PARTNER SERWISU
bbitaqqj
314 315 316 317 318

Kiedy szczyt hossy?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 12 października 2011 16:58:18
PMI dla usług w UE

kliknij, aby powiększyć

PMI dla przemysłu w UE

kliknij, aby powiększyć

Czekasz na dane o spadku PKB? No to czekaj, poprzednio byli tacy co czekali i dostali je na początku 2009.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 12 października 2011 16:59

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 12 października 2011 17:20:51
Wiesz co? czekac nie czekam, bo gram. Gram,bo mozna zarobic, czytajac to co piszecie mozna zauwazyc gdzie jest "tlum" a gdzie mniejszosc a nie lubie isc za tlumem.

www.fleetstreetinvest.co.uk/ec...

jesli patrzysz na PMI- to patrz na to co sie dzialo w 2009-jak przebiegal kryzys,popatrz na spready na pozyczkach,overnightach, TED spread etc- porownaj do 2008-2009.

Nie mowie,ze nie bedzie strzalu w dol-ale strzalu na podstawie"info od politykow " a nie danych ,twardych danych. A strzal od politkow jest mozliwy,ale czy rzadzacy oddadza bez walki stanowiska? Merkel myslisz,ze walczyc nie bedzie,Sarkozy? Sarkoziemu juz jeden kandydat mocny odpadl w aferze seksualnej,ktora byla szyta grubymi nicmi. Wejdz na moja wypowiedz jak chce CI sie szukac po aresztowaniu i zobacz co napisalem....

Pozdrawiam)

mathu
0
Wysłane: 12 października 2011 17:33:26
No to graj, ktoś broni? Ja też grałem na wzrosty od piątku do wczoraj. Akurat w tym momencie resztki tłumu rzucają się na akcje.

Czy w 2000 stało się coś strasznego?

kliknij, aby powiększyć

Realna recesja przyszła gdzieś rok później.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 12 października 2011 18:18:13
Nie wykluczam południa na dniach, jednak zbyt dużo graczy czeka na spadki.
Z drugiej strony trochę żal wywalać niektóre papiery przed wynikami.
Myślę że za oceanem spekula bała się grać przeciw rynkowi bo oczekiwane są raczej dobre wyniki.
(i odpuścili 1000pkt)
Albo czas albo pieniądz. ...
Edytowany: 12 października 2011 18:19

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 12 października 2011 18:50:15
Na jakiej zasadzie sądzisz, że zbyt dużo graczy czeka na spadki? To forum nie jest reprezentatywne Angel

Ciekawy materiał z Bloomberga, ale nie mogę podać bezpośredniego linka do klipu, więc może się w przyszłości zgubić.

http://www.businesscycle.com/home

(trzeba kliknąć WATCH)
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 12 października 2011 18:50

mdtrader
0
Wysłane: 12 października 2011 21:01:38
mathu napisał(a):
No to graj, ktoś broni? Ja też grałem na wzrosty od piątku do wczoraj. Akurat w tym momencie resztki tłumu rzucają się na akcje.

Czy w 2000 stało się coś strasznego?

kliknij, aby powiększyć

Realna recesja przyszła gdzieś rok później.

Ano jesli dobrze pamietam, to byla banka internetowe? pamietam tylko z ksiazek.

ycharts.com/indicators/purchas...

Mathu sa byczki i niedzwiedzie,wiec chyba dobrze ze jestesmy odmiennych pogladow na obecna sytuacje?
Mnie nie przekonuja PMI,choc warto na nie patrzec,bo jak mnie to uczyli na studiach "wyprzedzaja gospodarke"tak wyprzedzily,ze gieldy potracily swoje,tylko szczyty byly koncem kwietnia-mamy polowe pazdziernika a w tym czasie uwazam,ze media nakrecily mocno spadki,bo o ile spokojnych sesji bylo tez sporo,ale duzo bylo spadkow i wzrostow na puste plotki.Patrze na to przez palce,bo nie ufam tym badania,tak samo jak agencja raitingowym,ktore wystawialy AAA papiera smieciowym do ostatniego dnia,co nie wiedzialy ze sa smieciowe? A wierzysz odczyta inflacji w Chinach?wzrostowi PKB czy sprzedazy? Jestesmy pionkami i jesli zgodze sie ze techniczna jest bardzo przydatna-to jesli patrzysz w perspektywie kilku miesiecy w czasach kiedy my zyjemy,to powinnismy wyjsc poza "box" jesli chcesz cos zrozumiec.

Nie zaprzeczam-ze w kazdej chwili po jednym czy dwoch infach mozemy zanurkowac,jak dla mnie to mozemy nawet uderzyc w dno,ktore bedzie nizej,a sposob?Wystarczy w mediach rozsiac plotke,ze jeden czy drugi wiekszy bank moze stracic plynnosc i inwestorzy beda mieli problem z otrzymaniem spowrotem swoich depozytow. Z pewnoscia wywolaloby to panikie i w konsekwencji wielkie zawirowania,bo czym innym byl Wielki Kryzys? W bankach jak jest tworzony pieniadz? ile jesc depozytow w stosunku do kredytow? jaki lewar? Wszystko jest tworzone z DLUGU!

Ja jak juz dzisiaj wspomnialem zredukowalem porfel akcji o spory procent,bo czekam co przysienie zamkniecie w USA i jutrzejszy poranek,bo za ladnie mi to wszystko wyglada ostatnio,choc patrzac na kurs eur/dol mozna pokusic sie o prognoze dojscia na WIGu w okolice 2450.

pozdr

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 12 października 2011 21:21:04
Niemiecka precyzja, hiszpański temperament

Seria wzrostowych świec na indeksie DAX pachnie hiszpańskim temperamentem. Czy jak przystało na naszych zachodnich sąsiadów, skończą oni z niemiecką precyzją na oporze składającym się z: 50% zniesienia fibo, poziomie historycznego szczytu oraz linii górnego ograniczenia kanału wzrostowego (symetrycznej względem dolnego wsparcia w tym kanale)?

kliknij, aby powiększyć

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 12 października 2011 21:25:57
v3nom napisał(a):
Na jakiej zasadzie sądzisz, że zbyt dużo graczy czeka na spadki? To forum nie jest reprezentatywne Angel

dokladnie 3some

Z kim bym nie rozmawial to kazdy mi mowi ze najgorsze juz mamy za soba i teraz rynek juz tylko bedzie szedl do gory bo Grecja juz byla odzwierciedlona itd... itp...
Malo tego ludzie pakuja sie bardziej ostro niz by sie moglo wydawac bo nie chca przespac poczatku hossy jak ostatnio Angel
Kazdy pewnie spotyka sie z innymi opiniami ale u mnie przewazaja wlasnie takie

mathu
0
Wysłane: 12 października 2011 21:44:17
Dobra sytuacja na rynkach może tym bardziej zachęcić do bardziej radykalnych ruchów w sprawie Grecji. Napompowali rynek plotkami bez znaczenia (rozszerzenie EFSF? to ma być przyczyna wzrostów? a jak tam Troika, podobno mieli wydać wyrok?) żeby stworzyć poduszkę, teraz mają już przestrzeń do wrzucania bardziej szokujących informacji.

Mój znajomy niedawno postanowił wejść na giełdę, na początek wypytywał mnie o granie na spadki, ale ostatecznie zaczął wchodzić w akcje :) Oczywiście bez żadnych stopów, bo lepiej przeczekać spadki (brał KGH przed spadkiem o 15 zł i przeczekał to, teraz jest zarobiony).

Jeszcze tylko trzeba nam Kuczyna, który w CNBC oficjalnie ogłosi powrót do hossy i możemy spadać.

mdtrader
0
Wysłane: 12 października 2011 21:50:13
Grecje mamy za soba? tak gospodarke grecka dawno mamy za soba,bo nikt nie patrzy za bardzo na ich dane-bo wie ze im bardzo ciezko bedzie wrocic na sciezke wzrostu i deficytu ponizej 3%PKB.

Zobacz wycene obligacji 2 letnich Grecji to zobaczysz na wykresie w ktorym miejscu rynek wycenil jej bankructwo.

Ja sie boje tego jak rozwiaza upadlosc Grecji,bo odpis wiaze sie z bankructwem-czy bedzie to odpis 30% czy 70% czy z EFSF pojdzie kasa na rekapitalizacje bankow czy zostawia jakos czesc na obligacje.

Czy wierze w glebsze reformy? Nie! O ile w malych gospodarkach jak Estonia,Litwa to tak,jak ostatnio mialo miejsce w Estonii no i np jak na pocztatku tego wieku w Niemczech tak,ale nie w krajach poludniowych gdzie ludzie maja calkiem inna kulture pracy,widzisz zeby Grek tyral 8 h w fabryce z przerwa 30 minutowa?

Jeszcze o ile polnocne czesci Wloch gdzie jest podobna kultura pracy jak w polnocnej Europie,ale poludniowe regiony od dziesiatek lat mialy inne tendencje.

Jak gospodarka europejska ma byc konkurencyjna,gdy wprowadza sie podatek Co2 i handlem jego emisja? przeciez w 2013 gwaltownie wzrosnie koszt energii-jestem o tym przekonany. Niemcy odchodza od energii nukrealnej ale nadal kupuja od Francji,ktora ta energie pozyskuje w ten sam sposob,jaki jest sens? w UK przenosza produkcje cementu do Pakistanu,by ograniczyc emisje CO2,ale malo osob mowi o tym ze w tym pakistanie sa duzo nizsze normy i znacznie bardziej zanieczyszczaja atmosfere ktore mamy jedna. Nie wspomne o tym,ile doplat idzie dla rolnikow,gdzie Azja inwestuje w nowe technologie.

Czego sie jeszcze boje? tego,czy aktualnie w USA rozgrywaja gre pod pubilke zwiazana z wojnami walutowymi z Azja czy rzeczywiscie beda narzucac cla by produkcja wrocila z USA?bo byloby niewatpliwie ciekawie.
Edytowany: 12 października 2011 21:51

mathu
0
Wysłane: 12 października 2011 21:55:06
A ja mam takie inne pytanie - czy bondy PIIGS nie były czasem sprzedawane w jakichś paczkach, jak przy kredytach hipotecznych? Goldmany przecież nie obudziły się z ręką w nocniku w sierpniu tego roku. Kto ma te bondy i jeszcze o tym nie wie???

Zobaczcie jaka dystrybucja w Stanach pod koniec sesji.
Edytowany: 12 października 2011 21:55

mdtrader
0
Wysłane: 12 października 2011 22:15:09
Paczki to dopiero beda wrzucac jak zlewaruja EFSF. Byly sprzedawane- ok 45% trafialo do rzadow,35% bankow i reszta fundusze etc.

Ocenia sie,ze ok 93mld maja banki w Europie- wiec to nie sa jakies astronomiczne kwoty. Pisalem o tym EFSF na jednym z blogow. A co to bedzie jesli FED oglosi QE3 plus zlewarowanie EFSF- bedzie troche nowych pieniazkow na rynku,co?

To info o clach nakladanych na Azje przez USA akurat tak sie zgrala,ze EUR/USA sie umocnil. 3 sierpnia napisalem,ze jak dla mnie bedzie QE 3 w tym roku,tylko musi opasc kurz po aferze z QE1 i QE2.

Pieknie zapowiada sie rajd Sw.Mikolaja-:)ale jeszcze wczesniej bedzie mocniejsza korektac.

Dystrybucja w USA-byla,oddali na koniec, po poludniu puscilem bo wolalem nie zyskac tych kilku procent na akcjach jak stracic wiecej,dlatego uznalem ze czas troche zredukowac.

Edytowany: 12 października 2011 22:16

mathu
0
Wysłane: 12 października 2011 22:19:20
Ocenia się, że mają banki, bo to banki kupowały - ale co się z tym potem stało? Ile zostało wypchnięte przez dealerów? Ile funduszy inwestycyjnych i emerytalnych dało się ubrać w te obligacje?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 12 października 2011 22:22:17
a ja mam pytanie - jaki bank/jakie banki ubezpieczają transakcje na greckie papiery? Nie są to przypadkiem nasze koffane JP Morgan i Goldman Sachs? Bo w sumie ostateczne ryzyko ponosi nie ten kto kupuje ale ten kto ubezpiecza.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 12 października 2011 22:23

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 12 października 2011 22:26:57
www.stockwatch.pl/wiadomosci/a...

Cytat:
Na rynku cały czas żywo komentowany jest nowy plan rozwiązania kryzysu zadłużenia w strefie euro. Zakłada on zwiększenie potencjału Europejskiego Funduszu Stabilności Finansowej (EFSF), znaczące dokapitalizowanie europejskich banków oraz kontrolowane bankructwo Grecji, poprzez redukcję jej długów o połowę. Na wszelkie doniesienia bardzo nerwowo reaguje amerykańska giełda, a Timothy Geithner naciska na europejskich liderów. Dlaczego Amerykanie nagle zajmują się problemami w Europie, jeżeli mają ich wystarczająco dużo u siebie? Odpowiedź jest prosta: grożą im znaczne straty, bo amerykańskie banki są mocno zaangażowane w grecki dług.

Liderzy światowych finansów nie mogą się dogadać co to tego, kto weźmie na siebie straty wynikające z darowania części wielomiliardowych długów Grecji. Powszechnie sądzi się, że w greckie długi mocno zaangażowane są europejskie banki na czele z francuskimi i niemieckimi. Znaczącą ekspozycję na grecki dług mają chociażby CommerzBank, BNP Paribas i Societe Generale. Ale jak się okazuje, głównym ubezpieczycielem greckich pożyczek – mowa o swapach kredytowych na długi państwowe – są banki amerykańskie. W mediach pojawiają się nawet sugestie, że w wypadku niewypłacalności Grecji amerykańskie banki będą odpowiedzialne za zwrot niemieckim, francuskim i innym pożyczkodawcom ponad 40 mld USD.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 12 października 2011 22:28:10
@Zielony
Cytat:
le jak się okazuje, głównym ubezpieczycielem greckich pożyczek – mowa o swapach kredytowych na długi państwowe – są banki amerykańskie. W mediach pojawiają się nawet sugestie, że w wypadku niewypłacalności Grecji amerykańskie banki będą odpowiedzialne za zwrot niemieckim, francuskim i innym pożyczkodawcom ponad 40 mld USD.

a dzięki - tak coś czułem ;).... czyli de facto granie na bankructwo Grecji to jest gra przeciwko Goldman Sachs!
Cięzka sprawa, oj ciężka. Jest zasada że świat się może walić ale GS zawsze zarabia. Jak z tego wyjdzie to nie mam pojęcia.

No i dziwić się że potem Rastani mówi w BBC że to GS rządzi światem - GS nie chce upadku Grecji - proszę - cała klasa polityczna Europy walczy jak lwy o nią.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 12 października 2011 22:31

mathu
0
Wysłane: 12 października 2011 22:37:09
Cała klasa polityczna walczy jak lwy, bo większa ruchawka w UE oznacza jej koniec. Koniec klanu Sarkozych, Merkelowych, Berlusconich, Chiraców, Schroderów, którzy trzymają władzę od kilkudziesięciu lat. Na fali buntu przyjdą zupełnie nowi politycy i raczej nie będzie wesoło, bo będą to radykałowie. Moim zdaniem nie później niż w 2012 czeka nas powtórka z 1968. Będzie masowa eksplozja niezadowolenia społecznego wśród młodych, jeszcze gorzej będzie, jeśli do protestów przyłączą się muzułmanie.
Edytowany: 12 października 2011 22:39

mdtrader
0
Wysłane: 12 października 2011 22:41:50
www.reuters.com/article/2011/1...
Cytat:
Goldman Sachs Group Inc (GS.N) will likely record a loss in the third quarter, only the second quarterly loss in the Wall Street titan's history

Nikt nowy nie przyjdzie,a jak przyjdzie to do bocznego koryta a jesli bedzie mocno parl na szybe,to skonczy jak Dominic S.K z afera rozporkowa.

Do 2 lat dojdzie do tego,ze powstanie rzad europejski,do tego to wszystko darzy,by panstwa byly kontrolowane jak duze korporacje transnarodowe-jeden rzad,jedna kasa.

A co do Grecji-to 93mld czytalem w ostatnich szacunkach i amerykanskie banki akurat tam malo sa umoczome a szczegolnie Goldman,ktory wprowadzal Grecje na "salony".

A co powiesz Mathu i Scarry na wyceny kontraktow FRA na nowojorskiej? bo w cenach chyba jest podniesienie stop procentowych do ok 1% a niby mialy byc nisko do 2013?czyzby juz ktos wycenial QE3 i inflacje? A tam jest bardzo duzy obrot,wiec to nie pomylka ani nikt tego nie ciagnie sobie do gory o tak.

Edytowany: 12 października 2011 22:49

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 12 października 2011 22:41:57
Toz przeciez GS pomagał Grecji w kreatywnej ksiegowości, zakładam że jeszcze wyciagną asa z rękawa bo jakos nie wierzę żeby łatwo sie poddali.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

mathu
0
Wysłane: 12 października 2011 22:50:35
Czy FRA nie dotyczą rynku międzybankowego? Może wyceniany jest po prostu spadek zaufania w pożyczaniu sobie pieniędzy?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

314 315 316 317 318

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,479 sek.

tsxiieex
fsxbhvlf
zaorieto
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zknruvgu
juvqhoye
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat