178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
12 kwietnia 2011 17:18:19
przy kursie: 3,05 zł
Z innych ciekawostek, o tym co mowi prezes: Linki i cytaty z parkietu www.parkiet.com/artykul/26,103...www.parkiet.com/artykul/104022...9 kwienia: „Sniper 2” trafi do sprzedaży we wrześniu” – deklaruje Tymiński 12 kwietnia: Nie zdradza nowej daty premiery „Snipera 2”. Pierwotnie była planowana na III kwartał. – Sugerowałbym, żeby inwestorzy nie nastawiali się zbytnio, że będzie miała miejsce w bieżącym roku – oświadcza. Prezes jest malo powazny, absolutnie nie wierze zeby w ciagu 3 dni tak zmienila sie sytuacja!!!!!! I niestety wcale nie zdziwie sie gdyby Quercus teraz wychodzil.
|
|
2 Dołączył: 2010-10-07 Wpisów: 115
Wysłane:
12 kwietnia 2011 18:01:27
Myślę, że gdyby Quercus chciał wyjść to by z Prezesem się dogadali i wyszli częściowo poza rynkiem. Jak pamiętamy CIA ma zgodę na skupienie części własnych akcji, ale kto wie. O tym czy naprawdę ktoś wyszedł dowiemy się za pare dni.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 379
Wysłane:
12 kwietnia 2011 20:28:58
CI zbyt małe zaplecze, żeby zrobić w rok grę klasy AAA i to na nowym silniku. Te terminy były mało realne od początku. Poza tym z komunikatu wynika, że CryEngine3 ma jakieś problemy - jest to bardzo dziwne, bo Crysis2 na tym silniku jakoś działa. Ktoś tu na kogoś próbuje zwalić winę.
A tak ogólnie uważam, że CI podjęło bardzo sensowną decyzję - na jesień wychodzą 3 absolutne hity z gatunku FPS i na żadnego S:GW2 tu nie było miejsca - gra zrobiłaby klapę. Poza tym MW3 i BF3 są zapowiedziane jednocześnie na listopad - jest mało prawdopodobne, żeby nie doszło do przesunięcia premiery jednej z nich na początek 2012r. To by oznaczało, że S:GW2 pojawi się za rok mniej więcej - obstawiałbym przełom 2/3q. Ergo zrobienie 40mln zysku jest praktycznie niemożliwe w tym roku. Pytanie czy spółka w ogóle będzie miała zysk. W końcu produkcja dwóch dużych gier jest bardzo kosztowna, a jedyne większe przychody będą pochodziły ze S:GW na PS3. Tak przy okazji: wg statystyk Amazon gra stoi dobrze w Europie i beznadziejnie słabo w Stanach.
CI nie stać na skupowanie własnych akcji - pozbywanie się gotówki w obecnej sytuacji byłoby mało sensownym wyjściem.
|
|
|
|
2 Dołączył: 2010-10-07 Wpisów: 115
Wysłane:
12 kwietnia 2011 20:44:23
Tak z ciekawości, gdzie można statystyki na Amazonie sprawdzić?
|
|
Wysłane:
12 kwietnia 2011 21:07:51
@thecount: Wchodzisz na grę - masz sekcję: Product Details, gdzie znajduje się Amazon Bestsellers Rank.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
12 kwietnia 2011 22:14:43
Fantomas napisał(a):CI zbyt małe zaplecze, żeby zrobić w rok grę klasy AAA i to na nowym silniku. Te terminy były mało realne od początku.
Co tutaj sygnalizowałeś zresztą, chyba jako jedyny.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-27 Wpisów: 128
Wysłane:
12 kwietnia 2011 22:24:49
Wydaje mi się że żaden z nas kursu nie przewidzi ale na pewno większość z nas grała pod SGW2. Nie wyszło... kicha totalna ale no coż, granie pod konkretne gry niestety w tym roku nie wypali na CIA. Ja się już wymiksowałem na szczęście z niezłym zyskiem i mam nadzieję że rzeczywiście kurs spadnie do 26 tak jak jeden z kolegów wspomniał. Nie zdziwiłbym się gdyby kurs spadł do 24 a potem przez II i III kwartał tańczył między 24 a 30pln aż do IV kwartału jak będzie wiadomo ile $$ będzie z SGW na PS.
Spółka z sprzedaży gier w Europie niestety nie zarobi. Zgadzam się z tym że muszą zacząć sprzedawać w USA. By wejść na ten rynek nie można sprzedawać szajsu, z tym też się zgadzam a zatem trzeba poczekać aż emocje opadną a sam kurs się mocno skoryguje ponieważ od początku roku kurs wzrósł z 24 do 37 w jeden kwartał. Bez rekordowych dochodów nici z rekordowych kursów.
Spółka ma perspektywę. Ja oglądałem kursy 3 Chińskich firm, jedna podobna do Twittera, druga do Googla a trzecia do Facebooka. Wszystkie z nich od dołków w 2008 roku sykały od 40%-445%. Od początku swego istnienia większość zyskała ponad 200% a jedna nawet ponad 1000% ale w horyzoncie 7 letnim!
Pytanie czy CIA i inne spółki są nadmuchane? Uważam że tak ale to też zależy od horyzontu inwestycyjnego. CIA debiutował tuż przed kryzysem po około 9 zeta o ile pamiętam. Teraz kosztuje po około 3 latach ma ponad 300% zysku. Wychodzi średnio ponad 100% rocznie. A zatem inwestycja w horyzoncie 2-3 letnim opłaci się każdemu ale o tym wiedzą tylko ci co od początku z tą firmą są. Moim zdaniem spółka mimo że w ostatnim czasie trochę pechowa ma dużo szczęścia. Gdyby nie stworzyła SGW to nigdy by jej kurs nie podskoczył. Dlatego też spółka stara się uświadomić inwestorów że CIA to nie tylko gra Sniper ale i inne i to samo robią inne firmy tego typu ( nie chce reklamować konkurentów ).
Ja osobiście się wymiksowałem ponieważ grałem na krótko ponieważ CIA nie jest jeszcze na tyle rozwiniętą spółką by inwestować w nią na długo ponieważ większe są stopy zwrotu również na grze na krótko. Gdybym chciał mieć takie same % z innych dużych firm to bym się musiał naczekać a sam CIA 50% daje od tak w 3 miesiące.
Nie wierzę również w to że Prezes specjalnie to zrobił. Pierwszy raz coś fajnego chcą zrobić na PS. O ile się orientuję to PS należy do SONY a ta firma jest firmą Japońską. Nie po to robią konsole by ludzie grali w gry z błędami. Zapewne następnym razem chłopaki z CIA zanim cokolwiek powiedzą o kolejnych edycjach i debiutach poczekają najpierw na certyfikację a potem puszczą parę i zaczną cokolwiek obiecywać i dlatego też Pan Tymiński powiedział w wywiadzie że on nie wie tak naprawdę kiedy będzie debiut SGW2 ale na pewno nie będzie go w tym roku.
Moim zdaniem nie ma co panikować. Trzeba spuścić trochę krwi z nabrzmiałego wrzodu, kurs poszybuje do 27 lub niżej do 24-25pln a potem zaczną się racjonalne zakupy i jeśli wynik będzie około 28-30mln pln to może wtedy kurs pod koniec roku będzie 37pln. Chyba lepiej będzie jeśli kurs zacznie powoli iść do góry niż by miał się szarpać po 5 lub więcej % nie?
|
|
Wysłane:
12 kwietnia 2011 23:08:25
fidelio77 napisał(a):Co tutaj sygnalizowałeś zresztą, chyba jako jedyny. Trochę wykrakałem można rzec. Przesunięcie terminu S:GW2 nie ma nic wspólnego z certyfikacją. Tu jest za mało ludzi to i terminy się wydłużają - nie wiadomo czy nie wydłużą się jeszcze bardziej. Spółka stara się złapać za dużo srok za ogon to i efekty tego muszą być. Poza tym bądźmy szczerzy: CI nie jest w stanie wyłożyć wielkich pieniędzy na marketing i siłą rzeczy musi szukać luki w kalendarzu wydawniczym, żeby nie wejść w drogę jakiemuś gigantowi. Udało się rok temu - może uda się w przyszłym. Wystarczy popatrzeć na Bulletstorma - Epic władowało w niego potężne [jak na polskie warunki] pieniądze, mówi się o 20mln USD, a ostatnio nawet o 80mln PLN. Czyli jest to najdroższa polska gra. Wyszła ona równocześnie z KZ3 - jaki efekt ? Ano sprzedaż BS na platformie PS3 to mniej więcej kilkanaście % sprzedaży KZ3. Gdyby nie wersja xbox360 gra byłaby totalnym niewypałem finansowym. Co to oznacza - ano gracze kupują głównie tytuły już znane, bo gry kategorii premium są drogie. Dlatego z nową produkcją wtopić jest niezwykle łatwo. I z tego powodu postępowanie CI mnie dziwi. P.S. Wynik za 2011 na poziomie 30mln - przepraszam, ale z czego się on ma wziąć ?
Edytowany: 12 kwietnia 2011 23:10
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
13 kwietnia 2011 08:42:44
Gra na Giełdzie na tym polega aby kupić jak najtaniej a sprzedać możliwie najdrożej. Często aby kupić tanio trzeba wymanewrować innych - np przez wyczekanie odpowiedniego momentu aby przechwycić jakiś pakiet - czasem niektórzy gracze próbują zasugerować określone zachowania wypowiadając się w określonym tonie na poczytnych forach lub zbijając kurs małymi pakietami aby później spróbować odkupić większą ilość w możliwie niskiej cenie. To trochę jak gra w pokera słabi psychicznie lub kąpani w gorącej wodzie narażeni są na sparzenie się. Ważne jest szukanie i analizowanie sytuacji. Pośpiech czasami jest niewskazany a czasami wręcz konieczny jednakże nic nerwowo - rozum i rozwaga Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
0 Dołączył: 2009-09-07 Wpisów: 82
Wysłane:
13 kwietnia 2011 09:44:57
przy kursie: 2,99 zł
Witam, Nie mam ntej spółki i nie zamierzam nabywać, ale tak się ostatnio przyglądami rozmyslam. Papier przez długi czas był na poziomie kilku złotych dochodząc ostatecznie do około 3zł za akcje. I nagle coś się udało, jest sukces i..... strzała w górę na tysiąc z hakiem procent:) Z 3 złotych urosło na 35zł więc potencjał spadku jest olbrzymi. Nie rozumiem zatem jak się można dziwić obecnym spadkom. Czy to balon? Nie mam pojęcia. Jeżeli będą mieli takie sukcesy dalej to na pewno nie. Ale jaka jest szansa że 2 część gry odniesie równie spektakularny sukces? Prawie wszyscy są niemal pewni na 100% że to będzie mega hit, ale większość często racji nie ma:) A co firma pokaże za rok, za 2 lata? Dopiero zaczną produkować coś wystrzałowego, a na to trzeba czasu więce spółka znowu może powrócić do generowania strat....
pozdrawiam i życzę powodzenia akcjonariuszom!
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
13 kwietnia 2011 12:24:21
przy kursie: 2,99 zł
Ja osobiście mam swoje zdanie na temat producentów gier i jest ono negatywne. Uważam, że szansa na utrzymanie dobrych wyników w długim terminie jest niewielka. Wystarczy żeby wypadło kilka gorszych kwartałów, a wynik z pozostałych świetnych ulega drastycznie uśrednieniu w dół i nagle teoretycznie tania spółka robi się droga. Co innego jeżeli byłoby to kilka tytułów z ugruntowaną pozycją, a tutaj jest praktycznie jedna pozycja i potencjał, którego prawdopodobieństwo realizacji jest takie jak w każdym innym startupie, no może poza tym, że tutaj łatwiej o finansownie, więc premia za ten potencjał nie powinna być wysoka, za to dyskonto za ryzyko duże, szczególnie przy tych poziomach wycen raczej należy hamować apetyt niż go rozbudzać.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-31 Wpisów: 4
Wysłane:
14 kwietnia 2011 13:29:38
przy kursie: 2,84 zł
Myślę, że jeszcze spadnie ze względu na przesunięcie premiery "S: GW2". Typowe u gamedeveloperów.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
14 kwietnia 2011 16:00:36
Moze zle to napisalem, specjalista od trendow nie jestem, natomiast tendecja spadkowa jest tu dobrze widoczna.
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
14 kwietnia 2011 16:46:03
Klasyczny przypadek z książki Dremana - popularna spółka, której kurs po "złych" wiadomościach spada na łeb na szyję, niewspółmiernie do wagi wieści. Przecież to tylko opóźnienie a nie wycofanie z rynku! Niestety to jeszcze chwilę potrwa. Mądrzy patrzą na fundamenty i wskaźniki ale dopiero za kilka tygodni będą kupować. Chyba, że wyniki kwartalne będą niższe od oczekiwań to znowu zadziała psychologia i kurs poleci na łeb na szyję. Oj przyjdzie poczekać na wzrosty :-/
Edytowany: 14 kwietnia 2011 16:46
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2011 17:55:30
McMagik napisał(a):666 napisał(a):A co to znaczy że trend spadkowy się klaruje? Od jakiego poziomu to będzie trend spadkowy wg Ciebie, jakie poziomie wsparć powinny zostać przełamane, żeby był to trend spadkowy ? przełamanie początku fali wzrostu tj. 26,73 Ale tylko intra i to w krótkim/średnim terminie. W długim wsparcia znajdują się o wiele niżej. Cena poprawiła szczyt z 20 września, więc wsparcia w dlugim terminie to wsparcia z aż 8 października 2010, co nie jest pocieszające, bo licząc od szczytu to kilkadziesiąt procent niżej. Na razie trend wzrostowy obowiązuje i w średnim i w długim terminie także w cenach zamknięcia.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-29 Wpisów: 4
Wysłane:
15 kwietnia 2011 10:27:28
przy kursie: 2,93 zł
na zakup to chyba jeszcze za wcześnie. spółka była napompowana - choć pompowanie miało swoje podstawy w przyszłości. niestety 3 miesiące robią różnicę. przychody z snipera 2 na pewno w przyszłym roku. choć ja obstawiam że termin premiery snipera 2 jeszcze się przesunie co nie zmienia sytuacji. stawiam na to że sniper 2 będzie hitem i zarobią bardzo dużo ale to dopiero w przyszłym roku. w tym trzeba ustalic za jaką cenę wchodzić bo końca spadków nie widać. Ja chciałbym ponownie wejść w spółkę ale nie przy takiej panice - wg mnie nie do końca uzasadnionej. spółka przyszłościowa tylko kiedy wejść. 20 zeta to będzie czysta okazja 26-27 hmmm. dla ludzi o mocnych nerwach i zasobnych portfelach. Ma ktoś pomysły na jakich poziomach wchodzić i ewentualnie uśredniać w przypadku dalszych spadków? I zależy ile ten nóż jest warty
Edytowany: 15 kwietnia 2011 10:29
|
|
Wysłane:
15 kwietnia 2011 10:31:57
Różnica między CI a Optimusem polega na tym, że ten pierwszy jest właśnie konfrontowany z rzeczywistością. To jest moment "sprawdzam" w przypadku CI, spółka coś zapowiedziała, nie wywiązała się i jest kara. Niedługo przyjdzie moment na konfrontację Optimusa, który jak ognia boi się podawania wszelkiego rodzaju prognoz i szacunków, co jest słuszą strategią. Poda realne szacunki, to okażą się mało porywające, poda wyśrubowane, to w momencie niewywiązania się będzi sytuacja jak na CI, dlatego lepiej koncentrować uwagę wokół spraw mało istotnych, a podgrzewających atmosferę, co też Optimus skutecznie czyni
Edytowany: 15 kwietnia 2011 10:40
|
|
0 Dołączył: 2009-09-07 Wpisów: 82
Wysłane:
15 kwietnia 2011 10:51:18
Widzę nikt nie uwzględnia faktu że Sniper2 może nie okazać się mega hitem. Grywam trochę w gierki i mnie Sniper1 jakoś nie porwał, jest masa tego typu gier,jak dla mnie bardziej wciągających. Zresztą jak sobie obejrzałem rankingi gier w zachodnich i amerykańskich portalach to Sniper ma bardzo przeciętne opinie, wśród rodzimych graczy także.Także aż mnie dziwi że tak dobrze się sprzedawał.
Dodatkowo Sniper2 będzie miał mocną konkurencję wydawaną też na początku przyszłego roku, też Snipera innej -renomowanej firmy. Spółka zdaje sobie sprawę że to będzie duży kłopot i może znacząco uszcuplić sprzedaż.
Nawet jeżeli wszystkie problemy techniczne będą rozwiązane i wszystko się uda, ale gra nie okaże się megahitem to co wtedy?
A kto mi pod co ma rosnąć kurs po premierze Snipera2? Napisanie kolejnej gry zajmukje lata i masę pieniędzy, a w tym czasie CI będzie przez ten czas kwartał w kwartał pod kreską? Marnie to wróży kursowu na kolejne lata....
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 kwietnia 2011 08:27:57
Usunąłem niewiarygodną, choć być może prawdziwą informację zamieszczoną tutaj w piątek. Kto czytał ten wie, że w dyskusji nie pojawiło się już nic więcej istotnego. Zamierzam dalej iść tropem Sony, ponieważ padła nazwa tej światowej korporacji. Zacznę jednak od polskiego oddziału. Dużo łatwiej będzie mi dotrzeć do źródła poprzez ich wewnętrzne służby prasowe. Może przez ten czas pojawi się jednak ESPI i wyjaśni sprawę?
Edytowany: 16 kwietnia 2011 08:29
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
16 kwietnia 2011 19:07:55
konsul napisał(a):na zakup to chyba jeszcze za wcześnie. spółka była napompowana - choć pompowanie miało swoje podstawy w przyszłości. niestety 3 miesiące robią różnicę. przychody z snipera 2 na pewno w przyszłym roku. choć ja obstawiam że termin premiery snipera 2 jeszcze się przesunie co nie zmienia sytuacji. stawiam na to że sniper 2 będzie hitem i zarobią bardzo dużo ale to dopiero w przyszłym roku. Przez rok w świecie gier też może się sporo zmienić i może się okazać, że gra która dziś jest super za rok już niekoniecznie. Generalnie wątpię w to żeby poważny kapitał był teraz zamrażany w akcjach spółki, która być może osiągnie sukces dopiero za rok. W tym czasie można przecież zarobić gdzie indziej.
Edytowany: 16 kwietnia 2011 19:08
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.