PARTNER SERWISU
hzgalgjb
194 195 196 197 198

Kiedy szczyt hossy?

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 3 września 2011 14:15:27
Fajnie, ale nie bardzo rozumiem skąd się biorą tak duże różnice. Czy w tym serwisie pokazują dokładną metodę obliczania inflacji i innych wskaźników? Jeśli nie, to jest niepoważny serwis. Ja nie ufam takim.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]
Edytowany: 3 września 2011 14:16

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 3 września 2011 14:30:13
@manko, latwo bedac anonimowym nazywac ekonomicznym brudasem faceta, ktory od lat publicznie glosi swoje (stale) poglady, ktore de facto same sie bronia. co uprawnia Ciebie do tak latwego szafowania dosc mocnymi okresleniami? niektorym mozna wybaczyc zarozumialstwo i chamstwo wypowiedzi, ale Ty nie jestes az tak fucking brilliant jak Ci sie wydaje blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 września 2011 14:33:42
mrk napisał(a):
A czy QE1 to nie był skup toksycznych MBSów przez fed? Bo jeśli tak to gdyby nie to, sytem bankowy w usa upadłby niechybnie i nie skończyłoby się na jednym Lehmanie.

To właśnie dyskontowały giełdy na dnie bessy. Dlatego ciężko mi uwierzyć, że przebijemy tamte minima. Nie wiem co musiałoby być wtedy dyskontowane. Chyba apokalipsa 2012.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 3 września 2011 14:45:45
Przecież to samo mamy teraz w EU...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 3 września 2011 15:03:41
bankructwo Societe Generale oceniane na 3,5% nie jest jeszcze tak źle, chociaż tendencja wyraźnie rosnąca:

kliknij, aby powiększyć

mankomaniak
0
Wysłane: 3 września 2011 15:11:27
1. Sieko, ja podaję przynajmniej twarde dane, a nie szafuję pustymi hasłami. To że jest abnegatem ekonmicznym to zwykły fakt, ale nie chcę o nim dyskutować bo to strata czasu (po prostu kto większą wiedzę to rozumie o czym mówię laicy rozdziawiają buzię).

2 Jeśli chodzi o inflację:
Addressing misconceptions about the Consumer Price Index

3. Jeśli chodzi o gospodarkę USA, to mamy obecnie najniższe stopy, powoli spadające bezrobocie i mocną niepewność na rynku. Wystarczy teraz, że w 2 kw 11 będzie utrzymana dynamika PKB na poziomie 1%, w 3 kw w przedziale min. 1,1-1,5 i jestem spokojny o hossę.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 3 września 2011 15:28:06
Cytat:
3. Jeśli chodzi o gospodarkę USA, to mamy obecnie najniższe stopy, powoli spadające bezrobocie i mocną niepewność na rynku. Wystarczy teraz, że w 2 kw 11 będzie utrzymana dynamika PKB na poziomie 1%, w 3 kw w przedziale min. 1,1-1,5 i jestem spokojny o hossę.

O hossę.. ale gdzie? Zakładam, ze jeszcze trochę rynki się wykrwawią i powrócą jakieś tam wzrosty, ale zapominasz o tym, że ostatnia hossa była mocno zróżnicowana..

Praktycznie mówiąc od 2010 hossa w Europie była tylko w Niemczech, dalej w USA.. i kilka krajów rozwijających się a reszta co najwyżej boczniak..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 3 września 2011 16:51:13
Frog napisał(a):
mrk napisał(a):
A czy QE1 to nie był skup toksycznych MBSów przez fed? Bo jeśli tak to gdyby nie to, sytem bankowy w usa upadłby niechybnie i nie skończyłoby się na jednym Lehmanie.

To właśnie dyskontowały giełdy na dnie bessy. Dlatego ciężko mi uwierzyć, że przebijemy tamte minima. Nie wiem co musiałoby być wtedy dyskontowane. Chyba apokalipsa 2012.

Rozpad strefy Euro?

mankomaniak
0
Wysłane: 3 września 2011 18:48:22
Schifflation

Cytat:
Peter Schiff, who is running for one of Connecticut’s Senate seats and is president of Euro Pacific Capital, writes: “Almost every dictionary defines inflation as an expansion of the money supply, not rising prices.”
Untrue. I have no idea what dictionary this guy is using, but he has just invented a new definition for inflation. Perhaps we should call it “Schiff-flation.”

Podaję to, bo widzę, że media zrobiły Wam niezłe pranie mózgu, tak że nie odróżniacie prawdy od fałszu, a piewców kłamstwa i niedouczonych pseudoekonomistów stawiacie na piedestały.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 września 2011 19:56:56
Znalazłem oryginalny wpis Schiffa, z którego naśmiewa się Mitchell. Jest dostępny tutaj:

reason.com/archives/2009/09/22...

Obawiam się że Schiff pisząc artykuł o przyczynach inflacji użył skrótu myślowego i jedną z głównych przyczyn inflacji określił mianem definicji. Jak widać to był błąd, bo nie każdy jest w stanie sobie to uzmysłowić.
Zadałem sobie trud poszukania co o inflacji i jej przyczynach piszą na zachodnich portalach. O tym, że większość ekonomistów uważa wzrost podaży pieniądza jako przyczynę problemu wzrostu cen, można poczytać poniżej:

en.wikipedia.org/wiki/Inflatio...
Cytat:
Economists generally agree that high rates of inflation and hyperinflation are caused by an excessive growth of the money supply.

www.investopedia.com/universit...
Cytat:
Demand-Pull Inflation - This theory can be summarized as "too much money chasing too few goods". In other words, if demand is growing faster than supply, prices will increase. This usually occurs in growing economies.

I żeby nie było że wyszukałem specjalnie takie artykuły - są to dwa pierwsze zachodnie linki jakie wyskoczyły mi po wpisaniu w Google słowa "inflation".

Nie wiem jak wiele złej woli trzeba mieć, aby na podstawie powyższego nazywać Schiffa "piewcą kłamstwa" i "niedouczonym pseudoekonomistą" (wcześniej "kretynem" i "pijakiem").

Na szczęście autor tych inwektyw jak do tej pory myli się częściej niż przeciętny użytkownik forum (pisząc na dowolny temat) i mam nadzieję że niewielu traktuje go poważnie.
A tego, że pewnego dnia przekroczy granicę chamstwa i ignorancji tolerowanego na forum jestem więcej niż pewien.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 3 września 2011 19:58

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 3 września 2011 22:27:53
inflacja to wzrost podaży pieniądza. wzrost cen jest skutkiem inflacji.

bartekm
0
Wpisów: 213
Wysłane: 3 września 2011 23:30:17
@mila
inflacja jest tylko miarą wzrostu cen

mankomaniak
0
Wysłane: 4 września 2011 00:20:56
Frog, przyjdzie czas, gdy zobaczysz, że ten kto głosił depresję (jak dziś Schiffer, który ewidentnie głosi swoje herezje po to tylko aby zaistnieć w mediach czego nie każdy dostrzeże) się mylił, a ten kogo chciałeś (z emocji) zbanować, miał rację.

mathu
0
Wysłane: 4 września 2011 01:03:30
Wchodząc dziś na allegro, przywitała mnie taka reklama na stronie głównej:

kliknij, aby powiększyć

Jeśli ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości co do tego, że obecne wzrosty złota to bańka, to chyba w tym momencie je stracił.

Klikamy sobie w reklamę i wyskakują aukcje monet i sztabek, klikamy w sztabkę i co widzimy?

kliknij, aby powiększyć

Chyba każdy, kto ma do czynienia z rynkami finansowymi, rozumie zakreślony fragment w jednoznaczny sposób - sprzedawca, albo jego dostawca, ordynarnie uprawia krótką sprzedaż sztabek złota. Taka forma kontraktu terminowego, można sobie kupić L-kę na złoto z czasem wykonania 45 dni i bez możliwości wyjścia z inwestycji.

Jak to wyglądało w 2008? Na wykresie złoto, srebro i SP500.

kliknij, aby powiększyć

Pierwszy prostokąt to sytuacja analogiczna do tego, co dzieje się obecnie. Fala spadkowa znosi wzrosty z całego roku na SP500. Metale gwałtownie przyspieszają wzrost. I nagle pojawia się korekta trwająca pół roku. Ale to dopiero preludium, bo na drugim prostokącie widzimy, jak złoto i srebro (szczególnie srebro) lecą ostro w dół, samo tylko złoto traci w kilka miesięcy ponad 30% (z 1000 na 680). Zwracam uwage, że ten spadek zaczyna się przed upadkiem Lehmana i przed paniką na giełdach.

Nie wiem, co było wtedy przyczyną tych spadków, ale zacząłem szukać czegoś takiego w obecnych czasach i pewien news z ZH wskazuje na ciekawy trop.

Tak wygląda wykres kosztów pożyczek międzybankowych:

kliknij, aby powiększyć

Dwa z trzech banków o najwyższej stopie procentowej to Credit Suisse First Boston i UBS, dwa banki szwajcarskie. Jeśli to faktycznie oznacza, że Szwajcarzy pakowali się w greckie aktywa i są zagrożeni bardziej, niż BNP i Societe Generale, to będziemy mieć niezłe trzęsienie ziemi, które spowoduje paniczną wyprzedaż franka, co w konsekwencji powinno też spowodować mocne osłabienie złota (ponieważ są wspólnie pojmowane jako bezpieczne aktywa, zresztą masa złota znajduje się fizycznie w Szwajcarii). Gdyby analogia z 2008 r. miała okazać się prawdą, to na obecnej fali spadkowej na giełdach złoto powinno dojechać do 2000 USD za uncję, a potem spaść do około 1300 USD.

Oczywiście jest też inna możliwość - Benek wycofa się z QE3 lub Chiny zagrają na wzrost wartości dolara, żeby Benka postraszyć - tak czy siak, złoto leci.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 4 września 2011 01:06

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 września 2011 09:19:07
Złoto złotem, ale nie wiem czy zauważyliście co sie w piątek stało z 10 latkami w usiech?
-6,99%!

kliknij, aby powiększyć

Nie dość że w piątek pogłębiony został dołek z sierpnia, to notowania spadły poniżej dołka 2009.
Ten skokowy wzrost rentowności może skierować przepływy z rynku akcji w obligacje i wg mnie pokazuje jak obecnie rynek ocenia możliwość dalszego wykupu w ramach QE3.
Edytowany: 4 września 2011 09:27

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 4 września 2011 11:42:55
@manko, podales link do opracowania o tym jak BLS nie liczy CPI. nazywasz to twardym dowodem? blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

mrk
mrk
26
Wysłane: 4 września 2011 12:11:00
buldi napisał(a):
Złoto złotem, ale nie wiem czy zauważyliście co sie w piątek stało z 10 latkami w usiech?
-6,99%!

kliknij, aby powiększyć

Nie dość że w piątek pogłębiony został dołek z sierpnia, to notowania spadły poniżej dołka 2009.
Ten skokowy wzrost rentowności może skierować przepływy z rynku akcji w obligacje i wg mnie pokazuje jak obecnie rynek ocenia możliwość dalszego wykupu w ramach QE3.

a przypadkiem nie spadek?Think

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 września 2011 12:30:42
W przypadku obligacji, niższe notowania to wzrost ich rentowności.

mathu
0
Wysłane: 4 września 2011 12:42:47
No tak, ale to się sprowadza do tego, że skoro ceny obligacji spadły, to teraz wzrosną.

Natomiast inny wykresik pokazuje rozjazd między obligacjami i akcjami:

kliknij, aby powiększyć

Czeka nas jeszcze ostry zjazd na akcjach.

mrk
mrk
26
Wysłane: 4 września 2011 13:01:00
buldi napisał(a):
W przypadku obligacji, niższe notowania to wzrost ich rentowności.

Tak, ale ten wklejony przez Ciebie wykres i ostatnia świeca -6,99 dotyczy yieldów amerykańskich 10 latek. Rentowność spada, obligacje są coraz bardziej w cenie

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

194 195 196 197 198

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,099 sek.

mewgpzvn
zeiuxgls
omcrddwl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
onxtvggz
iwchhfzb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat