0 Dołączył: 2010-10-04 Wpisów: 40
Wysłane:
6 lipca 2011 22:16:58
przy kursie: 10,20 zł
Też dołożę kilka swoich słów. Jest mi o tyle łatwiej, że nie mam tych akcji więc nie będzie to emocjonalny wpis.
Może więcej osób myśli tak jak ja, a jeśli tak to jest szansa, że niedługo spadki wyhamują.
Branża wydaje mi się ciekawa i perspektywiczna ale cena akcji w ostatnim roku odstraszała mnie od zakupu. Wysoka wycena wynikała z wysokich zysków. Ale zyski się skończyły i wskaźniki zrobiły się bardzo wyśrubowane. Jeśli będzie znów zarabiała 8 mln rocznie to możecie być spokojni o wzrosty. Na razie nie zarabia i w mojej subiektywnej ocenie w najbliższym roku nie będzie zarabiać. A to z powodu wyższych cen surowców, na co wskazywali w ostatnim raporcie kwartalnym, z powodu zmian organizacyjnych związanych z przenosinami do nowego zakładu, rozwijania nowych linii produktowych z nowych dla spółki segmentów rynku. Jeśli nie ma wysokich zysków i trzeba długo czekać żeby zobaczyć jakie zyski spółka będzie generować po przenosinach i zmianach organizacyjnych to bezpieczniej jest zakładać, że na razie tych zysków nie będzie.
Cóż więc pozostaje. Można spojrzeć na wykres, który absolutnie zniechęcał w ostatnich miesiącach do zakupów. Teraz kurs dochodzi do kolejnych punktów wsparcia (dla jednych to będzie 10 zł dla innych 9,xx) nie ma to dla mnie większego znaczenia. Ważne jest że tym razem poziom wsparcia jest już blisko wartości księgowej. Ważne jest to o tyle, że w bilansie nie ma śmieciowych pozycji, czyli realna wartość majątku powinna być zbliżona do kapitałów własnych.
Do tego dochodzi kwestia premii za markę. Z tym, jest oczywiście największy kłopot. Kilka stron temu na wątku była dyskusja na temat dostępności produktów Helio. Sam chodziłem po sklepach sprawdzałem dostępność i ceny wyrobów bakaliowych i z moich obserwacji wynikało, że nie jest dobrze. Tutaj znów jest kwestia tego, że każdy ma inny sklep z którego korzysta i nie sposób wysnuć jakiś obiektywny wniosek z wybiórczych obserwacji dokonanych w kilku punktach handlowych. Na niereprezentatywnej grupie respondentów świadomości marki Słoneczne Owoce nie stwierdziłem. Bez silnej marki Słoneczne Owoce konkurują z innymi produktami bez marki, a te są tańsze. Helio Gold nigdy na półkach jeszcze nie widziałem, a bakalie kupuję regularnie. Tak więc subiektywnie patrząc markę maja trochę słabą, a w sytuacji, w której nie można wycenić spółki bazując na dochodach to w mojej ocenie od siły marki, pozycji rynkowej powinna zależeć premia jaką płacimy ponad wartość księgową. Aktualna wycena wskazuje na premie 25% do WK. Czy to dużo czy mało to każdy musi sobie ocenić sam. Niezależnie od tego jak silny może być zasięg korekty według At wartość księgowa powinna być bardzo silnym hamulcem.
Winienie prezesa, że jest za mało PR to chyba nieporozumienie. Patrząc na tę spółkę z boku bez szczególnego zagłębiania się wielokrotnie widziałem wywiady w prasie. Ale sama obecność w mediach nie wystarczy. Muszą się pojawić wyniki. Jak zajmą się biznesem jak pisze anty_teresa, wrócą na ścieżkę wysokich zysków, to o wzrosty cen akcji można być spokojnym. Myślę, że tez można oddać sprawiedliwość spółce ze to był dla nich organizacyjnie trudny rok i inwestorzy powinni zakładać okresowy spadek rentowności.
pozdrawiam wszystkich byłych, aktualnych i przyszłych akcjonariuszy
|
|
0 Dołączył: 2009-02-05 Wpisów: 213
Wysłane:
6 lipca 2011 23:05:53
anty_teresa napisał(a):@topfacet
Jeśli faktycznie jak ktoś pisał marka premium wygląda źle, przez przezroczyste opakowanie, to powinni zatrudnić/zmienić kogoś od marketingu. Wygląd nie może zniechęcać! Nie mówię, że musi być krzykliwy, wręcz powinien być subtelny, odróżniać się od wszystkiego innego. ..... wg. mnie jest fatalnie z opakowaniami Helio, będąc w posiadaniu akcji zacząłem się przyglądać i próbować produktów spółki. O ile Bakalland wygląda przyzwoicie to muszę przyznać że Jutrzenka pod tym względem wygląda naprawdę ładnie. Niestety ale nie tylko ceną można konkurować.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
6 lipca 2011 23:24:49
Co do opakowan to zgoda. Jesli chodzi o dostepnosc- u mnie w Warszawie w Tesco i Carrefour Express pojawilo sie Helio w duzej ilosci.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-05-01 Wpisów: 2
Wysłane:
7 lipca 2011 06:30:30
a jednak musialem wrocic ;)
Wspominalem o Atlancie i ich sposobie zarzadzania informacjami o firmie... dzis kolejna wrzutka - ciekawe czy bedzie miala wplyw na kolejna zwyzke kursu? 9 mln w perspektywie to przeciez nie byle co...
Ciesze sie ze temat opakowan zostal zauwazony - ciekawe czy Helio to zauwazy (bo przeciez osoba z marketingu tu zaglada a nawet bierze udzial w dyskusjach). Pracuje w branzy w ktorej opakowanie jest absolutnie kluczowe i az trudno uwierzyc w jakim stopniu potrafi ksztaltowac opinie konsumenta o samym produkcie - ostatnio bylismy swiadkami gdzie sam kolor opakowania calkowicie falszowal wrazenia konsumentow, ktorzy probowali tego produktu (odnosili wrazenie, ze jest to produkt zupelnie z innej kategorii/segmentu).
Trudno mi sobie wyobrazic, ze robionu tu jakies badania rynkowe i zasiegano opinii przyszlych konsumentow - przyzwoite badania powinny pokazac bardzo wyraznie zagrozenia tego typu propozycji...
Na koniec - nie zgodze sie z ignorowaniem mediow i kosztaltowania informacji o firmie a skupianie sie tylko na "biznesie". Wystarczy spojrzec na nasze otoczenie polityczne zeby miec najlepszy dowod na to, ze to tak zupelnie nie dziala... Ostatnio wrecz jakis guru marketingu powiedzial ze PR zaczyna byc alternatywa dla klasycznego marketingu...
Ale ostatecznie dzis nowy dzien i mam nadzieje ze 10.60 zl (o zgrozo!) zostanie obronione...
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 lipca 2011 08:14:40
kilka słów odnoście wykresów 007 i loook'a.
różnica jest skutkiem zastosowania skali - w przypadku 007 logarytmicznej. owszem, wykresy długoterminowe zaleca się sporządzać w tej właśnie skali. ale nie wolno na nie nanosić zniesień.
w związku z powyższym zniesienie 61,8%, będące wg teorii maksymalnym zasięgiem ruchu korekcyjnego, znajdować się raczy w okolicy 13 zł
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
7 lipca 2011 10:00:01
przy kursie: 10,19 zł
Przyznaję, że mój wykres nie jest najszczęśliwszy. Zauważ jednak, że oba wykresy są w skali logarytmicznej a tylko na jednym zniesienia fibo policzyły się prawidłowo.
Nie zmienia to jednak faktu, że w okolicach 10 pln jest wsparcie wynikające ze zniesienia fibo tyle tylko, że nie jest to 38,2 a 23,6. Dodać do tego górne ograniczenie mikrokonsolidacji z września grudnia 09 i wychodzi mi, że to wsparcie może się obronić. Przynajmniej za pierwszym razem.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 lipca 2011 10:17:39
przy kursie: 10,19 zł
@007, faktycznie, należą się wyjaśnienia. Dapi już zwrócił uwagę na błąd, z powodu którego narzędzie SW nie przelicza zniesień w skali log. i to zostanie wkrótce naprawione. natomiast ja swoje pierwsze zniesienia nanosiłem wieki temu ręcznie, przy pomocy linijki i kalkulatora, stąd przekonanie o nieużyteczności wykresów w skali log do tego celu. na dobrą sprawę do tej pory używam kalkulatora  do obliczania poziomów zniesień.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 696
Wysłane:
14 lipca 2011 11:53:42
przy kursie: 12,00 zł
Rekomendacja dla Bakalland'u i Helio.Wczoraj wybrałem się po dłuższym czasie do delikatesów Bomi niedaleko mnie i zauważyłem że pojawił się duży stojak z produktami Helio Gold. Stojak ma centralne miejsce wśród produktów "bakaliowych" i jest dobrze wyeksponowany. Faktycznie, zgodzę się z przedmówcami - opakowani mogłyby być lepsze. Jednak to dobry znak że produkty są dostępne w coraz to nowych miejscach. "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Wysłane:
14 lipca 2011 13:39:02
Kto kupil po 10 PLN zrobil dobry interes, bo dzis widly i TKO 11.95:)
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
14 lipca 2011 15:02:41
Tylko kto kupił po 10? Jak tu same czarne świeczki, a trend taki ze mogło się zatrzymać na 10 zł równie dobrze jak na 8 czy 6... Nie takie wsparcia puszczały, o czym poprzednia załoga (bo czytając SW widzę że już opuścili pokład) dobrze wie. Pytanie tylko, czy to odreagowanie czy zmiana trendu? Bo mnie się wydaje, że zmiana trendu powinna zostać poprzedzona jakimś okresem konsolidacji... Co wiecej to, co wcześniej tak ułatwiało spadki teraz powoduje takie wzrosty, owszem, obroty jak na helio są imponujące, ale przestrzały w arkuszu są rzędu 7-8%...
Edytowany: 14 lipca 2011 15:14
|
|
|
|
Wysłane:
14 lipca 2011 15:16:06
Wydawało się że "wsparcie" 10 pln się obroniło i to nawet przy kiepskich nastrojach na rynku. Wyglądało na to że kurs nie chce niżej spadać... Bardzo zastanawiąjące sa dziś te wielkie wzrosty. Stało się coś istotnego co mogłoby tłumaczyć ten ruch? A może zadziałały rekomendacje i kilka zleceń kupna napędziło zakupy? Zresztą nie są to jakieś powalające sumy - cały obrót nieco ponad 100k. "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
0 Dołączył: 2011-01-21 Wpisów: 303
Wysłane:
14 lipca 2011 15:29:52
Dużo osób mocno wierzy w tą spółkę, co widać nawet na naszym forum, jest dużo emocji na Helio, do tego psychologiczna bariera 10zł "przecież niżej już być nie może" ktoś w końcu nie wytrzymał i domino poszło :D Zobaczymy co będzie dalej. Mimo, że ostatnie 5 sesji przed wczorajszą było uklepane ok.10zł to np. E-Ray pokazywał już, że może się coś zadziać w kierunku północnym. Pytanie czy na tym koniec czy jest to już odwrócenie trendu.
Edytowany: 14 lipca 2011 15:30
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
14 lipca 2011 15:31:17
no trochę to wybicie szyte grubymi nićmi. bardzo mały wolumen.
|
|
Wysłane:
14 lipca 2011 16:14:33
Jak na Helio to obrot calkiem dobry, juz ponad 120k PLN.
Edytowany: 14 lipca 2011 16:15
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
14 lipca 2011 17:13:19
enforces napisał(a):no trochę to wybicie szyte grubymi nićmi. bardzo mały wolumen. Jeden cierpliwy kupujący nie musi się spieszyć, a wolumen 10K dla tego papieru może wywołać zmianę trendu. Albo czas albo pieniądz. ...
|
|
Wysłane:
14 lipca 2011 19:20:30
Jak na GPW to 150k obrotu to symboliczna kwota, jednak na Helio są to duże obroty. Taki ruch w górę przy dużych obrotach? Ciekawe co będzie jutro...  ? Zapewne korekta dzisiejszych wzrostów. Zaczął się nowy rok dla spółki, przeprowadzka zakończona, trwają przygotowania do wejścia w nowy segment rynku, spółka nie jest bardzo zadłużona... wydaje się że najgorsze tutaj mamy za sobą i pozostaje cierpliwie czekać na wyniki następnych kwartałów... "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 274
Wysłane:
15 lipca 2011 00:26:04
Po takim wzroście musi być korekta, przynajmniej do 11,50. Nic tu nowego nie widać i frustraci mogą wykorzystać zwyżkę do wywalania. Obrót po przeczytaniu rekomendacji mogła zrobić jedna osoba, która uznała ją za wiarygodną; reszta się do niej przyłączyła.
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
15 lipca 2011 07:48:29
Zagadka wzrostu się wyjaśniła: rekomendacja DM MillenniumAlbo czas albo pieniądz. ...
|
|
0 Dołączył: 2010-02-06 Wpisów: 34
Wysłane:
15 lipca 2011 10:04:03
przy kursie: 11,00 zł
Prosze nastepny opis http://www.carf.pl/spokojnie spokojnie
|
|
0 Dołączył: 2010-11-08 Wpisów: 40
Wysłane:
15 lipca 2011 11:52:14
przy kursie: 11,00 zł
Jeden człowiek z 4 tys. akcji blokuje wzrosty. Jeżeli go przejdziemy będzie dobrze - później karnet jest praktycznie pusty aż do 16 zł. Pytanie tylko, czy starczy sił na pokonanie hamulcowego.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.