PARTNER SERWISU
avuzqbvb
19 20 21 22 23
cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 27 października 2011 19:02:41 przy kursie: 3,55 zł
Poprzednio (o ile mnie pamięć nie myli) wyniki podali przed sesją. Zobaczymy co "wymodzili" w III kwartale... Oby tylko zysk wyszedł na plus Pray
Owszem z zapowiadanych w komentarzu do wyników za IIQ planów wywiązali się w zakresie, który przytoczył High-Tech, natomiast jutro zobaczymy czy wywiązali się z najważniejszego (dla inwestorów):

i3D SA Raport za IIQ2011 napisał(a):
Zakończone sukcesem pozyskanie środków finansowych pozwoliło zintensyfikować działania rozwojowe i sprzedażowe, których efekty powinny być wyraźnie widoczne już w kolejnym kwartale br.

Co do oczekiwań wyniku za trzeci kwartał to chyba każdy ma swoje "szacunki" ale nikt ich chyba nie ujawni. Myślę, że rozbieżność w szacunkach byłaby spora - chyba, że ktoś się pokusi o przedstawienie swoich szacunków co wyniku za IIIQ?
Ja przypomnę tylko pewne kwoty z IIQ: -534, -275, -94 , pod uwagę należy brać "specyficzne" rozliczanie realizowanych projektów:
i3D SA Raport za IIQ2011 napisał(a):
Ponieważ Spółka koncentruje się w szczególności na dużych kontraktach, ma to istotny wpływ na prezentację wyników okresowych. Przykładowo, jeden z projektów rozpoczęty w drugim kwartale br. zostanie zakończony w czwartym kwartale br. i właśnie w tym kwartale przychody z tego projektu będą uwidocznione w wynikach Spółki.

Trzeba dokładnie czytać raport (o ile będzie w takiej formie jak poprzedni): przelecieć okiem po tabelach i od razu do komentarza - z niego chyba dowiemy się więcej o prawdziwej sytuacji spółki...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 28 października 2011 15:50:56 przy kursie: 3,65 zł
taipan napisał(a):
tak sobie przeglądam wątek i może pop lub cad_man będą w stanie odpowiedzieć na moje pytanie, a przynajmniej spróbować (jeśli nie macie w tej kwestii przemyśleń, to też ok).

W jaki sposób i3D chciałoby konkurować chociażby z Microsoftem w dziedzinie stołów interaktywnch

I już zdobyłem dla Ciebie odpowiedź ze Spółki:
Akcja Inwestor napisał(a):
I3D 2011-10-20 W jaki sposób i3D chciałoby konkurować chociażby z Microsoftem w dziedzinie stołów interaktywnych?

Microsoft oferuje inny produkt niż i3D. Rozwiązania proponowane przez i3D to rozwiązania typu „custom design”, co oznacza, że firma jest w stanie przygotować propozycje w dowolnym "umiarkowanie" kształcie i budżecie dopasowanym do możliwości Klienta. Tego typu podejście daje możliwość spełnienia dowolnych oczekiwań Klienta, na przykład, co do funkcjonalności dodatkowej: można zmienić wielkość ekranu, zastosować projekcje przednią lub tylną, wykonać rozpoznawanie obiektów w zależności od położenia, wybrać preferowany monitor lub projektor a przede wszystkim zaprojektować ciekawy kształt urządzenia. Co więcej, dystrybutor Microsoftu nie dostarczy "rozwiązania" a jedynie jego część w postaci "sprzętu". i3D oprócz urządzenia dostarcza kontent, dokładnie skrojony na miarę potrzeb Klienta, tym samym oddaje w jego ręce funkcjonalne i sprawnie działające rozwiązanie a nie tylko zwykły „telewizor”. Oferta i3D to koncepcja, aplikacja oraz odpowiednie do powyższego środowisko sprzętowe – dokładnie w takiej kolejności. Biorąc powyższe pod uwagę, kompleksowe rozwiązania możemy również oferować z wykorzystaniem np. Microsoft Surface, jeśli uznalibyśmy, że najlepiej wpisuje się w wymagania klienta odnośnie do całości rozwiązania.

notowania.pb.pl/akcjainwestor/...
Edytowany: 28 października 2011 16:04

cad_man
0
Wysłane: 28 października 2011 21:10:17 przy kursie: 3,65 zł
Spółka opublikowała wyniki za III kwartał 2011 r.:

www.newconnect.pl/?page=1045&a...
i obszerny komentarz do tego co spółka robiła w tym kwartale.
W skrócie: zysk netto na poziomie 542 tyś zł, w całym 2011 r. : 1,045 mln zł
W komentarzu podano, że "Zarząd podtrzymuje prognozy dotyczące wysokości przychodów, EBITDA oraz wyniku netto na rok 2011, które zostały przedstawione w Dokumencie Informacyjnym Spółki"
czyli zysk w wysokości 1,83 mln zł.
Bardzo ciekawe rzeczy podano w komentarzu zarządu, m.in.:
- zawarto roczny kontrakt z Saudi Aramco o wartości 170 000 $ na wsparcie działań szkoleniowych z wykorzystaniem grafiki 3D i wirtualnej rzeczywistości w UPDC w Dharhan.
- Zakończono prace nad licencyjną wersją Quazar 3D CAVE i z tego co zrozumiałem wchodzą we współpracę z firmą Holovis (jednym z bardziej znanych dostawców rozwiązania typu „cave” na świecie), która to firma będzie oferować nabywcom wirtualnych jaskiń oprogramowanie i3D...
- zwiększono zatrudnienie do 54 osób (stan na koniec września) - czyli w III kwartale zatrudniono dodatkowo 7 nowych pracowników...

Wg mnie wynik jest dobry i wiadomości zarządu bardzo pozytywne...

Co na to rynek? Dowiemy się w poniedziałek...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

cad_man
0
Wysłane: 28 października 2011 21:49:27 przy kursie: 3,65 zł
i3D Raport IIIQ2011 napisał(a):
Przy tej okazji chciałbym podziękować za wsparcie jakiego udzielają nam akcjonariusze. Dostajemy wiele informacji o nowościach technologicznych, czy przetargach. Otrzymujemy również sugestie dotyczące dalszego rozwoju. Jesteśmy za to bardzo wdzięczni. Zdajemy sobie sprawę, że nie zawsze dostarczamy tak kompletnej informacji, jak oczekiwaliby tego niektórzy inwestorzy. Należy jednak pamiętać, że częstokroć są to informacje objęte tajemnicą handlową, lub takie, których nie możemy ujawnić ze względu na dobro Grupy i poszczególnych projektów. Prosimy zatem o wyrozumiałość i cierpliwość w tym zakresie.

ciekawe, o których inwestorów chodzi? Pozdrawiam ich wave

side
0
Wpisów: 59
Wysłane: 29 października 2011 20:30:41 przy kursie: 3,65 zł
Faktycznie, wyniki super, choć tez liczyłem na większe przychody i mniejszy zysk netto :)
Rewelacyjna rentowność i jeśli podobna utrzymają, to wg planów zarządu mówiących o 100 mln. obrotów rocznie, możemy w przyszłości liczyć na całkiem przyzwoity zysk na akcje. Tegoroczne prognozy zostały podtrzymane, zatem istnieje ryzyko, że je przekroczą i w 4Q zobaczymy nieco więcej niż 800k netto.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 października 2011 21:53:14 przy kursie: 3,65 zł
Pomyliliście się w szacunkach ze względu na zdarzenia jednorazowe. Zysk ze sprzedaży jest mniejszy niż operacyjny. Stawiam, że rozliczono dotacje. Bez nich zysk netto byłby mniejszy.

cad_man
0
Wysłane: 30 października 2011 15:46:53 przy kursie: 3,65 zł
anty_teresa napisał(a):
Pomyliliście się w szacunkach ze względu na zdarzenia jednorazowe. Zysk ze sprzedaży jest mniejszy niż operacyjny. Stawiam, że rozliczono dotacje. Bez nich zysk netto byłby mniejszy.

W II kwartale też były zdarzenia jednorazowe i też o tym nie było trąbione, że tak naprawdę spółka zarobiła (niezłą kasę) a nie straciła...
Anty_terso nie posiadam wiedzy takiej jak Ty, ale jak masz chwilę czasu pochyl się nad tą spółką - wg mnie jest warto!
Spółka odkąd jest notowana na NC w raportach okresowych oprócz wyników skosolidowanych publikuje wyniki jednostkowe i3D S.A. Jak wiadomo grupa i3D składa się z 6 spółek (i3D s.a. i 5-u spółek z o.o.). Spółki te to: i3D Home, LWR, i3D Sience, i3D Network, i3D Med. Robiąc prosty rachunek na przedstawionych wynikach III kwartału (II także oraz rocznych w dokumencie informacyjnym) można zobaczyć co się dzieje w tych pięciu spółkach.
Ale patrząc na same wyniki i3D s.a. widać, że przez pierwsze trzy kwartały tego roku spółka zarobiła 1,33 mln zł przy sprzedaży równej prawie 5,9 mln zł. Wynik całej grupy jest oczywiście słabszy, a to ze względu na to, że pozostałe spółki wchodzące w skład grupy są na "dorobku" i obciążają wynik grupy :
i3D Home, LWR, i3D Sience, i3D Network, i3D Med (trzy kwartały 2011 r.):
Przychody ze sprzedaży: - 6 tyś zł
Zysk ze sprzedaży: - 337 tyś zł
Zysk z działalności oper.: - 221 tyś zł
Zysk brutto: - 294 tyś zł
Zysk netto: - 285 tyś zł

Widać, że gdyby nie pozostałe spółki wchodzące w skład grupy i3D miałaby wynik bardzo dobry.
Anty_teresa zauważyła, że wynik netto byłby mniejszy gdyby nie rozliczono dwóch dotacji (jedna za wejście na NC druga dla i3D Network) - ale patrząc, że gdyby tych spółek nie było wynik byłby jeszcze lepszy... A przecież rozliczenie dotacji to swojego rodzaju zwrot kosztów poniesionych na projekty, które załapały się na dotację. I3D tą kasę wydała na spółki zależne a teraz ta kasa wraca w postaci zysków...
Natomiast odnośnie rentowności to bardziej należy brać rentowność samego i3D i wynosła ona w IIIkwartale aż 34%...

Mam nadzieję, i wszystko na to wskazuje, że kolejna spółka wchodząca w skład grupy i3D - i3D Network nie będzie już obciążała wyników grupy tylko dołączy do i3D s.a. jako spółka rentowna od tego lub następnego kwartału.

Mam prośbę odnośnie wyjaśnienia dotyczącego kapitału własnego: kapitał własny całej grupy to 6,693 mln zł (III kw), natomiast kapitał własny samej i3D s.a. to 9,25 mln zł więc z prostego rachunku wychodzi, że pozostałe 5 spółek ma ??? kapitał własny ujemny i wynoszący -2,556 mln zł??? ktoś to może wyjaśnić?

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 30 października 2011 18:20:09 przy kursie: 3,65 zł
Nie da się kupić akcji i3d osobno bez spółek zależnych wiec
Cytat:
Widać, że gdyby nie pozostałe spółki wchodzące w skład grupy i3D miałaby wynik bardzo dobry
takie stwierdzenia są bezcelowe.
Po spółce której kapitalizacja wynosi 34mln w obecnych realiach giełdowych oczekuje zysku (bez zdarzeń jednorazowych) w wysokości ok 900tyś kwartalnie, a tutaj mamy 3 razy mniej.
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 30 października 2011 18:22

cad_man
0
Wysłane: 30 października 2011 20:29:07 przy kursie: 3,65 zł
sss56 napisał(a):
Nie da się kupić akcji i3d osobno bez spółek zależnych

Oczywiście, że się nie da ale zyskowność i rentowność głównej spółki w grupie jest wypatrzona inwestycjami w spółki zależne, które dopiero są na etapie komercjalizacji produktów i usług. Co więcej spółki zależne będą otrzymywać kasę z dotacji, które zostały im przyznane. Czyli realna kasa wpływa i będzie wpływać do i3D (co widać po przepływach w III kwartale - choć nie jestem biegłym w tych sprawach, więc zdanie anty_teresy jest oczekiwane przez mnie).
Szanuję Twoje przekonanie, w którym oczekujesz gotowej i przynoszącej zyski całej grupy spółek i dodatkowo chcesz za takie coś jak najmniej zapłacić. W przypadku i3D trzeba jeszcze poczekać - jeśli nie chcesz czekać, to zainteresuj się papierami choćby PSG Software czy KGHM. Natomiast w raportach - i za II i za III kwartał - widać, że główna spółka grupy, czyli i3D s.a. radzi sobie nieźle a nawet bardzo dobrze.
Wnioski? Wystarczy pozbyć się balastu spółek zależnych. Jak to zrobić?: albo je rozwiązać albo poczekać jak nie będą zaniżać zysku głównej spółki w grupie czy wręcz będą generować zyski wspomagając ją! Widać, że główna spółka z grupy ciągnie wyniki aż miło, dodatkowo dojdą dotacje ze spółek zależnych i zyski... Więc zaklinanie, że obecna wycena spółki odstaje od Twojego pojmowania rzeczywistości jest wg mnie nie na miejscu, tym bardziej, że spółka przyjęła dosyć niewygodny dla inwestorów sposób rozliczania kontraktów, który zakłada, że rozliczenia (zapłata?) za zrealizowane projekty będą ujmowane w kwartałach, w których nastąpi ich "fizyczne" rozliczenie - co na pewno przesłania obecne wyniki spółki (gdyby wykonane cząstkowo projekty wchodziły w "zapasy" wyniki byłyby inne).
Ja czekam, już niedługo i3D Network nie będzie obciążać wyników i3D s.a. i może nawet wspomóc i3D w zyskach grupy...
Jestem bardzo ciekawy Twojej kalkulacji: zysk 900 tyś zł wartość spółki 34 mln zł... jakieś analogie? Współczynniki? Podstawy?

pop
pop
0
Wysłane: 31 października 2011 17:07:28 przy kursie: 4,00 zł
anty_teresa napisał(a):

@anty,oczywiście,że tak,ale przyznane dotacje są na ogół po wielu miesiącach od poczynionych inwestycji i stanowią nie całość,a jedynie częściowe nakłady poniesione na rozwój.Owszem,czasem są to znaczące kwoty stanowiące aż 70-80% wydanej na rozwój produktu kwoty,czasem tylko 50%-jak np. na częściowy zwrot konferencji w Stanach,ale czasem też zaledwie 1/4 poniesionych faktycznych kosztów,jak ta dotacja do kosztów wejścia na New Connect. Niestety w przypadku wydatków na i3D Med dotacji nie przyznano,choć wydatki były znaczące,bo niemal 1mln zł,różnie z tym jest,złożono też wnioski pod koniec ub.roku na 3,6mln (czyli wnioskuję,że wydano na nakłady na rozwój co najmniej 4mln) i -jak na razie-cisza z przyznaniem dotacji,trzeba czekać...
Zmierzam do tego,że te dotacje stanowią jak by nie patrzeć częściowy zwrot poniesionych sporych kosztów,więc faktyczna rentowność biznesu jest niebagatelna,choć z tego co widzę znacząco niższa na rynku krajowym,niż zagranicznym...
Jest wiele ciekawych rzeczy w komentarzu do wyników,prawdą jest też,że większość spółek technologicznych będących w fazie silnego rozwoju po prostu zysku nie wykazuje,natomiast wykazują silne wzrosty przychodów,tu na szczęście jest zarówno mocny wzrost przychodów jak też bardzo przyzwoity wzrost zysków...
P.S.A inni na różnych forach niech sobie narzekają pomimo bardzo dobrych rezultatów...salute
Edytowany: 31 października 2011 17:12

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 października 2011 21:25:39 przy kursie: 4,00 zł
Jasnym jest, że dotacje to dobra i fajna rzecz. To nie podlega dyskusji. Moje wątpliwości budzi księgowanie. Wydaje się, że duża część księgowana jest jednorazowo, dzięki czemu pokazuje się jednorazowo większy zysk netto.

A dalej na podstawie wzrostu zysku netto inwestorzy ekstrapolują przyszłe wyniki, choćby przekładając rentowność od przychodów.

Moim zdaniem powinni to bardziej rozłożyć w czasie, wspominałem o tym w omówieniu. Być może nawet wszystko od straty rachunkowej jest w porządku, tylko zaburza to moim zdaniem nieco perspektywę w szczególności tym mniej biegłym w analityce raportów. Na temat tego sprawozdania za dużo się nie będę wypowiadał, żeby nie psuć zabawy Kasi love4

Price_Bubble
0
Wpisów: 128
Wysłane: 31 października 2011 22:48:03 przy kursie: 4,00 zł
Nieco z boku tematu, powiem szczerze, że widziana na własne oczy możliwość wizualizacji rzeczywistości w 3d robi na prawdę wrażenie (uwzględniając oczywiście szerokie spektrum zastosowań).

Ostatnio w moim mieście miałem okazję zobaczyć:

Wg specjalistów nie był to najlepiej przygotowany festiwal, a i tak wywarł na mnie spore wrażenie.
Za rok chętnie zobaczyłbym i3d, jako współorganizatora tego typu przedsięwzięcia - wg mnie świetny rodzaj promocji marki.

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 2 listopada 2011 19:07:33 przy kursie: 3,60 zł
Cytat:
Jestem bardzo ciekawy Twojej kalkulacji: zysk 900 tyś zł wartość spółki 34 mln zł... jakieś analogie? Współczynniki? Podstawy?[

Pisałem już wcześniej że C/Z na poziomie 10 jest ok , a do tego trzeba by zarobić ok 900k na kwartał. W tym kwartale firma zarobiła ponad 60% mniej(nie liczę zdarzeń jednorazowych).Zobacz sobie jaki jest teraz C/Z dla wig info, wiem że i3d do niego nie należy ale do czegoś porównać trzeba. Płacenie ponad 100% więcej jest według mnie mocno ryzykowne.
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

cad_man
0
Wysłane: 2 listopada 2011 20:48:58 przy kursie: 3,60 zł
Wg StockWatch kroczące c/zo dla wig info wynosi 6,82 a dla i3D 14,55 (jak nie liczysz zysków nadzwyczajnych to napisz ile wynosi kroczące c/zo bez tych zysków dla wig info?), nie ma sensu podawania wartości ekstremalnych spółek wchodzących w skład wig info... (chocby takiego cdred)
A czy przy swojej analizie, w której nie bierzesz pod uwagę zysków jednorazowych to samo robisz ze stratami jednorazowymi (tzn. analizujesz tak jakby ich nie było)?
Może ta spółka to i Drożyzna...

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 2 listopada 2011 21:00:21 przy kursie: 3,60 zł
Jak często z waszym udziałem dyskusja ciekawawave .
Nie mam zamiaru Was tutaj pouczać, ale pozwolę sobie swoje przemyślenia wyklepać.
Odnosząc się do ostatniego raportu raczej nie zwracałbym uwagi tylko na podane w nim cyferki, dla jednych mogą być one super, dla innych widać nie i niech tak pozostanie, każdy ma prawo do swojego zdania. Bardziej miarodajny wydaje mi się - i to jest moja opinia - komentarz spółki przedstawiający poziom zaawansowania projektów, ambitny plan związany z rynkiem amerykańskim czy samym dalszym rozwojem na rodzimym rynku. Pewnie jak to często bywa jednych on przekona, innych nie - dla jednych będzie marzeniem realnym, dla drugich płonnym.
Tyle tylko, że te marzenia należy chyba zestawić z tym co spółka w okresie całej swojej działalności już zrobiła, czy zakładane plany realizowała i z jakim skutkiem.
W ostatnim wydaniu Forbsa jest artykuł po trosze o I3D, myślę że obiektywny i przedstawiający założycieli spółki. Dla postronnego, ale i uważnego czytelnika wniosek może być taki, że spółka rozwija się w sposób klarowny, sensowny i ma plan co robić dalej.
Nie potrafię powiedzieć, czy teraz akcje drogie czy tanie - przy takiej płynności i zmienności na giełdzie - chyba się po prostu nie da. Jeśli jednak na giełdach kupujemy przyszłość...to...no właśnie, to czy drogo czy tanio, czy watro czy jednak nie, ocenić sobie musi już każdy samsalute
Edytowany: 2 listopada 2011 21:06

High-Tech
0
Wpisów: 176
Wysłane: 3 listopada 2011 15:32:30 przy kursie: 3,59 zł
Widzę,że w Akcji Inwestor użytkownik percamces jest popularny,tylko,że osobna sprawa w jakim świetle jest przedstawiony...Angel
Cytat:
Na pewno sporo ciekawości budzi wprowadzanie do sprzedaży podłóg interaktywnych,na SW użytkownik Percamces kontrowersyjnie napisał, że "technologicznie nie wniosą nic nowego",a jeśli to nie jest prawdą to poprosilibyśmy o komentarz jak te podłogi prezentują się technologicznie na tle konkurencji,może jakiś fachowy komentarz Pana Marka Koźlaka. pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów

notowania.pb.pl/akcjainwestor/...

A tu odpowiedź- pewnie Pana Marka Koźlaka:
Cytat:
Microsoft oferuje inny produkt niż i3D. Rozwiązania proponowane przez i3D to rozwiązania typu „custom design”, co oznacza, że firma jest w stanie przygotować propozycje w dowolnym "umiarkowanie" kształcie i budżecie dopasowanym do możliwości Klienta. Tego typu podejście daje możliwość spełnienia dowolnych oczekiwań Klienta, na przykład, co do funkcjonalności dodatkowej: można zmienić wielkość ekranu, zastosować projekcje przednią lub tylną, wykonać rozpoznawanie obiektów w zależności od położenia, wybrać preferowany monitor lub projektor a przede wszystkim zaprojektować ciekawy kształt urządzenia. Co więcej, dystrybutor Microsoftu nie dostarczy "rozwiązania" a jedynie jego część w postaci "sprzętu". i3D oprócz urządzenia dostarcza kontent, dokładnie skrojony na miarę potrzeb Klienta, tym samym oddaje w jego ręce funkcjonalne i sprawnie działające rozwiązanie a nie tylko zwykły „telewizor”. Oferta i3D to koncepcja, aplikacja oraz odpowiednie do powyższego środowisko sprzętowe – dokładnie w takiej kolejności. Biorąc powyższe pod uwagę, kompleksowe rozwiązania możemy również oferować z wykorzystaniem np. Microsoft Surface, jeśli uznalibyśmy, że najlepiej wpisuje się w wymagania klienta odnośnie do całości rozwiązania.
Edytowany: 3 listopada 2011 15:40

cad_man
0
Wysłane: 7 listopada 2011 22:20:05 przy kursie: 3,70 zł
Computerworld napisał(a):
Patryas: Mamy nadzieję, że zyskamy w skali globalnej wpływ na kształt tej rozwijającej się technologii, inwestując dużo sił i środków w prace badawczo-rozwojowe. Większość pierwszych projektów realizowaliśmy za granicą, m.in. dla BP, Exxon Mobil, Boeinga. Niedawno założyliśmy spółkę w Stanach Zjednoczonych, aby ubiegać się m.in. o kontrakty w armii amerykańskiej.

całość tutaj:

www.computerworld.pl/artykuly/...

Coś jest na rzeczy z USArmy:

eonrealityblog.wordpress.com/2...

i tutaj:

www.army.mil/article/67123/Ass...

cad_man
0
Wysłane: 8 listopada 2011 07:54:03 przy kursie: 3,70 zł
Percances napisał(a):
jest kilkanaście firm na rynku oferujących podobne usługi w ramach produktu pt. "podłogi interaktywne".

o jakich usługach piszesz? Nie bardzo wiem... Porównuję sobie firmy świadczące podobne usługi (a nie sprzęt!) związane z podłogami do i3D więc jakbyś mógł podać mi nazwy tych firm - najlepiej na rynku polskim to byłbym wdzięczny!

Percances napisał(a):
Co do samych podłóg, to niestety,ale przekonacie się jaka jest "siła" i3d w tym segmencie w wynikach kolejnych kwartałów. Mam nadzieję,że nie będzie to zbyt bolesne.

Myślisz, że wprowadzając nowy produkt i usługi z nim związane spółka będzie miała problemy finansowe? Wg mnie gdyby miała z powodu podłóg zbankrutować to by już to zrobiła bo większość inwestycji poczynionych w tym projekcie już poniosła (, które i tak będą w pewnej wielkości zwrócone przez dotacje...). Więc wydaje się, że sprzedaż podłóg i usług z nimi związanych nie wpłynie ujemnie na wyniki kwartalne, a wręcz przeciwnie.
Edytowany: 8 listopada 2011 07:59

pop
pop
0
Wysłane: 8 listopada 2011 18:08:20 przy kursie: 3,75 zł
Zwrócił ktoś uwagę,że po wyłamaniu trendu spadkowego utworzyła się formacja podwójnego dna przy pozytywnej dywergencji na MACD...? Owszem,wolumen na wybiciu nie był duży,bo zaledwie 3tys. akcji,ale też wiekszy od wielu poprzedzających sesji,gdzie wynosił nie raz ok.1 tys.akcji.
No i jeszcze ciekawsza rzecz...:
Polecam zwrócić uwagę na układ średnich 15-sesyjnej i 45-sesyjnej,jest dosyć blisko przecięcia,do tej pory jeszcze kurs nie był ponad 45-sesyjną,a tu już kilka sesji przebywa ponad tą średnią...salute

Kod:
mod: jak piszesz o AT to pokaż z łaski swojej wykres

Kod:
do wszystkich: z wątku wyleciała dyskusja zahaczająca personalnie o innych użytkowników. jeżeli nie będzie innego sposobu na pyskówki to wątek zostanie zamknięty
Edytowany: 9 listopada 2011 09:01

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 15 listopada 2011 00:13:06 przy kursie: 3,60 zł
Omówienie wyników i3D za 3 kwartał 2011 roku

Nie podaję linka do wskaźników, ponieważ taka analiza jest w naszym serwisie publikowana dopiero po zgromadzeniu odpowiedniej historii danych.

Z i3D i jej wyceną jest taki problem, że jest to spółka nowych technologii. A takie po prostu ciężko się wycenia. Oprogramowanie Quazar 3D zostanie do sprzedaży wprowadzone dopiero w połowie 2012 roku, więc póki co nie jest wyceniane w księgach i nie znajdziemy go w rachunku wyników. Trafna ocena możliwości sprzedaży i osiągnięcia zysku dla przedsięwzięcia na takim etapie graniczy z cudem, ponieważ jako inwestorzy zewnętrzni nie mamy dostępu do wszystkich danych.

Wydaje mi się też, że kluczowe znaczenie dla spółek i projektów we wczesnej fazie rozwoju mają przepływy pieniężne. Oczywiście dla każdej spółki są istotne, ale tutaj przede wszystkim. Ryzyko niewypłacalności związane z koniecznością ponoszenia wysiłku inwestycyjnego jest na tyle duże, że trzeba szczególnie zwracać uwagę na płynność. Tej spółka niestety nie pokazuje w raportach. W mojej ocenie znaczna część wiedzy w ten sposób jest przed nami ukryta.

Przechodząc jednak do wyników: dane na takim samym poziomie szczegółowości posiadam za 2 i 3 kwartał 2010 i 2011. Zarówno przychody jak i zysk prezentują dość ciekawe zmiany. Niestety nie jestem w stanie wypowiedzieć się do co ewentualnej sezonowości działalności. A raczej tego, czy jej oczekiwać czy raczej nie.

Dynamika przychodów, o której mówi spółka w raporcie, dotyczy porównania do 3q2010. W porównaniu do poprzedniego kwartału mamy spadek. Co prawda zarząd twierdzi, że spadek taki wynikać może z nierównomiernego rozłożenia projektów w czasie. Ale po to się zostaje spółką notowaną, żeby nie zaskakiwać zmiennymi wynikami.

Do tego nie znamy metody rozpoznawania przychodów. I3D podpisuje kontrakty, z których przychody mogą być rozpoznawane zarówno na podstawie klasycznych faktur jak i procentowego zaawansowania realizacji.

Ponownie – jak wspominał Anty-Teresa – mamy zysk z działalności operacyjnej większy niż zysk brutto na sprzedaży. Jeśli faktycznie wynika to z rozliczania dotacji, to zgadzam się z opinią AT, że powinna być ona prezentowana inaczej. W tym momencie możemy mieć do czynienia z niepoprawnym wynikiem finansowym. Być może biegły zmieni prezentację przy sprawozdaniu rocznym. W 3q2011 spółka otrzymała w sumie 256 kPLN transz dofinansowań. Kwota rozliczona w rachunku wyników jest jednak wyższa.

Podsumowując: tak naprawdę nie wiem, z czego biorą się w i3D przychody. Nie wiem też, jak generowana jest rentowność. Nie podano danych o przepływach, które mogą być kluczowe dla oceny spółki. Spośród spółek notowanych na New Connect ta wydaje się być wyjątkowo tajemnicza.

No i przepraszam, że tak późno. Jeśli coś takiego jeszcze mi się zdarzy, proszę atakujcie wiadomościami.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,586 sek.

tergpukc
hmmxdnkc
lnpgcmav
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qbpkxzeb
wnxroopx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat