PARTNER SERWISU
ljcnooke
206 207 208 209 210
lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 21 maja 2011 17:45:45 przy kursie: 17,00 zł
Cashmere napisał(a):
Prosimy o wyjaśnienie: "Do obrotu na AIM chcemy wprowadzić zarówno nowe, jak i wszystkie wyemitowane dotychczas walory".
Wg. mojej oceny akcje zapisane w rejestrze naszej GPW zostaną równolegle zarejestrowane w Londynie i vice versa. Z wywiadu wynika, że wysokość emisji będzie uwarunkowana wyceną akcji na naszej giełdzie. Im wycena będzie wyższa, tym akcji będzie mniej. Nie dopowiedziana jest kwestia parytetu akcji dla KI i ich sfinansowanie do jego utrzymania na obecnym poziomie. Uprzejmie proszę P. Korczaka o zabranie w miarę możliwości głosu w tej sprawie ze względu na szalenie istotną technicznie wagę tej sprawy.

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 21 maja 2011 19:06:47 przy kursie: 17,00 zł
"Z obliczeń „Parkietu” wynika, że spółka z emisji będzie chciała pozyskać ponad 400 mln zł. Około 3/4 z tej kwoty przeznaczy na zakup udziałów w nigeryjskiej koncesji, która uprawnia do wydobycia tamtejszych złóż ropy i gazu. Pozostałe pieniądze posłużą do kontynuowania prac poszukiwawczych w Brunei i Syrii."

Zara... Przecież 3/4 z 400mln PLN, to 300mln PLN, co daje około 110mln $. To jak wyliczenia Parkietu mają się do tych "naszych", wynoszących prawie dwa razy więcej za Nigerię ?

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 21 maja 2011 21:16:26 przy kursie: 17,00 zł
Znalazłem odrobinę więcej:
keyinvest-ch.ubs.com/DE/Showpa...

Jest trochę ciekawostek, m in. o Brunei. tekst krótki ale treściwy, zapraszam do lektury.

Pozdrawiam,

k.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 21 maja 2011 21:27:39 przy kursie: 17,00 zł
Dobra robota kastalto.

"We will amend our strategy and will try to become operator on all of our licenses," Mioduski said. "We do not rule out that we will be increasing our stake in the Brunei licenses to acquire control."

Nie wykluczają zwiększania udziałów w koncesjach w Brunei i jednocześnie będą starać się uzyskiwać status operatora we wszystkich swoich koncesjach.

Przy tym tempie zmian i nowinek do poniedziałkowego ranka najpóźniej będzie Nigeria zatwierdzona przez tamtejszy rząd ;-)
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 21 maja 2011 21:29

lancet
0
Wysłane: 21 maja 2011 22:36:43 przy kursie: 17,00 zł
lukch napisał(a):
Dobra robota kastalto.

"We will amend our strategy and will try to become operator on all of our licenses," Mioduski said. "We do not rule out that we will be increasing our stake in the Brunei licenses to acquire control."

Nie wykluczają zwiększania udziałów w koncesjach w Brunei i jednocześnie będą starać się uzyskiwać status operatora we wszystkich swoich koncesjach.

Przy tym tempie zmian i nowinek do poniedziałkowego ranka najpóźniej będzie Nigeria zatwierdzona przez tamtejszy rząd ;-)
Powiem szczerze, że po przeczytaniu tych artykułów jestem zbudowany zakresem ofensywy kierownictwa w zamiarach i przekazywanych informacjach. Pisałeś Lukch w formie żartu trochę wcześniej, że może być luka na otwarciu i jest szansa, że ten żarcik stanie się rzeczywistością.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 21 maja 2011 22:44:22 przy kursie: 17,00 zł
Witam,
No dobra, wyjaśnijmy to sobie - mówię o zamiarze notowania na AIM.
Dla mnie sprawa jest prosta - na obu rynkach docelowo mają być dopuszczone wszystkie wyemitowane akcje. Na tym polega idea dual-listingu - inwestorzy mają możliwość pełnego arbitrażu.
To inwestor decyduje, na którym rynku chce nimi handlować. Case poniekąd podobny do CEDC, z tym, że z tego co pamiętam, tam mają jakieś limity co do ilości akcji przenoszonych w daną stronę co jakiśtam czas. Nie wiem, jak to dokładnie będzie działało w praktyce, ale wyobrażam to sobie tak - mówisz brokerowi, że chcesz handlować akcjami KOV na danym rynku, on załatwia dla ciebie formalności via depozyt obsługujący daną giełdę via izba rozliczeniowa via CDS (Kanadyjski depozyt na końcu jest zawsze).
Szczerze powiedziawszy, nie widzę w tym nic ekscytującego - tak to zwykle działa.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 22 maja 2011 08:20:38 przy kursie: 17,00 zł
A ja mam takie pytanie które polskie domy maklerskie dają możliwość inwestowania na AIM?

@lujch też po przeczytaniu wywiadu miałem niespokojne samopoczucie że może dojśc do wycofania z GPW i przeniesienia wszystkiego do Londynu.
Ale wypowiedz Pana Prezesa rozwiała wątpliwości.

Czyli jak dobrze rozumiem do swojego konta londynskiego (bo zamierzam wziąc udział w zakupie KOV tam) będe mógł przenieść papier z GPW.
Interesuje mnie czy takie przenosiny będą podawane przez spółkę, chodzi mi o grubsze pakiety.

Przepraszam za chaotyczne pytania ale jest to dlamnie novum ale dość interesujące.
Edytowany: 22 maja 2011 08:21

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 22 maja 2011 09:28:14 przy kursie: 17,00 zł
Panowie o ile się orientuję to ceny będą na tyle skorelowane że nie będzie się opłacało przenosić papiery między rynkami.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 22 maja 2011 09:57:17 przy kursie: 17,00 zł
@pablo
wybacz mam odmienne zdanie, powiedzmy, że kupiłeś akcję po 5 zł, masz ich 100- zakup na GPW.

Sprzedajesz po przesieniu na AIM po powiedzmy skorelowanym kursie czyli 1 funt za akcję (przy założeniu, że 1 funt = 5 zł). Wartość nomilana rzeczywiście jest tożsama, ale jest jeszcze przewalutowanie, możesz przecież sprzedać przy wartości funta rzędu 5,50 zł i wtedy jesteś do przodu.

Reasumując, niektórzy będą kupować w Warszawie a sprzedawać w Londynie.

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 22 maja 2011 10:25:41 przy kursie: 17,00 zł
Nie zapominajcie, że rynek zawsze będzie dążył do równowagi. Arbitraż ma to do siebie, że każda opłacalna operacja jest robiona. Tutaj decyduje jedynie szybkość. Ci najszybsi przez arbitraż będą jednocześnie wyrównywać ceny akcji w stosunku do zmian walutowych. A okazja na zarobek z arbitrażu tak szybko jak się pojawi to zaraz zniknie.

Dodatkowo wątpie że my indywidualni jesteśmy w stanie tutaj konkurować z instytucjonalnymi, którzy mają niższe prowizje do płacenia i z pewnością szybszy system składania zleceń. Do tego dodać automatyzacje jakimś sprytnym programem i czy my jesteśmy w stanie coś tutaj "ugrać"? Nie wydaje mi się..

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 22 maja 2011 11:41:59 przy kursie: 17,00 zł
SteV napisał(a):
Nie zapominajcie, że rynek zawsze będzie dążył do równowagi. Arbitraż ma to do siebie, że każda opłacalna operacja jest robiona. Tutaj decyduje jedynie szybkość. Ci najszybsi przez arbitraż będą jednocześnie wyrównywać ceny akcji w stosunku do zmian walutowych. A okazja na zarobek z arbitrażu tak szybko jak się pojawi to zaraz zniknie.

Dodatkowo wątpie że my indywidualni jesteśmy w stanie tutaj konkurować z instytucjonalnymi, którzy mają niższe prowizje do płacenia i z pewnością szybszy system składania zleceń. Do tego dodać automatyzacje jakimś sprytnym programem i czy my jesteśmy w stanie coś tutaj "ugrać"? Nie wydaje mi się..

Pamiętaj, że użytkownicy forum Stockwatch.pl pierwsi wiedzieli o nabyciu udziałów w koncesji OML 42, pierwsi wiedzieli o pomyśle notowania w Londynie... należymy do wąskiego grona świetnie poinformowanych ludzi ;-)
A odkładając żarty na bok - drobni gracze mają też swoje przewagi nad dużymi. Ot, choćby fakt, że drobny gracz może pozbyć się swojego pakietu akcji bez powodowania wstrząsów na rynku. Wyobraź sobie, że w poprzedni piątek ING postanowił wyzbyć się jak najszybciej swego pakietu ~15 mln akcji KOV. Skończyło by się na zbiciu kursu do 1,30 i sporej stracie. A nas, drobnych graczy, taka zmora nie straszy.
Przeto - jak mawiał Lech Wałęsa - są plusy dodatnie i ujemne.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 22 maja 2011 20:34:38 przy kursie: 17,00 zł
Wydaje mi się że znajdujemy się na ostatniej prostej rocznego kiszenia.
- Nigeria wg D. Mioduskiego zostanie znacznie szybciej sformalizowana niż ogłoszone max 20 tygodni
- pod koniec lata powinien być raport RPS dla Nigerii
- AIM - prawdopodobne przyspieszenie z 4 kwartału na wczesną jesień
- pełny dual listing zapewni faktycznie te same poziomy z dokładnością do arbitrażu walut
- po drodze sporo danych z Ukrainy
- będą też rezultaty pierwszego odwiertu w Syrii - dodatkowa szansa
- D.Mioduski ocenia że spółka jest mocno niedowartościowana - nie wydaje mi się żeby to było zwykłe naganianie, normalnie tacy goście nie strzępią sobie języka bez potrzeby

Niech każdy sobie odpowie co powyższe może oznaczać dla kursu... Moim zdaniem KOV jest bliżej sukcesu niż kiedykowiek dotąd. Pisząc sukces - chodzi mi o odzwierciedlenie faktycznej wartości spółki. A to wydaje się początek drogi dopiero..

k.

au
au
0
Wpisów: 99
Wysłane: 23 maja 2011 10:54:44 przy kursie: 17,10 zł
Czy ktoś może z czytających to forum miał akcje spółki notowanej na 2ch parkietach i przenosił papiery między nimi ?

Jeśli tak to jak taka procedura wygląda i ile ona trwa ?

Czy ktoś zna spółki polskie które zrobiły taki 'numer', może je podać, proszę ?

jasqlek
0
Wpisów: 66
Wysłane: 23 maja 2011 11:11:49 przy kursie: 17,10 zł
@au
z mojego doświadczenia grałem jedynie na akcjach Sobieskiego na GPW i można powiedzieć, że są one dość mocno skorelowane z akcjami Belvedere na paryskiej giełdzie.
www.euronext.com/trader/summar...

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 23 maja 2011 13:59:50 przy kursie: 17,10 zł
Tak na marginesie KI to wie co to PR:

Cytat:

Kulczyk Oil Ventures (KOV) liczy na sfinalizowanie zakupu 9% udziałów w nigeryjskim bloku roponośnym od koncernów Shell, Total i Eni w okresie krótszym niż przewidziane w umowie 20 tygodni. Po transakcji wartość KOV wzrośnie do ok. 1 mld euro, uważa członek rady dyrektorów spółki Dariusz Mioduski. Obec nie kapitalizacja KOV wynosi ok. 684 mln zł, tj. ok. 173 mln euro.

Jeśli spółka przeprowadzi swój plan, stanie się średniej wielkości graczem na rynku producentów ropy naftowej i może być warta ok. 1 mld euro" - powiedział Mioduski w wywiadzie dla agencji Reuters.

Podkreślił, że obecna wycena KOV jedynie nieznacznie przekracza wartość samych ukraińskich aktywów i nie odzwierciedla potencjału aktywów w Brunei, Syrii i Nigerii.

Źródło

Obecna wartość to około 173 mln ojro. Co według prostych obliczeń wskazuje na kierunek w pobliżu 10 zeta. Tak mniej więcej to co mamy razy 5. A to tylko Nigeria i Ukraina. Co z Syrią i Brunei. Strach się bać jak trafią na coś innego niż woda.
Edytowany: 23 maja 2011 14:03

lancet
0
Wysłane: 23 maja 2011 18:06:07 przy kursie: 17,10 zł
Po dzisiejszej sesji, tej ukrytej sprzedaży w końcowej fazie sesji na 1,72, stwierdzić jedynie wypada, że dla naszego rynku KOV jest spółką ponadczasową. Jeżeli chcemy na jej temat toczyć dyskusję na tym forum, to należy to czynić nadal ale w oderwaniu od kursu.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 23 maja 2011 19:13:21 przy kursie: 17,10 zł
Zgadzam się z Lancetem. Śmiało można zamknąć wątek do emisji na AIM, wszystko tutaj zostało już powiedziane. Teraz wystarczy tylko cierpliwość. Rodzi się obecnie nowa 'polska' firma na miarę KGHM i można ją w dodatku obecnie kupić za grosze. Tego co się obecnie dzieje, nie należy rozpatrywać w kategorii kiszenia i zawodu. Kurs trzyma się twardo w pobliżu IPO, co oznacza, że rynek bardzo, bardzo precyzyjnie KOV wycenia i czeka z twardym wybiciem na potwierdzenie wszystkich proroctw dotyczących ropy. Ta 'sprężyna się napina' coraz bardziej.

Potencjał złóż w Syrii i Brunei to poziom światowy, przy rozsądnym ryzyku i jego dywersyfikacji. To zupełnie inna 'giełda' niż zarabianie na rajdach czy smokeshop. Tam nieźle się można odkuć, jak ktoś ma czas i palec jak cyngiel, ale to jak ruletka z 'łowcy jeleni'. Tutaj mamy faktycznie klasyczne inwestowanie w wartość w starym stylu i to mi się podoba. Fiasko Lepuyang zostało nadrobione Nigerią i wizją konkretnego rozwoju spółki, co przyznam znacznie mnie uspokoiło w kontekście wieloletniej inwestycji i emerytury z akcji KOV. Gdyby Berkshire zdecydowałby się na wejście w KOV to nawet się nie zdziwię za bardzo ;);)

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 23 maja 2011 20:52:45 przy kursie: 17,10 zł
Exar,twoje rozumowanie jest trochę dziwne. Jeśli uważasz, że rynek słusznie wycenia akcje to dlaczego sądzisz, że teraz wystarczy tylko poczekać. Czyli co rynek nie jest taki mądry jak ty i nie wie, że wystarczy tylko poczekać? Zdecyduj się wreszcie i napisz kto według ciebie jest mądrzejszy rynek czy ty? Jak ktoś już wcześniej zauważył, powoli to forum zaczyna przypominać bankiera - naganianie i to nielogiczne.
Zaczynacie upodabniać się do wyznawców sekty, tak się tu nawzajem nakręcacie, że już nie odróżniacie faktów od waszej wiary w spółkę. Do tego dochodzi coraz wyraźniejsza agresja wobec tych, którzy myślą inaczej. Ja też wierzę w tę spółkę, ale zdaję sobie sprawę, że może być blado. Zresztą zamiast pisać te głupoty poczytajcie samego Korczaka, jedynej chyba osoby na tym forum mającej zdrowy stosunek do tej spółki.
Edytowany: 23 maja 2011 21:02

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 23 maja 2011 21:13:29 przy kursie: 17,10 zł
Dlaczego podbitka na KOV musi nastąpić do momentu debiutu na AIM?

Wyobraźmy sobie odwrotną sytuację. Kurs mimo usilnych starań został na poziomie 1,8. Na rynek zostało wyemitowane 200 mln akcji, które od tego momentu mogą swobodnie podróżować na trasie Londyn - Warszawa. KI obejmuje połowę emisji (KOV spłaca swój dług akcjami), więc na chętnych czeka 100 mln papieru. Nie wygląda to najlepiej. Udziały ING OFE zostają rozwodnione, udziały Kanadyjczyków zostają rozwodnione, nie mówiąc o wielu innych podmiotach <5%. Wszyscy, łącznie z nami zostają "wydymani przez rozwodnienie". Koledzy z Kanady opowiadają Anglikom jak to mieli 4,99%, a teraz mają ok. 3,2% - "Bad Business". A przecież wystarczyło zebrać z rynku jakieś 25 mln akcji i wszyscy byliby zadowoleni.
W czyim interesie jest podbitka i dlaczego?
1)Canadian Club - to oczywiście wielka niewiadoma, ale prawdopodobnie mają duuużo naszych akcji. 25 bogatych Kanadyjczyków inwestuje po 1mln CAD, żeby ich akcje nie uległy rozwodnieniu.
2)Rodzime OFE - nasi partyzanci strasznie się czają, ale akurat wciągnięcie ich do takiej gry nie powinno w nich budzić rozterek natury etyczno-moralnej. Zbierają akcje, jednocześnie nie zarzucając prawej strony zleceniami. Po debiucie opychają wszystko Anglikom ze 100% zarobkiem tak, żeby za bardzo nie poszerzać swoich horyzontów
3)KI - tutaj w grę wchodzi prestiż Doktora. A zainwestowanie kilkudziesięciu milionów złotych to nie jest wielki koszt za dobre imię. W ten sposób Doktor będzie chciał wstawić znak "=" między słowami "Kulczyk" i "Zarobek".
4)Spekulanci z Londynu - kup tanio od naiwniaków, sprzedaj drogo w Londynie

Jeżeli ktoś uważa, że istnieje grupa, w której interesie byłoby dołować kurs KOV w przeddzień debiutu to proszę mnie oświecić, być może pominąłem coś istotnego.

Pozdrawiam

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 23 maja 2011 21:37:26 przy kursie: 17,10 zł
@kereig
Przecież na kursie nic się nie dzieje. Rynek czeka na AIM i ropę a ja z nim. Gdzie tu widzisz rozbieżność? Już kiedyś pisałem: że dopóki nie ma przychodów z ropy, nie ma wzrostów. Nigeria ten moment dramatycznie przybliża.

Nie naganiam w ogóle, akceptuję prawdopodobieństwo sukcesu i porażki, a konto potencjalnych zysków. I tylko o tym napisałem, a każdy decyduje za siebie. Ja właściwie nie wiem o co Tobie chodzi, jak szukasz wyroczni to tylko Licheń albo 0700. Albo kozetka tu na forum :)
edit: Peace & patience :)
Edytowany: 23 maja 2011 21:38

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE serinus

206 207 208 209 210

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,241 sek.

fvyxakmx
qmtxrjmt
pgcwfcye
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dddldpvx
regdyuyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat