istnieją realne szanse przejęcia przez KOV udziału TAP OIL w bloku M? Jeśli nie to uważam, że dyskusja nt. testowania bloku M jest zbędna i powinien być testowany w najbliższym możliwym terminie. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
24 marca 2011 18:37:46
MaximusMinimus napisał(a):Oj będą ludzie oddawać tydzień przed wynikami testów, oj będą. Brawo Zarząd! Ja jednak, Niewierny Tomaszek, zaczekam sobie na komunikat AED-u,zobaczę, ocenię i zdecyduję, czy rzeczywiście Blok L to taka beznadzieja. Dokładnie ;-) ... jeszcze O-8 z Ukrainy i rozwiązanie sprawy finansowanie, porządek obrad WZA ;-) ... i teraz nagle przed określeniem kierunku (1.04.2011 - data ustalenia udziałów pod WZA) mieliby wyrzucać ja niewierny Łukaszek, zaczekam sobie tak samo. Czasem mam wrażenie, że krzykacze na forum albo krzyczą dla zasady albo mają po 200-500 akcji bo jakoś nie zasypują moich zleceń :-/ i czekam i czekam ... W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 24 marca 2011 18:39
|
|
0 Dołączył: 2011-03-24 Wpisów: 26
Wysłane:
24 marca 2011 19:06:47
Witam
Biorąc pod uwagę sprawność AED to należałoby im się wrogie przejęcie i wyeliminowanie z bloku L, na dziś to jakieś 0.7 za akcję.
A tak poważnie to obecny kurs jest po prostu okazją do niedrogiego dokupywania,ale dla inwestorów długoterminowych.
Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2011-03-08 Wpisów: 99
Wysłane:
24 marca 2011 19:08:29
@Redface
Czy mogę prosić o zestawienie mniej więcej obrazujące jakie są zyski z jednostki gazu/ropy ? Nie wiem jak to przedstawić najlepiej. Nie znam się. Myślę, że czym bardziej łopatologicznie tym lepiej.
Ktoś tu przeliczal ze barylka to 130dolarów. Wnioskował z tego ze jest bogaty... inny mu odpowiedział ze 1-2% tego trafić możne do kov w postaci zysków....
Pan sugeruje, że ropa ma duże wahania cen...
A ja się nie bardzo mogę w tym połapać. Jestem drobnym i inwestowanie na giełdzie zajmuje może 2% mojego czasu. Więcej nie ma prawa bo nie z tego żyję. Stad może takie laickie pytanie.
Ludzie piszą, że ropa w Brunei jest kluczowa. Czy oby na pewno mają racje ?
|
|