1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
28 września 2011 21:55:11
Każda ulga, dopłata i komplikacja systemu podatkowego rodzi bardzo duzo naduzyć, które nie sa wliczone w plany, a z których korzystaja prawie wyłacznie uswiadomieni urzednicy i bogaci co maja doradców. Więc co by nie powiedziec to Korwin ma racje mówiac ze podatki powinny byc proste i niskie, bo to ukróci naduzycia. Np. w takiej grecji cwaniactwo i kombinatorstwo podatkowe jest na kosmiczna skale, opowiadal mi znajomy który tam w tym roku podróżował. Wszystkie budowane w ostatnich latach budynki rodzine i hotele pozostaja niedokonczone, bo od skonczonego placi sie podatek, wiec stercza na ostatnich lub pierwszych kondygnacjach prety zbrojeniowe i swiadczace o trwajacej budowie. Teoretycznie nie wolno takich budynkow uzywac bo nie zostały odebrane przez inspektorów z urzedu i nie maja pozwolenia na uzytkowanie ale jakos w Grecji takimi sprawami ani urzedy ani ludzie sie nie przejmują (moze jest jakis nieoficjalny cennik w urzedach za przymykanie oka, tego nie wiem). edit: z tymi wszystkimi to zapewne przesada, ale taka slyszalem relacje z ust znajomego z pracy, wiec przyjmuje ze jest to zjawisko tak powszechne ze w zaokragleniu mozna powiedziec "wszystkie". To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 28 września 2011 21:56
|
|
1 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 45
Wysłane:
28 września 2011 22:06:13
pop napisał(a):koordian napisał(a):Ponadto te pieniądze nie były raczej używane jako rozpałka do grila wiec nie poszły z dymem, a jeśli ktoś lubi grilować przy procentach, fajkach i daleko od domu to budżet "odzyskał" 70-80% w akcyzach i podatkach (myślę, że realnie "wróciło" do państwa ok 50%) Myślisz,czy wiesz...? Pytam,bo bardzo często ludzie rzucają konkretne liczby i wszelkie procenty z sufitu,bo "tak im się wydaje"... Jasno napisane, że "myślę" na poparcie mojego "myślenia" "Centrum im. Adama Smitha ogłosiło Dzień Wolności Podatkowej, który w tym roku wypada 24 czerwca. Tego dnia statystyczny Polak zaczyna pracować dla siebie, innymi słowy przez 174 dni wszystkie owoce jego pracy zabiera rząd. "
|
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
29 września 2011 00:10:21
Cytat:Ps. Pis obniży podatki - źle, pis podwyższy po stukroć źle, PO podwyższy podatki - ok, po obniży ... znowu marze. Widzisz ja wcale tak nie uważam. PiS obniży podatki - dobrze. Ale gdzie zmniejszenia po stronie wydatków? Jak PiS obniżył składkę rentową o ponad połowę to trzeba było uczciwie powiedzieć skąd na to wziąć pieniądze. PO podwyższa podatki - źle. Trzeba szukać zrównoważenia budżetu przez zmniejszenie wydatków. Ja nie stosuje taryfy ulgowej dla PO.
Edytowany: 29 września 2011 00:12
|
|
|
|
1 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 85
Wysłane:
29 września 2011 01:42:21
Przeżyłem PIs i PO , i pomimo wielkiego gadania o pomocy dla przedsiębiorców przez PO , wygrał PIS , nie gadał a składki obniżył - koniec teamtu . co do przeszłosci Co do przyszłosci - nie wierze nikomu ( mniej PO , bo już cuda obiecywała - i sie nie spełniło ) wybory - nie mam na kogo głosowac i pewnie nie pojde - w poprzednich głosowałem na PO i mnie - maksymalnie - rozczarowali
Edytowany: 29 września 2011 01:42
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
29 września 2011 08:56:04
Cytat:Przeżyłem PIs i PO , i pomimo wielkiego gadania o pomocy dla przedsiębiorców przez PO , wygrał PIS , nie gadał a składki obniżył - koniec teamtu . co do przeszłosci Pomijając składki i podatki przed pójściem do wyborów należy pamiętać że PO niszczyło w świetle fleszy legalnie działający biznes, oczywiście bezprawnie i teraz wszyscy za to zapłacimy. To tak dla przypomnienia bo ten temat tutaj nie był poruszany. "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 29 września 2011 08:56
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
29 września 2011 09:54:25
Ostatnio w radiu słyszałem, że szykuje się kolejna podwyżka paliw i to nie byle jaka. Od 2012 kończy nam się okres przejściowy i akcyza musi wzrosnąć, a że jest wyrażana w euro to wzrost będzie tym bardziej dotkliwy. Od 1 stycznia paliwo podrożeje z tytułu samych podatków pewnie ponad 20gr/litr. Co do wyborów. Obejrzałem wczoraj debatę na tvp i wszystko to takie miałkie. Zamiast rozmawiać o tym co teraz najważniejsze, czyli reformie finansów, co z OFE, co z KRUS(konkrety) to wynajdują sobie jakieś tematy zastępcze typu finansowanie in vitro, czy etyka w szkołach. Niestety nie ma w tej chwili na kogo głosować. Żadna nowa partia nie ma szans się przebić na naszą zabetonowaną scenę polityczną. Jedyne co może się wydarzyć to rozłamy typu PJN czy Palikot. Od 20 lat te same gęby przy korycie, ordynacja wyborcza i finansowanie partii o to zadbają. Ciekawi mnie jeszcze jak rozstrzygnie się ta sprawa, czy Rostowski pogrąży koalicjanta  : www.wiadomosci24.pl/artykul/ps...Cytat:PSL w tarapatach. Musi oddać Skarbowi Państwa 18 mln złotych!
Dług pochodzi jeszcze z kampanii wyborczej w 2001 r. Na skutek naruszenia przepisów ordynacji wyborczej, zasądzono od PSL zwrot 9 mln zł pozyskanych na kampanię. Drugie 9 mln zł to odsetki. PSL chce umorzenia odsetek i rozłożenia należności głównej na raty.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-07 Wpisów: 263
Wysłane:
29 września 2011 09:57:50
majama napisał(a):Każda ulga, dopłata i komplikacja systemu podatkowego rodzi bardzo duzo naduzyć, które nie sa wliczone w plany, a z których korzystaja prawie wyłacznie uswiadomieni urzednicy i bogaci co maja doradców. Więc co by nie powiedziec to Korwin ma racje mówiac ze podatki powinny byc proste i niskie, bo to ukróci naduzycia.
Np. w takiej grecji cwaniactwo i kombinatorstwo podatkowe jest na kosmiczna skale, opowiadal mi znajomy który tam w tym roku podróżował. Wszystkie budowane w ostatnich latach budynki rodzine i hotele pozostaja niedokonczone, bo od skonczonego placi sie podatek, wiec stercza na ostatnich lub pierwszych kondygnacjach prety zbrojeniowe i swiadczace o trwajacej budowie. Teoretycznie nie wolno takich budynkow uzywac bo nie zostały odebrane przez inspektorów z urzedu i nie maja pozwolenia na uzytkowanie ale jakos w Grecji takimi sprawami ani urzedy ani ludzie sie nie przejmują (moze jest jakis nieoficjalny cennik w urzedach za przymykanie oka, tego nie wiem).
edit: z tymi wszystkimi to zapewne przesada, ale taka slyszalem relacje z ust znajomego z pracy, wiec przyjmuje ze jest to zjawisko tak powszechne ze w zaokragleniu mozna powiedziec "wszystkie". tak jest w Egipcie, Turcji i pewnie wiekszosci panstw arabskich.... widac, ze Grecji w tej chwili blizej do nich jak do UE nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół
|
|
Wysłane:
29 września 2011 17:15:34
Obejrzalem w necie dyskusje (jedna z rund) pomiedzy Palikotem a Korwinem. Wnioski: Palikot ta jednak głownie showman, mało twórczych konkretów za to widowiskowo, mysle że Korwin wypadł duzo powazniej chociaż zbierał mniej oklasków. W niestabilnych czasach potrzeba zdecydowanych polityków i wytrwałych. Korwin ma juz niewiele do stracenia więc mógłby sie oprzec presji pozostawania za wszelka cene na świeczniku i naprawde cos reformować. Niestety dali ciala z tym rejestrowaniem list wyborczych i nie maja szans wygrac, bedzie cud jesli wejda do sejmu, bo w tej sytuacji ludzie mimo poparcia dla KNP oddadza glosy na tych ktorzy graja o zwyciestwo, czyli pojedynek rozegra sie pomiedzy PIS a PO. Czyli bez zmian. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
29 września 2011 20:49:13
Chyba pierwszy raz się zgadzam z wynikami tej ankiety: Cytat:Twoje poglądy gospodarcze są bardziej wolnościowe niż poglądy 79,67% innych internautów biorących udział w głosowaniu. Neoliberałem jestem, ale blisko mam do libertarianizmu I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
Wysłane:
30 września 2011 08:56:28
Przypominam że PO obiecywał znieść podatek belki www.pb.pl/2496791,26594,ucieka...Cytat:Popularność lokat pozwalających nie płacić tzw. podatku Belki z roku na rok rośnie. Po wyborach politycy chcą zająć się likwidacją takich depozytów – informuje "Rzeczpospolita". ........ Minister finansów Jacek Rostowski zapewnia jednak, że do pomysłu likwidacji lokat wróci po wyborach. "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 228
Wysłane:
30 września 2011 11:09:46
No i jak takim wierzyć? Banda złodziei i tyle. Teraz uszczelnimy a po wyborach zlikwidujemy. Ile razy można dać się oszukać na to samo? Tu też jest dobry klimat widzę : Cytat:Resort finansów chce, aby osoby korzystające z bezpłatnej pomocy prawnej płaciły od tego podatek - pisze "Rzeczpospolita". Gazeta wyjaśnia, że zdaniem ministra finansów takie osoby uzyskują przychód.
Prawnik powinien go wycenić i wysłać do beneficjenta oraz urzędu skarbowego informację PIT-8C. Osoba korzystająca z usługi wykazuje ów przychód w zeznaniu i płaci podatek - czytamy w "Rzeczpospolitej". www.bankier.pl/wiadomosc/Fisku...
Edytowany: 30 września 2011 11:22
|
|
Wysłane:
30 września 2011 11:24:05
Słyszałem dzisiaj w radiu Tok FM wypowiedx jakiegos znawcy prawa i konstytucjonalisty że w prawie wyborczym jest pułapka prawna i w nia wpadli ci z KNP. Cała sprawa w tej perspektywie wydaje sie jakas smierdzaca albo conajmniej żałosna, bo to jest jakies nasze nowe prawo wyborcze co weszło w tym roku. edit: Te zakusy na podatek od darmowych usług prawniczych to nastepny manewr mafii prawniczej na eliminowanie konkurencji i zapewnienie sobie władzy, oni sie utrzymuja bez wzgledu na wynik wyborów. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 30 września 2011 11:25
|
|
Wysłane:
30 września 2011 11:48:05
nie wiem czy wiecie ale w naszym chorym kraju powinno się płacić podatek za wszystko np jak sąsiadowi pomożesz kosić trawnik ( za darmo ) to powinieneś to zgłosić i odprowadzić podatek. Za każdą pomoc sąsiedzką i inną darmową pomoc należy się państwu haracz "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 30 września 2011 11:49
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
30 września 2011 21:18:21
Jarosław Kaczyński, jako nowy szef rządu, 4 sierpnia 2006 roku wygłosił przemówienie, które miało być podsumowaniem przeglądu resortów. Zdobył on wówczas ogromne uznanie w oczach ambasadorów USA. W depeszy ujawnionej przez portal WikiLeaks napisali, że 4 sierpnia lider PiS "przedstawił swój imponujący wykład poglądów na temat działań polskiego rządu, dając do zrozumienia, że jest trwale umocowany w roli szefa rządu i dobrze się czuje w tej roli". "Przemawiając w swojej kancelarii przed wypełnioną po brzegi salą dla dziennikarzy (...), Kaczyński w sposób szczegółowy i zorganizowany przedstawił wszystkie kluczowe programy, założenia i cele każdego z ministerstw oraz departamentów rządu w ciągu najbliższych trzech lat" - można przeczytać w depeszy. Dyplomaci z ambasady ocenili ponadto, że wypowiedź Kaczyńskiego była płynna i pozbawiona oznak stresu, a nowy premier sprawiał wrażenie człowieka w pełni kontrolującego zarówno przedmiot jak i kwestie personalne w każdym z ministerstw. Każda część przemówienia prezesa PiS została skrupulatnie oceniona i skomentowana. "Nie ulegało nigdy wątpliwości, że Jarosław Kaczyński, jako przewodniczący PiS był prawdziwym rządcą stojącym za plecami Marcinkiewicza, (a) nawet brata, prezydenta Lecha Kaczyńskiego; po przemówieniu z 4 sierpnia nie ma złudzeń co do tego, że najsilniejsza osoba w polskiej polityce jest od teraz także szefem rządu. Jarosław Kaczyński zastraszył także swoich partnerów koalicyjnych a niegdysiejszych rywali, Andrzeja Leppera z Samoobrony i Romana Giertycha z Ligi Polskich Rodzin (LPR), osiągając nad tą koalicją dominację niespotykaną przez ostatnie trzynaście lat" - komentuje ambasador. ciekawe co na to napiszą lewackie gazeciny z wybiórczą na cele... majac wybór tylko miedzy tuskiem a kaczynskim to wole kaczynskiego ( na zasadzie wyboru mniejszego zła.... czemu jednak nie ma prawdziwej prawicy... Moze jednak nowa prawica wejdzie do parlamentu
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
1 października 2011 00:03:26
koordian napisał(a):Cytat:bo jestem realista, a nie idealista-marzycielem. naprawde wierzysz, ze PIS obnizy podatki? partia, ktorej prezes pracowal tylko na etacie w, a od ponad 20 lat zyje na koszt podatnikow? wykopania rowu takiemu bym nie zlecil, nie mowiac o odpowiedzialniejszych zadaniach. Nie obraź się, ale nie jesteś żadnym realistą lecz typowym "lemingiem" wierzącym w bajki, a zaprzeczającym REALNYM faktom. Po pierwsze nie głosuje na PIS - jestem zagorzałym "Korwinistą" Fakty sa takie, że to Pisiaki obniżyli podatki a powcy podnieśli - tym gorzej dla faktów " ktorej prezes pracowal tylko na etacie w, a od ponad 20 lat zyje na koszt podatnikow? wykopania rowu takiemu bym nie zlecil, nie mowiac o odpowiedzialniejszych zadaniach" no tak, malarz kominów, któety od 20 lat podobnie sie utrzymuje ( jak 90% tych złodziei) jest mężem opatrzności, obrońcą demokracji, lyberałem pełną gębą... wyjasnilbys lepiej jak to widzisz - z kim PIS utworzy trwala i sensowna koalicje? bo sam PIS wykluczyl PO jak i SLD - pozostaje PSL, ktory balansuje wg ostatnich sondazy na poziomie 5%, oraz wesolki od Palikota. i jaki jest ten ich program, ale tak powaznie, bez slodkich pierdow typu 'Polacy zasluguja na wiecej'? a co do premiera bylego i obecnego, to owszem, wole goscia, ktory ma zone i dzieci, od starego kawalera bez konta, prawa jazdy, pojecia jak sie robi zakupy i czy marihuana jest z konopii (laskawie pomijam roznice merytoryczne i jakosciowe w publicznych wypowiedziach obu panow). zapomnialbym - jakim faktom zaprzeczam? ze PIS obnizyl podatki, gdy wszystko bylo dobrze, a PO podwyzszylo w dobie kryzysu? moglbys ten watek nieco rozwinac? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
1 października 2011 11:12:13
siekoo A co to za kryterium? Gdyby miał ładną żone ,trójkę dzieci, z zawodu był kierowcą i palił marihuane od 15 roku życia to byłoby ok? Właśnie dlatego omijam większość programów publicystycznych , ludzie zamiast poważnych debat wolą szukać gaf Kaczyńskiego i dyskutować jak poszczególne,zupełnie nieistotne, słowo ma wpływ na wybory . PiS w sferze gospodarczej jest dużo mocniejsze aniżeli Platforma,której jedyną realną reformą oprócz podnoszenia podatków było zwiększenie stawki do ZUSu... Rostowski to wyjątkowo nieudolny minister,który nawet w wczorajszej debacie z nie-ekonomistami na temat gospodarki nie umiał się dobrze zaprezentować- stąd nie dziwne są te ataki w kierunku Gilowskiej,która to jest niebywale bardziej kompetentną osobą od któregokolwiek z obecnych polityków. Zarzucacie PiSowi brak oszczędności za ich rządów ,a prawda jest taka że to platforma wraz z LPR-em próbowali degradować ten budżet np. głosując za becikowym dla każdego. Ktoś tu pisał że nadal powinniśmy jak najszybciej wchodzić do stefy euro ,której to fundamenty się coraz bardziej kruszą  , to nawet już Tusk przestał o tym bredzić .
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
1 października 2011 18:56:47
kokospl, juz mi sie nie chce rozpisywac - napisz mi po prostu, jak mozna wypowiadac sie w kwestiach nie majac o nich bladego pojecia? do tego jest to typowy dupochron - posluchaj jego wypowiedzi, naszpikowanych tautonizmami, niedomowieniami, wieloznacznosciami, polprawdami itp. z takimi ludzmi nie wchodzi sie w absolutnie zadne uklady. a wyraz 'kompetentny' najwyrazniej ma dla nas zupelnie inne znaczenie. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
3 października 2011 22:01:59
T. LIS przechodzi juz samego siebie w swoim programie "na zywo", jest "bezstronny" do bólu... naprawde jeszcze "polubie" kaczynskiego bo tak go chamsko LIS traktuje... juz nie mówiąc ze się myli LIS ciagle i nie zna nawet na materiach podatkowych i zusowskich o które putał kaczynskiego... Kaczynski zagiał Lisa na podatkach to juz widac jak dobrze Lis jest "przygotowany" skoro kaczynski ekspertem w tej dziedzinie nie jest... zresztą co się spodziewac po redaktorze lewicującego tygodnika ..lewaka. taką mamy kampanie lewak z jednej ( lis) a socjalista mówiacy ze jest prawicowcem ( kaczynski ) z drugiej strony
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 3 października 2011 22:05
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
3 października 2011 23:08:39
@bankrucikale ogólnie Kaczyński wypadł słabiutko, a cała rozmowa zamieniła sie w przepychankę słowną. btw; jak macie ochotę sobie zrobić test wyborczy swoich preferencji: To tutaj http://latarnik.nq.pl/app/poll.htmlmi wychodzi tak: za Palikotem 65%, za PO - 54%, za SLD - 29%, za PSL -20%, za PiS - 11%. Wszystko się zgadza. Głosowałbym na Palikota ale możliwość wygrania wyborów przez konfliktogenny i kłótliwy PiS powoduje że zdeterminowany jestem do oddania głosu na PO. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 3 października 2011 23:10
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
3 października 2011 23:25:05
Scarry napisał(a):mi wychodzi tak: za Palikotem 65%, za PO - 54%, za SLD - 29%, za PSL -20%, za PiS - 11%. Wszystko się zgadza. Głosowałbym na Palikota ale możliwość wygrania wyborów przez konfliktogenny i kłótliwy PiS powoduje że zdeterminowany jestem do oddania głosu na PO. No to witaj w klubie,też myślałem o Palikocie, gospodarczo mam zbieżne poglądy, choć inne rzeczy trochę mi przeszkadzają,ale ten argument podany przez Ciebie też mi chodzi po głowie, na myśl o pis-ie mam wrażenia wymiotne... A ten latarnik,to całkiem fajna rzecz,mi wyszło tak: PO 53%,Ruch Palikota 50%,PSL 35%, SLD 34%,pis 20%
Edytowany: 3 października 2011 23:25
|
|