PARTNER SERWISU
qwmkauxv
136 137 138 139 140
BAGIK
0
Wpisów: 141
Wysłane: 1 października 2011 07:47:18 przy kursie: 3,07 zł
Tytan napisał(a):
Tak mnie dzisiaj oświeciło, dlaczego taki ogromny obrót na tym Petrolu (wiadomo słupy z Nikozji) i kto na tym zarabia i w jaki sposób, mimo spadków?
Myślę, że zarabia i nie traci Krauze, razem z całą swoją ferajną od DT. Jeżeli papiery Petrola de fackto nie warte są nic, a następuje permanentny dodruk, więc zastosowano następujący machanizm: Rychu pożycza spółkom DT na Cyprze (może to nawet jego spółki) co jakiś czas kilka milionów akcji. Wiadomo że: kto będzie u nas już mocno wątpliwego Petrola kupował? Wszyscy wiedzą, że szulernia GPW to głównie DT, trochę chciwych romantyków i reszta. Więc Petrol jedynie pod DT się nadaje. Ferajna Rycha czyści z kasy bezwzględnie wszystkich. Cała ta banda robi sztuczny obrót, huśtąjc kursem aż radość patrzeć, przyciągając zdumiony wzrok chcących zarobić, że niby ruch w interesie. Niezła i pewna zagrywka socjo-techniczna (tu pochwała dla Rysia nieżle to wykombinował, ale miał wzory z kogo czerpać). Znając psychologię naszej szulerni GPW, że "coś się dzieje", cała nasza DT i w/w przyłączają się. A banda Rycha ile się tylko da wywala akcji na giełdę, nawet ze stratą. Tylko iluzorycznie ze stratą. W tym momencie piszę o obrocie, bo to że przy wyruku przyjmuje się wartość 10zł to nie ma żadnego punktu odniesienia, bo wycena Petrola to jeden wielki niewypał i zmienia się od widzimisię Krauzego(kreowana księgowość). I tak, jeżeli słupy Krauzego w czasie "przemiału kupią akcje w małych ilościach po 3zł, a potem w ogromnych ilościach wypchną swoje po 2,7zł (nie ważne nawet za ile) to Rycho pozbył się balastu i zarobił czystą forsę z toksów (czyt.: pustych papierków). I o to chodziło i potem znowu dodruk podpierany jakimś iluzyjnym bełkotem informacyjnym że niby "w Petrol się inwestuje" i znowy obrót w miarę możliwosci podbijając cenę itd. Ta "ropa" na Szulerni GPW, to właśnie sprzedaż toksycznych pustych papierów i łupienie kto się tylko nawinie i zauroczy skuszony obrotem. Po prostu byle wypchnąć swój śmieciowy dodruk Petrola na giełdę za każdą cenę, strat nie ma, tylko czysty zysk Krauzego.
Podobnie jak to robią żydowscy właściciele FED w USA zalewając dolarem cały świat (no może mechanizmy troszczkę inne, ale efekt ten sam).

Myślę, że tak to leciało i leciBoo hoo! 3some

No dobrze, może na akcjach Rychu zarabia, ale czy bidulek nie traci na Petrolu suma summarum ? Pewnie to co zarobi topi w tym biznesie z długami? Efekt jest taki, że naiwni stracili sporo kasy ale i Rysio nic nie ma z tego szulerstwa.
Ps. Tytan, ten antysemityzm ("Podobnie jak to robią żydowscy właściciele FED w USA zalewając dolarem cały świat...") to chyba wyssałeś z mlekiem matki...
Edytowany: 1 października 2011 07:54

asaliah
0
Wpisów: 34
Wysłane: 1 października 2011 08:21:44 przy kursie: 3,07 zł
Nie jestem fanem AT na Petrolu, ale jak się dobrze przyjrzeć RSI był mocno wyprzedany
a oprócz tego pokazała się formacja objęcia hossy, z drugiej strony przy dzisiejszych
zawirowaniach na świecie ciężko cokolwiek przewidzieć. Myślę że poniedziałek pokaże na
co stać Petrola.

matmat
0
Wpisów: 56
Wysłane: 1 października 2011 09:08:55 przy kursie: 3,07 zł
bernie napisał(a):
[quote]

nie wypowiadaj się może w tak autorytatywnym tonie bo chyba nie za bardzo masz pojęcie o czym mówisz. Takim naganianiem można kogoś w niezłe bagno wpakować tym bardziej w tym szczególnym przypadku gdzie jak jest pokazuje bardzo ładnie post użytkownika mathu z bodajże poprzedniej strony. Prawda jest taka że o ile jakiś czas temu wszyscy czekali na jakieś komunikaty w sprawie złóż to teraz dorównują one częstotliwością emisjom akcji i podobnie tracą na wartości.

Źle odczytałeś ten tekst, ja nie mam zamiaru nikogo namawiać do kupowanie tego bardzo ryzykownego papieru, wręcz pisze albo jesteśmy pewni scenariusza, że ziści się podwyższenie kapiatału zakładowego, czyli papier osiagnie 10 zł, albo dajemy sobie spokój.
Petrol to mega ryzyko, ale moje obserwacje i doświadczenie grania na nim do takiego wniosku jak przedstawiłem się sprowadzają. Pamietajmy petrol to nie jest inwestycja, to jest pełną gęba spekuła.

matmat
0
Wysłane: 1 października 2011 09:20:32 przy kursie: 3,07 zł
mdd napisał(a):
[quote=matmat]

bo chyba serio nie myslisz, ze jakis niezalezny inwestor wpakuje sie teraz w akcje po 10pln, ktore moze sciagnac z rynku po 3zl i to jeszcze przed rozwodnieniem, co? :)

jak tego typu logika do Ciebie nie dociera, to popatrz w przeszlosc, nie jedna emisja byla juz puszczana w rynek ponizej ceny emisyjnej, Rysiu i jego podmioty na tym nie straca, tutaj traca tylko drobni inwestorzy, kasa z kazdej emisji wpada do rysia.

kwota 10pln tutaj nic nie oznacza dla posiadaczy akcji, jest to tylko wartosc nominalna zapisana w statucie spolki i wcale nie oznacza, ze cena rzeczywista akcji bedzie kiedykolwiek do niej dazyc.

Widzę dalej nie bardzo rozumiesz o co chodzi w tej grze. Oczywiście że inwestor jest "zależny" (bo kto o zdrowych zmysłach kupi cos warte 3 zł za 10 zł) o to właśnie chodzi, inwestor wykłada kasę, którą odzyskuje gdy papier podskoczy ponad 10 zł (sprzedaje z zyskiem zależnie na ile wyciągną). Czyli finansują leszcze, którzy nie zdążą wyjść, lub wejdą na górce, a jak pokazuje historia takich nie brakuje. Przecież taki schemat powtórzył się już kilka krotnie po objęciu akcji po 10 zł. Oczywiście za każdym razem ryzyko rosnie. Zresztą po ostatnim zachowaniu petrola widać, że jest coraz mniej naiwnych.
Edytowany: 1 października 2011 09:21

matmat
0
Wysłane: 1 października 2011 09:31:31 przy kursie: 3,07 zł
asaliah napisał(a):
Na WZA spotkałem jegomościa, drobnego akcjonariusza z pakietam 82110 akcji, część z nich po 12,50. Nie wiem ilu drobnych jest z takimi pakietami którzy się nie ujawnili, nie mniej szczerze mu współczułem.

A mi tam go nie żal, bo po cenie widać, że kupił na podbitce z początku roku na samej górce (bo jak miał wcześniej za taką cenę to mogł sprzedać), czyli zgubiła go głupota i chciwość. Nie rozumiem jak można wpakować taką kasę w taki papier po takiej cenie. Ale zapewne spotkamy jeszcze wielu takich akcjonariuszy.

xyon
19
Wpisów: 86
Wysłane: 1 października 2011 10:25:27 przy kursie: 3,07 zł
Mnie dziwi jedno, wszyscy sa zgodni ze Petrol to trup, przekret szyty grubymi nicmi, wszystko jak na talezu. Wszystko takie oczywiste i odczytane. Jakbyscie mieli odznake to juz byscie zamkneli Ryska.
Jakos wierzyc mi sie w to nie chce.
Czuje w wiekszosci wypowiedzi sporo emocji, tak jakby osoby wypowiadajace sie stracily niemaly grosz na tej spolce i teraz jechaly po niej jak po szmacie. Nie chce tutaj bronic petrola, bo nie w tym rzecz. Chodzi mi tylko o to mega mocne nastawienie na NIE do tej spolki. To czy w kazachstanie jest ropa czy nie, to oni wiedza, nie my, a mimo to z wielu wypowiedzi wynika ze niektorzy dali by sobie reke uciac ze tam jest plynne g*wno, jakiesz szambo, a nie zloze ropy.

Nawet jak bedzie info ze wydobywaja rope, to niektorzy napisza ze kradna od BP albo Lukoil.
Edytowany: 1 października 2011 10:26

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 1 października 2011 10:36:22 przy kursie: 3,07 zł
xyon

bo firma w sposób skandalicznie rekordowy nie szanuje swoich akcjonariuszy! Firma doprowadziła do sytuacji w której inwestorzy stracili na akcjach 90-parę procent, kompletnie zresztą olewa akcjonariuszy emisjami bez PP, i cały czas opowiada że to już już. Widziałeś na stronie Petrola film w którym Krauze osobiście obiecuje przemysłowe wydobycie i KIEDY to obiecuje?

więc wszyscy jadą po nich jak po burej suce bo zasługuje na to jak mało kto.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 października 2011 10:39

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 1 października 2011 11:08:20 przy kursie: 3,07 zł
Xyon, tylko nie pisz farmazonów, że większość na giełdzie się myli, a Petrol to niedoceniana perełka. Krazue liczył, że się wstrzeli w odwiert i zarobi, ale to było pudło. Patrz na Kulczyka i ile on wykonał odwiertów, a jeszcze niczego konkretnego nie znaleźli.

Jeśli zamierzasz wtopić w tej spółce 2-5k albo więcej to polecam odrobić lekcję domową i przewalić od dechy do dechy ten wątek oraz wątek KOV. Na pewno nie pożałujesz. Zauważysz, że od czasu do czasu wpada na wątek ktoś, kto widzi w petrolu szansę na zyski. Forumowicze się zmieniają, tylko sam Petrol od lat niezmienny, cały czas ostro w dół Angel

Po Twojej wypowiedzi wnioskuję, że brak Tobie niezbędnego doświadczenia i obycia z giełdą, radzę więc trzymaj się od tej spółki z daleka. Jak ja zaczynałem z giełdą Petrol chodził po 60zł, a wcześniej przecież był notowany trzycyfrowo. Poczuj tą skalę przeceny. Słuchaj Irfego, Mathu, Scarrego i kilku innych doświadczonych kolegów z forum, którzy wypowiadają się o spółce negatywnie, bo mają rację! Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

matmat
0
Wysłane: 1 października 2011 11:38:05 przy kursie: 3,07 zł
Niestety dotyczy to nie tylko Petrola, wystarczy prześledziś "karierę" np. Midasa, EFH, Pronox, Drewex, Elkop, Fon, Gastel itd. itp., nie mówiąc juz o wielu spólka z NC. I nie chodzi tylko o to, że straty na nich sięgaja nawet 90%, ale przede wszystkim to, że akcjonarusze sa tylko dawcą gotówki. To, że na petrolu obroty sa zdecydowanie większe wynika już tylko z gorączki czarnego złota.
Edytowany: 1 października 2011 11:40

macgregor
0
Wpisów: 163
Wysłane: 1 października 2011 11:44:26 przy kursie: 3,07 zł
matmat napisał(a):
Widze tutaj zupełnie niezrozumienie, tego papierka. Jeżeli robią podwyższenie kapiatłu zakładowego do 400 mln, wydając 40 mln akcji po 10 zł. To akcje muszą osiągnąc poziom ponad 10 zł (tym bardziej, że mają do rozliczenia jeszcze akcje obejmowane po 10 zł przy niższej cenie giełdowej). Możemy pisać, uważac że to śmieć , że wyciaganie kasy itd., ale rzeczywistość jest jaka jest.

Rzeczywistość jest najprawdopodobiej taka jak napisał mdd w wariancie 2: Prokom ma pożyczki dla petrola za wydmuchane aktywa typu Suliran.
Przecież ostatnia emisja kilkudziesięciu milionów akcji obejmowanych rzekomo po 10zł miała na celu min spłatę zobowiązań a jakoś zadłużenie nie zmalało o te kilkaset milionów.
Nie wiem przypadkiem czy to zadłużenie wobec Prokomu nie jest spłacane wg zasady jak za 2 transzę zakupu Swiss Petroleum:
"Transza druga w wysokości 15 mln USD będzie płatna w akcjach Petrolinvest obejmowanych przez Sprzedającego po cenie równej wartości nominalnej 10 PLN za akcję z prawem sprzedaży tych akcji po 1 roku od podpisania Umowy Inwestycyjnej. W przypadku spadku wartości rynkowej (obliczanej jako średnia wartość kursu zamknięcia akcji Petrolinvest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. w ciągu 10 dni sesyjnych przed dniem emisji Warrantów (jak zdefiniowano poniżej) na rzecz Sprzedającego) (dalej "Wartość Rynkowa") akcji Petrolinvest objętych przez Sprzedającego poniżej 15 mln USD Sprzedający będzie uprawniony do objęcia dodatkowej liczby akcji Petrolinvest, tak aby ich łączna Wartość Rynkowa wynosiła 15 mln USD."
Czyli za przykładowe 30 mln zł długu Prokom objął nie 3 mln ale 10 mln akcji przy cenie rynkowej 3 zł/akcję, czyli odwracając, za 3 mln objętych akcji dług nie zmalał o 30 mln ale o 9 mln zł.

zaq11
0
Wpisów: 12
Wysłane: 1 października 2011 12:04:32 przy kursie: 3,07 zł
Zgadzam się z przedmówcami, że długofalowo Petrol zmierza w kierunku wartości poniżej 1zł, ale co mnie obchodzi co będzie za rok? Ważne że teraz można zarobić i to jest istotą zarabiania na giełdzie. Jesli Rysio kupił akcje za 3,5zł to nie po to żeby pocieszyć akcjonariuszy że "ja też mam", ani nie po to żeby zarobić jak na lokacie bankowej 5% tylko żeby podbić kurs co najmniej do ponad 5zł. Jest więc szansa na zarobek i ja kupiłem za 3zł/akcję. Jeśli WIG będzie leciał w październiku na pysk to żadne info Rysia nie będzie w stanie wybić kursu do góry, ale takie ryzyko dotyczy każdej spółki. JSW spadł o 40% w ciągu ostatnich 3 miesięcy a CDRED o ponad połowę.
Gram na Petrolu od pół roku i zarobiłem netto 20% tego co na początku zainwestowałem. W kasynie u Rysia spokojnie da się zarobić tylko trzeba kupować w dołkach przed info a nie gdy pociąg już odjedzie.

macgregor
0
Wysłane: 1 października 2011 12:13:44 przy kursie: 3,07 zł
Widzę, że kolega zaq11 ma informacje, kiedy takie info sią pojawią. To może raczysz nas powiadomić przed pojawieniem się takich inf. Bo jeśli takich informacji nie ma, to kurs jednak leci ciągle w stronę południa.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 1 października 2011 12:25:09 przy kursie: 3,07 zł
@zaq11
jaaasne, i akurat kupujesz zawsze przed info. takie cudaki to tylko na parkiecie wave

I proszę Cie, już serio - nie porównuj powaznych firm, produkujących lub wydobywających towary na duże pieniądze do firmy od obietnic, największego zawodu polskiej giełdy.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 października 2011 12:26

matmat
0
Wysłane: 1 października 2011 12:36:19 przy kursie: 3,07 zł
macgregor napisał(a):
[quote=matmat]

Rzeczywistość jest najprawdopodobiej taka jak napisał mdd w wariancie 2: Prokom ma pożyczki dla petrola za wydmuchane aktywa typu Suliran.

Zapominasz tylko, że petrol cały czas coś przy odwietach i innych jego pomysłach robi, czyli potrzebuje żywą gotówkę i to dużą gotówkę. Wariat drugi był by dobry gdyby nie była by potrzebna gotówka na działalność, a tylko dla Ryszarda. Nie róbmy znowu z otoczenia petrola bandy kretynów, tam zaangazowanych jest sporo ludzu, oni po prostu cały czas wierzą w to, że ropa na dnie tej długiej rury jest. Każda spólka działa według okreslonych prawem zasad, nie da się wygenerować kasy bez jej wpłacenia, czyli do Prokomu ktoś musi wpłać po 10 zł za akcje i tyle ( to nie Prokom obejmował akcje, tylko podmiot wskazany przez Prokom wcześniej wpłacający kasę - poczytaj raporty), a odzyskać kasę można tylko poprzez sprzedaż akcji. Wpłacam 10 zł, sprzedaje po 3 zł, nie ma w tym logiki.

macgregor
0
Wysłane: 1 października 2011 12:51:19 przy kursie: 3,07 zł
Postawiłbym akcent na "innych jego pomysłach robi". A robi komunikaty dotyczące odwiertu, że to tuż tuż, że już czuć ropę, najlepiej opisuje to irfy. A 400 mln zł z ostatniej emisji poszło w ... i już drukuje się kolejna emisja 40 mln akcji. A zadłużenie jak było tak jest, ropy jak nie było tak nie ma (przecież głównym celem było poszukiwanie ropy). A wszelkie wynalazki jak ropa z szamba, elektrownie wiatrowe, łupki, to tylko zasłona dymna.

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 1 października 2011 12:53:33 przy kursie: 3,07 zł
matmat napisał(a):

Zapominasz tylko, że petrol cały czas coś przy odwietach i innych jego pomysłach robi, czyli potrzebuje żywą gotówkę i to dużą gotówkę. Wariat drugi był by dobry gdyby nie była by potrzebna gotówka na działalność, a tylko dla Ryszarda.

to ja spytam tak: skad Petrol wezmie ponad 350mln PLN na splate krotkoterminowego (tylko krotkoterminowego) zadluzenia, jesli ta emisja 400mln mialaby isc nie na jego splate ale na odwierty. Potrafisz mi na to pytanie logicznie odpowiedziec?

a jesli ta emisja pojdzie na splate tego zadluzenia, to nie ma juz dalszych przeciwskazan do tego, aby te akcje splynely w rynek po cenie nizszej od ceny objeciaj.

no i jeszcze, jesli Prokom i podmioty wskazane przez niego (powiazani z Prokom) pozyczaja kase Petrolowi, to tak jakby Rysiu pozyczal Rysiowi, nie prawda?

Teraz Rysiu winny jest Rysiowi 350 baniek, za cos co pewnie kosztowalo Rysia tych baniek 100 a dlugi Rysia wobec Rysia splaca akcjonariusze,

czyz to nie genialne?

co do KNF i dzialania zgodnie z prawem, to juz nie raz Rysiu mial sprawy o dzialanie na niekorzysc swoich spolek, ale to madry facet i zapewne pracuje dla niego armia prawnikow, fachowcow i wplywowych ludzi, nigdy chyba nie przedstawiono mu koncowych zarzutow.

a tu zapraszam jeszcze do krotkiej lektury, praktyka bardzo czesta na rynkach OTC i pinksheetach w niektorych stanach USA, dostrzegasz jakies podobienstwa? :

en.wikipedia.org/wiki/Pump_and...
Edytowany: 1 października 2011 12:58

mdd
mdd
0
Wysłane: 1 października 2011 13:06:53 przy kursie: 3,07 zł
matmat napisał(a):
Nie róbmy znowu z otoczenia petrola bandy kretynów, tam zaangazowanych jest sporo ludzu, oni po prostu cały czas wierzą w to, że ropa na dnie tej długiej rury jest.

alez pelen szacun dla otoczenia Petrola, to nie banda kretynow, ale jak pisalem wyzej, pewnie jedni z najlepszych prawnikow, fachowcy, wplywowi ludzie.

a czy jest ropa? a no moze i jest, tyle ze to poki co tylko zasoby perspektywiczne.

pytanie jest, ile czasu i kasy bedzie potrzeba do ewentualnego rozpoczecia odwiertow, jesli to sie przeciagnie, to prawdopodobnie zobaczymy kolejna emisje akcji i kolejna, a Twoj kawalek ciasta bedzie malal i malal.

Kupiles, akcje pojda w gore, sprzedasz zarobisz - szacun,
Kupiles po 3, akcje poleca, sprzedasz po 2.70, troche stracisz - szacun

Kupiles po 3, zaczna spadac, a Ty bedziesz trzymal karmiac sie nadziejami - frajer.

matmat
0
Wysłane: 1 października 2011 13:12:47 przy kursie: 3,07 zł
Wszystko to prawda, poz tym, że te 400 mln musi do spólki wpłynąć w formie żywej gotówki. A jak to ma wyglądać ? Przecież nikt tej kasy nie da bo wie, że wtopi, poza tym po co ma dawać 10 zł, jak może kupić po 3 zł. Powstał więc pewien algorytm postepowania. Spólka powiązana wykłada kasę po 10 zł, następnie kurs rośnie do kowty 10 zł i wyżej, spólka powiązana sprzedaje akcje. Spólka powiązana nie straciła kasy, do petrolu wpłyneło 400 mln jak zwykle od akcjonariuszy. Tylko o to mi chodzi. Na podstawie tego można domniemywać, że do czasu realizacji podwyższenia kapitału kurs powinien urosnąć do 10 zł inaczej nic z tego nie wyjdzie. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko bankructwa petrola, istnieje też nadzieja, że ropa na dnie rury jest a to napędza akcjonariuszy.

matmat
0
Wysłane: 1 października 2011 13:23:23 przy kursie: 3,07 zł
mdd napisał(a):
[quote=matmat]

a tu zapraszam jeszcze do krotkiej lektury, praktyka bardzo czesta na rynkach OTC i pinksheetach w niektorych stanach USA, dostrzegasz jakies podobienstwa? :

en.wikipedia.org/wiki/Pump_and...

Przecież ja własnie o tym piszę. Na petrolu jest ten mechanizm i można go aktualnie wykorzystać (na własne nie przymuszone ryzyko), dostrzegając pewne uwarunkowania wynikające z ceny nominalnej akcji 10 zł. Ryzyko jest, ale przecież to giełda, a więc i spekuła, kto nie chce sa mniej ryzkowne papiery, fundusze, później lokaty, skarpeta, albo wydajemy całą gotówke i nie mamy problemu.

mdd
mdd
0
Wysłane: 1 października 2011 13:24:22 przy kursie: 3,07 zł
Cytat:

Wszystko to prawda, poz tym, że te 400 mln musi do spólki wpłynąć w formie żywej gotówki.

niech Ci bedzie, wylozy 'ktos' 400mln z czego prawie tyle samo zaraz dostanie spowrotem w ramach splaty zadluzenia

Cytat:

A jak to ma wyglądać ? Przecież nikt tej kasy nie da bo wie, że wtopi, poza tym po co ma dawać 10 zł, jak może kupić po 3 zł.

kwintesencja mysli hello1

ale nie zapeszam, moze akurat ta emisja bedzie ta 'ostatecznie ostatnia', wyzeruje sie zadluzenie, wejdzie Total, akcje pojda w gore i akcjonariusze beda zyc dlugo i szczesliwie popijajac kolorowe drinki na Szeszelach thumbright

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

136 137 138 139 140

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,092 sek.

fbilhcep
gojmrpwg
hxujksrn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mikpcgwi
qmlcsxao
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat