PARTNER SERWISU
vmzvmtkb
46 47 48 49 50
666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 23 kwietnia 2011 19:23:37 przy kursie: 9,70 zł
volky napisał(a):
@ janus
jak masz jakiś dostęp do zagranicznych serwisów lub kontakt z graczami np z USA
zapytaj się najpierw czy słyszeli coś o witcher 2 ?

W2 jest znany głównie tylko w Polsce dzięki reklamom ...i wszelkim zabiegom marketingowym.Dobrze @666 napisałeś że rynek domaga się kolejnej fantazji pod którą mogłoby rosnąć.
Doskonałym przykładem jak premiera może być dźwignią dla kursu jest 11 bits. Rosło ... rosło ...rosło a po premierze z niewielkimi podbitkami popuściło w dół. Produkt który miał być ekstra hitem niestety chyba za wiele kasy nei przyniósł i nikt z spółki nie ujawnia tych "cudownych danych". W2 może i ogólnie zrobi 2 mln sprzedaży przez cały swój żywot ale 8 mln to zapomnij.... (chyba, że kopii w chinach)

I tak najlepszą firmą, która sprzedaje pod przyszłe fantazje jest Kościół Katolicki (taka dygresja przy okazji trwających właśnie świąt), sprzedający od 2000 lat ludziom "nic" pod przyszłe zyski (fantazje) czyli "życie wieczne" , mechanizm ten sam co w przypadku Optyka, Boryszewa, Ganta itd, itp. Sprawdza się równie dobrze i sprzedaje doskonale, trend już nie tak silny jak kiedyś, ale zachowany binky

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 23 kwietnia 2011 20:56:37 przy kursie: 9,70 zł
@666 każda konstruktywna krytyka jest oczywiście wskazana ale całokształ twoich wypowiedzi tutaj na forum wprawia mnie w lekkie zdumienie. Generalnie optimus to już któraś z rzędu spółka, której zasadność wzrostu negujesz i krytykujesz. O ile jestem w stanie zrozumieć krytykę firm produkujących gry (bo z ich sprzedażą bywa różnie - vide ostatnio Bulletstorm i studio People Can Fly...) to negując boryszew totalnie nie jestem w stanie sobie wyobrazić spółek które kupujesz. I momentu w którym kupujesz. Bo jeśli marzenia są płonne to kiedy kupować? Po wynikach kiedy mamy twarde liczby?
Co do sprzedaży i rozpoznawalności marki - osobiście uważam że odniesienia do Dragon Age są zasadne. Każdy kto siedzi w RPG zna DA, zna też i TW, bez względu na to czy mówimy o stanach czy europie (troche inaczej moze to wyglądać w japonii), bo to po prostu "gorące wydarzenia" danego roku. Co do porównań jakościowych musimy poczekać do premiery, nie mniej przytaczane tu wcześniej dane (pozycja w pre-orderach czy chociażby ilość fanów na facebooku) przemawia na korzyść TW, rynkowi się podoba.
6-8 mln? Jak dla mnie realne. Ale nie bez wersji PS3 i XBOX i nie w tym roku.

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 23 kwietnia 2011 21:25:14 przy kursie: 9,70 zł
Nie mam nic przeciwko grze pod marzenia, mało tego, uważam że potrafi przynieść bardzo duże zyski, choć obarczone jest dużym ryzykiem, nie mam też nic przeciwko wzrostom spekulacyjnym oderwanym od fundamentów, chodzi jedynie o wskazanie mechanizmu i wskazanie rzeczywistej przyczyny tych wzrostów. Co do Boryszewa, zwróć uwagę co wydarzyło się w tej spółce od czasu przejęcia Maflow? Co przejął? Nic, a co się działo z kursem? To jest właśnie gra pod marzenia, która okazała się bardzo zyskowna, a teraz to trochę musztarda po obiedzie. Angel

piotrch
0
Wysłane: 23 kwietnia 2011 22:18:04 przy kursie: 9,70 zł
Poniekąd cała giełda "marzeniami stoi". Tutaj powód jej znany - sprzedaż wiedzmina i wyniki goga. Dla mnie ciekawy jest fakt jak rynek różnie reaguje - na boryszewie wyraźnie czeka na konkrety a tu, na CIA czy Cormay, mocne wyprzedzanie rzeczywistości.
Jako ciekawostkę ale i poniekąd "zwiastun" wersji na konsole wrzucam link:
Polski sklep przyjmuje zamówienia na Wiedźmina 2 na konsole
I jeśli ktoś znalazłby zbiorcze dane na temat pre orderów - też fajnie by było wrzucić. Gdzieś widziałem takie dane ale tylko z jednego sklepu. Znalazłem też takie info Licznik wersji EK sprzedanych przez gram.pl ale to też tylko wersja EK, której sprzedaż właściwie nijak przekłada się na sprzedaż całościową. Chociaż z drugiej strony biorąc pod uwagę, że EK było tylko 9999 na całą Polskę, fakt że rozejdą się one pewnie w 100% w przedsprzedaży należałoby oceniać pozytywnie. Swoją drogą ciekawe ile z pudełka EK trafia do CDP.
I jeszcze jedno - łącznie z wersją EK do wiedźmina jest jakby 4 DLC opatrzone komentarzem "varied by vendor". Nie wiem jakie są plany, ale jeśli dla jednego kraju ma być jeden dodatek z DLC to nie głupioby było, gdyby reszte wrzucić np. na gogu za jakąś drobną odpłatnością (czy później np. na PS Store).

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 24 kwietnia 2011 00:11:47 przy kursie: 9,70 zł
volky napisał(a):
@ janus
jak masz jakiś dostęp do zagranicznych serwisów lub kontakt z graczami np z USA zapytaj się najpierw czy słyszeli coś o witcher 2 ?

Kazdy ma dostep i do tego, i do tego. Wystarczy odrobina rozumu, i umiejetnosc poslugiwania sie tajemnicza nowoscia, nazywana "Internet".

volky napisał(a):
W2 jest znany głównie tylko w Polsce dzięki reklamom ...i wszelkim zabiegom marketingowym.

To oczywista nieprawda, bzdura, i zaprzeczanie faktom.

volky napisał(a):
Dobrze @666 napisałeś że rynek domaga się kolejnej fantazji pod którą mogłoby rosnąć.

Aha, czyli rynek domaga sie fantazji, pod ktora moglby rosnac.
Tu sie zgadzamy. Tylko dlaczego wiec wyciagasz tak nielogoczne wnioski
i zaprzeczasz sam sobie i rzeczywistosci?

volky napisał(a):
Doskonałym przykładem jak premiera może być dźwignią dla kursu jest 11 bits.

Pomimo kilkukrotnych apeli, i zwracania ci uwagi, wciaz przekrecasz, i nie
wiem czy to z indolencji, czy ze zlosliwosci, nazwe spolki o ktorej
piszesz. To naprawde odbiera ci wiarygodnosc.

volky napisał(a):
Rosło ... rosło ...rosło a po premierze z niewielkimi podbitkami popuściło w dół. Produkt który miał być ekstra hitem niestety chyba za wiele kasy nei przyniósł i nikt z spółki nie ujawnia tych "cudownych danych".

Z 4 na obecne 18 w kilka miesiecy. Oh, coz za tragedia.
Twoj szokujacy nieobiektywizm i zaslepienie w zakochaniu do swojego
CIA, i negowanie w tak niemadry sposob jak to robisz, jakiejkolwiek
konkurencji, dyskwalifikuje cie jako strone w jakiejkolwiek powaznej dyskusji.

Janus Corvinus
0
Wpisów: 171
Wysłane: 24 kwietnia 2011 02:14:03 przy kursie: 9,70 zł
volky napisał(a):
@ janus
jak masz jakiś dostęp do zagranicznych serwisów lub kontakt z graczami np z USA
zapytaj się najpierw czy słyszeli coś o witcher 2 ?

Każdy, kto ma połączenie z internetem, ma dostęp.

Oczywiście, że gracze słyszeli. Jedynka wyszła parę lat temu i zdobyła masę nagród więc ci, co czytają serwisy i interesują się wychodzącymi grami o niej słyszeli.

Właśnie dzisiaj jarałem się komentarzami na Gamerankings pod ostatnim, ekskluzywnym trailerem o walce. W tej chwili The Witcher 2 w rankingu na Gamerankigns jest na 5 miejscu we wszystkich grach i na 2 w kategorii gier na PC.

www.gametrailers.com/game/the-...

Na IGN w rankingu gier przed premierą, (jak rozumiem są to oceny, które użytkownicy wystawiają grą przed premierą wyrażające ich nadzieje co do ich jakości), jest na 37 miejscu z oceną 90,8.

www.gamestats.com/index/gpm/in...

Z tym, że wersja gier na każdą platformę jest liczona oddzielnie więc tak naprawdę jest wyżej. Cześć gier w tym rankingu zresztą już się ukazała. Jeśli wywalić powtarzające się tytuły i te, które już wyszły, to będzie na miejscu 20.

volky napisał(a):
W2 jest znany głównie tylko w Polsce dzięki reklamom ...i wszelkim zabiegom marketingowym.

Książki Sapkowskiego były bardzo popularne nie tylko w Polsce ale również w Rosji, Niemczech i Hiszpanii.

Wiedźmin jest znany w Polsce dzięki książkom i pierwszej części gry. Jak wykazałem wcześniej czekają na niego też gracze anglojęzyczni.

volky napisał(a):
Doskonałym przykładem jak premiera może być dźwignią dla kursu jest 11 bits. Rosło ... rosło ...rosło a po premierze z niewielkimi podbitkami popuściło w dół. Produkt który miał być ekstra hitem niestety chyba za wiele kasy nei przyniósł i nikt z spółki nie ujawnia tych "cudownych danych".

Anomaly celuje w smartfony i tablety a na PC i Macach zostało wydane nijako przy okazji. Sądzę, że na tabletach i smartfonach sprzeda się co najmniej milion kopii Anomaly. Na PC i Macach max sto tysięcy w ciągu dwóch lat.

volky napisał(a):
W2 może i ogólnie zrobi 2 mln sprzedaży przez cały swój żywot ale 8 mln to zapomnij.... (chyba, że kopii w chinach)

8 milionów to moja optymistyczna prognoza. Realistyczna to 6 milionów ale coraz bardziej skłaniam się ku 8. Oczywiście mogę się haniebnie mylić i będzie to zaledwie 2 miliony ale na 100% nie mniej.

Przed CD Project rysuje się świetlana przyszłość. Mają świetną i znaną markę gier, którą mogą eksploatować na wiele różnych sposobów. W przyszłości chciałbym zobaczyć coś na kształt Red Dead Redemption w świecie Wiedźmina tyle, że nie z Geraltem w roli głównej.

Wyrobili sobie też znakomitą opinię jako twórcy gier. Mają ambicję stać się drugim Blizzardem i może się to udać. Mają też świetny zespół, który potrafi robić bardzo dobre RPG a polskich książek fantasy, które nadawałyby się na zrobienie z nich gry trochę jest, choćby seria o Mordimerze Madderdinie czy Szerer.

Jedyne, co im może przeszkodzić w przemianie w jednego z najbardziej znanych producentów gier to zbliżające się bankructwa większości krajów UE i USA ale zbliżająca się masakra w gospodarce dotyczy wszystkich firm.
Edytowany: 24 kwietnia 2011 02:25

KanonBol
0
Wpisów: 13
Wysłane: 25 kwietnia 2011 21:38:14 przy kursie: 9,70 zł
Z całym szacunkiem, ale 8 milionów to jest ułańska fantazja :D
Jak sprzeda się milion w normalnej cenie to bedzię bardzo dobry wynik.
Jeśli sprzedadzą się 2 to już będzie naprawdę kosmicznie super.
Podchodziłbym jednak do tego bardzo ostrożnie. Trzeba pamiętać, że mówimy tylko i wyłącznie o PC, gdzie "Starcraft 2" sprzedał się "tylko" trochę ponad 3mln sztuk - a jest to DUŻO mocniejsza marka.

O sprzedaży na konsolach nie ma na razie co rozmawiać, bo to temat bardzo kruchy, z którego może nic nie wyjść. Bardzo bym chciał zobaczyć W2 na XBoxa pod koniec tego roku. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że to nie takie proste. CD Projekt przy całej swojej zajebistości nie ma doświadczenia z robieniem tytułów na konsole. Będzie im naprawdę trudno przebrnąć przez to po raz pierwszy. O wersji na PS3 myślę, że możemy w ogóle zapomnieć - nie sądzę żeby RED było wstanie poradzić sobie z komplikacjami technicznymi w opłacalnym czasie. Jeśli W2 zarobi odpowiednio dużo, to może zobaczymy W3 na PS3 - pod warunkiem, że od samego początku będzie w ten sposób tworzony.

Zaś co do porównań z Blizzardem to chce mi się śmiać :D
Nikt kto choć trochę zna lub rozumie tę branżę nie potraktuje tego poważnie :D
Jako inwestor wierzę w sukces W2 - myślę, że może sobie poradzić i zarobić wystarcząjaco dużo, aby firma mogła pracować nad następnym.
Jednak póki co, historie o światowej potędze i wielomilionowej sprzedaży to bajki mające napompować cenę :P

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 25 kwietnia 2011 21:48:49 przy kursie: 9,70 zł
Przecież W2 było od samego początku tworzone na sterowanie na padzie czyylii docelowo gra miała też wyjść na 360 i ps3. A te 8 milionów to było liczone na wszystkich platformach. Mówisz milion egzemplarzy? To W1 więcej już sprzedało więc ten milion to pewniak.

KanonBol
0
Wysłane: 25 kwietnia 2011 22:36:34 przy kursie: 9,70 zł
To że ma wyjść na wszystkie platformy to na razie życzenia, a sterowanie to nie wszystko :)

Zrobienie gry na konsole wiąże się z bardzo dużymi ograniczeniami technicznymi - średni PC kupiony dzisiaj jest dużo mocniejszą maszyną. Co za tym idzie grę trzeba tworzyć z myślą o ograniczeniach sprzętu i wpasowywać się w nie przez cały czas. To oczywiście wcale nie jest proste. Próba przeniesienia gotowego, wypasionego tytułu z PC jest znacznie trudniejsza. Na PS3 jest jeszcze więcej technicznej gimnastyki o czym wiedzą wszyscy, którzy cokolwiek mieli z tym doczynienia.

Dodatkowo, zarówno Microsoft jak i Sony mają całą masę specjalnych wymagań (TCR/TRC), które musi spełniać tytuł na ich konsole. Gry PC nie muszą się tym przejmować, chyba że są wydawane jako Games for Windows - ale to akurat W2 nie dotyczy. Pomijając ograniczenia sprzętowe przy samych TCRach CD Projekt będzie się musiał nieźle napocić.

Milion pewniak - myślę, że tak.
Ile więcej, tego nie wie nikt. Czas pokaże.
Nie mam nic przeciwko żeby sprzedało się choćby i 10 milionów ;)

Janus Corvinus
0
Wysłane: 26 kwietnia 2011 00:06:33 przy kursie: 9,70 zł
KanonBol napisał(a):
Z całym szacunkiem, ale 8 milionów to jest ułańska fantazja :D
Jak sprzeda się milion w normalnej cenie to bedzię bardzo dobry wynik.
Jeśli sprzedadzą się 2 to już będzie naprawdę kosmicznie super.
Podchodziłbym jednak do tego bardzo ostrożnie. Trzeba pamiętać, że mówimy tylko i wyłącznie o PC, gdzie "Starcraft 2" sprzedał się "tylko" trochę ponad 3mln sztuk - a jest to DUŻO mocniejsza marka.

Wiedźmin 2 wyjdzie z całą pewnością na obie konsole. Assassin's Creed sprzedał się w takiej ilości i nie widzę powodu, dla którego Wiedźmin 2 nie miałby się sprzedać. 2 miliony sprzedadzą jeszcze przed końcem tego roku. A jak pod koniec roku albo na początku następnego wyjdą wersje konsolowe to licznik sprzedanych egzemplarzy spokojnie dobije do 6 mln. Może nawet 8.

KanonBol napisał(a):
Zaś co do porównań z Blizzardem to chce mi się śmiać :D
Nikt kto choć trochę zna lub rozumie tę branżę nie potraktuje tego poważnie :D

Niby dlaczego. Każda duża i dużo znacząca firma była kiedyś firmą małą i mało znacząca. CD Projekt ma szansę wejść do pierwszej ligi producentów gier i myślę, że im się to uda. Jest to w każdym razie ich celem.

Cytat:
Mysle, ze nastopilo zwykle nieporozumienie. Z naszej strony zadnego konfluktu nie ma. City odnioslo sie do prezentacji w ktorej mowilismy o misji grupy OPTIMUS.
Mamy taka, a nie inna misje, ktora realizujemy i bynajmniej nie jest to zwiazane z odbieraniem chwaly City (a ma, bez watpienia, duze zaslugi w dzialalnosci miedzynarodowej).

Przypomne tylko, ze ani nie mowilismy kto jest pierwszy, ani nawet nie mowilismy, ze sami juz czegos dokonalismy. Chcemy sie dopiero stac firma, ktorej produkty beda rozpoznawalne przez graczy na calym swiecie. Dla uscislenie chodzi nam o o osiagniecie pozycji takiej jak ma BioWare, Bethesda, ekhem Blizzard (dluuuuga droga), Valve. itp. I chcemy byc pierwsza polska firma o tak mocnej miedzynarodowej pozycji. To tyle. Inna sprawa czy uda sie to osiagnac. Na pewno nie zamierzamy sie szybko poddawac;-)

Moze szkoda, ze jakos tego publicznie szerzej nie wyjasnilismy, bo z informacji od City, mozna bylo wywnioskowac, ze my przywlaszczamy sobie cos co do nas nie nalezy. Bynajmniej zupelnie nam o to nie chodzilo.

To tak gwoli wyjasnienia;)

Pozdrawiam i Spokojnych Swiat!:)
Michal Kicinski

www.bankier.pl/forum/temat_re-...

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 26 kwietnia 2011 13:19:06 przy kursie: 9,81 zł
Czy ktoś byłby w stanie powiedzieć hipotetycznie jaka musiałaby być szacowana ilość sprzedanych sztuk przy cenie 10zł za akcje?

piotrch
0
Wysłane: 27 kwietnia 2011 00:32:09 przy kursie: 9,81 zł
Pozwole sobie w przekleić część posta z innego wątku. Na moje oko prezentuje się to tak:
Cena akcji - 10 zł
Liczba akcji - 94 950 000
C/Z (P/E) = ?
Zysk na Akcje (EPS) = ?
Dla porównania wziąłem C/Z z CIA - czyli 14

10/(x - zysk z wiedźmina, goga nie licze / 94 950 000) = 14

To daje zysk netto z wiedźmina dla dorównania wycenie CIA na poziomie niecałych 68 mln złotych. Upraszczając - po 50 zł (co stanowi 50% ceny pudełkowej dla polski) dla CDP od sprzedanej sztuki = 1,35 mln sprzedanych sztuk
Dla pełnego obrazu dodam, że przy zysku 40 zł z pudełka jest to odpowiednio 1,68 mln sztuk do sprzedania
A przy 60 zł z pudełka to 1,12 mln.
Stąd jak widać ( i było to już dyskutowane na wątku) wiele zależy od marży (czytaj, jaka sprzedaż w jakich krajach, jakimi kanałami). Kwestie marży wolałby żeby omówił ktoś lepiej znający spółkę:)
To takie moje luźne wyliczenia.

KanonBol
0
Wysłane: 27 kwietnia 2011 00:59:33 przy kursie: 9,81 zł
Janus Corvinus napisał(a):

Wiedźmin 2 wyjdzie z całą pewnością na obie konsole.

Możesz podać jakieś argumenty za tą "całą pewnością"?

Assassin's Creed sprzedał się w takiej ilości i nie widzę powodu, dla którego Wiedźmin 2 nie miałby się sprzedać.

A co ma Assasin do W2? To inna gra, innej firmy. Równie dobrze mógłbyś przytaczać tu ilości sprzedanej w zeszłym roku marchwi :)

2 miliony sprzedadzą jeszcze przed końcem tego roku. A jak pod koniec roku albo na początku następnego wyjdą wersje konsolowe to licznik sprzedanych egzemplarzy spokojnie dobije do 6 mln. Może nawet 8.

Nie mam nic przeciwko temu :) Tylko znowu, skąd ta pewność?
Póki co mamy tylko prognozowane ilości, które CDP chciałoby sprzedać.
Natomiast faktem jest, że CDP na konsole nigdy niczego jeszcze nie zrobiło - mają natomiast jedno porządne potknięcie na koncie. Wypowiedzi o wielomilionowej (ponad 2mln sztuk) sprzedaży podgrzewają wyobraźnię, ale obawiam się, że póki co są bezpodstawne.

Niby dlaczego. Każda duża i dużo znacząca firma była kiedyś firmą małą i mało znacząca. CD Projekt ma szansę wejść do pierwszej ligi producentów gier i myślę, że im się to uda. Jest to w każdym razie ich celem.

Nie no jasne. Trzymam kciuki za CDP i bedę bardzo szczęśliwy widząc ich w Developer TOP 100. Samo CDP zdaje sobie jednak sprawę, że ma przed sobą daleką drogę - patrz wypowiedź Pana Michała Kicińskiego.

Swoją drogą szkoda, że Pan Michał wypowiada się na forum bankier.pl gdzie mam wrażenie poziom dyskusji jest czasem absurdalny. Byłoby fajnie zobaczyć go tutaj :)

Janus Corvinus
0
Wysłane: 27 kwietnia 2011 02:09:50 przy kursie: 9,81 zł
piotrch napisał(a):
Możesz podać jakieś argumenty za tą "całą pewnością"?

Założyciele CD Projekt nie są idiotami. To przedsiębiorcy, którzy od zera stworzyli najlepszego niegdyś dystrybutora gier w Polsce, który jako pierwszy zaczął polonizować gry i to nie byle co bo Baldur's Gate, a teraz ich firma tworzy jedną z najgorętszych premier roku 2011. Oni wiedzą doskonale, że aby zarobić porządny szmal muszą wydać Wiedźmina 2 na konsole i to zrobią. Oczywiście zawsze może pierdyknąć asteroida w siedzibę CD Projekt i gry nie będzie ale to mało prawdopodobne. Może też się zacząć prawdziwy kryzys, hiperinflacja itp. ale to chyba jednak jeszcze nie w tym roku.

piotrch napisał(a):
A co ma Assasin do W2? To inna gra, innej firmy. Równie dobrze mógłbyś przytaczać tu ilości sprzedanej w zeszłym roku marchwi :)

Nowa marka, specyficzny klimat i lokacje. Przy tym Assassin's Creed był ździebko niedopracowany i monotonny a Wiedźmin 2 taki nie będzie co jeszcze bardziej wzmaga prawdopodobieństwo sukcesu.

piotrch napisał(a):
Nie mam nic przeciwko temu :) Tylko znowu, skąd ta pewność?
Póki co mamy tylko prognozowane ilości, które CDP chciałoby sprzedać.

Nie pewność tylko uczucie graniczące z pewnością a biorące się z wieloletniego doświadczenia w obcowaniu z grami i obserwacji rynku. Gracze są spragnieni czegoś nowego, oryginalnego i odważnego a Wiedźmin 2 taki jest. Dragon Age wygląda przy Wiedźminie naprawdę biednie.

piotrch napisał(a):
Natomiast faktem jest, że CDP na konsole nigdy niczego jeszcze nie zrobiło - mają natomiast jedno porządne potknięcie na koncie. Wypowiedzi o wielomilionowej (ponad 2mln sztuk) sprzedaży podgrzewają wyobraźnię, ale obawiam się, że póki co są bezpodstawne.

Gry robią ludzie pracujący w tych firmach a firma jest tylko sposobem organizacji tych ludzi.

www.youtube.com/watch?v=D3vf1C...
www.youtube.com/watch?v=BsywGu...

Robi wrażenie?

Wiesz, kto pracował (między innymi) nad tą technologią? Polak Michał Iwanicki, który w CD Projekt RED był Lead Engine Programmerem przy obu Wiedźminach, a obecnie przeniósł się z Lionhead do Naughty Dog.
www.linkedin.com/pub/micha%C5%...
Oznacza to, że nad silnikiem Wiedźmina pracowali programiści należący do najlepszych na świecie (zresztą wystarczy spojrzeć na filmiki z gry by to dostrzec). Gry Lionhead mi nie podchodzą ale i tak są hitami i dużo się o nich mówi, natomiast Naughty Dog od 1996 nie zrobiło ani jednej słabej gry. Ten zespół to absolutna ekstraklasa twórców gier i ci ludzie zatrudniają wyłącznie najlepszych.

Dlaczego silnik W2, stworzony przez takiego człowieka nie miałby działać na konsolach?

Od dawna trzymam kciuki za polskich twórców gier i im szczerze dopinguję bo im będzie ich więcej i im większą kasę będą zarabiać tym więcej zrobią zarąbistych gier nawiązujących do polskiej literatury i historii i tym większą mi sprawią przyjemność. Nie mówiąc już o tym, że na grach znam się najlepiej i im więcej będzie firm tworzących gry na giełdzie tym szybciej zostanę multimilionerem spekulując ich akcjami.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 27 kwietnia 2011 08:53:05 przy kursie: 9,81 zł

piotrch napisał(a):

Nowa marka, specyficzny klimat i lokacje. Przy tym Assassin's Creed był ździebko niedopracowany i monotonny a Wiedźmin 2 taki nie będzie co jeszcze bardziej wzmaga prawdopodobieństwo sukcesu.

Sam kibicuję Wiedźminowi i zapewne kupię 1 egzemplarz, ale ten argument jest nieco niepoważny. Czy grałeś już w Wiedźmina 2, że jesteś pewien że nie będzie miał jakichś drobnych niedoróbek? Czy grałeś w Assassin's Creeda(właściwie to o której części mówimy?)? Ta gra to całkiem inny gatunek, imo bardziej popularny, pasujący jak ulał do konsol no i inna rozpoznawalność marki.

piotrch
0
Wysłane: 27 kwietnia 2011 09:18:37 przy kursie: 9,76 zł
Takie pytanie czysto techniczne - czemu nad ramką z cytatem wypowiedzi kanonbola przez janusa corvinusa pojawia się mój nick?Think

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 27 kwietnia 2011 13:39:53 przy kursie: 9,76 zł
Nie wiem czy było ale polecam obejrzeć

Uwaga, dość soczysty język.
Edytowany: 27 kwietnia 2011 13:45

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 27 kwietnia 2011 14:41:12 przy kursie: 9,76 zł
Ale dno... przecież ta gra to jest dla najgorszych wieśniaków... teksty po prostu żenada. Ciekawe kiedy rynek zareaguje na to żałosne widowisko.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 27 kwietnia 2011 14:57:45 przy kursie: 9,76 zł
Mi sie akurat podoba to co zobaczylem. Pierwszy wiedzmin tez mial bardzo.. przasne dialogi, i wpasowuja sie one idealnie w swiat, ktory jest kreowany.

Wiedzmin to nie high fantasy z elfami popijajacymi wino i mowiacymi ze staroelzbietanskim akcentem. Tu jest polska wies, chlopi, wyzysk i to co jest najgorsze w czlowieku. Mozna by rzec ze wiedzmin poniekad jest najbardziej 'realistycznym' fantasy.

Jak widac, wszystko zalezy od tego, czego czlowiek oczekuje od gry.

thorin61
0
Wpisów: 47
Wysłane: 27 kwietnia 2011 15:11:13 przy kursie: 9,76 zł
Mi się również podoba , to nie jest gra dla małych dzieci. Dialogi są realistyczne i konkretne. Krótko i na temat, bez owijania w bawełnę. Mam nadzieje że cała gra będzie w takim klimacie. Dawno już w nic nie grałem na kompie ale myślę że dla tej gry się zmobilizuje. Pozostaje czekać na premierę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

46 47 48 49 50

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,231 sek.

uqwmsaip
cvzemfrx
hileyzqg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wtuyqied
hhywypqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat