niestety w moim przekonaniu popełniasz te same błędy co inni...
1. do oceny tamtej polski przykładasz miarę dzisiejszą.
2. oceniasz słusznie ze stłamszono demokracje...... tylko że z jednej strony były ruchu faszystowskie z hitlerem a z drugiej komunizm ze stalinem
TO MY BYLISMY OAZA "demokracji" jak na tamte czasy i standardy
3. nie bierzesz pod uwagę otoczenia ktore było skrajnie niekorzystnie, podkreślam w tej ciezkiej sytuacji zrobiono zdecydowanie wiecej niż teraz przy dobrej sytuacji w otoczeniu!
4. co do oceny wojny gdyby ruscy nie weszli polska by nie padla, wiekszosć magazynow z bronią , siły mobilizacyjne były na wschodzie, wojny bysmy nie wygrali ale bysmy też jej nie przegrali. warszawa by sie broniła , dochodziłyby coraz to nowe posiłku ze wschodu. jest wiele opracowań ktore mowią o ilościach sprzętu i ludzi ktore nie weszły jeszcze do uzytku, niemcy w połowie września mieli zapasow na dwa tygodnie kampani tylko ( są meldunki niemieckie alarmujące stan zapasów), doszłaby jesien z deszczami, ciezka zima itd. przedłuzajaca sie wojna zmusilaby w koncu anglię i francję do jakiegoś ruchu albo chociaż przesłania sprzetu, linie zaopatrzenia zaczeliby atakowac partyzankta ktora juz sie w połowie wrzesnia organizowała itd.
kordonowa obrona musiala istniec z punktu widzenia polityki, inaczej by niemcy zajeli najwazniejsze tereny i potem łaskawie zaproponowali rozejm gdzie polska byłaby odcieta od portów i przemysłu.
5. teraz mineło rownież 20 lat, a porównianie armii tamtej z obecną naszą to smiech, nie ma sensu nawet
6. infrastruktura ? po kilku latach scalono kolej z 3 zaborów i polska kolej była wzorem dla niemieckiej... słyneła z punktualności ( polacy doradzali niemieckiej- teraz to wywołuje smiech niedowierzania ale tak było)
7 a chyba kazdy się zgodzi ze w dobie obecnej techniki trudno w ogole porównywac np wybudowanie od zera portu w Gdyni w latach 20, od wybudowania 100 czy 200 km autostrady. po prostu nie wypada. niezaleznie od marketingowych zabiegow obecnych rządzących.
obecne tempo nalezy porownywac z innymi obecnymi projektami np austrada w słoweni czy chorwacji, kazdy może zobaczyć jakie problemy mieli a jak szybko wybudowali
tu nie chodzi o to ze wtedy błedów nie popełniano w polityce, w gospodarce itd chodzi o to ze mimo tych bledów zrobiono tak duzo mimo ze startowano z innego poziomu niż teraz ze trzeba było łączyć 3 rózne systemy państowe ( pruski, ruski, austracki ) a wszystko w tak skrajnie niesprzyjajacych warunkach wokół. o ktorych pisałem wiecej.
SCARRY :jezeli ktoś głosuje na palikota i takiego człeka jak R. biedron to trudno nie zauważyć lewicowego temperamentu:-) ja nie bede ukrywał ze jestem prawicowym konserwatysta społecznym i liberałem gospodarczym.pozdrawiam
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com