PARTNER SERWISU
dcmjuznl
204 205 206 207 208
zala82
0
Wpisów: 65
Wysłane: 20 maja 2011 05:36:06 przy kursie: 17,10 zł
Masz rację kolego co do perspektyw !Wyniki są zaje jak na to branżę!a cena stoi?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 20 maja 2011 09:43:17 przy kursie: 17,00 zł
rabbit napisał(a):

Wróćę do zachowania kursu.Uważam że na GPW nie ma bardziej perspektywicznej spółki niż KOV!
Zachowanie kursu akcji jest dla mnie niezrozumiałe.

problem w tym że mówisz o perspektywiczności którą sami pracownicy KOV szacują na 5-7 lat, dla 99% inwestorów na GPW perspektywa zamrożenia kasy nawet na 2-3 lata to kosmos, 7 lat mało kto poważnie bierze pod rozwagę. Po prostu tak długo jak do wyraźnego sukcesu nie będzie bliżej nie ma co liczyć na szał cen za akcje. Bo z jakiego powodu? Jeśli duży zysk (czyli i możliwa duża dywidenda) ma być za wiele wiele lat?

Wbrew bardzo optymistycznym opiniom z forum że GPW nie potrafi wycenić KOV a zachód będzie potrafił, nie zgadzam się z nią, przyglądałem się kursowi spółek szukających ropy i raczej ich kurs przypomina "styl" Petrolinvestu, więc póki KOV nie osiągnie przełomu i jego kurs może podobnie wyglądać na światowych giełdach.

@Tytan
kompletnie sie nie zgadzam z oceną naszej giełdy vs inne, przecież to amerykańskie giełdy słynął z najpotężniejszego kapitału spekulacyjnego, przecież to amerykańskie giełdy mają "boty" grające zamiast ludzi. Piszecie życzeniowe posty szukając ziemi obiecanej dla KOV zamiast stąpać twardo po ziemi.

Daytrading czy toksyczne akcje, splity itd to nie jest ani polski wynalazek ani nie jesteśmy w nim najlepsi.

Zasadniczo napisałeś mnóstwo tekstu bez pokrycia w rzeczywistości.

Jeśli masz jakąkolwiek wiedzę o możliwości popełnienia przestępstwa związanego z polskim rynkiem finansowym, pamiętaj że w Polsce jest obowiązek poinformowania o tym odpowiednich organów.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 maja 2011 09:54

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 20 maja 2011 10:39:46 przy kursie: 17,00 zł
A ja bym się aż tak nie trzymał tych 5-7 lat. To jest, jak rozumiem typowy, pełny cykl od pozyskania dzewiczej koncesji do doprowadzenia jej do wydajnej produkcji. To nie znaczy że przez 5 lat dana firma szoruje po dnie i dopiero nagle ni z tego ni z owego wysrzela w górę. Jeśli w trakcie poszukiwań znaczne złoża zostają odkryte a zwłaszcza można im nadać status rezerw, to już na tym etapie przedstawiają sobą znaczną wartość i kurs będzie to odzwierciedlał.
KOV jest spółką która ma aktywa w różnej fazie rozwoju. Ukraina zwiększa dynamicznie produkcję i rezerwy. Nigeria już wkrótce pójdzie tym samym śladem (o ile deal zostanie klepnięty). Jedynie Brunei i Syria znajdują się dalej niż bliżej tego 5-7 letniego cyklu.

k.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 20 maja 2011 10:56:13 przy kursie: 17,00 zł
@Scarry

Skoro tak uważasz to proszę mi napisać co według Ciebie będzie wielkim sukcesem.
Czy Ukraina nie jest sukcesem?Jeszcze 3 miesiące temu o Ukrainie nikt tutaj tak ciepło nie pisał.Pozwolę sobie zauważyć że jako jeden z pierwszych zauważyłem potencjał wydobycia gazu.
Piszę tutaj o forumowiczach.
Dwa miesiące wstecz gdy pisałem o 100 mln dolarów przychodu w 2012 roku to większość się pukała w czoł,a ja prosiłem żeby mnie nie uważano za idiotę.Na dzisiaj ta stówka to minimum,a target można podnieść o 30%.100 baniek też będzie wielkim sukcesem po niespełna 2 latach od zakupu Kub Gaz.Nie wiadomo co tam jeszcze za niespodzianki szykuje nam ziemia Ukraińska.
Czy Nigeria nie jest sukcesem?Może za 200 mln dolarów będziemy mieli z dnia na dzień więcej ropy naftowej niż wydobywa się w Polsce.POWTARZAM Z DNIA NA DZIEŃ!!
Nawet gdyby Syria była tak perspektywiczna to takie ilości można oczekiwać za 3/4 lata.
Ile z tych przychodów zastanie na koncie i możliwe dalsze inwestycje?Nie będziemy musieli wchodziń na koncesje jako pionierzy,bo mając kasę możemy wybierać udziały w polach perspektywicznych na których już jest wydobycie.
Jakiego potrzebujesz większego sukcesu?Pobić Petrola w głębokości wiercenia,nowy rekord.
Bić rekordy można w Polsce bo na 10 km podobno są bardzo duże złoża ropy,może znajdą się dawcy którzy będą to finansować.
Chyba wiem co Ty uważasz za sukces.
Wzrost kursu o 100% w ciągu kilku sesji i widmo bankructwa.Tak mi się wydaje.
"Żeby wygrać trzeba grać"

rabbit
0
Wysłane: 20 maja 2011 11:00:53 przy kursie: 17,00 zł
kastalto napisał(a):
A ja bym się aż tak nie trzymał tych 5-7 lat. To jest, jak rozumiem typowy, pełny cykl od pozyskania dzewiczej koncesji do doprowadzenia jej do wydajnej produkcji. To nie znaczy że przez 5 lat dana firma szoruje po dnie i dopiero nagle ni z tego ni z owego wysrzela w górę. Jeśli w trakcie poszukiwań znaczne złoża zostają odkryte a zwłaszcza można im nadać status rezerw, to już na tym etapie przedstawiają sobą znaczną wartość i kurs będzie to odzwierciedlał.
KOV jest spółką która ma aktywa w różnej fazie rozwoju. Ukraina zwiększa dynamicznie produkcję i rezerwy. Nigeria już wkrótce pójdzie tym samym śladem (o ile deal zostanie klepnięty). Jedynie Brunei i Syria znajdują się dalej niż bliżej tego 5-7 letniego cyklu.

k.

Może by się ktoś pokusił o wyliczenie ile możemy mieć przychodu i zysku z obecnych inwestycji za 5-7 lat?Kwoty przychodu pójdą w miliardach dolarów a zyku w setkach milionów.
Oczywiści w optymistycznym założeniu.

matikautomatiq
0
Wpisów: 42
Wysłane: 20 maja 2011 11:04:21 przy kursie: 17,00 zł
Rabbit, ale po co sie denerwujesz ? :)
Problem KOV to marketing. Nie wiem czemu, ale wiele osob reaguje na KOV alergicznie i mysle, ze ma tu znaczenie przede wszystkim odbieranie dr Jana jako osoby [Polacy nie lubia ludzi nadmiernie bogatych, bo sa przekonani, ze taka osoba mysli przede wszystkim o tym w jaki sposob wyzyskiwac, krasc i grzeszyc].
Emisja w Londynie to zbawienie. Kurs na GPW bedzie reakcja na kurs londynski i wtedy nikt nie bedzie myslal o dr Janie i artykulach w pudelku, a jedynie obserwowal punkt odniesienia.
To ze OIL nie ma kompletnie nic, to ze OIL kosil ludzi po 400 PLN, a teraz ta sama akcja warta jest 10 PLN ... ? TO nic ! Tam jest Rysiu, a on jest taki fajny, medialny, wiec jest OK!
To straszne, ale prawdziwe. Na KOV nikt nie obserwuje faktow!
Poczekajmy, kwestia paru miesiecy.

rabbit
0
Wysłane: 20 maja 2011 11:27:32 przy kursie: 17,00 zł
Może za wcześnie o tym piszę bo jeszcze Nigeria nie jest klepnięta.
Kiedyś wrzuciłem na forum link do artykułu o zakupie Lotosu.Kulczyk złożył ofertę zakupu z jakimś Libijskim biznesmenem.Można się spodziewać że to nie jest człowiek przypadkowy,a w którymś wywiadzie Kulczyk wspominał o kierunku Libijskim.Na dzisiaj to gorący teren ale mając pieniądze z Nigerii i Ukrainy może uda się coś wyszarpnąć na tym terenie.W tym kraju po ropę nie trzeba wiercić,wystarczy wsadzć palec w piach i ona samy tryska.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 20 maja 2011 11:39:27 przy kursie: 17,00 zł
@rabbit
nie wiem czym masz się denerwować, tylko dlatego że ktoś ma trochę sceptycznego podejścia king

swoją drogą
- zakup Lotosu przez dużo mniejszy KOV,
- przejęcie "tokstycznych" dla Shella terenów w Nigerii,
- przyszłościowa Syria, ogarnięta rozruchami na granicy wojny domowej,

nie wiem czemu ale takie "newsy" niepokojąco przypominają mi newsy z OILa, od którego niby tak firma ma się różnić. Eh?

W Nigerię polska giełda nie wierzy, na zasadzie jeśli Shell nie dał rady, to dlaczego malutki KOV bez absolutnie żadnego doświadczenia na afrykańskim kontynencie ma mieć więcej szans? Ja też nie wierzę. Dla mnie (jak widac po kursie nie tylko dla mnie) wycena KOV to tylko gaz z Ukrainy i duzo bardzo długoterminowych planów.

Nigdzie nie widziałem przekonywującego dowodu że KOV wydobędzie i sprzeda bezpiecznie chocby jedną baryłke ropy z Nigerii albo Syrii
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 maja 2011 11:44

matikautomatiq
0
Wysłane: 20 maja 2011 11:42:14 przy kursie: 17,00 zł
Kulczyk w ostatnim wywiadzie powiedzial bardzo madre zdanie, ktore ewidentnie jest mottem dla KOV - Chcemy byc partnerami, a nie kolonizatorami. Mysle, ze czas eksploatacji jednoczesnie zloza jak i poszczegolnych narodow [w tym wypadku afrykanskich] mija. Kulczyk znalazl luke, ktora pozwolila mu byc lepiej postrzeganym. To jest klucz do sukcesu! Mysle, ze ten schemat wykorzystany czesciowo na Ukrainie, wykorzystany w 100% w Nigerii, bedzie takze wykorzystywany w innych krajach.
W zasadzie mozemy tylko czekac, az wiecej osob kupi ten papier. Z moich obserwacji [znajomi, rodzina] zainteresowanie KOV juz powstalo. KOV zaczyna byc odrozniany od OIL, wiele osob nazywa KOV najbardziej perspektywiczna spolka GPW. Potrzeba jeszcze wzrostow, ale mysle, ze ot kwestia parunastu dni.

matikautomatiq
0
Wysłane: 20 maja 2011 11:50:50 przy kursie: 17,00 zł

- Syria, ogarnięta rozruchami na granicy wojny domowej

Czy toksycznych ? Nie sadze. Shell byl zmuszony do odpuszczenia tego tematu ze wzgledow marketingowych i politycznych. Ich akurat na to stac.

Piszesz wymieniajac wszelkie niepokoje w krajach, ktore posiadaja najlepsze zloza. Chcialbym tylko zwrocic Twoja uwage, ze akurat jesli chodzi o lokalizacje wydobycia ropy, to na wiekszosci terenow [takze eksploatowanych przez shell, total itp.] jest niespokojnie. Ropa byla wydobywana podczas wojen [Irak], zamieszek, rebelii i szeregu innych zdarzen, które z sielanka sie nie wiaza.

nie wiem czemu ale takie newsy niepokojąco przypominają mi newsy z OILa, od którego niby tak firma ma się różnić. Eh?

NIBY? sorry, ale traci to naganiactwem, albo stanem depresyjnym.

W Nigerię polska giełda nie wierzy, na zasadzie jeśli Shell nie dał rady, to dlaczego malutki KOV bez absolutnie żadnego doświadczenia na afrykańskim kontynencie ma mieć więcej szans? Ja też nie wierzę.

To widac. Fakt, ze KOV nie dziala w Nigerii sam, ze w akcjonariacie jest "lokalna spolecznosc" oczywiscie nie ma dla Ciebie i polskiej gieldy znaczenia.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 20 maja 2011 11:52:55 przy kursie: 17,00 zł
Scarry napisał(a):
@rabbit

W Nigerię polska giełda nie wierzy, na zasadzie jeśli Shell nie dał rady, to dlaczego malutki KOV bez absolutnie żadnego doświadczenia na afrykańskim kontynencie ma mieć więcej szans? Ja też nie wierzę. Dla mnie (jak widac po kursie nie tylko dla mnie) wycena KOV to tylko gaz z Ukrainy i duzo bardzo długoterminowych planów.

Nigdzie nie widziałem przekonywującego dowodu że KOV wydobędzie i sprzeda bezpiecznie chocby jedną baryłke ropy z Nigerii albo Syrii

Obejrzyj sobie filmik z teg co wyrabiał Shell w Nigerii (link kilka postów powyżej) a potem spojrzyj na konstrukcję Neconde. Jest spora szansa że to zadziała.

k.

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 20 maja 2011 12:08:45 przy kursie: 17,00 zł
Scarry napisał(a):
swoją drogą

nie przez KOV tylko jak juz to przez KI

Scarry napisał(a):
W Nigerię polska giełda nie wierzy, na zasadzie jeśli Shell nie dał rady, to dlaczego malutki KOV bez absolutnie żadnego doświadczenia na afrykańskim kontynencie ma mieć więcej szans?

KI ma juz w porfelu spolki dzialajace w afryce wiec bedzie sie mozna na jakims juz doswiadczeniu opierac
Edytowany: 20 maja 2011 12:11

rabbit
0
Wysłane: 20 maja 2011 12:10:58 przy kursie: 17,00 zł
Scarry napisał(a):
@rabbit
nie wiem czym masz się denerwować, tylko dlatego że ktoś ma trochę sceptycznego podejścia king

swoją drogą
- przyszłościowa Syria, ogarnięta rozruchami na granicy wojny domowej,

nie wiem czemu ale takie "newsy" niepokojąco przypominają mi newsy z OILa, od którego niby tak firma ma się różnić. Eh?

Chętnie odpowiem a koledzy z dłuższym stażem na pewno doprecyzują to co napiszę.

Lotos-nie KOV tylko KI a Afryka to wielki rynek dla Lotosu.Nikt tam nie kupi paliwa na stacji Shell ale na tym temat zakończę.
Toksyczne tereny Shella nie muszą byś dla KOV takie groźne.Widzę że wątek czytasz od kilku a może nawet od dwóch dni.Wystarczy dobre lekarstwo i tereny zdrowieją,to tak ogólnie.Shell nie dał rady a KOV ma sobie poradzić?Mamy Tatę który nam pomaga.KI to olbrzymi kapitał i wie co robi.Czy Rosja dała radę w Polsce z Solidarnością?Wielkie mocarstwo które mając ogromny potencjał militarny musiał się wycofać pod naciskiem S.A czy Wałęsa w latach 70/80-tych wyglądał na osobę która sobie z tym poradzi?To takie porównanie na szybko.Zgoda buduje i na tym KOV opiera tą inwestycję.
W wywiadzie była mowa o Syrii,teren gdzie są wiercenia jest bezpieczny a nikt myślący przyszłościowo nie zrezygnuje z ropy,nawet opozycja.

Jeżeli porównujesz KOV do OILa to prównaj kadry zarządzające tych spółek.
Zapoznaj sie z przeszłością tych Panów;

Timothy M. Elliott, Prezes Zarządu i Dyrektor Generalny
Norman W. Holton, Wiceprzewodniczący Rady Dyrektorów
Jock M. Graham, Wiceprezes i Wicedyrektor Generalny
Edwin A. Beaman, Wiceprezes ds. Operacyjnych Inżynierii
Jakub Korczak, Wiceprezes ds. Relacji Inwestorskich i Dyrektor Operacji w Europie Środkowo - Wschodniej
Trent Rehill, Wiceprezes ds. Geologii i Geofizyki
Christopher M. Flynn, Wiceprezes ds. Rozwoju Biznesu i Radca Prawny
Paul H. Rose, Dyrektor Finansowy

Oil przystąpił do wierceń bez przygotowanie a brak układów i wiedzy w tym biznesie stawia Petro w ciężkiej sytuacji.Nie dosyć że długi do z ropą problem.
Nie porównuj tych dwóch spółek bo popełniasz wielki błąd.
Edytowany: 20 maja 2011 12:11

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 20 maja 2011 13:09:00 przy kursie: 17,00 zł
www.ebrd.com/pages/news/press/...

Trochę ciepłych słów na pocieszenie z EBRD

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 20 maja 2011 17:48:52 przy kursie: 17,00 zł
Dzis oficjalnie KOV podpisal umowe kredytowa na 40 mil usd
pomiedzy KUB-GAS, (tu 70% udzialow ma Kulczyk Oil) a EBOR.
To info to tylko Pro-forma, wiec nijak sie odbije na spolce.
Swoja droga czy wszystko na ten czas, mamy juz w cenie?
Edytowany: 20 maja 2011 18:06

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 20 maja 2011 19:05:35 przy kursie: 17,00 zł
Podpisanie umowy kredytowej KUB-Gas z EBOR oraz udzielenie gwarancji przez KOV

Tak nie do końca formalność, gdyż Petrolinvest też już prawie miał kredyt ale jednak nie podpisał umowy kredytowej bo nie spełnił wymaganych warunków. KOV spełnił wszelkie wymagania EBOR i umowa mogła zostać podpisana. Mamy finansowanie rozwoju działalności na Ukrainie a w przyszłym tygodniu Redface poda nam zapewne jak obiecał plan wykorzystania tych środków.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 20 maja 2011 19:38:18 przy kursie: 17,00 zł
jimmi napisał(a):
Dzis oficjalnie KOV podpisal umowe kredytowa na 40 mil usd
pomiedzy KUB-GAS, (tu 70% udzialow ma Kulczyk Oil) a EBOR.
To info to tylko Pro-forma, wiec nijak sie odbije na spolce.
Swoja droga czy wszystko na ten czas, mamy juz w cenie?

Informacja wyszła 17:34 więc nie miałeś czasu na zdyskontowanie jej w cenie. Info to nie tylko Pro-forma. Pro-forma to było poprzednie info nt. EBOR. Teraz masz podpisaną umowę kredytową i środki będą przelane ... kredyt jest. Nie rozumiem czego jeszcze możesz oczekiwać w temacie EBOR w tej chwili? Teraz dostaniemy w przyszłym tygodniu harmonogram wykorzystania tych środków. Z poprzedniego mojego posta wiadomo, że będą trzy wiertnie na Ukrainie więc możliwe będzie jednoczesne dokonywanie napraw, wiercenie i testowanie trzech różnych odwiertów. Obecnie jest jedna, dokupią dwie.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 20 maja 2011 19:57

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 20 maja 2011 20:00:09 przy kursie: 17,00 zł
Ponadto, środki będzie można wykorzystać na spłatę istniejących zobowiązań kredytowych KUB-Gasu wobec akcjonariuszy w kwocie do 7 mln USD, co wynika z faktu, że środki te były przeznaczone na te same cele, na jakie zamierza się wykorzystać finansowanie z EBORu.

Tak więc kredyt z EBOR poprawi bieżącą płynność KOV o te 7 mln $, a to dwa kwartały przychodu KUB-GAS w jednym przelewie na środki bieżące.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 20 maja 2011 20:06:29 przy kursie: 17,00 zł
@lukch

Stary wyluzuj, ja już nie mam sił do niektórych z tego forum i odpuściłem. Przed Twoim newsem o zakupie nowych wierni sam wpadłem na niego na Pudelku Biznesu, nawet się zastanawiałem dlaczego Redface nie podał tego u nas na SW. Ale stwierdziłem, że nie będę tego wklejał bo nie warto tłumaczyć osobom, które na wszelkie argumenty mają odpowiedź "to dlaczego kurs nie rośnie"...

Słusznie zauważyłeś, że KOV podało info o 17:34 czyli po zakończeniu notowań ciągłych- taka polityka spółki, trzeba się z tym pogodzić (mi to nawet odpowiada, bo liczę, że jak padnie konkretne info po zakończeniu notowań to następnego dnia otworzymy się z niezłą luką).

Odnośnie kredytu- moim zdaniem, choć to potwierdzenie faktu, to jednak cieszy. Spółka jest dużo bardziej wiarygodna, bo skoro Europejski Bank Rozwoju po sprawdzeniu biznesu na Ukrainie bez problemu daje kredyt (nie było żadnych warunków zawieszających) i to we wnioskowanej wysokości to jestem spokojny o swoje pieniądze i perspektywy rozwoju KOV.

Nowe wiernie ? Dwa słowa- Oby szybko.

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 20 maja 2011 20:17:51 przy kursie: 17,00 zł
No nie sicc, z tego co pamiętam, to wnioskowali o więcej chyba o 110mln usd ale może się mylę. Poza tym warto wyluzować, bo to forum nie ruszy kursu ani w lewo ani w prawo, naprawdę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

204 205 206 207 208

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,366 sek.

binrztpm
oiowgyoc
fkokdbme
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kkdyrhsn
mrkhwulj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat