PARTNER SERWISU
xzjukbcf
1 2 3

Legalizacja marihuany

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 23 października 2011 22:54:10
To chce udowodnić, że jak masz herę którą możesz od tak sobie w aptece kupić to więcej osób Ci statystycznie spróbuje w tym dzieci które wręcz lubią eksperymentować same z siebie lub pod namową swoich kolegów. Teraz jest tak że herę owszem można i dostać i kto chce to i ją zdobędzie ale uważam że jest to trudniejsze niż pójście do apteki. A poza tym w tej sytuacji jaka jest obecnie to bardzo prawdopodobne że będą namowy na marychę,hasz lub choćby amfę a hera to będzie ostatni etap wtajemniczenia. A apteka z herą obchodzi te wszystkie eksperymenty i od razu wtajemnicza na najwyższy poziom. Szkoda by było dzieciaka który paląc zioło tylko na tym by poprzestał i nic by się nie stało. Bo ten dzieciak od razu wchodząc w herę odpłynie.

Edukacja ok. Powinno się jej poświęcić dużo uwagi. Ale nie zawsze ona zadziała. A zwłaszcza w sytuacjach w których jest impreza i pada hasło "dajemy czadu".
Edytowany: 23 października 2011 22:59

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 23 października 2011 23:05:14
szczerze, ciezko mi wyobrazic sobie taka sytuacje w praktyce. osobiscie nie znam takiego przypadku, ani nawet o takim nie slyszalem.
to samo mozna powiedziec o wypiciu, by zaimponowac, pol litra z gwinta - o uzalenieniu nie ma mowy, natomiast istnieje szansa na zejscie (taki przypadek znam). a alkohol nie jest na recepte i mysle, ze latwiej dac sie podpuscic na taka akcje, niz na klucie sie po pijaku po zylach.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

DarthUnreal
0
Wysłane: 23 października 2011 23:10:34
No widzisz a ja znam. Zaczęło się od wódy i marychy a skończyło na herce i potem takiego trudno było odratować bo mu się stłumił ośrodek oddechowy.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 23 października 2011 23:12:52
Na zakonczenie moich wywodow powiem ze jestem za legalizacja marihuany, ale nie reszty, jak juz mowilem nie ze wzgledu na uzaleznienia bo lekarzem nie jestem, ale ze wzgledu na dzialanie reszty narkotykow!!

O ile marihuana "powiedzmy" dziala rozluzniajaco :) o tyle znakomita wiekszosc dziala halucynogennie, co moze prowadzic do agresji. Rowniez patrzac na zwykle mozliwe skutki uboczne po zazyciu marihuany do zawalu "raczej" dojsc nie powino, natomiast przy wiekszosci jest bardzo prawdopodobne:(

Oczywiscie jest tez inny problem o ktorym nikt z normalnych ludzi nie wie bo skad ?
Np kiedys takiego kwasa sie bralo pol max 1 szt tak samo z LSD a dzisiaj ??
3-4 lata temu rozmawialem ze znajomymi na ten temat i okazalo sie ze biora po 5 i wiecej szt naraz Eh? kiedys za moich czasow zazycie takiej ilosci zapewnialo smierc!!!

Wiec co za gowno w dzisiejszych czasach malota sprzedaja nie wiem Sick

Niestety ale temat narkotykow jest bardzo ciezkim tematem, ja zawsze bylem zdania ze co nas nie zabije to nas wzmocni dzisiaj z racji wieku troche inaczej mysle.

Jakis czas przebywalem w holandi i mimo ze tam jest marihuana dozwolona to poza miejscami pubami do tego wytyczonymi na ulicy nie bylo kompletnie widac ze ktos jest "nacpany-ujarany" natomiast jezeli mam kiedys czas wyjsc np w sobote do miasta na zakupy to u nas wiedze czesto mlodziez ujarana na ulicach co jest dla mnie bardzo latwo rozpoznawalne Think
Co jest przyczyna? Najprawdopodobniej u nas musza sie chowac i pala gdzies po katach idac do domu jak juz zejdzie wszystko, a w holandi siedza sobie w lokalu a jak juz im sie znudzi najzwyczajniej w swiecie ida do domu i sie nigdzie nie musza ukrywac.

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 23 października 2011 23:21:23
wiekszośc eksperymentów to by sie kończyła z głowa w kiblu blackeye

kolejny po karze smierci ciężki temat(została jeszcze prostytucja,aborcja i eutanazja)blackeye

Z jednej strony nie jestem na pewno kimś kto by walczył z używkami i ich komuś zabraniał (pod warunkiem że wszystko ma ręce i nogi) a z drugiej jakoś nie widzę też potrzeby podsuwania ich każdemu pod nos bez względu na kaliber czy to MJ czy heroina

znam ludzi co by spalili wszystko co by mialo ich porobić i jakoś nie budzi we mnie to żadnych emocji natomiast gdyby mój sąsiad (dobrze poukładany człowiek) postanowił zarzucić kwasa bo zaciekawiła by go ulotka kiedy stał w aptece w kolejce po prostamol to bałbym się wyjść z psem blackeye

w sumie już nie wiem czy jestem na tak czy na nieblackeye

na pewno patologiczna jest sytuacja w której ludzie złapani z paroma gramami suszu są traktowani jak gwałciciele czy chuligani
Edytowany: 23 października 2011 23:32

Jordan
5
Wpisów: 166
Wysłane: 24 października 2011 10:33:09
Mieliśmy gadać o trawce a nie o heroinie:) Taurus zgadzam się z Tobą, z jednym zastrzeżeniem
kwas to właśnie LSD, zresztą polecam każdemu ustabilizowanemu psychicznie chociaż raz w życiu, daje niesamowity wgląd w głąb własnego umysłu he. A czy chroniczne palenie powoduje długotrwały szkody? Badania w Stanach jedynie potwierdzają zaburzenia pamięci krótkotrwałej i efekt amotywacyjny które ustępują po odstawieniu. Zresztą ja palę już 10lat bez dłuższych odstępów a przy okazji wszystkie egzaminy zdawałem lajtem od testów gimnazjalnych przez maturę po egzamin z Logiki czy Filozofii Współczesnej. Choć fakt, że niektórzy jak stali pod klatką 8lat temu tak robią to po dziś.
A co do legalizacji marihuany to nawet sam Śp. Marek Kotański stanowczo opowiadał się za. Dziś nawet większość policjantów, sędziów i prokuratorów przyznaje że obecny artykuł 62 jest bez sensu.
A co legalizacji innych? Ja bym chciał żeby wszystkie syntetyczne dragi zniknęły na zawsze bo są naprawdę szkodliwe. Trudno jednak z tym walczyć, choć np. Portugalczycy meli z tym wielki problem w latach 90 i niezależna komisja orzekła że najlepszych wyjściem będzie kompletna dekryminalizacja co spowodowało znaczny spadek spożycia twardych narkotyków. Inny case study - Amsterdam jeszcze 3lata temu na każdym zaułku zaczepiał cię murzyn kss kss coke. Jednak jakiś turysta się zatruł więc policja zawinęła całą ulicę i pozamykała wszystkich z trefnym towarem, dziś jest tych murzynów 10% tamtej ilości ale za to mają "certyfikat" czystości potwierdzony przez rząd he. A co do aptek w Polsce to przecież tam można dostać pochodne amfetaminy bez recepty więc może pomysł Siekoo nie jest tak absurdalny.
Na koniec użyję słów pewnego gubernatora z New Mexico "Legalization means we educate, regulate, tax and control the estimated four houndred billion dolar a year drug industry"

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 24 października 2011 10:54:33
Jordan oczywiscie LSD to kwas mowiac LSD mialem na mysli extasy pare lat nieprzebywania i niezazywania w towazystwie i zapomina sie nazw Angel ale to moze dobitnie sugerowac ze niekoniecznie narkotyki uzalezniaja skoro nawet nazy nie pamietam :)

Ale moze ja jestem z innej planety wiec juz wiecej nie bede komentowal swoje zdanie powiedzialem, marihuana tak dla reszty stanowcze NIE

compaq100
0
Wpisów: 610
Wysłane: 24 października 2011 19:41:34
Oddałem głos na nie.Tak mi podopowiada sumienie i wyczucie.Nie będę próbował uzasadnić gdyż jednoznacznej opini i wiedzy w tym temacie nie posiadam!
Edytowany: 24 października 2011 19:44

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 24 października 2011 20:05:24
będzie inicjatywa rpp w tej sprawie

link do całego artykułu

Cytat:
Projekt zakładający depenalizację posiadania marihuany na własny użytek zapowiedział w sobotę Ruch Palikota wraz z Inicjatywą Wolne Konopie. Według Ruchu będzie to pierwszy krok do zalegalizowania marihuany w Polsce.

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 24 października 2011 20:08:28
ja jestem za tym że co drugiemu nie szkodzi powinno być dozwolone, moja sprawa czy pale trawę, wącham klej czy chleje gorzołe
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

siekoo
0
Wysłane: 24 października 2011 20:25:38
DarthUnreal napisał(a):
No widzisz a ja znam. Zaczęło się od wódy i marychy a skończyło na herce i potem takiego trudno było odratować bo mu się stłumił ośrodek oddechowy.

a winny narkotyk, alkohol, czy glupota?

DarthUnreal
0
Wysłane: 24 października 2011 20:54:35
Wszystko.

Pod dyskusję można tu podciągnąć wielokrotnie wspominany biznes z dopalaczami.Legalny i chyba w nielegalny sposób zamknięty (aczkolwiek dokładnie szczegółów prawnych tego zamknięcia nie znam). Co ciekawe przy nieograniczonym dostępie do tych środków nagle zaczęła gwałtownie rosnąć liczba hospitalizacji, która jest ściśle skorelowana z ogólnym spożyciem. Liczba ta zaczęła gwałtownie spadać po Tuskowej gilotynie tego biznesu wracając do stanu początkowego mimo, że wszyscy wiemy, że biznes nadal się kręci przez internet i inne sposoby. Dalej jestem sceptyczny co do innych środków niż marycha i hasz. A argumenty uważam za nietrafione. Myślę że nawet nie ma co rozważać czy byłby z hery w aptece krótko czy też długofalowy jakikolwiek zysk ekonomiczny czy też cokolwiek pożytecznego.

fruity
0
Wpisów: 31
Wysłane: 24 października 2011 21:10:37
Oddałem głos na tak, bo drażni mnie to, że u nas kupuje się wyjątkowo drogo wyjątkowo kiepskie jakościowo palenie, a w gratisie można trafić do więzienia za to że ma się ochotę zapalić w domu do filmu - jakby nie było kogo zamykać angry3

Zdecydowanie model holenderski bardziej mi odpowiada, ale pewnie jeszcze dłuuuugo zanim stanowiący prawo zauważą plusy tego rozwiązania...

siekoo
0
Wysłane: 24 października 2011 21:48:27
DarthUnreal - alez akcja z dopalaczami pokazuje wlasnie, jak sie konczy moijanie prawa w prawie. facet sprzedawal produkty kolekcjonerskie nie przeznaczone do spozywania Shhh gdyby normalne narkotyki byly dostepne w aptece, czyste, bez pylu ze swietlowek czy proszku do pieczenia, wyraznie opisane czym zazywanie ich grozi to kto by zazywal 'kolekcjonerskie' gowno, w ktorym nie wiadomo co jest i po ktorym mozna sie przekrecic? -> wypowiedz Jordana, jak ty wyglada w NL.

obecne prawo, zupelnie jak prohibicja alkoholowa za czasow Capone, przynosi krociowe zyski mafiom rownoczesnie generujac ogromne koszty podatnikom.

Jordan
5
Wpisów: 166
Wysłane: 26 października 2011 22:20:10
a jednak coś dzieje:) Oglądaliście wczoraj fakty? był całkiem przyjazny reportaż o depenalizacji
marihuany dzięki staraniom Ruchu Palikota. www.tvn24.pl/12690,1721910,0,1...

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 26 października 2011 22:53:12
w ankiecie zagłosowałem na "tak".

Po pierwsze i najważniejsze: To nie państwo a ja decyduję co robię z własnym życiem. Chcę to używam, nie chcę to nie używam.

Po drugie każdy owoc zakazany kusi... a więc jesli coś jest tabu to istnieje większa presja aby tego spróbować. To kontrargument dla tych którzy twierdzą że to własnie dostępność spowoduje masowe sięganie po narkotyki. Obecnie nie ma problemu żeby kupić dowolny towar a czy mimo tego masowo kupujecie? oczywiście że nie, bo najważniejsze jest to co mamy w głowach a nie w przepisach.

Po trzecie ten kto będzie chciał brać używki to i tak je będzie brał, niezależnie od tego czy będą dozwolone czy zakazane. Znacznie większym problemem przy okazji nałogu jest wzrost przestępczości wśród uzależnionych. Po prostu narkotyki są na tyle drogie że ludzi na to nie stać. Aby więc zdobyć pieniądze sięgają do prostytucji, kradzieży, wyprzedają swój majątek. Gdyby narkotyki były legalne praktycznie znika mafia narkotykowa, a towar przy okazji staje się znacznie tańszy. Skoro jest tańszy to ludzie nie upadlają się aby zdobyć działkę bo ich najzwyczajniej na to stać.

Po czwarte jak ktoś kupi w sklepie trefny towar to idzie do sądu i walczy o odszkodowanie. A teraz co zrobic w takiej sytuacji? nic.

Po piąte jak się ktoś zatruje (przedawkuje) to nie bedzie się bał szukać ratunku w szpitalu. A teraz to niestety zaraz po hospitalizacji czeka go całe postepowanie wyjasniajace i niewykluczone ze odsiadka.

Można by tak jeszcze mnożyć... generalnie zgadzam się z @siekoo ...

pozdr.

Edytowany: 26 października 2011 23:12

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 26 października 2011 23:00:06
No proszę,zauważyłem,że ja z @siekoo mamy niemal wszystkie zbieżne poglądy,ale że i @mila się z nami zgadza choć w tej sprawie-to już coś...salute
Ja bym jeszcze koniecznie zalegalizował prostytucję,aby cichodajki wreszcie płaciły uczciwie podatki,a nie tylko tworzyły szarą strefę,bo burdele były od zawsze i jest ich na potęgę,jedynie przez tą rzekomą nielegalność (a w praktyce przyzwolenie wszystkich władz) budżet nic z tego nie ma,a powinien,nie widzę powodów by ta grupa była uprzywilejowana...sex
Edytowany: 26 października 2011 23:01

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 26 października 2011 23:07:45
@Pop, akurat z @siekoo mam dość dużą zbieżność poglądów więc nie bardzo rozumiem dlaczego stawiasz akcent na tym że choć w tej sprawie się z Wami zgadzam?

Edytowany: 26 października 2011 23:09

siekoo
0
Wysłane: 26 października 2011 23:11:37
dzisiaj w radiu slyszalem, cos wlasnie w poruszeniu tematu legalizacji narkotykow w Niemczech - chyba SPD wyskoczyla z jakims pomyslem, bo kabareciarze podchwycili temat i stwierdzili, ze socjalisci zmieniaja logo na skrzyzowany sierp i strzykawke blackeye
podczas pisania poszukalem - chyba o to chodzilo:

www.zeit.de/politik/deutschlan...

jak w komentarzach co niektorzy zauwazyli, nie chodzi o bycie 'za dragami', lecz przeciw zalewajacej Niemcy przestepczosci zwiazanej wlasnie z narkobiznesem.

edit:
@pop, w Hamburgu prostytucja jest legalna blackeye
pamietam jak podczas chyba Mundialu w 2006 rozdawano na ulicach Hamburga broszury wielojezyczne dla kibicow, w ktorych jeden rozdzial poswiecony byl wlasnie uslugom towarzyskim - spisany m.in. byl dekalog zachowan, gdzie wytluszczony byl punkt 'jesli prostytutka mowi 'nie', to znaczy 'nie'! blackeye
Edytowany: 26 października 2011 23:19

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 26 października 2011 23:13:11
Ciekawe wnioski Mila thumbright
Klika się i sprzedaje ;-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,380 sek.

vsqdpgej
uncpwlss
cgplinnn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mmuxndgl
iajcsskh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat