PARTNER SERWISU
qzouayun
11 12 13 14 15

Wybory Parlamentarne 2011

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 31 sierpnia 2011 16:00:50
Gutek84 napisał(a):
@Scarry

Przytoczyłem Ci konkrety na temat rządów PO, a Ty w żaden sposób się do tego nie odniosłeś tylko wkleiłeś po raz kolejny swoją formułkę o fanatyzmie i nacjonalizmie i niestety jest to charakterystyczne dla wyborców PO. Większość ludzi z którymi rozmawiam na ten temat reaguje dokładnie tak samo jak Ty, zero kontrargumentów, żałosne.

ale po co mam się odnosić do konkretnych argumentów? W życiu nie widziałem osoby zmieniającej zdanie pod wpływem rozmowy na forum (szczególnie głosującej przez takie zacietrzewienie), argumentowanie przy takim poziomie agresji uważam za stratę czasu, więc nie argumentuję szerzej.

Napisałem Ci że głosuję jako protest przeciwko fanatyzmowi PiS, ich religijności naruszającej życie publiczne, i obrzucaniu Polaków inwektywami "złodziej", "sługus", określaniem mojego kraju jako "kondominium". Dość jasno.

sss56 napisał(a):

PS jak bym miał wybierać tylko z tych dwóch partii to bym wybrał PiS z tego prostego względu że to partia bardziej liberalna gospodarczo.

co za głupota sss56.. nawet Gutek wyżej sie z tym nie zgadza, a trudno posądzić go o śladową sympatię do PO. Proszę Cie - zastanów się co piszesz.

jak PiS jest liberalny to naprawdę żyjemy w innych światach. Zapytaj się w dowolnym biurze PiS czy oni sami uważają swój program za choć odrobinę liberalny. Najlepiej w biurze pani poseł Sobeckiej...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 sierpnia 2011 16:09

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 31 sierpnia 2011 16:04:41
Cytat:
W życiu nie widziałem osoby zmieniającej zdanie pod wpływem rozmowy na forum (szczególnie głosującej przez takie zacietrzewienie), argumentowanie przy takim poziomie agresji uważam za stratę czasu, więc nie argumentuję szerzej.

naprawdę dobry argument... na wszystko thumbright
Aż se do stopki wkleiłem
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 31 sierpnia 2011 16:06

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 31 sierpnia 2011 16:11:36
Scarry napisał(a):
Zapytaj się w dowolnym biurze PiS czy oni sami uważają swój program za choć odrobinę liberalny. Najlepiej w biurze pani poseł Sobeckiej...

O,to było dobre....!wave
Już widzę jak Sobecka (albo Macierewicz) mówi o sobie:LIBERAŁ...Angel

Scarry
193
Wysłane: 31 sierpnia 2011 16:11:52
@sss56
w Polsce tak jest, osoba która zaczyna pierwszy post od sługusów przeciez NIGDY nie zmieni zdania pod wpływem rozmowy z anonimowym rozmówcą. Znasz odmienny przypadek? Podziel się.

pop napisał(a):
Scarry napisał(a):
Zapytaj się w dowolnym biurze PiS czy oni sami uważają swój program za choć odrobinę liberalny. Najlepiej w biurze pani poseł Sobeckiej...

O,to było dobre....!wave
Już widzę jak Sobecka (albo Macierewicz) mówi o sobie:LIBERAŁ...Angel

a dziękuje wave
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 31 sierpnia 2011 16:13

sss56
0
Wysłane: 31 sierpnia 2011 16:12:39
Cytat:
co za bzdura sss56.. nawet Gutek wyżej sie z tym nie zgadza, a trudno posądzić go o śladową sympatię do PO.

jak PiS jest liberalny to naprawdę żyjemy w innych światach. Zapytaj się w dowolnym biurze PiS czy oni sami uważają swój program za choć odrobinę liberalny. Najlepiej w biurze pani poseł Sobeckiej...

jakoś mnie to nie interesuje co mówi pis po czy ktoś inny, dla mnie najważniejszym wyznacznikiem liberalizmu gospodarczego jest ile muszę oddawać państwu.... a za pisu bylo tego mniej

kilka lat temu w jakiejś gazecie (chyba PB) było podsumowanie jak posłowie z danej partii glosowali (To było za kadencji pis)i na tej podstawie wyliczono jak bardzo liberalna jest jakąś partia. Wyniki były takie że PO było dwa oczka niżej niż PIS

The Winner
0
Wpisów: 167

Scarry
193
Wysłane: 31 sierpnia 2011 17:07:26
@The Winner

a właśnie tam jest od razu artykuł odpowiadający na zarzuty o inwigilację Lecha Kaczyńskiego.
Edytowany: 31 sierpnia 2011 17:07

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 31 sierpnia 2011 18:30:11
Scarry napisał(a):
alez to obecnie główny powód, nie podam Ci innego bo go specjlanie nie ma (inaczej głosowałbym albo na Palikota, albo na JKM, choć znając osobiście JKM raczej jednak na Palikota)

doceniam ile PO zrobiło dobrego budując w Polsce na niespotykaną nigdy wcześniej skalę, ale widzę też ile było przy tym bałaganu.

głosuje negatywnie, nie pozytywnie. Głosuję jako protest przeciwko takiemu zakrzywianiu rzeczywistości jak pozwoliłeś sobie wcześniej dokonać z ta "służalczością" tak naprawdę niezależnej od rządu prokuratury. Boję się powrotu fanatyków jak Macierewicz, jak do władzy. Nie chcę takich ludzi w polityce. Głosuję przeciw.

niespotykana wcześniej skala??????

to proponuję przeanalizować co pobudowano w dwudziestoleciu międzywojennym.

i zrobiono to wszystko przy niesamowicie niesprzyjającej sytuacji miedzynarodowej,

wystarczy wymienić tylko kilka rzeczy: wojna z ruskimi, wojna celna z niemcami, kryzys światowy, itd....
i stworzono armię ktora byla w stanie walczyć tak długo z dwoma ! agresorami.

nikt z ówczesnej europy z lat 1939-1940 nie ddał rady tak długo walczyc i to na dwóch frontach...

to co teraz się pobudowało przez całe dwadzieścia lat to PIKUS w porównaniu do tamtych lat przedwojennych

problem jest tylko jeden: 50 letnia PROPOGAnDA KOMUNISTÓW ktorzy wmamiali nam w szkole jakie to było złe Państwo ( no bo dobre przecież nie mogło walczyć z ruskimi, tak sami samo jak ruscy "pomagali" nam 1939 , katyn też niemcy zrobili itd) )

ta propaganda zrobiła wiekszości wodę z mózgów i zamiast być DUMNYMI z tamtych osiągnięć to nam wmówiono i wbito do głów, ze mamy się wstydzić

ostatnio się uśmiałem jak nauczyciel historii w wieku ok 60 lat opowiadał takie bajki w pociągu, że nie wytrzymałem i musiałem mu zrobić wykład z historii dwudziestolecia.
oczywiście nazwał mnie niedouczonym itd..

to co się dziwić jak on uczył w szkole kolejne pokolenia ludzi w ten sposób.

obecny rząd buduje i inwestuje mniej relatywnie niż gierek..

gdzieś czytałem analize, że gierek kilka razy wiecej inwestowal niż przejadał z tych długów które wtedy pozaciągał..

a teraz wiekszość nowego długu przejadamy a inwestycje tniemy...

co nie znaczy ze pis był lepszy...

jedni i drudzy mogą się tylko nazywać "liberalami"

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 31 sierpnia 2011 18:34

bankrucik
140
Wysłane: 31 sierpnia 2011 18:36:14
co nie zmienia faktów ze najwieksze obniżki podatków były za rządów:

- lewicy - Miler
- pisu

pomijam przy tym motywy jakie nimi kierowaly

Scarry
193
Wysłane: 31 sierpnia 2011 21:25:20
@bankrucik

w takim razie uśmiejesz się i z tego co ja Ci powiem bo solidarnie stanę po stronie nauczyciela historii :)

Polska przedwojenna zmarnowała mnóstwo czasu, ja jestem bardzo surowo i negatywnie nastawiony do osiągnięć "państwa pułkowników" - aha - nie mam nic wspólnego ze współczesnymi komunistami ani żadnymi ruchami lewicowo-socjalnymi :)

- zgnoiliśmy młodziutką (pełną wad jak kazdy taki młody organizm) demokrację, pułkownicy nie zaproponowali w zamian nic stabilnego ani żadnego poważnego systemu rządzenia, żadnej regencji no nic... ot zasada: kto rządzi armią, robi co chce z polityką.

- tak naprawdę nie biliśmy się miesiąca - nasz opór załamał się, w strategicznym sensie, po 3 dniach, kiedy niemieckie armie przełamały pozycje i oskrzydliły nieruchawe polskie armie, idiotycznie wystawione kordonowo na granicy. Przecież nawet bitwa nad Bzurą była przykładem kompletnego braku umiejętności polskich dowódców w sensie taktycznym (mając wypracowaną ogromną przewagę nad pojedynczą niemiecką dywizją nie byliśmy w stanie jej zniszczyć póki po 2 dniach nie nadeszły posiłki i lotnictwo) a w sensie strategicznym była tylko aktywną ucieczką z zamkniętego (przypadkiem) worka. Francuzi bili się dłużej, mieli wprawdzie dużo lepszą armię technicznie, ale i zdolność bojową zachowania ciągłego frontu udało im się utrzymać dużo dłużej. Tyle że Polacy sa potwornie uparci i nie przyjmowali do wiadomości że "this the end" przez 3 tygodnie :), ale to były tylko (brutalnie mówiąc) dożynki a nie wojna w której obydwie strony mają jakiekolwiek szanse.

- nasz przemysł wolał o pomste do nieba... ilość ciężarówek w latach 30tych zmniejszyła się bo podatki były tak wysokie że nie opłacało się utrzymywać transportu samochodowego (było to ogromne zmartwienie dla armii bo nie było co mobilizować z nowoczesnych środków transportu)

- do samej wojny sprzedawaliśmy nowoczesne myśliwce (P24) na eksport, samemu mając w linii stare P7 i P11, na półtora roku przed wojną wstrzymaliśmy produkcję jedynych lekkich czołgów (7TP)

- do samej wojny wstrzymywano motoryzację i mechanizację armii, zgodnie ze słowami samego Rydza-Śmigłego - "wolę mieć 2 szwadrony jazdy niż kompanię czołgów"

itd itp... temat na bardzo długą i zażartą dyskusję, chyba w innym wątku, jeśli masz ochotę to chętnie podyskutuję king
Edytowany: 31 sierpnia 2011 21:43

bankrucik
140
Wysłane: 31 sierpnia 2011 22:19:58
niestety w moim przekonaniu popełniasz te same błędy co inni...

1. do oceny tamtej polski przykładasz miarę dzisiejszą.

2. oceniasz słusznie ze stłamszono demokracje...... tylko że z jednej strony były ruchu faszystowskie z hitlerem a z drugiej komunizm ze stalinem
TO MY BYLISMY OAZA "demokracji" jak na tamte czasy i standardy

3. nie bierzesz pod uwagę otoczenia ktore było skrajnie niekorzystnie, podkreślam w tej ciezkiej sytuacji zrobiono zdecydowanie wiecej niż teraz przy dobrej sytuacji w otoczeniu!

4. co do oceny wojny gdyby ruscy nie weszli polska by nie padla, wiekszosć magazynow z bronią , siły mobilizacyjne były na wschodzie, wojny bysmy nie wygrali ale bysmy też jej nie przegrali. warszawa by sie broniła , dochodziłyby coraz to nowe posiłku ze wschodu. jest wiele opracowań ktore mowią o ilościach sprzętu i ludzi ktore nie weszły jeszcze do uzytku, niemcy w połowie września mieli zapasow na dwa tygodnie kampani tylko ( są meldunki niemieckie alarmujące stan zapasów), doszłaby jesien z deszczami, ciezka zima itd. przedłuzajaca sie wojna zmusilaby w koncu anglię i francję do jakiegoś ruchu albo chociaż przesłania sprzetu, linie zaopatrzenia zaczeliby atakowac partyzankta ktora juz sie w połowie wrzesnia organizowała itd.

kordonowa obrona musiala istniec z punktu widzenia polityki, inaczej by niemcy zajeli najwazniejsze tereny i potem łaskawie zaproponowali rozejm gdzie polska byłaby odcieta od portów i przemysłu.

5. teraz mineło rownież 20 lat, a porównianie armii tamtej z obecną naszą to smiech, nie ma sensu nawet

6. infrastruktura ? po kilku latach scalono kolej z 3 zaborów i polska kolej była wzorem dla niemieckiej... słyneła z punktualności ( polacy doradzali niemieckiej- teraz to wywołuje smiech niedowierzania ale tak było)

7 a chyba kazdy się zgodzi ze w dobie obecnej techniki trudno w ogole porównywac np wybudowanie od zera portu w Gdyni w latach 20, od wybudowania 100 czy 200 km autostrady. po prostu nie wypada. niezaleznie od marketingowych zabiegow obecnych rządzących.

obecne tempo nalezy porownywac z innymi obecnymi projektami np austrada w słoweni czy chorwacji, kazdy może zobaczyć jakie problemy mieli a jak szybko wybudowali

tu nie chodzi o to ze wtedy błedów nie popełniano w polityce, w gospodarce itd chodzi o to ze mimo tych bledów zrobiono tak duzo mimo ze startowano z innego poziomu niż teraz ze trzeba było łączyć 3 rózne systemy państowe ( pruski, ruski, austracki ) a wszystko w tak skrajnie niesprzyjajacych warunkach wokół. o ktorych pisałem wiecej.

SCARRY :jezeli ktoś głosuje na palikota i takiego człeka jak R. biedron to trudno nie zauważyć lewicowego temperamentu:-) ja nie bede ukrywał ze jestem prawicowym konserwatysta społecznym i liberałem gospodarczym.pozdrawiam

Edytowany: 31 sierpnia 2011 22:24

Scarry
193
Wysłane: 31 sierpnia 2011 22:32:41
ad.2
ależ mylisz się! W Polsce zniszczono demokrację kiedy w Niemczech nikt nie słyszał o Hitlerze a krajem rządziła wręcz wzorcowa demokracja. Nie byliśmy oazą demokracji, szybciej byli nią Czesi (my ją pomogliśmy Niemcom zniszczyć).

ad.3
zrobiono.. bardzo mało przy tym co można było zrobić! Mogę o tym dyskutować ale to długi rozmowa z ekonomii i gospodarki. Można było zrobić cuda, nakręcić kraj. Wyolbrzymiamy osiągnięte rzeczy nie zwracając uwagi na kompletne zacofanie które się pogłębiało a nie zmniejszało.

ad.4
te magazyny itd to legendy, kto miał nimi walczyć? Bataliony marszowe to nie wojsko! Nasza armia nie istniała jako groźny przeciwnik i zwarta siła od około 5-7 września. W magazynach nie bylo nowych czołgów, samolotów, dział ppanc, ani niczego co mogło mieć strategiczne znaczenie. Strategicznie na wschodzie było parenaście batalionów KOP bez broni ciężkiej i jedna rezerwowa brygada jazdy, również bez broni ciężkiej. Plus dużo batalionów marszowych bez żadnego znaczenia jako zwarte jednostki. Nic co mogłoby stanowić śladowe zagrożenie dla niemieckiej dywizji pancernej.

ad.5
przed wojną na armię wydawano 30% PKB. Z tego mnóstwo marnowano na bardzo wysokie "pokojowe" stany osobowe w piechocie i jeździe. Co ty chcesz porónywać?? Po co nam takie ogromne wydatki na armię teraz?
Edytowany: 31 sierpnia 2011 22:42

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 31 sierpnia 2011 23:18:20
Scarry silne wojsko jest zawsze opłacalne więc przeznaczanie na niego sporego % PKB jest zrozumiałe.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 1 września 2011 12:09:54
lider naszej sądy nie potrafił zebrać podpisów i nie wszyscy będą mogli zagłosować na korwinów. marzenia o dobrym wyniku zostały szybko zderzone z rzeczywistością.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 1 września 2011 13:23:30
Scarry napisał(a):
@Gutek84

sorry za określenie ale bredzisz. Prokuratura w Polsce jest niezależną instytucją z nieusuwalnym prokuratorem generalnym wybranym przez Lecha Kaczyńskiego.

Przez ponad 20 lat naszej demokracji doświadczenie pokazuje że prokuratura i ogólnie wymiar sprawiedliwości nie jest wolny od nacisków i wpływów osób trzecich. A to nagle odsuwając od sprawy niewygodnego prokuratora, a to rażące zaniedbania, a to tuszowanie sprawy. Niestety ale jeżeli chodzi o sprawy grubszego kalibru, mam tu na myśli przeróżne afery polityczno-gospodarcze nie można na nią liczyć.

sss56
0
Wysłane: 1 września 2011 15:30:31
SirHoe napisał(a):
lider naszej sądy nie potrafił zebrać podpisów i nie wszyscy będą mogli zagłosować na korwinów. marzenia o dobrym wyniku zostały szybko zderzone z rzeczywistością.

nic nowego,
Pomimo że utożsamiam się z ideami które głoszą to uważam ich za bandę nieudaczników. Miałem nadzieje że tym razem będzie bez wpadek ale jak zwyklebootyshake

Scarry
193
Wysłane: 1 września 2011 17:04:22
bankrucik napisał(a):
niestety w moim przekonaniu popełniasz te same błędy co inni...

2. oceniasz słusznie ze stłamszono demokracje...... tylko że z jednej strony były ruchu faszystowskie z hitlerem a z drugiej komunizm ze stalinem
TO MY BYLISMY OAZA "demokracji" jak na tamte czasy i standardy

jeszcze jedno do mojej wypowiedzi o tym że wcale nie bylismy demokracją ani żadnym wzorcem demokracji dla innych - to Adolf Hitler wielokroć mówił że Józef Piłsudski był dla niego wzorem kiedy zniszczył w Polsce demokrację i wziął siłą władze w swoje ręce, podkreślał to publicznie wyrażając najwyższe uznanie dla polskiego marszałka (który jeszcze w czasie I wojny światowej był przecież pruskim agentem HK-Stelle). Goring osobiście przyjechał w imieniu Hitlera na pogrzeb Piłsudzkiego, w całej III Rzeszy kazano opuścić sfastyki o połowę a Hitler odbył serię ceremonii żałobnych w Berlinie. W ramach dalszej współpracy zniszczyliśmy razem prawdziwą demokrację (Czechy).

"Pan poseł to nikczemne zjawisko w Polsce, pozwala sobie bowiem na czynności tak upokarzające – zarówno sejm, jako instytucję, jak i samych siebie, jako posłów – że powtarzam, cała praca w sejmie śmierdzi i zaraża powietrze wszędzie" - J.Piłsudzki

A ty mi tu mówisz ze byliśmy jakimś wzorem demokracji... Speak to the hand
Edytowany: 1 września 2011 17:17

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 2 września 2011 08:50:05
Dwa artykuły z ostatnich dni:

biznes.onet.pl/grad-karier-lud...

Cytat:
Partyjni podwładni posła Mariusza Grada robią kariery w spółkach nadzorowanych przez jego stryja, ministra skarbu Aleksandra Grada.
(...)
Mariusz Grad zapewnia, że relacje ze stryjem nie miały związku z karierami jego partyjnych podwładnych.

www.se.pl/wydarzenia/kraj/tata...

Cytat:
Posłanka Anita Błochowiak (38 l.) (...) Właśnie została wiceprezesem PA-CO-Banku w Pabianicach. Tym samym, w którym prezesem jest ojciec pani poseł Jerzy Błochowiak (69 l.).
(...)
Anita Błochowiak zapewnia, że tata nie miał nic wspólnego z załatwieniem jej intratnej posady. - To, że jest prezesem w tym banku, nie ma nic do rzeczy - przekonuje posłanka.

Normalnie kosy same na sztorc się ustawiają jak się czyta takie banialuki. Gdyby powiedzieli wprost - "tak, załatwiłam/załatwiłem i kij wam w oko" to miałbym dla tych mend więcej szacunku. A tłumaczenie "tata/stryj nie miał z tym nic wspólnego" to szczyt hipokryzji. Równie dobrze mogli by dać ludziom w twarz.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 2 września 2011 10:43:35
Niech w końcu ktoś weźmie przykład z Węgier gdzie najprawdopodobniej premierowi Orbanowi uda się postawić przed sądem poprzednich premierów, którzy są odpowiedzialni za gigantyczny przyrost długu publicznego. Żeby uzdrowić chory system trzeba najpierw posprzątać stary, trzeba doprowadzić do zmiany mentalności całej klasy politycznej właśnie poprzez rozliczenie starego systemu. Gdybyśmy to zrobili w 1989 roku dziś bylibyśmy w zupełnie innym miejscu. "Gruba kreska" Mazowieckiego do dziś odbija nam się czkawką. Spadkobiercy PRL i służbiści SB wciąż zajmują bardzo wysokie stanowiska w służbach specjalnych, sądownictwie i spółkach skarbu państwa, a my wciąż słyszymy bajeczki o wolnej, demokratycznej i silnej Polsce.

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 2 września 2011 11:19:18
Cytat:
Niech w końcu ktoś weźmie przykład z Węgier gdzie najprawdopodobniej premierowi Orbanowi uda się postawić przed sądem poprzednich premierów, którzy są odpowiedzialni za gigantyczny przyrost długu publicznego

Ale to by trzeba było wsadzić do paki twojego Jareczka,na pewno chcesz tego...?Think
P.S.Kot Alik by się zapłakał...crybaby

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,407 sek.

thmtswzo
bjumzune
tucfnvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
acofheok
yvhzkvfk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat